ارسالکننده : علی در : 95/3/1 3:0 صبح
مقاله تالک تحت فایل ورد (word) دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله تالک تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تالک تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله تالک تحت فایل ورد (word) :
تالک
(( TALK ))
سختی : 1
جلا : مرواریدی تا چرب
سیستم تبلور : منوکلینیک
فرمول : Mg3Si4O10(OH)2
رنگ : توده تالک خاکستری تا سبز سفید یا سفید مایل به نقرهای پودر آن سفید رنگ است.
یک کانی سیلیکاته از دسته فیلوسیلیکاتها است و بلورهای آن بسیار نادرند. به دلیل سختی بسیار پائین (نرمترنی کانی جدول موس) بر روی پارچه اثر میگذارد. چگالی آن بین 2/7 تا 2/8 است. دارای رخ مشخص بوده و ورقههای نازک آن حالت نیمه شفاف داشته و تا حدی خم میشوند اما کشسان نیستند.
این کانی لمس چرب دارد. تالک در اسیدها حل نمیشود و قدرت هدایت الکتریکی و حرارتی پائینی دارد. در صورتی که متراکم و تودهای باشد به استاتیت ASteatite یا سنگ صابون شهرت دارد.
پیدایش: تالک در اثر دگرسانی سیلیکاتهای منیزیمدار مانند الیوین و پیروکسنها تولید میگردد. در سنگهای دگرگونی دیده میشود. ممکن است کانی سازنده اصلی سنگهای شیستی مانند شیست تالکها باشد.
در ایران: معادن تالک در اصفهان، تهران، لرستان و ;;; دیده میشوند.
کاربرد: این کانی در صنایع کاغذ، رنگ سازی، پلاستیکسازی و در تولید انواع سرامیکها به کار میرود.
ویژگی شناسایی: سختی 1 ، لمس چرب
نام تالک از واژهای قدیمی با منشاء نامعلوم (احتمالاً از واژه عربی طلق) گرفته شده است.
روشهای اکتشاف، استخراج و فرآوری تالک
تالک خالص از نظر شیمیایی بندرت در مقیاس صنعتی در طبیعت یافت می شود و معمولاً تمام تالک استخراج شده از معادن ناخالص می باشد ولی با استفاده از فلوتاسیون یا دیگر روشهای کانه آرائی، بدست آوردن کانی تالک خالص امکان پذیر است.
در ایران اکتشاف و استخراج تالک حدودا از سال 1345 آغاز گشته ولی تا پیش از سال 1364 بررسی زمین شناسی و اکتشافی منظمی بر روی هیچ یک از معادن تالک صورت نگرفته است.
روشهای عمده استخراج تالک
روشهای عمده استخراج تالک بهصورت روباز، معدنکاری دستی، حفاری و انفجار، تسمه نقاله یا کامیون و به ندرت به صورت زیرزمینی استخراج می شود.
استخراح تالک عمدتا از معادن روباز صورت میگیرد و هر چند در استخراج این ماده معدنی به ماشین آلات و تجهیزات خاصی نیاز ندارد ولی از آنجاییکه تالک مرغوب بایستی تقریبا سفید و عاری از مواد ساینده باشد لذا در استخراج آن بایستی دقت کافی صورت گیرد.
به منظور انتخاب یک روش استخراج مناسب باید اطلاعات زمینشناسی کانسار از قبیل وضعیت توده معدنی، شکل، شیب، اندازه، معیار و توزیع کانی، مورد توجه قرار گیرند. همچنین دادههای زمینشناسی و معدنی کانسار از قبیل وضعیت سنگ معدنی و سنگهای درونگیر، گسلها، درزها و عوامل تکتونیکی و نیز آبهای سطحی پتانسیل فشارهای طبقات مدنظر قرار داده شوند استخراج نمیشود و با ایجاد یک ترانشه، برداشت درطول آن انجام میگردد. عموما پس از باطله برداری با استفاده از بولدوزر کف معدن را تسطیح (که عموما پایینتر از سطح فوقانی ماده معدنی است) میکنند. سپس با دقت و حوصله قسمت اعظم و مغز عدسی را توسط ماشین آلات معدنی استخراج مینمایند. و توسط کارگر و کلنگ و بیل و فرغون باقیمانده تالک را از گوشه و کنار عدسی کنده و خرد و کلوخه مینمایند.
نظربه اینکه خلوص تالک بسیار اهمیت دارد، بهترین روش استخراج پلهای و انتخابی میباشد. بطور کلی روشهای استخراج تالک بشرح زیر هستند:
•روش ترانشهای
با مواد ناریه
با ماشین آلات معدنی
•روش بلوکی
با مواد ناریه
با ماشین آلات معدنی
•روش پلهای
با مواد ناریه
با ماشین آلات معدنی
•روش زیرزمینی
با استفاده از چوب بست و الوار
•روش پیکور و نیروی کار
اطلاعات جنبی شامل شرایط اجتماعی و طبیعی، به منظور تعیین اثرآنها بر روی روش استخراج انتخابی باید مورد ارزیابی قرار گیرند و در فعالیت فاکتوهای مالی و اطلاعات اقتصادی و فنی که در تعیین روش استخراج میتوانند تاثیر مهمی داشته باشند، باید مورد مطالعه قرار گیرند.
با توجه به ژنز و نحوه تشکیل کانسارهای تالک، کانسنگ، و سنگهای دربرگیرنده آن که دارای شکتسگیهای فراوان بوده و پایداری چندانی ندارند و به علاوه معمولا عمق پیدایش این کانسارها زیاد نیست و همچنین با توجه به نرمی تالک، استخراج از معادن تالک عمدتاً به صورت روباز و اغلب بدون استفاده از مواد ناریه و به کمک ماشین آلات معدنی نظیر بولدوزر ولودر انجام میگیرد.
در حال حاضر استخراج از معادن تالک با روشهایی که معدن کاری بسیار متنوع و روشهایی دقیق روباز تا شیوههای پیچیده و دقیق زیرزمینی و همراه با استفاده از نیروی چوب بست و الوار صورت میگیرد. روشهای روباز بسیار گسترده و 75 درصد از تولیدات جهانی با این شیوه انجام میپذیرد.
برای استخراج تالکهای ورقهایی که به صورت استثنایی و زیادی لیز هستند از چوب بست و الوار استفاده میشود. کانساهای تودهای، بلوکی و قطعهای و سخت نیاز به حفاری گسترده و انفجار دارند. در حالتی که استخراج ماده معدنی در ابعاد تکه ای و ابعاد بزرگتر مورد نظر باشد، انفجار به حداقل رسانده میشود.
برای تهیه تالک مرغوب و قابل استفاده برای موارد مخصوص، شرط آن است که درجه خلوص بالایی داشته و فاقد مود زاید باشد. به همین جهت بهرهبرداری از معادن تالک برای این منظور با دقت و ظرافت زیادی باید انجام گردد که خود موجب کاهش راندمانهای تولید میگردد.
متاسفانه در کشور ما توجه چندانی به رعایت مسائل فنی و ایمنی در حین کار نمیگردد.
روشهای عمده اکتشاف تالک
بهترین روش جهت اکتشاف کانسارهای تالک، ترکیبی از ارزیابیهای ژنتیکی و نحوه پیدایش کانسار، ارزیابیهای ساختمانی و آنالیز نمونههای خاک توام با متدهای مینرالوژیکی است.
افزایش روز افزون تقاضای تالک و مشکلات کشف نهشتههای کانسارهای در اعماق زیاد، اهمیت لزوم توسعه روشهای پیجویی تالک را ایجاب مینماید.
بطور کلی با توجه به نحوه جایگیری و ژنز مواد معدنی مختلف، روشهای متفاوتی برای اکتشاف کانسارهای آنها در نظر گرفته میشود. روشهای معمول اکتشاف مواد معدنی عبارتند از: پیجویی های صحرایی، متدهای ژئوشیمیایی، روشهای ژئوفیزیکی، مطالعات کانیشناسی، مطالعات ساختاری و تکتونیکی، ارزیابیهای ژنتیکی انواع روشهای نمونهبرداری، حفاری، تراشهزنی و روشهای سنجش از دور (استفاده از تصاویر ماهوارهای)
در ارتباط با کانسارهای تالک روشهای مختلف اکتشافی اعمال گردید، که یکسری از آنها موفقیتآمیز نبوده است.
در زیر تعدادی از روشهای اکتشاف تالک بررسی میشود.
الف – روش پیجویی ژئوشیمیایی
پیجویی کانسارهای پنهان تالک از طریق نقشه برداری ژئوشیمیایی خاک بر روی برخی از کانسارهای تالک درارتباط با سنگهای کربناتی انجام گرفت.ت به دلیل فقدان هالههای ژئوشیمیایی در رخنمونهای تالک و به دلیل این واقعیت که رگههای تالک معمولا ابعاد کوچکی دارند، بنابراین این متد پیجویی تالک مناسب نیست. از طرف دیگر در ارتباط با تالک شیستها و سنگهای میزبان چون تفاوت بین آنها غیر مفید میباشد. لذا این روش برای ردیابی عناصر موجود مناسب نمیباشد.
متد پیجویی و اکتشاف ژئوشیمیایی رودخانهای جهت تالک نیز پیشنهاد نمیگردد زیرا خاصیت هیدروفوبیسیته تالک باعث میشود که تالک در رسوبات رودخانهای فعال پیدا نشود. آنالیز رسوبات رودخانهای غیر فعال نیز نتایج متفاوت داده است.
ب – روش مینرالوژیکی و آنالیز نمونههای خاک
آنالیز مینرالوژیکی خاکها برای تعیین تالک هوا زده در خاکهای برجا، در پیجویی میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. یکی از خصوصیات مهم تالک این است که به شدت درمقابل هوازدگی شیمیایی مقاوم است در نتیجه تشکیل دهنده اصلی خاکهای سطحی میباشد. مقاومت تالک در مقابل هوازدگی شیمیایی نسبت به کانیهایی که از نظر فراوانی مطابق تالک هستند، نظیر کلریت و میکا باعث غنی شدگی تالک در ذرات رسی خاکها شده است. حتی دراین اندازهها تالک به صورت کریستالین باقی میماند. هاله تالک در خاکها و پراکندگی آن براثر جابجایی در طول هوازدگی، بطور معمول در دامنهها، بسته به درجه هوازدگی و درجه سطوح سراشیبی تا ده ها متر مشاهده میگردد.
همان گونه که در بالا ذکر شد تالک یکی از تشکیل دهندههای اصلی خاکهای سطحی میباشد. در نتیجه حتی مقادیر کمی از نمونههای خاک که توسط انکسار اشعه مورد تجزیه قرار گرفته باشد میتواند برای تعیین تالک موثر واقع شود. این متد امکان تعیین کانسارهای پنهان تالک را در مناطقی که دارای پتانسیل میباشد، فراهم میسازد. این روش بطور موفقیت آمیزی درکانسارتالک رابن والد واقع در اتریش بکار برده شده است.
آنالیز شیمیایی تالک معمولا با بررسیهای دیفراکتومتری اشعه ایکس تکمیل میگردد (یا فلوئورسانس اشعه X ) این روش برای شناسایی میکروسکوپ شامل Electron diffraction selected area استفاده میشود. توزیع اندازه ذرات معمولا با روشهای ترسیمی تعیین میگردد. سطح مخصوص با متدهایی که بر مبنای میزان جذب گاز نیتروژن است، تعیین میشود.
در مورد کانسارهای تالک در ارتباط با سنگهای اولترامافیک میتوان گفت، از نظر ترکیب شیمیایی و مینرالوژیکی، این کانسارها محتوی مقادیر متفاوتی از تالک، کانیهای سرپانتین، آمفیبول ها و کربنات ها هستند. از نظر شیمیایی ترکیب تالک برای این نوع کانسارها شناسایی شده است. تالک در این نوع کانسارها آهن زیادتر و مقدار نیکل بیشتر در مقایسه با تالکهایی نشان میدهد که در سنگ میزبان کربناتی هستند. از طرفی Cr در این نوع کانسارها فروان است.
ج- روش پیجویی ژنتیکی همراه با مطالعات ساختمانی و تکتونیکی:
یکی از موفق ترین روشهای اکتشاف نهشتههای تالک، مطالعات روی ژنز کانسار تالک همراه با تجزیه و تحلیل ساختار مناطق اطراف میباشد. این روش، انتخاب مناطق مورد نظر را جهت اکتشافات کانسار امکانپذیر میسازد.
بعنوان مثال در کانسارهای تالک مرتبط با سنگهای اولترامافیک، تالک عموما در شکستگیها و درزها در حاشیه سنگهای اولترامافیک متمرکز میگردد. در مورد کانسارهای تالک در ارتباط با سنگهای میزبان کربناتی، این نوع کانسارها به سنگهای دولومیتی و منیزیتی مربوط میگردند.
منیزیت توسط تالک در محیط غنی از محلولهای جایگزین شده و باعث تشکیل تالک در حاشیه شکستگی سنگهای میزبان هستند که امکان حرکت محلولهای هیدروترمال بخصوص سیلیس را در سیستم کربناتی سبب میگردد. سیستم باز شکستگیها شرایط را برای تبدلیل به آب در ادامه فرآیند تشکیل تالک فراهم مینماید.
با توجه به بررسی روشهای فوق و کلا آزمون روشهای مختلف اکتشاف کانسارهای تالک، به نظر میآید تنها متد موفق ترکیبی از ارزیابی ژنتیکی و نحوه پیدایش کانسار و ارزیابیهای زمینشناسی ساختمانی و آنالیز نمونههای خاک توام با متدهای مینرالوژیکی است.
مصارف مهم تالک
مهمترین مصارف تالک بدین صورت میباشد که کاغذ سازی 42 درصد، پلاستیک 92 درصد ، سرامیک 21 درصد ، رنگ سازی 85 درصد ، پوشش بام 54 درصد ، دارویی 2 درصد ، لوازم آرایشی 2 درصد و لاستیک ، خوراک دام ، کنترل آلودگی ، پولیش و کشاورزی کاربرد دارد.
کاغذ سازی
از تالک در سه مرحله در ساخت کاغذی میتوان استفاده کرد پرکننده ، کنترل ناهمواری و روکش. 42 درصد تالک تولیدی جهان در کاغذ سازی به مصرف میرسد. بخش اعظم تالک در کاغذ سازی به عنوان ماده پرکننده استفاده میشود. میزان تالک مصرفی در صنعت کاغذ سازی در سال 1994 بالغ بر 27 میلیون تن گزارش شده است. در آمریکا به دلیل فراوانی کائولن مورد نیاز برای صنعت کاغذ سازی مصرف کائولن در این صنعت بیشتر از تالک بوده و در اروپا مصرف تالک بیشتر است.
مزایای استفاده از تالک به جای کائولین به عنوان پرکننده عبارتند از بهبود حالت نرمی ، تخلخل ، ماتی، سایش و اندیس زردی. از تالک به دلیل شکل صفحهای و شفافیت بسیار خوب به عنوان روکش کاغذ استفاده میشود. استفاده از تالک به عنوان روکش موجب ویژگیهایی در کاغذ میشود که عبارتند از گلاسه ، نرمی ، کاهش اصطکاک و افزایش کیفیت چاپ استفاده از تالک و یا کائولین به عنوان روکش بستگی به قیمت این دو نوع ماده معدنی دارد. بیش از 90 درصد تالک استفاده شده در آمریکای شمالی در کاغذ سازی به منظور کنترل ناهمواری و کاهش چسبندگی است.
سرامیک
21 درصد تالک تولیدی جهان در ساخت انواع سرامیکها به مصرف میسرد. از تالک به دلیل دارا بودن ضریب انبساط و انقباض مناسب ، ضریب پخش خوب و ارزانی قیمت در انواع سرامیکها استفاده میشود. در بدنه (بیسکویت) سرامیکهای سنتی از تالک به میزان 30 تا 60 درصد استفاده میشود. در سرامیکهای پیشرفته از تالک نیز استفاده ویژه میشود.
سرامیکهای استاتیت که به عنوان عایقهای الکتریکی استفاده میشوند، از تالک 10 درصد کائولین و 10 درصد کربنات باریم در دمای 1349 – 1355 درجه سانتیگراد (12-13 ساعت) ساخته میشود. سرامیکهای کوردیریت به دو روش ساخته میشوند. مخلوط 44 درصد تالک خالص ، 41 درصد کائولین و 15 درصد اکسید آلومینیوم و یا 50 درصد کائولین و 50 درصد کلریت غنی از منیزیم.
پلاستیک
29 درصد تالک تولیدی جهان در پلاستیک به عنوان ماده پرکننده استفاده میشود. در صنعت پلاستیک سازی به دلیل شکل ، اندازه ، مقاومت حرارتی و شکل پذیری تالک از آن به عنوان ماده پرکننده استفاده میشود. تالک به منظور افزایش مقاومت مکانیکی و بالا بردن کیفیت سطح (کاهش خراشیدگی) ، به پلی پروپیلن (pp) افزوده میشود. در اتومبیل از پلاستیکهای مخصوص با عنوان پلاستیکهای حرارتی مهندسی (ETP) استفاده میشود. کاربرد دیگر تالک در پلاستیک به منظور جلوگیری از گرفتکی و چسبندگی در پلاستیک است.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/3/1 3:0 صبح
مقاله اثر آلودگی هوا در زندگی تحت فایل ورد (word) دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله اثر آلودگی هوا در زندگی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله اثر آلودگی هوا در زندگی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله اثر آلودگی هوا در زندگی تحت فایل ورد (word) :
اثر آلودگی هوا در زندگی
اطلاعات اولیه
آلودگی هوا تأثیرات بسیار مخربی بر زندگی گونههای مختلف حیات در روی زمین دارد و به نوعی زندگی آنان را مورد تهدید قرار میدهد. در این مبحث اثرات مخرب آلودگی بر درختان ، جنگلها ، غلات ، انسانها و مواد مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از معضلات تمد
نهای پیشرفته آلودگی هوا است. این امر همواره به عنوان یک مشکل اساسی در سر راه زندگی انسان مورد توجه اندیشمندان و دانشمندان علوم محیط زیست بوده است. آلودگی هوا تأثیرات بسیار مخربی بر زندگی گونههای مختلف حیات در روی زمین دارد و به نوعی زندگی آنان را مورد تهدید قرار میدهد. این مقاله نگاه کوتاهی بر این تأثیرات ویرانگر د
ارد.
تاثیر بر درختان
گیاهانی که در معرض هوای حاوی دی اکسید گوگرد هستند، به شدت صدمه میبینند. ازن و دیاکسید نیتروژن نیز بر آنها تأثیر میگذارند. آلودگی هوا ، درختان را ضعیف میسازد و از مقاومت آنها در مقابل تنشهای طبیعی میکاهد. افزایش آلودگی ، ابتدا درختان را ضعیف میسازد و در مقدار مواد مغذی ، اختلال پدید میآورد و عمل جذب سبزینهای کاهش مییابد. آلودگی هوا باعث بارش بارانهای اسیدی میشود و جذب مواد مغذی همراه با اسید ، بویژه وقتی که غلظت ازن زیاد باشد، شدیدتر صورت میگیرد. خطر غیر مستقیم اسید از راه خاک ، بیشتر از اثر مستقیم آن از طریق هواست. زیرا :
• اولا ، رسوبات اسیدی ممکن است سبب نشت و خروج مواد مغذی قابل ملاحظهای از داخل خاک شود و یون هیدروژن را جانشین مواد غذایی سازد و pH خاک را اسیدی کند. رشد درختان در چنین خاکی از عدم تعادل مواد مغذی متأثر میشود و سرانجام ، این وضع منجر به نابودی گیاه میشود.
• ثانیا ، مقادیر زیاد رسوب اسیدی در خاک ، آلومینیوم را از کانیهای
خاک آزاد میکند. یون آزاد شده آلومینیوم به ریشه ظریف و نازک درختان آسیب میرساند و جذب کلسیم و منیزیم متوقف میشود.
تاثیر بر جنگلها
نابودی درختان فقط در جنگلهایی روی داده که میزان آلودگی هوا در آنها نسبتا بالا بوده است. البته ممکن است، بطور اتفاقی در مناطق دارای آلودگی کمتر نیز بعدها چنین ضایعاتی مشاهده شود. هرگاه ثابت گردد که مقادیر کمتری از رسوبات اسیدی هم میتوانند موجب نشت و خارج شدن مقادیر قابل ملاحظهای از مواد مغذی شوند، ضایعاتی مشابه آنچه در کوتاه مدت با مقادیر نسبتا زیاد اسیدی روی داده، ممکن است در بلند مدت با مقادیر کمتری اسید هم ، اتفاق بیفتد.
بنابراین ، موضوع و مشکل نابودی جنگلهای ایالت متحده امریکا ، همچون جنگلهای آلمان ، دیر یا زود بطور کاملا جدی ، مطرح خواهد شد. گروهی از پژوهشگران آزمایشگاه جنگلهای ملی بلوط که در این نواحی کیفیت شیمیایی خاک را بررسی کردهاند، به این نتیجه رسیدهاند که 41 درصد خاکهای بخش شرقی ایالات متحده ، مستعد از دست دادن مواد مغذی (نیتروژن ، فسفر و پتاسیم) میباشد. در نتیجه جنگلهای این منطقه دیر یا زود در معرض ضای
عات قرار خواهند گرفت.
تاثیر بر غلات
مقدار خسارات اقتصادی که آلودگی هوا به تولید غلات وارد ساخته است، طی برنامه کار شبکه ارزیابی افت غلات سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا (NCLAN افزایش حاصلخیزی چهار نوع غله اصلی (سویا ، ذرت ، گندم و بادام زمینی) میشود. از این حاصلخیزی ، درآمدی به مبلغ 5 میلیون دلار بدست میآید. روی هم رفته برآورده شده است که ازن حاصله از سوزاندن مواد نفتی 5 تا 10 درصد از تولید غلات میکاهد. اثر ازن حاصل از آلودگی هوا روی گیاهان به صورت زرد شدن برگ و فساد بافتها و کم شدن رشد گیاه و کاهش کیفیت محصول و حساسیت بیشتر گیاه در برابر تنشهای طبیعی ظاهر میگردد.
آمار آسیب دیدگی غلات
برعکس حالت نابودی جنگلها که از دیر زمان در نقاط گوناگون و جداگانه اتفاق میافتاد، کاهش بازدهی غلات مسری به نظر میرسد. در تجزیه و تحلیلهای اقتصادی ، افت سالانه محصول غلات در ایالات متحده امریکا بیش از 100 میلیون دلار برآورد شده است. این مقدار قابل ملاحظه ، در واقع میتواند اعلام خطر جهانی تلقی شود. در این تحقیقات آمده است: تا این تاریخ نیز ، آلودگی هوا از جنگلها و غلات آمریکا ، تاوان سنگینی گرفته و خسارات آن هنوز رو به افزایش است. اگر رهاسازی گازهای آلوده کننده از سطح زمین به هوا مهار نشود، در شرایط فعلی و با مقررات جاری ، تصور میرود مقدار غلظت اکسید نیتروژن حاصله از کار تأسیسات تولید نیرو ، برق حرارتی و بخاری تا سال 2030 میلادی دو برابر میگردد.
تاثیر بر انسان
انسان وقتی در معرض هوایی باشد که در آن ، مقادیر قابل توجهی د
ی اکسید گوگرد وجود د اشته باشد، مبتلا به بیماریهای تنفسی میگردد و زمانی که در معرض دمای زیادی واقع شود، بیناییاش تاحت تأثیر قرار میگیرد. میزان مرگ و میر کسانی که در معرض هوای آلوده به دی اکسید گوگرد بوده و به بیماریهای قلبی یا ریوی دچار شدهاند، روز به روز افزایش مییابد. در نتیجه احتراق ناقص سوخت در موتورهای بنزینی ، کارخانهها و غیره ، مونواکسید کربن (CO) در هوا منتشر میشود. وقتی هوای حاوی گاز CO را استنشاق کنیم ، گاز CO با هموگلوبین خون ترکیب شده و جلو بافت گلبولساز را میگیرد.
بر اساس پژوهشهای انجام شده ، وقتی سطح اشباع هموگلوبین کربنی خون در حدود 20 % باشد، به قلب صدمه زده و به بافت خونگیر زیان میرساند. وقتی مقدار ماده یاد شده 10% باشد، سردرد عارض میشود. وقتی سطح دیاکسید نیتروژن موجود در هوا ، بالاتر از حد قابل قبول باشد، بیماریهای تنفسی در میان کودکان شایع میشود. هنگامی که اکسیژن هوا بیش از 500 میلی گرم در متر مکعب و واکنش فوتو شیمیایی نیز در حد بالایی باشد، انسان دچار تنگی نفس میگردد. جاری شدن آب از گلو یا چشمها از جمله مشکلات اساسی دیگری است که در چنین شرایطی مشاهده شده است. بطور کلی آلودگی هوا باعث کاهش میزان بینایی میگردد.
تاثیر بر مواد
آلودگی هوا به طرق زیر روی مواد تأثیر میگذارد و باعث زیانهای اقتصادی میگردد:
• فرسایش
• رسوب مواد
• حمله مستقیم شیمیایی
• حمله غیر مستقیم شیمیایی
• خوردگی
به عنوان مثال ، دیاکسید گوگرد SO2 ، اسیدها و گازهای موجود در هوا باعث کدر شدن سطوح ، از دست رفتن فلزات و غیره میشوند. SO2 ، H2O و موادی از ا
ین قبیل باعث تغییر رنگ اجسام میشود. همچنین SO2 ، اسیدها و گازها باعث کاهش دوام پارچه میشوند.
تعریف آلودگی هوا
آلودگی هوا به وجود هر ماده ای در هوا که میتواند برای انسان یا محیط او مضر باشد اطلاق می گردد. آلاینده ها ممکن است طبیعی و یا ساخته دست بشر
باشند و ممکن است به اشکال مختلف ذرات جامد یا قطرات مایع یا گاز باشند که بالغ بر 180 آلاینده می باشند .
منابع انتشار آلاینده های هوا:
منابع آلوده کننده هوا به دو قسمت طبیعی و مصنوعی تقسیم بندی می شود.
1- منابع طبیعی
– فعالیت های آتشفشانها و آتش سوزی جنگل ها
– گرد و غبار طبیعی
– دود و مونواکسید کربن ناشی از آتش سوزی ها
– گاز رادون ناشی از کانی های زمین
– درختان کاج که ترکیبات آلی را از خود متصاعد می کنند.
2- منابع مصنوعی
وسایل نقلیه موتوری مشکلی اساسی هستند که دی اکسید نیتروژن که مهمترین آلوده کننده هوا است را تولید می کنند .سایر منابع مصنوعی آلوده کننده هوا عبارتند زغال سنگ سوزها ، صنایع مختلف آلودگیهای ناشی از سوزاندن بقایای کشاورزی و ;
آلاینده ها ی هوا :
ترکیبات آلوده کننده هوا به دو قسمت گازها و ذرات جامد تقسیم می شوند :
1- ذرات جامد :
ذرات کوچک و جامد براساس اندازه تقسیم می شوند و عبارتند از: pm10 و pm2/5 . دسته اول ذراتی که دارای قطر کمتراز 10 میکرومتر هستند و دسته دوم ذراتی که دارای قطر کمتر از 5/2 میکرومتر هستند . ذرات با قطر کمتر از 5/2 میکرومتر برای سلامتی زیانبارترند .
2- گازها :
شامل مونواکسید کربن ، دی اکسید نیتروژن ، دی اکسید گوگرد ، هیدروکربن ها ، ازن و ; می باشند .
آلودگی هوا در منازل :
دی اکسید کربن یک گاز آلوده کننده هوا نیست ولی همواره به عنوان یک عامل مهم در بررسی کیفیت هوای منازل مورد توجه قرار گرفته است و به عنوان شاخص کیفیت هوا لحاظ می شود . افرادیکه در معرض این هوا قرار می گیرند ، دچار خستگی – عدم رضایت و عدم تمرکز می گردند . مواد و مصالح ساختمانی مثل رنگ ها بخصوص رنگهار منازل گردد.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/3/1 3:0 صبح
مقاله ورزشهای آبی تحت فایل ورد (word) دارای 11 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله ورزشهای آبی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ورزشهای آبی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله ورزشهای آبی تحت فایل ورد (word) :
ورزشهای آبی
توضیح مختصری در با ره شنا
شِنا، مهارت یا ورزش شناور ماندن و حرکت، درون آب است. در واقع شنا کردن به معنی حرکت انسان، حیوانات و یا هر مخلوقی بدون هر گونه کمک خارجی درون آب میباشد. آموختن شنا، علاوه بر تقویت جسم، در مواقع اضطراری و افتادن ناگهانی درون آب، زندگی انسان را نجات خواهد داد.بسیاری از حیوانات، هنگام تولد و به طور غریزی، قادر به شنا کردن هستند ؛اما انسان باید شنا کردن را یاد بگیرد.
یادگیرندگان شنا، تمرینهای خود را اغلب در استخرهای کم عمق و کناره دریاها شروع میکنند. آنها ابتدا شناور ماندن روی آب و سپس حرکتهای پا را میآموزند و در پایان حرکتهای دست را نیز یاد خواهند گرفت.برای شنا کردن آسان و روان، شناگران در مفاصل اصلیشان، به انعطافپذیری مطلوبی نیاز دارند.
شناگران تازه کار باید چگونگی حرکتهای هماهنگ دست با نفس کشیدن را تمرین کنند. شناگران، معمولاً یک یا چند شنا میآموزند.
تاریخچه
تاریخچه شنا در جهان
شواهد باستان شناسی نشان میدهند که قدمت شنا و شنا کردن به 2500 سال قبل از میلاد در تمدن مصر و بعد از آن در تمدنهای آشور و یونان و روم باستان باز میگردد. آنچه از گذشته آموزش شنا میدانیم بر اساس یافتههایی است که از «حروف تصویری» هیروگلیف مصریان به دست آوردهایم. یونانیهای باستان و رومیها شنا را جزو برنامههای مهم آموزش نظامی خود قرار داده بودند، و مانند الفبا یکی از مواد درسی در آموزش مردان بودهاست. شنا در شرق به قرن اول قبل از میلاد باز میگردد. ژاپن جایی است که شواهد و مدارکی از مسابقات شنا در آن وجود دارد. در قرن هفدهم به دستور رسمی حکومتی شنا به صورت اجباری در مدارس تدریس میشد.
مسابقات سازمان یافته شنا در قرن 19 میلادی قبل از ورود ژاپن به دنیای غرب شکل گرفت. از قرار معلوم مردم ساحل نشین اقیانوس آرام، به کودکان هنگامی که به راه میافتادند یا حتی پیش تر شنا میآموختند. نشانههایی از مسابقات گاه و بی گاه میان مردم یونان باستان وجود دارد و همچنین یکی از بوکسورهای معروف یونان شنا را به عنوان تمرین در برنامه ورزشی خود گنجانیده بود. رومیها اولین استخرهای شنا را بنا کردند و گفته میشود که در سده یکم پیش از میلاد گایوس ماسناس[1] رایزن سیاسی سزار آگوست رومی، نخستین استخر آب گرم را ساخت.
برخی عدم تمایل اروپائیان به شنا را در سدههای میانه ترس از گسترش و سرایت عفونت و بیماریهای مسری میدانند از طرفی شواهدی وجود دارد که نشان میدهد در سواحل بریتانیای کبیر در اواخر قرن 17 میلادی از شنا در آب به عنوان وسیلهای برای درمان استفاده میشود. البته تا پیش از قرن نوزدهم شنا به عنوان تفریح و ورزش در میان مردم جایگاهی پیدا نکرد. زمانی که نخستین سازمان شنا در سال 1837 تأسیس شد در پایتخت بریتانیا یعنی لندن، 6 استخر سر پوشیده وجود داشت که مجهز به تخته شیرجه بودند. در سال 1846 اولین مسابقه شنا در مسافت 440 یارد در استرالیا بر پا شد که بعد از آن هر ساله نیز به اجرا در آمد. باشگاه شنای «متروپولیتین»[2] لندن در سال 1869 تأسیس شد که بعدها به انجمن شنای غیر حرفهای تغییر نام پیدا کردکه در واقع هیئت رئیسه شنای غیر حرفهای بریتانیا بود. فدراسیونهای ملی شنا در چندین کشور اروپایی در سال 1882 تا 1889 شکل گرفتند.
تاریخچه شنا در ایران
تاریخچه شنا به عنوان یک ورزش، در ایران، بسیار کوتاه است و به طور کلی هم این رشته از ورزش به نسبت دیگر رشتهها در کشور ایران چندان پیشرفتی حاصل نکردهاست. در حالی که به جهت موقعیت جغرافیایی ایران که در شمال و جنوب کشور به دریا متصل است و هم به جهت تأکیدات مذهبی، میبایستی این ورزش را مورد توجه قرار میدادند.
در قدیم، مکانهایی شبیه استخر سرپوشیده در حمامها میساختند، به نام چال حوض.این چال حوضها، که حداکثر از 10 متر تجاوز نمیکرد، برای شنا کردن و آب بازی بود. در اطراف چال حوضها، سکوهایی به ارتفاع 2 یا 3 متر وجود داشت که از بالای آن به درون آب میپریدند و عملیاتی مانند پشتک و وارو انجام میدادند. روشنایی چال حوضها از سوراخ کوچکی که در سقف بود، تأمین میشد. در این گونه آبگیرهای غیر بهداشتی، هیچ گونه مقرراتی وجود نداشت و هر کس میتوانست قبل
از استحمام یا پس از آن وارد چال حوض شود و به آب بازی و شنا که به معنای واقعی هم شنا نبود بپردازد. تا سال 1314 در سراسر ایران حتی یک استخر شنا هم نبود و فقط در اردوگاه نظامی اقدسیه تهران یک استخر برای آموزش شنا به دانشجویان دانشکده افسری ساخته بودند. در سال 1314، استخر دیگری در باغ فردوس شمیران احداث شد که به وزارت فرهنگ تعلق داشت. نخستین استخری که برای استفاده ورزشکاران و تعلیم اصول جدید شنا به آنها به وجود آمد، در سال 1314در منظریه تهران بود که یک مربی ورزش خارجی به نام «گیبسون» بر آن نظارت میکرد. پایههای ورزش شنای نوین در ایران از همان استخر منظریه گذاشته شد.
تاریخچه شنا در کشورهای دیگر
مصر
مصریان قدیم که اساساً مردم کوشا و فعالی بودهاند و به فعالیتهای گوناگون بدنی میپرداختند، شنا از جمله ورزشهای بسیار متداول نزد آنان بوده و مرد و زن بدان علاقه فراوانی داشتند.
میانرودان
در میانرودان که در تاریخ کهن، اهمیتی همپایه مصر دارد، شنا به عنوان هنری جنگی تلقی میگردید و برخی از شناگران نظامی به پوستهای پر از باد مجهز میشدند تا جریان آب را بهتر تحمل کنند.این ورزش در ایران نیز از دوران باستان دارای طرفداران زیادی بودهاست
اسپارتها
اسپارتها که ژیمناستیک را پایه و اساس فعالیتهای ورزشی کودکان میدانستند، از آموزش دو و شنا و;. نیز غافل نبودهاند. اسپارتها را نخستین پایهگذاران شیوههای تربیت بدنی در نظام آموزشی به شمار میآورند و دیگر کشورهای گیتی شیوههای مذکور را از آنان تقلید و اقتباس کردهاند.
روم قدیم
تمرینهای ورزشی رومیان قدیم را اسب سواری، تیراندازی، پرتاب نیزه و شنا در رودخانههای تند و سیلابی تشکیل میدادهاست. همچنین دو، شنا، شکار، توپبازی، ماهیگیری، و قایقرانی ورزشهای مورد علاقه مردم روم جدید بوده است.
رشد شنا از قرن نوزدهم
با شروع قرن نوزدهم رشد کمی و کیفی شنا چشمگیر میشود. در سال 1810 لرد بایرون شاعر نامدار بریتانیا تنگه داردانل را با شنا میپیماید. اولین مدرسهای که در سال 1810 شنا را در برنامه خودگنجاند، مدرسه (فورتا) در آلمان بوده است و به تدریج سایر مدارس از این برنامه استقبال کردهاند. (گوتس موتس) در مورد توسعه ورزش شنا در مدارس نقش اساسی داشته و این نقل از اوست که (ورزش شنا باید قسمت اصلی تعلیم و تربیت باشد) وی به کمک طناب، کمربند و قلاب، مبتدیان را در آب تعلیم میداد.
سال 1875 شناگر امریکایی (ماتیووب) دریای مانش را به وسیله شنای قورباغه در مدت 22 ساعت طی کرد و شاهکار او انعکاس بزرگی داشت.
در سال 1878 شنای (تروجن) ابداع شد که نام نخستین نمایش دهنده آن (جیمزتروج) بر روی آن نهاده شدهاست. تروجن با مشاهده بومیان امریکای جنوبی، استراحت هر دو دست را به طور متناوب در خارج از آب قرار داد. وی در همین دوره این شنای کرال را با یک ضربه پای قورباغه ترکیب کرد. پیشرفت بعدی، اجرای دو ضربه پا در یک دور بود یعنی دو ضربه پا در هر حرکت دست که موجب کوتاهتر و سریعتر شدن حرکات دست شد. در آخر ضربه پای شنای قورباغه با ضربه عمودی جایگزین و شنای کرال سینه متولد شد. ابداع کننده این سبک شناگر استرالیایی (ریچارد کاویل) در آستانه قرن بیستم بوده است. ضربه پا در شنای کاویل به (ضربه کرال استرالیایی) معروف و آن عبارتاند از 4 ضربه پا در هر حرکت دست میشد.
در سال1906 هم وطن او (سیسیل هالی) این حرکت را به اروپا برد. در همین زمان کرال در امریکا نیز پیشرفت کرد و بالاخره شیوه امریکایی 6 ضربه پا، جهان را فتح کرد.
نخستین رقابتهای بینالمللی به نام (قهرمانی100 یارد جهان) در سال 1858 در استرالیا برگزار شد. بعد از آن طرح برگزاری مسابقات شنا در کشورهای مختلف توسعه یافت و در نیمه دوم قرن نوزدهم این مسابقات شروع شدهاست.
• سال 1869 اولین دوره مسابقات شنای قهرمانی انگلستان
• سال 1877 اولین دوره مسابقات شنای قهرمانی امریکا
• سال 1899اولین دوره مسابقات شنای قهرمانی فرانسه
• سال 1896 اولین دوره مسابقات شنا در بازیهای المپیک (دوران جدید)
برنامه مسابقات شنای مردان در المپیک شامل رقابتهای کرال سینه، کرال پشت و شنای قورباغه میشد که تقریباً در سال 1908 جنبه استاندارد پیدا کرد و تا سال 1952 بدون تغییر باقی میماند. برای اولین بار در المپیک 1908 لندن مسابقههای شنا در استخرهایی انجام گرفت که طول آن 100 متر بوده است. در مسابقات المپیک 1956 ملبورن مشکل جدیدی بروز کرد. در این مسابقات (ماسارو یوروکاوا) قهرمان المپیک و همچنین تعداد دیگری از شناگران بیشتر مسیر خود را در زیر آب طی کردند. این مساله باعث شد تا قانون جدیدی از سوی کنگره فینا وضع شود و شنای زیر آبی حذف گردید، بدین ترتیب که پس از شیرجه و یا برگشت، با هر ضربه پا سر شناگر باید سطح آب را بشکافد.
افزایش بحث و جدل در مورد قوانین شنا به خصوص شنای قورباغه سبب پدید آمدن کمیته فنی شنا در فینا در سال 1954 شد. استفاده از وسایل زمان سنجش الکترونیکی و رایانه ای کردن اطلاعات مربوط به شنا و نیز استفاده از دستگاههای تلویزیونی مدار بسته برای ردهبندی شناگران در پایان شناها از سال 1964 و از بازیهای المپیک توکیو آغاز شده است.
در خصوص پیشینه استارت و برگشت گفتنی است که استارت در ابتدا در آب انجام میشد، بدینصورت که شناگران در آب میایستادند و یا دراز میکشیدند، این شیوه تا زمان ساخت سکوهایی که شیرجه به درون آب را ممکن گردانید، ادامه یافت.
نخبگان تاریخ شنا
اولین شناگر مردی که شنای 100 متر کرال سینه را زیر یک دقیقه شنا کرد، جانی ویسمولر آمریکایی بود. وی این مسافت را در58 ثانیه و6 دهم ثانیه در سال1922 شنا کرد. اولین زنی که این مسافت را زیر یک دقیقه شنا کرد داون فریزر است. او در سال 1962، 100 متر کرال سینه را در 59 ثانیه و 9 دهم ثانیه پیمود.
موفقترین قهرمان مرد المپیک تمامی ادوار شنا (مایکل فلپس) آمریکایی است. این شناگر در المپیک 2008 پکن صاحب 8 مدال طلا شد. در میان زنان (کریستین اتو) با کسب 6 مدال طلا در المپیک 1988 سئول، 4 مدال طلا در رشتههای انفرادی و 2 مدال طلا در مسابقات تیمی، پرافتخارترین زن شناگر میباشد.
تاریخ فدراسیون بینالمللی شنا
فدراسیون بینالمللی شنا (FINA) در سال 1908 نه بر اثر یک حادثه بلکه از روی قصد و نیت بنیان نهاده شد. جورج دبلیو هرن دبیر موسس این فدراسیون، ایجاد این نهاد بینالمللی را نتیجه افزایش تماسهای بینالمللی در ورزش و مخصوصاً به تأسّی از بازیهای المپیک آن روز ذکر میکند. طرز برگزاری مسابقات باعث بالا گرفتن مخالفتهایی شد که نتیجه آن برگزاری کنفرانس بینالمللی لندن در تاریخ 19 ژوئیه 1908 است. ثمره و میوه این کنفرانس تاسیس فینا بود.
با شروع جنگ جهانی اول، ادامه پیشرفت سازمان جوان فینا حداقل به مدت 4 سال متوقف شد و حتی پس از جنگ به علت سردی بین کشورها و روابط ورزشی عملاً ادامه کار فینا میسر نشد و این امر تا سال1925 به درازا کشید. با پشت سرگذاشته شدن این مدت، فدراسیون مجدداً فعال شد. بدینترتیب که هیئت اجرایی فینا مرکب از 5 عضو تشکیل شد تا بتوانند در فواصل نزدیک به راحتی گرد هم آیند و نیز دفتر فینا برقرار گردید.
در سال 1928 هیئت مدیره بینالمللی واترپلو و کمیته بینالمللی شنا نیز پا گرفتند. در کنگره فینا که در همان سال برگزار شد، جورج دبلیو هرن دبیر موسس فینا از سمت خود کنارهگیری کرد و به عنوان اولین رئیس افتخاری فینا برگزیده شد. با شروع جنگ جهانی دوم به ناگاه پیشرفت مستمر مجدداً متوقف شد (سالهای 1940 تا 1945)، زیرا جنگ مانع از تماسهای بینالمللی در ورزش گردید. با پایان یافتن جنگ پر مشقت دوم، بیشتر از یک سال طول کشید تا هیئت اجرایی فینا توانستند در 14 ژوئن 1946 در لندن گرد هم جمع شوند. دوره مربوط به جنگ جهانی دوم در سال1950 خاتمه یافت و تماسها و ارتباطهای ورزشی روزبهروز بیشتر گشت.
در سال 1958، فینا پنجاهمین سالگرد خود را برگزار کرد. در این سال تعداد اعضای فینا به 75 فدراسیون ملی رسیده بود. در سال 1992 اعضای فینا به 137 فدراسیون ملی ارتقاء یافت.
مشخصات استخر
استخر، محل خصوصی است برای شنا، شیرجه، و واترپولو که در اندازههای مختلف ساخته میشود. ولی، استخرهایی که در آنها مسابقات رسمی را برگزار میکنند باید دارای مشخصاتی معین باشد. این مشخصات از طرف فدراسیون بین المللی شنای آماتور، که آن را فینا (FINA) میخوانند به شرح زیر تعیین شدهاست:
1 طول: 50 متر ؛ عرض: حداقل 21 متر
2 عمق: حداقل 80/ 1 متر
3 شمار خطوط : 8 خط (عرض هر خط 5/ 2 متر)
در استخرهایی که رکوردگیری میکنند، دمای آب باید 22 تا 24 درجه سانتی گراد باشد.
تجهیزات
لباس شنا
لباس مخصوص شنا یک شلوار کوتاه و چسبیده به بدن است که باید وزن آن بسیار کم باشد و آب را در خود نگاه ندارد. طبق مقررات بین المللی، شلوار شنا هنگام مسابقات بین المللی و رکوردگیری، باید از پارچهای به رنگ تیره و به صورت یک تکه باشد. در حال حاضر لباس شناگران را از پوست کوسه ها درست میکنند که کل بدن را میپوشاند.
قوانین
مقامهای رسمی
سرداور
سرداور بر تمام عوامل برگزار کننده نظارت و تسلط دارد. او میتواند گفتهها و نوشتههای آنها را تایید کند و با در نظر گرفتن موارد ویژه و کلیه قوانین و مقررات، آنها را هدایت و راهنمایی کند.
در آغاز هر مسابقه، سرداور باید با زدن چند سوت کوتاه به شناگران اعلام کند که بهجز لباس مخصوص شنا کلیه لباسهای خود را از تن خارج سازند.
پس از آن با زدن یک سوت ممتد و کشیده از شناگران دعوت میکند تا در پشت سکوی استارت خود قرار گیرند.
هنگامی که شناگران و کادر برگزار کننده برای آغاز مسابقهآماده شوند، سرداور باید با بالا بردن دست خود بهصورت کشیده، به استارتر اشارهکند که شناگران تحت نظارت او هستند.
استارتر
استارتر باید کنترل کامل شناگران را از زمانی که سرداور این وظیفه را به او میسپارد، تا هنگام آغاز مسابقه بهعهده بگیرد.
استارتر باید شناگری را که مرتکب یکی از خطاهای زیر شده به سرداور معرفی کند:
• از استارت زدن خودداری کرده باشد.
• از قوانین عمداً اطاعت نکرده باشد.
• در هنگام استارت مرتکب خلاف دیگری شده باشد.
هماهنگکننده
• هماهنگ کننده باید پیش از آغاز مسابقات، شناگران را گرد هم جمع کند.
• هماهنگ کننده باید هرگونه نقض قوانین ذکر شده (قوانین عمومی) در رابطه باتبلیغات و نیز غیبت یک شناگر در هنگام اعلام اسامی شناگران را به سرداور اطلاع دهد.
سرپرست داوران برگشت
اگر خطایی رخ دهد، سرپرست داوران برگشت باید گزارش آن را از داوران برگشت دریافت کند و بیدرنگ به سرداور اطلاع دهد.
داوران برگشت
• برای هر خط باید دو داور برگشت درنظر گرفت (در هر انتها یک داور).
• داوران برگشت باید مراقب باشند که آیا شناگران قوانین برگشت را رعایت میکنند یا خیر
داوران استیل
داوران استیل باید در دو طرف استخر و به موازات خط طولی قرار گیرند.
داوران استیل باید مراقب رعایت قوانین مربوط به استیل شنا که برای آن مسابقه تعیین شدهاست، بوده و برای کمک به داوران برگشت، برگشتها را زیر نظر داشته باشند.
سرپرست وقت نگهداران
سرپرست وقت نگهداران موظف است تا برگههای ثبت زمان را از وقت نگهداران تحویل بگیرد و در صورت لزوم زمان سنجهای آنها را مورد بررسی قرار دهد.
وقت نگهداران
هر وقت نگهدار باید زمان سنج خود را با علامت استارت بهکار اندازد و با پایان کارشناگر خط خود، آن را متوقف سازد.
سرپرست ردهبندی
پس از پایان مسابقه، سرپرست ردهبندی باید تمام برگههای امضاء شده داوران ردهبندی را که شامل نتیجه و مقامهاست، مستقیما به سرداور تحویل دهد.
داوران ردهبندی
داوران ردهبندی باید در یک محل یا سکوی بلند که با خط پایان مسابقه در یک راستا باشد قرار گیرند، به شکلی که همواره تصویر روشنی از مسابقه و خط پایان داشته باشند.
قوانین ورزش واترپلو
هر تیم از 12 بازیکن تشکیل شده است که شامل هفت بازیکن اصلی و پنج بازیکن ذخیره است. بازیکنان اصلی دارای یک دروازه بان و شش بازیکن زمین هستند. این شش بازیکن می توانند هم در نقش حمله و هم در نقش دفاعی ظاهر شوند و جای مخصوص به خود ندارند. یکی از قوانین مهم واترپلو این است که بازیکنان زمین اجازه ندارند توپ را با دو دست بگیرند و باید آن را فقط با یک دست کنترل کنند. در فاصله دو متری از دروازه بان های هر تیم نشانه هایی به نام خط دو متری وجود دارد. بازیکنان تیم مقابل اگر توپ نداشته باشند نباید وارد این محوطه شوند. مدت زمان بازی برای آقایان در جهار ست هفت دقیقه ای و برای خانم ها چهار ست چهار تا شش دقیقه ای است.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/3/1 3:0 صبح
مقاله انواع حلال های آلی تحت فایل ورد (word) دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله انواع حلال های آلی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله انواع حلال های آلی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله انواع حلال های آلی تحت فایل ورد (word) :
انواع حلال های آلی
حلال یکی از اجزاء تقسیم واکنش است که علی رغم حضور دائمی اش در واکنشها ، به ندرت در معادلات شیمیایی وارد می شود و البته بدون آن، انجام بیشتر واکنشها غیرممکن است. حضور یک حلال می تواند سرعت یک واکنش را با ضریب 20 **10 (ده به توان 20) تسریع کند و یا آن را آهسته نماید: تغییر یک حلال به حلال دیگر می تواند میلیونها بار سرعت واکنش را تغییر دهد. اثرات حلال به مراتب قوی تر از اثرات سایر عوامل می باشد: بسیار قوی تر از اثرات قطبی، فضایی؛ است. حلال ـ انتخاب یک حلال خاص ـ می تواند عامل تعیین کننده اصلی سرعت واکنش و حتی چگونگی
انجام و یا عدم انجام واکنش باشد، حلال می تواند از بین چندین مسیر برای واکنش سیری را که در واقع واکنش دنبال می کند، تعیین نماید. واضح است که حلال فقط مکانی ـ یک نوع سالن ورز
ش است ـ که مولکولهای حل شونده در آن جست و خیز کنند و گاهی هم با هم برخورد نمایند. حلال در هر واکنشی که در آن رخ می دهد ذاتا دخالت دارد و یافتن میزان این دخالت و نحوه آن برای ما اهمیت دارد و مولکولهای حل شونده و یونها به صورت ذراتی لخت در محلول وجود ندارد بلکه حلال پوشیده می باشند. به هر ذره حل شده، یک توده از مولکولهای طی حلال توسط پیوندهای متصل است، تشکیل همین پیوندها است که انرژی لازم برای شکستن پیوندهایی که مولکولهای حل شونده را به یکدیگر نگه می دارد تامین می کند. انرژی یونیزاسیون مقدار انرژی لازم برای جدا کردن یک الکترون از این اتم در حالت گازی و تبدیل آن به پول مثبت (کاتیون) دخالت گازی را انرژی یونش یا یونیزاسیون می گویند. که لولین انرژی یونش است. اگر دومین الکترون را از اتم جدا شود. انرژی یونش گویند. و به همین صورت سومین، چهارمین، و ; انرژی یونش تعریف می شود عوامل موثر به مقدار انرژی یونش عبارتند از: 1ـ n یا عددکوانتومی اصلی 2ـ با موثر هسته (B)
حلال جزء مهمی از محلول است. حلال ها مواد شیمیایی هستند که مواد دیگر را در خود حل می کنند. حلال ها به طور کلی به دو دسته حلال های قطبی و حلال های غیر قطبی تقسیم می شوند. در حلال قطبی، ذرات تشکیل دهنده حلال قطبی بوده
و یکدیگر را با نیروی جاذبه ی الکتروستاتیکی جذب می نمایند.
مهمترین حلال قطبی آب می باشد. انواع اسیدها مانند سولفوریک اسید H2SO4 و هیدروزن فلوئورید HF ، نیز در این دسته قرار می گیرند.
در حلال های غیر قطبی (که بیشتر حلالهای آلی هستند)، ذرات حلال غیرقطبی بوده و بنابراین تنها نیروی جاذبه ی ضعیف واندروالسی بین ذرات وجود دارد، به همین دلیل این حلال ها اغلب، دارای نقطه ی جوش بسیار پایین بوده و فرار هستند.
حلال های آلی نسبت به حلال های غیر آلی یا حلال های معدنی، قطبیت کمتری دارند و درنتیجه معمولا” این دسته از حلالها ، مواد غیر قطبی را بهتر در خود حل می کنند. چند حلال در زیر آمده است. حلالها موقعی مفید هستند که مایع باشند به عنوان مثال آب در محدوده ی 0 تا 100 درجه سانتیگراد مایع می باشد، پس تنها در این محدوده دمایی می توانند به عنوان حلال مورد استفاده قرار گیرند. هنگامی موادی که قرار است حل شوند، در دماهای پایین تر یا بالاتر قرار داشته باشند باید از حلالهای دیگر استفاده نمود. محدوده مایع بودن برخی حلالها در زیر آمده است:
برای حلالها فاکتر ثابت دی الکتریک بسیار مهم است. توانایی یک مایع در حل کردن مواد جامد یونی شدیداً به ثابت دی الکتریک آن مایع بستگی دارد . هر چه این مقدار بیشتر باشد به معنی این است که حلال توانایی بیشتری در جداسازی یونهای ماده ی جامد یونی حل شدنی را دارد و هر چه کمتر باشد به معنی این است که حلال یک حلال ناقطبی بوده و توانایی کمی برای انحلال مواد یونی را داراست. بنا بر قانون کلی انحلال که مشابه در مشابه حل می شود، اطلاع از ثابت دی الکتریک بسیار مهم است که برای حل کردن مواد ناقطبی به دنبال حلالی ناقطبی با ثابت دی الکتریک اندک بگردیم و برای مواد قطبی و یونی به دنبال حلالی قطبی با ثابت دی الکتریک بالا بگردیم. در زیر حلال های آلی مهم آمده است.
متانولCH3OH که خواصی شبیه آب را دارد. آب دارای ثابت دی الکتریک برابر 82 است.
متانول: متانول CH3OH کوچکترین عضو خانواده ی الکلها است. متانول از CO و H2 ساخته می شود و در تولید مواد پلاستیکی و الیاف کاربرد دارد.
اتانول دومین عضو خانواده ی الکلها است. اتانول C2
H5OH از اتن تهیه می شود و یکی از مهمترین حلالها و همچنین ماده ی اولیه برای تهیه ی بسیاری از فرآورده های شیمیایی است.
اتیل استات C4H8O2 از خانواده ی استرها است که از واکنش بین اتانول و استیک اسید به دست می آید. از استرها برای تهیه ی رنگ و چسب استفاده می کنند.
سیکلوهگزان C6H12 حلالی ناقطبی، مناسب برای مواد آلی و ناقطبی می باشد.
تولوئن C7H8 یا متیل ب
حلال ها مواد شیمیایی هستند که مواد دیگر را در خود حل می کنند. حلال ها به طور کلی به دو دسته حلال های قطبی و حلال های غیر قطبی تقسیم می شوند. در حلال قطبی، ذرات تشکیل دهنده حلال قطبی بوده و یکدیگر را با نیروی جاذبه ی الکتروستاتیکی جذب می نمایند.
مهمترین حلال قطبی آب می باشد. انواع اسیدها مانند سولفوریک اسید H2SO4 و هیدروزن فلوئورید HF ، نیز در این دسته قرار می گیرند. در حلال های غیر قطبی ، ذرات حلال غیرقطبی بوده و بنابراین تنها نیروی جاذبه ی ضعیف واندروالسی بین ذرات وجود دارد، به همین دلیل این حلال ها اغلب، دارای نقطه ی جوش بسیار پایین بوده و فرار هستند.
حلال های آلی نسبت به حلال های غیر آلی یا حلال های معدنی، قطبیت کمتری دارند و درنتیجه معمولا” این دسته از حلالها ، مواد غیر قطبی را بهتر در خود حل می کنند.
چند حلال در زیر آمده است. حلالها موقعی مفید هستند که مایع باشند به عنوان مثال آب در محدوده ی 0 تا 100 درجه سانتیگرادمایع می باشد، پس تنها در این محدوده دمایی می توانند به عنوان حلال مورد استفاده قرار گیرند.
هنگامی موادی که قرار است حل شوند، در دماهای پایین تر یا بالاتر قرار داشته باشند باید از حلالهای دیگر استفاده نمود. محدودهمایع بودن برخی حلالها در زیر آمده است: متانولCH3OH که خواصی شبیه آب را دارد. اتانول CH3-CH2OH پروپانون CH3-CH2-HC=O 1-پروپانول CH3-CH2-CH2OH 1-بوتانول CH3-CH2-CH2-CH2OH اتیل استات C4H8O2 اتوکسی اتان C4H10O تولوئن C7H8 بنزن C6H6 کربن تتراکلرید CCl4 سیکلوهگزان C6H12 دی متیل فرم آمید با نام اختصاری DMF و فرمول HC(O)N(CH3)2 محدوده مایع بودن بین 61- تا 153 درجه سانتیگراد می باشد. تترا هیدرو فوران با نام اختصاری THF و فرمول CH8O که به شک
ل یه حلقه ی پنج ضلعی است که در یکی از گوشه هایش اتم اکسیژن قرار گرفته است.
محدوده مایع بودن بین 65- تا 66 درجه سانتیگراد می باشد. دی متیل سولفوکسید با نام اختصاری DMSO و فرمول (CH3)2SO محدوده مایع بودن بین 18 تا 189 درجه سانتیگراد می باشد. هگزا متیل فسفر آمید با نام اختصاری HMP و فرمول OP[N(CH3)2] استونیتریل CH3CN محدوده مایع بودن بین 45- تا 82 درجه سانتیگراد می باشد.
نیترومتان CH3NO2 محدوده مایع بودن بین 29- تا 101 درجه سانتیگراد می باشد. دی کلرومتان CH2Cl2 محدوده مایع بودن بین 97- تا 40 درجه سانتیگراد می باشد.
سولفولان C4H8SO2 (یک حلقه ی پنج ضلعی است
که SO2 یک گوشه و چهار CH2 گوشه های دیگر را تشکیل داده اند. محدوده مایعبودن بین 28 تا 285 درجه سانتیگراد می باشد. پروپان-1و2-دیول کربنات C4H6O3 .
یک حلقه ی پنج ضلعی که C=O یک گوشه و دو تا o
نیز دو گوشه ، CH2 یک گوشه و H3CH گوشه دیگر را تشکیل می دهند. این حلال از 49- تا 242 درجه سانتیگراد مایع می باشد.
طبق یک اصل کلی، مواد قطبی در حلال های قطبی و مواد غیرقطبی در حلال های غیر قطبی حل می شوند.
حلال های آلی دسته ی بسیار مهمی از حلال ها را تشکیل می دهند که در زندگی کاربردهای بسیاری دارند. به عنوان مثال، حلال ادکلن ها، انواع اسپری ها، چسب ها و ; انواع الکلها و دیگر حلال های آلی را تشکیل می دهند. چند حلال بسیار مهم صنعتی عبارتند از: دی متیل فرم آمید با نام اختصاری DMF و فرمول HC(O)N(CH3)2 تترا هیدرو فوران با نام اختصاری THF و فرمول CH8O که به شکل یه حلقه ی پنج ضلعی است که در یکی از گوشه هایش اتم اکسیژن قرار گرفته است.
دی متیل سولفوکسید با نام اختصاری DMSO و فرمول (CH3)2SO بیان شد که الکلها دسته ی بسیار مهمی از حلال های صنعتی را تشکیل م
ی دهند. میان ذرات حلال در الکلها، پیوند های
هیدروزنی می باشد، اما یک سر الکلها، سر آلی و غیرقطبی آنها می باشد درنتیجه این حلالها می توانند هم مواد غیرقطبی را با سر غیرقطبی در خود حل کنند و هم مواد یکه می توانند با آن پیوند هیدروزنی برقرار نمایند، مانند آب. میان ذرات حلال غیرقطبی، فقط نیروهای واندروالس وجود دارند.
میان ذرات ماده ی حل شده غیر قطبی نیز فقط نیروهای واندروالس وجود دارند. بنابراین تمام ذرات موجود در محلول، فقط تحت تاثیر این نیرو هستند
و امکان تشکیل محلول وجود دارد. یک مثال حلال های غیر قطبی، هیدروکربنهای سیر شده خطی مانند هگزان است. موم که یک ماده ی غیرقطبی است در هگزان حل خواهد شد.
البته تمام اجسام غیرقطبی در یکدیگر حل نمی شوند. حال متداولترین نوع محلول یعنی، یک جامد حل شده در یک مایع را در نظر می گیریم. انحلال پذیری یک جامد غیرقطبی در یک مایع غیرقطبی به دو عامل بستگی دارد: دمای ذوب و آنتالپی ذوب آن. وقتی این جامد حل می شود، محلول مایع به دست می آید.
جامد تغییر فاز می دهد. جامدهایی که دمای ذوب و انتالپی ذوبشان بالاست، انحلال پذیری بیشتری نشان می دهند. این تفاوت به علت نیروهای جاذبه قویتر در بلورهای اجسامی است که دمای ذوب بالا دارند. در جریان حل شدن باید بر این نیروها فایق آمد. برخی از حلال ها مانند کربن تتراکلرید CCl4 کلروفرم CHCl3 به شدت سمی می باشد. همچنین کار با اسیدها مهارت و تدابیر خاص می طلبد.
اثرات زیان اور حلال های آلی در محیط های کوچک خود را نشان می دهد ، زیرا حلال های آلی به مراتب بسیار فرار بوده و درنتیجه به دیلی سمی بودن ، هم برای انسان و هم موجودات زنده دیگر زیان دارد. یکی از مهارتهای کار با حلال ها این است که حلال های بی خطرتر پیدا کنیم: اغلب در آزمایشگاه ها، باید سعی کنیم که استفاده از حلا
ل های سمی برای حل کردن موادی که در واکنش شیمیایی به کار برده می شوند، را حذف نماییم.
بسیاری از حلال ها که در مقادیر زیاد در صنعت به کار برده می شوند برای سلامت انسان مضر هستند یا می توانند خطرات دیگری مانند آتش سوزی و انفجار به وجود آورند.
حلال هایی که به طور گسترده استفاده می شوند و برای سلامت انسان مضر باشند شامل تتراکلرید کربن، کلروفورم، و پرکلورواتیلین هستند.
فهرستی از 20 حلال مختلف ، کاربرد و اثرات آن
حلال جزء مهمی از محلول است.
حلال جزء مهمی از محلول است. حلال ها مواد شیمیایی هستند که مواد دیگر را در خود حل می کنند. حلال ها به طور کلی به دو دسته حلال های قطبی و حلال های غیر قطبی تقسیم می شوند. در حلال قطبی، ذرات تشکیل دهنده حلال قطبی بوده و یکدیگر را با نیروی جاذبه ی الکتروستاتیکی جذب می نمایند.
مهمترین حلال قطبی آب می باشد. انواع اسیدها مانند سولفوریک اسید H2SO4 و هیدروزن فلوئورید HF ، نیز در این دسته قرار می گیرند.
در حلال های غیر قطبی ، ذرات حلال غیرقطبی بوده و بنابراین تنها نیروی جاذبه ی ضعیف واندروالسی بین ذرات وجود دارد، به همین دلیل این حلال ها اغلب، دارای نقطه ی جوش بسیار پایین بوده و فرار هستند.
حلال های آلی نسبت به حلال های غیر آلی یا حلال های معدنی، قطبیت کمتری دارند و درنتیجه معمولا” این دسته از حلالها ، مواد غیر قطبی را بهتر در خود حل می کنند. چند حلال در زیر آمده است. حلالها موقعی مفید هستند که مایع باشن
د به عنوان مثال آب در محدوده ی 0 تا 100 درجه سانتیگراد مایع می باشد، پس تنها در این محدوده دمایی می توانند به عنوان حلال مورد استفاده قرار گیرند. هنگامی موادی که قرار است حل شوند، در دماهای پایین تر یا بالاتر قرار داشته باشند باید از حلالهای دیگر استفاده نمود. محدوده مایع بودن برخی حلالها در زیر آمده است:
1) متانولCH3OH که خواصی شبیه آب را دارد.
2) اتانول CH3 CH2OH
3) پروپانون CH3 CH2 HC=O
4) پروپانول CH3 CH2 CH2OH
5) بوتانول CH3 CH2 CH2 CH2OH
6) اتیل استات C4H8O2
7) اتوکسی اتان C4H10O
8) تولوئن C7H8
9) بنزن C6H6
10) کربن تتراکلرید CCl4
11) سیکلوهگزان C6H12
12) دی متیل فرم آمید با نام اختصاری DMF و فرمول HC(O)N(CH3)2 محدوده مایع بودن بین 61 تا 153 درجه سانتیگراد می باشد.ی THF و فرمول CH8O که به شکل یه حلقه ی پنج ضلعی است که در یکی از گوشه هایش اتم اکسیژن قرار گرفته است. محدوده مایع بودن بین 65 تا 66 درجه سانتیگراد می باشد.
14) دی متیل سولفوکسید با نام اختصاری DMSO و فرمول (CH3)2SO محدوده مایع بودن بین 18 تا 189 درجه سانتیگراد می باشد.
15) هگزا متیل فسفر آمید با نام اختصاری HMP و فرمول OP[N(CH3)2]
16) استونیتریل CH3CN محدوده مایع بودن بین 45 تا 82 درجه سانتیگراد می باشد.
17) نیترومتان CH3NO2 محدوده مایع بودن بین 29 تا 101 درجه سانتیگراد می باشد.
18) دی کلرومتان CH2Cl2 محدوده مایع بودن بین 97 تا 40 درجه سانتیگراد می باشد.
19) سولفولان C4H8SO2 (یک حلقه ی پنج ضلعی است که SO2 یک گوشه و چهار CH2 گوشه های دیگر را تشکیل داده اند. محدوده مایع بودن بین 28 تا 285 درجه سانتیگراد می باشد.
20) پروپان 1و2 دیول کربنات C4H6O3 . یک حلقه ی پنج ضلعی که C=O یک گوشه و دو تا o نیز دو گوشه ، CH2 یک گوشه و H3CH گوشه دیگر را تشکیل می دهند. این حلال از 49 تا 242 درجه سانتیگراد مایع می باشد.
طبق یک اصل کلی، مواد قطبی در حلال های قطبی و مواد غیرقطبی در حلال های غیر قطبی حل می شوند.
حلال های آلی دسته ی بسیار مهمی از حلال ها را تشکیل می دهند که در زندگی کاربردهای بسیاری دارند. به عنوان مثال، حلال ادکلن
ها، انواع اسپری ها، چسب ها و ; انواع الکلها و دیگر حلال های آلی را تشکیل می دهند. چند حلال بسیار مهم صنعتی عبارتند از:
دی متیل فرم آمید با نام اختصاری DMF و فرمول HC(O)N(CH3)2
تترا هیدرو فوران با نام اختصاری THF و فرمول CH8O که به شکل یه حلقه ی پنج ضلعی است که در یکی از گوشه هایش اتم اکسیژن قرار گرفته اس
ت.
دی متیل سولفوکسید با نام اختصاری DMSO و فرمول (CH3)2SO
بیان شد که الکلها دسته ی بسیار مهمی از حلال ه
ای صنعتی را تشکیل می دهند. میان ذرات حلال در الکلها، پیوند های هیدروزنی می باشد، اما یک سر الکلها، سر آلی و غیرقطبی آنها می باشد درنتیجه این حلالها می توانند هم مواد غیرقطبی را با سر غیرقطبی در خود حل کنند و هم مواد یکه می توانند با آن پیوند هیدروزنی برقرار نمایند، مانند آب.
میان ذرات حلال غیرقطبی، فقط نیروهای واندروالس وجود دارند. میان ذرات ماده ی حل شده غیر قطبی نیز فقط نیروهای واندروالس وجود دارند. بنابراین تمام ذرات موجود در محلول، فقط تحت تاثیر این نیرو هستند و امکان تشکیل محلول وجود دارد.
یک مثال حلال های غیر قطبی، هیدروکربنهای سیر شده خطی مانند هگزان است. موم که یک ماده ی غیرقطبی است در هگزان حل خواهد شد.
البته تمام اجسام غیرقطبی در یکدیگر حل نمی شوند. حال متداولترین نوع محلول یعنی، یک جامد حل شده در یک مایع را در نظر می گیریم. انحلال پذیری یک جامد غ
یرقطبی در یک مایع غیرقطبی به دو عامل بستگی دارد: دمای ذوب و آنتالپی ذوب آن. وقتی این جامد حل می شود، محلول مایع به دست می آید. جامد تغییر فاز می دهد. جامدهایی که دمای ذوب و انتالپی ذوبشان بالاست، انحلال پذیری بیشتری نشان می دهند. این تفاوت به علت نیروهای جاذبه قویتر در بلورهای اجسامی است که دمای ذوب بالا دارند. در جریان حل شدن باید بر این نیروها فایق آمد. سمی می باشد. همچنین کار با اسیدها مهارت و تدابیر خاص می طلبد.
اثرات زیان اور حلال های آلی در محیط های کوچک خود را نشان می دهد ، زیرا حلال های آلی به مراتب بسیار فرار بوده و درنتیجه به دیلی سمی بودن ، هم برای انسان و هم موجودات زنده دیگر زیان دارد.
یکی از مهارتهای کار با حلال ها این است که حلال های بی خطرتر پیدا کنیم: اغلب در آزمایشگاه ها، باید سعی کنیم که استفاده از حلال های سمی برای حل کردن موادی که در واکنش شیمیایی به کار برده می شوند، را حذف نماییم.
بسیاری از حلال ها که در مقادیر زیاد در صنعت به کار برده می شوند برای سلامت انسان مضر هستند یا می توانند خطرات دیگری مانند آتش سوزی و انفجار به وجود آورند. حلال هایی که به طور گسترده استفاده می شوند و برای سلامت انسان مضر باشند شامل تتراکلرید کربن، کلروفورم، و پرکلورواتیلین هستند.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/3/1 3:0 صبح
مقاله بررسی تشخیص عقبماندگی ذهنی براساس آزمونهای پیاژه و وکسلر تحت فایل ورد (word) دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بررسی تشخیص عقبماندگی ذهنی براساس آزمونهای پیاژه و وکسلر تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی تشخیص عقبماندگی ذهنی براساس آزمونهای پیاژه و وکسلر تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بررسی تشخیص عقبماندگی ذهنی براساس آزمونهای پیاژه و وکسلر تحت فایل ورد (word) :
بررسی تشخیص عقبماندگی ذهنی براساس آزمونهای پیاژه و وکسلر
(در گروهی از دانشآموزان آموزشگاههای کودکان استثنایی اصفهان)
چکیده
قلمرو تشخیص عقبماندگی ذهنی به معنای امروزی یکی از قلمروهای کاربرد یافتههای تحولی در سطح روانشناسی بالینی است. با توجه به اهیمت شیوههای تشخیص عقبماندگی ذهنی، این مقاله به بررسی تشخیص عقبماندگی ذهنی براساس آزمونهای “پیاژه”[1] و “وکسلر”[2] و رابط این آزمونها با یکدیگر میپردازند.
بدین منظور 121 آزمودنی به طور تصادفی با میانگین سنی 11 سال و 8 ماه از بین دانشآموزان آموزشگاههای کودکان استثنایی اصفهان انتخاب شدهاند.
فرضیه اصلی پژوهش عبارت است از: “بین آزمونهای پیاژه و وکسلر در تشخیص عقبماندگی ذهنی رابط معنیداری وجود دارد.”
آزمونهای بکار گرفتهشده در این پژوهش عبارتند از: آزمونهای نگهداری ذهنی مقدار خمیر، وزن، حجم، عملیات ردیفکردن، عملیات طبقهبندی کردن و مقیاس هوش وکسلر برای کودکان (تجدید نظرشده و هنجار گزینی شده در دانشگاه شیراز توسط سیما شهیم).
نتایج پژوهش نشان داد که بین آزمونهای نگهداری ذهنی و عملیات ردیفکردن و عملیات طبقهبندی کردن به بهرههای هوش (کلامی، غیرکلامی و کلی) در سطح احتمال 001/0P< رابط مثبت و معنیدار وجود دارد.
نکت برجسته در این پژوهش تک بررسیهایی است که براساس ارزشیابی دانشآموزان عقبماند ذهنی توسط معلمین آنها صورت گرفته و از مقایسه روش پیاژه و وکسلر با ارزشیابی معلمین در تشخیص عقبماندگی ذهنی این نتیجه بدستآمده که براساس ارزشیابی دانشآموزان توسط معلمین، آزمونهای پیاژه در مقایسه با آزمون وکسلر در تشخیص عقبماندگی ذهنی ظرفیت بیشتر را داراست.
مقدمه
قلمرو بررسی معلولیت ذهنی به اصطلاح “سازمان بهداشت جهانی”[3] یا عقبماندگی ذهنی در الگوی طبقهبندی اختلالات روانی تبارهای متعددی دارد که مستقیمترین آن، تبار روانشناسی مرضی است که در گذشته آسیبشناسی روانی یعنی بخشی از آسیبشناسی عمومی پزشکی قلمداد میشد (منصور، 1370)
خط تشخیص با بهر هوش و بر اساس کمیتها با مشکلات بزرگی همراه بوده است و طی یک ربع قرن بهمنظور حل این مشکلات پژوهشهایی انجام پذیرفته است. در کنار خط تحول کمی، از ده 1930 به بعد در مکتب “واینلند”[4] در “نیوجرسی”[5] جایی که “گدارد”[6] اولین موسس جدید بررسی نظامدار کودکان عقبماند ذهنی را تأسیس کرده بود. مربیان و پژوهشکاران به این نتیجه رسیدند که استفاده از بهر هوش مشکل را حل نمیکند و لزوماً همواره با داده درستی روبرو نیستیم، بنابراین باید در پی روشی معنادارتر برای تشخیص عقبماندگی ذهنی باشیم.
بین دهههای 1930 تا 1950، تعدادی از مقیاسهای رفتار سازشی برای تشخیص عقبماندگی ذهنی مورد استفاده قرار گرفتند در عین حال گروهی از محقیقن همان سنت آزمونگری بینهای را ادامه دادند.
در ده 1960 تا 1970، تحت تأثیر “انجمن آمریکایی نارسایی ذهنی”[7] که پیشتاز بازنگری در تعریف عقبماندگی ذهنی شد تعریفی شکلگرفت که در واقع سطحی از “یکپارچگی”[8] را نشان میدهد.
در این تعریف، این مفهوم گنجانده شد که عقبماندگی ذهنی را نباید صرفاً از زاوی “فعالیت عقلی”[9] تعریف کرد، بلکه باید رفتارهای سازشی را نیز که در گستر بهر هوش و تعیین طراز عقلی نمیگنجد بحساب آورد.
از زمان اولین پژوهشهای پیاژه در گستر روانشناسی مرضی از سال 1942، روش عملیاتی تشخیص عقبماندگی ذهنی به صورت توقف ظرفیت عملیاتی کودک در یکی از درجات قبل از فکر صوری، روشی مطمئن در تشخیص عقبماندگی ذهنی شناخته شد. رهآورد بزرگ این حرکت تحولی اطمینان بخش کردن راهی است که دیگر با برچسبهای مرضی اشتباه آمیز همراه نیست (پرون[10] و پرون[11]. 1376).
1- گستر علمی مسأله مورد بررسی و سوابق تحقیق
موضوع مورد مطالعه در این پژوهش، بررسی تشخیص عقبماندگی ذهنی براساس آزمونهای پیاژه و رابط آنها با آزمون وکسلر در دانشآموزان آموزشگاههای کودکان استثنایی اصفهان است.
با نظری اجمالی بر تحقیقات انجامشده در باب تشخیص عقبماندگی ذهنی در مییابیم که در مورد ضوابط تشخیص و شیوههای سنجش عقبماندگی ذهنی بین مؤلفان توافق چندانی وجود ندارد.
لزوم دستیابی به شیوههای دقیقتر و کارآمدتر تشخیص در قلمرو عقبماندگی ذهنی بیش از پیش احساس میشود، چه موفقیت همه روشهای آموزشی و پرورشی در گروه شکلگیری تشخیصهای درست است. بر اساس عدم توافق مؤلفان در مورد شیوههای تشخیص و لزوم دستیابی به شیوههای دقیقتر، بررسی پایگاه علمی روش تحولی پیاژه و پایگاههای علمی دیگر ضروری بنظر میرسد.
بررسی فرآیندهای تحول نگهداری ذهنی مقدار خمیر، وزن، حجم، عملیات ردیفکردن و عملیات طبقهبندی کردن در دانشآموزان عقبماند ذهنی به منظور تعیین طراز تحول عملیاتی در آنها براساس آزمونهای پیاژه میتواند به یافتههای قابل توجهی منتج گردد و نه تنها به گستر دانش ما در سطح محلی بیفزاید بلکه مکمل “مطالعات ارتباطی”[12] و “مقایسهای”[13] در سطح بینالمللی قلمداد گردد. نگاهی اجمالی به تحول مفهوم هوش و عقبماندگی ذهنی که در ادامه بحث خواهد آمد به روشنکردن مسأله کمک خواهد کرد
در سال 1905 بینه[14] همراه “سیمن”[15] اولین مقیاس متری هوش را منتشر ساخت. این مقیاس از مجموعهای پرسش تشکیل شدهبود که کودکان کم استعداد و عقبمانده را تعیین میکرد. این پرسشها به تدریج مشکلتر میشد و درج استعداد این کودکان را تعیین میکرد.
نکت مهم تعیین این امر بود که عقبمانده چند سال از کودک بهنجار هم سن خود عقبتر است (پرون و پرون، 1376).
“دال”[16] پژوهشگر دیگری است که در تعریف عقبماندگی ذهنی شش ملاک به شرح زیر را ضروری دانسته است (به نقل از رابینسن[17] و رابینسن[18]، 1370) این ملاکها عبارتند از:
1- نداشتن صلاحیت اجتماعی
2- داشتن طراز عقلی پایینتر از سطح بهنجار
3- تثبیتشدن جریان رشد فردی
4- بروز مشکلاتی در جریان رشد فرد
5- عقبماندگی ذهنی براساس ساخت روانی خاصی ایجاد شده باشد.
6- درمان ناپذیری یا غیرقابل تغییر بودن
در حالیکه با این تعریف نشان داده میشود که عقبماندگی ذهنی به مثاب یک وضعیت دائم تلقی میشود، اما شواهدی نیز بدست آمده که مفهوم درمانناپذیری عقبماندگی ذهنی را دگرگون ساخته است.
پارهای از متخصصین پرورش کودکان عقبمانده معتقدند که امکان افزایش بهر هوش وجود دارد و بسیاری از عقبماندگان ذهنی میتوانند بطور کارآمد در جامعه عمل کنند. (هالاهان[19] و کافمن[20]، 1988).
وکسلر (1944) هوش را چنین تعریف کرده است: “هوش ظرفیت کلی یا پیچیده فرد، در عملکردن با یک هدف معین، در فکرکردن به طریقی بجا و متناسب و در داشتن مناسبات سودمند با محیط است “(پرون و پرون، 1376؛ ص 76).
نکته مهم این تعریف، توجه به جنب عینی و عملی هوش است که شدیداً روانشناسی آمریکایی را زیر تأثیر خود گرفته است.
حرکت دیگری که در تشخیص عقبماندگی ذهنی از حدود سال 1940 آغاز شده و همچنان ادامه دارد، براساس نظری تحولی پیاژه و همکار برجست او “اینهلدر”[21] با تحقیقات و پژوهشهای مستمر، پیشرفتهای قابل ملاحظهای داشته است.
از دیدگاه تحولی پیاژه، عقبماندگی ذهنی عبارت است از نارسایی ظرفیت عملیاتی در فرد. کودک زمانی که به حدی از سازشیافتگی میرسد به تعادل دست مییابد و سازش و ظرفیت عقلی را با هم داراست. پس عقبماندگی ذهنی را نارسایی بر اثر توقف سطح عملیاتی در نظر میگیرند (منصور، 1370).
به طوری که اینهلدر نشان داده است کودکان عقبماند ذهنی و کودکان بهنجار نتایج مشابهی را در تحول هوش نشان میدهند و این در حالی است که کودکان عقبماند ذهنی به صورت کندتری تحول مییابند (ویلتون[22] و بوئرسما[23]، 1974).
در این نظریه دو مفهوم اساس کار قرار گرفته: تثبیت[24] و چسبندگی[25]. وقتی که وضع عقلی یک کودک عقبمانده را به کمک آزمونهای عملیاتی تعیین میکنیم، نشان داده میشود که این کودک، بیچون و چرا در مرحلهای تحول، تثبیتشده اما بدلیل اینکه تستهای غیر عملیاتی زیربنای تحولی و مرحلهای ندارند این واقعیت را نشان نمیدهند (رابینسن، و رابینسن،1370).
اینهلدر در اثر خود (1968) طرحی را ارائهکرد که در آن بزرگسالان عقبمانده براساس مراحل تحول طبقهبندی شدهاند. او در پژوهش خود به این نکته پی برد که بزرگسالان عقبماند شدید و عمیق در سطح هوشی حسی- حرکتی تثبیت شدهاند. بزرگسالان عقبماند نیمه شدید در سطح پیش عملیاتی و بزرگسالان عقب ماندخفیف در سطح عملیات عینی عمل کرده و از آن فراتر نمیروند. سرانجام بزرگسالان مرزی تنها به اشکال ساد عملیات صوری دست مییابند. نظر اینهلدر در مورد تثبیت تفکر نه تنها بر کندی تحول افراد عقبمانده تأکید میکند بلکه بر این نکته نیز دلالت دارد که طی بخش پایانی دور تحول یعنی هنگامی که فرد مستعد ادام تحول شناختی است، عقبماندههای ذهنی از لحاظ رفتار سیر نزولی طی میکنند و در یک مرحل مشخص تثبیت میشوند. از این رو در جهت مرحل بعدی پیشرفتی نخواهند داشت. همچنین اینهلدر فعالیت ذهنی را در اشخاص عقبمانده به عنوان نمایش یک چسبندگی توصیف میکند که نه تنها پیشرفت را کند میکند، بلکه موجب تثبیت نشانههای الگوهای قدیمی میشوند که بایستی به نفع هماهنگیهای جدید حذف شده باشند. این الگوها حتی هنگامی که کودک قادر به مفهوم سازیهای پیشرفتهتر است، دوام مییابند. “فقدان تحرک درونی” علت وقفه است با این وجود نوسان منتج از تحرک اغلب این کودکان نسبت به کودکان بهنجار، معرف وجود چسبندگی است (همان منبع).
نتایج یکی از برجستهترین مطالعات درباره آزمودنیهای عقبماند ذهنی در مقایسه با کودکان بهنجار که براساس آزمونهای هوش تحققپذیرفته نشان داده کودکان عقبماند ذهنی در آزمونهای پیاژه تسلط کمتری داشتهاند. در حقیقت عقبماندگی ذهنی براساس دیدگاه تحولی پیاژه ناظر بر این معناست که در انتقال از یک مرحله به مرحل بعد تثبیت صورت گرفته است. این روش در تشخیص عقبماندگی ذهنی با شیوهای که براساس مفاهیم سن عقلی و بهره هوش به شناخت عقبماندگان ذهنی میپردازد متفاوت است (رابینسن و رابینسن، 1370)
اهداف پژوهش
هدف اصلی این مطالعه دستیابی به ابزار تشخیصی مطمئنتر و نتایج دقیقتر به عنوان یک بررسی نظامدار در قلمرو تشخیص عقبماندگی ذهنی در ایران است. براساس هدف یادشده دستیابی به ویژگیهای نمونهای از افراد عقبماند ذهنی از لحاظ مؤلفههای بهرههای هوش (کلامی، غیرکلامی و کلی)، نگهداری ذهنی مقدار خمیر، وزن، حجم عملیات ردیفکردن و طبقهبندی کردن هدف دیگر این بررسی است.
هدف دیگر تبیین روابط بین مؤلفههای مورد نظر و عقبماندگی ذهنی در دانشآموزان پسر و دختری است که احتمال تفاوت بین آنها وجود دارد.
فرضیههای پژوهش
فرضیههای پژوهش با توجه به مؤلفههای مورد بررسی و نیز پیشینه مطالعاتی عبارتند از:
فرضیه اصلی
بین آزمونهای پیاژه و مقیاس وکسلر در تشخیص عقبماندگی ذهنی رابط معنادار و مثبت وجود دارد.
فرضیههای فرعی
1- بین آزمونهای نگهداری ذهنی و بهر هوش کلامی رابط معنیداری وجود دارد.
2- بین آزمونهای نگهداری ذهنی و بهر هوشی غیرکلامی رابط معنیداری وجود دارد.
3- بین آزمونهای نگهداری ذهنی و بهر هوش کلی رابط معنیداری وجود دارد.
4- بین آزمون عملیات ردیفکردن و بهر هوش کلامی رابط معنیداری وجود دارد.
5- بین آزمون عملیات ردیف کردن و بهر هوش غیرکلامی رابط معنیداری وجود دارد.
6- بین آزمون عملیات ردیف کردن و بهر هوش کلی رابط معنیداری وجود دارد.
7- بین آزمون عملیات طبقهبندی کردن و بهر هوش کلامی رابط معنیداری وجود دارد.
8- بین آزمون عملیات طبقهبندی کردن و بهر هوش غیرکلامی رابط معنیداری وجود دارد.
9- بین آزمون عملیات طبقهبندی کردن و بهر هوش کلی رابط معنیداری وجود دارد.
متغیرهای پژوهش
متغیر مستقل
1- شیو تشخیص عقبماندگی ذهنی براساس آزمون وکسلر
2- شیو تشخیص عقبماندگی ذهنی براساس آزمونهای پیاژه
متغیر وابسته
عقبماندگی ذهنی خفیف
متغیر تعدیل کننده
جنس در دو سطح (دختر و پسر)
متغیر کنترل
سن در سطح 10 تا 13 سالگی
تعاریف عملیاتی واژهها و متغیرها
تحول[26]
مفهوم تحول به هر نوع تغییر در جهت افزایش یا کاهش اطلاق میگردد (منصور، دادستان و راد، 1365؛ ص201)
عملیات ردیف کردن[27]
مشتمل بر گروهبندی اشیاء بر حسب تفاوتهای سلسله مراتب آنهاست و همزمان با عملیات طبقهبندی کسب میگردند (پرون و پرون، 1376؛ ص297).
عملیات طبقهبندی کردن[28]
این عملیات، اشیاء را براساس همارزی آنهاگروهبندی میکنند (پرون و پرون، 1376؛ ص284).
نگهداری ذهنی[29]
نگهداری ذهنی متضمن نظام عملیات عینی است (منصور، داستان و راد، 1365؛ ص 249).
عقبماندگی ذهنی[30]
عبارت است از نارسایی یا عدم تحول و گسترش هوش (منصور، دادستان و راد، 1365؛ ص 249).
جنس: دختر یا پسربودن
سن: گروه سنی ده تا سیزده سالهها
2- روش
جامعه آماری و گروههای نمونه
جامع آماری مشتمل بر کلی دانشآموزان کلاسهای اول، دوم، سوم، چهارم و پنجم آموزشگاههای کودکان استثنایی اصفهان در حدود 5000 نفر است که در گروههای سنی (10 سال تا 10 سال و 11 ماه)، (11 سال تا 11 سال و 11 ماه) و (12 سال تا 12 سال و 12 ماه) قرار داشته و در سال تحصیلی 76-75 مشغول به تحصیل بودهاند.
گروههای نمونه از جامع آماری به تعداد 121 دانشآموز پسر و دختر انتخاب شده که 64 نفر (گروه پسران) و 57 نفر (گروه دختران) را تشکیل میدهند.
روش نمونهبرداری
بدلیل اینکه آزمون وکسلر در سنین 10 تا 13 سالگی در ایران هنجارگزینی شده بود، ناگزیر شدیم نمون مورد بررسی را در این سنین انتخاب کنیم.
روش انتخاب نمون مورد نظر در این پژوهش نوعی نمونهگیری تصادفی یعنی روش نمونهگیری خوشهای است. در نمونهگیری خوشهای واحد اندازهگیری فرد نیست بلکه گروهی از افراد هستند که به صورت طبیعی شکلگرفته و گروه را تشکیل دادهاند.
بدین منظور در این پژوهش از بین مناطق پنجگان آموزش و پرورش اصفهان، چهار منطقه به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب گردید و از بین مراکز آموزشی هر یک از مناطق دو مرکز آموزشی به طور تصادفی انتخابشده و پس از بازبینی شناسنام کودکان، از بین افرادی که در سنین 10 تا 13 سال قرار داشته به نسبت جمعیت هر منطق آموزشی تعدادی انتخاب گردید.
ابزارهای ارزشیابی و شیوه اجرائی آزمونها
در این تحقیق برای بررسی متغیرهای مورد نظر از شش ابزار به شرح زیر استفاده شدهاست:
1- مقیاس هوش وکسلر برای کودکان (تجدید نظر شده)
مقیاس مزبور توسط سیما شهیم در دانشگاه شیراز هنجارگزینی شدهاست (شهیم، 1373).
شیو اجرای این آزمون به صورت انفرادی و براساس جدول زمانبندی شد آن است. شیو نمرهگذاری نیز در جدول موردنظر در دفترچ راهنمای آزمون آمدهاست.
2- آزمایش نگهداری ذهنی مقدار خمیر
لوازم این تست دو گلول خمیر (به قطر تقریباً 4 سانتیمتر) و به رنگهای مختلف است. روش اجرای آن از چهار قسمت تشکیل شدهاست: در قسمت اول مفهوم برابری دو گلوله، در قسمت دوم تغییر شکل یک گلوله، در قسمت سوم استدلال مخالف و در قسمت چهارم گلولهای را به چندین تکه تقسیم میکنیم و در قسمتهای دوم تا چهارم مفهوم برابری و نابرابری مورد سؤال قرار گرفتهاست.
3- آزمایش نگهداری ذهنی وزن
لوازم آزمایش عبارتند از: دو گلوله خمیری به قطر 4 سانتیمتر، دو گلوله خمیری به قطر 5 سانتیمتر، دو گلوله خمیری به قطر 3 سانتیمتر، یک گلوله خمیری بسیار کوچک به قطر 2سانتیمتر و یک ترازو مشابه آنچه که در مدارس برای آموزش ریاضیات به کار برده میشود. روش اجرا مثل اجرای آزمایش نگهداری ذهنی مقدار خمیر است با این تفاوت که در این آزمایش از مفهوم برابری و نابرابری وزن گلولهها با یکدیگر سؤال شدهاست.
4- آزمایش نگهداری ذهنی حجم
لوازم آزمایش عبارتند از: دو لیوان کوچک به ظرفیت 300 سانتیمتر مکعب، دو گلوله خمیری به قطر 4 سانتیمتر، یک گلوله خمیری بزرگ به قطر 5 سانتیمتر، یک گلوله خمیری کوچک به قطر 3 سانتیمتر، یک گلوله خمیری بسیار کوچک به قطر 2 سانتیمتر، یک قطعه کش و یک قطعه سیم و مقداری آب.
روش اجرای این آزمایش مثل آزمایشهای قبلی است با این تفاوت که در این آزمایش از حجم آب در لیوانها سؤال میشود هرگاه گلوله خمیری در یکی از لیوانها انداخته میشود یا پس از تغییر شکل گلوله در لیوان قرار داده میشود.
5- آزمون طبقهبندی گلها و اشیاء
در این آزمایش از تعدادی کارت یک اندازه که شکل بعضی از گلها و اشیاء روی آنها نقاشی شده استفاده میشود. روش اجرای این آزمایش در سه قسمت به شرح زیر است:
قسمت اول: بعد از نشاندادن کارتها، از آزمودنی میخواهیم آنها را دستهبندی کند.
قسمت دوم: دربار تشابه یا تفاوت شکلهای گلها و اشیاء سؤال میکنیم.
قسمت سوم: چند سؤال مربوط به تعداد کارتهای مشابه یا متفاوت مطرح میکنیم و استدلال کودک را در مورد هر یک از پاسخهای وی جویا میشویم.
6- آزمون عملیات ردیفکردن
ابزار و لوازم این آزمون عبارتند از: ده تیره چوپ به قطر 5 میلیمتر، اختلاف طول هر تیره چوب با تیره چوب مجاور آن 8 میلیمتر است، طول کوتاهترین تیره چوب 9 سانتیمتر و بلندترین تیره چوب 2/16 سانتیمتر است. روش اجرای این آزمون در سه قسمت به شرح زیر است:
قسمت اول: درستکردن یک پله با تیره چوبها توسط آزمودنی
قسمت دوم: ردیفکردن چوبها در پشت مانع یا یک پرده
قسمت سوم: جایدادن برخی تیره چوبهای باقیمانده در ردیف تیره چوبها.
روش اجرای آزمایش به وسیل آزمودنی ممکن است به شیو عملی، ادارکی یا ترکیبی از این دو باشد که در پاسخنامه ثبت خواهد شد.
شیو نمرهگذاری در آزمونهای پیاژه در پاسخ به هر سؤال صفر یا یک خواهد بود و بر اساس پاسخنامههای این آزمونها به نمر هر آزمودنی دست مییابیم.
3- بررسی و تحلیل نتایج
به منظور بررسی نتایج کودکان استثنایی در پاسخگویی به آزمونهای وکسلر و پیاژه، ذیلاً ابتدا توزیع فراوانی نمون مورد بررسی براساس بهر هوش (آزمون وکسلر) مورد بررسی قرار میگیرد و سپس توزیع فراوانی نمون مورد بررسی براساس تحول نگهداری ذهنی در سه مرحله فقدان، بینابینی و دارابودن نگهداری ذهنی در جدول شماره 1 و 2 نشان داده میشود. جد.ل شماره 1 نتایج آزمون وکسلر و جدول شماره 2 نتایج آزمونهای پیاژه را نشان میدهد.
جدول شماره1- توزیع نمون مورد بررسی برحسب نتایج آزمون وکسلر
شاخصها
تراکمی بهر هوش
گروهها براساس بهر هوشی فراوانی درصدی درصد
عقب مانده ذهنی
مرزی
بهنجار 75-70 تا 55-50
89-76
110-90 77
33
11 63/63
27/27
09/9 63/63
86/90
100
همانطور که در جدول شمار 1 مشاهده میشود میتوان نتیجه گرفت کودکانی که در آموزشگاههای استثنایی تحصیل میکنند همگی عقبماند ذهنی نیستند بلکه درصدی از آنها براساس آزمون وکسلر “بهنجار”[31] (حدود 10 درصد) و درصدی از آنها مرزی (حدود 27 درصد) و در حدود 64 درصد آنان عقبماند ذهنی شناخته شدهاند.
با ملاحظ جدول شمار 2 براساس نتایج آزمونهای پیاژه درصد بیشتری از مجموع نمون مورد بررسی عقبمانده شناختهاند و در نهایت رابط این دو گروه آزمونها موضوع را بهتر تبیین خواهد کرد.
کلمات کلیدی :