ارسالکننده : علی در : 95/3/1 2:55 صبح
مقاله مهارت های زندگی تحت فایل ورد (word) دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله مهارت های زندگی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مهارت های زندگی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله مهارت های زندگی تحت فایل ورد (word) :
مهارت های زندگی
گاهی تورم ناشی از افزایش هزینه تولید است که آثار این افزایش را در قیمت کالاها میتوان دید به طوری که این افزایش هزینهها میتواند ناشی از افزایش دستمزدها، نرخ بالای حمل و نقل، تولید، سوخت موردنیاز و افزایش نرخ بهرهبانکی باشد.
تورم همچنین میتواند ناشی از افزایش قیمت کالاهای وارداتی باشدکه تورم وارداتی نامیده میشود. کالاهایی مانند ماشینآلات، تجهیزات صنعتی و تولیدی که در داخل کشور جانشین ندارند، با افزایش قیمت در خارج و به دلیل عدمتولید آن کالاها در داخل کشور، ناگزیر به واردات آنها به هر قیمتی میشویم.
یکی از علل ایجاد تورم را میتوان ناشی از عدم تعادل میان عرضه و تقاضا دانست. وقتی درجامعهای عرضه و تقاضای کالایی در شرایط مطلوب قرار نگیرد، تورم ایجاد میشود.
افزایش نرخ ارز خارجی هم به مفهوم کاهش ارزش پول کشور است و از آنجا که صادرات کشور در مقابل واردات کمتر است، این اثر در داخل کشور بیشتر خود را نشان میدهد.
در کنار همه این علل، تورم با ساختار کشور نیز ارتباط دارد. بدین مفهوم که وقتی ساختار تولید درست عمل نمیکند، تورم پدید میآید. در کشورهای کم توسعه یافته مهمترین مشکل، تورم ساختاری است که ناشی از کم توسعه یافتگی ساختار تولید است. به طوری که بازدهی پایین تولید پاسخگوی حجم نیازهای جمعیتی نیست. به عبارت دیگر، رشد نامتعادل بخشهای اقتصادی به علت ساختار اقتصادی کشور است. به طوری که توسعه سریع یک بخش و تحولات ناشی از آن موجب پیدایش عدم تعادل و ناهماهنگی بین سایر بخشهای اقتصادی میشود
علت دیگر تورم از بعد تقاضا است. هرگاه متوسط رشد نقدینگی بالاتر از متوسط نرخ رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) باشد، این امر باعث عدم تعادل بین تقاضا و عرضه و در نتیجه منجر به افزایش سطح عمومیقیمتها میشود. افزایش نقدینگی بهطور عمده در واکنش به افزایش پایه پولی بوده و افزایش پایه پولی نیز ناشی از افزایش داراییهای خارجی و بدهی دولت به بانک مرکزی است. عدم تعادل بین درآمدها و هزینههای دولت از دیگر عوامل بروز تورم از جنبه تقاضا است.
علت دیگر تورم از بعد عرضه است و عواملی که موجب بروز این مسأله میشود، عبارتاند از: وجود ظرفیت خالی در بخش تولید، پایین بودن سهم سرمایهگذاری بخش خصوصی، ناچیز بودن سرمایهگذاری خارجی، پایین بودن سهم صادرات کشور، بالابودن قیمت محصولات صنعتی و;
یکی دیگر از علل بروز تورم، انتظارات تورمیدریک جامعه است. اگر مردم براساس تجارب گذشته خود یا بر مبنای مشاهدات بازار پیشبینی کنند که در آینده نزدیک قیمت رو به افزایش خواهد بود، میزان هزینه و خریدهای خود را افزایش میدهند و از طرف دیگر تولیدکنندگان و فروشندگان نیز از فروش و عرضه کالاهای خود (به امید افزایش قیمت درآینده) خودداری میکنند. بدیهی است در این صورت با این سیاست، عرضه و تقاضا اثر مستقیم بر قیمتها خواهد داشت و موجب افزایش تورم میشود.
علت دیگر تورم، کاهش نرخ پسانداز است. همچنانکه گفته شد، عدم ثبات قیمتها همواره اثر نامطلوبی بر ثبات اقتصادی یک کشور و انتظارات مردم نسبت به آینده دارد که در نتیجه، این شرایط، منجر به کاهش نرخ پسانداز و حتی در بعضی مواقع نرخ رشد منفی پسانداز میشود و دلیل عمده آن افزایش هزینههای استهلاک ناشی از افزایش نرخ ارز و نرخ بالای فرسودگی ماشینآلات سرمایهای است. از دیگر آثار مهم کاهش پسانداز، تأثیر بر سطح سرمایهگذاری است که موجب افزایش تقاضا و به طبع افزایش سطح عمومیقیمتها میشود.
در کنار سایر علل ذکر شده، اثر تغییرات نرخ ارز بر سطح قیمتها نیز از دیگر عوامل تورم است که از سیاستهای در کنار سایر علل ذکر شده، اثر تغییرات نرخ ارز بر سطح قیمتها نیز از دیگر عوامل تورم است که از سیاستهای اقتصادی کلان کشور ناشی میشود. اگر افزایش نرخ ارز تواCم با اجرای سیاستهای انبساطی مالی و پولی باشد، موجب تشدید و فشار تورم خواهد شد و چنانچه این افزایش با اجرای سیاستهای انقباضی مالی و پولی همراه باشد، آثار قابل ملاحظهای بر تورم و نیز سطح عمومیقیمتها نخواهد داشت.
عامل دیگر تورم، بالا بودن نرخ سود تسهیلات بانکی است. بهطوری که این مسأله موجب میشود تا تولید کنندگان داخلی در بازارهای جهانی از قدرت رقابتی کمتری نسبت به رقبای خارجی خود برخوردار باشند. بنابراین تولیدکنندگان انتظار دارند، نرخ سود تسهیلات از سوی بانکها کاهش داده شود تا هزینههای تولید کاهش یابد و در نهایت اینکه عدم ثبات و آرامش میتواند منجر به تورم شود به طوری که اگر در کشوری ثبات و امنیت نباشد موجب کاهش سرمایهگذاری و کاهش تولید میشود که تورم را به همراه خواهد داشت.
تأثیر تورم بر اقتصاد
مهمترین تأثیر تورم بر توزیع درآمد و ثروت است. یکی از خصوصیات بارز پدیده تورم، عدم تناسب بین تغییر قیمتها و درآمدهاست. بدین ترتیب که قیمت برخی از کالاها و درآمد برخی از طبقات و گروههای جامعه با آهنگی تند افزایش مییابد و حال آنکه این آهنگ برای قشرها و طبقات دیگر جامعه کند است. این عدم تناسب موجب میشود که درآمد حقیقی برخی افراد جامعه از جمله دارندگان درآمدهای متغیر چون تجار، مالکان اراضی و مستغلات و صاحبان حرفهها و مشاغل آزاد افزایش یابد و در عوض، درآمد حقیقی افرادی که دارای درآمدهای ثابتی هستند، کاهش پیدا کند. البته تورم میتواند سبد دارایی
عاملان اقتصادی را دگرگون سازد زیرا در اثر تورم، افراد و گروهها تا حد امکان میکوشند دارایی نقدی خود را کاهش و در عوض سهم کالا و اموال غیرنقدی خود را افزایش دهند. بدین ترتیب مقدار زیادی از وقت، انرژی و منابع مالی مردم و عاملان اقتصادی به جای به کار افتادن در مسیر فعالیتهای مفید و مولد اقتصادی صرف فعالیتهایی میشود که هدف از انجام آنها تطابق با شرایط تورمیو اجتناب از کاهش ارزش داراییهاست که همین امر به دلالبازی یا معاملات سوداگرانه دامن میزند. از اینرو، میتوان نتیجه گرفت، تورم حتی کارآیی اقتصادی را تحت تأثیر قرار میدهد.
یکی دیگر از آثار سوء تورم، تأثیر آن بر پسانداز و نحوه مصرف مردم است. براثر کاهش ارزش پول ملی ناشی از افزایش نرخ تورم، تمام افرادی که سرمایه نقدی خود را بهصورت پسانداز نگهداری میکنند متضرر خواهند شد که این امر بر تمایل افراد به پسانداز اثر منفی دارد و همانطور که ذکر شد، در شرایط تورمیمیل به کالاهای بادوام و سرمایهای مانند زمین و مسکن افزایش پیدا میکند و همین امر میتواند نوع مصرف را تحت تأثیر قرار دهد.
اثر دیگر تورم، تأثیر آن بر تصمیمگیری بنگاههای اقتصادی است به طوری که این موضوع میتواند عاملان اقتصادی را در تصمیمگیری خود دچار بلاتکلیفی کند زیرا وجود تورم، بنگاههای اقتصادی را در زمینه برآورد درآمد و هزینه، با دشواری مواجه میکند.
تأثیر بعدی تورم را میتوان در هزینههای جاری دولت مشاهده کرد زیرا دولت خود مصرفکننده است و از سوی دیگر، باید حقوق کارمندان خود را بپردازد. در شرایط تورمیدولت مجبور است حقوق کارمندان خود را افزایش دهد. البته نباید فراموش کرد وجود تورم میتواند درآمدهای دولت را نیز از طریق مالیات افزایش دهد.
از دیگر آثار تورم، تأثیر آن بر بازرگانی خارجی است بهطوری که تورم اغلب موجب اخلال در موازنه پرداختها میشود زیرا در اثر تورم از یک سو به دلیل افزایش قیمتها در داخل، میزان صادرات کاهش و از سوی دیگر مقدار واردات افزایش خواهد یافت. دراین زمینه باید توضیح داد که اگر تورم در ایران از تورم کشورهایی که با ایران مبادلات وسیع تجاری دارند بیشتر باشد آنگاه کالاهای ساخت ایران برای این کشورها گرانتر خواهد شد در نتیجه صادرات کشورمان کاهش مییابد و از سوی دیگر، در این شرایط کالاهای ساخت کشورهای خارجی برای مصرف کننده ایرانی ارزانتر خواهد شد در آثار واردات کالا به کشور افزایش خواهد یافت که آثار اولیه چنین پدیدهای تأثیر بر تراز پرداختهاست و در صورت کمبود منابع درآمدی میتواند به کسری تراز بازرگانی منجر شود.
راههای پیشگیری از تورم
تجربه نشان داده است که راهحلهای اداری و دستوری برای ثابتنگهداشتن قیمتها، همزمان با رشد نقدینگی شیوه مناسبی برای تثبیت قیمتها نیست.
از سوی دیگر، اقتصاد ایران اقتصادی تک محصولی است و از نوسان قیمت نفت متأثر میشود. در مقطع زمانی کنونی که درآمد نفت افزایش قابل توجهی یافته است، به جز کسری بودجه عامل دیگری میتواند به تورم دامن بزند، این عامل چگونگی مصرف درآمد اضافی نفت در بودجه است. افزایش قیمت نفت به بالای 100 دلار سبب شده است که درآمدهای دولت از نفت طی چند سال گذشته تا چند برابر افزایش یابد. این افزایش جهش گونه در درآمد نفت ضمن آنکه به لحاظ افزایش داراییهای کشور مغتنم است اما اگر به درستی مورد استفاده قرار نگیرد میتواند موجب مخاطرات جدی شود.
درآمدهای نفتی متعلق به دولت است و بهترین گزینه دولت برای مصرف درآمدهای اضافی نفت، انباشت آن در حساب ذخیره ارزی و خودداری از افزایش بودجه ریالی دولت بر پایه این درآمدهای اضافی است. موجودی حساب ذخیره ارزی میتواند به بخش خصوصی یا عمومیمولد وام داده شود تا صرف وارد کردن ماشینآلات و فناوری برای توسعه ظرفیتهای تولیدی شود. همزمان با وام ارزی دریافتی از صندوق، سرمایهگذاران باید ریال لازم را برای بخش ریالی سرمایهگذاری از پساندازهای خود یا دیگر آحاد جامعه تأمین کنند. بدین ترتیب ارز اضافی حاصل از درآمدهای نفت موجب افزایش پایه پولی و حجم نقدینگی نمیشود، بلکه پسانداز و سرمایهگذاری از منابع ریالی موجود در جامعه را تشویق و ظرفیت تولیدی و اشتغال جدید ایجاد میکند. بعلاوه، با بازگرداندن وامهای دریافتی از حساب، موجودی حساب در آینده بازسازی میشود و استمرار اعطای وامهای ارزی و تشویق و توسعه سرمایهگذاری را در آینده امکانپذیر میسازد. البته با تقویت حساب ذخیره ارزی، باید تمهیدها و رویههایی اتخاذ کرد که از سوءاستفاده افراد سودجو که ممکن است با ارایه قیمتهای صوری و اضافی برای ماشینآلات وارداتی به منابع ملی و مصالح ملت تعدی کنند به شدت جلوگیری و با آنها برخورد شود.
بنابراین درست است که درآمد نفتی کشور رشد مناسبی دارد اما تجربه نشان میدهد هر قدر پول بیشتری به جامعه تزریق شود، به لزوم نتیجه بهتری عاید نخواهد شد. اگر این درآمدهای مازاد به ریال تبدیل شود، تورم و عدم تعادل اقتصادی و اجتماعی را در پی خواهد داشت. برای کاهش تورم دولت باید در پی افزایش عرضه، کاهش تعرفهها، ثبات نرخ ارز، کاهش نرخ تورم انتظاری، اصلاح پرداخت یارانهها، کاهش رشد نقدینگی در جامعه و ; باشد. از اینرو، بودجه دولت باید به شکلی تنظیم شود که با نوسانهای نفتی دچار مشکل نشود و باید مراقب رشدنقدینگی در کشور بود.
راههای پیشگیری از تورم در بخش کشاورزی
با نگاهی جامع به افزایش قیمت کالا بر حسب شرایط حاکم بر هر جامعه (از نظر فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و;) که متأثر ازعوامل داخلی و خارجی در بازار است و در درازمدت ناشی از ساختار کلان اقتصادی شامل زیرساختها، نظام اطلاعاتی، اعتبارات و ; است و در کوتاهمدت، تحت تأثیر عوامل مؤثر بر تعیین قیمتکالا (نوسان قیمت نهادههای تولید، هزینههای بازاریابی و;) قرار میگیرد، محصولات کشاورزی با توجه به ماهیت ساختار تولید و ویژگیهای خاص خود نسبت به سایر کالاها از حساسیت بیشتری برخوردار هستند، بنابراین عوامل مؤثر بر نوسان قیمت کالاهای کشاورزی اعم از عوامل داخلی و
خارجی بهنسبت محصولات صنعتی بیشتر و در نتیجه بازتاب نوسان قیمت و آثار روانی آن شدیدتر است. وزارت جهادکشاورزی به عنوان متولی حمایت از تولید محصولات کشاورزی باید تمام تلاش خود را برای تحقق اهداف برنامهها و سیاستهای کلان کشور به کار بندد تا بتواند ضمن تأمین نیازهای غذایی افراد جامعه (ایجاد امنیت غذایی)، با سیاستگذاری مناسب مانع از کمبود عرضه مایحتاج روزانه مردم جامعه شود و برحسب شرایط و مقتضیات زمانی جامع
ه، عرضه کالاهای کشاورزی را تنظیم کند. جلوگیری از افزایش قیمت محصولات کشاورزی تنها با افزایش سطح عرضه محصولات اتفاق نخواهد افتاد، بلکه عواملی که خارج از حوزه اختیارات وزارت جهاد کشاورزی است نیز باید این بخش را برای جلوگیری از افزایش قیمت تولیدات یاری کند. این عوامل ناظر بر مرحله تأمین نهادههای قبل از تولید (مثل کود، سم، بذر و;) و خدمات مربوط (مواد بستهبندی، دستمزد کارگر و ;) و مرحله بعد از تولید و ارایه محصول به بازار (شامل بازاریابی، حمل و نقل، بستهبندی، فرآوری، تبلیغات و ;) است که در حوزه وظایف سایر دستگاهها مثل وزارت صنایع و معادن (کارخانههای فرآوری و ;)، وزارت بازرگانی (تنظیم بازار)، وزارت کار و امور اجتماعی (افزایش دستمزد کارگر، بیمه و;) و نیروی انتظامی(قاچاق دام و محصولات کشاورزی) است. برای جلوگیری از افزایش قیمتها در بخش کشاورزی پیشنهادهای زیر ارایه میشود:
ـ ایجاد بسترهای لازم برای اصلاح زیرساختهای عوامل مؤثر بر افزایش قیمت (نظام اطلاعاتی، اعتبارات، آموزش، مشارکت بخش خصوصی و ;) در درازمدت.
ـ کنترل قیمت نهادهها و هزینههای خدمات مرتبط با تولید محصولات کشاروزی؛ برای مثال، در بخش زراعت افزایش نسبی قیمتها به واسطه افزایش دستمزد نیروی کار، هزینههای حمل و نقل، کاهش سطح تولید به واسطه خشکسالی، قیمت محصول در دوره قبل تولید و ; و در بخش دامپروری افزایش قیمت لبنیات با توجه بهحساسیت مصرف روزانه مردم و درجه بالای فسادپذیری به علت افزایش قیمت نهادههای تولید مثل قیمت علوفه، کنستانتره و سایر مواد اولیه خوراک دام که حدود 70 درصد هزینههای جاری دولت را در برمیگیرد، میشود.
ـ ارتقای سطح بهرهوری عوامل تولید یکی از راهکارهای مناسب برای کاهش هزینههای تولید و کنترل قیمت محصولات است؛ دراین زمینه بازنگری در ساختار مهندسی تولید و طراحی اصولی تولید بر مبنای افزایش بهرهوری و در نهایت کارآیی اقتصادی عوامل تولید با توجه به هزینه فرصت علاوه برکاهش هزینههای تولید و استفاده بهینه از منابع، با ایجاد حاشیه امنیتی برای تولیدکننده و مصرفکننده، از نوسان شدید قیمت محصولات جلوگیری خواهد کرد.
ـ از عوامل مهم دیگر در افزایش قیمت محصولات کشاورزی، وابستگی برخی از تولیدات به نهادههای خارجی است؛ بهطور مثال، درصنعت طیور برای تولید محصولات (گوشت مرغ و تخممرغ)، بخش عمدهای از اقلام تولید از قبیل جوجه یک روزه، اجداد، ذرت، کنجاله سویا، پودر ماهی و غیره از خارج وارد میشوند. بنابراین افزایش قیمت جهانی نهادههای یادشده و همچنین خدمات تهیه نهادههای مزبور (حمل و نقل، بیمه و ;) و مسایل امنیتی منطقه بر هزینههای تبعی و مبادلهای تأثیر خواهد داشت که علاوه بر افزایش قیمت تمام شده محصولات تولیدی، آثار روانی آن نیز سبب تشدید افزایش قیمت خواهد شد اما در صورت استفاده از ظرفیتهای خالی و بالا بردن بهرهوری میتوان تاحدودی از افزایش قیمتها جلوگیری کرد.
ـ افزایش قیمت برخی از محصولات کشاورزی بهخصوص محصولاتی که مصرف روزانه در سطح جامعه دارند، مثل گوشت قرمز علاوه بر اثرپذیری از نوسانهای قیمت نهادهها و خدمات مربوط به عنوان کالای جایگزین، از حساسیت خاصی برخوردار است. البته به منظور کنترل قیمتها، شرکت پشتیبانی امور دام باید نسبت به ذخیرهسازی اقدام کند تا به عنوان اهرم کنترلی برای جلوگیری از نوسان شدید قیمت استفاده شود.
ـ افزایش قیمت برخی از محصولات کشاورزی بهخصوص محصولاتی که مصرف روزانه در سطح جامعه دارند، مثل گوشت قرمز علاوه بر اثرپذیری از نوسانهای قیمت نهادهها و خدمات مربوط به عنوان کالای جایگزین، از حساسیت خاصی برخوردار است. البته به منظور کنترل قیمتها، شرکت پشتیبانی امور دام باید نسبت به ذخیرهسازی اقدام کند تا به عنوان اهرم کنترلی برای جلوگیری از نوسان شدید قیمت استفاده شود.
ـ ایجاد هماهنگی و تعامل بیشتر بین دستگاههای مرتبط با تهیه نهادهها و خدمات، تولید و مراکز تصمیمگیری بهمنظور تهیه راهکارهای هماهنگ بازرسی و کنترل دقیق قیمتها در تمام مراحل از بدو تهیه نهادهها و خدمات تا ارایه محصول به مصرفکننده نهایی امری اجتنابناپذیر است.
راههای پیشگیری از تورم در بخش صنایع و معادن
در خصوص محصولات تولیدی به خصوص فولاد و سیمان همانند سایر کالاها و خدمات باید بررسی تغییرات قیمتها و هرگونه تصمیم مقتضی در راستای کنترل آن در چارچوب سازوکار عرضه و تقاضا صورت پذیرد و هرگونه تغییر قیمت باید هوشمندانه، متغیرهای سازوکار عرضه و تقاضا را مورد هدف قرار دهد تا علاوه بر کاهش نوسانها منافع تولیدکننده و مصرفکننده را حفظ کند.
ـ مسؤولان در وزارت بازرگانی و سایر وزارتخانههای پرمصرف محصولات فولادی، مانند وزارتخانههای مسکن و شهرسازی، راه وترابری، نفت و نیرو نسبت به واردات بخشی از نیازهای مازاد خود اقدام کنند.
ـ به علت وجود ظرفیتهای خالی در واحدهای نوردی بخشهای خصوصی و دولتی و عدم توانایی خرید، وارد کردن مواد اولیه (شمش فولاد) توسط واحدهای یادشده ضروری است.
ـ به منظور جلوگیری از افزایش شدید تقاضا و تأثیرهای شدید ناشی از آن، شایسته است دستگاههای دولتی برای اجرای پروژههای عمرانی از مبادرت به صدور سفارش و خرید یکجا جلوگیری کنند.
ـ حمایت منطقی و برنامهریزی شده از سیاستهای بازارآزاد به منظور جلب اعتماد تولیدکنندگان و جلوگیری از بروز عدم اطمینان نسبت به سیاستهای دولت که ممکن است عوامل دیگری به غیر از ساز و کار عرضه و تقاضا را وارد عمل کند و امنیت لازم را برای فعالیتهای تولیدی و اقتصادی خدشهدار سازد.
ـ تعادل عرضه و تقاضا با شناخت و تأمین به موقع نیاز بازار از طریق افزایش تولیدات داخلی یا واردات کالاهای اساسی و همچنین اولویت دادن به بازار داخلی، جلوگیری از صادرات کالاهایی که کمتر از نیاز داخل تولید میشوند و همچنین جلوگیری از واسطهگری کالاها و احتکار در انبارها.
ـ برنامهریزی در مورد تولید کالاها همگام با تغییرات و تحولات جهانی و بهرهبرداری از ظرفیت کارخانهها در حداکثر کارآیی.
ـ توسعه رقابت بین تولیدکنندگان از طریق افزایش تعداد واحدهای تولیدی با در نظر گرفتن ظرفیتهای اقتصادی بهمنظور تأمین نیاز داخلی و قابلیتهای صادراتی واقعی، استفاده از فناوریهای جدید و کاهش هزینههای تولید از طریق کاهش هزینههای بالاسری.
راههای پیشگیری از تورم در بخش بازرگانی
با توجه به اینکه قیمت کالاها و خدمات به عنوان برآیندی حاصل از مجموعه برنامههای اقتصادی متأثر از عوامل مختلف از جمله سیاستهای مالی، پولی و ارزی کشور در سطح اقتصاد کلان است که با توجه به تغییرات عرضه و تقاضا و سایر عوامل مؤثر در نظام اقتصادی دچار نوسان میشود، عوامل زیر میتواند در جلوگیری از افزایش قیمتها کارساز باشد:
ـ عدم افزایش حقوق و دستمزد کارمندان و کارگران و جایگزینی کمکهای غیرنقدی دولت به جای افزایش حقوق ضمن کاهش نقدینگی، جبرانکننده نیازهای آتی کارمندان و کارگران است و به افزایش تولید و ایجاد اشتغال کمک خواهد کرد.
ـ عدم افزایش قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی و دامیاز سوی دولت یکی دیگر از راهکارهای جلوگیری از افزایش قمیت این محصولات در بازار است. هرچند ضرورت دارد دولت به تناسب اتخاذ این تصمیم اقدامهای حمایتی و جبرانی جایگزین را برای کشاورزان و واحدهای تولیدی محصولات دامیانجام دهد که تا حد امکان افزایش هزینهخانوار روستایی جبران شود.
ـ اتخاذ تدابیر لازم (افزایش تولید یا در صورت لزوم واردات) برای تأمین مواد و مصالح مورد نیاز اجرای پروژههای عمرانی به نحوی که افزایش و اجرای پروژهها خللی درنظام عرضه و تقاضا و نیز سطح عمومیقیمتاین مصالح ایجاد نکند.
ـ عدم افزایش قیمت کالاها و خدمات دولتی نظیر آب، برق، گاز، مخابرات، سوخت، مواد پتروشیمی و;
ـ عدم افزایش عوارض و تعرفهها به منظور حفظ ثبات تجارت و قیمت کالاها و مواد اولیه وارداتی.
ـ کاهش نرخ مالیات و بیمه بهمنظور حمایت از واحدهای تولیدی و تولیدکنندگان که در نهایت منجر به کاهش بهای تمام شده کالاهای تولیدی خواهد شد. همچنین افزایش حمایتهای بیمهای (خدمات درمانی و اجتماعی) از کشاورزان و اقشار حقوقبگیر و اصلاح نظام تأمین اجتماعی به ویژه در بخش درمان به منظور کاهش هزینه خانوار.
ـ از دیگر عوامل افزایش قیمت کالاها افزایش قیمت مواد اولیه وارداتی به سبب رشد جهانی قیمت نفت است. از اینرو، کاهش تدریجی نرخ ارز موردنیاز واحدهای تولیدی برای واردات به تناسب افزایش قیمت جهانی مواد اولیه میتواند قیمت تمام شده آن را ثابت نگه دارد.
ـ تثبیت نرخ تسهیلات بانکی میتواند درکاهش نرخ تورم و هدایت و تعدیل نقدینگی در بازار مؤثر باشد.
ـ تلاش برای لغو انحصارهای دولتی در بخش اقتصاد که در صورت اجرای صحیح اصل 44، تحقق این مهم امکانپذیر است.
ـ برنامهریزی به منظور آسیبشناسی شبکههای توزیع کالا درکشور برای اصلاح سیستمفعلی و کاهش واسطهها بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان که یکی از مهمترین علل افزایش قیمت کالاها است.
ـ افزایش اطلاعرسانی به مصرفکنندگان به منظور آگاهی آنها از آخرین قیمتهای مصوب کالاهای مشمول قیمتگذاری و قیمت معمول و عرفی سایرکالاها و خدماتی که مشمول قیمتگذاری دولتی نیستند، از جمله اقدامهایی است که میتواند نظارت مصرفکنندگان را افزایش دهد و از چندگانگی قیمت کالاها در بازار جلوگیری کند.
ـ مکلف کردن یکی از سازمانها و دستگاههای کشور بهمنظور گردآوری، بررسی و ایجاد بانک اطلاعات مربوط به میزان تولید، مصرف و نیاز واقعی کالاها درکشور و تحلیل نوسانهای عرضه و تقاضای کالاها و خدمات در فصول مختلف برای اطلاعرسانی به موقع به مسؤولان اقتصادی کشور برای تأمین به موقع کالاها از طریق افزایش تولید و واردات.
ـ هدایت تصمیمگیریهای اقتصادی به سمت کاهش ریسک سرمایهگذاری در کشور و اتخاذ سیاستهای تشویقی به منظور افزایش سرمایهگذاری بخش خصوصی داخلی و خارجی در بخش تولید، موجب افزایش تولید و در نهایت کمک به کاهش قیمتها خواهد بود.
ـ با توجه به سهم بالای مسکن در هزینه خانوار اعم از اجاره و خرید و وجودتورم شدید و مستمر در این بخش، برنامهریزی افزایش تولید مصالح ساختمانی از جمله آهن، سیمان و; و کاهش نرخ خدمات دولتی و شهرداریها مانند هزینههای صدور پروانه ساخت، تراکم، انشعابهای آب، برق، گاز، مخابرات و کاهش تسهیل مراحل اداری ساخت مسکن میتواند در تثبیت قیمت مسکن مؤثر باشد.
ـ حمایت عملی از تولید و رفع گلوگاهها به ویژه در بخشهای کشاورزی، صنایع غذایی و تبدیلی، مصالح ساختمانی، لوازم خانگی و غیره.
ـ اصلاح تصمیمهای آزادسازی قیمت کالاها از جمله شکر، آرد، پودر شوینده و ; در راستای هدفمند کردن یارانهها به گونهای که در طول برنامه چهارم همزمان با رشد تولید، نحوه پرداخت یارانهها تغییر کند، نه اینکه حذف شود.
ـ اصلاح تعرفههای واردات برخی کالاهای حساس و ضروری به منظور جلوگیری از افزایش قیمت یا حداقل استفاده از تعرفههای فصلی.
ـ تقویت و اصلاح جایگاه بورس کالایی و واگذاری مدیریت نظارت اصلی به وزارت بازرگانی برای اصلاح ساختار آنها و ورود برخی کالاها از جمله سیمان، شکر و ; به بورس.
ـ اختصاص بخشی از درآمدهای ناشی از افزایش قیمت نفت به کالاهای پرمصرف مردم به ویژه مواد غذایی و مصالح ساختمانی که از محل واردات تأمین میشود.
ـ اختصاص بخشی از درآمدهای ناشی از افزایش قیمت نفت به کالاهای پرمصرف مردم به ویژه مواد غذایی و مصالح ساختمانی که از محل واردات تأمین میشود.
ـ انجام فعالیتهای مؤثر به منظور توسعه زیرساختها و کاهش هزینهتبعی که نقش مؤثری در قیمت تمام شده کالا ایفا میکند.
ـ ایجاد و توسعه مراکز عرضه مستقیم کالاها و خدمات بهویژه میادین ترهبار و اصلاح شبکههای توزیع و ایجاد و توسعه شبکههای پیوسته تأمین کالاها و خدمات.
خلاصه و نتیجه گیری
اجرای موارد یادشده دردرجه اول اراده ملی در تمام بخشهای اقتصادی کشور و تصمیم جدی برای جلوگیری از نوسانهای شدید قیمتها را میطلبد. بحث مربوط به آنها به مفهوم عام و اقتصادی آن فراتر از آن است که یک وزراتخانه بتواند به عنوان مسؤول تلقی شود و به تنهایی اقدام به حفظ سطح عمومیقیمتها و جلوگیری از افزایش آنها کند. تحقق انتظارهای مردم برای برقراری ثبات در قیمتها مستلزم ثبات نسبی در مجموعه عوامل مؤثر در نظام اقتصادی است که همراه با عزم و اراده ملی برای کار، تولید و صرفهجویی درچارچوب امکانات بالفعل و بالقوه موجود در اقتصاد کشور میتواند ساز و کار مناسبی در این زمینه باشد و اعتماد عمومیرا جلب کند.
به هر حال بسیاری از کشورهای دنیا توانستهاند با شیوههای علمی و فنی تورم را مهار کنند که در نتیجه قیمتها خود بهخود تثبیت شده است. در هیچیک از کشورهایی که تورم را مهار کردهاند، به شیوه دستوری قیمتها را تثبیت نکردهاند، بلکه برای مهار تورم راهحلهای علمی مختلفی را اتخاذ کردهاند که استفاده از تجارب این کشورها برای ایران میتواند مثمرثمر واقع شود. در همین زمینه جالب است به تجربه کشورهای آمریکای لاتین اشاره شود.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/3/1 2:55 صبح
مقاله پیل سوختی و سوخت هیدروژنی تحت فایل ورد (word) دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله پیل سوختی و سوخت هیدروژنی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله پیل سوختی و سوخت هیدروژنی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله پیل سوختی و سوخت هیدروژنی تحت فایل ورد (word) :
پیل سوختی و سوخت هیدروژنی
پیلهای سوختی فنآوری جدیدی برای تولید انرژی هستند که بدون ایجاد آلودگیهای زیست محیطی و صوتی، از ترکیب مستقیم بین سوخت و اکسیدکننده، انرژی الکتریکی با بازدهی بالا تولید میکنند. به طور کلی پیل سوختی وسیله ایست که سوخت (مانند هیدروژن، متانول، گاز طبیعی، بنزین و…) و اکسیدان (مانند هوا و اکسیژن) را به برق، آب و حرارت تبدیل میکند.
پیل سوختی یک مبدل انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی است. این تبدیل مستقیم بوده و بنابراین از بازده بالایی برخوردار است. در واقع میتوان گفت که در این تبدیل از عمل عکس الکترولیز آب استفاده میگردد، به عبارت دیگر از واکنش بین هیدروژن و اکسیژن، آب، حرارت و الکتریسیته تولید میگردد.
عملکرد پیل سوختی مانند باتری نیست که انرژی را ذخیره کند بلکه پیل سوختی حالتی از انرژی را به حالت دیگری تبدیل میکند، به طوری که در این تبدیل مواد داخل پیل مصرف نمیشوند. گاز هیدروژن به دلیل تمایل واکنش دهندگی بالا، فراوانی و عدم آلایندگی محیط زیست، به عنوان سوخت ایدهآل در پیلسوختی مورد استفاده قرار میگیرد.
واکنش در آند H2 2H+ + 2e
واکنش در کاتد O2 + 4H+ + 4e – 2H2O
واکنش کلی 2H2 + O2 2H2O
براى سرعت بخشیدن به روند انجام واکنش یاد شده و تولید جریان برق از کاتالیزور استفاده مى شود. بهترین کاتالیزور این واکنش «پلاتین» است. شکل ظاهرى همه پیل سوختى ها به هم شبیه است . دو الکترود مثبت(آند) و منفی(کاتد) اجزاى سازنده آن را تشکیل مى دهد که به دور یک الکترولیت(جامد یا مایع) پیچیده شده اند. یک مدار خارجى دو الکترود را به هم اتصال داده و الکترون هاى اطراف مدار را به جریان الکتریسیته تبدیل مى کند. درحقیقت واکنش شیمیایى میان عناصر اکسیژن و هیدروژن در پیل سوختى سبب تولید انرژى پاک مى شود. تنها محصول جانبى حاصل از این فرآیند، آب است. در پیل هاى سوختى مختلف از سوخت هاى مختلف استفاده مى شود و الکترولیت هاى متفاوتى در آنها به کار مى رود.
انواع پیل سوختی
پیلهای سوختی در انواع زیر موجود میباشند: پیلهای سوختی براساس نوع الکترولیت استفاده شده در آنها به پنج نوع اصلی طبقه بندی میشوند.
• پیل سوختی الکترولیت پلیمر یا غشاء مبادله کننده پروتون (PEFC)
• پیل سوختی قلیایی (AFC)
• پیل سوختی اسید فسفریک (PAFC)
• پیل سوختی کربنات مذاب (MCFC)
• پیل سوختی اکسید جامد (SOFC)
لازم به ذکر است که پیل سوختی متانول مستقیم (DMFC)6 از خانواده پیل سوختی PEFC است. پیلهای سوختی بر اساس دمای عملکرد ، دارای دامنه دمایی از 80 برای (PEFC) تا 1000 برای (SOFC) میباشند. پیلهای سوختی دمای پایین (PEFC ،PAFC ،AFC) دارای حاملهای یونیH+ ویا OH- هستند که انتقال یون از میان الکترولیت وانتقال الکترونها از طریق مدار خارجی را به عهده دارند ، و در پیلهای سوختی دمای بالا مانند الکترولیت کربنات مذاب (MCFC) و الکترولیت اکسید جامد (SOFC) ، جریان الکتریکی به ترتیب از طریق یونهایCO32- و O2- انتقال مییابد. در پیلهای سوختی اکسید جامد (SOFC) یا سرامیکی رسانش یون در الکترولیت معمولاً در دمای بین 600 تا 1000 درجه سانتیگراد انجام میشود.
مزایا
مزایای پیلهای سوختی بطور کلی عبارتاند از:
• بازده بالا
• سازگاری با محیط زیست
• سادگی سیستم از نظر تعمیر و نگهداری
• تنوع در سوخت مصرفی
• عدم آلودگی صوتی به سبب نداشتن قسمتهای متحرک
• طراحی و ساخت توانهای کوچک (میلی وات ) تا بزرگ (مگاوات)
• امکان استفاده از سوختهای فسیلی و پاک، مدولار بودن
• قابلیت تولید همزمان حرارت و الکتریسیته و استفاده در کاربردهای تولید غیرمتمرکز انرژی
معایب
• به مواد بیشتر و فرآیندهای سریعتری نسبت به دیگر پیلها نیاز دارد.
• ممکن است در مدت طولانی کار ، گرما مشکلاتی چون ناسازگاری عناصر و افت انرژی را موجب شود.
• در صورت استفاده از سوخت ناخالص ، کار و گرمای بیش از حد موجب رسوب کربن و در نهایت مسمومیت پیل میگردد.
زمینههای مختلف استفاده از پیلهای سوختی:
از پیلسوختی میتوان در زمینههای مختلفی برای تولید انرژی استفاده کرد، که معمولترین آنها عبارتند از:
1- حمل ونقل (خودروهای سواری و وسایط نقلیه عمومی): امروزه همه تولیدکنندگان عمده خودرو بر روی تولید تجاری خودروهای پیل سوختی سرمایهگذاری کردهاند. پیلهای سوختی میتوانند به عنوان مولد انرژی در اتوبوسها، قایقها، هواپیماها و حتی دوچرخهها نیز استفاده شوند
2- نیروگاهها (نیروگاههای متمرکز و غیرمتمرکز اعم از خانگی، تجاری، صنعتی): پیلهای سوختی نسبتاً آرام و بیصدا هستند لذا جهت تولید برق محلی مناسباند. علاوه بر کاهش نیاز به گسترش شبکه توزیع برق، از گرمای تولیدی از این نیروگاهها میتوان جهت گرمایش و تولید بخار آب استفاده نمود.
3- وسایل الکترونیکی قابل حمل (تلفنهای همراه، رایانههای شخصی و …): باتریها برای بسیاری از وسایل قابل حمل مانند کامپیوترهای کیفی و تلفنهای همراه نامناسباند. باتریها پرهزینه، سنگین و مزاحم هستند و اغلب در بدترین مواقع به شارژ نیاز دارند. پیشرفتهای اخیر در فنآوری پیل سوختی ممکن است به حل این مشکل بینجامد. چند گروه پژوهشی در حال ابداع «ریز پیلهای سوختی» هستند که به تلفنهای همراه امکان میدهد در حالت آماده برای هفتهها کار کنند.
4- صنایع نظامی: پیلهای سوختی که در دمای پایین کار میکنند در تانکها، زرهپوش و خودروهای نظامی استفاده میشوند. چون در این دسته از پیلهای سوختی هیچ قطعه متحرکی وجود ندارد پس کم صدا بوده و از آنجایی که در درجه حرارت پایین نیز کار میکنند ردیابی این خودروها نسبت به خودروهای با موتور درونسوز مشکلتر خواهد بود.
بحث استفاده از سلولهای سوختی (پیل سوختی) ، و همچنین استفاده از هیدروژن به عنوان سوخت، از بحثهای داغ تحقیقات پژوهشگران حوزهی انرژی است. پیلهای سوختی فنآوری جدیدی برای تولید انرژی هستند که بدون ایجاد آلودگیهای زیست محیطی و صوتی، از ترکیب مستقیم بین سوخت و اکسیدکننده، انرژی الکتریکی با بازدهی بالا تولید میکنند. پیل سوختی یک مبدل انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی است. این تبدیل مستقیم بوده و بنابراین از بازده بالایی برخوردار است. در واقع میتوان گفت که در این تبدیل از عمل عکس الکترولیز آب استفاده میگردد، به عبارت دیگر از واکنش بین هیدروژن و اکسیژن، آب، حرارت و الکتریسیته تولید میگردد. هر سلول در پیلهای سوختی از سه جزء آنُد، کاتُد و الکترولیت تشکیل شدهاست. (+)
یکی از راههای مدرن تامین انرژی، استفاده از هیدروژن به عنوان سوخت است. استفاده از اینگونه انرژیها در اول راه است و سرمایهگذاری و تحقیقات زیادی بر روی هیدروژن به عنوان سوختی که توجیه اقتصادی داشته باشد، انجام میشود. هیدروژن به دلیل مزایایی که دارد، مورد توجه محققان قرار گرفته است. اکنون میخواهیم مروری کلی بر روی هیدروژن به عنوان یک سوخت داشته باشیم و برخی خواص و ویژگیهای هیدروژن را با دو رقیب قدرتمندش یعنی بنزین و گاز طبیعی مقایسه کنیم.
محتوای انرژی هیدروژن:
محتوای انرژی به صورت مقدار انرژی در واحد جرم سوخت تعریف میشود. در بین سوختهای رایج، هیدروژن از محتوای انرژی بالایی برخوردار است. به عنوان مثال، انرژی یک کیلوگرم هیدروژن برابر با 24 گیلوگرم گاز طبیعی و 27 کیلوگرم بنزین است. البته با توجه به اینکه چگالی هیدروژن کمتر از گاز طبیعی و بنزین است، برای ذخیره سازی هیدروژن نیاز به مخازن بزرگتری است. حجمی از هیدروژن که از نظر محتوای انرژی، با مقداری بنزین معادل باشد، چهار برابر بنزین حج اشغال خواهد کرد!
آلایندگی هیدروژن:
هیدروژن آلاینده نیست و ورود آن به اتمسفر و یا آب و خاک، مشکل خاصی را ایجاد نمیکند و ماده خروجی از خودروهای هیدروژنی آب است و با محیط زیست سازگار میباشد اما استفاده از سوختهای فسیلی همچون گاز و بنزین، آلودگیهای زیست محیطی در پی خواهد داشت. ترکیبات سمیای همچون ترکیبات آروماتیکی و یا سرب و جیوه که ممکن است در بنزین وجود داشته باشد، میتواند صدمات شدیدی را به جانداران و محیط زیست بزند. گاز طبیعی هم با اینکه 60% مونو اکسید کربن کمتری نسبت به بنزین دارد، اما آلایندگی آن نسبت به هیدروژن بسیار زیاد است.
رنگ، بو و مزه هیدروژن:
هیدروژن بدون بو و رنگ و مزه است و نشتی آن فقط با حسگرهای خاصی قابل تشخیص است. گرچه گاز طبیعی هم بدون بو و رنگ و مزه است اما با اضافه کردن ترکیبات مرکاپتان به گاز طبیعی، گاز طبیعی بوی خاصی میگیرد تا افراد از نشتی آن آگاه شوند. به دلیل مسموم شدن کاتالیستهای پیل سوختی توسط ترکیبات گوگردی، نمیتوان مرکاپتانها را به هیدروژن اضافه نمود.
اشتعال پذیری هیدروژن:
هیدروژن، سوختی با ضریب نفوذ بالا و مولکولهای کوچک است که به راحتی آتش نمیگیرد. هیدورژن در غلظتهای بالا با مقداری کمی گرما، مشتعل میشود اما معمولا در هنگام تصادفات به دلیل اینکه هیدروژن ضریب نفوذ بسیار بالایی نسبت به گاز طبیعی دارد، قبل از آنکه آتش بگیرد، به سرعت در محیط پخش میشود.
محدوده اشتعال پذیری هیدروژن:
هیدروژن محدوده اشتعال پذیری زیادی دارد و میتواند در نسبتهای 4% تا 75% بسوزد اما با توجه به نسبت محدوده اشتعال پذیری و نسبت حجمی بنزین و گاز طبیعی برای سوختن، خطر هیدروژن بیشتر از گاز طبیعی و کمتر از بنزین میباشد.
قابلیت انفجار هیدروژن:
اکنون بحث روشهای ذخیرهسازی هیدروژن از مباحث داغ به شمار میرود. هیدروژن تا زمانی که به تنهایی در مخزن باشد، انفجار رخ نمیدهد. حضور یک اکسید کننده مانند اکسیژن با غلظت حداقل 10% به صورت خالص و یا 41% به صورت هوا، میتواند سبب انفجار مخزن هیدروژن شود اما با توجه به اینکه بنزین در غلظتهای بسیار پایینتر قابل انفجار است، خطر انفجار مخزن هیدروژن کمتر از بنزین است و اگر محیط اطراف باز باشد، خطر انفجار هیدروژن به دلیل ضریب نفوذ بالایی که دارد، بسیار کمتر از بنزین است.
شعله هیدروژن:
شعله هیدروژن آبی کمرنگ و تقریبا نامرئی است و به صورت متمرکز و عمودی است و همین موضوع سبب ایمنی بیشتر هیدروژن نسبت به بنزین است زیرا در صورتی که مخزن ذخیره هیدروژن سوراخ شود، شعله هیدروژن از مخزن فاصله میگیرد و به صورت متمرکز و عمودی و با سرعت زیادی میسوزد و در عرض کمتر از دو دقیقه کل ذخیره هیدروژن به اتمام میرسد اما با کوچکترین نشتی در مخزن ذخیره بنزین، انفجار رخ خواهد داد و آتش به اطراف سرایت خواهد کرد.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/3/1 2:55 صبح
مقاله تاریخچه تکنولوژی آموزشی تحت فایل ورد (word) دارای 43 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله تاریخچه تکنولوژی آموزشی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تاریخچه تکنولوژی آموزشی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله تاریخچه تکنولوژی آموزشی تحت فایل ورد (word) :
تاریخچه تکنولوژی آموزشی
استفاده از وسایل سمعی و بصری در آموزش به سال های 1900 باز می گردد . در اوایل قرن حاضر دست اندرکاران آموزش به اهمیت به کارگیری وسایل سمعی و بصری در آموزش پی بردند و در ابتدا فقط وسایل بصری به کار گرفته شد . اولین وسایل بصری به کاربرده شده در مدارس امریکا را می توان اسلاید و فیلم های آموزشی نام برد .
با شروع جنگ جهانی دوم کانون فعالیت ها در زمینه وسایل سمعی و بصری از محافل تعلیم و تربیت به ارتش امریکا منتقل شد و در دوران جنگ بسیاری از وسایل مانند پرژکتور و اورهد برای اولین بار ساخته شد و در کنار وسایل دیگری مانند پرژکتوراسلاید ، لابراتوار های زبان ، شبیه سازی های آموزش خلبانی در آموزش نظامیان به کار گرفته شد .
در این دوره تکنولوژی آموزشی بعد سخت ابزاری پیدا کرد و تا اواسط دهه 1940 نیز به طول انجامید .
سه رخداد مهم در بین سال های 1950 تا 1960 اتفاق افتاد که باعث تحول عظیمی در رشته تکنولوژی آموزشی شد :
1- ارائه الگوها و نظریات جدید ازسوی صاحبنظران علوم ارتباطات
2- پیدایش نگرش سیستمی در زمینه تعلیم و تربیت;;; تکنولوژی آموزشی بعد نرم افزاری
3- تکامل تئوری های روانشناسی شناختی و رفتاری در زمینه یادگیری ;;.تکنولوژی آموزشی بعد سوم ( حل مسئله )
به دنبال ارائه تعریف دوم تکنولوژی آموزشی و قبول آن در محافل آموزشی ، یک سلسله فعالیت و عنوان در حیطه تعلیم و تربیت پیدا شد ک از جنبه دوم تعریف تکنولوژی آموزشی از بخش های محتوایی جدید این رشته تحول یافته به حساب می آید .
از جمله این مباحث و عناوین :
بحث هدف های آموزشی و تقسیم یندی آن است . از مهم ترین طبقه بندی های ارائه شده :
1- الف ) طبقه بندی هدف های بلوم و همکارانش است که در سال 1956 ارائه شد . ارائه طبقه بندی بلوم به دنبال تاکیدات مکرر نگرش سیستمی بر تعیین نوع عملکردی است که در انتهای آموزش از فراگیر انتظار داریم .
ب) همچنین در دهه 1960 گایند ، طبقه بندی هدف های آموزشی خود را ارائه کرد . در این طبقه بندی تمام فعالیت های بشری به پنج گروه تقسیم شده بود که از دیدگاه های جدید روانشناسی یادگیری نشات گرفته بود .
گایند جزء اولین کسانی بود که با الهام از تحولات جدید روانشناسی یادگیری نظریات بسیار سودمند و مفیدی در زمینه طبقه بندی هدف های آموزشی و طراح آموزشی ارائه کرد .
2- مبحث ارزشیابی ، در تعرییف دوم تکنولوژی آموزشی ، ارزشیابی چه در حین تولید برنامه های آموزشی ، و چه در پایان و خاتمه آن همچون عضو و عنصر بسیار تعیین کننده مطراح شد .مطرح شدن ارزشیابی با این اهمیت و با نقش خاصی که برای آن در تکوین و بازنگری برنامه ها پیش بینی شده بود ، دقیقا منعکس کننده تاثیر نگرش سیستمی در تهیه برنامه های آموزشی است . از این دیدگاه ، هر فعالیت آموزشی یک سیستم تلقی می شود که عامل تعیین کننده و تصحیح کننده مسیر ، کیفیت ، کمیت آن ، ارزشیابی است . این نگرش و تفکر بود که به تکنولوژی آموزشی بعد محتوایی بخشید و صاحبنظران و کارشناسان امر را بیشتر به بخش نرم افزاری و محتوایی برنامه ها کشاند .
در تعریف دوم از تکنولوژی آموزشی کاربرد جدیدی برای این علم تعیین شد که ناشی از به کارگیری این علم در محیط های خاص آموزشی بود . برای مثال برای بهبود وضعیت تولید و ارائه خدمات ، در مراکز آموزشی وابسته به مراکز صنعتی و تولیدی و خدمات ، بررسی ها و مطالعاتی شروع شد و در بعضی از موارد تشخیص متخصصان این بود که باید در زمینه های خاص ، دوره های آموزشی کوتاه مدت و میان مدت برای گروه های خاص از کارکنان ارائه شود و پس از ارزشیابی از دوره های آموزشی موجود و تشخیص مسائل و مشکلات این دوره ها و رفع آن ها ، دستگاه های جدید لازم بود تا کارکنان مراکز برای بالابردن سطح کارایی واحد های خود اقدام به ارزشیابی عملکرد واحد ها می کردند و بدیهی است در تمام این موارد مناسبترین افراد برای انجام ارزشیابی ، طراحی ، ارائه دوره های آموزی و تشخیص نواقص و معایب فراگرد کارها و سایر موارد افرادی هستند که آن ها را تکنولوژیست آموزشی می نامند .
با طرح طبقه بندی که گانید و بلوم در مورد هدف های آموزشی ارائه کردند ، زمینه برای تکنولوژی آموزشی از جنبه سوم (حل مساله ) را بوجود آوردند .
در اوایل دهه 1960 بود که دیدگاه روانشنای رفتارگرا بر تعلیم و تربیت حاکم بود تا این که در تحقیقات روانشناسی یادگیری سوالاتی مطراح شد که نظریه های رفتاری قادر به پاسخ گویی آن ها نبودند . (مثلا این که چرا فراگیر به طور یکسان به همه محرک ها پاسخ نمی دهد و در بین آن ها دست به انتخاب نمی زند و مبنا و ملاک چنین انتخابی چیست و این انتخاب کجا رخ می دهد و چه چیز و چه عواملی بر این
نتخاب ها حاکم است ؟)
طرح سوالات فوق محققان را به شناسیایی طبیعت سیستم یادگیری و اوضاع حاکم بر یادگیری تشویق و ترغیب کرد . بدین ترتیب دیدگاه جدیدی در روانشناسی تربیتی پایه گذار شد که آن را امروزه روانشناسی شناختیم می نامیم . در این دیدگاه (که در حال حاضر محور اصلی تفکر در روانشناسی و تعلیم و تربیت است ) تاکید بر شناسایی انواع فعالیت های ذهنی مانند تصور ، تفکر ، نحوه نگهداری اطلاعات ، حافظه و قابلیت انسان در ایجاد تغییر و تحول در اطلاعات و حل مساله است .
نتیجه گیری :
فرد تکنولوژیست با ذخیره ای از دانش و مهارت و تجارب خاص در زمینه تمامی مسائل آموزشی از تشخیص نیاز تا ارزشیابی به محیط های مختلف پا می گذارد و مشکلات و مسائل این محیط ها را از دیدگاه تکنولوژی آموزشی بررسی می کند و برای رفع آن راه حل هایی ارائه می دهد و پس از تصویب و تایید یکی از راح حل ها توسط افراد تصمیم گیر ، خود آن راه حل را به مرحله اجرا می گذارد و پس از اجرا ، نتایج حاصله را ارزشیابی می کند ، در پایان گزارشی مشمتل بر تمام جزییات کارهای انجام شده تهیه می کند و در اختیار افراد مسول قرار می دهد .
این کاربرد به نحوی در حل مسائل آموزشی مراکز صنعتی و خدماتی موثر بوده که رشته تکنولوژی آموزشی را (البته با خصوصیاتی که بحث آن گذشت ) یکی از پر جاذبه ترین رشته های دانشکده ها ی علوم تربیتیت کرده است و فارغ التحصیلان این دانشکده اغلب بلافاصله پس از پایان تحصیل به استخدام موسسات معتبر در می آیند .
تعاریف تکنولوژی آموزشی
برای شناخت دقیق تعریف و قلمرو تکنولوژی آموزشی ریشه یابی معنا و مفهوم کلمه «تکنولوژی» ضروری می نماید.
این واژه از کلمه «تکنولوژیا» گرفته شده است. معنای آن در یونان باستان انجام دادن یک هنر یا حرفه بوده است. بخش اول این کلمه (techne) تلفیقی از معنای یک هنر و یک تکنیک مشتمل بر دانش مربوط به اصول و توانایی دستیابی به نتایج مورد نظر است. به عبارت دیگر تکنیک به معنای مهارتهای عملی شامل دانستن و انجام دادن است. کلمه (Logos) نیز به معنای استدلال، تبیین، اصل و ارائه دلیل است. بنابراین تکنولوژی به معنای به کارگیری مستدل یا منطقی دانش خواهد بود (فردانش، 1378). به عبارتی به تبدیل دانش از مرحله پدیده ها یا تبدیل کشف روابط جدید میان پدیده ها، تکنولوژی گفته می شود که در آن از نتایج و یافته های علمی استفاده می شود.
لغتنامه لاتین وبستر نیز در تعریف واژه تکنولوژی این توضیح را می دهد:
«کاربرد دانش برای مقاصد علمی»
از واژه «آموزش»، تعاریف متعددی به عمل آمده است که به برخی از آنها اشاره می گردد:
آموزش، از نظر لغوی به معنی انتقال دانش است. از نظر «دوبوا» آموزش، به معنی مرتب کردن و منظم ساختن دقیق محیط فراگیر به منظور دستیالی به نتایج مورد نظر در وضعیت های مشخص می باشد. آلن گانیه آموزش را روند حل مسائل می نامید که هدف از آن تسهیل یادگیری فراگیران است و معلم مسؤل آموز تلقی می گردد. وی اصطلاح تدابیر آموزشی را در این زمینه بکار می برد که منظور از آن تصمیمات واعمالی است که معلم به منظور تسهیل یادگیری شاگرد از مواد آموزشی اتخاذ می کند. هدف از آموزش دستیابی هر چه بیشتر فراگیر به اهداف آموزشی است و آموزش موفق، آموزشی است که مبتنی بر خط زنجیره ای «طراحی، اجرا و ارزشیابی» می باشد.
دکتر فردانش نیز آموزش را چنین تعریف کرده است؛ «مجموعه تصمیمات و اقداماتی که یکی پس از دیگری اتخاذ می شود یا انجام می گیرد و هدف آن دستیای هر چه بیشتر فراگیر به اهداف آموزشی است» (همان ص 14).
اکنون به تعاریف « تکنولوژی آموزشی» می پردازیم.
در مورد تکنولوژی آموزشی نیز تعاریف گوناگونی ارائه شده است که هر کدام با توجه به سیر تکنوینی و نوع رویکردهای این رشته تدوین یافته اند.
در بدو پیدای و گسترش تکنولوژی آموزشی آن را عبارت از: یک سلسله از فعالیتهای نظام مند می دانستند که ماشین، مواد و تکنیک را برای رسیدن به اهداف آموزشی به یکدیگر نزدیک کند (شیخیان، 1353).
تعریفی که کمیته ویژه تکنولوژی در آکادمی ملی مهندسی آمریکا از تکنولوژی آموزشی می کند، عبارت است از؛ «مجموعه ای از معلومات ناشی از کاربرد علوم آموزی و یادگیری در دنیای واقعی کلاس درس، همراه با ابزار و روشهایی که کار بردن علوم ذکر شده را تسهیل می نماید (علی آبادی، 1379).
تعریف جیمز براون از تکنولوژی آموزشی که مورد پذیرش عده کثیری از صاحبنظران است، عبارت است از: « طراحی، اجرا و ارزشیابی نظام مند کل فرایند یاددهی – یادگیری بر اساس هدفهای مشخص و نتایج تحقیقات در زمینه های یادگیری انسانی و ارتباطات و همچنین به کار گرفتن مجموعه ای از منابع انسانی و غیرانسانی به منظور ایجاد آموزش مؤثرتر، عمیق تر و پایدار.» (احدیان،1379).
دکتر فردانش در کتاب «مبانی نظری تکنولوژی آموزشی » پس از بررسی و بیان مقدماتی ماهیت تکنولوژی آموزشی تعریف زیر را استنتاج نموده است.
« تکنولوژی آموزشی» عبارت است از : مجموعه روشها و دستورالعملهایی که با استفاده از یافته های علمی برای حل مسائل آموزشی اعم از طرح، اجرا و ارزشیابی در برنامه های آموزشی به کار گرفته می شد».
آخرین تعریف مورد توافق صاحبنظران تکنولوژی آموزشی از سوی انجمن تکنولوژی و ارتباطات آمریکا(AECT) چنین بیان شده است:
« تکنولوژی آموزشی عبارت است از نظریه و عمل طراحی، تولید، کاربرد، مدیریت و ارزشیابی فرایندها و منابع یادگیری».(فردانش،1378).
یک تعریف جدید فناوری آموزشی انجمن ارتباطات و فناوری آموزشی(2004) تعریف جدیدی از فناوری آموزشی مطرح کرده است . بر اساس این تعریف :“ فناوری آموزشی ، مطالعه و عمل اخلاقی از طریق ایجاد ، کاربرد و مدیریت منابع و فرایندهای فناورانه ی مناسب به منظور تسهیل یادگیری و بهسازی عملکرد افراد است .(به نقل از آیس2006)
بنابراین با توجه به تعاریف ذکر شده، تکنولوژی آموزشی بر خلاف تصور متداول در جامعه ما، صرفا به معنی استفاده از وسایل و رسانه های آموزشی در فرایند آموزش – یادگیری نیست، بلکه همچنان که از تعاریف مختلف آن بر می آید معنای بس وسیع تری را شامل می شود. تکنولوژی آموزشی روش مبتنی و متکی بر رویکرد سیستمی و کاربرد نظریه عمومی سیستمها است. ذکر این نکته ضروری است که تکنولوژی آموزشی با بهره گیری از یافته های تمام علوم به حل مسائل آموزشی می پردازد. البته بدیهی است که از برخی علوم که سنخیت بیشتر و ارتباط نزدیک تری با مباحث این رشته دارند، بیشتر استفاده می نماید.
روان شناسی (به طور اعم) و روان شناسی تربیتی (به طور اخص) از جمله علومی هستند که تکنولوژی آموزشی بیشترین استفاده را از آنها می نماید.
تکنولوژی آموزشی مانند تکنولوژی در هر یک از شاخه های علمی دیگر شامل دو جزء نرم افزاری (محتوایی) و سخت افزاری است و هدف اصلی آن ایجاد یادگیری مؤثرتر و پایدارتر و تغییر در کیفیت یادگیری و افزایش بازدهی آموزش می باشد.
به هر یک از ابعاد زندگی که نگاه کنیم حضور تکنولوژی را می بینیم. انواع رسانه های دیداری و شنیداری، سخت افزارها و نرم افزارها با محتواهای آموزشی جای خود را در نظام آموزشی باز کرده و در کنار مربیان تربیتی قدم بر میدارند.فراگیرانی که در خانه و محیط های خارج از مدرسه با کامپیوتر و انواع چندرسانه ای ها سروکار دارند نمی توانند زمان طولانی تنها به صحبتهای معلم توجه کنند. تکنولوژی آموزشی در اینجا به کمک مربیان آمده که بتواند به طرق مختلف آنها را در آموزش یاری دهد.
برخی گرایشات مهم وجود دارند که چهره تعلیم و تربیت را ده تا بیست سال آینده تغییر خواهند داد که بعضی از آنها به حضور تکنولوژی در آموزش اشاره دارد و از آنها می توان ضرورت کاربرد تکنولوژی آموزشی را دریافت. از جمله این گرایشات مهم می توان موارد زیر را بیان کرد:
0 حرکت روزافزون به سمت آموزش فراگیر محوری
0 افزایش تداوم در استفاده از مواد یادگیری انفرادی
0 افزایش درک اهمیت توانمندی های کلی مرتبط به زندگی واقعی
0 اهمیت بیشتردادن به فرایندهای یادگیری نسبت به محتوای برنامه های درس استمرار فعالیت جهت تصریح و تبیین ماهیت بازده های یادگیری مورد نظر از قبیل تنظیم شاخص های شایستگی و تنظیم معیارهای عملکرد(مبتنی بر اهداف)
0 افزایش آگاهی نسبت به غیر طبیعی بودن روشهای ارزیابی سنتی مانند امتحان کتبی چند ساعته
0 گسترش آگاهی نسبت به محاسن در یادگیری از طریق کار کردن در گروه بدون حضور معلم
0 استمرار و گسترش سریع تکنولوژی اطلاعات و سیستم های رایانه ای
0 مشارکت بیشتر عوامل تعلیم و تربیت در طراحی و استفاده از تجهیزات و برنامه های رایانه ای
0 افزایش انتظارات از فراگیران با توجه به استفاده و دسترسی بیست و چهار ساعته به منابع یادگیری چندرسانه ای
0 افزایش انتظارات از فراگیران مبنی براستفاده وسیع معلمان و مربیان از ابزارهای حمایتی تکنولوژی آموزشی در بالا بردن اثربخشی دوره ها و برنامه های خودآموزی
0 گسترش سریع آشنایی فراگیران با رسانه های پیشرفتههمانطور که مشاهده می شود پنج مورد آخر مربوط به وجود تکنولوژی در آموزش است که البته خود گرایشات قبلی را هم تحت تاثیر قرار می دهد.(احدیان،1378)
تکنولوژی در هر دوره از زندگی بشر بسته به امکانات و توسعه خود آموزش را تحت تاثیر قرار می دهد. به بیان کلی تر گسترش و توسعه تکنولوژی همه ابعاد اقتصاد،فرهنگ،آموزش و; را پوشش می دهد. اما برخی جوامع می خواهند با توسعه تکنولوژی به همراه جوامع پیشرفته تر حرکت کنند، به همین دلیل فقط همین بعد وارد کردن ابزارها و تجهیزات را مورد توجه قرار می دهند و تاثیر ورود آنها بر زمینه های دیگر را نادیده می گیرند و تلاشی برای همسو کردن این ها نمی کنند. در واقع متخصص کارآمد تکنولوژی آموزشی برای همسو کردن دو متغییر تکنولوژی و آموزش(که حیطه وسیعی از زندگی را در بر دارد) پا به عرصه ی جهانی گذارده، تا بتواند پیش نیازها و بسترهای ورود هر نوع تکنولوژی جدیدی را در آموزش فراهم کند. تکنولوژی آموزشی خود نیز در این تغییر و تحولات گرایشات نوینی نسبت به قبل پیدا کرده است، که به طور مختصر به بعضی از آنها اشاره می شود:
– گسترش کامپیوترها در سطح مدارس و موسسات آموزشی
– دست یابی همگانی مدارس به منابع تلویزیونی
– افزایش جانبداری سیاستگذاران از بهره گیری تکنولوژی آموزشی
– افزایش تکنولوژی آموزشی در خانه و محیط اجتماعی
– توسعه شیوه های نوین در ارائه کاربرد تکنولوژی آموزشی
– لزوم سواد تکنولوژی آموزشی برای معلمان
– تکنولوژی آموزشی محل عمده برای حرکت به سمت اصلاحات آموزشی
تکنولوژی در هر دوره از زندگی بشر بسته به امکانات وتوسعه خود، آموزش را تحت تاثیر قرار داده و می دهد.
اگرتکنولوژی و آموزش را دو متغییر فرض کنیم با هم دارای همبستگی مثبت اند یعنی اگر تکنولوژی توسعه یافت این توسعه باید در آموزش هم دیده شود.
اما بعضی از جوامع نتوانسته اند که این دو مقوله را با هم هماهنگ کنند و به اشتباه این دو را از هم جدا می دانند. به عبارتی دیگر توسعه تکنولوژی را به مرزهای خود وارد کرده اند اما آموزش را که خود تکنولوژی
را هم در بر می گیرد را نادیده می گیرند. البته ضرورت کاربرد تکنولوژی اموزشی با عدم استفاده برخی جوامع از آن نفی نمی شود و همچنان بنا به بسیاری از گرایشات و دلایل که به برخی از آنها در بالا اشاره شد ، کاربرد تکنولوژی آموزشی امری قطعی و ضروری در آینده خواهد بود.
وسایل، مواد و رسانه های آموزشی
همانگونه که قبلاً نیز یادآوری شده شامل دو جزءتکنولوژی آموزشی مانند تکنولوژی در هر یک از شاخه های علمی دیگر،است، اصلی است:
شامل روشها، دستورالعملها، الگوها،(محتوایی)؛1 جزء نرم افزاری راهبردها، طبقه بندیها و ;
2 جزء سخت افزاری؛شامل ابزار، وسایل، دستگاهها و رسانه های آموزشی.
در فصل پیشین در مورد دیدگاه نرم افزاری بحث شده است در این فصل بخش سخت افزاری تکنولوژی آموزشی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
یادآوری این مطلب نیز لازم است که رسانه های آموزشی به عوامل، وسایل یا ابزاری گفته می شود که کل محتوای آموزش را به فراگیران منتقل می کند ولی وسایل کمک آموزشی شامل آن دسته از اشیاء ابزار و وسایلی است که تنها در بخشی از آموزش از آنها استفاده می شود. و هر چقدر کاربرد این وسایل غنی تر باشد، امر یاددهی – یادگیری با سهولت بیشتری انجام می شود.
تحقیقات نشان می دهد که رسانه ها به صرف رسانه بودن تفاوتی با هم ندارند و یادگیری بیشتر تحت تأثیر موضوعی است که آموزش داده می شود نه وسیله. که از طریق آن آموزش ارائه می گردد. همچنانکه پیشتر بدان اشاره شد اگرچه نتایج پژوهش ها در مورد مقایسه رسانه ها حاکی از این است که تفاوت معنی دای بین آنها نیست، با این وجود باید به این نکته توجه داشت که هر موضوعی قابل ارائه با هر رسانه ای نیست. بدین معنی که در مواردی، نوع آموزش (موضوع) و یا ویژگیهای فراگیران، انتخاب نوع خاصی از رسانه را ایجاد می کند.
رسانه های جدید، در صورتی که برای اولین بار به فراگیران ارائه شود، تنها به علت بدیع، نو و ناآشنا بودن شاگرد با آن، علاقه او را جذب می کند، ولی این برانگیختگی در صورت عادت به یک رسانه شش تا هشت هفته است و بعد از این مدت، فراگیر نسبت به رسان جدید رفتار خاصی از خود بروز نمی دهد (فردانش،1372).
تقسیم بندی مواد و وسایل آموزشی
مواد و وسایل آموزشی را با توجه به معیارهای خاص به طبقه های مختلف تقسیم بندی نموده اند که عبارتند از:
الف) نرم افزار و سخت افزار
ب) چاپی و غیر چاپی
ج) برقی و غیر برقی
د) نورتاب و غیر نورتاب
قرار دادن مواد و وسایل آموزشی در دو دست نورتاب و غیر نورتاب یکی از بهترین و کاملترین تقسیم بندی هایی است که تا کنون به عمل آمده است.
در این تقسیم بندی مواد و وسایلی نظیر فیلم متحرک، اسلاید، فیلم استریپ، اورهد، طلق شفاف و پروژکتورهای مربوط به آنها در دسته نورتاب و رسانه هایی مانند تابلوهای آموزشی، اشیاء سه بعدی، چارت، پوستر، تصاویر و نمودار در دسته غیر نورتاب قرار می گیرند.
رسانه های آموزشی غیر نورتاب:
1 تابلوهای آموزشی
الف) تابلوهای گچی؛ این تابلوها از متداول ترین و ارزان ترین انواع تابلوها در آموزش هستند که به کارگیری آنها بسیار ساده و آسان است. در استفاده از این تابلوها از روشهایی سود جسته می شود از جمله: روش الگو، روش قالب، روش شبکه یا جدول و روش پنهانی.
1 روش الگو؛ این روش برای ترسیم نقشه ها و تصاویری که مرتباً توسط معلم مورد استفاده قرار می گیرند به کار گرفته می شود. استفاده از این روش متضمن صرفه جویی در وقت و انرژی معلمان است. مثلاً معلم جغرافیا نقشه کشورهای مورد نیاز را بر روی کاغذ نازکی ترسیم نموده و حدود مشخص شده را با سنجاق و یا میخ های خیلی نازک سوراخ می نماید و آنها را بر روی تخته می چسباند و با تخته پاک کن آغشته به ذرات گچ ضربات ملایمی به آن وارد می کند و پس از برداشتن الگو از روی تابلو، با اتصال نقطه ها طرح مورد نظر را به دست می آورد.
2 روش قالب؛ استفاده از این روش ترسیم اشکال ظریف و دقیق هندسی را در زمان کوتاهی برای معلمان میسر می سازد. کاربرد این روش مستلزم تهیه قالب اشکال مورد نظر بر روی مقوا، تخته های سه لائی یا فیبر و حتی آلومینیوم می باشد.
3 روش شبکه یا جدول؛ این روش مختص بزرگ کردن تصاویر کوچک بر روی تابلوهای گچی است.
4 روش پنهانی؛ این روش، هم برای معرفی پروژه های دسته جمعی شاگردان و هم برای کار تدریس توسط معلمان مورد استفاده قرار می گیرد، استفاده از این روش به میزان قابل توجهی، میزان یادگیری را افزایش می دهد.
ب) تابلوهای پارچه ای ؛ یکی از انواع تابلوهایی است که بر اساس اصل چسبندگی دو سطح پرزدار تهیه و مورد استفاده قرار می گیرند. در کاربرد این تابلوها می توان دو حس دیداری و شنیداری شاگردان را بکار گرفته و هر گونه مطلبی را به صورت عینی ارائه دهید. جابجا کردن نوشته ها و تصاویر بر روی تابلو امکان نوعی حرکت و تغییر را به معلم می دهد. متغیر سرعت یکی از مزایای استفاده از این گونه تابلوهاست و امکان مشارکت شاگردان و همکاری آنان در تدریس نیز فراهم می گردد.
تنها محدودیت این تابلو این است که کاربرد اینگونه تابلوها مستلزم داشتن قدری مهارت است که کسب آن کار دشواری نیست. برای زمینه اینگونه تابلوها، رنگهای تیره دارای محاسن زیادی هستند. به کارگیری چنین روشهایی موجب می شود که فراگیران قبل از اخذ تصمیم درباره موضوع مربوطه، فکر کرده و به عبارت دیگر آنرا مرور نمایند. اظهار نظر دیگر شاگردان نیز موجب بحث و مرور دوباره می گردد. استفاده از این تابلوها که تابلوهای ماهوتی یکی از آنهاست بستگی به قدرت تخیل، ابتکار و خلاقیت معلمان دارد.
ج) تابلوهای مغناطیسی؛ این تابلوها بر اساس اصل جذب فلزات به طرف آهن ربا، تهیه و مورد استفاده قرار می گیرند. از محدودیت های عمده کاربرد این تابلوها، سنگینی آنهاست. به علاوه دشواری تهیه مجدد و گم شدن آهن ربایی است که برای نگهداری تصاویر بر روی تابلو از آنها استفاده می شود. در استفاده از تابلوهای مغناطیسی اشیاء سه بعدی کوچک را نیز می توان به کار برد.
د) تابلوهای الکتریکی؛ در ساختمان اینگونه تابلوها می توان از چوب، یا مواد مشابه دیگر استفاده کرده و به کمک مقداری سیم یک لامپ کوچک چراغ قوه و یا زنگ اخبار تابلوی ارزشمندی را تهیه کرد. این تابلوها در مستقل بار آوردن فراگیر موثر است. زیرا که دانش آموز یا فراگیر می تواند کار خودش را به خاطر بازخورد سریعی که وسیله روشن شدن لامپ، دریافت می کند، ارزشیابی کند. به عبارتی شاگردان نیاز کمتری به کمک معلمان دارند و خود می توانند صحت و سقم پاسخها را حدس بزنند.
2 اشیاء واقعی (مواد آموزشی سه بعدی)
کاربرد اشیاء واقعی در کلاس درس متضمن منافع زیادی است که حداقل آن را می توان آشنا شدن و آگاه شدن شاگردان با آنها و محیط زیست دور و برشان نام برد. انواع مختلف اشیاء واقعی را می توان تحت سه عنوان اشیاء تغییر نیافته، اشیاءتغییر یافته و نمونه ها به شرح ذیل طبقه بندی نمود:
الف) اشیاء واقعی تغییر نیافته ؛اشیاء سه بعدی تغییر نیافته، آن دسته از اشیاء هستند که هیچ گونه تغییری جز اینکه آنها را از محیط واقعیشان جدا کرده اند، در آنها داده نشده است. به عبارت دیگر آنها دقیقاً خودشان هستند به استثنای اینکه آنها را از محیط اصلی و واقعیشان جدا کرده و به اماکن آموزشی آورده اند و دست نخورده بوده و اندازه واقعی خود را دارا هستند. یک موتور اتومبیل، گیاهان و غیره نمونه هایی از اشیاء واقعی تغییر نیافته به شمار می روند.
ب) اشیاء سه بعدی تغییر یافته ؛اشیاء سه بعدی تغییر یافته را از ابتدا به دو نوع حقیقی و تقلید واقعیت تقسیم می کنند. نوع اول یعنی اشیاء تغییر یافته حقیقی، آن دسته از اشیاء سه بعدی هستند که علاوه بر جدا کردن آنها از محیط واقعیشان در آنها تغییراتی نیز داده اند. مثل جمجم انسان یا یک اسکلت کامل انسان.
اما اشیاء سه بعدی تغییر یافته تقلید واقعیت آن دسته از اشیاء سه بعدی آموزشی هستند که حقیقی نبوده، بلکه بر اساس واقعیت و تقلید از آن ساخته شده اند.
در دست داشتن اشیاء واقعی، برای مشاهده، لمس کردن، نمایش دادن و; وسیله خوبی برای ترغیب و تشویق شاگردان به بهره گیری از اینگونه منابع آموزشی است.
اشیاء واقعی تغییر یافته تقلید واقعیت عبارتند از: 1 مدل 2 ماکت 3 دایوراما 4 میز شنی 5 برشها 6 مولاژها.
1 مدلها؛ مدلها، اشیاء واقعی تغییر یافته و سه بعدی و تولید مجدد اقلام ظریف و گران قیمت هستند که می توانند به قیمت قابل قبول و ایمنی لازم برای استفاده ساخته شوند. مدلها را تولید مجدد اشیاء واقعی و حقیقی می دانند. مدلها را می توان اندازه واقعیت، بزرگتر از واقعیت یا کوچکتر از واقعیت تهیه نمود.ولی در هر حال بایستی در نظر داشت که خصوصیات و ویژگیهای عمومی و کلی اشیاء واقعی مورد نظر باید در آنها وجود داشته باشد. مانند مدل چشم انسان.
2 ماکتها؛ ماکتها به طور گسترده ای در آموزشهای صنعتی به کار گرفته می شوند. ماکتها قسمت ساده شده واقعیت و جایگزین اشیاء واقعی هستند که برای روشن کردن قسمتهای لازم و یا طرز کار چیزی با حذف جزئیات غیر لازم ساخته می شوند و نسبتها کاملاً رعایت می شود. در ساختن ماکتها بایستی آنرا شبیه شیء واقعی مربوطه و حتی الامکان همرنگ طبیعت آن تهیه کرد. باید آنرا طوری ساخت که یادگیری را تسهیل کند نه دشوار. در تهیه ماکتها، دنبال کردن مراحل پیاپی ساخت، کارها را آسانتر می کند.
3 دایوراما؛ صحنه های سه بعدی هستند که اغلب به صورت مینیاتوری بوده و در آنها اشیاء و مجسمه ها در حالت و محل عادی خود ظاهر می شوند. اشیاء دایوراما به ندرت در اندازه طبیعی ساخته می شوند.
4 میز شنی؛ عبارتند از: یک منظر سه بعدی در مقیاس صحیح که روی یک زمینه مسطح که شن مرطوب ریخته شده (برای شکل دادن) و فراگیران با استفاده از شن مرطوب و ماکتهای مختلف به دوباره سازی صحنه ها در مقیاس صحیح می پردازند. مانند مناطق جنگلی.
5 برشها؛ آن دسته از اشیاء سه بعدی تغییر یافته هستند که برای نمایش قسمتهای پنهانی و و دور از دید اشیاء و پدیده ها به کار می روند. برشها در علوم تجربی و طبیعی کاربرد فراوان دارند.
6 مولاژها؛ مولاژها نیز آن دسته از مواد سه بعدی تغییر یافته از نوع تقلید واقعیت است که ترکیب مناسب و مطلوبی از سه نوع قبلی یعنی مدل، ماکت و برش را تشکیل می دهند.
ج) نمونه ها؛ نمونه ها ممکن است اشیاء سه بعدی تغییر نیافته و یا تغییر یافته باشند و قسمت و جنبه ای از شیء هستند که دارای مشخصات مشابه و مشترک طبقه و یا گروه خاصی است.
3 تصاویر آموزشی
تصویر یک وسیله دیداری از افراد، اشیاء و اماکن است. گاهی اوقات مطالعه، بررسی و مشاهده بسیاری از پدیده ها و امور و وقایع برای فراگیران جز از طریق استفاده از تصاویر میسر نیست. زیرا تصاویر امکان شکستن بعد زمان و مکان را برای آنان فراهم می سازند. تصاویر ثابت را به انواع گوناگون از قبیل 1 تصاویر کاغذی غیر نورتاب نظیر عکسها و نقاشی ها، 2 اسلایدها 3 فیلم استریپ ها و طلق های شفاف تقسیم بندی می کنند. برای درک و خواندن تصاویر باید سواد تصویری یا دیداری داشته باشیم. سواد تصویری عبارت است از: قدرت درک معانی و مفاهیم تصویری.
تصاویری که بر روی کاغذ نقش بسته اند یا با دست کشیده می شوند دارای مزایا و امتیازات زیر هستند:
الف) ارزان هستند و کاربرد متنوعی دارند.
ب) می توان درسهای گذشته را در مدتی بسیار کوتاه مرور کرد.
ج) قدرت تخیل را تقویت می کنند.
د) اشتباهات و سوء تغییرات را اصلاح می نماید.
و) به مطالعه جزئیات کمک می نماید و می توان تصاویر را مقایسه نمود و بعد زمانی و مکانی را شکست.
4 چارتها
چارتها آن دسته از رسانه های ترسیمی دیداری هستند که به منظور ارائه دیداری ایده ها و مفاهیمی که تفهیم آنها از طریق ارائه کتبی یا شفاهی مشکل است، تهیه می شوند. مشخص اصلی چارت دادن اطلاعات است.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/3/1 2:55 صبح
مقاله آمادگی جسمانی نیروهای مسلح تحت فایل ورد (word) دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله آمادگی جسمانی نیروهای مسلح تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله آمادگی جسمانی نیروهای مسلح تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله آمادگی جسمانی نیروهای مسلح تحت فایل ورد (word) :
آمادگی جسمانی نیروهای مسلح
اهمیت تربیت جسمی و روحی نیروها به رغم پیشرفت تکنولوژی جنگ و سلاحهای فوق مدرن، اهمیت توانایی روحی وجسمی نیروهای مسلّح به عنوان یک ضرورت پایدار برای نیروهای مسلّح همچنان دررأس برنامههای نظامیان میباشد. به همین دلیل در کشورهای دنیا جایگاه ویژهای برایتربیت بدنی جهت نیروهای مسلّح در نظر گرفته شده است به عنوان مثال: در ارتشآمریکا، برای دانشجویان کادر افسری، دو ترم دورههای تربیت بدنی در چهار سالبرنامه ریزی شده است. که در طی این مدت، میبایست با «اصول آمادگی جسمانی»،«ور
زشهای رزمی»، «ورزشهای تخصّصی»، «دفاع شخصی» و کسب «مهارتهایمربیگری» آشنا شوند. گروه آموزشی تربیت بدنی نیز مسؤول اجرای برنامههای فوقمیباشد[ – ر.ک. آشنایی با نظام آموزشی ارتشهای جهان، شماره یک، دانشکده افسری وست پونیت، ص 140، ستاد مشترک سپاه، اداره آموزش تربیت جسمی و روحی در اسلام تربیت بدنی در قانون اساسی و قوانین نیروهای مسلح در نظام جمهوری اسلامی ایران به این مهمّ تو
جه شده است. در قانونی اساسی دراصل سوّم، مادّه 3 بر تعمیم و گسترش امر تربیت بدنی تصریح و تأکید شده است. نیز درمادّه 55 قوانین نیروهای مسلّح، سپاهپاسداران موظّف شده در کلیه آموزشها و در حینخدمت برنامههای لازم را به منظور کسب آمادگی جسمانی پرسنل، متناسب بامأموریتها، پیش بینی و اجرا نماید – مجموعه قوانین نیروهای مسلّح جمهوری اسلامی ایران، فرمانده کلّ قوا، حضرت آیه الله العظمی خامنهای با تأکید بر ورزش و فوائد آنمیفرماید: «ورزش نوعی قدر دانستن از تواناییهای جسمی است و الان است که شما با ورز
شمیتوانید قدر جسم را بدانید و چقدر خوب میتوانید از ورزش برای جسم و سلامتیبهرهبرداری نمایید.[ – دژهای استوار، ص 359، (خرداد 1371) ]. «آن جوانهای نظامی، انقلابی باید ورزش کنند. امکاناتورزشی برایشان فراهم کنید؛ بنده اینها را اسراف نمیدانم.[ – همان، ص 360، (17/8/74) ]فرآیند و آثار تربیت جسمانی بوعلیسینا تربیت بدنی را به عنوان یک عنصر اصلی در سلامت فکری و جسمیمعرفی میکند. تندرستی، تقویت قوای بدنی و آمادگی برای جهاد و مبارزه، دفع بیماریهای روحیو جسمانی، هماهنگی سلولهای عصبی و عضلانی، تسهیل بخشید
ن به دستگاه گوارشو ; از آثار ورزش است که بوعلیسینا و دیگر اندیشمندان اسلامی به آن اشارهکردهاند[ – ر.ک. تربیت بدنی از دیدگاه اندیشمندان اسلامی، عباس قنبری نیاکی، ج 1، ص 63 ][ – همان، ص 360، (17/8/74) ] شیوههای تربیتی شیوههای راهبردی تربیت جسمانی که لازمهء نیروهای مسلح و متناسب بامأموریتهای آنان است، به عنوان پاسداران و حافظان انقلاب اسلامی و ارزشهای آن ومدافعان اسلام ناب محمّدی صلی الله علیه و آله عبارت است از: الف – آموزشهای عقیدتی – سیاسی جهت تربیت عقلانی و اخلاقی (تربیت روحی)که این موضوع در درس پیشین تبیین شد. ب – آموزشهای تربیت بدنی، شامل ورزشهای رزمی، شنا، اسبدوانی، تیراندازی،اصول آمادگی جسمانی، دفاع شخصی و مبارزه تن به تن
، ورزشهای قهرمانی تخصّصی کهنیروها در یک یا چند رشته از آن ورزشها فعالیت مستمر داشته باشند. آشنایی با فنونمربیگری و اداره تیمهای ورزشی، کسب مهارتِ سرمربی امور تربیت بدنی. در نهایت وضعیت پیشرفت تربیت جسمانی توسط مشاوران یا اساتی
د راهنما ومسؤولان در آموزشها و ورزشهای عملی مطابق با وضعیت جسمانی و ارائه راهحلکسب تجربیات و آمادگی توانائیهای جسمی میبایست بررسی شود. خلاصه درس تربیت یعنی به فعلیّت درآوردن استعدادهای درونی یک شیء. تقویت هر دو بعد جسمانی وروحانی انسان آموزش و تربیت میطلبد. به رغم پیشرفت تکنولوژی، اهمیت توانایی جسمی و روحینیروهای رزمی به عنوان یک ضرورت همچنان در ارتشهای دنیا مطرح است و برای این منظوربرنام
هها و دانشکدههایی در نظر گرفته شده است. از دیدگاه اسلام نیز موضوع از اهمیت بالاییبرخوردار است. اسلام سه جنبهء تربیتی برای انسانها در نظر گرفته که از لحاظ عمل تفکیک ناپذیرند:تربیت عقلانی، تربیت اخلاقی و تربیت جسمانی. موضوع در منظر قرآن کریم و روایات و سخنان امامخمینی رحمه الله مورد بررسی قرار گرفته است. در قانون اساسی جمهوری اسلامی و قوانین نیروهای مسلح بهموضوع تربیت بدنی اشاره و به انجام آن تأکید شده است. سپاه پاسداران نیز متناسب با مأموریتهایخود مأمور اجرای آن گشته است. تربیت جسمی یک عنصر اصلی در سلامت فکری و جسمی شناختهشده که در رفتار و اخلاق و توانمندیها آدمی نقش بسزایی دارد. همچنان که گفتهاند: عقل سالم دربدن سالم است. پرسش 1 – تربیت را در سازما
نهای رزم معین نمایید. 2 – گروههایی از انسانها که فقط به تربیت جسم یا روح پرداختهاند را نام ببرید و بنویسیدچرا اسلام به تربیت همزمان جسم و روح (اخلاق و عقل) سفارش دارد؟ 3 – قرآن در کدام داستان، جسم قوی و سالم را یک ارز
ش برشمرده است؟ 4 – مقام معظم رهبری در مورد تربیت جسمی چه فرمودهاند؟ 5 – تربیت جسمانی چگونه در پرورش روح و تعالی عبادات کمک میکند؟
– از منظر قرآن کریم در قرآن کریم به تربیت جسمانی و روحانی (عقلانی و اخلاقی) اشاره شده که به دوآیه بسنده میکنیم. نکته قابل ذکر این که در یک آیه به تربیت جسمی و عقلی و در آیهدیگر به تربیت جسمی و اخلاقی اشاره شده است. 1- «إِنَّ اللََّهَ اصْطَفَاهُ عَلَیْکُمْ وَزَادَهُ بَسْطَهً فِی الْعِلْمِ وَالْجِسْمِ[ – بقره (2)، آیهء 247 ] همانا خداوند او (طالوت) را بر شما برگزید و در علم و توانایی جسمی وسعت وفزونی بخشید از آیه شریفه چنین استفاده میشود ک
ه از شرایط رهبر و فرمانده، یکی «تواناییهایعلمی
و اندیشه» است و دوّم «سلامت و قدرت جسمانی». «قَالَتْ إِحْدَاهُمَا یَا أَبَتِ اسْتَأْجِرْهُ إِنَّ خَیْرَ مَنِ اسْتَأْجَرْتَ الْقَوِیُّ الْأَمِینُ[ – قصص (28)، آیهء 26 ]2 – از منظر روایات در روایات آمده، قدرت جسمی و روحی یکی از خصوصیات بارز یاران و اصحابحضرت مهدی(عج) در هنگام ظهور حضرتش میباشد. امام صادق علیه السلام میفرماید: «فَاِذََا هَزَّهََا لَمْ یَبْقِ مُؤمِنٌ اِلاََّ صََارَ قَلْبُهُ اَشَّدُ مِنْ زُبُرِ الْحَدیِِدِ وَاَعْطََی قُوَّه اَرْبَعیِِنَرَجُلاً[ – غیبت النعمانی محمد بن ابراهیم نعمانی، باب ماجاء ذکر روایه رسول الله، ص 167 ]3- از منظر امام خمینی رحمه الله امام خمینی رحمه الله در این زمینه میفرماید: یک، ورزش جسمانی برای قوه پیدا کردن و قدرت پیدا کردن، وقتی قدرت جسمانیپیدا شد دفاع از مملکت میتوانند بکنند، دفاع در برابر مخالفین که میخواهند به آنهاحمله بکنند، میتوانند بکنند. یکی هم پرورش روحانی، که اگر پرورش روحانی در انسان پیدا بشود آن وقتقدرت جسمانیاش مضاعف میشود. شما کوشش کنید که آن قدرت را هم که قدرت الهی است; در شما پیدا شود; که هم جانب روحتان قوی باشد و هم جانبجسمتان قوی باشد[ – صحیفه نور، ج 7، ص 48 ] عقل سالم در بدن سالم است. شما اگر دقت کنید در حال جوانها و طبقات جامعهمیبینید که آنهایی که در عیش و عشرت میگذرانند حقیقتاً عیش و عشرت نیست،بدنها (ی آنها) افسرده و روحاشان پژمرده و کسالت سرتاپای آنها را گرفته است.اگر دو ساعت عشرت میکنند بیست و دو ساعت در ناراحتی آن هستند. [امّا] آنهاییکه اهل خدا هستند، توجه به خدا دارند ورزش جسمی میکنند و ورزش روحی، آنهادر تمام مدت اشخاصی هستند که پژمردگی در آنها نیست، افسردگی در آنها نیست[ – همان ، ج 9، ص 74 ] از مطالب این بخش نکات ذیل استنباط میشود: 1- اهمیت و تأکید اسلام بر تربیت جسمانی و روحانی. 2- مطرود بودن تربیت تکبعدی در اسلام، آن گونه که در نظامهای غیر اسلامیمطرح است. 3- رابطه تنگاتنگ تربیت جسمانی و تربیت روحانی. این دو، چون دو بال در رشد وارتقاء کیفیت و توانمندی نیروها تأثیربخشند. وجود یکی بدون دیگری، ارزش و کارآییچندانی ندارد. زیرا اگر روح قوی باشد امّا جسم ضعیف و بیمار، این فرد قدرت تحرکاتلازم را ندارد و در نتیجه غیر مفید خواهد بود. و برعکس اگر فردی از لحاظ جس
مانی،قوی و نیرومند و ورزیده باشد، اما از روحیهای ضعیف و بیمار و افسرده برخوردار وفاقد هدف و انگیزه، ضرر و خسارتش بیش از کارآیی مفیدبودنش خواهد بود. 4- تأثیرگذاری هر یک از تربیت جسمانی و روحانی بر یکدیگر. در سخنان امامخمینی علیه السلام به هر دو مورد اشاره شده بود. «اگر پرورش روحانی در انسان پیدا شود آنوقت قدرت جسمانیاش مضاعف میشود;» «عقل سالم در بدن سالم است.».
پلیسها باید در ورزشهای رزمی کمربند بگیرند
تربیت بدنی نیروی انتظامی تلاش زیادی میکند که تمام کارکنان ناجا را درگیر ورزش کند. البته آنها به هدف خود هم رسیدهاند. سردارهاشمی، مدیرکل تربیت بدنی ناجا و مجموعه زیر نظر او به جایی رسیدهاند که توانستهاند تمام کارکنان نیروی انتظامی را حداقل هر چند سال یک بار درگیر ورزش کنند.
در نیروی انتظامی قانونی تصویب شده که طبق آن هر کسی میخواهد ترفیع درجه بگیرد، باید ابتدا از تربیت بدنی یک کمربند ورزشهای رزمی بگیرد و س
پس میتواند برای گرفتن درجه خود اقدام کند.
سردارهاشمی در مورد این موضوع میگوید: «هر کسی که میخواهد ترفیع درجه بگیرد، باید یک کمربند ورزشهای رزمی را بگیرد. حالا میتواند به کلاسهای آموزشی بیرون برود و در رشتهیی که آن را دوست دارد، شرکت کند و یا میتواند به ما مراجعه کند و دفاع شخصی که ورزش رسمی نیروهای انتظامی است را یاد بگیرد. ما برای ترفیع درجه فقط دفاع شخصی را آموزش میدهیم. آموزشهای ما هم استاندارد و طبق قوانین بینالمللی است. میتوانند از مدرکی که ما به آنها میدهیم، بیرون از ناجا هم استفاده کنند. این جزو آموزشهای اجباری کارکنان ناجا است و تا زمانی که در ورزشهای رزمی یک درجه ترفیع نگیرند، نمیتوانند به درجههای نظامی بالاتر برسند.» همین موضوع باعث بالا رفتن آمادگی جسمانی کارکنان ناجا میشود. اجباری بودن آن هم مزیتی است که باعث میشود همه کارکنان درگیر ورزش شوند. نتیجه تح
قیقات انجام شده، نشان میدهد افرادی که ورزش میکنند، اعصاب راحتتری دارند و خوشاخلاقتر هستند. همچنین بازده کاری این افراد بیشتر از کسانی است که ورزش نمیکنند. برای همین است که وزارتخانهها و مراکز بزرگ دولتی در چند سال اخیر هزینه زیادی روی ورزش همگانی
خود کردهاند. اما ورزش همگانی برای نیروی انتظامی جنبههای دیگری هم دارد. اینکه کارکنان بازده کاری بیشتری داشته باشند یا اینکه اعصاب آنها راحتتر باشد، تنها دلیل ناجا برای اهمیت دادن به ورزش نیست. بلکه نیروی انتظامی که همیشه در درگیریها و ماموریتهای سخت و طاقتفرسا حضور دارد، باید آمادگی حضور در چنین ماموریتهایی را داشته باشد. کارکنان ناجا که همیشه درگیر صحنههای پرتحرک هستند، باید آمادگی جسمانی بالایی داشته باشند تا بتوانند از این صحنهها موفق بیرون بیایند.
سردارهاشمی این موضوع را تایید میکند و توضیحی در مورد سایر برنامههای اجباری تربیت بدنی ناجا میدهد: «کار مهم دیگری که تربیت بدنی انجام داده، آمزش غوطهوری است. طبق این برنامه مراکز موظفند نسبت به آزمایش شنای کارکنان خود اقدام کنند. اگر کارمندی شنا بلد نبود، شامل این طرح میشود و باید در کلاسهای آموزشی شرکت کند. بعد از پایان دوره هم مدرکی به او داده میشود که نشان میدهد آن فرد شنا را یاد گرفته است. طرح ورزشی دیگری که برای همه کارکنان ناجا اجباری است، ورزش صبحگاهی است. ورزش صبحگاهی ناجا از مسایلی است که اهمیت زیادی دارد. در حال حاضر ورزش صبحگاهی مثل صبحگاه مشترک برای تمام پادگانها اجباری است. یعنی همانطور که موظفند هفتهیی یک بار صبحگاه مشترک را برگزار کنند، باید هفتهیی سه بار هم ورزش صبحگاهی را انجام دهند. در هفته سه روز ورزش صبحگاهی داریم که یک روز از آن کوهپیمایی است. کارکنان هر پادگانی و هر زیرمجموعهیی از ناجا موظف هستند هفتهیی یک بار به نزدیکترین کوه خود بروند و کوهپیمایی کنند.»
تربیت بدنی ناجا با تعاملی که با فدراسیون ورزشهای همگانی داشته، ورزش صبحگاهی خود را با هماهنگی این فدراسیون برگزار میکند تا این ورزش علمیتر انجام شود. البته این تنها مر
بوط به خود کارکنان میشود. کارهایی هم هست که مسوولان زیرمجموعههای ناجا باید انجام دهند و نتیجه آن را به تربیت بدنی گزارش بدهند. مهمترین آنها آزمایش آمادگی جسمانی کارکنان است. چند ماه پیش نامهیی از تربیت بدنی ناجا به تمام استانها ارسال شد که طبق آن باید از تمام کارکنان آزمایشی برای تعیین آمادگی جسمانی آنها گرفته میشد. در این نامه ذکر شده بود که نتیجه آزمون جسمانی باید تا آخر بهمن ماه به تربیت بدنی ناجا ارسال شود. در ح
ال حاضر این اتفاق افتاده و تربیت بدنی ناجا نتیجه آزمون تمام استانها را در اختیار دارد. کارکنان تربیت بدنی هم فعلا در حال بررسی این نتایج هستند و به زودی استانهای نمونه معرفی میشوند. از نکات قابل توجه این برنامهها در نظر گرفتن استاندارد قد، وزن و آمادگی جسمانی است. به گفته سردارهاشمی یگانهای ویژه، مراکز آموزش، فرماندهی انتظامی تهران بزرگ و استانهای تهران و آذربایجان غربی و شرقی از واحدهای نمونه در بحث ورزش همگانی هستند.
آموزشها و برنامههاآموزشهای اجباری که همان آزمون غوطهوری و گرفتن یک کمربند از رشتههای رزمی است، آموزشهای دیگری هم در دستور کار تربیت بدنی قرار گرفته است. برگزاری کلاسهای آموزشی داوری و مربیگری رشتههای مختلف از جمله این برنامهها است. بهتازگی یک کلاس مربیگری در سطح ناجا برگزار شده است. هیات دارت ناجا هم که از هیاتهای فعال به شمار میرود، در چند ماه گذشته کارهای زیادی برای همگانی کردن این ورزش
در ناجا انجام داده است. این هیات با هماهنگی فدراسیون مربوطه سعی میکند در تمام زیرمجموعههای ناجا به ورزش دارت توجه شود. حتی یکی از برنامههای آینده تربیت بدنی ناجا، همگانی کردن دارت است. سردارهاشمی میگوید: «میخواهیم دارت را تا رده پاسگاه جلو ببریم.»
سردارهاشمی خبری هم در مورد برنامه تربیتبدنی برای تجهیز پاسگاهها و کلانتریها به وسایل ورزشی میدهد: «میخواهیم در سال88 تمام پاسگاهه
ا و کلانتریها را به چهار وسیله مجهز کنیم. این دستگاهها، وسایل بدنسازی و آمادگی جسمانی هستند که هر کدام از آنها توانایی انجام سه یا چهار حرکت مختلف را دارند. سیستان وبلوچستان هم به عنوان نخستین استانی انتخاب شده که این تجهیزات را به پاسگاههای خود میدهد. کلانتریها و پاسگاههای این استان تا پایان سال 87 مجهز به این امکانات میشوند و بقیه استانها هم سال آینده این تجهیزات را به کلانتریها و پاسگاههای خود میدهند.»
همچنین تربیت بدنی ناجا ساخت کتابخانههای تخصصی ورزشی را
هم در دستور کار خود دارد. این کتابخانهها قرار است در تمام استانها تاسیس شوند تا کارکنان ناجا بتوانند مطالعاتی هم در زمینه ورزش داشته باشند. تعداد کتابهای ورزشی ناجا که برای این کتابخانه در نظر گرفته شده است تا به حال به حدود 50جلد رسیده است. از برنامههای سال بعد در ورزش ناجا میتوان به برگزاری 14 جشنواره ورزشی هم اشاره کرد. سردارهاشمی این خبر را میدهد و میگوید: «سال بعد 14 جشنواره ورزشی داریم. 7 جشنواره س
راسری است و سایر آنها را پلیسهای تخصصی برگزار میکنند.»
به گفته سردارهاشمی، تربیت بدنی به فرماندهی ناجا پیشنهاد داده که در مسابقات پلیسهای جهان که سال آینده برگزار میشود، 60 نفر از ورزشکاران برتر ناجا شرکت کنند. البته هنوز مشخص نیست این اتفاق میافتد یا نه.
مقامهای ناجا در مسابقات نیروهای مسلح
جشنوارهیی که امسال در ستاد فرماندهی ناجا برگزار شد، یکی از بزرگترین برنامههای ورزشی نیروی انتظامی بود. به گفته سردارهاشمی در این جشنواره حدود 3500 نفر درگیر بودند؛ «اینکه 3500 نفر درگیر یک سری مسابقات ورزشی باشند، کار بزرگی است. این یکی از موفقیتهای ورزش ناجا در سال 87 بود.» سال 87 یکی از پرکارترین سالهایی بود که تربیت بدنی ناجا گذراند. کسب مقامهای قابل توجه در مسابقات نیروهای مسلح نشان از آمادگی کارمندان ناجا داشت که این آمادگی را در مسابقات داخلی ناجا به دست آورده بودند. نخستین افتخار در سال 87 توسط تیم کشتی کارکنان پایور به دست آمد. این تیم که در مسابقات کشتی کارکنان پایور نیروهای مسلح شرکت کرده بود، به نایب قهرمانی این مسابقات رسید. نیروی انتظامی میزبانی این مسابقات را بر عهده داشت. یک ماه بعد هم تیمهای کشتی آزاد و فرنگی ناجا در مسابقات نیروهای مسلح شرکت کردند که تیم کشتی آزاد نایب قهرمان شد و کشتی فرنگی نیز به نایبقهرمانی رسید. در مرداد ماه هم تیم جهتیابی نیروی انتظامی به مقام سوم مسابقات نیروهای مسلح رسید. تکواندوکاران دانشجوی ناجا هم که همیشه حرفی برای گفتن دارند، در مسابقات نیروهای مسلح قهرمان شدند. پس از آنها تیمهای کشتی پهلوانی و هنرهای فردی، اسکی، تکواندو و آمادگی جسمانی ناجا نایب قهرمانی نیروهای مسلح را به خود اختصاص دادند. تیم شنای ناجا هم به مقام سوم این رقابتها رسید. ورزش ناجا به حدی پیشرفت کرده که توانسته شش جایگاه تیم ملی تیراندازی را به خود اختصاص دهد. ناجا در تیم ملی تکواندو و کاراته هم نماینده دارد. کارکنان ناجا این آمادگی خود را مدیون مسابقات داخلی هستند که هر سال برگزار میشود. تربیت بدنی ناجا در سال 87، 22مور
د مسابقه ورزشی داشته که مهمترین آنها مسابقات والیبال سراسری کارکنان پایور، شنا، کشتی آزاد و فرنگی، تکواندو، والیبال سراسری بانوان، جشنواره ورزشی فرزندان دختر، جشنواره ورزشی فرزندان پسر، فوتسال و جودوی کارکنان بوده است. همچنین به مناسبتهای مختلف مثل سالروز آزادسازی خرمشهر و 22 بهمن نیز مسابقاتی برگزار میشود.
ارتباط سن و شاخص توده بدن با فاکتورهای آمادگی
جسمانی در نیروهای نظامی
هدف از انجام این پژوهش تعیین ارتباط بین سن و شاخص توده بدن با برخی از شاخص های آمادگی جسمانی( دراز و نشست ، بارفیکس و دو 6/1 کیلومتر ) در نیروهای نظامی می باشد .
جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه نیروهای سالم و تندرست مرد سنین 18 تا 55 سال یکی از مراکز توپخانه نیروی زمینی ارتش است که ضمن هماهنگی با مسئول ورزش پادگان 793 نفر در رده های سنی مختلف به عنوان نمونه در تحقیق شرکت نمودند.
متغیرهایی که در این پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفتند عبارت بودند از قد ، وزن ، شاخص توده بدن ، تعداد بارفیکس ، تعداد دراز نشست و زمان دویدن مسافت 6/1 کیلومتر.
تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس ، توکی ورگرسیون چند گانه صورت پذیرفت.
نتایج نشان داد که نمرات شاخص های آمادگی جسمانی سه گانه و شاخص توده بدن در گروههای سنی هفت گانه متفاوت است.با افزایش سن افزایش معنا داری در شاخص توده بدن و کاهش معنا داری در اجرای شاخص های آمادگی جسمانی سه گانه بدست آمد
رگر سیون چند گانه نشان داد سن به تنهایی پیش بینی کننده تغییرات عمده ایی در هر یک از آزمونهای سه گانه آمادگی جسمانی می باشد . شاخص توده بدن تنها یک درصد (1%) تغییرات را پیش بینی می کند .همچنین نتایج نشان می دهد که در حال حاضر ارتباط عامل سن با تحلیل قوای جسمانی نیروهای مسلح در ایران نسبت به آمریکا بسیار چشمگیتر است .پیشنهاد می شود واحد آمادگی جسمانی و یا تشکیلات مناسب در کلیه
واحدهای نظامی تشکیل شده و ارزیابی دقیق آمادگی های جسمانی بطور منظم و مستمر هر چهار ماه یکبار از همه نیرو ها انجام گیرد.
گروه ورزش – هرجا که نامی از نیروهای مسلح به میان میآید اولین چیزی که به ذهن خطور میکند آمادگی جسمانی و روحی کارکنان و به تبع آن آمادگی رزمی این نیروهاست، نیروی زمینی ارتش نیز با هدف حفظ و ارتقای آمادگی جسمانی و روحی کار
کنان در حوزه ورزش و تربیت بدنی برنامه ریزی بلند مدت و موثری را داشته است.
ورزش و تربیت بدنی از راههای موثر افزایش سطح شاخصهای جسمانی، روحی، رزمی و ایجاد انگیزه و روحیه بالای خدمتی و تقویت اراده و اعتماد به نفس و نشاط در نیروهای مسلح و آمادگی و ورزیدگی جسمانی یکی از مهمترین عوامل حفظ آمادگی رزمی این نیروهاست. در این بین به ویژه ورزشهای کاربردی مانند پنجگانه نظامی، ورزشهای رزمی، تیراندازی جهت یابی و ; در نیروهای مسلح رواج بیشتری یافته است .
تشکیل پایگاهای سنجش آمادگی جسمانی ایجاد و تجهیز فضاهای چند منظوره و سوله ورزشی در یگانها و کویهای سازمانی مرمت و باز سازی اماکن و تاسیسات ورزشی موجود، ایجاد زمینهای چمن مصنوعی، تقویت ورزش سربازان در مراکز آموزشی، برگزاری ورزشهای خانوادگی و اجرای همایشهای راهپیمایی و کوهپیمایی از جمله اقدامات تربیت بدنی نیروی زمینی ارتش است که با نظارت هدایت و مساعدت فرماندهی این نیرو و سازمان تربیت بدنی انجام و یا در دستور کار قرار گرفته است .برای اطلاع بیشتر از فعالیتهای ورزشی در نیروی زمینی پای صحبتهای سرهنگ ستاد مرتضی حسن پور مدیریت تربیت بدنی و مدیر عامل باشگاه فرهنگی ورزشی این نیرو نشستیم. باشگاه نیروی زمینی ارتش به عنوان یکی از شاخص ترین باشگاهها در سطح کشور مطرح است که در رشتههای مختلف ورزشی فعالیتهای قابل قبولی داشته و در طول 32 سال فعالیت خود به افتخارات زیادی دست یافته است و هم اکنون در 15 رشته ورزشی در سطح دسته برتر و دسته یک باشگاههای کشور حضوری فعال و در خور شأن نیروی زمینی ارتش دارد. افتخاراتی که تربیت بدنی نیروی زمینی در سال 1389 بدست آورده عبارتند از :
– حضور 13 نفر از کارکنان پایور و وظیفه و کسب 8 مدال در مسابقات آسایی گوانگجو 2010 که در این بین الهه احمدی عضو تیم تیراندازی کشورمان با کسب 3 مدال، مدال آورترین عضو کاروان ورزشی ایران لقب گرفت.
– کسب مقام دوم تیم دوچرخه سواری در لیگ دسته یک کشور
– قهرمانی اسکیت هاکی در لیگ دسته یک و صعود به لیگ برتر کشور
– کسب عنوان سوم لیگ برتر وزنه برداری کشور
– حضور تیم فوتبال بزرگسالان در لیگ دسته دوم و حضور در جمع مدعیان صعود به لیگ دسته یک کشور
– صدرنشینی تیم فوتبال امید در لیگ دسته یک تهران
– صدرنشینی تیم فوتبال جوانان در لیگ دسته یک تهران
– مقام دوم تیم فوتبال نوجوانان در لیگ دسته یک تهران
– صدرنشینی تیم تیراندازی آقایان و بانوان در لیگ برتر کشور
– صعود تیم بسکتبال به پلی آف لیگ زیر گروه کشور
– صدرنشینی تیم تکواندو در لیگ برتر کشور
– کسب مقام اول هندبال در لیگ دسته یک کشور
– کسب مقام دوم چوگان در لیگ برتر کشور
– کسب مقام دوم موتورکراس در لیگ برتر کشور
– کسب مقام اول آمادگی جسمانی قهرمانی کشور
سرهنگ حسن پور با اشاره به سرآمد بودن نیروی زمینی ارتش در امر ورزش در بین نیروهای مسلح میگوید یکی از مهمترین سیاستهای کلی ما حضور قدرتمند و شرکت فعال در هر رده سنی و هر رشته ورزشی در مسابقات نیروهای مسلح است. تیم نیروی زمینی به نمایندگی از ارتش جمهوری اسلامی ایران در این مسابقات حضور مییابد و امسال توانسته در این دوره از مسابقات در پنج رشته ورزشی کشتی آزاد، تیراندازی، جودو، هندبال و جهت یابی مقام اول در چهار رشته ورزشی کشتی فرنگی، شنا، کاراته، دومیدانی مقام دوم و در فوتبال و سه گانه به مقام سوم در سطح نیروهای مسلح دست یابد. نیروی زمینی ارتش مصمم است که در سال 1390 به کسب موفقیتهای خود ادامه داده و در عرصه ملی و بینالمللی افتخار آفرینی
کند به همین منظور در پنج محور به عنوان محورهای فعالیت ورزشی این نیرو برنامه ریزی شده است. مدیریت تربیت بدنی در این خصوص میگوید: محور اول این است که در 20 رشته مختلف که از طریق ستاد کل نیروهای مسلح به ارتش و از ارتش به نیروی زمینی ابلاغ شده در بین یگانهای تابعه این نیرو مسابقاتی را برگزار کند تا تیمها آماده شوند .از بین این تیمها، تیمهای منتخب را به مسابقات ارتش اعزام خواهیم کرد. محور دوم حضور در مسابقات حرفه است که باید تیمهای ورزشی را در حد حرفه ای انتخاب کنیم .هدف ما از شرکت در فعالیتهای ورزشی حرفه
ای آن هم در رشتههای مختلف نشان دادن آمادگی جسمانی کارکنان این نیرو و کمک به ورزش کشور است.
محور سوم حوزه ورزش همگانی است و تلاش ما این است به گونه ای عمل شود که همه کارکنان به ورزش روی آورده و با حضور در ورزش صبحگاهی از سلامت و نشاط خوبی برخوردار شوند.محور چهارم ورزش خانواده است با توجه به حضور کارکنان خانم در این نی
رو و خانوادههای کارکنان در کویهای سازمانی برنامه ریزی مدونی
انجام خواهد شد.محور پنجم گسترش ورزشهای کاربردی مانند کاراته، جودو، تکواندو، سوارکاری، شنا و تیر اندازی است که در سطح مراکز آموزشی کاکنان پایور دنبال خواهد شد .پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون نزدیک به یکصد هزار ورزشکار در قالب تیمهای مختلف ورزشی در تربیت بدنی نیروی زمینی ارتش فعالیت داشته اند که حدود 10 هزار نفر از آنان به مقام قهرمانی در مسابقات کشور و جهانی دست یافته اند .
مدیر عامل باشگاه فرهنگی ورزشی نیروی زمینی ارتش همچنین گفت: در بخش آموزش مربیگری و داوری نیز تربیت بدنی نیروی زمینی ارتش تاکنون بیش از 250 دوره کلاس آموزشی برای مربیان و داوران برجسته این نیرو تشکیل داده و تاکنون بیش از 2 میلیون و سیصد هزار نفر از کارکنان پایور و وظیفه در آزمونهای آمادگی جسمانی تربیت بدنی نیروی زمینی ارتش شرکت داشته اند.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/3/1 2:55 صبح
مقاله انگل ژیاردیالامبلیا تحت فایل ورد (word) دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله انگل ژیاردیالامبلیا تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله انگل ژیاردیالامبلیا تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله انگل ژیاردیالامبلیا تحت فایل ورد (word) :
انگل ژیاردیالامبلیا
مقدمه
ژیاردیا لامبلیا (Giardia lamblia) یکی از شایعترین انگلهای رودهای3-1 و شایعترین انگل بیماریزا در جهان است.4 به طوری که برآورد میشود سالانه 280 میلیون عفونت در ان
سان در سراسر جهان ایجاد میشود.5 ژیاردیا لامبلیا، عامل ژیاردیازیس، یک انگل بیماریزای تاژکدار است که در سراسر جهان و در آب و هوای معتدل و گرمسیری یافت میشود و میتواند باعث بیماری اسهال به خصوص در کودکان و سوءجذب رودهای و از دست دادن و زن شود.8-6و4 ژیاردیازیس ممکن است از یک حالت حامل بدون علامت تا یک عفونت مزمن
، با نشانه بالینی درد شکم، اسهال، نفخ، دفع چربی، سندرم سوء جذب، رشد ناکافی و از دست دادن وزن در نوزادان و کودکان تظاهرکند.10و9 در کشورهای توسعهیافته به عنوان یکی از علتهای اسهال در مهدکودکها و شیرخوارگاهها شناخته شده است.12و11 Ertan و همکاران نشان دادند سطح روی، آهن در ابتلا به ژیاردیازیس به واسطه سوء جذب، کاهش مییابد. سطوح پایین آنها که عناصرحیاتی برای باروری و رشد میباشد، میتواند سبب تضعیف عملکرد سلولی، فیزیولوژیکی و آنزیمی شود.13 مطالعه Celiksoz و همکاران نشان داددیا در ایالات متحده امریکا از 5/1 تا 20 درصد متغیر میباشد. مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای کشور ایالات متحده امریکا، کودکان کمتر از پنج سال و زنان در سن باروری را به عنوان دو گروه جهت ابتلا به ژیاردیازیس شدید معرفی نموده است. این دو گروه در معرض عفونت ژیاردیایی کودکان ساکن مهدکودکها هستند. در ایالات متحده امریکا تقریبا 65% زنانی که دارای کودکان کمتر از یک سال هستند، شاغل بوده و تقریبا 60% کودکان آنها در مهدکودکها نگهداری میشوند.11 شیوع آلودگی به ژیاردیا در کودکان مناطق مختلف کشورمان بین 11 تا 37 درصد21-15 بوده است
. به عنوان مثال در مطالعه قربانی و همکاران شیوع ژیاردیا در کودکان زیر دو سال سمنان که در سنین شیرخوارگی هستند 5/8 درصد بوده است.21 این
میزان در کودکان ترکیه از3/7 درصد تا 28 درصد گزارش شده است.22 کشور ما به علت موقعیت و وسعت جغرافیایی، نوع آب و هوایی و خصوصیتهای اجتماعی مردم، محیط مناسبی برای فعالیت انگلهای گوناگون میباشد. از طرفی با عنایت به این که اسهال کی از علل مرگ و میر کودکان میباشد و یکی از علل اسهال آلودگی به ژیاردیا میباشد، لذا کنترل و پیشگیری از ابتلا به ژیاردیا، این انگل بیماریزا، به علت شیوع فراوان و زیانهای جسمی، روانی و اجتماعی ناشی از آنها در جامعه حائز اهمیت زیادی است. مطالعات نشان داده است مصرف شیر مادر نقش محافظتکنندهای در ابتلا به ژیاردیا دارد.28-23 اما Zenian و همکاران معتقدند که موکوس روده مانع تاثیر خاصیت کشندگی شیر مادر برروی تروفوزوئیتهای ژیاردیا لامبلیا میشود.29 در این مطالعه ارتباط مصرف شیر مادر و آلودگی به ژیاردیا مورد بررسی قرارگرفته است.
روش بررسی
این مطالعه مقطعی در طی سالهای 83 تا 84 بر روی 482 نفر از کودکان 24-6 ماهه مناطق شهری شهرستانهای سمنان، دامغان و گرمسار که به طور تصادفی سیستماتیک از بین مراجعین به مراکز بهداشتی شهرهای فوق انتخاب شدهاند، انجام شده است. نح
وه انتخاب به این صورت بود که در هر مرکز بهداشتی از بین کودکانی که شیر مادر مصرف نمیکردند و آنهایی که شیر مادر مصرف میکردند به تعداد مساوی انتخاب و مورد بررسی قرارگرفتند. پس از انتخاب کودکان، ضمن انجام مصاحبه با مادران و تکمیل پرسشنامه پژوهش، دو ظرف حاوی 30 میلیلیتر محلول فنل- الکل- فرمالدئیدPhenol Alcohol Formaldehyde به همراه چند لیوان یک بار مصرف و آبسلانگ به مادران آنها داده شد. محلول ثابتکننده PAF باعث حفظ و نگهداری تروفوزئیت و کیست تک یاختهها میشود.30 استفاده از این محلول به
عنوان فیکساتیو از این جهت صورت گرفت که در روش فیکس بافرمالین به تنهایی (روش متداول) تروفوزوئیت تکیاخته تغییر شکل داده و در آزمایش میکروسکوپی معمولا تشخیص داده نمیشود. از آن نظر که انگل به صورت متناوب در مدفوع ظاهر میگردد به مادران آموزش داده شد که در سه روز متوالی مقداری از مدفوع کودک و خودشان را به طور مجزا در ظروف حاوی PAF ریخته و آنها را به شدت تکان دهند تا مدفوع در PAF به صورت یکنواخت درآید و نمونههای مدفوع خود و کودکشان را به مراکز بهداشتی درمانی تحویل دادند. این نمونهها پس از جمعآوری
، به آزمایشگاه دانشکده پزشکی منتقل و به دو روش مستقیم و متراکمسازی رسوبی (فرمالین- اتر) و رنگآمیزی نمونه مستقیم ورسوبی باتیونین، تشخیص آلودگی با مشاهده تروفوزوئیت یاکیست در مدفوع صورت گرفت. متغیرهای دموگرافیک از قبیل سطح سواد پدر و مادر، سن مادر، بعد خانوار، رتبه تولد، سن و جنس شیرخواران، همچنین وضعیت آلودگی مادر به ژیاردیا لامبلیا و وضعیت آب و هوایی منطقه به عنوان متغیرهای بالقوه مخدوشکننده و نوع شیر مصرفی توسط کودک به عنوان متغیر مستقل در پرسشنامه ثبت شد. نوع آب مصرفی همه خانوارهای مورد بررسی بهداشتی بوده است. از آنجایی که هدف تعیین رابطه مصرف شیر مادر و آلودگی به ژیاردیا لامبلیا بوده است، به کودکی مصرفکننده شیر مادر اتلاق نمیشد که حداقل چهار ماه قبل از روز نمونهگیری شیر مادر را به طور کلی ترک کرده بود. مضافا این که حداقل سن برای ورود به مطالعه برای کلیه کودکان شش ماه بوده است، زیرا دو گروه از نظر سایر غذاها به یک اندازه در معر
ض خطر آلودگی به ژیاردیا قرارداشتند. لذا معیار ورود به مطالعه داشتن سن 24-6 ماه و نداشتن هرگونه بیماری بوده است. بنابراین کودکانی که چنین ویژگی را نداشتند، وارد مطالعه نشدند. ازنظر آب و هوایی، به برخی مناطق استان نظیر شهرهای سمنان، دامغان و گرمسار و ; که در مناطق کویری و خشک قراردارند، مناطق با آب و هوای گرم و برخی دیگر نظیر شهمیرزاد، مهدی شهر، دیباج و .. که درتابستان آب و هوایی ملایم وخنک و درزمستان آب وهوای سرد دارند، مناطق با آب وهوای سرد اتلاق شد. ازآزمون رگرسیون لجستیک در نرمافزار SPSS ویراست 5/11 برای تحلیل دادهها استفاده گردید.
یافتهها
میانگین (± انحرافمعیار) سنی شیرخواران مورد بررسی 6/5±8/13 ماه بود. 6/45% آنها دختر و مابقی پسر بودند. شیوع آلودگی بهژیاردیا درشیرخواران تحتبررسی 5/8% بود. شیوع مصرفی در مدل معنیدار باقی ماندند. به طوری که آنهایی که از شیر آلودگی به ژیادیا در دختران 7/7% و در پسران 2/9%، در مناطق با آب و هوای گرم 5/7% و مناطق سرد 3/13% بود. شیوع آلودگی به ژیاردیا با جنس، آب و هوا، رتبه تولد، بعدخانوار،سطح سوادپدروآلودگ
ی مادر به ژیاردیا ارتباط معنیداری نداشت اما ارتباط بین آلودگی به ژیاردیا در شیرخواران با سن وی، شیرمصرفی، سن و سطح سواد مادر معنیدار بود (جداول 1 و2). به طوری در کودکان با سن کمتر، شیوع کمتر بود. همچنین در بین کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکردند شیوع آلودگی به ژیاردیا 5/4% و در مصرفکنندگان شیر گاو، آلودگی 7/17% بود. برای مشخص و تعدیل نمودن اثر همزمان متغیرهای ذکرشده در کنار نوع شیر مصرفی، اقدام به انجام آنالیز
رگرسیونلجستیک گامبهگام (Stepwise) نمودیم که نتایج در جدول 3 آمده است. در بررسی تاثیر توأم این متغیرها، سن مادر حـذف گردید و سه متغیر سن شیرخوار، تحصیلات مادر و نوع
شیر مصرفی در مدل معنیدار باقی ماندند. به طوری که آنهایی که از شیـر مادر مصرف نمیکردند 38/2 برابر بیشتر در خطر آلودگی قرارداشتند. به عبارتی دیگر آلودگی
به ژیاردیا لامبلیا با نوع شیر مصرفی ارتباط داشت، اما این ارتباط به سطح سواد مادر و سن شیرخوار نیز بستگی داشت.
بحث
اگرچه ژیاردیا لامبلیا در مدفوع بسیاری از کودکان و بالغین بدون علامت یافت شده است ولی امروزه به خوبی مشخص شده است که انگل میتواند اسهال و سوءجذب ایجاد نماید. در عمل بیماران مبتلا به اسهال ژیاردیایی ممکن است مدفوع چرب (Steatorrhea)، اختلال در جذب کاروتن، اسیدفولیک و ویتامین 12B داشته باشند. مصرف نمکهای صفراوی توسط ژیاردیا ممکن است مانع از فعالیت طبیعی لیپاز پانکراس شود.31 یافتهها نشان داد که شیوع آلودگی به انگل در شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه میشدند به طور معنیداری کمتر از شیرخوارانی بوده که از شیر مادر تغذیه نمیکردند. به طوری که شیوع آلودگی به ژیاردیا درشیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه میشدند 5/4% و در مصرفکنندگان شیر خشک 3/9% و در مصرفکنندگان شیر گاو 7/17% بوده است. این یافته با یافتههای پژوهشگران زیادی همخوانی دارد. پژوهشگران در مصر نشان دادند که خطر آلودگی به ژیاردیا درشیرخوارانی که از شیر مصنوعی تغذیه میشدند دو برابر شیرخوارانی بود که از شیر مادر استفاده میکردند.27 در مکزیک این نسبت 5/2 تا پنج برابر26 گزارش شده است. در یک مطالعه در بنگلادش، تغذیه با شیر مادر نقش محافظتی در ابتلا به ژیاردیا در نوزادان تا شش ماه سن داشته است.32 Gendrel و همکاران در مطالعهای به این نتیجه رسیدند که کودکانی که منحصرا از شیر مادر استفاده میکنند کمتر به بیماریهای انگلی ازج
مله ژیاردیالامبلیا مبتلا میشوند.33و25 همبستگی معنیداری بین آلودگی مادران باآلودگی شیرخواران در ابتلا به ژیاردیا مشاهده نگردید که با یافته مطالعه Islam و همکاران همخوانی دارد. آنها ارتباطی بین آنتیبادی ضد ژیاردیا در شیر و عفونت ژیاردیازیس در کودکان مشاهده نکردند.34 اما Nayak و همکاران گزارش کردند میزان آنتیبادی ضد ژیاردیا در شیر مادران آلوده به طور معنیداری بیشتر از مادران غیرآلوده میباشد و کودکان مادران آلوده به
طور معنیداری کمتر به ژیاردیا آلوده میشوند. به عبارتی دیگر، آنها براین نظر بودند که محافظت دربرابرعفونت ژاردیا درکودکان وابسته به تیتر بالای آنتیبادی اختصاصی درشیر است،35 درحالی که Walterspiel و همکاران گزارش کردند که آنتیبادیهای ضد ژیاردیا در شیر
از عفونت جلوگیری میکند.36 Tellez و همکاران نشان دادند نوزادان متولد شده از مادران غیر ایمن در ریسک بالاتر آلودگی به ژیاردیا، در مقابل نوزادان مادران ایمن، در ماههای نخست زندگیشان هستند.1 Hernell و همکاران اظهار داشتند مؤلفههای معینی از شیر غیر ایمن قادر به از بین بردن تروفوزوئیت ژیاردیا است.37 این یافته قبلا توسط Gillin و همکاران گزارش شد که نشان داد یک لیپاز غیرمعمول در شیر پستان است که دارای فعالیت کشنده ژیاردیا میباشد که مستقل از ترشح IgA است که میتواند سریعا باعث نابودی انگل شود.38 Miotti و همکاران اظهار داشتند آنتیبادیهای ضد ژیاردیا میتواند از طریق جفت یا شیر مادر به کودکان منتقل شده و در نتیجه این کودکان کمتر به ژیاردیا آلوده میشوند.23& Reiner Gillin اظهار داشتند که خاصیت کشندگی شیرمادر به دلیل وجود آنتیبادیهای ضد ژیاردیا نمیباشد، زیرا شیر مادران غیر آلوده نیز این خاصیت را از خود نشان میدهد.39 شیر انسان با تولید محصولات سمی تجزیهکننده چربی، ژیاردیا لامبلیا را میکشد. Reiner اثبات کرد اسیدهای چرب آزاد و سایر محصولات ناشی از لیپولیز برای ژیاردیا لامبلیا خاصیت سمی دارد. آنان همچنین اظهار داشتند که آلبومین و نمکهای صفراوی ک
ونژوکه، که به اسیدهای چرب آزاد باندمی شوند از تروفوزوئیتها در برابر کشته شدن دراثرشیرمادرحمایت میکنند.24 عملکردمشابهی برای موکوس روده نیز دربرابرخاصیتکشندگی شیر مادر بر روی تروفوزوئیتهای ژیاردیالامبلیا توسط Zenian ثابت شده است.29 ازنتایج دیگر این مطالعه ارتباط سن کودک با آلودگی به ژیاردیا لامبلیا بود. این نتیجه قابل انتظار است زیرا کودک هرچه بزرگترمیشود، دامنه فعالیت وی وسیعتر شده و بیشتردرمعرض عوامل محیطی بیماریزا قرارمیگیرد. ازیافتههای دیگر مطالعه وجود ارتباط بین آلودگی به ژیاردیا و سطح سواد مادر است. این یافته با مطالعه Mahmud27 همخوانی دارد. کودکان مادران با سطح
سواد دیپلم، آلودگی کمتری نسبت به کودکان مادران با سطح سواد کمتر
از دیپلم و دانشگاهی داشتند. مادران با سطح سواد پایین از آگاهی پایین برخوردار بوده ومادران با تحصیلات دانشگاهی، قریب به اتفاق شاغل بوده و فرزندان آنها روزانه درمهد کودک نگهداری میشوند و این امر میتواند خطر آلودگی به ژیاردیا را بیشتر کند. با عنایت به نتایج این مطالعه و سایرمطالعات مشابه، تغذیه انحصاری با شیرمادر باید تشویق شود و این باور را که شیر مادر کاملترین غذا و بهترین سپر محافظتی برای نوزاد در ابتلا به عفونتها، ازجمله ژیاردیازیس، است به مادران قبل از بارداری و بهطور مستمر در دوران شیردهی منتقل نمود. مکانیسم محافظتی شیر مادر پیچیده بوده و نیاز به مطالعه بیشتر دارد.
آلودگی به ژیاردیا (Giardiasis ) ژیاردیاز یک عفونت تک یاخته ای روده باریک است که توسط ژیاردیا لامبلیا ایجاد میشود و اغلب بدون نشانه بالینی است اما میتواند به صورت اسهال حاد یا مزمن تظاهر نماید.
به دلیل آنکه تعداد زیاد انگل در عمل جذب ویتامینهای محلول در چربی و چربیها اختلال ایجاد میکند در عفونتهای شدید ممکن است استئاتوره، کم خونی، ضعف و کاهش وزن مشاهده گردد.
اتیولوژی
ژیاردیا لامبلیا(G.lamblia) یک تک یاخته تاژکدار است که تروفوزوایت پهن و گلابی شکل آن بین 5/9 تا 20 میکرون طول و 5 تا 15 میکرون عرض دارد. دارای دو هسته و چهار زوج تاژک است. کیست بیضوی آن، 10 میکرون طول، 8 میکرون عرض(به طور متوسط) و دو یا چهار هسته دارد.
وجود صفحه مکنده در سطح شکمیژیاردیا چسبیدن آن را به مخاط روده تسهیل مینماید. PH مطلوب برای تروفوزوایت 6 تا 7 ا
ست و در اثر شرایط نامساعد (اسید معده) به سرعت نابود میگردد و به نظر نمیرسد که در انتشار بیماری نقشی داشته باشد مدفوع معمولا تنها حاوی کیست است اما در زمان بروز اسهال، تروفوزوایت نیز ممکن است مشاهده شود. کیست در قسمت انتهائی ایلئوم تشکیل میشود و قادر است به مدت 3 ماه در آب زنده بماند. غلظتهای معمول کلر که برای تصفیه آب آشامیدنی به کار میرود کیست را از بین نمیبرد.
این انگل از تمام نقاط دنیا گزارش شده است اما میزان آلودگی انسانها در مناطق مختلف بین 1 تا 25 درصد متفاوت است. در مناطق گر
مسیر و نقاطی که تراکم جمعیت زیاد
و امکانات بهداشتی کم است شیوع بیشتری دارد.
اطفال حدود سه بار بیش از بزرگسالان مستعد ابتلاء به بیماری هستند و به همین دلیل موارد آلودگی با ژیاردیا در مدارس ابتدائی و یتیم خانهها بیشتر مشاهده میگردد.
انسان تنها مخزن شناخته شده انگل است و انتقال بیماری از شخص به شخص یا از طریق مصرف غذا و آب آلوده (fecal-oral)صورت میگیرد.
به ندرت با نفوذ فاضلاب در آب آشامیدنی یک شهر ممکن است عفونت ژیاردیائی به صورت همه گیر بروز کند و باید توجه داشت که کلرینه کردن آب به روش معمول کیست ژیاردیا را نابود نمیکند. در برخی از موارد اسهال مسافران، ژیاردیا مسئول بوده است.
نشانه های بالینی
در اکثر موارد آلودگی به ژیاردیا موجب بروز نشانه بالینی نمیگرددو در عده کمیاز بیماران نیز شدت نشانههای بالینی از نفخ خفیف و سوء هضم تا اسهال شدید و سوء جذب متفاوت است. ژیاردیا هر چند که در شیرخواران نیز مشاهده میگردد اما در کودکان بزرگتر شایعتر است.
کیست ژیاردیا ممکن است در مدفوع تعدادی از افراد سالم جامعه (حاملین) یافت شود بدون آنکه نشانه بالینی داشته باشند.
فاصله بین آلودگی و بروز علائم حدود 15 روز است و شروع بیماری ممکن است ناگهانی وبه صورت یک گاستروآنتریت حاد یا تحت حاد باشد. بی اشتهائی، تهوع، احساس سنگینی در اپیگاستر و اسهال آبی در اغلب بیماران وجود دارد. اسهال ممکن است مزمن شود و یا به صورت متناوب ظاهر گردد.
شکل مزمن(سندرم سوء جذب):
در بعضی موارد اسهال ناشی از ژیاردیا مزمن میشود و چند ماه طول میکشد. کاهش وزن، اتساع شکم و نفخ ظاهر شده، مدفوع کمرنگ و حجیم و بدبوست و تابلوی بیماری مشابه بیماری اسپرو میگردد. این مسئله میتواند علاوه بر کاهش وزن سبب اختلال در رشد کودکان گردد اما تمام اختلالات پس از درمان موفقیت آمیز عفونت، بهبود مییابند.
در این شکل از بیماری اختلال جذب چربی وجود دارد و ممکن است جذب گزیلوز ویتامین B12 نیز کاهش یابد.
پیشگیری :
اقدامات بهداشتی از نظر جمع آوری صحیح فاضلاب، محافظت منابع آب آشامیدنی از آلودگی و رعایت بهداشت فردی اصول کلی پیشگیری از بیماری را تشکیل میدهند. توصیه میشود تا اطرافیان نزدیک بیمار از نظر وجود ژیاردیا در روده (آزمایش نمونه مدفوع) مورد بررسی قرار گیرند.
آلودگی به ژیاردیا (Giardiasis )
ژیاردیاز یک عفونت تک یاخته ای روده باریک است که توسط ژیاردیا لامبلیا ایجاد میشود و اغلب بدون نشانه بالینی است اما میتواند به صورت اسهال حاد یا مزمن تظاه
ر نماید.
به دلیل آنکه تعداد زیاد انگل در عمل جذب ویتامینهای محلول در چربی و چربیها اختلال ایجاد میکند در عفونتهای شدید ممکن است استئاتوره، کم خونی، ضعف و کاهش وزن مشاهده گردد.
اتیولوژی
ژیاردیا لامبلیا(G.lamblia) یک تک یاخته تاژکدار است که تروفوزوایت پهن و گلابی شکل آن بین / تا میکرون طول و تا میکرون عرض دارد. دارای دو هسته و چهار زوج تاژک است. کیست بیضوی آن، میکرون طول، میکرون عرض(به طور متوسط) و دو یا چهار هسته دارد.
وجود صفحه مکنده در سطح شکمیژیاردیا چسبیدن آن را به مخاط روده تسهیل مینماید. PH مطلوب برای تروفوزوایت تا است و در اثر شرایط نامساعد (اسید معده) به سرعت نابود میگردد و به نظر نمیرسد که در انتشار بیماری نقشی داشته باشد مدفوع معمولا تنها حاوی کیست است اما در زمان بروز اسهال، تروفوزوایت نیز ممکن است مشاهده شود. کیست در قسمت انتهائی ایلئوم تشکیل میشود و قادر است به مدت ماه در آب زنده بماند. غلظتهای معمول کلر که برای تصفیه آب آشامیدنی به کار میرود کیست را از بین نمیبرد. هر کیست پس از رسیدن به ژژونوم، چهار تروفوزوایت آزاد میکند.
اپیدمیولوژی
این انگل از تمام نقاط دنیا گزارش شده است اما میزان آلودگی انسانها در مناطق مختلف بین تا درصد متفاوت است. در مناطق گرمسیر و نقاطی که تراکم جمعیت زیاد و امکانات بهداشتی کم است شیوع بیشتری دارد.
اطفال حدود سه بار بیش از بزرگسالان مستعد ابتلاء به بیماری هستند و به همین دلیل موارد آلودگی با ژیاردیا در مدارس ابتدائی و یتیم خانهها بیشتر مشاهده میگردد.
انسان تنها مخزن شناخته شده انگل است و انتقال بیماری از شخص به شخص یا از طریق مصرف غذا و آب آلوده (fecal-ral)صورت میگیرد.
به ندرت با نفوذ فاضلاب در آب آشامیدنی یک شهر ممکن است عفونت ژیاردیائی به صورت همه گیر بروز کند و باید توجه داشت که کلرینه کردن آب به روش معمول کیست ژیاردیا را نابود نمیکند. در برخی از موارد اسهال مسافران، ژیاردیا مسئول بوده است.
نشانه های بالینی
در اکثر موارد آلودگی به ژیاردیا موجب بروز نشانه بالینی نمیگرددو در عده کمیاز بیماران نیز شدت نشانههای بالینی از نفخ خفیف و سوء هضم تا اسهال شدید و سوء جذب متفاوت است. ژیاردیا هر چند که در شیرخواران نیز مشاهده میگردد اما در کودکان بزرگتر شایعتر است.
کیست ژیاردیا ممکن است در مدفوع تعدادی از افراد سالم جامعه (حاملین) یافت شود بدون آنکه نشانه بالینی داشته باشند.
فاصله بین آلودگی و بروز علائم حدود روی اشتهائی، تهوع، احساس سنگینی در اپیگاستر و اسهال آبی در اغلب بیماران وجود دارد. اسهال ممکن است مزمن شود و یا به صورت متناوب ظاهر گردد.
شکل مزمن(سندرم سوء جذب):
در بعضی موارد اسهال ناشی از ژیاردیا مزمن میشود و چند ماه طول میکشد. کاهش وزن، اتساع شکم و نفخ ظاهر شده، مدفوع کمرنگ و حجیم و بدبوست و تابلوی بیماری مشابه بیماری اسپرو میگردد. این مسئله میتواند علاوه بر کاهش وزن سبب اختلال در رشد کودکان گردد اما تمام اختلالات پس از درمان موفقیت آمیز عفونت، بهبود مییابند.
در این شکل از بیماری اختلال جذب چربی وجود دارد و ممکن است جذب گزیلوز ویتامین B12 نیز کاهش یابد.
پیشگیری :
اقدامات بهداشتی از نظر جمع آوری صحیح فاضلاب، محافظت منابع آب آشامیدنی از آلودگی و رعایت بهداشت فردی اصول کلی پیشگیری از بیماری را تشکیل میدهند. توصیه میشود تا اطرافیان نزدیک بیمار از نظر وجود ژیاردیا در روده (آزمایش نمونه مدفوع) مورد بررسی قرار گیرند.
________________________________________
آزمایش الایزای ژیاردیا لامبلیا
مقدمه
ژیاردیا لامبلیا انگل فلاژل داری است که در روده کوچک زندگی کرده وعفونت ایجاد میکند. این انگل در سراسر دنیا گسترش داشته واز مهمترین دلایل اسهال مزمن محسوب میگردد.عفونت پس از بلع کیست موجود در غذای و یا اب الوده رخ میدهد.در کشور امریکا ژیاردیا شایع ترین پاتوژنی است که پس از مصرف اب الوده موجب اسهال می گردد.در کشور ه
ای در حال توسعه ، ژیاردیا یکی از شایع ترین دلایل بیماری در کودکان زیر ده سال بوده وشیوعی در حدود 10 تا 15 درصد دارد.در افرادی که بهداشت رارعایت نمی کنند ،عفونت معمولا از طریق مدفوعی دهانی از شخص الوده منتقل میشود.این نوع انتقال بخصوص در کودکان ودر مهد کودک ها مشاهده میشود.عفونت ممکن است از کودکان به والدین نیز منتقل گردد.برخلاف نوزادان عفونت در کودکان بزرگتر ممکن است فاقد علائم باشد. با این حال کودکان الوده فاقد علائم در گسترش بیماری نقش مهمی دارند.
علائم ژیاردیازیس (لامبلیازیس) شامل اسهال حاد ومزمن می باشد.گاهی اوقات نیز کیست بدون علامت خاصی از بدن حذف میشود.دوره نهفته بیماری در حدود 3 تا42 روز است .
عفونت حاد دارای علائم ذیل است:
– شیوع ناگهانی اسهال ابکی( اسهال مکرر زرد رنگ بد بو )
– کاهش اشتها
– تهوع
– لتارژی
– کاهش وزن
– دفع خون و موکوس معمولا مشاهده نمیشود
شایع ترین روشی که تاکنون برای تشخیص ژیاردیازیس استفاده شده است شناسایی کیست در نمونه مدفوع در بررسی میکروسکوپی بوده است . این روش با ید توسط شخص اموزش دیده و مسلط انجام شود تا تشخیص از دست نرود.علاوه بر این ،بیمار مشکوک باید درچندین نوبت مورد بررسی قرلر گیرد زیرا دفع کیست در مدفوع نوسانات زیادی دارد.
روشی که در اینجا معرفی میکنیم یک جایگزین بسیار مناسب برای روش میکروسکوپیک محسوب شده وبه اندازه روش میکروسکوپی نیز حساسیت ودقت دارد. مزایای این روش نسبت به روش میکروسکوپی عبارتند از:
– نیازمند تسلط ومهارت خاص نیست
– سریع وساده است
نیازمند وجود ارگانیسم دست نخورده (کیست یا تروفوزوئیت) در نمونه مدفوع نیست.
اصول آزمایش:
در آزمایش الایزای ژیاردیا یک انتی بادی اختصاصی با روش الایزا مورد استفاده قرار میگیرد بدین ترتیب که انتی بادی بر علیه کیست یا تروفوزوئیت ژیاردیا در میکروپلیت شده و انتی بادی هایی که با پراکسیداز کونژوگه شده اند اضافه میشوند.سپس پلیت ها در دمای اتاق (20 تا 25 درجه) انکوبه میشوند. در صورت وجود ژیاردیا درنمونه بیمارکمپلکسی از ژیاردیا ،انتی بادی اختصاصی و انتی بادی ساکن شکل میگیرد.در روند شستشو انتی بادی های نشاندار شده با نزیم که اتصال ایجاد نکرده اند شسته میشوند.پس از اضافه کردن سوبسترا، انزیم های متصل شده به ژیاردیا موجب تغیر رنگ محلول موجود در خانه های میکروپلیت از بیرنگ به ابی میشوند.با اضافه کردن معرف توقف رنگ خانه ها از ابی به زرد تغییر می یابد. شدت رنگ به غلضت انتی ژن های ژیاردیا که در نمونه وجود دارند بستگی دارد
محدودیت های آزمایش:
آزمایش الایزا ژیاردیا انتی ژنهای ژیاردیا را در مدفوع شناسایی میکند و نسبتی بین این روش وشدت علائم بالینی وجود ندارد.نتایج بدست امده همواره باید با توجه به وضعیت بالینی بیمار تفسیر شوند.
نتیجه مثبت در این آزمایش وجود سایر عوامل بیماریزا را منتفی نمی سازد.نتیجه منفی نیز ژیاردیازیس را به طور کامل رد نمی کند زیرا ممکن است تعداد انگلها در نمونه کافی نباشد یا مقدار انتی ژن موجود در نمونه بسیار ناچیز باشد. اگر نتیجه تست منفی شود و بیمار دچار کم خونی بوده ویا مشکوک به ژیاردیازیس است یک نمونه مدفوع دیگر از بیمار باید مورد بررسی قرار گیرد.نتیجه تست درصورتیکه توزیع انگل در نمونه مدفوع ناهمگون باشد ممکن است مبهم ویا نامشخص باشد .در این مورد باید از همان نمونه مدفوع سوسپانسیون دیگری تهیه شده مورد بررسی قرار گیرد.
کیفیت آزمایش
در بررسی های بالینی این آزمایش بر روی 276 نمونه مدفوع انجام شد.این بررسی در کشور المان وبر روی بیمارانی انجام شده که به نقاط مختلف سفر کرده بودند و دارای علائم مشکوک به ژیاردیازیس بودند.تمام نمونه ها باروش میکروسکٍوپی مورد ارزیابی قرار گرفتند.هر نمونه به مدت ده دقیقه توسط دو فرد مسلط مورد ارزیابی قرار گرفت.نمونه ها همچنین با استفاده از آزمایش الایزا .نیز مورد بررسی قرار گرفتند.نتایج بدین ترتیب بودند:
این روش 100 درصد برای ژیاردیا اختصاصی بوده ودر بررسی های متعدد هیچ موردواکنش متقاطع گزارش نشده است.تعدادی ازمیکرو ارگانیسم هایی(جدول2) ، تخمهای کرمها وکیست انگلها(جدول3) که با این آزمایش مورد ارزیابی قرار گرفته اند به همراه نتایج حاصله در ذیل ذکر شده اند.
کشت خالص ژیاردیا لامبلیا از نمونه های مختلف مدفوع
مقدمه
ژیاردیازیس یکی از مشکلات بهداشتی دنیا و از جمله ایران است. برای تعیین خصوصیات بیوشیمیایی، بیولوژیکی، تفکیک سوش ها و گونه های مختلف، کشت خ در دنیا نگذشته است، هدف از این تحقیق کشت خالص و تولید انبوه ژیاردیا لامبلیا برای اولین بار در اصفهان بوده است.
روشها
در این بررسی کیستهای ژیاردیا لامبلیا از پنجاه نمونه مدفوع به روش شناورسازی سوکروز چهار لایه ای جمع آوری و به محلول القاکننده منتقل گردید، سپس در محیط کشت TYI-S-33 تغییر یافته قرار گرفت و پس از خارج شدن تروفوزوییت از کیست و تکثیر انگل، کشتهای مکرر و خالص انجام شد.
نتایج
از بین 50 نمونه حاوی کیست در 40 نمونه (80 درصد) خروج تروفوزوییت از کیست مشاهده گردید. در 22 نمونه (55 درصد) از 40 نمونه مذکور، کشت مکرر و خالص به دست آمد. نتایج نشان دادند تعداد انگل در محیط کشت تقریبا هر 13 ساعت دو برابر شده و حداکثر تعداد انگل بین روزهای سوم و چهارم کشت است.
بحث
سرعت تکثیر مناسب انگل در محیط کشت و به حداکثر رسیدن رشد در مدت زمان قابل قبول، امکان کاربرد روش فوق را به طور وسیع فراهم آورده است. سیستیین و اسیداسکوربیک موجود در محلول القاکننده احتمالا در خروج تروفوزوییت از کیست نقش داشته است. کشت مکرر و خالص سازی نمونه ها نشان دهنده امکانات زیست
ی مناسب برای انگل در شرایط آزمایشگاه بوده که در مقایسه با سایر تحقیقات نتایج بهتری را نشان می دهد. افزایش کارآیی کشت می تواند به دلیل کاهش مقدار صفرای گاوی یا تفاوت سوش های انگل باشد.
کلمات کلیدی :