هرکه شما را دوستبدارد، خدا را دوست داشته است، و هرکه شما را دشمن بدارد، خدا را دشمن داشته است . [امام هادی علیه السلام ـ در زیارت جامعه ـ]

مقاله در مورد قوانین اساسی در برق تحت فایل ورد (word)

ارسال‌کننده : علی در : 95/5/29 5:4 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله در مورد قوانین اساسی در برق تحت فایل ورد (word) دارای 21 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد قوانین اساسی در برق تحت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد قوانین اساسی در برق تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد قوانین اساسی در برق تحت فایل ورد (word) :

قوانین اساسی در برق

1- قانون اُهم: با توجه به این که ولتاژ باعث جاری شدن جریان الکتریکی در مدار بسته می شود و مقاومت با عبور جریان مخالفت می کند رابطه بین ولتاژ جریان و مقاومت وجود دارد که اولین بار توسط جرج سیمون اهم فیزیک دان آلمانی کشف شد و به نام قانون اُهم معروف است این قانون به صورت زیر بیان می شود مقدار جریان در یک مدار جریان مستقیم با ولتاژ آن نسبت مستقیم و مقاومت آن نسبت معکوس دارد اگر شدت جریان I بر حسب آمپر A ولتاژ بر حسب ولت باشد مقاومت بر حسب اُهم (R) خواهد بود.
مثال: جریانی را که از یک مصرف کننده 3 اهمی با ولتاژ 6 ولتی عبور می کند محاسبه نماید. مقدار و ولتاژ را در حالتی جریان 2 آمپر از مقاومت 100 اهمی عبور می کند حساب کنید.

مقدار جریان در یک مدار AC با ولتاژ آن رابطه مستقیم و با مقاومت ظاهر آن (امپدانس) نسبت معکوس دارد (واحد امپدانس نیز اهم می باشد). امپدانس در یک مدار جریان متناوب که شامل یک مقاومت اهمی و یک مقاومت سلفی می باشد که به صورت سری پشت سر هم بسته شده اند از رابطه زیر به دست می آید.
دریک مدار اهم سلفی در صورتی که مقدار مقاومت های اهمی و سلفی برابر 6 یا 8 اهم باشد و این مجموع به ولتاژ مؤثر 100 ولت متصل شده باشد جریان مدار چند آمپر می شود؟
ژول W=RI22t w.sJ

2- قانون ژول: در اثر عبور جریان الکتریکی از مقاومت اهمی انرژی الکتریکی به حرارت تبدیل می شود قانون ژول می گوید که کار یا انرژی گرمائی حاصل عبور جریان در یک هادی با مقاومت الکتریکی هادی R توان دوم شدت جریان و مدت زمان عبور جریان نسبت مستقیم دارد. اگر جریانی به شدت 4 آمپر به مدت یک ساعت از کابل نازکی به مقاومت 20 اهم بگذرد چه مقدار مقاومت الکتریکی در کابل به صورت گرما اتلاف می شود؟
J 106*115/1=3600*42*20=w

قانون ولتاژ: بنابر قانون ولتاژ مجموع ولتاژها در سراسر یک مدار بسته (حلقه) برابر با صفر یا به عبارت دیگر مجموع ولتاژهای تولید شده برابر آفت ولتاژهای مدار o =–v+IR
قانون جریان: بنابر قانون جریان مجموع جریان های وارده به یک نقطه یا کره برابر با مجموع جریان های خارج شده از آن نقطه است اگر جریان های ورودی را با علامت مثبت و

جریان های خروجی را با علامت های منفی مشخص کنیم می توان نتیجه گرفت مجموع گیری جریان ها در هر نقطه از مدار الکتریکی برابر صفر می باشد.
دستگاه های اندازه گیری: به منظور سنجش کمیت های مختلف الکتریکی از دستگاه های اندازه گیری متناوب استفاده می شود که در قسمت های قبل با سه دستگاه اهم متر، ولت متر و آمپرمتر و نوع نصب آنها آشنا شدیم این دستگاه ها در بازار دارای انواع مختلف می باشد. یک آمپرمتر که انواع آن عبارتند از آمپرمتر انبری یا چنگکی اصول کار این نوع دستگاه بر اساس القاء می باشد مانند ترانسفورماتور جریان عمل می کند

در صورتی که یک سیم برق دار را از وسط گیره آن عبور دهیم میدان مغناطیسی اطراف سیم پیچی را در انبر دستگاه جاسازی شده قطع می نماید و در آن جریان جاری می شود سپس این جریان به داخل دستگاه منتقل شده و با یک نسبت **** مقدار جریان سیم را نشان می دهد در شبکه تک فاز برای اندازه گیری جریان توسط این دستگاه باید انبر آن در یکی از سیم ها (فاز یا نول) قرار گیرد. اگر هر دو سیم فاز و نول در داخل انبر قرار گیرد هیچ جریانی را نشان نمی دهد و در شبکه های سه فاز هر یک از فازها باید جداگانه در مسیر انبر دستگاه قرار بگیرد و در صورتی که هر سه سیم سه فاز در درون انبر قرار بگیرد باز هم هیچ جریانی در دستگاه اندازه گیری نمی شود.

نوع دوم آمپرمترها آمپرمتر روی میزی می باشد که این دستگاه معمولاً قادر است جریان های کمی را اندازه بگیرد و با داشتن یک کلید **** می توان مقادیر مختلف جریان را اندازه گیری نمود.
نوع سوم آمپرمترهای تابلویی از این نوع عمدتاً در تابلوهای برق شامل تابلوهای فرمان و توزیع استفاده می شود و چون جریان عبوری در این تابلوها زیاد است معمولاً از ترانس جریان یا (ct) نصب شده در روی شینهای تابلو استفاده می شود.
ولت مترها به طور کلی از نظر ساختمان به دو دسته آنالوگ یا عقربه ای و دیجیتال تقسیم بندی می شود همچنین از نظر نوع کاربرد دارای نوع تابلویی و رومیزی می باشد.

فرکانس متر: این دستگاه قادر است فرکانس جریان متناوب را اندازه گیری کند که این مقدار در شبکه ایران 50 هرتز در ثانیه می باشد. فرکانس به طور موازی نصب می شود دارای انواع مختلفی می باشد.
الف) نوع عقربه ای و ب) نوع ارتعاشی یا تیغی و ج) نوع دیجیتالی کسینوس فی متر
ضریب توان سنج: دستگاهی است که اختلاف فاز بین ولتاژ و جریان مدار را نشان می دهد. هرچه عدد این دستگاه نشان می دهد به یک نزدیک تر باشد مدار از نظر مصرف توان غیرمفید و فعلیت برتری دارد. این دستگاه دارای دو نوع آنالوگ و دیجیتال می باشد. کسینوس فی مترها در بازار به دو نووع 3 فاز و تک فاز پیدا می شود.

کسینوس فی مترها چنانچه در نوع عقربه ای عقربه در جهت نادرست و در نوع دیجیتال فلش جهت نادرست مشخص شود یا نمایان شود می توان با عوض کردن دوسر بولبین جریان این اشکال را برطرف نمود.
کنتورها: دستگاه هایی هستند که برای سنجش توان الکتریکی به کار می روند و قادر است هم توان اکتیو و هم توان راکتیو را اندازه گیری نمایند. از نظر تعداد فاز به 3 فاز و تک فاز و از نظر تعداد تعرفه به یک تعرفه و چندتعرفه تقسیم بندی می شود.
در کشورما تا کنتورها دو تعرفه موجود می باشد همچنین از نظر ساختمان دارای سه نوع می باشد. نوع آنالوگ دارای دیسک یا شماره انداز نوع دیجیتال که فاقد دیسک و شماره انداز است و نوع سوم ترکیبی 2 کنتور می باشد هم به صورت آنالوگ و هم دارای صفحه دیجیتالی در کنتور مادوطرفه آنالوگ اعم از اکتیو و راکتیو تعرفه توسط ساعت کنتور عوض می شود.

انوع کلیدها در صنعت برق: کلیدها از نظر نوع عملکرد به دو دسته کلیدهای دستی و کلیدهای اتوماتیک تقسیم بندی می شوند.
انواع کلیددستی عبارتند از: کلید تیغه ای یا اهرمی که کلید فیوزهای دستی را شامل می شود و کلیدهای گردان مانند کلیدهای زبانی و غلتکی که کلیدهای غلتکی به دلیل فرسایش بیشتر از کلیدهای زبانی استفاده می شود کلیدهای زبانی مانند کلیدهای مانند صفریک تک فاز و سه فاز کلیدولت کلید چپ گرد و راست گرد کلید ستاره مثلث و کلید دلاندر هر میله خودکار یا اتوماتیک شامل کنتاکتور که از راه دور فرمان می گیرد: از مزایای استفاده از این کلید این است که در هنگام قطع شدن برق مدار قطع نموده و پس از وصل مجددداً برق از روشن شدن بی موقع دستگاه یا مدار جلوگیری می کند.
کلیدهای قدرت دیژنکتور: علاوه بر اینکه یک کلید قطع جریان می باشد در مقابل اتصال کوتاه و جریان اضافی از خود واکنش نشان می دهد و مدار را قطع می کند دیژنکتورها دارای انواع مختلفی می باشد.

دیژنکتور روغنی: که روغن عایق سازی بین دو کنتاکها خفه کردن بین جرقه گیرها ناشی از کلیدزنی استفاده می شود.
دیژنکتور مجهز به خلع: در این نوع کلید عوامل بین کنتاکها خالی از هوا می باشد بنابراین در هنگام کلیدزنی با توجه به اینکه وجود هوا باعث ایجاد جرقه می گردد و محفظه این کلید فاقد هوا است جرقه بسیار ناچیزی رخ می دهد و از آسیب شدن کلید جلوگیری می شود.
در این نوع کلیدها یک کپسول هوا فشرده است در زیر کنتاک کلید قرار دارد که در هنگام قطع و وصل کلید هوا با فشار از این کپسول به محفظه کلید وارد شده و جرقه ایجاد شده را سریعاً پراکنده می کند.

کلید گازی: که معمول ترین نوع کلیدهای قدرت می باشد در این کلید از گاز هگزافلور گوه گرد در محفظه کلید استفاده شده است خاصیت این گاز بی رنگ و بی بو می باشد این است هرچه درجه حرارت افزایش یابد درصد عایقی آن بالا می رود و از ایجاد جرقه در کلید جلوگیری می نماید.
مدارهای سه فاز: با توجه به اینکه انرژی تولید شده در کشور ما توسط مولدهای سه فاز تولید می گیرد ژنراتور نصب شده در نیروگاه ها همه به صورت اتصال ستاره است بنابراین تحلیل مدارهای سه فاز از اهمیت بسیار برخوردار می باشد تمام مصرف کننده هایی که توسط برق سه فاز تغذیه می شوند عمدتاً با دو اتصال ستاره و یا مثلث کار می کند.

قدرت یک مصرف کننده در حالت ستاره نسبت به حالت مثلت یک سوم می باشد روابط به دست آوردن توانهای اکتیو و راکتیو ظاهر در هر دو اتصال ستاره و مثلث مشابه یکدیگر می باشد و از همان روابطی که قبلاً در مورد محاسبه این توان ها گفته شده است به دست می آید.
«ایمنی»
قسمت برق دار: هر سیم یا هادی دیگر در شرایط عادی تحت ولتاژ الکتریکی باشد همچنین هادی خنثی و قطعات دیگر به آن متصل است قسمت برق دار نامیده می شود.

بدنه هادی: قسمتی است که هادی برق دار نیست ولی ممکن است در اثر بروز نقصی برقدار شود.
قسمت هادی است که جزئی از تاسیسات الکتری را تشکیل نداده است.
1- جریان مجاز: مقدار ثابت از جریان است که در شرایط معین بدون این که دما وضعیت تادول هادی از میزان معینی تجاوز کند می تواند از آن عبور کند.
اضافه جریان: هر جریانی است که بیش از جریان اسمی باشد.

جریان اضافه بار: اضافه جریانی است که در مدار سالم از نقاط الکتریکی به وجود آمده باشد.
جریان اتصال کوتاه: اضافه جریان است که در اثر متصل شدن دو نقطه با ولتاژهای مختلف در مورد کار عادی از طریق مقاومت ظاهر بسیار کم به وجود آمده باشد.
جریان اتصال بدنه: جریانی است که در اثر خرابی عایق و یا در اثر اتصال هادی به بدنه به وجود آید.
دلایل استفاده از برق: 2 انرژی الکتریکی پاکیزه است به سهولت قابل انتقال است 3- به آسانی به انرژی های دیگر که مورد نیاز بیشتر می باشد قابل تبدیل می باشد.

علل عمده حریق های ناشی از برق: حرارت اضافه کابلها و تجهیزات الکتریکی در اثر اضافه با هادی ها 2- حرارت ایجاد شده در اثر شل بودن اتصالات مدار الکتریکی 3- جریان های نشتی حاصل از عایق ضعیف و نامناسب 4- حرارت ناشی از اضافه جریان ایجاد اتصال کوتاه در مدار
برق گرفتگی: مهم ترین محصول حفاظتی در برابر برق گرفته های غیرمستقیم: جلوگیری از جریان الکتریکی به بدن انسان 2- جلوگیری از خروج جریان الکتریکی از بدن 3- محدود کردن جریان خروجی از بدن 4- قطع خودکار مدار تغذیه به محض بروز حادثه
خطرات برق گرفتگی: خطرات اولیه 1- شوک های الکتریکی 2- سوختگی ها
اتصال بدنه: عبارتند از اتصال یکی از سیم های حامل جریان برق به بدنه دستگاه

اتصال کوتاه: عبارتند از اتصال دو سیم لخت به یکدیگر که نسبت به هم اختلاف پتانسیل الکتریکی داشته باشد به عبارت دیگر فاز به فاز یا فاز به نول
اتصال زمین: عبارت از اتصال یکی از سیم های حامل جریان
انواع حفاظت کننده ها:
فیوزها- رله ها و کلیدها
فیوزها: ساده ترین و قدیمی ترین وسایل حفاظتی فیوزها هستند که برای اتصال کوتاه در مدار به صورت سری قرار می گیرند با بازشدن ایلمنت در فیوز مدار قطع می شود.

1- فیوز فشنگی: در فشار ضعیف استفاده می شود.
2- فیوز اتوماتیک در فشار ضعیف استفاده می شود مدار را در مقابل اتصال کوتاه و اضافه بار حفاظت می کند این نوع فیوز که Af در هنگام عبور جریان بیش از قطع مدار می شود با فشار یک شاستی دوباره می توان آن را تجدید کرد.
3- فیوز کارتریج: از فیوزهای انگلیسی (به صورت گرد از جنس چینی) که درفشار ضعیف استفاده می شود.
4- فیوز کاردی یا فشاری HH.NH در فشار ضعیف و فشار قوی استفاده می شود.

فیوز ترانسفورماتور کات اوت: از آن برای حفاظت ترانس ماتور استفاده می شود
فیوز روغنی: در جاهایی که احتمال انفجار وجود دارد استفاده می شود (ایلمنت آن داخل روغن قرار می گیرد و روغن جرقه را سریع خاموش می کند.)
فیوز LS این فیوز مخصوص حفاظت سیم ها است و قدرت قطع آن از فیوزهای NH کمتر است.
فیوز NH : این فیوز فشار ضعیف با قدرت قاطع زیاد برای حفاظت سیم ها و کابل ها و در توزیع با قدرت های زیاد در یک عبارت ولتاژ کم و توان بالا به طوری که می توان جریان های تا 25 آمپر را با اطمینان قطع کند.

فیوز HH: فیوز فشارقوی با عبور قدرت قطع زیاد است و برای حفاظت دستگاه و تاسیسات الکتریکی در مقابل اثرات دینامیکی جریان اتصال کوتاه به کار می رود چنانکه از آنها می توان در شبکه های با قدرت اتصال کوتاه تا 4000 میلیون ولت استفاده کرد.
فیوز HS : این فیوز با ظرفیت قطع کنندگی بالا برای حفاظت بخش های الکتریکی در برابر اثرات حرارت جریان اتصال کوتاه به کار می رود آنها را روی سکسیونرهای قابل قطع در زیر بار سوار می کنند.
فیوز سریع: پس از عبور جریان بیش از اندازه فیوز به سرعت مدار را قطع می کند.

فیوز تاخیری: در جایی که جریان اضافی کوتاه مدت نباید باعث قطع مدار شود از این فیوز استفاده شود.
رله ها: از دیگر وسایل حفاظت کننده هستند که هنگام وقوع خطا قسمت معیوب را از شبکه جدا می کنند و از گسترش خط و کار افتادن بقیه قسمت های سیستم جلوگری می شود به طور خلاصه تامین مستمر برق را دستگاه ها و وسایل حفاظتی تامین می کند که به آنها رله حفاظتی یا خود رله می گویند.
ونلفیمه رله: این است که در موقع پیش آمد خطا در محل از شبکه بوق آن را متوجه شده شدت آن را سنجید و دستگاه خبری را آماده کند و یا در صورت لزوم خود رسماً وارد عمل شده و سبب قطع مدار الکتریکی می شود.

رله سنجش 2- رله زمانی3- رله های جهت یاب 4- رله خبردهنده 5- رله کمکی
رله حرارت: از اثرگرها و حرارتی که جریان برق در یک هادی استفاده شده برای قطع و وصل کلید تغذیه استفاده می شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


کلمات کلیدی :

مقاله تحلیل روند رشد مراکز سکونتگاهی پیراشهری در اراضی با قابلیت

ارسال‌کننده : علی در : 95/5/29 5:3 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله تحلیل روند رشد مراکز سکونتگاهی پیراشهری در اراضی با قابلیت بالای کشاورزی در منطقه کلانشهری تهران تحت فایل ورد (word) دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله تحلیل روند رشد مراکز سکونتگاهی پیراشهری در اراضی با قابلیت بالای کشاورزی در منطقه کلانشهری تهران تحت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تحلیل روند رشد مراکز سکونتگاهی پیراشهری در اراضی با قابلیت بالای کشاورزی در منطقه کلانشهری تهران تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله تحلیل روند رشد مراکز سکونتگاهی پیراشهری در اراضی با قابلیت بالای کشاورزی در منطقه کلانشهری تهران تحت فایل ورد (word) :

چکیده

قلمروی پیرامونی شهر به عنوان فضایی اجتماعی- اقتصادی با ترکیبی از ویژگیهای شهری و روستایی، اغلب به عنوان پیراشهر یا برخوردگاه پیراشهری شناخته میشود که در آن نظامهای کشاورزی، شهری و طبیعی در تعاملی پایا و مداومی با یکدیگر قرار دارند. واژه پیراشهر میتواند به معنی مکان، مفهوم و فرایند مورد استفاده قرار بگیرد و ویژگیها و کارکردهای گوناگونی را بیان – دارد. سکونتگاههای پیراشهری با وجود یکپارچگی فضایی با نواحی شهری به دلیل رشد سریع، پویایی و ویژگیهای اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی مختل میتواند هم از نواحی شهری و هم روستایی متمایز باشد. در طی دوره شکلیابی و پیکرهبندی فضایی منطقه کلانشهری تهران سهم جمعیت مراکز سکونتگاهی پیراشهری از جمعیت شهری منطقه کلانشهری تهران به طور چشمگیری افزایش یافته و در حقیقت رشد کلانشهر تهران در خارج از مرزهای محدوده رسمی آن شکل گرفتهاست. تحلیل کلاسهای پوشش گیاهی و اراضی ساختهشده در تصاویر ماهوارهای لندست سالهای 1988و 2006 میلادی حاکی از روند تخریب گسترده اراضی کشاورزی و باغات به ویژه در دشتهای جنوبی منطقه و گسترش ابعاد کالبدی مراکز سکونتگاهی پیراشهری در این پهنه سرزمین بودهاست. پراکنش فضایی چنین رشد و گسترشی در اراضی با قابلیت بالای کشاورزی از لحاظ ارزیابی توان اکولوژیکی در منطقه کلانشهری تهران صورت گرفتهاست.

واژههای کلیدی: پیراشهر، برخوردگاه پیراشهری، پیراشهرنشینی، پیوستگی روستا- شهری، منطقه کلانشهری تهرا

.1 مقدمه

تا پیش از آغاز قرن بیستم استفاده از دو مفهوم متمایز شهر و روستا برای تشریح اشکال توسعه فضایی در آن زمان کافی به نظر میرسید. اما با رها شدن کلانشهر سنتی از حصار شهر مرکزی و برون فکنی و سرریز
توسعه به صورت توسعه سکونتی، مراکز خرید و فعالیت، کار و تفریح
به محی پیرامونی ابعداد نوینی از توسعه در سازمان فضایی سرزمین
شکل گرفتهاست. محی پیرامونی شهر که به شدت تحت تاثیر فعالیتهای
شهری قرار دارد، اغلب به عنوان برخوردگاه پیراشهری1 یا پیراشهر2
شناخته میشود. در پیراشهر دوگانگی روستا- شهری به پیوستگی روستا-

شهری3 در حال تغییر است. الگوی توسعه پیراشهری شاید به رایجترین الگوی وضعیت کار و زندگی در جهان قرن 21 تبدیل شود. چنین الگوی
توسعهای با فرایند پیراشهرنشینی4 و شهری شدن روستاهای مستقر در پیرامون کلانشهر همراه است که از سویی مشارکت در اقتصاد منطقهای و از سویی دیگر افزایش جداییگزینی اجتماعی، ناکارآمدی در بهرهوری روستایی و بحران پایداری زیست محیطی را در پی دارد.

برون فکنی و سرریز توسعه و همچنین تغییر مکان فعالیت از کلانشهر تهران به خارج از مرزهای محدوده رسمی آن، در دهههای اخیر نوعی گسترش فضایی بیرویه و نامنظم با رشدی منفصل را در نواحی پیرامونی کلانشهر تهران شکل دادهاست. به گونهای که فرایند پیراشهرنشینی در منطقه کلانشهری تهران با پیشروی شهرها به سوی فضاهای زیستی موجود، شکلگیری و دگرگونی شهرها در اندازههای گوناگون، دگرگونی از ماهیت روستایی به شهری روستاهای در مرحله گذار، تخریب محی طبیعی و کاهش اراضی کشاورزی همراه بوده است. روستاهای در حال گذار از ماهیت روستایی به شهری در محی پیرامونی کلانشهر تهران را میتوان سکونتگاه پیراشهری نامید. این مراکز سکونتگاهی با اختلاف قابل توجهی رشدی بالاتر از شهرهای اصلی در منطقه کلانشهری و حتی کلانشهر تهران داشتهاست.

.2 روش شناسی

پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش توصیفی-تحلیلی است و با توجه به آنکه قلمروی پژوهش منطقه کلانشهری تهران است، از نوع روشهای تحقیق مورد پژوهی قلمداد میشود. اصولاٌ بررسی روند تغییرات نیازمند مقایسه دادهها، آمار و نقشههایی است که در تاریخهای متفاوت و بر مبنای استانداری مشابهه تهیه شده باشند. جهت تحلیل روند رشد سکونتگاههای پیراشهری در اراضی با قابلیت کشاورزی در منطقه کلانشهری تهران از تصاویر ماهوارهای لندست طی دوره 1988 و 2006 میلادی استفاده شدهاست. دادههای جمعیتی سرشماری نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سالهای 1355 و 1390 خورشیدی نیز در تحلیلهای کمی رشد مراکز سکونتگاهی در منطقه کلانشهری تهران به کارگرفته شدهاست.

.3 مرور ادبیات مرتب

1 – Peri-Urban Interface 2 – Peri-Urban 3 – Urban–Rural Continuum 4 – Peri-Urbanisation

رشد شهر در خارج از مرزهای رسمی آن یا به عبارتی دیگر پیراشهرنشینی مسئله جدیدی در ادبیات برنامهریزی نبوده است. از زمان آغاز تاریخ برنامهریزی مدرن، نظریههای شهر و برنامهریزی از ظهور چنین واقعیت فضایی آگاهی و شناخت کسب کردهبودند. ابنز هاوارد((1898 طرح مفهومی تحت عنوان باغ شهرها را برای مقابله با رشد شهرهای اروپایی مطرح نمود که با هدف ایجاد مرزهای مشخص بین شهر و محی پیرامونی آن بوده است. با این حال چالشهای شهرنشینی حال حاضر به مراتب پیچیدهتر از پیش بینیهای هاوارد است. مطالعات تجربی بسیاری درباره پیراشهرنشینی به ویژه در کشورهای در حال توسعه توس پژوهشگرانی چون مکگی(1991)5، برودر و همکاران(1995)6 و نیز داگلاس وبستر(2002)7 صورت گرفتهاست.
از نگاه برخی دیگر از پژوهشگران گسترش توسعه شهری خارج از
مرزهای معین شهری به پدیدهای جهانی تبدیل شده که در کشورهای
درحال توسعه دارای رشد سریعتری است. در چند کشور توسعهیافته

اروپایی پدیده پیراشهرنشینی نیز در پروژهای با عنوان 8PLUREL با همکاری دانشگاه کپنهاگ دانمارک در این کشورها بررسی شده و چشم-اندازی بلند مدت برای توسعه نواحی پیراشهری تدوین گشتهاست.
داگلاس وبستر (2002) در پژوهشی با همکاری مرکز تحقیقاتی آسیا و

اقیانوسیه9 که توس دانشگاه استنفورد10 انتشار یافته، به بررسی پیراشهرنشینی در آسیای شرقی پرداخته است. به باور وی پیراشهرنشینی فرایند گذاری است که فراسوی لبه ساختهشده شهرها روی میدهد و نواحی پیراشهری، پهنههای گذار بین اراضی کاملاٌ شهرنشین در شهرها و نواحی عمدتاٌ با کاربری کشاورزی است. چنین نواحی با کاربریهای مختل زمین و مرزهای درونی و بیرونی نامشخص معمولاٌ بین تعدادی از نواحی سیاسی- اداری تقسیم شده است.[1] در مقیاسی وسیعتر، مکگی (1991) با مطالعاتی درباره رواب روستا- شهری در اندونزی

اصطلاح دساکوتا11را برای پیراشهرنشینی در منطقه گسترشیافته کلانشهری در شرق آسیا به کار میبرد. این مطالعات حاکی از کمرنگ شدن مرزهای بین شهر و محی پیرامون و همچنین تفکیک میان امرار معاش شهری و روستایی است.[2]

برودر و همکاران((1995 بر پایه نتایج مطالعاتی در آسیای شرقی و آمریکای لاتین درحالیکه ادغام جمعیتی نواحی پیراشهری در مناطق
کلانشهری را توصیف کرده، به تحولات در “هاله کلانشهری”12 نیز پرداخته-اند. به باور آنها قویترین و به لحاظ موضوعی مفهومی واحد از
توسعه هاله شهری13، پدیده پیراشهرنشینی است. [3]
در پروژهای تحت عنوان “پیراشهرنشینی در اروپا : به سوی
سیاستهای اروپایی جهت پایداری آینده روستا- شهری”14 به پدیده پیراشهرنشینی در اروپا پرداخته و مفهوم جدید از پیوندهای روستا-

5 – McGee(Professor Emeritus, University of British Columbia, Vancouver, Canada) 6 – Browder et al(Professor at the Department of Urban Affairs and Planning, Virginia Polytechnic Institute and State University) 7 – Webster (Professor at the School of Global Studies and School of Sustainability, Arizona State University) 8 – PLUREL – Peri-urban land use relationships 9 – Asia/Pacific Research Center 10 – Stanford University 11 – Desakota 12 -Metropolitan Fringe 13- Urban Fringe

14 – Towards European Policies to Sustain

شهری را مطرح کردهاست. این پروژه با همکاری 14 کشور اروپایی و چین از سال 2007 تا 2011 و همکاری دانشگاه کپنهاگ به طول انجامیدهاست. این پروژه بخشی از پروژه یکپارچهای است که با حمایت مالی اتحادیه اروپا تحت عنوان” توسعه پایدار، اکوسیستم و تحولات جهانی” در چارچوب برنامه ششم تدوین شدهاست.[4]

.4 چارچوب نظری

بررسی متون مرتب با قلمروهای مختلف جغرافیایی و برنامهریزی
محی پیرامونی شهرها و کلانشهرها حاکی از وجود مفاهیم متعددی است

که در ارتباط با این قلمروها و کارکردهای چنین محی هایی به کار میرود. قلمروهای فضایی پیرامونی که تحت تاثیر شرای اجتماعی-اقتصادی محلی و نیروهای پیشران جهانی به صور گوناگون پدیدار می-گردند. تعریف مشخص و قابل قبولی در سطح جهانی برای اینگونه از قلمروهای فضایی تدوین نشده است که علت آن تنوع گسترده واژهها و تعاریف است. “پیراشهر یا برخوردگاه پیراشهری” یکی از واژههای
متداول در ادبیات برنامهریزی مرتب با محی پیرامونی است که علاوه
بر توجه مطالعات شهری و منطقهای در برنامهریزی و سیاستگذاریها

نیز موضوع رسیدگی به پیراشهر در دستور کار قرارگرفته است. در این مطالعه واژه پیراشهر و پیراشهرنشینی در قالب پیوستگی روستا- شهری به عنوان رویکردی نوین به پیراشهر جهت تحلیل یافتههای پژوهش در منطقه کلانشهری تهران انتخاب شدهاس

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


کلمات کلیدی :

مقاله روانشناسی شخصیت تحت فایل ورد (word)

ارسال‌کننده : علی در : 95/5/29 5:3 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله روانشناسی شخصیت تحت فایل ورد (word) دارای 67 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله روانشناسی شخصیت تحت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله روانشناسی شخصیت تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله روانشناسی شخصیت تحت فایل ورد (word) :

روانشناسی شخصیت

مقدمه:
روان شناسی شخصیت حوزه بسیار گسترده ای است، زیرا شخصیت، خود موضوعی است پیچیده و دارای ابعاد و جنبه های گوناگون، برای شناخت شخصیت انسان از دیر باز کوششهای فراوانی به عمل آمده که برخی آنها غیر علمی، خرافاتی، و معدودی دیگر علمی و معتبر است.
شخصیت معادل انگلیسی personality وpersonalite فرامنه است و هر دو اقتباس از persono است. درک لزوم مطالعه روانشاسی شخصیت چندان دشوار نیست.

شناخت شخصیت، ویژگیها، چگونگی شکل گیری شخصیت، عوامل موثر در ایجاد شخصیت و مسائلی از این قبیل، ازیک جنبه، ارضا حس کنجکاوی، و مایل به حقیقت جوئی را در انسان دنبال می کند، زیرا این ناخت نوعی خود شناسی است. از سوی دیگر این شناخت و اطلاعات به شخص امکان می دهد که در ارتباط متقابل با دیگران موضع گیریهای مناسب و آگاهانه داشته باشد. مطالعه شخصیت هم از جنبه های ارضای برحس کنجکاوی و هم از نظر روابط اجتماعی دارای اهیمت است.

شخصیت در روانشناسی به مجموعه ویژگیهای جسمی و روانی، و رفتاری که هر فرد را از افراد دیگر متمایز می کند اطلاق می شود.(کریمی،1375)
گروهی از صاحب نظران، نظریه نسبت دادن معتقدند، که افراد موفقیتها و شکستهای خود را یا به عوامل خصی نسبت می دهند، یا به عوامل محیطی و از این رو این دو عامل مهم یکی درونی و دیگری را بیرونی شناسائی کرده اند و به نظریه جایگاه مهار شهرت دارد.

وجولیان راتر (1966) درباره نظام اعتقادی افراد را به جایگاه مهار به دو دسته تقسیم می شوند.
1 گروهی که موفقیها و کستهای خود را به شخص خود، نسبت می دهند (دورنی)

2 گروهی که موفقیتها و کستهای خود را به عوامل محیطی نسبت می دهند.(بیرونی) (جمالفر، 1375)

و برای سنجش مهار درونی و بیرونی ،راتر پرسشنامه گزارش شخصی را عرضه کرده است. مقیاس جایگاه مهار درونی و بیرونی، معروف به مقیاس(I-E) شامل 23 شق انتخاب اجباری است. آزمورینها بادی از زوجهای شقوق ارائه شده. هر زوج را که بهتر از همه اعتقاد آنها درباره ماهیت جهان نشان می دهد. برگزینند (راتر،1966) تعیین اینکه کدامیک اززوجهای شقوق، نامیده مهار درونی و بیرونی است، چندان دشوار نیست.

علاوه بر مقیاس راتر، مقیاسهای دیگری ساخته شده است. یکی از مقیاسها، مقیاس نویکی ، مقیاس استریکلند برای کودکان است که یک آزمون 40 ماده ای با اعتبار و پایانی بالاست.
(نویکی، استریکلند،1973،1989)

این آزمون در بیش 70 پژوهش به کار رفته و بیش از 12 زبان خارجی ترجمه شده است. شکلی از این، مقیاس برای بزرگسالان ساخته شده است.(کریمی، 1375)
تمرکز راتر روی متغیرهای درونی از سوی بعضی روانشناسان به عنوان یک نقطه قوت و از سوی دیگر به عنوان یک نقطه صنعت تلقی می شود. منتقدان از جمله بعضی کسانی که طرفدار متغییرهای شناختی هستند معتقدند که راتر خیلی تند رفته است. به عقیده آنان موضوع او آنچنان از رفتارگرایی سنتی دور افتاده است که نمی توان آنرا ابدا یک روش رفتاری تلقی کرد به علت میزان پذیرش راتر از متغیرهای شناختی، روش شناسی او بیش از حد ذهنی به نظر می آید.
پژوهشهای راتر، در حدی که موضوع پژوهش اجازه می دهد، دقیق و کنترل شده است و هرگاه که امکان پذیر باشد. او از مشاهده عینی رفتار مشاهده استفاده می کند. همچنین نظریه او با درجه دقت بالایی تعریف شده اند به طوری که آنها از نظر تجربی بنحوی قابل سنجش است.

تحقیقات انجام شده روی جنبه های مختلف نظریه او تایید این جنبه ها منجر شده است.
مقیاس جایگاه درونی و بیرونی (مقیاسI-E) صدها تحقیق به دنبال داشته و کاربرد گسترده ای فراتر از آزمایشگاه در زمینه های بالینیو آموزشی پیدا کرده است.
به اعتقاد راتر شاید در حوزه سنجش شخصیت است که نظریه یادگیری چشمگیرترین ونظامدارترین کمکها را کرده باشد(راتر1982)
آنچه درمورد نظریه راتر می توان گفت:

این است که در مورد نفوذ قوی و فزاینده او بر روانشناسی امروز هیچ جای تردید نیست(شولتز1991)
طرفداران راتر معتقدند که او مفاهیمی را عرضه کرده است که با اصطلاحاتی روشن و دقیق تعریف شده اند. و با روشهای آزمایشی یا همبستگی قابل سنجش هستند. راتر کوشیده است تا رابطه کاری بین متغیرهای شناختی و تقویت برقرار کند. و به نظریه یادگیری اجتماعی یک محتوای انگیزش قوی داده است.(کریمی 1375)

بیان مساله
بررسی جایگاه مهار درونی و بیرونی با رشته های تحصیلی و رضایت تحصیلی
جایگاه مهار توسط افرادی از جمله راتر مطرح شده و به دو بخش درونی و بیرونی تقسیم میشود.
جایگاه مهار توسط افرادی از جمله راتر مطرح شده و به دو بخش درونی و بیرونی تقسیم می شود.

جایگاه مهار درونی عبارت است از گروهی که موفقیت و شکستهای خود را به شخص خود (کوشش یا توانایی شخصی) نسبت می دهد. و جایگاه مهار بیرونی عبارت است از گروهی که موفقیتا و شکستهای خود را به عوامل محیطی بیرون از خود (بخت و اقبال و سطح دشواری) نسبت می دهند. و این دو جایگاه مهار نام دارد.(جمالفر 1375)

فردی که دارای جایگاه مهار درونی است، معتقد است که کنترل کافی برای زندگی خود دارد و مطابق همین باور رفتار می کند. تحقیق نشان داده است که آنان در تکلیف خود عملکرد بهتری دارند، کمتر تحت نفوذ دیگران قرار می گیرند. برای مهارتها و پیشرفتهای شخصی خود ارزش والاتری قایلند و نسبت به قرینه های محیطی که می توانند برای هویت رفتار خود از آنها استفاده کنند، هشیار ترند.افراد دارای جایگاه بیرونی نیز دارای ویژگیهایی هستند، آنها معتقدند رفتارها یا مهارتهایشان در تقدیسهایی که دریافت می کنند اثری ندارد. در کوشش برای بهبود موقعیت خود فایده ای نمی بینند.
آنان به جایگاه مهار زندگی خود، در زمان حال وآینده، باور چندانی ندارد.

در ضمن باید اضافه نمود که افراد دارای جایگاه درونی برای قبول مسئولیت اعمال خود آمادگی بیشتر نسبت به افراد دارای جایگاه مهار بیرونی دارند. تحقیقات مقدماتی حایک از آن است که افراد دارای جایگاه مهار درونی از بهداشت روانی بهتری برخوردارند.(فیروز 1976) (کریمی، 1375)
راتر نیز مانند اسکینر و بندورا اعتقاد دارد که بیشتر رفتارها آموختنی است. اما تا این نظر اسکینر، که رفتار صرفا به وسیله عوامل بیرونی شکل داده میشود. مخالف است.

راتر برای تبیین رفتار، به بیرون و درون ارگانیزم، یا هر دو توجه دارد: یعنی هم به تقویتهای بیرونی و هم به فرآیندهای شناختی درونی.
به نظ راتر از آنجا که هر یک از ما در یک زمینه روانشناختی به صورتی یگانه واکنش نشان میدهیم، یک تقویت یکسان ممکن است. برای آن فرد ارزش یکسانی نداشته باشد، به بعبارتی، تجربه های درونی ما در تعیین اثرات تجربه های بیرونی دارای اهمیت فراوانی هستند.
ارزیابیها از نظریه راتر، عمدتا مثبت بوده و از تجربی بودن روش او، و روش عینی بودن مفاهیم ارائه شده او، تمجید شده است. اما گروهی از روانشناسان، کاربرد روشهای ذهنی چون و فنون فرافکن، و دور شدن زیاد و افراطی او از دیدگاه رفتاری، جز نقاط صنعت نظریه راتر قلمداد کرده اند.(کریمی،1375)
اهمیت و ضرورت تحقیق:

اجرای اینگونه تحقیقات که در حیطه تحقیقات بسیاری جا می گیرد از اهمیت فزاینده ای برخوردار است زیرا که پیگیری واضحتری از سازه های روان شناختی را ارائه می دهد و میتوان به شناسائی روابط بین متغیرها، طبقه بندی متغیرها، طبقه بندی روابط کمیت گرایی و در نهایت کسب اهمیت حیاتی برخوردار است. در جامعه افراد با تیمهای شخصیتی متفاوت به چشم می خورند برای شناسایی این تیمها در مراحل زمانی و مکانی، تحقیقاتی به عمل آمده است. و در این پژوهش به بررسی تیمهای شخصیتی با جایگاه مهار(درونی و بیرونی) پرداخته شده تا پیشرفت تحصیلی و شغلی که بهترین شاخه های طبقه اجتماعی افراد جامعه است پی برده شود.

در فرایند رضایت تحصیلی باید بتوان از اقدامات مشاوره ای بهره مند شد تا از این طریق میزان رضایت تحصیلی را افزایش داده و اقدامت موثر و سودمندی را برای افزایش بازده تحصیلی را نجام داد. از آنجائیکه پیچیده گیهای فراوانی در محیط تحصیل به وجود آمده است باید اطلاعات ضروری جهت تحصیلات ارائه گردد و از طریق نارضایتی از تحصیل و محیط تحصیل کاهش یابد تا از این طریق، به جنبه های کاربردی و فرآیند مشاوره دست یافته ولی این وضعیت زمانی امکان پذیر

است که شناخت کاملی از ماهیت بنیادی رضایت تحصیلی داشته باشیم و تاثیر عوامل فرهنگی و اجتماعی را در آن مورد بررسی قرار داده و بتوان آن را مورد مطالعه قرار داد. و از آنجا که بسیاری از دانشجویان پس از فارق التحصیل شدن، شغل در زمینه رشته تحصیلی خود ندارند یا به اشتغال در زمینه خود نمی پردازند و به عبارتی به رشته تحصیلی علاقه ندارند و از جمله این عاملها سبب از بین رفتن وقت و سرمایه می شود.

پژوهش در این باب یاموضوع، جایگاه مهار درونی و بیرونی افراد را مشخص و رابطه آنها را در زمینه رضایت تحصیلی و شغلی را تعیین می کند. و همین امر رشته و تحصیل معین افراد را انتخاب و برای رشته و تحصیل معین هم انتخاب می شوند تا در کار خود موفق تر باشند.

اهداف تحقیق:
1- شناخت جایگاه مهار درونی و بیرونی
2- بررسی رابطه جایگاه مهار بیرونی و درونی با رضایت تحصیلی
3- هدف آموزشی، برای شناسایی تاثیرات علاقه به تحصیل با رضایت تحصیلی.

4- هدف پیشگیری با کسب اطلاعاتی بنیادی برای ارتباط دادن بین جایگاه مهار افراد و رضایت تحصیلی.
5- بررسی دائم بین تیمهای شخصیتی و رشته تحصیلی.
6- رابطه جایگاه مهار درونی و بیرونی با رشته تحصیلی
7- رابطه جایگاه مهار درونی و بیرونی با رضایت تحصیلی
8- ارائه نتایج به روانشناسان
فرضیات:

1- بین میزان جایگاه مهار درونی با رشته تحصیلی دانشجویان رابطه معنی دار وجود دارد.
2- بین میزان جایگاه مهار بیرونی با رشته تحصیلی دانشجویان رابطه معنی دار وجود دارد.
3- بین میزان جایگاه مهار بیرونی و درونی دانشجویان دختر و پسر رشته روانشناسی تفاوت معنی دار وجود دارد.
4- بین میزان جایگاه مهار بیرونی و درونی دانشجویان دختر و پسر رشته برق تفاوت معنی داری وجود دارد.

5- بین میزان جایگاه مهار بیرونی و درونی دانشجویان دختر و پسر رشته برق و روانشناسی تفاوت معنی داری وجود دارد.
6- بین جایگاه مهار درونی و رضایت تحصیلی رابطه معنی دار وجود دارد.
7- بین جایگاه مهار بیرونی و رضایت تحصیلی رابطه معنی داری وجود دارد.
تعریف اصطلاحات:

جایگاه مهار : توان اعمال قدرت، هدایت، یا بازداری اعمال و رفتار دیگران یا خود تعریف کرده اند.(کریمی 1375)
جایگاه مهار درونی: افرادی که موفقیت یا عدم موفقیت را به توانایی ها و تلاشهای خود نسبت می دهند. و فردی که به دامنه وسیعی از وظایف و موقعیتها نزدیک می شود بدین علت که وی این ذهنیت را دارد که به طرق مختلف روی نتایج اثر بگذارد.
جایگاه مهار بیرونی: افرادی که موفقیت یا عدم موفقیت خود را به تقدیر یا شانس یا عوامل خارجی نیست می دهند

و فردی که وظایف و مسئولیتهایی برخورد می کند که نتایج در اختیاردستهایی است که هیچگونه کنترلی روی آنها ندارند.(جمالفر، 1375)
راهنمای شغلی: هر شغلی به تعدادی از استعدادهای عمومی و اختصاصی نیاز دارد و هر اندازه این شغل تخصصی تر باشد به همان اندازه استعدادهای اختصاصی افزایش می یابد لااقل استعدادها محدودتر می گردند. شناخت صحیح نیازهای هر فرد مخصوصا نیازهای روانشناختی، شناسایی شاغل، تهیه فهرست ویژگیها و ظرفیتهای کارگران آینده به منظور تطبیق با شغل نما، کمک به افراد در انتخاب شغلی که با استعدادهای او سازگاری بیشتری دارد طرح هر نوع راهنمای شغلی را تشکیل می دهد.

راهنمای تحصیلی: قدمت آزمون تحصیلی نسبت به آزمونهای روانی به راحتی قابل اثبات است. و برای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان کنکورهای متعددی وجود دارد که دائما در حال تکمیل است.
کتاب مقیاس« جرج فیشر» که دارای نمونه هایی از انواع سوالات برای اکثر رشته های تحصیلی می باشد.(گنجی 1368)

فصل دوم

پیشینه، تحقیق

مقدمه:
واژه شخصیت در زبان روزه مره معانی گوناگون دارد. مثلا در مورد کسی که گفته می شود« بسیار با شخصیت است» غالبا درجه کارآیی و جاذبه مورد نظر است.
در مواردی که به« پرورش شخصیت اشاره می شود، سعی بر این است که به شخص برخی مهارتهای اجتماعی را فرادهند و وضع ظاهر و شیوه سخن گفتن او را بهبود بخشند تا وی واکنش مطبوعی در دیگران برانگیزد، و گاه کلمه شخصیت به منظور توصیف بارزترین ویژگی بکار میرود. منظور« فلان شخص» شخصیت پرخاشگر دارد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


کلمات کلیدی :

مقاله مروری بر سیستم تامین مالی مسکن در آلمان تحت فایل ورد (wor

ارسال‌کننده : علی در : 95/5/29 5:3 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله مروری بر سیستم تامین مالی مسکن در آلمان تحت فایل ورد (word) دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله مروری بر سیستم تامین مالی مسکن در آلمان تحت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مروری بر سیستم تامین مالی مسکن در آلمان تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله مروری بر سیستم تامین مالی مسکن در آلمان تحت فایل ورد (word) :

براساس بخش آمار و قیمتهای نشریه اقتصادی انگلیسی اکونومیست، متوسط قیمت خانه بین سالهای 1997 و 2007 در بسیاری از کشورها دو یا حتی سه برابر افزایش داشته است. در انگلیس قیمت مسکن 210 درصد، در اسپانیا 190درصد، در استرالیا 168درصد و در آمریکا 104 درصد افزایش یافت. آلمان اما یکی از معدود کشورهای پیشرفته اقتصادی جهان بود که در 10سال گذشته این رونق جهانی را تجربه نکرد. براساس مطالعات انجام شده توسط اتحادیه املاک و مستغلات آلمان که بر بیش از 150شهر آلمان تحقیق کرده است، قیمت مسکن در سال 2007 در همه این شهرها همانی بوده که 10سال پیش بوده است. از این رو در این مقاله با بررسی سیستم تامین مالی مسکن در آلمان به دنبال آن هستیم که اجزای سیستم تجهیز منابع در آلمان و بخصوص ویژگیهای اصلی نهادها و ابزارهای تامین مالی آن را مورد بررسی قرار دهیم. این بررسی میتواند در خصوص راهاندازی نهادهای جدید تامین مسکن، مثل اوراق رهنی بانک مسکن و نیز راهاندازی صندوقهای املاک و مستغلات در ایران، راهگشا باشد.

موسسات تامین مالی مسکن در دنیا:

طی سی سال گذشته، سیستم تامین مالی خرید مسکن در کشورهای صنعتی بطور اساسی

دچار تغییر و تحول شده است. در گذشته، وامدهندگان محلی خرید مسکن و یا شرکتهای دولتی که به ارایه تسهیلات خرید مسکن میپرداختند، بشدت تحت مقررات و نظارت سیستم نظارتی قرار میگرفتند. تامین مالی از طریق وام رهنی بوسیله جریانهای سرمایهای بینالمللی

صورت نمیگرفت. امروزه یکپارچگی و ادغام سیستمهای تامین مالی خرید مسکن با بازارهای

سرمایه، علیرغم اشکال مختلف آن به یک پدیده جهانشمول تبدیل شده است. آزادسازی

.1 دانشجوی دکترای مدیریت مالی دانشگاه تهران (sayyah77@gmail.com)

مروری بر سیستم تامین مالی مسکن در آلمان 619

تامین مالی خرید مسکن و ادغام آن با بازارهای مالی بینالمللی در سرتاسر دنیا رخ داده است.

شکل یک، تصویر کلی از انواع نهادهای درگیر در تامین مالی مسکن را به تصویر میکشد.

شکل(1 موسسات تامین مالی مسکن

در حالت کلی میتوان چهار الگوی کلی را برای تامین مالی مسکن دستهبندی نمود:

• سیستم تامین مالی از طریق نهادهای سپردهپذیر یا نظام سپردهگذاری (توسط بازار پول)

• نهادهای رهنی مبتنی بر صدور اوراق قرضه (بانکهای رهنی)

• تبدیل به اوراق بهادار کردن

• وامهای خرید خانه از آژانسهای بینالمللی، بانکهای محلی خرید خانه و

صندوقهای املاک

روشهای سنتی تامین مالی خرید مسکن تحت محدودیتهای سیاستهای دولتی شکل گرفته بودند که نتجتاًیسیستم تامین مالی خرید مسکن را از بقیه اقتصاد جدا میشد. حتی رویکردهای مبتنی بر بازار نیز، که از طریق سیستم سپردهگذاری اقدام به تامین مالی خرید مسکن مینمودند، تا دهه 1980 بشدت تحت نظارت و مقررات دولت بود. برای مثال در

026 مجموعه مقالات کنفرانس بینالمللی توسعه نظام تامین مالی در ایران

انگلیس، سیستمهای تامین مالی خرید مسکن در اوایل دهه 1980عمدتاًبوسیله انجمن

ساختوساز که با هزینه نرخ بهره پایینتر از بازار حمایت میشدند، صورت میگرفت.

انجمنهای ساختوساز با همکاری مشترک طرفهای مختلفی شکل گرفتند که بدنیال تبدیل پساندازها به تامین مالی خرید مسکن بودند. با تزریق وامهایی با نرخ بهره پایینتر از بازار، دیگر بازار رهنی چندان تحت تاثیر نوسانات اقتصاد کلان نبود. تحت این شرایط موسساتی که

از طرق بازار به دنبال گردآوری و افزایش وجوه بودند، مثل بانکهای تجاری قدرت رقابت

نداشته و تامین مالی رهنی در انحصار نهادهای مالی که تحت تاثیر نیروهای بازار نبودند، باقی

ماند.

وضعیت مسکن در آلمان:

براساس مطالعات انجام شده توسط اتحادیه املاک و مستغلات آلمان که جامعه تحقیق آن شامل بیش از 150 شهر آلمان بوده است، قیمت مسکن در سال 2007 در همه این شهرها، تقریباًبرابر با قیمت10 سال پیش بوده است. در حقیقت رونق اقتصادی که کشورهای انگلیس و آمریکا و دیگر کشورهای غربی در چند سال گذشته تجربه کردند، همان رونقی است که آلمان در دهه 1990 تجربه کرده بود. در 10سال گذشته آلمان با دورههایی از فراز و فرود اقتصادی روبرو بوده است. در سال 2001 اقتصاد آلمان دچار رکود شد و نرخ بیکاری در این کشور به

رکورد رسید. ترکیدن حباب بازار سهام در سال 2000 به اقتصاد آلمان به شدت آسیب وارد

کرد. در اثر این بحران، بازار سهام فرانکفورت به شدت دچار سقوط شد، اما سقوط بازار سهام باعث نشد که سرمایه گذاران نقدینگی خود را در بازار املاک سرمایهگذاری کنند.

آرامش واقعی در بازار مسکن آلمان که به اعتقاد فعالان آلمانی این بازار تا سالهای آینده نیز

ادامه خواهد داشت، نتیجه تحولات اقتصادی در اوایل دهه 1990 و بعد از اتحاد دو دولت

آلمان شرقی و غربی است. برای درک اینکه بازار مسکن آلمان چرا در یک دهه گذشته چنین

بدون تغییر مانده، باید به اوایل دهه 1990 بازگردیم. در ژوئن سال 1991 یعنی 8 ماه بعد از اتحاد دو آلمان، قانونی که برای احیای اقتصاد آلمان شرقی سابق تدوین شده بود، به اجرا

گذاشته شد. این قانون مشوقهای مالیاتی بسیار خوبی را به سرمایه گذاران بازار مسکن پیشنهاد

میداد و می گفت که هر کس در آلمان شرقی سابق یا برلین خانهای بسازد یا آن را بازسازی

مروری بر سیستم تامین مالی مسکن در آلمان 621

کند، از کلیه هزینههای سرمایهگذاری از مالیات بر درآمد گرفته تا دیگر هزینهها، تا 10 سال

معاف میشود. بسیاری از ثروتمندان آلمان غربی از این فرصت استثنایی استفاده کرده و

سرمایههای خود را در بازار املاک شرق آلمان ریختند. حتی بعضی سیاستمداران هم شروع به خرید و ساخت خانه از آپارتمانهای یک طبقه تا مجموعههای ساختمانی بزرگ در این منطقه کردند. بازار املاک آلمان در نتیجه این قانون در اوایل و نیمه دهه 1990 به شدت رونق یافت.

بین سالهای 1990 و 1998، یعنی سالی که این مشوق مالیاتی کاملا پایان مییافت، قیمت

املاک که با هدف اجاره دادن خریداری میشد تا 70درصد افزایش یافت، اما این سیاست

باعث شده بود که میزان عرضه از تقاضا به شدت پیشی گیرد و به همین دلیل است که در طی ده سال گذشته ما شاهد ثبات خاصی در حوزه مسکن در آلمان بودهایم.
ناخالص ترکیب داراییهای ثابت در آلمان

ترکیب داراییهای ثابت آلمان در 2005

سایر
1% تجهیزات ماشین آالت
16%
امالک مسکونی
47%

امالک غیرمسکونی

36%

همانطور که در شکل فوق ملاحظه مینمایید، بیش از 80 درصد داراییهای ثابت در آلمان

متعلق به بخش املاک و مستغلات است.

سیستم تامین مالی خرید مسکن در آلمان، هم بوسیله بانکهای تجاری از محل سپردهها و

هم بوسیله اوراق قرضه رهنی بطور مستقیم در بازار سرمایه طراحی و تدوین شده است که البته محدودیتهای سختی جهت اطمینان از بازپرداخت وام در نظر گرفته شده است تا ریسک

226 مجموعه مقالات کنفرانس بینالمللی توسعه نظام تامین مالی در ایران

نرخ بهره بانک را محدود کند. هر دو سیستم در انگلیس و آلمان وحود دارد ولی جالب توجه

است که نرخ تملک مسکن در انگلیس 68 درصد ولیکن در آلمان 40 درصد است.1 مدل سوم

عبارت است از تبدیل به اوراق بهادار کردن از طریق اوراق بهادار به پشتوانه وام رهنی تجمعی2 است. همانطور که کره و استرالیا تبعیت میکنند. سیستم اوراق قرضه پوششی آلمان (German covered bond system)، ریسک را بین سرمایهگذار و قرضگیرنده بطور یکسان

توزیع نمیکند. وامهای رهنی در آلمان طولانی مدت بوده ولی ریسک نرخ بازار کمتری نسبت

به MBSهای امریکایی برای سرمایهگذاران تحمیل میکنند. چرا که وامگیرندگان بطور موثری

از بازپرداخت زودهنگام وامهای رهنی خود منع شدهاند. وامهای رهنی در آلمان، که بوسیله اوراق قرضه پوششی تامین مالی شدهاند، از ابزار و سازوکارهای تضمینکننده تا حد امکان استفاده شده و در نتیجه ریسک اعتباری کمی دارند. در مقابل وامگیرندگان، در عمل با چنان

جریمههای پیشپرداخت مواجه میشوند که ممکن است بخواهند که مجدداً تامین مالی نمایند

و یا حتی خانههای خود را بفروشند. ولی در عوض مطمئن شوند که پرداختهای آنها در

طول دوره زمانی بلندمدت ثابت خواهد بود.

نرخهای سالانه رشد بازار وام رهنی در کشورهای اتحادیه اروپا بطور متوسط 82 درصد 1992) تا (2002

یونان %235 پرتغال %225

ایرلند %18 اسپانیا %17

آلمان %6 فرانسه %4

فنلاند %35 سودان %25

ابزارها و نهادهای مالی مسکن در آلمان

-1 اوراق رهنی:

مهمترین ابزار تامین مالی برای خرید ملک در آلمان، وامهای رهنی است. این نوع وامها در

بانکهای معمولی و نیز بانکهای رهنیموجود است. بازار رهن معمولاً از دو بازار اولیه و

1 International Union for Housing Finance (IUHF) 2. collateralized MBS

مروری بر سیستم تامین مالی مسکن در آلمان 623

ثانویه تشکیل میشود. ساختار بازار اولیه رهن، عامل اصلی توسعه بازار رهن ثانویه بوده است.

در واقع ساختار بازار ثانویه رهن را باید مرحلهای از تکامل و توسعه بازار اولیه رهن دانست.

وام رهنی، وامی است که در برابر وثیقهگذاری اموال غیرمنقول به متقاضی پرداخت شده و متضمن قراردادی بین وامدهنده و وامگیرنده است؛ که به موجب آن، دارایی فرد مذکور تا اتمام و بازپردخت اصل و فرع وام، در گروی وامدهنده میباشد. در بازار اولیه رهن، وام اصلی برای

متقاضی فراهم شده و در بازار ثانویه رهن، نقدینگی از طریق خرید اشکال مختلف بستههای

رهنی و صدور وثایق رهنی، وارد بازار اولیه میگردد. در بازار ثانویه، فرد وامدهنده (دارنده وام

اصلی) نقش فروشنده و سرمایهگذاری نقش خریدار را خواهد داشت.

عاملان اصلی این بازار، بانکهای تجاری، بانکهای رهنی، صندوقهای بازنشستگی، موسسات بیمهای، شرکتهای سرمایهگذار، موسسات پسانداز و سایر افراد حقیقی و حقوقی

هستند که در چهار گروه اصلی تحت عنوان ناشر رهن، خدماتدهندگان رهن، بیمهکنندگان

رهن و سرمایهگذاران رهن طبقهبندی میشوند. از بین موسسات مذکور، خدماتدهندگان

رهن، موسساتی هستند که بخش عمدهای از انتشار و خلق رهن را انجام میدهند و درآمدهای

حاصل از خلق رهن حاصل شامل کارمزد و سود ناشی از فروش رهن با قیمتهای بالاتر را بدست میآورند.

مهمترین ابزارها و محصولاتی که در بازار رهن وجود دارند، عبارتند از:

الف) رهن با بازپرداخت یکسان: در این حالت، شخص وامگیرنده، اصل و فرع وام را در

اقساط مساوی طی زمانبندی معینی پرداخت می کند، بطوری که کل وام در انتهای دوره

مستهلک میشود.

ب) رهن بازپرداخت تدریجی: در این نوع رهن، مبلغ قسط در دورههای اولیه کمتر از روش اقساط مساوی و در دورههای پایانی بیشتر از روش مذکور میباشد. این شیوه به دلیل افزایش

درآمد خانوار، طی سالهای آتی، فشار کمتری بر بودجه و درآمد خانوار وارد مینماید.

ج) رهن با نرخ قابل تعدیل: در این روش، رهن با یک نرخ پایین شروع و طی دورههای

معینی بر اساس برخی شاخصها از جمله نرخ لایبور تعدیل میشود.

426 مجموعه مقالات کنفرانس بینالمللی توسعه نظام تامین مالی در ایران

د) رهن ترکیبی: آن نوع رهن ترکیبی از وام با نرخ ثابت و رهن با نرخ قابل تعدیل (ARM)

است.

ه) رهنهای بالونی :(Balloon Mortgage) این نوع وام رهنی، دارای نرخ ثابت بوده و دوره زمانی آن 30 سال میباشد. منتها وامگیرنده د رپایان 5 یا 7 سال اول، میباید مانده اصل وام را یکجا بپردازد. این گونه رهنها به دلیل نرخ پایینتر از انواع دیگر رهنهای سی ساله، مورد

استقبال قرار میگیرد.

و) وام رهنی دو مرحلهای: این نوع رهن، مشابه وام رهنی بالونی است منتها دارای ساختار

دو مرحلهای است. این وامها دارای نرخ ثابت برای دورههایاول و پس از آن مجدداً تنظیم میشود.

ز) رهنهای با نرخ کاهشی :(Rate Reduction Mortgage) در این نوع رهن، به وامگیرنده

اختیار داده میشود که در شرایط کاهش نرخ بهره، بتواند وام بلندمدت با نرخ ثابت را که قبلاً

دریافت نموده است، تامین مالی مجدد نموده و تبدیل نماید.

ح) رهنهای معکوس: این نوع محصولات رهنی برای صاحبخانههای بزرگسال که

میخواهند از طریق تبدیل دارایی خود به نقد، استقراض نمایند، طراحی شده است . در این حالت دارایی به صورت رهن حکمی (نه رهن حقوقی)، در وثیقه رهنگیرنده قرار میگیرد. بنابراین در قالب این نوع رهن، ملک از نظر حقوقی به مالکیت رهنگیرنده در نمیآید، مگر با حکم دادگاه. رهنهای معکوس، با نرخ قابل تعدیل معمولا به متقاضیانی تعلق میگیرد که

دارای مالکیت کامل، مانده بدهی خیلی پایین و حداقل 62 سال سن داشته باشند. حداکثر مبلغ

رهن بستگی به سن وامگیرنده، ارزش دارایی و نرخ بهره دارد.

ط) رهن زیر ممتاز: این گونه رهنها برای متقاضیانی است که به دیلی مشکلات در بازپرداخت بدهی، قادر به مدیریت بدهی و تامین مالی خود نمیباشند و لذا رتبه اعتباری آنها
کاهش یافته است. (مشکلاتی از قبیل از دست دادن شغل)

ی) وامهای رهنی جایگزین: بطور سنتی برای دریافت وامهای رهنی، وامگیرنده باید قادر

باشد حداقل 20 درصد ارزش رهن را بپردازد. در خصوص افرادی که دارای کیفیت و رتبه اعتباری بالایی هستند، این امکان وجود دارد که از رهنهای با نسبت بالای وام به ارزش

مروری بر سیستم تامین مالی مسکن در آلمان 625

دارایی، که تا 100 درصد ارزش رهن را پوشش میدهند، برخوردار می باشد. در مقابل

متقاضیانی هستند که به دلیل خویشفرما بودن، امکان ارایه مدارک کافی برای تایید درآمد خود

را ندارند؛ لذا اینگونه متقاضیان از وامهای با پوشش زیر 80 درصد و عمدتا تا 60 درصد ارزش رهن استفاده مینمایند. به اینگونه محصولات رهنی که بر اساس درجه اعتباری افراد، دارای پوشش بالاتر از حد معمول و یا پایینتر از حد متعارف هستند، وامهای رهنی جایگزین

گفته میشود.

بطور کلی از بین انواع مختلف وامهای رهنی، آن دسته از وامها ی رهنی که نرخ بهره آنها

معمولا برای چندین سال متوالی بصورت ثابت تعیین میشود، دوره عمر بین 10 تا 20 ساله و نوع وام رهنی ترکببی بیشترین رونق را دارد. هزینه نرخ بهره وامهای رهنی در آلمان معمولا حداکثر 1 درصد بیشتر از نرخ بهره رایج بانک مرکزی است. هزینهها و کارمزد مدیریتی تا
سقف 1 درصد مبلغ وام در نظر گرفته میشود.

-2 طرحهای قرارداد پسانداز

با توجه به اینکه خرید خانه از محل پسانداز معمولیترین روش خانوارها، برای خرید خانه

محسوب میشود، لذا یکی دیگر از روشهای تامین منابع مالی مسکن، ارایه انواع طرحهای

قرارداد پسانداز توسط سیستم تامین مالی مسکن است. در طرح پسانداز، فرد میتواند در قبال پسانداز خود، سود و منفعتی دریافت ننموده و در عوض در پایان طرح، وام دریافت نماید. ارایه وام با نرخ بهره پایینتر و عمر طولانیتر از عوامل موفقیتآمیز بودن این نوع طرحها میباشد. این تجربهای است که در اقتصاد ایران وجود دارد و استقبال از وامهای با نرخ

بهره پایین و طولانیمدت همواره وجود داشته است.

-3 ابزارهای ترکیبی

وام خرید خانه، برخی اوقات با محصولات بیمه عمر ترکیب میشود. خریدار خانه بهره وام

مسکن را در طی مدت دیرش وام بطور کامل پرداخت میکند و همزمان به صندوق ببمه عمر

نیز پرداخت انجام میدهد. در پایان دوره مبلغ گردآوری شده توسط بیمه عمر، صرف

626 مجموعه مقالات کنفرانس بینالمللی توسعه نظام تامین مالی در ایران

بازپرداخت وام بصورت کامل میشود.1 از مهمترین مزایای آن برای فرد سرمایهگذار در املاک،

قابل قبول بودن هزینههای آن جزو هزینههای مالیاتی است. از معایب آن میتوان به این نکته

مهم اشاره کرد که خریدار خانه در معرض ریسک بیشتری با توجه به تاثیر تغییرات نرخ بهره بر ارزش کل وام در طی دوره عمر وام قرار میگیرد. محصولات بیمه اغلب به موفقیت بازار سرمایه بستگی دارد. البته نکته بدیهی که در اینجا باید بدان اشاره کرد، آن است که مشاوران

مالی بدلیل اینکه معمولا حق مشاوره بالایی در این موارد دریافت میکنند، لذا ممکن است

حتی اگر دریافت چنین محصولی به نفع مشتری نباشد، همچنان محصول فوق را توصیه

نمایند.

-4 دفترچه قرارداد ساختمانی (Bausparvertrag) (بااُاشپارفرتاک)

خریدار آتی خانه، با انجمن ساختمانی خود Bausparvertrag میکند. این قرارداد پسانداز، برای پسانداز کننده، پسانداز مبلغ معینی را در دروه خاصی در حساب ساختمانی وی ذخیره مینماید. در پایان دوره پساندازکننده، متقاضی دریافت کننده وام انجمن ساختمانی خواهد بود. این وام مزایای ذیل را به دنبال دارد: نرخ بهره پایین و مصونیت از نوسانات نرخ بهره در

بازارهای سرمایه.

-5 صندوق سرمایهگذاری املاک و مستغلات

صندوقهای سرمایهگذاری املاک و مستغلات، مهمترین ابزار سرمایهگذاری غیرمستقیم در املاک و مستغلات در کشور آلمان است.2 در واقع صندوقهای سرمایهگذاری املاک و مستغلات در آلمان از معدود نهادهای مالی دنیاست که توانسته بود طی 50 سال گذشته، عملکرد موفقآمیزی داشته باشد. اما چرا شکل غالب حقوقی این صندوقها بصورت صندوق با سرمایه متغیر بوده است؟

1 The house buyer pays interest on the FULL mortgage for the FULL duration of the loan and in parallel pays into a life insurance fund. At the end of the period the capital gathered by the life insurance is used to repay the loan in full.×

.2 برای اطلاعات بیشتر به مقاله Maurer و (2004) Klug که به تشریح کامل صندوقهای سرمایهگذاری املاک و مستغلات و اهمیت آنها در آلمان میپردازد، مراجعه نمایید.

مروری بر سیستم تامین مالی مسکن در آلمان 627

به نظر میرسد دلیل عمده شکل غالب حقوقی این صندوقها را میتوان در نوع طراحی

ساختاری و چارچوب قانونی خاص آن یافت. اجازه بدهید ابتدا نگاهی به طراحی و ساختار

قانونی این صندوقها بیندازیم. از زمان تصویب قانون شرکتهای سرمایهگذاری 1969، مقام ناظر ضوابط خاصی را در رابطه با محدود کردن ریسک بحران نقدینگی این صندوقها با توجه به تعهدات این صندوقها مبنی بر بازخرید روزانه واحدهای سرمایهگذاری صندوق در نظر

گرفت. از مهمترین ضوابط میتوان به الزام صندوقها مبنی بر نگهداری حداقل 5 درصد تا

سقف 50 درصد از داراییهای صندوق بصورت وجه نقد اشاره داشت. تحقیقات نشان میدهد

که تا سال 2005 و اوایل 2006، صندوقهای مزبور بین 25 تا 49 درصد از داراییهای خود را بصورت وجه نقد و اوراق قرضه نگهداری نمودهاند. بعلاوه این صندوقها میتوانستند تا سقف 50 درصد ارزش املاک و مستغلات صندوق از قدرت اهرمی استفاده نمایند. همچنین
این صندوقها میتوانند در مواقعی که جریان نقد خروجی صندوق بالاست، بازخرید

واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری را به مدت دو سال به تعویق بیندازند. ولی از سال 1959

تاسال 2005 صندوقها از این اختیار خود استفاده نکرده بودند. یکی از دلایل آن به هزینه 5

درصدی کارمزد خرید واحدهای سرمایهگذاری صندوق برمیگردد. هر چند که این کارمزد در وهله اول به منظور پوشش هزینههای انتشار تعیین شده بود ولی در عین حال مانع موثری برای کاهش جذابیت دفعات ورود و خروج و در نتیجه کاهش و از بین بردن فرصتهای آربیتراژی بود. این نوع چیدمان باعث میشد، برای اینکه سرمایهگذار بتواند به بازدهی مثبت دست یابد،

علیالقاعده بطور متوسط باید یک سال واحد صندوق را نگه میداشت.

نکته مهم دیگر که تا حدودی مختص صندوقهای سرمایهگذاری املاک و مستغلات آلمانی بود، به نوع فراگرد ارزشگذاری داراییهای این نوع صندوقها برمیگشت. در حالی که ارزش داراییهای سایر صندوقها بر اساس ارزش بازار تعیین میشود، ارزش داراییهای این نوع

صندوقها، عمدتاً بر اساس نظر کارشناسی خبرگان ملک و مستغلات تعیین میشود. بر مبنای

قانون شرکتهای سرمایهگذاری، داراییهای صندوقها هنگام خرید یا فروش باید توسط

گروهی از کارشناسان خبره مستقل مورد ارزیابی قرار گیرد. ضمن اینکه کل پرتفوی صندوق هر 12 ماه یکبار بصورت کلی مورد ارزیابی قرار میگیرد. بنابراین ارزیابی مایملک صندوقها

826 مجموعه مقالات کنفرانس بینالمللی توسعه نظام تامین مالی در ایران

در مواقع زمانی خاصی با توجه به سال مالی صندوق صورت میگیرد. این فرایند باعث تغییر

قیمت بازخرید واحدهای صندوق بصورت پلکانی میشود. و در نتیجه قیمت بازخرید واحدها

روند همواری خواهد داشت. البته روشهای ارزشگذاری دیگری نیز برای هر چه بیشتر هموار کردن قیمت واحدهای صندوقها درنظر گرفته میشود. Maurer، Reiner و (2005) Rogalla، ارزیابی املاک و مستغلات باعث ایجاد وقفه در تغییرات بازار املاک شده و نوسانپذیری

واقعی بازدهی قیمت دارایی پایه این صندوقها را کمتر نشان میدهد. این امر ممکن است به

علت »لنگر انداختن« و اصرار بر روشهای ارزشگذاری پیشین، تجمیع اطلاعات در طول زمان

و استفاده از روشهای ارزشگذاری مبتنی بر نرخ عایدی و نه جریانات نقدی باشد که بطور کلی نمیتواند با مبنای بازار تطابق داشته باشد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


کلمات کلیدی :

مقاله در مورد شناسایی سبکهای رهبری و مدیریت وسلامت روانی تحت فای

ارسال‌کننده : علی در : 95/5/29 5:3 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله در مورد شناسایی سبکهای رهبری و مدیریت وسلامت روانی تحت فایل ورد (word) دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد شناسایی سبکهای رهبری و مدیریت وسلامت روانی تحت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد شناسایی سبکهای رهبری و مدیریت وسلامت روانی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد شناسایی سبکهای رهبری و مدیریت وسلامت روانی تحت فایل ورد (word) :

شناسایی سبکهای رهبری و مدیریت وسلامت روانی

یکی از حوزه‌های مهم که در روانشناسی مدیریت مطرح است شناسایی انواع روشهای مدیریتی است. روشن است مدیران مختلف سبکهای مختلفی از رهبری و مدیریت را دارا هستند. بنابراین در روانشناسی مدیریت این سوال اصلی مطرح است که چه سبکهای مدیریتی وجود دارد؟ کدام روشهای مدیریتی موفق هستند؟ چه سبکهایی برای چه گروههای کاری مناسب هستند؟ و افراد زیر دست معمولا از چه مدیرانی رضایت دارند و ;. بر این اساس روانشناسی مدیریت سبکهای مختلفی از مدیریت را شناسایی کرده و با توجه به اهداف مورد نظر و اینکه چه شرایط و ویژگیهای گروهی وجود دارد سبکهایی را به عنوان سبکهای موفق معرفی کرده‌اند.

بررسی ویژگیهای شخصیتی مدیران
بررسی ویژگیهای فردی و شخصیتی مدیران نیز مورد توجه بوده است. اینکه چه افرادی مناسب برای سمتهای مدیریت هستند و چه افرادی از عهده انجام وظایف و امور مدیریتی ناتوان هستند. طبیعی است همه افراد توان انجام امور مدیریتی را دارا نیستند و بطور کلی افرادی هستند که قدرت رهبری چندانی ندارند. این افراد طبیعتا نفوذ و تاثیر گذاری عمیقی روی کارکنان خود نخواهند داشت و از اینرو مسیر رسیدن سازمان را به اهداف مورد نظر با مانع روبرو خواهند کرد.

یافته‌های روانشناسی مدیریت در این حوزه نشان می‌دهد که افرادی که در کودکی ، نوجوانی و جوانی نفوذ بیشتری روی همسالان خود داشته‌اند، در بازیها نقش محوری گروه را بازی کرده‌اند و اغلب بازیها را رهبری می‌کنند در بزرگسالی نیز توان رهبری بالایی از خود نشان می‌دهند. این افراد با ویژگیهایی که دارند اغلب گروهها را تحت نفوذ و تسلط خود قرار می‌دهند. این اعمال تسلط به شیوه‌های تظاهر می‌کند. برخی افراد این اعمال نفوذ را با اعمال قدرت و زور انجام می‌دهند و برخی با ویژگیهایی دیگر مثل نشان دادن قدرت منطق و تصمیم‌گیری عالی.

انجام پژوهش و تحقیقات در حوزه عوامل موثر بر مدیریت
روانشناسی مدیریت سعی بر آن دارد به شناسایی تمامی عواملی بپردازد که در یک موقعیت کاری یا سازمان یا هر موقعیتی که با یک گروه دارای مدیر و رهبر سروکار دارد موثر هستند. برخی عوامل می‌توانند از بیرون شیوه مدیریت را تحت تاثیر قرار دهند. این تاثیرات می‌توانند در جهت مثبت و منفی موثر باشند. از اینرو لازم است همواره چنین عواملی شناسایی شوند و کوششها و روشهای لازم برای پررنگ کردن عوامل تاثیر گذار مثبت و کمرنگ کردن عوامل تاثیر گذار منفی صورت بگیرد. این عوامل ممکن است به اهداف گروه ، شرایط محیطی کار گروهی ، بافت گروه و … مربوط شود.
ارتباط روانشناسی مدیریت با سایر علوم
روانشناسی مدیریت به عنوان یکی از حوزه‌های روانشناسی با تمامی حوزه‌های دیگر روانشناسی ارتباط دارد و از یافته‌های آنها در موضوعات مورد بحث خود استفاده می‌کند. از این راستا با روانشناسی سازمانی و روانشناسی صنعتی ، روانشناسی کار ، روانشناسی اجتماعی ، ارتباط تنگاتنگی دارد. از سوی دیگر با علوم دیگری چون مدیریت ، علوم اجتماعی و جامعه شناسی ، علوم سیاسی می‌تواند مرتبط باشد. البته روانشناسی مدیریت به عنوان یک حوزه مجزا ، به عبارتی یک رشته مجزا حداقل در کشور ما وجود ندارد.
به عبارتی شاید در برخی ممالک رشته دانشگاهی مجزایی با عنوان روانشناسی مدیریت وجود داشته باشد. اما در کشور ما این بحث به عنوان زیر گروهی از بحث روانشناسی سازمانی و صنعتی قرار می‌گیرد و زمانیکه هدف از مدیریت رهبری یک گروه در رسیدن به اهداف اجتماعی باشد نه اهداف سازمانی زیر گروه روانشناسی اجتماعی قرار می‌گیرد و روانشناسی اجتماعی و روانشناسی سازمانی نیز اغلب به عنوان واحد درسی در گرایشهای مختلف روانشناسی تدریس می‌شود.

در سبک‌های مدیریتی می‌توان وظیفه‌مداری، رابطه‌مداری، وظیفه‌مداری و رابطه مداری قوی و وظیفه مداری و رابطه مداری ضعیف را از انواع مدل‌ها دانست. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ـ منطقه خراسان، بلاگر “دنیای اطلاعات” به نشانی http://www.malekabadi.blogfa.com در مطلبی با عنوان «سبک‌های مدیریت در کتابخانه» به بررسی انواع سبک‌های مدیریتی پرداخته است.

این مقاله در توضیح سبک وظیفه مداری آورده است: سبک وظیفه مداری رفتاری است که با گرایش زیاد مدیر به تعیین نقش‌های کارمندان مشخص می‌شود. براساس الگوی سه بعدی اثربخشی مدیر، در صورتی که این سبک رفتاری مدیر در شرایط نامناسب به کاربرده شود رفتار مدیر غیر اثربخش خواهد بود و مدیر، «خودکامه» نام می گیرد. زمانی که این سبک رفتاری در شرایط مناسب به کار برده شود مدیر اثر بخش بوده و به نام «مدیر مستبد خیراندیش» خوانده می‌شود. یک مدیر وظیفه‌مدار تصمیم گیرنده، تعیین کننده، گرفتار، محرم راز، پیش قدم، کنترل کننده،

مستقل، مسوول و متکی به خود است.در مدیریت رابطه‌مداری مدیر حداقل گرایش به وظیفه و یا کار و حداکثر گرایش به رابطه یا فرد را داراست. این سبک رفتاری در صورتی که در شرایط مناسب به کار رود اثر بخش و مدیر فردی رشد دهنده تلقی می‌شود ولی اگر این سبک رفتاری در شرایط نامناسب به کار رود و در نتیجه غیر اثربخش باشد، مدیر فردی مطیع یا موعظه‌گر نامیده می‌شود. در مدیریت به سبک وظیفه‌مداری و رابطه مداری قوی، فرد با گرایش زیاد مدیر به وظیفه مداری و نیز گرایش زیاد به رابطه مداری به طور هم زمان یعنی مدیریت تیمی توصیف می‌شود. مدیری که این

سبک را در شرایط مناسب به کار گیرد، مدیر «مجری» نام می‌گیرد و در صورتی که در شرایط نامناسب استفاده شود مدیر «سازشکار» نامیده می‌شود. این سبک مدیران خواهان تلفیق کردن هدف‌های کارمندان، تشریک مساعی، تعاون و مشارکت در کار، اهمیت دادن به مشارکت همگانی در اهداف جمعی و مسوولیت‌ها، علاقه‌مند به ایجاد انگیزه در افراد و اعتلای روحیه مشاوره در کارکنان هستند.
در مدیریت به سبک وظیفه‌مداری و رابطه‌مداری ضعیف، فرد با حداقل گرایش به وظیفه‌مداری و نیز حداقل گرایش به رابطه مداری توصیف می‌شود.
رهبری‌ و مدیریت‌ آموزشی‌
زمان‌ حاضر را عصر مدیریت‌ و رهبری‌ می‌نامند چون‌ موفقیت‌ نهادها و سازمان‌ها تا حدزیادی‌ به‌کارآیی‌ و اثربخشی‌ مدیریت‌ بستگی‌ دارد. نقش‌ مدیریت‌ در بهره‌وری‌ سازمان‌هاباعث‌ پیدایش‌ سبک‌های‌ مختلف‌ مدیریت‌ شده‌ است‌.

پیشرفت‌ و ترقی‌ هر جامعه‌ای‌ در گرو نوع‌ و چگونگی‌ فعالیتی‌ است‌ که‌ در مدارس‌ انجام‌می‌گیرد.
مهم‌ترین‌ هدف‌ مدیریت‌ آموزشی‌ رسیدن‌ به‌اهداف‌ کلی‌ تعلیم‌ و تربیت‌ است‌ بهترین‌ نوع‌مدیریت‌ آموزشی‌، مدیریتی‌ است‌ که‌ همراه‌ با رهبری‌ باشد. اصولا این‌ فکر که‌ مدیریت‌ امری‌ذاتی‌ است‌ و نیاز به‌آموزش‌ ندارد، فکری‌ نادرست‌ و زیان‌بار است‌. درجه‌ی‌ زیان‌باری‌ آن‌ درمدیریت‌ آموزشی‌ بیشتر از سایر مدیریت‌هاست‌.

آنچه‌ ما از مطالعات‌ درباره‌ی‌ انسان‌، مدیریت‌ و رهبری‌ دریافت‌ می‌کنیم‌ این‌ است‌ که‌موفقیت‌ در رهبری‌ علاوه‌ بر خصوصیات‌ فردی‌ رهبر، به‌ویژگی‌های‌ زیردستان‌ یا پیروان‌،محیط و درک‌ عوامل‌ مؤثر بر همه‌ی‌ آن‌ها مربوط می‌شود.
مدیریت‌ و رهبری‌ آموزشی‌ باید دارای‌ توانایی‌های‌ عمومی‌ از جمله‌: سلامت‌ جسمی‌،سلامت‌ روانی‌، سلامت‌ عاطفی‌، سلامت‌ عقل‌ و قدرت‌ تفکر و ادراک‌، ایمان‌، تقوی‌ و تعهدباشد. هم‌چنین‌ دارای‌ توانایی‌های‌ بلوغی‌ مانند: دانش‌، تجربه‌، قدرت‌ تشخیص‌، قضاوت‌،تصمیم‌گیری‌ و حل‌ مسائل‌، هدفدار بودن‌ و انگیزش‌ داشتن‌، جهان‌بینی‌، اخلاق‌ و رفتار مناسب‌باشد و نیز از توانایی‌های‌ رهبری‌ هم‌چون‌: قدرت‌ پاداش‌، قدرت‌ اجبار، قدرت‌ قانونی‌، قدرت‌مرجعیت‌، قدرت‌ تخصصی‌ برخوردار باشد.

وظایف‌ اساسی‌ مدیریت‌ آموزشی‌، تصمیم‌گیری‌، نیازسنجی‌ و برنامه‌ریزی‌ ،تأمین‌ وسازماندهی‌ منابع‌ و امکانات‌، آموزش‌ و آماده‌سازی‌ نیروی‌ انسانی‌، انگیزش‌، برقراری‌ روابطانسانی‌، نظارت‌ و کنترل‌، ارزشیابی‌ و پاداش‌. خودگردانی‌ و مدیریت‌ کیفیت‌ جامع‌ به‌دنبال‌بهره‌وری‌، مدیریت‌ زمان‌ و مشتری‌ خواهی‌ است‌.
با این‌ که‌ موضوع‌ مدیریت‌ از اولین‌ روزهای‌ پیدایش‌ انسان‌ با او بوده‌ است‌، اما دریک‌ قرن‌ اخیر به‌دلیل‌ ایجاد سازمان‌های‌ جدید، پیچیده‌ و متراکم‌ از تکنولوژی‌ وبرخوردار از انسان‌های‌ پرنیاز، مورد توجه‌ قرار گرفته‌ است‌.

سرعت‌، قدرت‌ عمل‌ و افزایش‌ فرآورده‌های‌ انسانی‌ و صنعتی‌ نیاز به‌نیروی‌هماهنگ‌ کننده‌ی‌ متفکر و وارسته‌ای‌ به‌نام‌ مدیر دارد تا بتواند با برنامه‌ریزی‌ درست‌بین‌ همه‌ی‌ اجزا، امکانات‌ و نیروهای‌ سازمان‌ هماهنگی‌ به‌وجود آورد.
زمان‌ حاضر را عصر مدیریت‌ و رهبری‌ می‌نامند چون‌ موفقیت‌ نهادها و سازمان‌هاتا حد زیادی‌ به‌کارآیی‌ و اثربخشی‌ مدیریت‌ بستگی‌ دارد. نقش‌ مدیریت‌ در بهره‌وری‌سازمان‌ها باعث‌ پیدایش‌ سبک‌های‌ مختلف‌ مدیریت‌ شده‌ است‌.

با آن‌ که‌ همه‌ سبک‌های‌ مدیریت‌ به‌نوبه‌ی‌ خود و در جای‌ خود مهم‌ و پر ارزش‌هستند، اگر مدیریت‌ آموزشی‌ را با هر یک‌ از آن‌ها مقایسه‌ کنیم‌ متوجه‌ می‌شویم‌ که‌هیچ‌ یک‌ از آن‌ها به‌اندازه‌ی‌ مدیریت‌ آموزشی‌ حائز اهمیت‌ نیست‌، چرا که‌ هرگونه‌کوتاهی‌، سهل‌انگاری‌ و اشتباه‌ در زمینه‌ی‌ آموزش‌ و پرورش‌ انسان‌ها تأثیرات‌نامطلوب‌ و زیان‌باری‌ در رشد افراد و کل‌ جامعه‌ دارد.
پیشرفت‌ و ترقی‌ هر جامعه‌ای‌ در گرو نوع‌ و چگونگی‌ فعالیتی‌ است‌ که‌ در مدارس‌انجام‌ می‌گیرد. مدرسه‌ امروز با مدرسه‌ نیم‌ قرن‌ و حتی‌ یک‌ دهه‌ قبل‌ تفاوت‌هایی‌ دارد.این‌ تفاوت‌ها در تعداد دانش‌آموزان‌، کلاس‌ها، تخصص‌ معلمان‌، تنوع‌ و نوع‌ مطالب‌کتاب‌های‌ درسی‌، نیازهای‌ فیزیکی‌ و شرایط کار، توقعات‌ اولیا و دانش‌آموزان‌،نیازهای‌ شغلی‌، اجتماعی‌ و تأمینی‌ معلمان‌، تغییرات‌

تکنولوژی‌ و پیدایش‌ نیازهای‌ نومشاهده‌ می‌شود که‌ هر یک‌ تحولی‌ بزرگ‌ در سیمای‌ مدرسه‌ و مدیریت‌ آن‌ به‌وجودمی‌آورد.

شاید در بسیاری‌ از شغل‌ها، آزمایش‌ و خطا برای‌ یادگیری‌ و تجربه‌ کردن‌ مسائل‌همراه‌ با خطرات‌ و زیان‌های‌ غیرقابل‌ جبران‌ نباشد، اما در تعلیم‌ و تربیت‌ و مدیریت‌آموزشی‌، هر آزمایش‌ و خطایی‌ همراه‌ با زیان‌های‌ بزرگ‌ و جبران‌ناپذیر خواهد بود.
مفاهیم‌ و تعاریف‌ مدیریت‌ آموزشی‌
مدیریت‌ در مفهوم‌ کلی‌ و عام‌ آن‌ به‌شکل‌ها و با دیدگاه‌های‌ متفاوت‌ تعریف‌ شده‌است‌. می‌توان‌ گفت‌ به‌تعداد نویسندگان‌ کتاب‌های‌ مدیریت‌ از مدیریت‌ تعریف‌ ارائه‌شده‌ است‌ که‌ به‌برخی‌ از آنها اشاره‌ می‌شود.

1 – منظور اصلی‌ مدیریت‌ در هر سازمانی‌ عبارت‌ است‌ از هماهنگ‌سازی‌کوشش‌های‌ افراد انسانی‌ و استفاده‌ی‌ مؤثر از منابع‌ دیگر برای‌ تحقق‌ هدف‌های‌سازمان‌(53).
2 – استونر (stoner) می‌گوید، مدیریت‌ فرایند برنامه‌ریزی‌، سازماندهی‌، هدایت‌ وکنترل‌ کوشش‌های‌ اعضای‌ سازمان‌ و استفاده‌ از تمام‌ منابع‌ سازمان‌ برای‌ دست‌یابی‌به‌اهداف‌ معین‌ سازمانی‌ است‌(54).
3 – مدیریت‌ آموزشی‌ با استفاده‌ از مفهوم‌ تصمیم‌گیری‌، عبارت‌ است‌ ازتصمیم‌گیری‌ و اجرای‌ تصمیمات‌ درباره‌ی‌ آموزش‌ و پرورش‌.

4 – مدیریت‌ با مفهوم‌ رهبری‌، تعریف‌ دیگری‌ است‌ که‌ بنا بر تعریف‌ کیمبل‌ وایلز،عبارت‌ است‌ از یاری‌ و مدد به‌بهبود کار آموزشی‌ و هر عملی‌ که‌ بتواند امر آموزش‌ ویادگیری‌ را یک‌ قدم‌ پیش‌تر ببرد.
5 – مدیریت‌: هنر انجام‌ دادن‌ کار به‌وسیله‌ دیگران‌ (فالت‌، 1924)(55).
6 – هماهنگ‌سازی‌ منابع‌ انسانی‌ و مادی‌ در جهت‌ تحقق‌ هدف‌ها.
7 – مدیریت‌ آموزش‌ و پرورش‌ عبارت‌ است‌ از ایجاد زمینه‌ و فراهم‌ ساختن‌ وسیله‌به‌منظور بروز و به‌کارگیری‌ استعدادهای‌ دانش‌آموزان‌، تحکیم‌ بخشیدن‌ به‌روابطانسانی‌ گروهی‌ و اتخاذ روش‌ و تعیین‌ خط مشی‌ اصولی‌ در کلیه‌ی‌ امور برای‌ بارورساختن‌ هدف‌های‌ تربیتی‌.

با توجه‌ به‌تعریف‌ فوق‌، مدیریت‌ آموزشی‌، صرفٹ انجام‌ امور اداری‌ یا اجرای‌مصوبات‌، بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های‌ سازمانی‌ نیست‌. از آنجا که‌ مدرسه‌ یک‌ نظام‌کاملا انسانی‌ است‌، مدیریت‌ را با تکیه‌ بر بعد انسانی‌ آن‌ از یک‌ سو و با توجه‌ به‌هدف‌الهی‌ آن‌ از سوی‌ دیگر، چنین‌ تعریف‌ کرده‌اند:
مدیریت‌ یعنی‌ کارکردن‌ با مردم‌، میان‌ مردم‌، برای‌ مردم‌ و به‌خاطر خدا.
مدیریت‌ آموزشی‌ فرایندی‌ است‌ اجتماعی‌ که‌ با به‌کارگیری‌ مهارت‌های‌ علمی‌،فنی‌ و هنری‌، کلیه‌ی‌ نیروهای‌ انسانی‌ و مادی‌ را سازماندهی‌ و هماهنگ‌ نموده‌ و بافراهم‌ آوردن‌ زمینه‌های‌ انگیزش‌ و رشد با تأمین‌ نیازهای‌ منطقی‌ فردی‌ و گروهی‌معلمان‌، دانش‌آموزان‌ و کارکنان‌ به‌طور صرفه‌جویانه‌ به‌هدف‌های‌ تعلیم‌ و تربیت‌برسد(56).

اهداف‌ اساسی‌ و کلی‌ مدیریت‌ آموزشی‌
1 – مهم‌ترین‌ هدف‌ مدیریت‌ آموزشی‌ رسیدن‌ به‌اهداف‌ کلی‌ تعلیم‌ و تربیت‌ است‌.
2 – برقراری‌ هماهنگی‌ بین‌ منابع‌ و فعالیت‌های‌ مختلف‌ سازمان‌ آموزشی‌.
3 – اصلاح‌ و بهبود جریان‌ آموزش‌ و پرورش‌.
4 – شناساندن‌ و تفهیم‌ هدف‌های‌ تعلیم‌ و تربیت‌ به‌معلمان‌ و کارکنان‌ مدرسه‌.
5 – حمایت‌ و تقویت‌ سازمان‌ آموزشی‌ منبع‌ رفع‌ مشکلات‌ معلمان‌.
6 – ایجاد زمینه‌های‌ شور و تبادل‌ نظر و به‌وجود آوردن‌ احساس‌ مسؤولیت‌مشترک‌ در سازمان‌ آموزشی‌ (مدیریت‌ مشارکتی‌).
7 – برقراری‌، حفظ و گسترش‌ روابط انسانی‌ مطلوب‌ و احترام‌ متقابل‌ در مدرسه‌.
8 – فراهم‌ کردن‌ زمینه‌ی‌ بروز ابتکار و خلاقیت‌ و رشد اعضای‌ سازمان‌ آموزشی‌.

9 – تشخیص‌ نیازها و حل‌ مشکلات‌ دانش‌آموزان‌ برای‌ دست‌یابی‌ به‌اهداف‌.
10 – ایجاد زمینه‌ی‌ کشف‌ و بروز استعدادهای‌ دانش‌آموزان‌.
تفاوت‌های‌ مدیریت‌ و رهبری‌ آموزشی‌
غالبأ دو اصطلاح‌ >مدیریت‌ و رهبری‌< را مترادف‌ استعمال‌ می‌کنند. در چارچوب‌مورد بحث‌ میان‌ رهبری‌ و مدیریت‌ می‌توان‌ تمایز قائل‌ شد. به‌نظر می‌رسد که‌ مدیریت‌با بعد هنجاری‌ و رهبری‌ با بعد شخصی‌، پیوستگی‌ دارد. مدیریت‌ در اساس‌ بر اجرای‌خط مشی‌ و تحقق‌ هدف‌ها توجه‌ دارد، در حالی‌ که‌ رهبری‌ به‌بررسی‌ و بهبودهدف‌های‌ موجود علاقه‌ نشان‌ می‌دهد. مدیریت‌ بیشتر به‌حال‌ و اکنون‌ توجه‌ دارد درحالی‌ که‌ رهبری‌ حال‌ و آینده‌ را در نظر می‌گیرد و به‌جریان‌ تغییر برای‌ ایجاد خطمشی‌ها و رویه‌های‌ جدید سازمانی‌ اعتنا می‌کند(57).
مدیریت‌ به‌معنی‌ اداره‌ کردن‌ سازمان‌های‌ به‌نسبت‌ کوچک‌ است‌ که‌ اصطلاحٹ اداره‌خوانده‌ می‌شود. مدیران‌ افرادی‌ هستند که‌ به‌انجام‌ وظایف‌ قانونی‌ خود تأکید دارند.

مدیریت‌ حالتی‌ سنتی‌ یا کلاسیک‌ دارد و تصمیمات‌ رفتار خود را براساس‌ قانون‌به‌شکل‌ ثابتی‌ تنظیم‌ می‌کند. مدیر عاملی‌ انتصابی‌ است‌ و منبع‌ قدرت‌ او قانون‌ است‌.
منظور از رهبری‌ در مدیریت‌، فراگرد اثرگذاری‌ و نفوذ در رفتار اعضای‌ سازمان‌ برای‌یاری‌ و هدایت‌ آنان‌ در ایفای‌ وظایف‌ سازمانی‌ است‌(58).
رهبری‌ یعنی‌ هدایت‌ و راه‌ بردن‌ و نشان‌ دادن‌ راه‌ به‌انسان‌ها. تکیه‌ی‌ رهبری‌ برانسان‌ها است‌. رهبری‌ به‌عنوان‌ یک‌ پیش‌آهنگ‌، اسوه‌ و راهنما به‌امور اساسی‌،مخاطره‌آمیز و حساس‌ می‌پردازد. رهبری‌ مصلحت‌گراست‌ و تصمیم‌ها و رفتار رهبری‌بر پایه‌ ضرورت‌های‌ زمانی‌ و اقتضائات‌ محیطی‌ است‌. رهبر، عاملی‌ انتخابی‌ است‌ که‌به‌طور غیررسمی‌ از طرف‌ عده‌ای‌ از انسان‌ها برای‌ تحقق‌ هدف‌ و یا رسالتی‌ انتخاب‌می‌شود. جهت‌ و جریان‌ قدرت‌ در رهبری‌ از پایین‌ به‌بالاست‌ و تا زمانی‌ که‌ پیروان‌ بامیل‌ و اراده‌ی‌ خود فردی‌ را قبول‌ داشته‌ باشند، رهبری‌ او پابرجاست‌.

رهبری‌ در مدیریت‌ سه‌ ویژگی‌ دارد (استونر، 1982)(59).
1 – رهبری‌ مستلزم‌ وجود افرادی‌ است‌ که‌ به‌عنوان‌ زیردستان‌ یا پیروان‌،دستورهای‌ رهبر را با میل‌ و اراده‌ بپذیرند.
2 – در جریان‌ رهبری‌، توزیع‌ قدرت‌ میان‌ رهبر و زیردستان‌ نابرابر است‌.
3 – رهبر علاوه‌ بر اینکه‌ به‌طور مشروع‌ (قانونی‌) قادر به‌هدایت‌ زیردستان‌ است‌،هم‌چنین‌ می‌تواند اعمال‌ نفوذ کند و بر زیردستان‌ اثر بگذارد.
رهبر کسی‌ است‌ که‌ با کردار و گفتار خاص‌، کاری‌ می‌کند که‌ افراد با میل‌ خودهدف‌های‌ مشترک‌ را محقق‌ سازند(60).
مدیریت‌ و رهبری‌ آموزشی‌
بهترین‌ نوع‌ مدیریت‌ آموزشی‌، مدیریتی‌ است‌ که‌ همراه‌ با رهبری‌ باشد. مدیر موفق‌کسی‌ است‌ که‌ علاوه‌ بر پشتوانه‌ی‌ قانونی‌ و رسمی‌ از حمایت‌ افراد نیز برخوردار باشد.مدیریت‌ و رهبری‌ در آموزش‌ و پرورش‌، لازم‌ و ملزوم‌ یکدیگرند و وجود هر یک‌ بدون‌وجود دیگری‌ میزان‌ کارآمدی‌ فرد مسؤول‌ را کم‌ می‌کند.
ذاتی‌ یا اکتسابی‌ بودن‌ مدیریت‌ و رهبری‌
در مورد ذاتی‌ یا اکتسابی‌ بودن‌ مدیریت‌ و رهبری‌ نظرهای‌ متفاوتی‌ توسطگذشتگان‌ ارائه‌ شده‌ است‌. بعضی‌ صفات‌ و توانایی‌های‌ مدیریت‌ و رهبری‌ را ذاتی‌دانسته‌ و تقدیر الهی‌ می‌دانند که‌ فردی‌ را برای‌ رهبری‌ خلق‌ می‌کند و برخی‌ براکتسابی‌ بودن‌ صفات‌ رهبری‌ تکیه‌ دارند. ویژگی‌هایی‌ مانند سلامت‌ جسمی‌، شهامت‌،تحمل‌، صبر، تواضع‌، ایثار، عفو، شجاعت‌، هوش‌ بالا، فرهی‌، قوت‌ اراده‌، اعتمادبه‌نفس‌، مصمم‌ بودن‌ و امانت‌داری‌ را عامل‌ مدیریت‌ و رهبری‌ در افراد می‌دانند.

با توجه‌ به‌این‌ که‌ بسیاری‌ از صفات‌ مدیریت‌ و رهبری‌ اکتسابی‌ و بر اثر تجربه‌تکامل‌ پیدا می‌کنند و از طرف‌ دیگر افرادی‌ با هوش‌ بالا نه‌ تنها نتوانسته‌اند در دیگران‌نفوذ کنند، بلکه‌ مشکل‌ ارتباطی‌ نیز داشته‌اند و هم‌چنین‌ بسیاری‌ از افرادی‌ که‌ درمدیریت‌ نیز نبودند چنین‌ صفاتی‌ داشتند، می‌توان‌ گفت‌ مدیریت‌ و رهبری‌ صرفٹ ذاتی‌نیست‌. اگر چه‌ اعتقاد به‌ذاتی‌ بودن‌ ویژگی‌های‌ مدیریت‌ از قطعیت‌ افتاده‌ است‌،مع‌ذالک‌ هر کسی‌ نمی‌تواند بدون‌ داشتن‌ زمینه‌ها، استعدادها و قابلیت‌هایی‌ به‌رهبری‌یا مدیریت‌ بپردازد. داشتن‌ استعداد یادگیری‌، شناخت‌ و تطبیق‌ با محیط می‌تواندعاملی‌ برای‌ کسب‌ موفقیت‌ در مدیریت‌ به‌حساب‌ آید.

بهترین‌ صفاتی‌ که‌ در رهبران‌ یا مدیران‌ غالبٹ وجود دارد، هوش‌، برون‌گرایی‌،اعتماد به‌نفس‌ و دل‌سوزی‌ است‌. از این‌ صفات‌ غیر از عامل‌ هوش‌، بقیه‌ی‌ صفات‌ ازقابلیت‌ تعمیم‌ کمی‌ برخوردارند.
یکی‌ از مشکلات‌ اساسی‌ آموزش‌ مدیریت‌ در جوامع‌ مختلف‌، به‌ویژه‌ در جوامع‌عقب‌ نگه‌ داشته‌ شده‌، این‌ تفکر است‌ که‌ مدیریت‌ امری‌ فطری‌ و ذاتی‌ است‌. اصولا این‌فکر که‌ مدیریت‌ امری‌ ذاتی‌ است‌ و نیاز به‌آموزش‌ ندارد، فکری‌ نادرست‌ و زیان‌باراست‌. درجه‌ی‌ زیان‌باری‌ آن‌ در مدیریت‌ آموزشی‌ بیشتر از سایر مدیریت‌ هاست‌.

آنچه‌ ما از مطالعه‌ درباره‌ی‌ انسان‌، مدیریت‌ و رهبری‌ دریافت‌ می‌کنیم‌ این‌ است‌ که‌موفقیت‌ در رهبری‌ علاوه‌ بر خصوصیات‌ فردی‌ رهبر، به‌ویژگی‌های‌ زیردستان‌ یاپیروان‌، محیط و درک‌ عوامل‌ مؤثر بر همه‌ی‌ آن‌ها مربوط می‌شود.

توانایی‌های‌ مدیریت‌ و رهبری‌ آموزشی‌
الف‌ – توانایی‌های‌ عمومی‌:
1 – سلامتی‌ جسمی‌: مدیر مدرسه‌ باید از سلامتی‌ کامل‌ برخوردار باشد تا بتواندوظایف‌ خود را به‌خوبی‌ انجام‌ دهد. >عقل‌ سالم‌ در بدن‌ سالم‌ است‌.<
2 – سلامتی‌ روانی‌: سلامتی‌ روانی‌ به‌مراتب‌ از سلامتی‌ جسمی‌ مهم‌تر است‌.افرادی‌ که‌ سلامتی‌ روانی‌ ندارند، نه‌ تنها زندگی‌ را به‌خود، بلکه‌ به‌همه‌ی‌ اطرافیان‌ خودتلخ‌ و ناگوار می‌کنند و سبب‌ ناراحتی‌، دلسردی‌، سرگشتگی‌، افسردگی‌ و رفتارتهاجمی‌ افراد و هم‌چنین‌ سبب‌ بهم‌خوردگی‌ محیط و اختلال‌ در رفتار زیردستان‌می‌شوند.

3 – سلامتی‌ عاطفی‌: عاطفه‌ در حقیقت‌ جنبه‌های‌ کیفی‌ زندگی‌ و رفتار را به‌وجودمی‌آورد که‌ تأثیر فراوانی‌ در موفقیت‌ انسان‌ها دارد. بسیاری‌ از جذب‌ها و دفع‌ها ازطریق‌ عاطفه‌ انجام‌ می‌گیرد. مدیر باید نه‌ بی‌عاطفه‌ و نه‌ مبالغه‌آمیز پرعاطفه‌ باشد.
4 – سلامتی‌ عقل‌ و قدرت‌ تفکر و ادراک‌: تفکر منطقی‌ اساس‌ کار مدیریت‌ است‌. اوباید با تفکر منطقی‌ از شناسایی‌ مسأله‌ تا پیداکردن‌ راه‌ حل‌های‌ مناسب‌ برای‌مشکلات‌ و مسائل‌ پیش‌ رود.
5 – ایمان‌: ایمان‌ یعنی‌ باور، یقین‌ و تصدیق‌ تفکر، عمل‌ و وجود کسی‌ و یا چیزی‌مبنی‌ بر اینکه‌ با حقیقت‌ هماهنگی‌ و مطابقت‌ داشته‌ باشد. ایمان‌ توحیدی‌ وتشکیلاتی‌ برای‌ مدیر آموزشی‌ مطرح‌ است‌ و باید مقید باشد.

6 – تقوی‌ و تعهد: تقوی‌ به‌معنی‌ خودنگهداری‌ می‌باشد. تقوی‌ اصل‌ حفظمدیریت‌ از خطاها و بازکردن‌ راه‌ برای‌ انجام‌ کارهای‌ خیر است‌. تعهد به‌معنی‌پای‌بندی‌ به‌اصول‌ و فلسفه‌ و یا قراردادهایی‌ که‌ انسان‌ به‌آن‌ها معتقد است‌.
ب‌ – توانایی‌های‌ بلوغی‌
1 – دانش‌: مدیران‌ آموزشی‌ به‌دو نوع‌ دانش‌ عمومی‌ و دانش‌ تخصصی‌ نیاز دارند تابتوانند مسائل‌ و موضوع‌های‌ اجتماعی‌، انسانی‌، سازمانی‌ و آموزشی‌ مربوط به‌کارخود را درک‌ کنند. مدیر باید یک‌ انسان‌ تحصیلکرده‌ باشد و در رشته‌ یا کار خود توان‌ وآگاهی‌ تخصصی‌ و مهارت‌های‌ فنی‌، انسانی‌ و ادراکی‌ را کسب‌ کرده‌ باشد.

2 – تجربه‌: بهترین‌ مدیر آموزشی‌ کسی‌ است‌ که‌ علاوه‌ بر آموزش‌های‌ کلاسیک‌ وعلمی‌، به‌طور عملی‌ در مدارس‌ به‌تدریس‌ پرداخته‌ و تجربیات‌ لازم‌ را کسب‌ کرده‌باشد.
3 – قدرت‌ تشخیص‌، قضاوت‌، تصمیم‌گیری‌ و حل‌ مسائل‌: مدیر باید مسائل‌ ومشکلات‌ محیط آموزشی‌ را درک‌ کند و به‌موقع‌ راه‌ حل‌های‌ مناسب‌ برای‌ حل‌ آن‌هاارائه‌ دهد. درک‌ رفتار انسان‌ها و تشخیص‌ علل‌ رفتار آن‌ها و قضاوت‌ درست‌ درباره‌ی‌آن‌ها از مسائل‌ مهم‌ مدیریت‌ است‌. تشخیص‌ صحیح‌، مقدمه‌ قضاوت‌ درست‌ است‌.
4 – هدفدار بودن‌ و انگیزه‌ داشتن‌: هدفدار بودن‌ مدیر آموزشی‌ دو جنبه‌ دارد یکی‌مربوط به‌اهداف‌ نظام‌ و سازمان‌ آموزشی‌ و دیگری‌ هدفدار بودن‌ خود مدیر است‌.
5 – نگرش‌ و جهان‌ بینی‌: در مدیریت‌ اعتقادات‌ و برداشت‌های‌ مدیر منشأ رفتار،روش‌ها و سبک‌های‌ مدیریتی‌ اوست‌.
6 – اخلاق‌ و رفتار مناسب‌: حسن‌ خلق‌ و سلوک‌ از گران‌بهاترین‌ سرمایه‌های‌ انسان‌است‌. بیشتر موفقیت‌ها و شکست‌های‌ ما در زندگی‌ حاصل‌ خوبی‌ و یا بدی‌ اخلاق‌ماست‌. پیامبر(ص‌) فرموده‌: خلق‌ و خوی‌ بد رفتار را تباه‌ می‌سازد.
ج‌ – توانایی‌های‌ رهبری‌
1 – قدرت‌ پاداشی‌: فردی‌ که‌ توانایی‌ دادن‌ پاداش‌های‌ مثبت‌ مادی‌ و تأمینی‌ داشته‌باشد و بتواند عده‌ای‌ را بر اساس‌ نیازهایشان‌ مورد حمایت‌ قرار دهد، دارای‌ قدرت‌پاداشی‌ است‌.

2 – قدرت‌ اجباری‌: کسی‌ که‌ می‌تواند عده‌ای‌ را جریمه‌، از کارشان‌ اخراج‌ و یابه‌زندان‌ بیندازد، دارای‌ قدرت‌ اجباری‌ است‌. افراد از ترس‌ به‌تبعیت‌ می‌پردازند.
3 – قدرت‌ قانونی‌: قدرتی‌ است‌ که‌ قانون‌ به‌فرد می‌دهد و دیگران‌ را وادار به‌تبعیت‌می‌کند. احترام‌ به‌قانون‌ و یا چاره‌ نداشتن‌ از اطاعت‌ آن‌ منبع‌ قدرت‌ است‌.
4 – قدرت‌ مرجعیت‌: این‌ قدرت‌ بیشتر مربوط به‌ویژگی‌های‌ فردی‌ است‌. مدیری‌ که‌در زمان‌ بحرانی‌ و هنگام‌ بروز مشکلات‌ غیر مترقبه‌، با خونسردی‌ و اطمینان‌ راه‌حل‌های‌ مناسب‌ و منحصر به‌فرد ارائه‌ می‌دهد، از قدرت‌ مرجعیت‌ برخوردار است‌.
5 – قدرت‌ تحصصی‌: دانش‌ و تخصص‌ فرد و پیدا کردن‌ راه‌ حل‌های‌ علمی‌ برای‌مشکلات‌، منبع‌ دیگر قدرت‌ است‌.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


کلمات کلیدی :

<   <<   36   37   38   39   40   >>   >