ارسالکننده : علی در : 95/5/20 4:13 صبح
مقاله معماری ساختمان تحت فایل ورد (word) دارای 44 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله معماری ساختمان تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله معماری ساختمان تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله معماری ساختمان تحت فایل ورد (word) :
نشانه چیست؟
نقشه کشی: عبارت است از خطوط و اشکالی که همراه با علامات بصورت قراردادهای بین المللی است کد برای نمایش یک شئ و یا به عبارت دیگر نقشه ی تصاویر یک جسم با مقیاس کوچکتر و یا مقیاس دلخواه است.
کروکی چیست: نوعی نقشه فنی است که با دست آزاد و بدون وسایل رسم کشیده می شود و بیانگر یک مقدار ساده است.
نقشه کشی در دو مرحله صورت می گیرد.
1-مرحله کار مدادی 2-مرحله کار مرکبی
نقشه های ساختمانی: نقشه های ساختمانی بطور کلی در کلیه کارهای ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد و می توان به شرح زیر آنها را تقسیم کرد.
1-نقشه های معماری 2-نقشه های محاسباتی 3-نقشه های شهرسازی
4-نقشه های اجرایی، پل ها، سدها، سیلوها و نظایر آنها
5-نقشه های تأسیسات مکانیکی 6-نقشه های تأسیسات الکتریکی
کاربرد نقشه های ساختمانی:
1-نقشه های معماری: این نقشه ها عموماً جهت طراحی ابنیه (بناها) شامل خانه های مسکونی، آپارتمانها، ساختمانهای تجاری، بهداشتی، فرهنگی، تفریحی، تحقیقاتی، ورزشی، علمی، آموزشی و غیره است. این نوع نقشه ها بر اساس مطالعات اولیه و نتایج بدست آمده از آن طرح و تهیه می شود.
2-نقشه های محاسباتی:شامل اسکلت، ابعاد و پی و ستون و دیوارهای باربند تیرریزی ها سقف و اتصالات مربوط به ساختمان میباشد که بر اساس محاسبات مهندسی محاسب طراحی می شود.
3-نقشه های شهرسازی:این نقشه ها بر اساس مطالعات و نیازمندی های شهری طراحی می شوند. در این نقشه ها نحوه ی شکل گیری شبکه های رفت و آمد، پیاده و سواره و نحوه ی کاربری عرافی و سیستم دفع آبهای سطحی و نحوه ی ورودی و توزیع شبکه ی آب، برق، گاز، تلفن، فاضلاب و همچنین مرحله بندی اجرای قسمت های مختلف طرح شهرسازی را نشان میدهد.
4-نقشه های اجرائی:کاربرد این نقشه ها در راه سازی، پل سازی، ساخت تونل، سادسازی، اسکله و باند فرودگاه است.
5-نقشه های تأسیسات مکانیکی:این نقشه ها به ترتیب عبارت اند از 1-نقشه های لوله کشی آب سرد و گرم و مشخصات لوله ها 2-لوله های شوفاژ و یا تهویه مطبوع 3-شبکه فاضلاب و آب و باران و نحوه ی اتصالات آنها 4-مسیر و مشخصات کانالهای تهویه و یا کولر 5-شبکه لوله کشی موتورخانه و نحوه ی اتصال شبکه به دیگ های آب و بخار
6-نقشه های تأسیسات برقی و الکتریکی:این نقشه ها جهت نشان دادن مسیر و مشخصات سیم کشی برق، تلفن، در باز کن های برقی، آنتن، سیستم اعلام خطر، آتشسوزی، اعلام نصب لامپ با وسایل الکتریکی و سیم کشی و تعیین مشخصات موتورخانه و تابلوهای برق به کار می رود.
نقشه های معماری یک پروژه:
یک پروژه ساختمانی اعم از کوچک و بزرگ حداقل باید دارای نقشه های زیر باشند.
1-پلان ها: شامل پلان هم کن، زیرزمین،
2-نماها؛ شامل نمای شمالی، جنوبی، شرقی و غربی می باشند.
3-برش ها یا مقاطع: شامل برش های طولی، عرضی و موضعی با توجه به پیچیدگیهای پروژه.
4-تیپ بندی درها و پنجره ها؛
5-دتایل (جزئیات)
6-پلان مبلمان
ابزارهای نقشه کشی:
1-میز رسم (تخته رسم): میزی است جهت رسم نقشه، دارای لبه ها و سطحی صاف و غیر قابل تغییر در مقابل عوامل جوی با زاویه های درجه کد معمولاً روی آن یک لایه پلاستیکی جهت محافظت می کشند. میز رسم در ابعاد گوناگون به شرح زیر وجود دارد.
60*70cm 50*70cm
125*200cm 125*175cm 100*150cm
خط کش تی (T):
این خط کش از سر و تیغه صافی تشکیل شده است و برای رسم خطوط استفاده میشود. جنس این خط کش از چوب و یا پلاستیک است و لبه های این خط کش باید صاف و منظم باشد. این خط کش ها در اندازه های گوناگون وجود دارد مانند
cm45، 75،80، 90، 100 و اندازه های بالاتر
گونیا: گونیا از دو ساق عمود بر هم تشکیل یافته است که برای رسم خطوط عمودی به کار می رود، و معمولاً از چوب و پلاستیک درست می شود و در اندازه های بزرگ متوسط و کوچک وجود دارد، دو نوع گونیا در نقشه کشی لازم است
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/5/20 4:13 صبح
تاریخ هنر فرش ایران تحت فایل ورد (word) دارای 61 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تاریخ هنر فرش ایران تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
مقدمه
می توان ایران و روح ایران را در سه چیز کلی بشناسیم
1) در هنر ? قالی بافی
2) در صنعت ? کاشی
3) در شعر ? رباعی
اما این را هم می دانیم که همیشه و در همه ادوار مختلف ایرانیان ذوق و سلیقه قابل ستایشی را داشته اند که تنها این سه گزینه بلکه بسیاری از هنرهای دیگر معرف این سخن است.
البته آن چیزی که همه ما ایرانیان به آن بالیده و آن را شناسنامه این سرزمین نازنین می دانیم چیزی جز قالی و فرش های ما نمی تواند باشد.
قالی، میراث گرانقدری است که از دیرباز به جا مانده و در شناسنامه ملت ما، مهر تأیید خورده است. از این رو حفظ و بالندگی به این میراث نه یک «تفنن» بلکه یک «وظیفه» است.
ما مردم ایران زمین باید در جهت رشد و ارتقاء این میراث گرانقدر همیشه کوشا باشیم.
یکی از بزرگترین آثار فعالیت بشری، هنر و هنرمند بودن است. هنر و هنرمندان ایران زمین یکی از بزرگترین و شایسته ترین سرمایه ها و افتخارات این کشور بوده اند. زیرا نه فقط ثروت بلکه حیثیت برای آن به وجود آورده و دوستان بسیاری و خواهان زیادی در همه ادوار برای ایرانیان به وجود آورده اند و امروزه همه کشورهای جهان که از تمدن خوبی برخوردارند از مجموعه آثار این مردم هنرمند و کارهای هنری ایران در مجموعه آثار هنری خود استفاده می برند.
قالی بر کف سنگها و مرمرهای تالار کاخها.
قالی بر کف کاهگل کلبه ها و کومه ها
همه جا به شکل باغی نمایان است که گل ها و درختان و ... خود را می آراید و همه دلها و چشم ها را به دنیایی دگر کشانده و به سمت تفرج گاه سوق می دهد.
منظره این تفرج گاه ها که برروی قالی نشسته و نمایان است تا حدی برای مردم این مرز و بوم آشناست. زیرا فرهنگ و تمدن ما ایرانیان با اینگونه طرحها و نقش ها عجین شده است.
هر گلی و هر طرحی از این تفرج گاه، انعکاسی از گل های آن باغی است که در آبادی های سرسبز روئیده اتند.
انعکاس این طرحها تا ژرفای جان آدمی خطور می کند.
از قلب و جان و روح آدمی می گذرد و در بطن و سرشت او می نشیند و جای دل انگیزی باز می کند.
قالی ایران ? هرگاه از آن سخنی به میان می اید آن طبع لطیف بافنده را بیان می کند، زیرا ساخته و دست پرورده زحمتکش ترین و رنجکش ترین مردم ایران زمین اند. که از دل و جان و سرپنجه های بخشنده بافنده برگرفته و نشإت می گیرد.
در واقع همین دل و جان لطیف و دستهای بخشنده است که چهره افتخار ملت ما ایرانیاین را بر صفحه روزگار حک کرده است. زیرا مشخص ترین چیزی است که معرف فرهنگ و تمدن کهن ایران زمین است. قالی هنری است زنده و گویا، که بیانگر دل و صفای روحانی بافنده را نشان می دهد.
هنری است در حد آدمی که همیشه یکپارچگی و همبستگی خود را حفظ کرده است.
هنری است که از جزء به کل سوق داده می شود.
و گره ها از کنار هم نشستن به یک کلیت زیبا و اصیل می رسند.
هنری است که در خلوت با آدمی صحبت می کند و با آنها زندگی می کند. بعضی از این مردم بر این باورند که قالی از افسانه های گذشتگان تأثیر گرفته است.
قالی را می توان گفت که باغی است البته باغی از رنگها و نگاره ها که بر کف زمین گسترده است.
نه تنها قالی را باید دوست داشت بلکه باید بدان خو گرفت و چشم و دل و جان را باید به گرمای آن سپرد.
نام دیگر قالی را می توان به دست آفریده های پرنقش و نگار ایرانی نام نهاد.
همه این دست آفریده های پرنقش و نگار ایرانی با تلاش و کوشش زنان و مردانی است که با شوریدگی نگاره ها و گرمی رنگ دل های پاک ممزوج شده است.
همه این دست بافته های خلق شده بیانگر مطلبی ارزشمند و والا می باشد و راه و رسم کهن و دیرینه را بیان می دارد. می تواند به نوعی احساسات بافنده را در شرایط مختلف بیان دارد. می تواند بسیاری از سمبل ها و نشانه ها را برای ما روشن سازد.
از طرفی دیگر می تواند بیانگر سنت و تمدن هر قومی باشد. وقتی به درون مایه این دست بافته ها می پردازیم مشاهده می کنیم که بیانگر تاریخ هنر و فرهنگ ایرانی میباشد.
این قالی ها مانند آئینه ای جلوه گری می کنند و تمام زوایای زندگی هر قوم را بازگو می کنند.
پس می توان گفت که هنر اصیل قالیبافی ایران با فرهنگ کهنسال این مرز و بوم پیوند ناگسستنی دارد.
هنر قالیبافی را یکی از مردمی ترین هنرهای روی زمین به شمار آورد. که نه تنها یک هنر است بلکه سرمایه عظیم کشورمان نیز محسوب می شود.
در دروه های اولیه مانند عیلام و ماد و سلوکی و اشکانی ? در فرش و قالیبافی نمونه اسناد و مدارک و سوابقی در دست نیست.
مثلا ما راجع به قالیبافی در زمان سلوکیان (129-312 قبل از میلاد) و راجع به قالیبافی در زمان پارتها (170 قبل از میلاد تا 226 بعد از میلاد) ? سوابق و مدارکی در دست نداریم. البته با آگاهی داشتن از اینکه فرش در طول زمان و بر اثر آب و هوا و دما و گذشت زمان و گرد و خاک فرسوده می شود و از بین می رود.
فهرست
1- پیشگفتار 1
2- مقدمه 2
3- تاریخچه 7
4- ساسانیان 12
5- دوران اسلامی 15
7- سلجوقیان 20
8- مغول و تیموریان 22
9- صفویان 25
10- عصر جدید (افشار – قاجار – پهلوی) 29
11- دوران معاصر 34
«فهرست منابع و مأخذ»
1- آموزگار، ژاله، تاریخ اساطیری ایران، سمت، تهران، 1380، چهارم.
2- آمیه، پیر، تاریخ عیلام، دانشگاه تهران، تهران، 1372، اول.
3- اسدیان خرم آبادی، محمد، باورها و دانسته ها در لرستان و عیلام. وزارت فرهنگ و آموزش عالی مرکز مردم شناسی ایران، تهران، 1358، اول.
4- اسماعیل پور، ابوالقاسم، اسطوره بیان نمادین، سروش، تهران، 1377، اول
5-حریریان، محمود، تاریخ ایران باستان، سمت، تهران، 1377، اول.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/5/20 4:12 صبح
مقاله پیامبر و کودکان تحت فایل ورد (word) دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله پیامبر و کودکان تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله پیامبر و کودکان تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله پیامبر و کودکان تحت فایل ورد (word) :
مقدمه :
مدت یک قرن است که غرب تحقیقات دامنه دار و عمیقى پیرامون روان شناسى کودک به انجام رسانده است که به واقع, نتایج چشمگیرى از آن پژوهش ها به دست آمده است; هرچند به بسیارى از پژوهش هاى آنان نمى توان به دیده اطمینان کامل نگریست. تا این زمان همچنان پیروان ژان پیاژه (زیست شناس, فیلسوف و روان شناس سوئیسى, متوفاى 1980 م.), اسکینر, باندورا, کلارک هال, اریکسون و هاینزوانر, با یکدیگر نسبت به عقاید استادان خود اختلاف عقیده دارند. جمعى کودک را بزرگسالى کوچک (به تعبیر آنان: مینیاتور بزرگسال) و بعضى او را کاملا متمایز با بزرگسال تعریف مى کنند. عده اى او را متمایل به بدى, و برخى او را پاک سرشت مى دانند.(1)
درباره تربیت, تغذیه, رشد, عادت ها و رفتارهاى کودک نیز نظریات متفاوت و متناقض بسیارى میان پژوهشگران وجود دارد که به واقع آدمى گاه در انتخاب نظریه درست میان آنان سرگردان مى شود. انبوه نتایج علمى که امروزیان بدان دست یافته اند در سایه آزمایش هاى سالیان متمادى, استفاده از فن آورى و استمداد از تجربیات گذشتگان است; با این حال پیوسته طرح ها و نظریات جدیدى به دست مىآید که گاه به طور کامل, ناقض نظریات گذشته است. اما در صدها سال پیش که هیچ یک از این زمینه ها و امکانات پژوهشى وجود نداشته است, از سوى حضرت محمد امین(ص) نسبت به کودکان, گفتارها و رفتارهایى مشاهده شده است که امروزیان در ژرفاى آن درمانده شده اند و فهم عمیقى از آن به دست نیاورده اند. معجزه حضرت محمد امین(ص) تنها آیات قرآن نبود. گفتار و رفتارش, همه معجزه بود. چه آن که معجزه پدیده اى است که بشر از ارائه نمونه آن ناتوان باشد.
در عقاید امروزیان متمدن و متفکر[؟] چنین آمده است که: اگر کودکان, وحشى و پرخاشگرند باید آنان را رام و مطیع گردانید. زیرا آنان ماهیت حیوانى دارند و غرایز نقش اساسى در انگیزش رفتارشان دارد.(2)
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/5/20 4:12 صبح
مقاله آشنایی با مفهوم Uml تحت فایل ورد (word) دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله آشنایی با مفهوم Uml تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله آشنایی با مفهوم Uml تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله آشنایی با مفهوم Uml تحت فایل ورد (word) :
. تکامل
زبان مدل های متحد (UML) زبانی برای معین کردن ، به تصویر کشیدن ، ساختن و مستند کردن محصولات سیستم های نرم افزاری ، سیستم های تجاری و سایر سیستم های غیر نرم افزاری است. UML برای نشان دادن یک همکاری عالی مهندسی علمی که موفقیت آنها در مدل های سیستم های بزرگ و کامل ثابت شده است می باشد.
تعاریف UML عبارتند از :
معنای (Semantics) UML : ترکیب توصیفات و معنایی UML را تعریف می کند .UML را می توان از لایه های معماری شده و سازمان داده شده درست شده و میان هر بسته ، عناصر مدل را در دوره هایی که از ترکیب انتزاعی خودش ( با استفاده از توضیحات دیاکرام کلاس ) ، نقش فرم های صحیح ( استفاده از متن و توضیح زبان ساختار ) و معناها ( با استفاده از متن های دقیق ) تعریف نمود . و شامل دو ضمیمه : عناصر استاندارد و فهرست لغات UML می باشد.
یاداشت های راهنمای UML : یاداشتها و تهیه مثالهای پشتیبانی را تعریف می کند . یاداشتهای UML ترکیب گرافیکی برای توضیح معنایی توصیفات با UML MetaModel را نشان می دهد.
گسترش UML در پردازش های شئی گرا برای مهندسی نرم افزار و گسترش UML برای مدل های تجاری : توسعه UML ، توسعه پردازش ها است و دامنه معین در UML در تصویر دیاگرام در دوره های که مکانیسم توسعه و پردازش خاص دارند را شامل می شود.
OCL در UML استفاده می شود که برای تفکیک تعریف مستند قید شئی زبان معین (Object Constraint Language Specification) به کار می رو د.
1.1 معنی برای بینندگان
این مستند شده از مجموعه معناهای اولیه جامع و خود مرکب که تعریف شده از معنا ها و یاداشت های UML است می باشد . اولین ملاقات از این مدارک مجموعه مرکب از گروه مدیریت اشیاء ، سازمان دهی استاندارد ها ، نویسندگان کتاب ، فرهیختار و ابزار سازنده است .
نویشندگان آشنایی با آنالیز شئی گرا و طراحی متد ها را به عهده دارند .این مستندات ،برای متن های وابسته به مقدمه روی مدلهای اشیاء برای سیستم های پیچیده نوشته نشده اگر چه آنها می توانند در اتصال با مواد یا یا آموزش استفاده شوند. این مجموعه از مستندات بیشتر نیتشان در ضمیمه های اضافی کتاب ها ، دوره های آموزشی ، و ابزار مناسب در دسترسی به UML بکار می رود.
3. هدف UML
اولین اهداف در طراحی UML عبارت بودند از :
1 ) آماده سازی کاربران خواندن برای استفاده ، توضیح زبان مدل تصویری چنان که بتوان آن را گسترش و تغییر مدل داد .
2 ) میسر ساختن توسعه پذیری و مکانیسمهای تخصصی در برابر مفاهیم هسته داخلی
3 ) وجود استقلال از زبان های برنامه نویسی خاص و گسترش پردازش .
4 )آماده سازی یک قرارداد اساسی برای فهمیدن زبانهای مدل .
5) تفویت رشد از طرف بازار ابزارهای مدلهای شئی گرا.
6) پشتیبانی سطح بالا از گسترش مفهوم از قبیل همکاری ها ، چهار چوب ها ، الگوها ، و اجزاء .
7) یکپارچکی بهترین تمرین است .
این هدف ها که در زیر آمده اند قابل بحث می باشند :
آماده سازی کاربران خواندن برای استفاده ، توضیح زبان مدل تصویری چنان که بتوان آن را گسترش و تغییر مدل داد . این از مهمترین چیزهایی است که استاندارد OOAD یک زبان مدل پشتیبانی می کند که می توان خارج از جعبه در برابر وظایف عادی مدل هایی که مقصود آنها عمومی می باشد استفاده کرد .
اگر استانداردهای انحصاری تهیه کنندگان به صورت meta-meta-description که نیاز به تصیحح برای یک مجموعه خاص از مفهومهای مدل ، که نمی خواهند به مقاصدی دست یابند که کاربران اجازه تغییرات مدل بدون گم شدن اطلاعات یا کارهای بیش از حد به نقشه های مدل خودشان برای هر فرم جداگانه را تحمیل کنند.
UML محکم سازی یک مجموعه از مفهومهای درونی و اصلی مدل را که عموما در سراسر متد ها و ابزار های مدل در حال جریان را به عهده دارد. این مفهومها در چندین یا بیشتر برنامه های کاربردی نیاز است .اگر چه هر مفهومی نیازمند هر فسمت از هر برنامه کاربردی نیست . ویژگی مفاهیم یک فرمت meta-meta-level برای کاربران مدل کافی نیست ، زیرا مفاهیم باید از مدل های واقعی رخدادی ، محکم ساخته شده باشند. اگر مفاهیم در چندین منطقه برنامه کاربردی چندین اساس را دار بودند سپس این قبیل قدرت کار کردن نزدیک تری دارند ، اما اساس داخلی یک مفهوم نیازمند بیشترین مناطق استفاده که شبیه و دلیلی برای پشتیبانی مستقیم با استاندارد بدون نیاز به لایه های دیگر هستند .
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/5/20 4:12 صبح
مقاله ارزیابی طرح جامع شهر اردکان بر اساس دیدگاه توسعه پایدار تحت فایل ورد (word) دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله ارزیابی طرح جامع شهر اردکان بر اساس دیدگاه توسعه پایدار تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ارزیابی طرح جامع شهر اردکان بر اساس دیدگاه توسعه پایدار تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله ارزیابی طرح جامع شهر اردکان بر اساس دیدگاه توسعه پایدار تحت فایل ورد (word) :
چکیده
به دنبال مسائلی که با پیدایش طرح های جامع شهری در جهان به عنوان ابزاری برای برنامه ریزی شهرها بـروز یافت، در بسیاری از موارد، تحقق اهداف و پیشنهادات این گونه از طرح های توسعه شهری زیر سئوال رفت کـه می توان علل ناکامی این طرح ها را در ابعاد نظری، روش شناسی و اجرایی جست و جو کرد. بنابراین بررسـی و تحلیل طرح های جامع می تواند موجب رفـع کاسـتی هـا و نـواقص و افـزایش سـطوح دسـتیابی بـه اهـداف و پیشنهادات آن ها شود. شهر اردکان، مرکز شهرستان اردکان است که در استان یزد و منطقه ای کویری با اقلیم گرم و خشک و دارای محدودیت های اقلیمی قرار دارد و نیازمند توسعه در راسـتای رعایـت ملاحظـات زیسـت محیطی و پایداری است. پژوهش حاضر تلاشی در جهت ارزیابی طرح جـامع شـهر اردکـان بـر اسـاس دیـدگاه توسعه پایدار است. در این راستا بر پایه مرور ادبیات تحقیق پیرامون مفاهیم ارزیابی، طرح های جامع و دیـدگاه توسعه پایدار شهری، چارچوب نظری پژوهش با محوریت برخی از شاخص های توسعه پایـدار در شـهر کـویری تدوین گردیده و شاخص های مذکور در طرح جامع شهر اردکان مورد سنجش قـرار گرفتـه اسـت. یافتـه هـای تحقیق نشان می دهد که شاخص هایی نظیر میزان بهره وری از فضاهای بلا استفاده شهر و حفـظ زمـین هـای کشاورزی موجود به طور نسبی در طرح جامع شهر اردکان مورد توجه قرار گرفته اند و نیـز بـه شـاخص هـایی نظیر مدیریت منابع آب و دسترسی به شبکه جمع آوری و تصفیه خانه فاضـلاب، توجـه کـافی صـورت نگرفتـه است. اگر قرار باشد ارزیابی در حین اجرای طرح جامع شهر اردکان به منظور رفع نواقص و کاستی های موجـود در طرح باشد، می بایست شاخص هایی نظیر مدیریت منابع آب، دسترسی به شبکه جمع آوری و تصـفیه خانـه فاضلاب، دسترسی به پارک و فضای سبز و ;، توسط تهیه کننـدگان طـرح بـه صـورت جـدی مـورد بررسـی و تحلیل قرار گرفته و پیشنهادات مؤثر و کارا در زمینه آن ها ارائه شود.
واژگان کلیدی : طرح جامع، ارزیابی، شهر کویری اردکان، توسعه پایدار.
-1 مقدمه
طرح های جامع شهری به عنوان یکی از ابزار مدیریتی و برنامه ریزی شهری طی چند دهه اخیر در جهان مطرح و در طی سال هایی که از ظهور آن ها می گذرد، همواره با چالش ها و مسائلی روبرو بوده اند که عمدتاً عدم تحقق اهداف و پیشنهادات این گونه از طرح های توسعه شهری را موجب شده است. علل عدم موفقیت طرح های جامع شهری را می توان در ابعاد نظری، روش شناسی، مدیریتی و اجرایی جست و جو کرد. لذا پرداختن به ارزیابی طرح های جامع می تواند ابزاری مناسب در راستای سنجش میزان موفقیت و یا علل عدم موفقیت این گونه از طرح ها به شمار آید و به برنامه ریزان شهری کمک می کند تا علاوه بر آشنایی با مسائل طرح های پیشین، از نتایج آن ها جهت ارتقای سطح دستیابی به پیشنهادات طرح های آتی استفاده نمایند.
1
شهر اردکان مرکز شهرستان اردکان و یکی از شهرهای استان یزد است که در منطقه ای کویری با اقلیم گرم و خشک قرار دارد. اگر طرح های توسعه شهری در تمامی شهرها خصوصاً شهرهای کویری از جمله شهر اردکان – با توجه به محدودیت های طبیعی موجود- با رعایت ملاحظات توسعه پایدار شهری صورت نگیرد، اثرات جبران ناپذیری بر کالبد، اقتصاد و ; شهر می گذارد. پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این سئوال است که تهیه طرح جامع شهر اردکان تا چه میزان بر پایه شاخص های منتج از توسعه پایدار شهری بوده است و از آن جایی که این طرح جامع توسط مهندسین مشاور معماری و شهرسازی عرصه تهیه شده و در سال 1386 برای افق سال 1395 به تصویب رسیده، ارزیابی این طرح جامع، ارزیابی در حین اجرا خواهد بود. با توجه به موضوع کلی پژوهش که ارزیابی طرح های جامع شهری بر اساس دیدگاه توسعه پایدار است و رعایت ملاحظات پایداری در شهرهای کویری از اهمیت بسیاری برخوردار است، ضروری به نظر می رسد که نمونه موردی پژوهش از میان شهرهای کویری انتخاب شود. همچنین از آنجایی که طرح جامع شهر اردکان در سال 1386 تصویب شده و جز طرح های جامع جدید به حساب می آید، احتمال رعایت ملاحظات پایداری در تهیه این طرح وجود دارد، بنابراین به عنوان نمونه موردی
پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.
کلمات کلیدی :