ارسالکننده : علی در : 95/2/25 2:42 صبح
مقاله فیبر مدار چاپی تحت فایل ورد (word) دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله فیبر مدار چاپی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله فیبر مدار چاپی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله فیبر مدار چاپی تحت فایل ورد (word) :
فیبر مدار چاپی
اتو
اتوی مورد نیاز یک اتوی معمولی می باشد که تقریبا در همه منازل یافت می شود.
چاپگر لیزری
چاپگر باید حتما از نوع لیزری باشد ولی مارک آن تفاوتی ندارد. انجام این طرح با چاپگرهای جوهرافشان و سوزنی امکانپذیر نمی باشد چنانچه چاپگر لیزری در اختیار ندارید می توانید به یک مغازه تکثیر مراجعه کنید.
کاغذ فتو (photo )
کاغذی که در چاپگرهای جوهرافشان برای چاپ عکس بکار می رود. اگر می خواهید کاغذی از نوع دیگر استفاده نمائید باید توجه داشته باشید که کاغذ مذکور جوهر را به خود جذب نکند مثلا کاغذ گلاسه یا کاغذهای روغنی پشت برچسبها را نیز می توانید با موفقیت بکار ببرید و قیمت آن نیز ده ها بار از کاغذ فتو کمتر است.
سایر وسایل
یک ظرف محتوی آب گرم، یک برس یا مسواک کاملا نرم .
مراحل اجرا
ابتدا بایستی طرح مدار چاپی مورد نظر را با یک برنامه گرافیکی رسم نمایید. برنامه های تخصصی فراوانی در این ارتباط موجود می باشد. همچنین می توانید از برنامه های گرافیکی همه منظوره مانند فتوشاپ استفاده کنید. چنانچه این برنامه را در اختیار ندارید با برنامه نقاشی ویندوز نیز می توان همان نتیجه را بوجود آورد. توجه کنید که دقت چاپی تصویر باید طوری انتخاب شود که پس از چاپ اندازه و محل پدها (پایه ها) دقیقا منطبق بر اجزا باشد. برای چاپ تصویر از دقت 300 نقطه بر اینچ (dpi) یا بالا تر استفاده کنید. در این دقت تصویری که 300 پیکسل طول و عرض دارد به طول و عرض 1 اینچ چاپ می شود که در این حالت دقیقا یک مربع 10 پد در 10 پد از یک بورد سوراخ دار را می پوشاند. در زیر عکسی که حاوی محل پایه های یک آی سی 8 پایه است در اندازه اصلی مشاهده می شود. چنانچه این تصویر با دقت 300 dpi چاپ شود آی سی براحتی در آن جا می گیرد:
با استفاده از این روش براحتی می توانید خطوط مسی را که از بین پایه های آی سی ها رد می شوند را نیز با کیفیت بالائی بر روی فیبر پیاده سازی کنید.
پس از چاپ طرح بر روی کاغذ اشاره شده کاغذ را در ابعاد طرح برش دهید و به آماده کردن فیبر بپردازید. توجه کنید که سطح کاغذ را چه قبل و چه بعد از چاپ شدن لمس نکنید. فیبر را در ابعاد طرح برش دهید و با یک سمباده خیلی نرم سطح آنرا کاملا تمیز نمائید تا شفاف شود. بعد سطح آنرا با آب و مایع ظرفشوئی شسته و با یک پارچه تمیز خشک نمائید.
پس از اینکار فیبر را روی میز اتو یا یک سطح صاف مقاوم گذاشته طوری که سطح مسی آن بطرف بالا باشد. اتو را روشن کنید تا داغ شود. درجه اتو را در بیشترین حد تنظیم کنید. بعد از داغ شدن اتو یک برگ کاغذ سفید معمولی روی فیبر گذاشته و اتو را روی آن قرار دهید. حدود 1 تا 2 دقیقه صبر کنید تا فیبر کاملا داغ شود. اگر ابعاد فیبر از اتو بزرگتر است مانند اتو کردن لباس ولی با سرعت کم اتو را حرکت دهید تا همه جای فیبر کاملا داغ شود.
در این مرحله به کمی سرعت عمل نیاز است. اتو را کنار بگذارید و کاغذ روی فیبر را بردارید سپس بدون اتلاف وقت کاغذی که طرح بر آن چاپ شده را (از طرف چاپی) روی فیبر داغ بگذارید اما مراقب باشید انگشتانتان نسوزد. سپس بلا فاصله کاغذ سفید را مانند حالت قبل روی بورد و طرح قرار داده و اتو را روی آنها بگذارید. بمدت 30 ثانیه فشار ملایمی روی اتو وارد کرده و آنرا کمی به اطراف حرکت دهید. در این مرحله کاغذی که طرح روی آن چاپ شده بود به فیبر می چسبد. پس از 30 ثانیه تا یک دقیقه اتو را از لبه آن روی کاغذ گذاشته و با فشار روی آن حرکت دهید. با لبه اتو چندین بار تمام سطح طرح را با فشار اتو کنید. برای جلوگیری از حرکت فیبر لبه های کاغذ سفیدی که روی فیبر و طرح است را بگیرید.
بعد ار 3 دقیقه اتو کردن با لبه اتو کاغذ سفید را کنار گذاشته و فیبر را بهمراه کاغذ روی آن در ظرف آب بیندازید. مدتی (حدود 10 تا 15 دقیقه) صبر کنید تا کاغذ روی فیبر بخوبی خیس بخورد. سپس فیبر را از آب خارج کرده و با احتیاط کاغذ خیس خورده را با انگشت از روی آن جدا کنید. کاغذ در این مرحله لایه لایه شده است و لایه سطحی آن براحتی کنده می شود.
باز بگذارید کاغذ روی فیبر در آب خیس بخورد و لایه های دیگر آن هم جدا شوند. در پایان این مرحله با کشیدن انگشت یا مسواک نرم ذرات کاغذ باقی مانده ( خصوصا روی سوراخ پدها و خطوط بسیار نزدیک بهم) را با حرکات دایره ای پاک کنید.
اگر موارد بالا را با دقت انجام داده باشید اکنون طرحی که روی کاغذ بود با کیفیت خوبی به سطح مسی فیبر منتقل شده. اما اگر در قسمتهایی از خطوط بریدگی یا اشکالی مشاهده می شود و یا طرح بصورت کامل منتقل نشده ، می توانید با استون فیبر را شسسته و دوباره از نو شروع کنید اما اگر اشکالات خیلی جزئی هستند می توانید با ماژیک زد آب آنها را تصحیح کنید.
پس از این مرحله فیبر آماده اسیدکاری می باشد.
بعد از اسیدکاری با پارچه آغشته به استون خطوط طرح را از روی فیبر پاک کنید تا خطوط مسی نمایان شوند. در زیر نمونه فیبری که با کاغذ گلاسه تهیه شده را مشاهده می کنید.
ملاحظات
* جوهر چاپگرهای لیزری حاوی ترکیباتی از پلاستیک می باشد که برای چاپ روی کاغذ ذوب می شود. در این طرح جوهری که روی کاغذ بود دوباره توسط اتو ذوب شده و روی فیبر می نشیند.
* برای طرف دیگر فیبر (راهنمای چیدن قطعات و ..) هم می توانید طرحی به همین صورت تهیه و چاپ نمائید.
طرز ساخت فیبر مدار چاپی به روش اسید کاری
مواد لازم: اسید (پرکلرودوفر)، آب، ظرف پلاستیکی
یک ظرف پلاستیکی تهیه نمایید. توجه نمایید که حتماً پلاستیکی باشد و نه فلزی. بعد مقداری آب داخل آن بریزید به اندازه ای که حدوداً 1 سانت روی فیبر مسی را بگیرد. مقدار 100 تا 200 گرم در یک لیتر آب از اسید پرکلرودوفر داخل آب بریزید و آرام ظرف را تکان دهید تا اسید کم کم حل شود. چون در یک جا ایجاد گرما می کند و ممکن است که ظرف شما آب شود.
مطمئن شوید که اسید حل شده است. سپس فیبر مسی را که روی آن مدار مربوطه را طراحی کرده اید داخل آب اسید بیاندازید. حدود 30 دقیقه کمتر یا بیشتر که بستگی به مقدار اسید دارد، طول خواهد کشید که مس هایی که لازم نیست خورده شود. (بیشتر از این هم داخل اسید نگذارید که قسمتهای مورد نیاز را هم حل خواهد نمود) . در این مدت زمان باید ظرف را آرام آرام تکان دهید تا کل آب اسید روی سطح مسی در حرکت باشد.
بعد از پاک شدن مس های زائد، فیبر را از محلول اسید بیرون آورده و بشویید.
سپس روی آن را با یک سمباده نرم پاک کنید. بعد نقاطی که لازم است را با یک مته 1 یا نیم میل سوراخکاری کنید. حالا فیبر شما آماده هر نوع بهره برداری است.
طرز ساخت فیبر مدار چاپی به روش اسپری پزتیو 20
مواد لازم: اسپری پزتیو 20 (positive 20)، سود سوز آور، طلق تراسپرنت یا فیلم یا کاغذ کالک که نقشه مدار روی آن پرینت شده است.
ابتدا یک اسپری پزتیو 20 تازه تهیه نمایید. تازه به این دلیل که اگر مانده باشد در حقیقت فاسد شده است و آن حساسیت لازم در برابر نور را ندارد. سود سوز آور را می توانید از مغازه های فروش تجهیزات پزشکی تهیه نمایید. ارزان است تقریبا کیلویی 700 تومان که مثل سنگ نمک خورده شده میماند.
ابتدا باید طرح مدار را تهیه نمایید. می توانید طرح را چاپ کرده و آن را به بازار و مغازه های مختلف مهرسازی، چاپ سیلک و چاپخانه ها بدهید که از روی آن فیلم بگیرند. (خطوط سیاه و بقیه خالی) یا بهترین کار این است که چند طلق ترانسپرنت که قابلیت چاپ با پرینتر لیزری را دارند (یا کاغذ کالک) را تهیه نمایید. طرح خود را روی طلق با یک چاپگر دقیق لیزری چاپ نمایید.
فیبر مسی را با یک سمباده نرم کاملاً تمیز و عاری از هرگونه چربی نمایید. در یک مکان تاریک و به دور از گرد و غبار و وزش باد با استفاده از اسپری روی آن را رنگ پزتیو بزنید. با فاصله 30 سانتی و بازاویه 45 درجه و با حرکت منظم دست روی سطح مسی را بپوشانید. لازم نیست که چند دست بزنید. یک دست هم کافیست به شرطی که مطمئن شوید همه جای آن را پوشانده است. توجه شود که پوشش اسپری یکنواخت باشد و جایی از جای دیگر بیشتر نباشد. فیبر را حتماً افقی بگیرید که رنگ روی فیبر بماند و شره نکند.
حالا نوبت به خشک کردن فیبر میباشد. می توانید آن را در جای تاریک به مدت 12 تا 24 ساعت به حال خود بگذارید. درسته مدت زمان بسیار زیادیه و شاید هم تا اون زمان خوب خشک نشه. باید از طریق گرم کردن اون رو خشک کنید. اگر دستگاه مخصوص خشک کن فیبر رو دارید که هیچ در غیر اینصورت باید اون را داخل یک ظرف فلزی گذاشته و روی یک اجاق باحرارت خیلی ملایم بگذارید تا جایی که دمای داخل آن تقریبا 70 درجه شود.
بهترین ظرف یک قابلمه بزرگ است که کف آن را چند تکه فلز بگذارید و فیبر را روی آن تا گرما مستقیماً به فیبر نخورد. بعد از 10 الی 15 دقیقه فیبر کاملاً خشک شده است. تمام این مراحل باید در محل تاریک انجام شود. البته استفاده از یک سشوار نیز برای خشک کردن توصیه می شود.
حالا یک ظرف بزرگ تهیه نمایید یک لامپ گازی یا مهتابی کوچک و یا دو سه لامپ معمولی (بسته به اندازه طرحتان دارد) را داخل ظرف بگذارید. یک شیشه روی ظرف بگذارید و طرح چاپ شده یا فیلم را روی آن قرار دهید. سپس فیبر را روی طرح گذاشته به صورتی که سطح مسی رنگ خورده رو به پایین و روی طرح چاپ شده باشد. توجه نمایید که روی فیبر را با یک وزنه و یا یک شیشه دیگر سنگین نمایید که فیبر کاملاً با فشار زیاد در مدت نور دهی به طرح بچسبد.
تمام این مراحل در جای تاریک بایدانجام شود. حالا لامپ و یا مهتابی را روشن نمایید. به مدت 20 الی 30 دقیقه به آن نور دهید این مدت زمان کاملاً بسته به شدت نور و مهمتر از آن بسته به کیفیت اسپری میباشد. اگر اسپری تازه باشد این مدت حتی می تواند کمتر باشد. چون در زمان خیلی کوتاهی در مجاورت نور عکس العمل نشان می دهد.
حالا باید یک ظرف تهیه نمایید تا در آن سود را با آب حل نمایید. مقداری آب که 1 سانت روی فیبر را بگیرد را داخل ظرف بریزید و حدود 10 تا 20 گرم سود را داخل آن بریزید . زیاد نریزید که کل رنگ پزتیو را خواهد خورد و محلول را به هم بزنید تا کاملاً حل شود.
مجدداً در یک محل نیمه تاریک فیبر مسی را داخل این محلول سود بیاندازید و خیلی آرام آرام محلول را به مدت 30 تا 60 ثانیه تکان دهید. می بینید که جاهایی که لازم است خالی باشد کم کم در محلول حل می شود. بعد از این قسمت فیبر را بیرون آورده و با آب بشوئید. حالا لازم است که آن را داخل اسید بیاندازید.
طرز ساخت فیبر مدار چاپی به روش لامینت
مواد لازم: لامینت، طلق ترانسپرنت یا فیلم از روی نقشه مدار یا کاغذ کالک که نقشه مدار روی آن پرینت شده باشد.
مواد لازم برای چاپ مدار بر روی فیبر به روش لامینت:
1 لامینت به سطح مقطع مورد نیاز (لامینت ماده ای ژلاتینی و حساس به نور است که بین دو لایه طلقی شفاف نازک قرار گرفته است)
2 طلق ترانسپرنت یا فیلم و یا طرح چاپ شده مدار نگاتیو بر روی کاغذ کالک
3 اسید (پرکلرودوفر)، آب و ظرف پلاستیکی
شروع کار:
برای شروع کار لازم است از طرح مورد نظرتان یک پرینت نگاتیو داشته باشید. پرینت نگاتیو را می توانید بر روی کاغذ کالک شفاف چاپ کنید یا به یکی از روشهای عکاسی، به کمک یک فروشگاه مهرسازی از آن فیلم بگیرید. توجه نمایید که نقشه مدار چاپ شده شما حتماً باید نگاتیو باشد. (محل نوارهای مسی و خطوط خالی و بقیه جاهای مدار سیاه باشد) فیبر مسی را با سمباده نرم و یا با شستن، کاملاً تمیز و عاری از چربی نمایید. در یک جای کاملاً تاریک لامینت را از پوشش سیاه رنگ خود در آورید. توجه شود که این کار حتماً باید در یک محیط عاری از نور و تاریک انجام شود. همانطورکه می بینید دو طرف لامینت یک لایه چسبیده شده که یکی از دیگری نرمتر است. آن را جدا کرده و لامینت را روی سطح مسی بچسبانید و کاملاً ماساژ دهید تا هیچ حبابی در زیر آن جمع نشود. اگر جایی هم دیدید هوا زیر لامینت قرار دارد با یک سوزن هوا را از آن خارج کنید.
فیلم و یا طلق چاپ شده از روی مدار را روی لامینت بگذارید و تنظیم نمایید. توجه داشته باشید که هنوز یک لایه به لامینت چسبیده است. یک شیشه دیگر روی طرح چاپی بگذارید تا کاملاً طرح به سطح لامینت بچسبد. تمام مراحل گفته شده باید در تاریکی انجام شود.
اکنون آنها را بدون اینکه تکان بخورند زیر نور خورشید برده و به مدت 5 الی 10 دقیقه زیر نور خورشید بگذارید. دوباره به تاریک خانه برگردید و لایه دوم را از روی لامینت جدا نمایید. این لایه از لایه قبلی زخیم تر است.
مقدار یک قاشق غذا خوری پودر سفید رنگ ظهور لامینت را در یک لیوان آب حل نمایید. فیبر مدار را در آب بیاندازید و به آرامی تکان دهید تا طرح مدار ظاهر شود. (یعنی لامینت هایی که به آنها نور نتابیده کاملاً پاک شود) حالا فیبر را زیر آب کاملا بشویید و با دست به آرامی روی آن بکشید تا لیزی حاصل از ماده ظهور از روی سطح مسی کاملا پاک شود. حال پس از خشک کردن کامل فیبر ، آن را از تاریک خانه خارج کنید. اکنون فیبر آماده اسیدکاری است.
بعد از اتمام اسید کاری برای پاک کردن لامینت باقی مانده روی سطح مسی، با رعایت ایمنی، از محلول سود سوزآور استفاده نمایید.
طریقه تهیه اسید برای پاک کردن سطح مسی
مواد لازم : اسید ، آب، ظرف پلاستیکی
یک ظرف پلاستیکی تهیه نمایید . توجه نمایید که حتما پلاستیکی باشد و نه فلزی. بعد مقداری آب داخل آن بریزید به اندازه ای که حدودا 1 سانت روی فیبر مسی را بگیرد. مقدار 100 تا 200 گرم در یک لیتر آب از اسید داخل آب بریزید و آرام ظرف را تکان دهید تا اسید کم کم حل شود چون در یک جا ایجاد گرما می کند و ممکن است که ظرف شما آب شود.
مطمئن شوید که اسید حل شده است. سپس فیبر مسی را که روی آن مدار مربوطه را طراحی کرده اید داخل آب اسید بیاندازید. حدود 30 دقیقه کمتر یا بیشتر که بستگی به مقدار اسید دارد طول خواهد کشید که مسهایی که لازم نیست خورده شود. در این مدت زمان باید ظرف را آرام آرام تکان دهید تا کل آب اسید روی سطح مسی در حرکت باشد.
بعد از پاک شدن جاهایی که نکشیده بودید آن را از آب اسید بیرون آورده و بشورید. بیشتر از این هم داخل اسید نگذارید که قسمتهای مورد نیاز را هم خواهد خورد.
سپس روی آن را با یک سمباده نرم پاک کنید. بعد نقاطی که لازم است را با یک مته 1 یا نیم میل سوراخکاری کنید. حالا فیبر شما آماده هر نوع بهره برداری است.
طریقه ساخت فیبر مدار چاپی بوسیله لتراست
مواد لازم: لتراست
لتراست همان حروف برگردان است . با این تفاوت که به جای حروف خطوط و نقاط مداری روی آن کشیده شده است. ابتدا چند لتراست خطی و نقطه ای تهیه می کنید. انتخاب آن بسته به نظر خودتان و نوع مدارتان می باشد. توجه نمایید که حتما و یا لااقل تازه باشد چون برای برگرداندن روی فیبر مسی دچار مشکل خواهید شد.
قبل از هر چیز فیبر مسی را کاملا با یک سمباده نرم (پوسته آب 360) سمباده می زنید و اگر سمباده در دسترس نبود که اولا تهیه نمایید اگر هم مقدور نبود آن را به هر نحوی تمیز نمایید . مطمئن شوید که هیچ لایه ای روی مس نباشد. چرب هم نباشد.
سپس با لتراست خطوط مورد نیاز را روی مس رسم نمایید. برای برگرداندن خطوط و نقاط از روی لتراست به روی مس از ته خودکار و یا یک هم چین چیزی استفاده نمایید. توجه نمایید که دست با مس تماس پیدا نکند چون باعث چرب شدن مس و در نتیجه داخل اسید اذیت خواهید شد. در انتهای کار مطمئن شوید که خطوط و نقاط روی مس کاملا چسبیده باشد. اگر هم خطوطی نچسبیده بود راه حل دارد. از یک سشوار برای گرم کردن استفاده نمایید. با این کار خطوط و نقاط بعد از گرم شدن به سطح مسی خواهند چسبید.
بعد از مطمئن شدن از مدار باید آن را داخل اسید بیاندازید.
طریقه ساخت فیبر مدار چاپی بوسیله ماژیک
مواد لازم: ماژیک واترپروف، اسید پاک کننده مس (کلرید آهن)
ابتدا یک ماژیک واترپروف (ضد آب) تهیه می کنید. توجه نمایید که حتما ضد آب و پر رنگ باشد . چون بعد از طراحی و آنهمه زحمت ممکن است داخل اسید از بین برود.
قبل از هر چیز فیبر مسی را کاملا با یک سمباده نرم (پوسته آب 360) سمباده می زنید و اگر سمباده در دسترس نبود که اولا تهیه نمایید اگر هم مقدور نبود آن را به هر نحوی تمیز نمایید . مطمئن شوید که هیچ لایه ای روی مس نباشد. چرب هم نباشد.
سپس با ماژیک تمام خطوط مورد نیاز را روی مس رسم نمایید. توجه نمایید که دست با مس تماس پیدا نکند چون باعث چرب شدن مس و در نتیجه داخل اسید اذیت خواهید شد. برای ایجاد اندازه های واقعی برای پایه های مثلا یک آی سی یک آی سی و یا هر قطعه دیگر که فاصله پایه های آن از همدیگر 0.1 اینچ هست تهیه نمایید و روی مس گذاشته و کنار آن با ماژیک بکشید.
حدالامکان از یک ماژیک نوک تیز استفاده نمایید. البته ماژیک مخصوص این کار در بازار موجود می باشد. بعد از مطمئن شدن از مدار باید آن را داخل اسید بیاندازید. لینک زیر نحوه تهیه اسید را توضیح می دهد.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/2/25 2:42 صبح
مقاله علل بدخطی دانش آموزان در مقطع ابتدایی تحت فایل ورد (word) دارای 46 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله علل بدخطی دانش آموزان در مقطع ابتدایی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله علل بدخطی دانش آموزان در مقطع ابتدایی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله علل بدخطی دانش آموزان در مقطع ابتدایی تحت فایل ورد (word) :
علل بدخطی دانش آموزان در مقطع ابتدایی
مقدمه :
در بررسی علل بدخطی دانش آموزان دور ابتدایی، علاوه بر عوامل آموزشی و تربیتی مؤثر بر دست خط آنان، باید عوامل مربوط به وضعیت جسمی و روانی کودکان نیز مورد توجه قرار گیرد. چه بسا بدخطی دانش آموزان به دلیل ضایعات استخوانی، عصبی یا حالات عاطفی و روانی نامطلوب باشد. در این صورت آموزش های معلم در زمین خوشنوسی کافی نخواهد بود و ارجاع به یک متخصص، امری الزامی است.
از میان هم مهارت های تحصیلی، نوشتن، ملموس ترین آن هاست، زیرا فرد با استفاده از این مهارت، سندی از خود بر جای می گذارد. به همین دلیل مهارت در خوشنویسی اهمیت بسزایی دارد.
شناخت علل و عوامل مؤثر بر بدخطی از آن جهت اهمیت دارد کــه بـــا ریشه یابی و رفع آنها می توان تا حد زیادی به مهارت در خوشنویسی کمک کرد. در این مقاله، ضمن بررسی علل بدخطی کودکان به ارائ راه کارهای مناسب برای رفع این مشکل می پردازیم.
عوامل مؤثر بر بدخطی دانش آموزان
به طــور کلی عوامل مؤثر بر بــدخطی نویسی را می تــوان در سه گروه عمده جای داد که عبارت اند از:
1 عوامل مربوط به خانواده
2 عوامل مربوط به معلم و شیوه های آموزشی و تربیتی مدرسه
3 عوامل مربوط به دانش آموزان
1- عوامل مربوط به خانواده
نقش خانواده را در یادگیری مطلوب دانش آموزان نباید نادیده گرفت. از آن جا که خوشنویسی مهارتی است که مانند سایر مهارت ها باید آموخته شود، «چنانچه کودک در خانواده ای زندگی کند که اعضای آن از ذوق و استعداد هنری بیشتری برخوردار باشند و به فرزندان خود توجه کافی مبذول دارند، کودک کمتر گرفتار معضل بدخطی می شود. نقط مقابل چنین خانواده ای، خانواده هایی اند که نسبت به فرزندان خود بی تفاوت اند و از تشویق و تنبیه به موقع برای انجام تکالیف فرزندانشان استفاده نمی کنند و در واقع انگیز لازم را برای اجرای بهتر تکالیف در فرزندان خود به وجود نمی آورند. چنین کودکانی اغلــب با اکـــراه و بی میلی اقدام به نوشتن می کنند که طبیعتاٌ نتیج عملکرد آنها نیز رضایت بخش نخواهد بود.»
کودکانی که در خانواده های به هم ریخته یــا خانواده هایی زندگی می کنند که محرومیت فرهنگی و اجتماعی دارند، از لحاظ عاطفی آسیب شدیدتری می بینند در زمینــه خط ضعیف هستند .
2 عوامل مربوط به معلم و شیوه های آموزشی و تربیتی مدرسه
«انگشتان کوچک ما را آرام آرام و با حوصله و با حوصله با خامه و قلم و نوشتار صحیح آشنا کنید»
از بین عوامل مربوط به معلم، مهمترین آنها شیوه های آموزشی معلم است. اگر معلم خود دست خط بــدی داشته باشد، بنا به مثل معروف «رطب خورده منع رطب کی کند»؟ قادر به تربیت دانش آموزان خوش خط نخواهد بود.
نکت دیگر، «طرز برخورد معلم با دانش آموزانی است که شخصیت اضطرابی دارند. این گونه افراد، بیش از سایرین از شکست می ترسند. اضطراب این دسته از دانش آموزان، گذشته از عواملی که مربوط به محیط خانواده می باشد، ممکن است ناشی از شکست، ناکامی، تجربه های ناموفق، تنبیه و فشار معلمان برای موفقیت باشد. لذا معلمان باید به شرایط خاص روحی آنها توجه کنند و اساس کار خود را بر کاهش تنش قرار دهند.»
همچنین معلمانی کـــه بیش از حد تکالیف نوشتنی به شاگردان خود می دهند، سبب خستگی دانش آموزان و در نتیجه بدخطی آنها می شوند.
از نکات دیگری که معلم باید به آنها توجه کند، طرز صحیح قرار گرفتن کاغذ بدن دانش آموزان و نیز طرز صحیح به دست گرفتن قلم در هنگام انجام تکالیف است.
شماری از دانش آموزان در هنگام نوشتن سرشان را به کاغذ می چسبانند یا کاغذ را بیش از حد کج می گذارند. عده ای از آنها قلم را طوری در دست می گیرند که نوشته های خود را نمی بینند. بعضی از آنها نیز آن قدر قلم را بالا می گیرند که قادر به کنترل حرکات دست در هنگام نوشتن نیستند. با این توضیحات، معلم به کودکان نحو صحیح قرار گرفتن کاغذ و بدون و شیو صحیح گرفتن قلم را بیاموزد. هم چنین باید به کودک بیاموزد که در هنگام نوشتن به آن چه می نویسد، یعنی جهت حرکت دست خود بر روی کاغذ، نگاه کند. در غیر این صورت، حروف را در هم نوشته یا به سمت بالا یا پایین خط زمینه منحرف می شود .
3 عوامل مربوط به دانش آموزان
بررسی مسئله و موضوع خط در جمعیت دانش آموزان ما، در بردارند نکات قابل تأملی است. بعضی از دانش آموزان در مورد علت هــای بدخطی از تنـــدنویسی نام می برند. بعصی دیگر می گویند: «نمی توانیم بنویسیم یا بلد نیستم و ;» .
برای این که کودک بتواند نوشتن را به نحو احسن انجام دهد، لازم است از سلامت کافی در زمینه های جسمی و روانی برخوردار باشد. در این جا عواملی که به نوعی در بدخطی کودکان مؤثرند، مورد بررسی قرار می گیرند.
الف) اختلال در عملکرد دست و انگشتان، به علت ضایعات ارتوپدیک (استخوانی)
«یک کودک سالم و طبیعی باید بتواند قلم را با سه انگشت شست، اشاره و وسط بگیرد. اگر به هر دلیلی، اختلالی در عملکرد انگشتان وجود داشته باشد، کودک نه تنها نوشتن را به نحو مطلوب انجام نمی دهد، بلکه برای انجام آن به وقت بیشتری نیز، نسبت به سایر دانش آموزان، نیاز دارد. به عنوان مثال، دانش آموزان راست دستی را در نظر بگیرید که عصب میانی دست راست او آسیب دیده است. از آن که این عصب مسئول حرکت مقابل انگشت شست می باشد، زمانی که آسیب می بیند، شست قادر به حرکت مقابل نخواهد بود و به جای این که در مقابل سایر انگشتان حرکت کند، در کنار آنها قرار می گیرد و دست کودک حالتی پیدا می کند که اصطلاحاً به آن «دست میمون» گفته می شود. به این ترتیب کودک نمی تواند قلم را به نحو صحیح در دست بگیرد و این نکت مهمی است که بــــر روی دست نوشته های او تأثیر می گذارد و او را بدخط می سازد» (والاس و لافلین، ترجم طوسی، 1370، ص 75).
علاوه بر این، وجود هر گونه زخم یا عاملی که باعث درد در انگشتان شود، بر روی دست خط دانش آموزان تأثیر می گذارد. همچنین کودک برای این که بتواند خوب بنویسد، لازم است که هیچ گونه ضایعه ای در قسمت های فوقانی دست، مثل آرنج، ساعد و بازو نداشته باشد. وجود سوختگی، شکستگی، کوفتگی و زخم در هر یک از این قسمت ها، موجب بدخطی می شود، محدودیت حرکتی در مفاصل مچ، انگشتان، آرنج و بازو نیز از جمله عوامل بدخطی اند.
ب) اختلال در عملکرد دست و انگشتان، به دلیل ضایعات عصبی
در هم اختلالات مربوط به عملکرد دست و انگشتان، به دلیل آسیب دست و چشم و توان عضلات، خط دانش آموزان خیلی بد و بعضاً ناخواناست.
از میان اختلالات می توان به انواع فلج مغزی، آسیب مغزی، صرع و میوپاتی (بیماری عضلاتی) اشاره کرد.
بچه های فلج مغزی را می توان به چند دسته تقسیم کرد:
1 اسپاستیک: این دسته از کودکان فلج مغزی به دلیل سفتی موجود در عضلاتشان بدخط می نویسند و آن هم در صورتی است که این سفتی در حدی نباشد که به طور کلی مانع نوشتنشان شود. ممکن است این سفتی، محدودیت حرکتی در مفاصل دست، نظیر: مچ، آرنج و بازو و ایجاد کند که در هنگام نوشتن اجاز مانور به فرد نمی دهد.
2 هیپوتانیا: کودکان مبتلا به هیپوتانیا به سبب پایین بودن توان عضلاتشان قادر به استفاد صحیح از قلم نیستند. این کودکان قدرت کافی برای گرفتن قلم را ندارند و معمولاً نوشته های آنها بسیار کمرنگ و عاری از هرگونه ظرافتی است.
3 آتتوئید: بچه های آتئوئید به علت حرکات زایدی که در اندام های خود، خصوصاً دستهایشان دارند، بسیار بدخط می نویسند. این کودکان قادر به کنترل قلم نیستند و در هنگام نوشتن به بالا و پایین خط زمینه منحرف می شوند.
4 آتاکسی: این کودکان به دلیل لرزش موجود در دست هایشان بدخط می نویسند.
افراد مبتلا به صدمات مغزی نیز، بسته به نوع ضایعه ای که دچار آن شده اند، شبیه کودکان فلج مغزی عمل می کنند.
کودکان مبتلا به ضایعات مخچه ای دچار ماکروگرافی اند، یعنی کلمات را بزرگتر از آن چه باید، می نویسند. در بعضی از افراد مبتلا به میوپاتی نیز ممکن است عملکرد دست ها دچار اختلال شود که این معضل بر روی دست نوشته های آنان مؤثر است. کودکان مصروع زمانی که دچار حملات تشنجی می شوند (به مدت چند روز)، قـــادر به استفاد درست از قلم نیستند؛ یعنی دست هایشان قدرت گرفتن را ندارند و آن دسته از کودکانی که دچـــار حملات تشنجی مکرر می شوند، حتی اگر این تشنج تحت کنترل هم باشد، به دلیل لرزش ظریفی که در دست هایشان دارند، بـدخط می نویسند. در واقـــع لرزش ظریف انگشتان را بر روی دست نوشته های آنان می توان دید» (والاس و لافلین، ترجم منشی طوسی، 1370، ص 82).
ج) عدم غلب طرفی مغز
«کودک پیش از نوشتن باید غلب طرفی را به دست آورد. در کودکانی که این اتفاق نیفتاده است، نوشتن به سختی انجام می شود. کودکانی که غلب طرفی تثبیت نشده دارند، از هر دو دست خود به طور متناوب در نوشتن استفاده می کنند، حال آن که در هیچ یک به انداز کافی مهارت ندارند» (سیف، 1385، ص 70).
د) عوامل روحی و روانی و تأثیر آن بر روی نوشتن
«ممکن است بدخطی با عوامل نظیر: اضطراب و اختلالات نوروتیک (عصبی) همراه باشد و در بعضی از اوقات حالات عصبی موجب گرفتگی عضله در کودکان می شود. یعنی ماهیچه های دست کودک متعاقب نوشتن چند سطر دچار انقباض شده، کودک دیگر قادر به نوشتن نیست. در این صورت علائمی نظیر بی مهارتی و پاراتونی (انقباض یک عضله و سپس شل نشدن آن) و واکنش های اضطرابی در ارتباط با نوشتن ممکن است مشاهده شود. بی قراری، بیش فعالی و کوتاهی دامن توجه و تمرکــــز نیز از جمله عــــواملی اند که بــر روی خط دانش آموز تأثیر می گذارند» (هر گنهان و اولسون، ترجم سیف، 85).
هـ) چپ دستی
«در مــورد کودکان چپ دست این سؤال مطرح می شود که چرا این کودکان در شروع نوشتن بد خط اند؟ پاسخ این است که این کودکان نمی توانند آن چه را که می نویسند، به خوبی ببینند، زیرا دست آنها روی نوشته هایشان را می پوشاند و همیــن عامل سبب بدخطی کودکان چپ دست می شود.
بسیاری از کودکان چپ دست نیز برای پرهیز از کثیف شدن نوشته ها، دست خود را به صورت قلاب کج می گیرند. این شکل در واقع به کج گذاشتن کاغذ مربوط می شود. اگر چپ دست ها کاغذ را برخلاف جهتی که راست دست ها می گذارند، قرار دهند، برای نوشتن در وضعیت طبیعی و راحت قرار می گیرند» (بیابانگرد، 1385، ص 25).
و) نبود دید کافی
بسیاری از کودکان به دلیل نداشتن دید کافی، چشم های خود را به کاغذ بسیار نزدیک می کنند. دست نوشته های این کودکان معمولاً خط خوردگی ها و پاک کردن های فراوان دارد.
اشکال مختلف بدخطی نویسی
«با بررسی دست نوشته های دانش آموزان به این نتیجه می رسیم که بدخطی در آنان به اشکال و انواع مختلف مشاهده می شود که بعضی از آن ها عبارت اند از:
1 درشت نویسی و ریزنویسی.
2 فاصله گذاری نامناسب بین حروف و کلمات.
3 نامرتب نوشتن.
4 کج نوشتن حروف و کلمات.
5 خارج شدن از خط زمینه (مجل کودکان استثنایی، اردیبهشت 1385).
شیوه های ترمیمی
روش های ترمیمی زیر می تواند توسط معلمان و والدین مورد استفاده قرار گیرد:
1) پس از ارزیابی کودک، چنان چه متوجه شدید که کودک الگوی صحیح گرفتن قلم را نمی داند، به عنوان مثال از حرکت شست برای گرفتن قلم استفاده نمی کند، او را به یک پزشک متخصص ارتوپدی ارجاع دهید. مشکل نوشتن چنین کودکی ممکن است با استفاده از آتل دست حل شود. با این وسیله کمکی، کودک قادر خواهد بود قلم را به نحو صحیح بگیرد و خوش خط تر بنویسد.
2) اگر کودک قلم را با فاصل زیادی از نوک آن می گیرد یا بیش از حد پایین می گیرد، با گره زدن یک نخ بر روی قلم، محل مناسب برای گرفتن قلم را مشخص کنید.
3) چنان چه کودک از اختلال عاطفی و روانی رنج می برد، او را به یک روان شناس ارجاع دهید.
4) «اگر کودک در هنگام نوشتن دچار تنش و اضطراب می شود، برای کاهش تنش در کودک به شیوه های زیر عمل کنید:
الف) سعی کنید در ذهن کودک تصویری مثبت از خودش ایجاد کنید.
ب) از سرزنش کردن کوچک به خاطر بدخطی او خودداری کنید.
ج) از ایجاد تنش و اضطراب در کودک جلوگیری کنید. به طور مثال، تعیین وقت محدود برای انجام یک تکلیف، در دانش آموز مضطرب، باعث ایجاد تنش و اضطراب و در نهایت بدخطی بیشتر می شود» (بیابانگرد، 1385، ص 40).
5) اگر کودک در دست های خود دچار ضعف یا محدودیت حرکتی باشد، می توانید از تمرینات زیر بهره بگیرید:
الف) تمرینات روی تابلو:
از کودک بخواهید با استفاده از حرکات آزاد و گسترد دست و به کارگیری عضلات شانه، بازو و انگشتان، بر روی تابلو طراحی کند.
ب) پرورش حرکات نوشتن با دیگر وسایل:
از کودک بخواهید به جای استفاده از قلم، از انگشت خود و رنگ گواش استفاده کند یا عمل نوشتن را بر روی یک سینی خاکستر انجام دهد. هم چنین با استفاده از یک تکه گچ یا ذغال، حروف و کلمات درشتی بر روی آسفالت کوچه بنویسد.
چنان چه مشکل کودک در زمین حرکات دست با این تمرینات بر طرف نشد، او را به یک کارشناس توانبخشی (فیزیوتراپی ـ کاردرمانی) ارجاع دهید.
6) اگر لرزش ضعیفی در انگشتان کودک مشاهده می کنید یا سابق کودک گویای حملات تشنجی است، با مشورت کمی کنید یا سابق کودک گویای حملات تشنجی است، با مشورت با خانواد دانش آموزان، وی را به یک متخصص مغز و اعصاب ارجاع دهید.
7) اگر کودک سر خود را خیلی به کاغذ می چسباند یا مشکوک به ضعف بینایی است، او را به چشم پزشک ارجاع دهید.
8) اگر متوجه شدید که در نیمکره های مغزی کودک، غلب طرفی ایجاد نشده است، می توانید به ترتیب زیر عمل کنید:
الف) از کودک بخواهید با پای راستش به یک توپ لگد بزند.
ب) لوله ای را به دست کودک بدهید و از او بخواهید که با یک دستش روی چشم چپش را بگیرد و با چشم راستش درون لوله را نگاه کند.
ج) رادیوی کوچکی را به دست کودک بدهید و از او بخواهید آن را نزدیک گوش راستش بگیرد و به آن گوش کند.
د) اگر عملکرد کودک نشان می دهد که تمایل او برای استفاده از سمت چپ بیشتر است، از او بخــواهید همین اعمال را با سمت چپش انجـــام دهد. به این ترتیب، یک سمت بدن کودک غالب می شود (سیف، 1385، ص 136).
9) چنان چه کودک چپ دست است، از او بخواهید هنگام نوشتن، سمت چپ کاغذ را به سمت بالا کج کند. اگر کودک راست دست است، از او بخواهید سمت راست کاغذ را به طرف بالا کج کند.
10) اگر کودک کلمات را بیش از حد بزرگ یا کوچک می نویسد، می توانید انداز متوسطی برای کلمات در نظر بگیرید و با گذاشتن خط فاصله بین کلمات از کودک بخواهید فاصله تعیین شده را فقط با یک کلمه پر کند.
11) اگر کودک بیش از حد پر رنگ یا کمرنگ می نویسد، به ترتیب زیر عمل کنید:
کاغذ سفیدی را زیر برگه کاربن و کاغذ سفید دیگری را بر روی آن قرار دهید. از کودکی که با فشار زیاد می نویسد بخواهید آن قدر ضعیف مداد را فشار دهد که اثر زیادی از کلمه بر روی کاغذ زیرین باقی نماند. از کودکی که فشار کمتر از حد معمول به مداد وارد می کند، بخواهید آن قدر به مداد فشار آورد که اثر آن بر روی کاغذ زیر کپی پر رنگ باشد.
12) اگر کودکی از خط راست خارج می شود، از او بخواهید خط کشی را بالای خط زمینه قرار دهد، به گونه ای که هنگام نوشتن نوک مدادش مرتباً با لب خط کش تماس پیدا کند. هم چنین می توانید بالا و پایین خط زمینه، دو خط کمرنگ بکشید و از کودک بخواهید کلمات را طوری بنویسد که از این دو خط خارج نشود
.
13) کج نوشن کلمات، از کج گذاشتن بیش از حد کاغذ ناشی می شود. اگر با دانش آموزی برخورد کردید که دست نوشته های کجی داشت، از او بخواهید کاغذ را در وضعیت بهتری قرار دهد.
14) نامرتب نوشتن تکالیف توسط دانش آموز، ممکن است به علت محدودیت حرکتی در دست باشد با این که مداد را بیش از حد محکم در دست می گیرد یا وضعیت درستی در هنگام نوشتن به خود نداده است. بنابراین با بر طرف کردن هر یک از یک از این علل، دانش آموز می تواند دست خط بهتری داشته باشد.
علل بد خطی دانش آموزان
می گویند خط هر کس نشانه ای از روح او در خود دارد و هر که را می توان از خط او شناخت . ناهنجاری در نوشتار ، با قبول فرض های فوق ، نا هنجاری در روح و روان است . اما این پرسش اساسی است که ناهنجاری روح در دست خط اثر می گذارد یا ناهنجاری دست خط ، روح و روان را دستخوش تأثیر قرار میدهد و آیا اصلاح هر یک دراصلاح ساختار دیگری مؤثر است ؟
می توان اهم تنگناها و عوامل بد خطی دانش آموزان را معلول موارد ذیل دانست
:
1- کتاب ، مجله ، روزنامه و دیگر رسانه های نوشتاری که جنبه ی نوشتاری – دیداری دارند و معمولاً از خط های گرافیک شده ی نا مناسب به نام های خط فانتزی ، تزئینی و غیره استفاده می نماید و آن ها را به عنوان نوآوری و ابداع در دسترس همگان قرار می دهند .
2- ماشینی شدن وسایل نگارش
3- عدم آگاهی دانش آموزان از نحوه ی درست گرفتن مداد .
4- عدم آگاهی دانش آموزان از نحوه ی درست نشستن هنگام نوشتن
5-هماهنگ نبودن عضله چشم و دست و عدم توانایی کافی آن دو
6- عدم توجه به خط زمینه ی دفتر و تخته ی کلاس
7-نداشتن آمادگی جسمانی ، روحی و روانی هنگام نوشتن
8- نداشتن اعتماد به نفس هنگام نوشتن
9- نداشتن هدف برای زیبا نوشتن
10- حجم زیاد تکالیف درسی
11- تند نویسی در هنگام انجام تکالیف
12- استفاده از خودکار ، روان نویس و; خصوصاً در مقطع ابتدایی
13- آشنایی دانش آموزان در اول ابتدایی با خط ماشینی و مشکل شدن یادگیری خط نستعلیق در کلاس های بالاتر
14- استفاده از مدادهای کوتاه در مقطع ابتدایی
15- تراکم بیش از حد در کلاس ها و نداشتن فضای لازم برای نوشتن
16- عدم دقت و تمیزی در نوشتن و عدم توجه معلمان به این امر
17-عدم آشنایی معلمان ابتدایی به خط نستعلیق
18- واکنش های منفی و نامناسب در خورد با نوشته های دانش آموزان
19- عدم توجه خانواده های به درس هنر و خط
20- نبود انگیزه ، تخصص و حوصله در معلمان ابتدایی به لحاظ توجه به نوشته های دانش آموزان
21- بدخطی معلمان و اولیاء به عنوان سرمشق نامناسب برای الگوپذیری در کودکان
22- عدم توجه به زیبایی هنری که باعث تقویت روح لطیف و شادابی کودکان دارد .
پیشنهادات :
این راه کارها می تواند در جهت رفع بد خطی دانش آموزان مورد استفاده قرار گیرد :
1- در کلاس اول ابتدایی اولاًً از خوش خط ترین ثانیاً مجرب ترین ، علاقمندترین و با ذوق ترین معلم استفاده شود .
2- معلمان خود با اصول صحیح نوشتن آشنا و خط خوش داشته باشند .
3- دوره های ضمن خدمت آموزش خط نستعلیق برای معلمان فراهم شود .
4- معلمان در ارتباط با خط ، بچه ها را سرزنش و توبیخ قرار ندهند .
5- انگیزه های هنری در بچه ها تقویت شود خصوصاً خوش و تمیز نوشتن .
6- تکالیف متناسب با توانایی بچه ها باشد .
7- تکالیف ساده ، کم و هدفدار به گونه ای که باعث تثبیت یادگیری شود .
8- از کلمات زیبا مانند: بسیارخوب ، عالی ، آفرین ( پسریا دختر خوب ) در زیر نوشته های بچه ها استفاده شود .
9- تکالیف بچه ها را با بی توجهی خط نزنید .
10- نحوه درست به دست گرفتن مداد یا قلم را بیاموزید .
11- نحوه درست نشستن را به دانش آموزان بیاموزید .
12-زیاد درشت و زیاد ریز ننویسید .
13- کتب درسی ابتدایی با شیوه ی نستعلیق چاپ شود .
14- معلمان در زیبانویسی و خوشنویسی اهتمام ورزند چرا که نگاه به خوش نویسی تأثیر زیادی در جریان یادگیری و تقویت انگیزه خوشنویسی دارد .
15- به ساعات هنر خصوصاً در مقطع ابتدایی توجه وافر شود .
16- از نستعلیق تحریری در تکالیف بچه ها بیشتر استفاده شود .
علل بد خطی کودکان (گزینشی از کتاب خانواده و مسائل مدرسه ای کودکان –دکتر علی قائمی )
1-مسئله خط و شکل نوشتاری از پیچیده ترین شکل ارتباطی است در سلسله مراتب مهارتها نوشتن آخرین مرحله ای است که آموخته می شود .
2-اهمیت درست نویسی و خوانا نویسی امری مهم و قابل ذکر است مسئله هایی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که همه افراد ضوابط را در نوشتن رعایت نمی کنند . ین گونه افراد را بد خط و نارسا نویس می خوانند
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/2/25 2:42 صبح
مقاله ضرورتها، مزایا ، موانع و عوامل تأثیرگذار بر گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی شرکتها تحت فایل ورد (word) دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله ضرورتها، مزایا ، موانع و عوامل تأثیرگذار بر گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی شرکتها تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ضرورتها، مزایا ، موانع و عوامل تأثیرگذار بر گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی شرکتها تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله ضرورتها، مزایا ، موانع و عوامل تأثیرگذار بر گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی شرکتها تحت فایل ورد (word) :
ضرورتها، مزایا ، موانع و عوامل تأثیرگذار بر گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی شرکتها
چکیده
مسئولیت اجتماعی شرکتها به ارائه روشهایی میپردازد که سازمانها در فضای کسب و کار خود به آن عمل کنند و پاسخگوی توقعات جامعه، انتظارات تجاری، قانونی و اخلاقی آنان باشند، چرا که سازمانها مسئولیتهای بزرگی در زمینه اجتماعی، اقتصادی و محیطی در قبال کارکنان، سهامداران، مشتریان، دولت، تأمینکنندگان و تمامی ذینفعان خود بر عهده دارند. آنچه ک
ه میتواندیک اطمینان و اعتماد دو جانبه را فراهم سازد و شرکتها و سازمانها را به انباشت سرمایه و سوددهی هدایت نماید، وجود فضایی پر از اعتماد در تجارت و اقتصاد است و این اولین قدم برای پاسخگویی و حسابدهی شرکتها در قبال عملکرد خویش میباشد که گز
ارشکری مسئولیتهای اجتماعی به این امر کمک شایانی مینماید. تاکنون شرکتها ملزم به ارائه گزارش مسئولیتهای اجتماعی خود نبودهاند، شرکتهایی که بصورت اختیاری این گزارش را افشاء نمودهاند، هدف اصلی خود را از انعکاس این گزارش، ارتقاء نام و اعتبار شرکت نزد مشتریان، مراجع دولتی و وسایل ارتباط جمعی دانستهاند.
در این مقاله به بررسی زمینهها و ضرورتها، مزایا ، موانع و عوامل تأثیرگذار بر گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی که مسئولیت شرکتها را در قبال جامعه و کلیه ذی نفعان دربر می گیرد، میپردازیم.
واژههای کلیدی: مسئولیت اجتماعی شرکتها،توسعه پایدار ، جهانی شدن.
مقدمه
هر وجهی از کسب وکار داراییک بعد اجتماعی است. مسئولیت اجتماع
ی شرکتها یعنی رویههای باز و شفاف کسب وکار،یعنی روشهایی که مبتنی بر ارزشهای اخلاقی و احترام به کارکنان، جامعه و محیطزیست میباشد.
مسئولیت اجتماعی فراتر رفتن از چارچوب حداقل الزامات قانونی است که سازمان در آن فعالیت دارد. بر این اساس، شرکتها از نقش تاریخیشان که کسب سود، پرداخت مالیات، استخدام کارکنان و تبعیت از قوانین است فراتر میروند و در تحقق هدفهای اجتماعی گستردهتر نقش بسزایی خواهند داشت. در واقع مسئولیت اجتماعی شرکتها رویکردی متعالی به کسب و کار است که تأثیر اجتماعییک سازمان بر جامعه چه داخلی و چه خارجی را مدنظر قرار میدهد و هدف اصلی آن گردهم آوردن تمامی بخشها اعم از دولتی، خصوصی و داوطلبان جهت همکاری بایکدیگر است تا ازیک سو موجب همسویی منافع اقتصادی با محیطزیست و از سوی دیگر سبب توفیق، رشد و پایداری کسب و کار گردد. باید گفت مسئولیت اجتماعی شرکتها مختص به کسب و کارهای بزرگ و سود آورتری بیشترآنها نیست بلکه رفتار سازمانی ت
مام شرکتها و سازمانها را در بر میگیرد. در این راستا هر چه شرکتهای بزرگ نسبت به اصول اخلاقی و زیست محیطی خود حساستر و آگاهتر شوند، شرکتهای کوچکتر نیز در مراوده و تبعیت از آنها مصرتر خواهند شد که از این طریق موجبات جلب اعتما
د مشتریان و جامعه را فراهم سازند و در نهایت میتوان چنین عنوان نمود که بقاء و پایداری شرکتها بصورت روزافزونی در گرو رعایت مسئولیتهای اجتماعی قرار گرفته است.
تعریف مسئولیت اجتماعی شرکتها:
موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتها در دههی 1990 و به دنبال درک این مطلب که با کوچکتر شدن اندازهی دولتها، دیگرآنها قادر به حل بسیاری از مشکلات اجتماعی نیستند، رواجیافت. به نظر طرفداران مسئولیت اجتماعی شرکتها، شرکتهای بزرگ ضمن آنکه مؤسسه ای اقتصادی هستند، اساساً نهادهایی اجتماعی اند و لذا باید به پیامدهای اجتماعی فعالیتهای خود اهمیت داده و بین مسئولیتهای متضادی که نسبت به گروههای ذینفع مختلف وجود دارد، تبادل برقرار سازند. بنظر می رسد این مفهوم براساس چند مفهوم سنتی همچون نگرانیهای زیست محیطی، ارتباطات با عموم، بشردوستی شرکت، مدیریت منابع انسانی و ارتباط با جامعه شکل گرفته است(فروغی و همکاران،1387) .
یکی از تعاریف مسئولیت اجتماعی شرکتها که بسیارکاربرد دار
د، تعریفی است که توسط انجمن تجارت جهانی جهت توسعهی پایدار ارائه شده است. این انجمن مسئولیت اجتماعی شرکتها را بعنوان «تعهد همیشگی شرکت به انجام رفتارهای اخلاقی و سهیم بودن در توسعهی اقتصادی و بهبود شرایط زندگی نیروی کار
و خانوادههای آنها، جامعهی محلی و بطورکلی اجتماع» تعریف کرده است(کاستکا و همکاران، 2004).
تعاریف دیگری نیز از مسئولیت اجتماعی شرکتها شده است که در زیر به برخی از آنها اشاره می شود.
مسئولیتهای اجتماعی شرکت (بنگاه) چنین تعریف شده است: «تلفیق عملیات و ارزشهای بنگاه به گونه ای که منافع همهی ذینفعها ازجمله مشتریان،کارکنان، سهامداران و جامعه در سیاستها و رفتار بنگاه ملحوظ گردد»(اسمیز، 2002).
در این چارچوب مدیریت متعهد می گردد منابع بنگاه از طریق مشارکت جدی و مسئولانه در جهت منافع جامعه و توام با تامین منافع برای سایرذینفعهای بنگاه بکارگیرد (کوک و همکاران، 2001).
توسعه پایدار و مسئولیت اجتماعی:
توسعه پایدار عبارتست از یک فرآیند تغییر که طی آن ، مسائل مهمی نظیر نحوه بهره برداری و استفاده ازمنابع ، چگونگی جهت دهی به سرمایه گذاریها و نحوه اداره سرمایه ، جهت گیری و گرایش به سمت توسعه تکنولوژیکی و مواردی از این دست بصورت ریشه ای و بنیادین دچار تغییر شده و بهبود می یابند تا از طریق ، قابلیت پذیرش اثرات فعالیت های انسانی در طبیعت و محیط زیست حفظ شده و سازمان قادر باشد نیازهای آتی را نیز به خوبی نیازهای فعلی و با همین کیفیت جوابگو باشد(امیدوار،1386).
هرچند که وزن اصلی این عبارت برحفظ شرایط زیست محیط
ی تاکید دارد ، اما با این وجود نمی توان سایر مسائل و عوامل دیگری را نیز که برروی قابلیتها و تواناییهای سازمان درجهت پاسخگویی به نیازهای آتی بازار ، موثر خواهند بود، نادیده گرفت . از مهمترین انتقاداتی که به این تعریف وارد شده است
این است که هیچ نعریفی ازمفهوم نیازها و آثار آن ارائه نمی کند . شورای کسب و کار جهان برای توسعه پایدار پایداری شرکتها را به صورت زیر تعریف می کند : پایداری شرکتها یعنی پذیرش مسئولیتهای زیست محیطی و اجتماعی در استراتژی شرکت به گونه ای هماهنگ تا شرکت ها را قادر سازد سودهای منافع پایداری را برای تمامی ذی نفعان و نسلهای حاضر و آینده فراهم آورد(امیدوار، 1386).
امروزه تعاریف مربوط به توسعه پایدار بر3 محور پایداری متمرکز شده اند: اقتصادی ، زیست محیطی و اجتماعی. تاکید این 3 محور به این است که نه تنها باید مسائل زیست محیطی یا حتی جنبه های زیست محیطی و اقتصادی بلکه جوانب اجتماعی پایداری نیز مورد نظر قرار گیرد . البته اندیشه و تفکرات مربوط به پایداری اجتماعی هنوز به اندازه دو محور دیگر پیشرفت نکرده است اما واضح است که فشارهای اجتماعی و گاه تنازعات اجتماعی می تواند آن چنان گسستی در انباشت و نگهداشت کل دارایی ها ایجاد کند که رفاه بین نسلی به مخاطره افتد . مفهوم امروزی مسئولیت اجتماعی شرکتها به شدت از مفهوم توسعه پایدارتاثیر پذیرفته است . مسئولیت اجتماعی شرکتها همانند توسعه پایدار سه بخش اقتصاد– محیط زیست و اجتماع را در بر می گیرد . توسعه پایدار همانقدر که حکومت ها را مورد خطاب قرار داده است ، فعالان جامعه مدنی و تجاری را هم مورد خطاب قرار داده است . این مفهوم تا اندازه ای ازمفهوم مسوولیت اجتماعی گسترده تر است . زیرا مفهوم مسوولیت اجتماعی فقط در خصوص تجارت طراحی و تدوین شده است . در واقع ،CSR می تواند « مشارکت تجارت درتوسعه پایدار » محس
وب شود(امیدوار،1386).
ویژگیهای گزارشگری مطلوب در مورد مسئولیتهای اجتماعی:
تهیهکنندگان استانداردهای حسابداری، متخصصان حرفه حسابداری و مشاوران، دیدگاهها و نظرات خود را در خصوص ویژگیهای گزارشگری مطیات گزارش مطلوب را میتوان چنین بیان نمود (آدامز و همکاران،2005):
– شفافیت و گویایی
– پاسخگویی واقعی و صمیمانه به ذینفعان
– در برداشتن رویدادها و اقدامات منفی در کنار دستاوردهای مثبت
– بیان صریح پذیرش مسئولیتهای اجتماعی و اخلاقی
– جامعیت گزارش و انعکاس آثار عملیات شرکت بر جامعه، محیط زیست که از دیدگاه ذینفعان عمده حائز اهمیت است.
زمینهها و ضرورتهای مسئولیتهای اجتماعی شرکتها:
دو عامل کلیدی شرکتها را ناگزیرساخته است که مسئولیتهای اجتماعی را رعایت کرده، نسبت به آثارفعالیتهای اقتصادی خود بر جامعه پاسخگو بوده وآن را گزارش نمایند (آدامز و همکاران،2005):
الف) درک قدرت و میزان تاثیرگذاری شرکتها برجامعه
ب) قبول این واقعیت که گزارشگری و انعکاس رعایت مسئولیتهای اجتماعی به نفع شرکتها و متضمن پایداری آنان است و موجب احتراز از مخاطرات و پیامدهای عدم رعایت قوانین و مقررات ناظر بر حفظ محیط زیست و سلامت و ایمنی کارکنان می باشد .
سایر عوامل و محرکهای مؤثر درگزارشگری
مسئولیتهای اجتماعی به قرار زیر است:
1- جهانی شدن :
طی دههی گذشته اندازه شرکتها از طریق ادغام ویا خرید سایرشرکتها به میزان قابل ملاحظهای بزرگ شده وگسترهی عملیات خود را به کشورهای بیشتری توسعه دادهاند.این روند رشد، قدرت و توانمندی شرکتها را در تاثیرگذاری بر محیطهای اجتماعی، سیاسی و زیست محیطی کشورهایی که درآن فعالیت میکنند، افزایش داده اس
ت. از طرفی این امر بر انتظارات جامعه از شرکتها برای رعایت مسئولیتهای اجتماعی افزوده است. بررسی و تحقیق بعمل آمده در سال 2002 در انگلستان نشان داد که 89 درصد جامعه آماری این تحقیق که جزء مشتریان شرکتهای مختلف بودند عقیده دارند که رعایت مسئولیتهای اجتماعی توسط شرکتها بر تصمیمات آنها در ادامه مناسبات تجاری با شرکتهای فروشنده تأثیر میگذارد (آدامز،2002).
تحقیق دیگری در مورد رفتار مصرفکنندگان نشان میدهد که در آمریکا 42 درصد اروپا 25 درصد، آمریکای لاتین 23 درصد، آفریقا 18 درصد و در آسیا 8 درصد مشتریان در صورت عدم رعایت مسئولیت اجتماعی توسط شرکتهای طرف معامله، مناسبات تجاری را با آنها قطع میکنند ویا انتقاد و گلهمندی خود را به آنان ویا دیگر ذینفعها منتقل میکنند(آدامز،2002).
2- دلایل و توجیهات شرکتها:
در پاسخ به سوال (آدامز،2002) از مسئولان گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی درشرکتهای شیمیایی و دارویی انگلستان وآلمان در مورد دلایل گزارشگری ایفای مسئولیتهای اجتماعی، چنین اظهارداشتند: «در دههی1980 گزارشگری عمدتاً ناشی از فشارهای جامعه، سیاستمداران و قوانین و مقررات برای افشای مسئولیتهای ما در قبال حفظ محیط زیست،کاهش ضایعات و امثالهم بود و به هرحال این اطلاعات را طلب می کرد. اما از دههی 1990،گزارشگری در مورد مسئولیتهای اجتماعی به لحاظ الزامات قانونی
ویا فشارجامعه نبود. هدف اصلی انعکاس وگزارشگری مسئولیتهای اجتماعی، ارتقاء نام و اعتبار شرکت نزد مشتریان، مراجع دولتی و وسایل ارتباط جمعی بوده است» (آدامز ،2002).
3- سازمانهای غیردولتی:
کاهش نقش و قدرت دولت در اعمال نظارت بر شرکتها برای رعایت مسئولیتهای اجتماعی و امتناع آنها از دخالت در امور شرکتها موجب شکتها را وادار به رعایت مسئولیتهای اجتماعی کنند. سازمانهای غیردولتی از طریق خرید سهام شرکتها و حضور در مجامع این شرکتها بر اعمال رای و نظر خود میپردازند. برای نمونه، حضور انجمن طرفداران محیطزیست موسوم به گرین پیس در شرکت نفتی بی پی و مخالفت با پروژه خط لوله تبت توسط پترو چیم را عنوان نمود که موجب تأثیرات نامطلوب در سرزمین تبت میشود(گری و همکاران،1996).
4- قوانین و مقررات:
بسیاری ازکشورهای در حال توسعه فاقد قوانین و مقررات لازم برای وادارکردن شرکتها به رعایت محیط زیست و حقوق کارکنان و جامعه می باشند و عملاً قادر به بازداشتن این شرکتها از آسیب رسانی به محیط زیست نیستند. درچنین شرایطی محرکهی اصلی در رعایت مسئولیتهای اجتماعی، وجدان این شرکتها و روحیات و تلقیات مدیران آنهاست. وضع قوانینی با پیش بینی جرائم سنگینی برای عدم رعایت مسئولیتها اجتماعی، در بسیاری ازموارد، شرکتها را وادار به رعایت این مسئولیتها می کند(آدامز،2002).
مزایای رعایت و گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی:
شرکتهایی که رعایت مسئولیتهای اجتماعی را در
دستورکار و عمل خویش قرار میدهند، از منافع و دی سنجید. برخی از این منافع به قرار زیراست:
1- جذب و نگهداری نیروی ارزشمند :
تحقیقات و بررسیها نشان می دهد که 88 درصد شرکتهای انگلیسی بر این عقیده اند که رعایت مسئولیتهای اجتماعییکی از عوامل مهم در جذب و حفظ نیروی انسانی است و عدم رعایت این مسئولیتها تاثیرات نامطلوبی بر روحیه و نگرش کارکنان نسبت به بنگاه بر جای می گذارد (سیمز،2002).
2- تصمیمات بهتر و کاهش هزینهها :
شرکتهایی که رعایت مسئولتهای اجتماعی و محیطی خود را گزارش می کنند و بعبارت دیگر، ملزم به انعکاس توامان خبرهای خوب و بد هستند، ناگزیر به تقویت کنترلهای داخلی واتخاذ تصمیمات عقلائی ترند که خود موجب کاهش هزینهها و زمینه ساز بهبود مستمر است(آدامز ، 2002).
بهبود عملیات موجب کاهش ریسک و بهبود ایمنی محیط کار شده و زمینههای مساعد برای صرفه جویی در هزینهها را فراهم می سازد(سیمز، 2002).
3- افزایش اعتبار شرکت:
با گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی،شرکتها خطرات تحریم مشتریان و سایرمراجع بیرونی را کاهش می دهند، درک درست از مسئولیتهای اجتماعی و رعایت آنها شرکت را از انتقاد مراجع داخلی و بیرونی مصون می سازد و بر اعتبار و وجهه شرکت می افزاید. بعلاوه از این طریق ارتباط با جامعه و سایرذینفعها توسعه مییابد و برای شرکتیک نوع مزیت رقابتی ایجاد خواهد کرد (آدامز ،2002).
4- بهبود نتایج مالی:
سرمایه گذاری مبتنی بر رعایت مسئولیتهای اجتماعی مفهومی است که ضمن آن سرمایه گذاران به هنگام تصمیمگیری در سرمایه گذاری ویا خروج سرمایه ازیک شرکت، ارزشهایی از دیدگاه شخصی و انتظارات جامعه از شرکت وکلاً معیارهای اخلاقی را در نظر می گیرند (آدامز و همکاران، 2005).
در سال 1984 در انگلستان موسسه اف پی نخستین، «صندوق سرمایهگذاری متکی بر معیارهای اخلاقی» را تأسیس نمود که در حال حاضر تعداد این صندوقها به 55 صندوق رسیده است و بالغ بر 14 میلیارد دلار سرمایهگذاری را در سال 2002 مدیریت کردهاند. تحقیق سال 2002 همبستگی مثبت بین ارزشهای بنگاه، اخلاق سازمانی و رعایت مسئولیتهای اجتماعی را با نتایج مالی نشان میدهد(اسمیز،2002).
عوامل تاثیرگذار بر رعایت و گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی:
تحولاتی که رعایت مسئولیتهای اجتماعی توسط شرکتها را در کشورهای اروپایی افزایش داده و مسئولیت خواهی از شرکتها را توسعه داده است عبارت اند از: سیاستهای صندوق بازنشستگی، تدابیراتحادیههای صنفی وصنعتی، قوانین ناظر بر رعایت مسئولیتهای اجتماعی و جوایز وگواهینامههای رعایت مسئولیتهای اجتماعی. در ادامه به توضیح اجمالی برخی از این عوامل می پردازیم .
1- سیاستهای صندوق بازنشستگی:
صندوقهای بازنشستگی در انگلستان، سیاست خود را برپایه «سرمایه گذاری مبتنی بر رعایت مسئولیتهای اجتماعی» قرارداده اند و این سیاست را در هیئت مدیره و مجامع شرکتها اعمال می کنند. ازجمله تمهیداتی که نمایندگان صندوقهای بازنشستگی در هیئت مدیرههای مجامع دنبال می کنند عبارت از پیگیری و حصول اطمینان از گزارشگری رعایت مسئولیتهای اجتماعی و برحذر داشتن شرکتها از اقدامات مغایر موازین اخلاقی و رعایت حقوق جامعه است. عدم رعایت این موازین و مسئولیتها موجب خروج سرمایه ازشرکتها می گردد(آدامز و همکاران،2005)
2- تدابیر اتحادیههای صنفی و صنعتی:
اتحادیههای صنفی وصنعتی می توانند مشترکاً به تعریف و تعیین استانداردهای ایمنی، بهداشتی و مسئولیتهای زیست محیطی بپردازند. تبادل تجارب درجهت بهبود این ضوابط و استانداردها و همچنین آموزشهای لازم برای رعایت مسئولیته
ای اجتماعی و حفظ ایمنی محیط کار و امثالهم میتواند ازجمله تدابیرو اقدامات مشترک درسطح صنعت باشد.
3- گواهینامه و جایزه:
دو نهاد بینالمللی موسوم به «گزارشگری پیشرو جهانی» و «انستیتوی مسئولیت سنجی اخلاقی و اجتماعی» حدود 12سال قبل تاسیسیا
فته اند و رهنمودها و استانداردهای جدیدی برای گزارشگری پایداری شرکتها ابداع کردهاند که براساس ارزیابی و حسابرسی کیفیت این گزارشگری،گواهینامه و جوایزی را به شرکتها اعطا می کنند.
4- قانون و مقررات:
بنابر تحقیق مؤسسه کی پی ام جی درسال 1999،کشورهای دانمارک، هلند، نروژ و سوئد در تدوین و اعمال قوانینی پیشگام هستند که شرکتها را ملزم به گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی می کنند. بورس اوراق بهادار درآمریکا، قانون شرکتها در انگلیس و بورس اوراق بهادارکانادا مقرراتی را برای گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی تدوین کرده اند. اتحادیه اروپا طی سندی با عنوان «بیانیه سبزاتحادیه اروپا» درسال 2001 رهنمودها و ضوابط گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی توسط شرکتها را مطرح کرده است .
5- تحریم مصرفکنندگان/ اقدامات NGOs:
تحریم مصرفکنندگان و اقدامات سازمانهای مستقل غیردولتی (NGOs) نظیر جذب سبزها و سازمانهای فعال در زمینه حقوق بشر، نقش بسزایی در تغییر تصمیمات شرکتها در جلوگیری از نقض حقوق انسانی و رعایت مسئولیتهای اجتماعی داشتهاند. سازمانهای مستقل آنگاه که اقدامات خود را با مشارکت مصرفکنندگان و پشتیبانی دولت به پیش برند، به اهرم قدرتمندی در اعمال فشار و تأثیرگذاری بر شرکتها در جهت رعایت مسئولیتهای اجتماعی تبدیل میگردند.
موانع بکارگیری گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی شرکتها:
با توجه به بررسی صورت گرفته در بورس اوراق بهادار تهران در سال 88 ، موانع بکارگیری گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی شرکتها در ایران شامل 4 مانع زیر می باشد(عزیزخانی و همکاران، 1388):
1- نبود الزامات قانونی برای گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی
2-عدم اطمینان مدیران نسبت به منافع حاصل از این گزارشگری
3- نبود(محدود بودن) زیرساختهای الکترونیکی که شرکتها برای این گزارشگری به آن احتیاج دارند.
4-عدم احساس نیاز جامعه به این گزارشها
که مهمترین این موانع نبود (محدود بودن) زیرساختهای الکترونیکی که شرکتها برای این گزارشگری به آن احتیاج دارند ،عنوان شده است.سپس نبود الزامات قانونی، عدم احساس نیاز جامعه و در نهایت عدم اطمینان مدیران نسبت به منافع حاصل از این گزارشگری در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.
نتیجهگیری :
مهمترین مشکل و نارسایی گزارشگری جاری در مورد مقولههای اجتماعی، اخلاقی و زیستمحیطی، فقدان طبیعت گزارشهاست
. زیرا گزارشها معمولاً جزئیات آثار عملکرد شرکت بر جامعه را به ذینفعها منعکس نمیکنند. مقولههایی که درگزارشگری مسئولیتهای اجتماعی مورد توجه و علاقه ذینفعها است به شرح ذیل میتوان عنوان نمود:
– درج رویدادهای عمده و آثار منفی عملیات شرکت.
– انطباق تصویری که شرکت به دست میدهد با آنچه مراجع بیرونی از شرکت معرفی میکنند.
– ارزیابی میزان پایداری شرکت در اثر رعایت ویا عدم رعایت مسئولیتهای اجتماعی و مسائل زیست محیطی.
– تشریح نظام حاکمیت شرکت.
رعایت موارد فوق میتواند تا حدود زیادی به جامعیت گزارشهای مسئولیتهای اجتماعی کمک کند اما اقدامات و کوششهای دیگری نیاز هست تا این گزارشها را اطمینان بخش سازد. این اقدامات که نحوه انجام و تحقق آنها میتواند موضوع و دستور کار پژوهشگران قرار گیرد را میتوان بشرح زیر عنوان نمود:
– تحلیل منافع بنگاه از رعایت مسئولیتهای اجتماعی
– بهبود مدل گزارشگری و فرایند تهیه آن و تلاش در جهت استفاده از اینترنت در انتشار گزارشها
– تهیه رهنمود برای حسابرسی فرآیندهای گزارشگری
منابع:
امیدوار، علیرضا.،1386،” مفاهیم مرتبط با مسئولیت اجتماعی شرکت ها”، اداره استاندارد و تحقیقات، مرکز ترویج مسئولیت اجتماعی شرکت ها.
عزیزخانی،مسعود-پوراشرف،یاسان اله- لطیفیان،بهزاد،1388،”موانع بکارگیری گزارشگری مسئولیتهای اجتماعی در شرکتهای پذیرفته شده
در بورس اوراق بهادار تهران”،دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک،پایان نامه کارشناسی ارشد.
فروغی، داریوش- میر شمس شهشهانی،مرتضی- پورحسین، سمیه،”نگرش مدیران درباره افشای اطلاعات حسابداری اجتماعی” ، فصلنامه بررسیهای
حسابداری و حسابرسی، شماره 52 ،صص 55 70، 1387 .
Adams,C.A.,2002,”Internal Organisational Factors Influencing Corporate Social and Ethical Reporting : Beyond Current Theorising”, Accounting,Auditing And Accountability Journal 15,2:50- 223.
Adams,C.,Zutshi,A.,2005,”Corporate Social Responsibility: Why business should Act responsibility and be Accountable , IFAC ,Article of merit,1-11.
Castka, P. Bamber, E.F. Bamber, D.F. and F.M. Sharp. (2004).”Integrating Corporate Social Responsibility (CSR) in to ISO Management System – In Search of a Feasible CSR Management System Framework”,The TQM magazin , Vol.16,No.3,pp.216 – 224
Gray, Owen and Adams,1996,”Accounting and Accountability” Chapter 4, pp.81-123.
Kok,P.,T.Wiele,R.Mckenna and A.
Brown,2001,”A Corporate social responsibility Audit Within a Quality management Frameworke”,journal of business Ethics 31,4;97-285.
Simms,J.,2002,”Business:corpor
ate social responsibility –You know it make sense”, Accountancy 130,pp:48-50.
Smith,K.,2002,”Iso considers corporate social responsibility standard” ,The Journal For Quality and Participation 25,3:420.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/2/25 2:41 صبح
مقاله هزینه یابی هدف تحت فایل ورد (word) دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله هزینه یابی هدف تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله هزینه یابی هدف تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله هزینه یابی هدف تحت فایل ورد (word) :
هزینه یابی هدف
چکیده
تحولات سریع در صنایع تولیدی جهان ، شامل رقابت سنگین در بازارهای جهانی ، نوآوری های تکنولوژی و پیشرفت سیستمهای کامپیوتری بوده است . این تحولات موجب شده است که شرکتهایی که توان هم آهنگ کردن عملیات خود را با شرایط جدید داشته اند بصورت شرکتهای موفق جهانی درآیند و شرکتهایی که چنین توانی را نداشته اند از بازار رقابت خارج شوند . در شرایط جدید، حسابداری مدیریت نیز ناچار از ابداع و بکار گیری روشها و سیستمهایی بوده اند که جوابگوی نیازهای روز شرکت باشد یکی از این روشهای جدید ، رو بکار گیری بها یابی ( هزینه یابی) هدف می باشد که مزایای چشمگیری را در شرکتهای ژاپنی داشته هزینه یابی هدف یک ابزار راهبردی قوی است که سازمان را همزمان قادر به یافتن سه بعد ، کیفیت ، هزینه وزمان می کند .
همچنین شرکتها و تولید کنندگان ضمن حفظ کیفیت محصولات خود توجه ویژه ای به سود در کاهش قیمت های محصولات خود دارند هزینه یابی هدف رویکردی است که به کاهش هزینه های محصول در طی تمامی مراحل چرخه حیات می پردازد و در عین حال نیاز های مشتری را نیز پاسخ می دهد . بهایابی ( هزینه یابی) هدف رویکردی است برای رسیدن به بهای محصول/ خدمت در شرایطی که قیمت بر اساس رقابت تعیین می گردد و سود مورد انتظار از پیش مشخص و تعیین شده است. این بهایابی به طور عمده برای محصولات جدید کاربرد دارد و در صورتی از آن برای محصولات موجود استفاده می شود که این محصولات یا مراحل تولید آ
نها از نو طراحی شود.هدف اصلی بهایابی هدف کاهش هزینه ها را در مراحل قبل از تولید و با متمرکز کردن تلاش تمامی دوایر مربوط به یک شرکت و ایجاد انگیزه در تمام کارکنان شرکت برای رسیدن به هدف سود در فرایند توسعه محصولات جدید را دنبال می کند. بر مبنای این سیستم با حذف مراحل پر هزینه و وقت گیر در مرحله طراحی م
حصول ،زمان لازم برای ورود محصول به بازار را کاهش می دهد.در هزینه یابی بر مبنای هدف کلیه هزینه های مربوط به چرخه حیات محصول مورد توجه قرار می گیرد.
واژه های کلیدی: حسابداری مدیریت ، بهایابی ( هزینه یابی) هدف ، چرخه عمر محصول ، زنجیره ارزش
مقدمه
شرکتها وکارخانجات به دلیل افزایش رقابت در دهه های اخیر در راستای افزودن بر مزایای محصولات خود تلاشهای چشمگیری نموده اند .برای بسیاری از شرکتهای ژاپنی از جمله کارخانه تویوتا با تولید محصولات با کیفیت بالاتر وهزینه کمتر توانسته در زمینه جلب مشتری به موفقیت های بزرگ دست یابند .یک برنامه ریزی مناسب می تواند باعث توسعه محصولات از طریق طراحی پروژه ها ومحصولات وخدمات با کیفیت بهتر بدون افزایش قیمت شود (روی وهمکاران ،2004) .طبق نظریه کوپر وسلاگ مولدر(1997)راهکار مناسب “مدیریت هزینه ” است نه “کاهش هزینه “،زیرا کاهش هزینه توام با کاهش کیفیت وکاستن کارکردهای محصول است در حالی که هدف اصلی ،کارایی مناسب با کیفیت بهتر وهزینه کمتر می باشد .هزینه یابی هدف به عنوان ابزاری مهم واساسی در کم کردن هزینه ها ورقابتی شدن بازار در دهه گذشته محسوب می گردد .(الرام 2002 ) .ورتی(1991) هزینه یابی هدف را “اسلحه هوشمند وسر ی ژاپنی ها ” لقب داد .ریشه های ظهور وبروز هزینه یابی بر مبنای هدف را می توان در سالهای پس از جنگ جهانی دوم ،جستجو کرد .زمانی که به دلیل کمبود شدید مواد اولیه ،تولید کنندگان وکارخانه های آمریکایی تلاش سازمان یافته ای را انجام می دادند تا بتوانند محصولاتی را با
قیمت پایین عرضه کنند .این تلاشها بعد ها مهندسی ارزش نام گرفت (الرام 2002).هزینه یابی هدف ،یک برنامه ریزی بلند مدت برای مدیریت سودآوری واحد تجاری است که در آن مشتری وقیمت ،تعیین کننده ومحوری می باشند .هزینه یابی بر مبنای هدف یک نوآوری در سیستمهای حسابداری مدیریت ژاپنی است وبر اساس درک عمومی حاصل شده است .هدف ژاپنی ها از ارائه این مدل انتخاب طرح وساخت محصولات کاملا اقتصادی بود
(تولید محصولاتی با حداقل هزینه وحداکثر کشش ).
تعاریف هزینه یابی هدف (Target Costing )
هزینه یابی هدف یک مقوله استراتژیک در مدیریت هزینه است که بحث اصلی آن برآورد هزینه برای محصول یا خدمت می باشد که براساس آن پس از فروش محصول یا ارائه خدمات شرکت به درآمد بر مبنای هدف (درآمد مطلوب )دست می یابد .یک روش بهبود یا در حقیقت یک فرایند سیستماتیک است که در آن مدیریت هزینه یا برنامه ریزی سود توصیف می شود .در این روش ابتدا قیمت هدف (قیمت بازار)که عبارت از پیش بینی قیمت برای یک محصول یا خدمت خاص است ومشتری مایل وقادر به پرداخت آن است از طریق بررسی بازار تعیین می شود پس از آن سود هدف مشخس می شود.
روش سنتی : هزینه های چرخ کامل عمر محصول + س
ود= قیمت
روش TC : قیمت هدف – سود هدف = قیمت تمام شده هدف
بعد از تعیین قیمت تمام شده هدف این قیمت به اجزاء مختلف تجزیه می شود که شامل مواد،دستمزد وسربار میشود .
هزینه یابی هدف یک رویکرد ساختار یافته ومنظم برای تعیین هزینه های تولید می باشد .که در آن یک محصول باید با سطح مشخصی از کیفیت وکارکرد وبا قیمت فروش پیش بینی شده به منظور ایجاد یک سطح از سودآوری تولید شود .هزینه یابی هدف یک ابزار راهبردی قوی است که سازمان را همزمان قادر به یافتن سه بعد ،کیفیت ،هزینه وزمان می کند .وهزینه ها را قبل از وقوع کنترل می کند .همچنین هزینه یابی هدف فرهنگی را مقدور می دارد که به مشتری ارزش می دهد وهمه فعالیتها ی هزینه یابی هدف را نیازهای مشتریان هدایت می کند .هزینه یابی هدف رویکردی است برای رسیدن به بهای محصول /خدمت در شرایطی که قیمت فروش بر اساس رقابت تعیین می گردد وسود مورد انتظار از پیش مشخص وتعیین شده است . لذا باید هزینه ها وبهای تمام شده را به سطحی رساند که با فرض قیمت از پیش تعیین شده فروش وحداقل سود انتظاری ،هزینه ها از سطح ومیزان پیش بینی شده فزونی نباید .آنچه کار مدیریت بنگاه را در این معامله دشوارتر می سازد .این است که کاهش وکنترل هزینه ها باید با حفظ وحتی گاهی ارتقاء کیفیت نیز همراه باشد .به همین لحاظ می گویند که هزینه یابی هدف بخشی از فرایند مدیریت جامعه برای بقاء سازمان در محیط رقابت فزاینده است .در حال حاضر هزینه یابی هدف را می توان به عنوان فرایند سیستماتیک مدیریت هزینه وبرنامه ریزی سود توصیف کرد که کاهش هزینه ها با متمرکز کردن تلاش تمامی دوایر مربوط به یک شرکت مانند بازار یابی ،مهندسی ،تولید وحسابداری انجام می دهد وفرایند کاهش هزینه در مراحل قبل از تولید انجام می شود .
– تعریف کوپر (1992) : هزینه یابی هدف به دنبال شناسایی هزینه های تولید یک محصول تا زمانی است که محصول مورد نظر به قیمت تعیین شده به فروش رفته و سود دلخواه مدیریت را محقق نماید .
– تعریف کاتو(1994):هزینه یابی هدف یک روش محاسبه و تعیین بهای تمام شده محصول نیست بلکه یک برنامه جامع کاهش هزینه است که حتی پیش از ابتدایی ترین مرحله تولید آغازمیشود.
– تعریف گسترده ای ازYoshi kawa ،که شامل فرایند تعیین و دستیابی است:
– فرایند تعیین هزینه هدف برای محصولات در مراحل اول
یه فرایند توسعه محصول جدید (NPD ) وکمک به دستیابی به هزینه هدف در طول فرایند PD N ،از طریق تامین وتهیه اطلاعات هزینه یابی هدف به منظو محصول از زمانی که فرایند آغاز می شود وبطور کلی هزینه یابی هدف رویکردی است .که به کاهش هزینه های یک محصول در طی تمامی مراحل چرخه حیات می پردازد ودر عین حال نیازهای مشتری را نیز پاسخ می دهد .
در تمامی تعاریف به نکات مشترکی اشاره شده است ؛
• اهمیت قیمت وسود هدف ،پیش از تعیین ومحاسبه بهای تمام شده
• هدف گذاری هزینه ها وکاهش آنها در طی چرخه حیات محصول
• همکاری واحدهای مختلف از قبیل بازاریابی ،مهندسی ،تولید ، کیفیت وحسابداری
مفهوم هزینه یابی بر مبنای هدف
هزینه یابی هدف مربوط به استراتژی رقابتی سازمان وچرخه تولید محصول است .استراتژی رقابتی هدفهای درازمدتی را که سازمان باید به منظور برآورده کردن تقاضای بازار وبقای سودآوری خود پی بگیرد تعیین می کند وشرایطی را فراهم می آورد که سازمان با استفاده از آن به اهدافش دست یابد . بنابراین هزینه یابی هدف به وسیله متغیرهای استراتژی چون تمایلات بازار ،نیاز مشتریان ،پیشرفت فناوری والزامات کیفیت ،می تواند محصولی را که از نظر قیمت ،کیفیت وزمان مورد انتظار ،تقاضای مشتری را برآورده سازد ،شناسایی کند .هز
ینه یابی هدف بطور عمده برای محصولات جدید کاربرد دارد ودر صورتی از آن برای محصولات موجود استفاده می شود که این محصولات یامراحل تولید آنها از نو طراحی شود .
شکل 1 مفهوم هزینه یابی هدف را که تعاملی از دو
مفهوم استراتژی رقابتی وچرخه تولید محصول جدید است نشان می دهد وبیان می کند که استراتژی رقابتی ،در نتیجه تحقیق بر روی نظرات مشتریان ورقبا تدوین می شود .
شکل 1 – مفهوم سازمانی هزینه یابی هدف
اهداف هزینه یابی هدف
هزینه یابی هدف کاهش هزینه ها را در مرحله قبل از تولید وبا متمرکز کردن تلاش تمامی دوایر مربوط به یک شرکت وایجاد انگیزه در تمام کارکنان شرکت برای رسیدن به هدف سود در فرایند توسعه محصولات جدید را به عنوان هدفهای اصلی دنبال می کند .حسابداری صنعتی ومدیریت هزینه با بکارگیری هزینه یابی هدف که مستلزم : (1) تصمیم گیری در خصوص اینکه چه محصولی در نظر است فروخته شود .(2) تعیین قیمت فروش
که رقابت موجود اجازه می دهد .(3)مدیریت هزینه ها به منظور تحصیل سود مورد انتظار است ،با دایره فروش وبازاریابی ودایره مهندسی ،همکاری نزدیک دارند .منظور از هزینه یابی بر مبنای هدف ،کاهش هزینه وگزینش تدبیرهای مناسب برای مدیریت موثر هزینه ها در مراحل تحقیق ،توسعه وطراحی (مراحل قبل از تولید )است .زیرا از آنجایی ک
ه فرایندها وروشهای تولید نوع تجهیزات ونوع محصول قبلا” در مرحل برنامه ریزی مشخص وتثبیت شده است .لذا تلاشهایی که برای کاهش هزینه ها در مرحله تولید می شود اثر محدود دارد .هزینه یابی هدف یک مهندسی معکوس است که در ابتدا مراحل طراحی محصول ،نتایج احتمالی را با تحقیقات بازار پیش بینی کرده وسعی دارد محصولی با بهای تمام شده مشخص که هم تامین کننده سود مورد نظر مدیریت وهم تامین کننده نیازهای مشتری (از لحاظ قیمت ،کیفیت وکارکرد )باشد ارائه کند .
6اصل عمده در هزینه یابی هدف
1- هزینه یابی قیمت بازار 2- مشتری مداری 3- همکاری سیستمی 4- تمرکز برفرآیند طراحی 5-هزینه یابی چرخه عمر محصول 6 – مشارکت زنجیره ارزش
1- هزینه یابی قیمت بازار
گام اول در تعیین هزینه هدف یک محصول ،تعیین قیمت فروش وحاشیه سود مورد نظر شرکت برای یک محصول است .(بطور کلی هر هزینه یابی بر مبنای
هدف برای بدست آوردن هدفهای هزینه ،حاشیه سود مورد دلخواه از قیمت بازار سازمان یافته آن محصول کسر می گردد این اصل را می توان به صورت معادله ریاضی درآورد :
p-=c
C بیانگر هزینه های هدف
P بیانگر قیمت بازار سازمان یافته وبطور کامل رقابتی
نشان دهنده سوده هدف است .
2- مشتری مداری
در تمام فرایند تولید همواره باید نظریات مشتری مورد توجه وآگاهی قرار گیرد وخواسته ها ونیازای مشتریان هم چون کیفیت ،قیمت وزمان همزمان در محصول وتصمیمات ساخت وتجزیه وتحلیل هزینه ها اعمال گردد .هزینه هدف را نمی توان با زیر پا گذاشتن ویژگی های مورد نظر مشتری ،تضعیف کارکرد در مورد اعتبار یک محصول وبا معوق گذاشتن معرفی کالا به بازار بدست آورد .کیفیت محصول وبهبود کارکرد تنها در صورتی امکان پذیر است که :
الف- محصولات، انتظارات مشتری را برآوردسازد .
ب – مشتریان حاضر باشند بابت آن محصول ،پولی بپردازند
.
ج- سهم بازار یا حجم فروش افزایش یابد .
3 – همکاری سیستمی (عملکرد متقابل واحدها )
در هزینه یابی برمبنای هدف گروهای زیادی متشکل از تیم تولید شامل مهندسین صنایع ،طراحان ،مهندسین خط تولید ،واحد فروش ،بازاریابی ،تدارکات ،ح
سابداری بهای تمام شده ،وواحد خدمات وپشتیبانی تشکیل می گردد .در این سیستم علاوه بر افراد درون سازمانی که از آنها نام برده شد ،از اشخاص برون سازمانی همچون قطعه سازان ،فروشندگان ، توزیع کنندگان ،نمایندگیهای فروش ،واحدهای خدماتی پس از فروش ،ارائه دهندگان مواد اولیه نیز استفاده می کنند ، این تقابل گروها با یکدیگر می تواند زمان عرضه محصول را کاهش دهد ونیز از هزینه های بیهوده صرف نظر نمایند .از تضاد وبرخورد عقاید اعضای گروه است که هزینه ها کاهش ،کیفیت بالا ،زمان ارائه کالا به بازار کمتر واز نظرات وعقیده های هر گروه آگاه شده ،وسرانجام کالایی با قیمت مناسب به دست مشتری می رسد .
4- تمرکز بر فرآیند طراحی
هزینه یابی بر مبنای هدف با حذف مراحل پر هزینه ووقت گیر در مرحله طراحی محصول ،زمان لازم برای ورود محصول به بازار را کاهش می دهد در این سیستم هزینه ها قبل از وقوع مورد نظارت وکنترل قرار می گیرند .در حالی که در روشهای سنتی تمرکز مدیریت به منظور کاهش هزینه ها بر صرفه های ناشی از مقیاس ،کاهش ضایعات وبهبود بازده می باشد .
4 اصل فرعی بر این دیدگاه تاثیر می گذارند که عبارتند از :
در سیستمهای هزینه یابی هدف هزینه ها قبل از وقوع مورد نظارت وکنترل قرار می گیرند فرآیند هزینه یابی هدف ومرحله طراحی تمرکز دارد وبه نظر می رسد در اثر طراحی کل هزینه ها – از مرحله تحقیقات وتوسعه گرفته تا نقطه ای که محصول در خط تولید قرار می گیرد- کاهش هزینه طی چرخه کامل زندگی یک محصول امکان پذیر است تمامی تصمیمات مهندسان از صافی ارزیابی مربوط به ارزش نسبی مشتری می گذرند و پس از آن در طرح تولید منظور میشوند .سیستمهای هزینه یابی هدف موجب می شود وظائف مشترک کلیه بخشهای شرکت در زمان طراحی مورد تحلیل وآزمون قرار گیرد .در نتیجه تغییرات مهندسی در م
راحل تولید قبل از رسیدن محصول به مرحله نهایی صورت می گیرد .در سیستم هزینه یابی هدف مهندسی همزمان محصولات ومراحل تولید (به جای مهندسی ترتیبی ) باعث کاهش دوره زمانی تولید می شود .زیرا امکان حل مشکل را قبل ازشروع تولید فراهم می آورد .
5- هزینه یابی چرخه عمر محصول
دوره عمر محصول عبارت است از : فاصله زمانی بین طراحی تا عرضه محصول جدید به بازار وتوقف تولید آن به دلیل نبود تقاضای کافی برای آن در بازار .بنابراین تما فعالیتهای لازم از طراحی محصول وخرید مواد اولیه برای ساخت آن تا تحویل محصول ساخته شده وارائه خدمات پس از فروش را در بر می گیرد .در هزینه یابی بر مبنای هدف کلیه هزینه های مربوط به چرخه حیات محصول همچون قیمت خرید هزینه های عملیاتی ،هزینه های تعمیرات ونگهداری ،هزینه توزیع مورد توجه قرار می گیرد وهدف ،حداقل کردن هزینه های چرخه محصول تا مصرف کننده است .هزینه های فرایند تولید در 3 مرحله هستند .
هزینه های مراحل قبل از ساخت : هزینه های R&D ،طراحی ،الگوسازی ،ماکت وآزمون وایجاد کیفیت در محصولات
هزینه های مراحل ساخت : هزینه های مستقیم وغیر مستقیم تولید
هزینه های مراحل بعد از ساخت : هزینه های فروش ،بازاریابی ،توزیع ،بسته بندی ،حمل نمونه های رایگان ،تبلیغات ، خدمات پس از فروش وگارانتی
مدیریت هزینه تنها بر هزینه های در حال ساخت تاکید داشته در حالی که هزینه های مراحل قبل وبعد از ساخت را باید بخش مهمی از چرخه حیات محصول دانست .
6- مشارکت زنجیره ارزش
مهندسی ارزش عبارتست از آزمون منظم عوامل موثر بر بهای تمام شده محصولات با هدف ایجاد یک مهندسی برای رسیدن به اهداف مشخص در یک سطح استانداردی در کیفیت وقابل اتکا بر اساس بهای تمام شده قابل قبول در اقتصاد جهانی .هدف برنامه های مهندسی ارزش حداقل نمودن هزینه محصولات جدید نمی باشد .بلکه دستیابی به یک سطح معینی از کاهش هزینه می باشد .به عبارت دیگر هدف مهندسی ارزش ،افزای
ش ارزش محصولات تولیدی شرکت می باشد .هدف نهایی هر موسسه ایجاد ارزش برای مشتریان است .یک موسسه زمانی سود آور خواهد بود که ارزش ایجاد شده اش بیشتر از هزینه تولیدات وارائه خدماتش باشد .تمامی عناصر زنجیره ارزش از قبیل تامین کنندگان قطعات ،فروشندگان، توزیع کنندگان وارائه کنندگان خدمات در هزینه یابی هدف قرار دارند .هزینه یابی هدف ،کاهش هزینه ها را
از طریق ایجاد رابطه همکاری با اعضای خارج سازمان در سراسر زنجیره ارزش انجام می دهد .
ارتباط بین هزینه یابی هدف وعوامل موثر بر هزینه یابی هدف در رابطه با بهبود محصول وکسب سود مورد انتظار .
1- مشتری مداری با هزینه یابی هدف رابطه مست– چگونگی طراحی محصول در کاهش هزینه های مرتبط با محصول در هزینه یابی هدف تاثیر مستقیم دارد .
4- مهندسی ارزش وکایزن با هزینه هدف دست یافتنی رابطه مستقیم دارد . 5- چرخه محصول با هدف گذاری هزینه ارتباط مستقیم دارد .
فرایند TC (target costing )
در ادبیات مربوط به هزینه یابی هدف ،نظامهای متفاوتی بیان شده است .اما به نظر می رسد فرایندی که کوپر انتخاب کرده قابل فهم تر باشد .بر اساس نظرایشان فرایند هزینه یابی بر مبنای هدف دارای سه سطح می باشد که شامل :
الف- هزینه یابی در سطح محرک بازار :
شامل تعیین قیمت فروش هدف ،حاشیه سود هدف وبهای تمام شده (هزینه ) مجاز برای محصول جدید است .
ب- هزینه یابی در سطح محصول :
در این مرحله ،بهای تمام شده هدف قابل دست یابی درسطح محصول تعیین می شود .
ج- هزینه یابی در سطح اجزا (قطعات):
در این سطح، هزینه هدف محصول به سطح قطعات به منظور تعیین قیمت خرید آنها سرشکن می شود .
الف) هزینه یابی محرک بازار :
هزینه یابی بر مبنای هدف با هزینه های محرک بازار شروع می شود .هدف از هزینه یابی محرک بازار تشخیص هزینه مجاز محصولات آتی شرکت است .هزینه مجاز ،هزینه ای است که در صورت شناخت محصول با آن هزینه می توان به حاشیه سود مورد انتظار با قیمت
هدف دست یافت .بخش هزینه یابی محرک بازار در فرایند هزینه یابی هدف بر گرایشات وتمایلات وتقاضا ها ونیازهای مشتریان متمرکز است .همچنین از هزینه های مجاز برای انتقال فشار های رقابتی بازار به طراحان محصول وتامین کنندگان قطعات استفاده می شود .
ب)هزینه یابی در سطح محصول :
این سطح بر نوآوری وخلاقیت طراحان محصول تمرکز دارد که با یافتن روشهای طراحی ،رضایت مشتریان را با هزینه های مجاز تامین کند .به این منظور ازفنون مهندسی ا
رزش استفاده می شود .
هزینه یابی در سطح محصول در 3گام تقسیم بندی میشود :
1- تعیین هزینه هدف محصول 2 – تنظیم هزینه یابی بر مبنای هدف از راه نمایش پیشرفت کار 3 – استفاده از مهندسی ارزش
تعیین هزینه هدف محصول : در این مرحله بر اساس هزینه های جاری ،بهای تمام شده محصول جدید پیش بینی میشود پس از آن ،باید شکاف موجود بین هزینه مجاز وهزینه هدف را با استفاده از تکنیک مهندسی ارزش از بین برد .
هزینه هدف محصول = هزینه جاری – اهداف کاهش هزینه هدف
درجه کاهش هزینه برای دستیابی به هزینه مجاز را “هدف کاهش هزینه ” گفته میشود .
هزینه های مجاز – هزینه جاری = کاهش هزینه مورد نیاز
از آنجا که هزینه مجاز بر مبنای شرایط خارجی تعیین میشود ،توانایی های داخلی شرکت را در نظر نمی گیرد .لذا این خطر وجود دارد هزینه مجاز قابل دستیابی نباشد .برای حفظ مقررات ونظام هزینه یابی هدف ،موسسه باید بخش اهداف کاهش هزینه قابل دستیابی وغیر قابل دستیابی را مشخص سازد
ج- هزینه یابی بر مبنای هدف در سطح اجزا(قطعات) :
پس از تکمیل هزینه یابی هدف سطح محصول ،مرحله سوم ،یعنی هزینه یابی سطح قطعات شروع میشود که هزینه هدف ،سطح محصول را به سطح قطعات منتقل می کند .هزینه های هدف سطح قطعات مشخص می کنند که شرکت آمادگی دارد چه مبلغی را برای خرید قطعات مورد نیاز محصول خود بپردازد .
در این فرایند درون سازمانی برای رسیدن به هدف یا بازکردن مجراهای ارتبا
طی جدید در بین تامین کنندگان قطعات ،مشتریان وطراحان محصول استفاده میشود .تنها بعد از اجرای موفقیت آمیز این مراحل است که مدیریت شرکت جهت عزم همگانی کارکنان برای حصول به قیمت تمام شده هدف ،سرلوحه اصلی امور شرکت را تصویب ودر عین حال آنرا بطور پیوسته مورد تجدید نظر قرار می دهد .
هزینه یابی هدف در مقایسه با روش سنتی مدیریت هزینه
رویکرد سنتی : بهای تمام شده بعلاوه در صدی از سود برای بدست آوردن قیمت بازار واگر بازار این قیمت را نپذیرفت شرکت دریافتن راههایی برای کاهش هزینه تلاش می کند ..رویکرد سنتی از نگرش سیستم بسته سرچشمه می گیرد این نگرش عمل متقابل بین سازمان ومحیط آن وبررسی بسیاری از متغیرها را در شرح رفتار سیستم نادیده می گیرد .وبعد از مشاهده نتایج واقعی نسبت به اصلاح فعالیتها اقدام می کند .
در صورتی که هزینه یابی هدف با قیمت بازار وحاشیه سود برنامه ریزی شده با برقراری هزینه های مجازمحصول شروع میشود وطراحی مراحل عملیات وتولید پس از آنکه هزینه محصول تا میزان هزینه مجاز کاهش یافت آغاز می شود (جدول شماره 1)
جدول شماره(1) مقایسه دو رویکرد مدیریت هزینه س
نتی وهزینه یابی هدف
ردیف بهای تمام شده+ درصدی سود هزینه یابی هدف
1 قیمت بازار به عنوان بخشی از برنامه ریزی بهای تمام شده در نظر گرفته نمی شود . قیمت بازار رقابتی در برنامه ریزی بهای تمام شده در نظر گرفته می شود .
2 هزینه ها ،قیمت را مشخص می کند . قیمت ،هزینه
ها را مشخصمی کند .
3 به منظور کاهش هزینه ها ،به ضایعات وعدم کارایی وسربار تولید توجه می شود . طراحی ،عامل با اهمیتی در کاهش هزینه هاست وهزینه ها قبل از وقوع مورد نظارت وکنترل قرار می گیرد .
4 مشتری در کاهش هزینه دخالتی ندارد ،وبه نیازها وسطح رضایت مشتری توجه نمی شود . داده های مشتریان به عنوان راهنمایی برای کاهش هزینه هاست .
5 تامین کنندگان قطعاات ومواد اولیه بعد از طراحی محصول درگیر میشوند . تامین کنندگان قطعات ومواد اولیه زودتر از اتمام طراحی درگیر میشوند .
6 دربرنامه ریزی بهای تمام شده از زنجیره ارزش استفاده نمی شودویا کمتر استفاده میشود . دربرنامه ریزی بهای تمام شده از زنجیره ارزش استفاده میشود
مقایسه مبانی نظری رویکردهای مدیریت هزینه
تفاوت موجود بین رویکردهای هزینه یابی هدف وهزینه یابی سنتی در برنامه ریزی سود وهزینه ،منعکس کننده اختلاف در مبانی نظری هریک از آنهاست .این مبانی در تئوری سیستمها ریشه دارد که ناشی ازطرز تفکر در مورد مدیریت وکنترل است .ر
ویکرد سنتی بهای تمام شده بعلاوه درصدی سود از نگرش سیستم بسته سرچشمه میگیرد .این نگرش عمل متقابل بین سازمان ومحیط آن وبررسی بسیاری از متغیرها را در شرح رفتار سیستم نادیده می انگارد.وبعد از مشاهده نتایج واقعی نسبت به اصلاح فعالیتهای اقدام می کند که طی آن برای تطبیق استانداردهای از پیش تعیین شده تلاش میشود .در مقابل سیستم هزینه یابی هدف یک سیستم باز است .این رویکرد اهمیت سازگاری سازمان با محیط خود رامورد توجه قرار می دهد .در شرح رفتار سیستم ،مجموعه پیچیده ای از تاثیرات متقابل در نظر گرفته می شود .فعالیتهای اصلاحی قبل از وقوع نتایج واقعی صورت می گیرد .درجدول شماره (2)چهار تفاوت عمده بین هزینه یابی هدف ومدیریت سنتی هزینه خلاصه شده است .
جدول شماره (2)- مقایسه مبانی نظری رویکردهای مدیریت هزینه
مفهوم تئوری سیستمها مدیریت سنتی هزینه (سیستمهای بسته ) هزینه یابی هدف (سیستمهای باز )
در ارتباط بامحیط بیرونی محیط بیرونی را نادیده می گیرد .این سیستم به معیارهای داخلی کارایی توجه دارد در تاثیر متقابل با محیط بیرونی برای پاسخ گویی به نیازهای مشتریان وشرایط رقابتی است .
تعداد متغیرهایی که مورد توجه قرار می گیرد عملکرد متقابل یا اثر بیرونی را بر سیستم هزینه مورد توجه قرار نمی دهد . بسیاری از ارتباطات پیچیده بین عملکردها و سرتاسر زنجیره ارزش را در نظر می گیرد .
شکل مقررات بعد از اینکه هزینه تحقق یافت ،از طریق اطلاعات مربوط به انحرافات ،اصلاح اشتباه انجام می شود . قبل از اینکه هزینه ای تحقق یابد بوسیله پیش بینی وطراحی ،از طریق پیش بینی محصول قبل از تولید ،اصلاحات انجام میشود .
هدف اعمال مقررات یا کنترل حفظ میزان هزینه ها در محدوده
ای که توسط استانداردها یا بودجه مشخص شده است . اصلاح (بهبود)هزینه هم برای مشتری وهم برای تولید کننده در طی عمر محصول تداوم دارد .
مقایسه هزینه یابی هدف وهزینه یابی مبتنی بر فعالیت
با وجود آنکه مدیریت مبتنی بر فعالیت نسبت به مدیریت سنتی برتراست اما چهارچوبی کافی برای مدیریت هزینه نمی باشد چرا که هیچ تضمینی وجود ندارد ک
ه ارزش یک فعالیت ایجادشده بوسیله تلاش مدیریت مبتنی بر فعالیت ،نیازهای واقعی مشتریان را منعکس سازدوبه افزایش رضایت مشتریان منجر شود .
اطلاعات حاصله از مدیریت مبتنی بر فعالیت ،در کوتاه مدت مدیران را در بالابردن کارایی واثر بخشی فعالیتهای موجود یاری می دهد ولی آنها را در یافتن فرصتهای جدید برای ایجاد ارزش برای مشتریان کمک نمیکند .به این دلیل مدیریت مبتنی بر فعالیت ممکن است مدیران را به کاهش سودآوری و تهدید بقا در بلند مدت سوق دهد .
مزایای هزینه یابی هدف
هزینه یابی بر مبنای هدف ازکارسازترین روشهای مدیریت هزینه است ،زیرا با سایر استراتژی های مدیریت که امروزه در بازارهای رقابتی ومخصوصا” بازار تجارت آزاد جهانی برای محصولات با چرخه عملیاتی کوتاه مدت بکار گرفته میشود مقایسه پذیر است .محاسبه هزینه بر مبنای هدف ،این امکان را فراهم میآورد که شرکتها هدف کاهش هزینه را در قالب عملی بیان کنداین کار ابزار نیرومندی برای مدیران فراهم می آورد ، زیرا حسابداری مدیریت ازاین راه ،با محصول رابطه بسیار نزدیکی پیدا می کند ودرک اطلاعات تهیه شده بوسیله سیستم حسابداری مدیریت نیز برای کارکنان آسان میشود .هزینه یابی هدف یک ابزار راهبردی قوی است که سازمانها را همزمان قادربه یافتن 3 بعد کیفیت ،هزینه وزمان می کند وهزینه ها را قبل از وقوع کنترل می کند .همچنین هزینه یابی هدف ،فرهنگی را مقررمی کند که به مشتری ارزش دهد ،کارکردهای هم ارز را هماهنگ میسازد واطلاعات شفاف میکند .اگر در اجرا وحفظ یک سامانه هزینه یابی هدف موثر ،موفق باشیم علاوه بر موارد بالا ،قادر به انجام مواردی به شرح زیر خواهیم بود :
1- تعیین هزینه انتظاری تولید محصول یا ارائه خدمات ، 2- دستیابی به هزینه کاراتر ، 3- شناسایی نیازهای مشتریان ، 4- افزایش سودآوری در بلند مدت ، 5- تطابق فعالیتهای شرکت با نیازهای مشتریان ، 6- ورود به رقابت جهانی ، 7-آگاه ساختن اع
ضای کاری از اهداف هزینه واحساس تعهد آنها نسبت به نوآو.ری در محصول ، 8- استفاده از فرصتهای موجود در بازار 9- ایجاد انگیزه بر روحیه کار گروهی در سازمان 10- کاهش بهای خرید قطعات ومواد 11- بهبود مستمر(توان رقابت با رقبا) 12- بهبود طراحی وتوانایی مسئولیت خواهی و;;;
میزان استفاده از هزینه یابی بر مبنای هدف در شرکتهای مختلف جهان
هشتاد درصد از شرکتهای مونتاژ کار ژاپنی مبادرت به استفاده ازهزینه یابی برمبنای هدف کرده اند .در بین شرکتهای خودروساز،می توان به شرکتهای بزرگی چون تویوتا،کریسلر،فورد،نیسان،مرسدس بنزودی هاتسو،شرکت آلیموس در زمینه تولید دوربین های عکاسی وفیلمبرداری ،در صنایع الکترونیک شارپ ،پاناسونیک ومیتسوشیتا،ودر صنایع ساخت رایانه اپل، کامپک ،توشیبا واینتل اشاره کرد (ولفل 2000 )
با نگاهی به شرکتهایی که اقدام به استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای هدف کرده اند ،متوجه 2 نکته می شویم :
1- شرکتهایی که اقدام به استفاده از این روش کرده اند ،در محیطهای پرفشار ورقابتی بازار قرار گرفته اند .
2- شرکتهای استفاده کننده از این روش ،جزء شرکتهای برتر در رشته های صنعتی مربوط به خود هستند .
هزینه یابی بر مبنای هدف ،به طرز گسترده ای در شرکتهای ژاپنی مورد استفاده قرار گرفته .بطوریکه در سال 1992 میلادی ، 100 % شرکتهای خودروساز ،5/88 % شرکتهای صنایع الکتریکی و8/82 % شرکتهای تولید کننده ماشین آلات مبادرت به استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای هدف کردند (فیشر)
برخی شرکتهای بزرگی که در حال حاضر از هزینه یابی بر مبنای هدف استفاده می کنند،عبارتند از :
1- شرکتهای تویوتا 2- شرکت کریسلر 3- شرکت فورد 4- شرکت مرسدس بنز 5- شرکت جنرال موتورز 6- شرکت اینتل
7- شرکت نیسان 8- شرکت سونی 9- شرکت دای هاتسو
معایب هزینه یابی هدف
1- درخواست کار زیاد از کارکنان 2- خستگی کارکنان 3- توجه کافی به محرک درآمد نداشتن 4- آشفتگی بازار 5- وقت گیر
6- چرخه های توسعه طولانی 7- بسیار خطی وبروکراتی
ک 8- بسیار جزئی 9- تضادهای سازمانی 10- مغایرت
های فرهنگی و;
نتیجه گیری
با گسترش روزافزون مباحث مربوط به سازمان تجارت
جهانی وپیوستن تدریجی کشورهای مختلف به این سازمان ،لزوم توجه به تکنیکهای نوین مدیریت هزینه بیش از پیش احساس میشود ،درحال حاضر هزینه یابی هدف ،بطورگسترده در صنایع مختلف کشورهای جهان بکار گرفته م یشود .بمنظور اجرای موفق هزینه یابی هدف ،لازم است کلیه شرکتها وتولیدکنندگان صنایع مختلف ،ضمن حفظ کیفیت وکارکرد محصولات خود ،توجه ویژه ای به این مقوله سودمند در کاهش قیمتهای محصولات خود بنمایند .تا با رقابتی کردن محصولات خود ،سهم خود را در بازار افزایش وسودآوری خودرا افزای
ش دهند .هزینه یابی هدف ضمن حفظ منافع صاحبان صنایع باعث افزایش رضایتمندی مشتریان ورفاه اجتماعی می گردد واجرای موفقیت آمیز این نظام مستلزم رعایت موارد زیر می باشد :
1)توجه خاص مدیران ارشد وبه تبع آن سایر مدیران ومسئولان به اهمیت این مقوله 2) ایجاد فرهنگ کاهش هزینه در سطح شرکت وشرکتهای تابعه 3)مشتری مداری واقعی 4)هدایت تامین کنندگان مواد وقطعات با توجه به نظام هزینه یابی هدفمند .
5)سهیم نمودن کارکنان تمام سطوح در دستاوردهای شرکت .6)بکارگیری سیستمهای اطلاعاتی جامع ویکپارچه
منابع
اعتمادی ،حسین .(تابستان 1384)
،”عاملهای موثر بر لزوم استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای هدف “،مجله علوم اجتماعی وانسانی ،شماره 43 .
انصاریان ،مهدی .(تابستان 1382) ،” استراتژی وحسابداری مدیریت ” ،فصلنامه حسابرس ،شماره 20
بلوریان تهرانی ،محمد .(تیرماه 1380)،”رقیب ورقابت دربازار”،مجله کارآفرین،شماره 7
ثقفی ،دکتر علی ودکتر رحیم ارباب اسماعیلی .(بهار 1383)،”بررسی اثرات اقتصادی پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی برروی صنعت خودرو با نگرش به روشهای حسابداری مدیریت در شرکت ایران خودرو “،نشریه مطالعات حسابداری ،شماره 5
ثقفی ،علی.؟(بهار 1375)،”مدیریت استراتژیک وایده های نوین حسابداری مدیریت “،حسابرس 6 (مجموعه مقالات )انتشارات سازمان حسابرسی .
حجازی- رضوان .(1382)،”مدیریت بر مبنای هدف”،مجله حسابداری دانشکده علوم اداری واقتصادی اصفهان ،سال پانزدهم ،شماره 29
حجازی ،رضوان وامیرالبدوی .(1384)،”هزینه یابی بر مبنای هدف ،سازمان مدیریت صنعتی “،تهران.
حقیقی پراپری ،محمد.”هزینه یابی بر مبنای ه
دف”،( www.bilan.ir ).
خوش طینت ،محسن واشرف جامعی .(مهروآبان 1381)،«هزینه یابی هدف ،شناخت ،کاربرد وضرورت بکارگیری آن ».نشریه حسابرس شماره 16،سال چهارم ،صص 51-45
دستگیر،محسن وجواد عرب یار محمدی .(بهار1384)،بررسی موانع بکارگیری هزینه های هدف در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران “،فصلنامه بررسی های حسابداری وحسابرسی،سال دوازدهم ،شماره 39
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/2/25 2:41 صبح
مقاله عینک آفتابی تحت فایل ورد (word) دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله عینک آفتابی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله عینک آفتابی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله عینک آفتابی تحت فایل ورد (word) :
عینک آفتابی
عینک آفتابی یک نوع پوشش برای محافظت از چشم در برابر نور شدید خورشید است و با توجه به نوع کاربری آن جنس شیشه و لایه های مختلف به کار رفته در آن متفاوت است.معمولا جنس شیشه های عینک آفتابی از لایه های زیر تشکیل شده است: > یک لایه رنگی که معمولا بخشی از نور خورشید را جذب کرده و مابقی را عبور می دهد. > یک فیلتر پولاریزه کننده که نور شدید منعکس شده از یک سطح را فیلتر می کند و از آسیب به چشم تا حدود زیادی جلوگیری می کند. > یک لایه فتو کرامیک که با توجه به ترکیب شیمیای نقره که در آن قرار گرفته است و واکنش آن با هالوژن باعث تیرگی آن در محیطهای روشن و براق شدن آن در محطهای کم نور می شود. > لایه آینه ای که باعث کاهش شدت نور ورودی به چشم می شود. > یک لایه ضد خش که معمولا یک لایه کربنی است از آسیب به عینک جلوگیری می کند. >لایه ضد انعکاس که نور منعکس شده از پشت سر افراد به عینک رسده را خنثی می کند. > لایه جذب کننده اشعه ماوراء بنفش که میزان خاصی از آن می تواند تا حدودی از ورود این اشعه به چشم جلوگیری می کند.
ویژگیهای عینک آفتابی مناسب
تقریبا تمام قسمتهای بدن توسط پوست پوشیده شده است و به همین دلیل تاثیر اشعه ماورای بنفش روی پوست دیده میشود. به گفته دکتر نیکاقبالی همانطور که اشعه ماورای بنفش پوست را میسوزاند و برنزه میکند، روی پوست پلک هم تاثیر میگذارد.
اکثر عینکهای آفتابی برای محافظت از چشم در برابر پرتوهای مضر نور خورشید طراحی شدهاند، ولی هنگام خرید باید دقت داشته باشید حفاظت در مقابل بعضی از این اشعهها بیشتر اهمیت دارد.
به گزارش مشرق، هنگامی که زیر آفتاب داغ تابستانی راه میروید، علاوه بر محافظت از پوست باید به فکر چشمهایتان هم باشید. شاید با خودتان فکر کنید با تنگ کردن چشمها و نگاه نکردن مستقیم به خورشید مشکل حل میشود، اما باید بدانید همانقدر که اشعههای آفتاب برای پوست مضر است، میتواند برای سلامت چشمها هم دردسرساز باشد. پس بسادگی از این مورد نگذرید و با انتخاب و استفاده درست از عینکهای آفتابی سلامت چشمها را تامین کنید.
دکتر امینالله نیکاقبالی، دبیرکل انجمن چشم پزشکی ایران در گفتوگو با “جامجم ” درباره استفاده از عینکهای آفتابی می گوید: تابش شدید آفتاب و وجود اشعه ماورای بنفش، استفاده از عینکهای آفتابی را ضروری میکند.
در تابستان که روزها طولانیتر و تابش آفتاب مستقیمتر است، نیاز به استفاده از این عینکها بیشتر احساس میشود. در فصل زمستان هم به دلیل وجود برف نباید استفاده از عینکهای آفتابی را فراموش کرد. علاوه بر این زمانی که کنار دریا هستید نیز به دلیل بازتاب اشعه از سطح آب نیاز است از عینک آفتابی استفاده شود.
به گفته وی، هر جا که نور آفتاب زیاد باشد، چه به دلیل طولانی بودن روز یا تابش مستقیم آفتاب و چه به دلیل بازتاب نور از سطوح صیقلی، برای محافظت از چشمها باید از عینکهای آفتابی استفاده شود.
اگر از عینک آفتابی استفاده نکنید;
تقریبا تمام قسمتهای بدن توسط پوست پوشیده شده است و به همین دلیل تاثیر اشعه ماورای بنفش روی پوست دیده میشود. به گفته دکتر نیکاقبالی همانطور که اشعه ماورای بنفش پوست را میسوزاند و برنزه میکند، روی پوست پلک هم تاثیر میگذارد.
اما چشم تنها جایی است که قسمتی از آن را پوست نمیپوشاند؛ مثل قرنیه و ملتحمه که به طور مستقیم در معرض تابش اشعه ماورای بنفش قرار دارد. این فوق تخصص شبکیه در این زمینه هشدار میدهد: تابش مستقیم اشعه ماورای بنفش و بازتابی که از مناطق مختلف دارد، باعث میشود ملتحمه و قرنیه تحت تاثیر قرار بگیرد و دچار عوارضی مانند بیماری ناخنک شود. چون عقیده بر این است که شاید اشعه ماورای بنفش زمینهساز ایجاد ناخنک باشد.
وی درباره تاثیر اشعه ماورای بنفش بر چشمها توضیح میدهد: وقتی جوشکاران بدون استفاده از محافظ، جوشکاری میکنند، دچار سوزش چشم میشوند. علت این سوزش نیز زخمهای ایجاد شده روی قرنیه است که باعث میشود این افراد به نور حساس شوند، اشک ریزش پیدا کنند و تا مدتی نتوانند چشمهایشان را باز نگه دارند.
به گفته دکتر نیکاقبالی اگر اشعه ماورایبنفش برای مدتی طولانی به چشم بتابد همین عوارض را ایجاد خواهد کرد. به همین دلیل اگر برای مدتی طولانی در برف راه بروید یا کنار دریا بمانید، ممکن است دچار این حالات شوید. وی میافزاید: اشعه ماورای بنفش باعث میشود سطح قرنیه و ملتحمه زخم شده و در آن سوختگی ایجاد شود. در نتیجه چشم فرد دچار درد، سوزش و ناراحتی خواهد شد.
دکتر نیکاقبالی با اشاره به اینکه قرار گرفتن در معرض تابش اشعه ماورای بنفش خورشید احتمال ابتلا به آب مروارید را افزایش میدهد، خاطرنشان میکند: مقداری از اشعه ماورای بنفش توسط قرنیه فیلتر میشود، ولی مقدار کمی نیز ممکن است به چشم راه پیدا کند و امکان بروز آب مروارید را افزایش دهد؛ در این شرایط بخصوص میان افراد سیگاری احتمال ابتلا به آب مروارید بیشتر میشود.
به گفته وی، حتی ممکن است مقداری از لنز هم عبور کند، به شبکیه برسد و آن را بسوزاند. در نتیجه دید شخص کاهش مییابد.
به گفته دکتر نیکاقبالی تابش آفتاب و نور هم میتواند روی پوست پلک تاثیر بگذارد و هم ممکن است اثراتی روی ملتحمه و قرنیه داشته باشد. همچنین ممکن است با تاثیر گذاشتن روی عدسی احتمال ابتلا به آب مروارید را افزایش دهد یا شبکیه را بسوزاند و دید مرکزی را مختل کند.
ویژگیهای عینک آفتابی مناسب
دکتر نیک اقبالی در این زمینه توضیح میدهد: تقریباً همه عینکهای موجود در عینکسازیها استاندارد است. در عینک فروشیها نیز دستگاهی وجود دارد که تاثیر اشعه ماورای بنفش و میزان آن را نشان میدهد. بنابراین اگر قصد خرید عینک آفتابی مناسبی دارید، باید آن را از فروشگاههای معتبر تهیه و حتما امتحان کنید.
امروز در بازار انواع مختلف عینکهای آفتابی در طرحها و رنگهای مختلف وجود دارد. دکتر نیک اقبالی با بیان اینکه انتخاب میان رنگهای مختلف عینکها به سلیقه افراد بستگی دارد، میافزاید: عقیده بر این است که برای رانندگی و مواردی این چنین، رنگ خاکستری بهتر است چون شخص میتواند راحتتر و بهتر ببیند. ولی در کل انتخاب رنگها به سلیقه شخص بستگی دارد.
دبیر کل انجمن چشم پزشکی ایران با اشاره به اینکه در تمام نقاط ایران تابش آفتاب شدید است، به همه افراد توصیه میکند عینک آفتابی مناسبی تهیه و از آن استفاده کنند.
آخرین مدلهای عینک آفتابی
• عینک آفتابی
• مدل های جدید
نگاهی به 10 مدل عینک آفتابی تابستان 2009 میلادی
عینک مدل کوریتیبا آدیداس که ازمدل های سال های شاد دهه 1950 الگو گرفته است، قیمت 119 یورو.
________________________________________
عینک مارک دلفین دو ژولبو ویژه افرادی که به ورزش های آبی علاقه دارند. این عینک از موادی ساخته شده که در صورت افتادن در آب فرو نرفته و بر سطح آب شناور می ماند. بنا براین مالک آن 90 یورویی که بابت خرید عینک پرداخته است را به آب نخواهد داد.
________________________________________
عینک EC-DC مارک الکتریک که در رنگ های مختلف و باشیشه پولاریزه از 79 یورو به بالا عرضه شده است.
________________________________________
عینک مارک لانون مدلی شیک و کلاسیک به قیمت 200 یورو.
________________________________________
عینک مارک کریستین راث که از جنس تیتانیوم و استات ساخته شده و ضمن سبکی بسیار مقاوم است، قیمت 415 یورو.
________________________________________
عینک مدل تایس مارک اسپای اپتیک با شیشه دورنگ ، قیمت 110 یورو.
________________________________________
عینک مدل فروگ سکاین مارک پل اسمیت جینز& اوکلی در رنگ های مختلف که در تعداد بسیار محدودی تولید شده و قیمت آن 250 یورو است.
________________________________________
عینک مارک آرتور دو ساما که به صورت دست ساز در ژاپن تولید شده و جنس آن از زیل ( استات ژاپنی) و تیتانیوم خالص است، قیمت 219 یورو.
________________________________________
عینک مدل الیوت مارک میکیتا در رنگ های مختلف که در کارگاه میکیتا در شهر برلین با دست ساخته می شود و فیمت آن 279 یورو است.
________________________________________
عینک مدل فلش مارک بوله عینکی بسیار شیک و با طرحی استثنایی که قیمتش 215 یورو است.
چه نوع عینک آفتابی استفاده کنیم ؟
گرچه تا چند سال پیش شما با شنیدن یا دیدن عینکهای آفتابی یا دودی به یاد هنرپیشههای هالیودی یا بالیودی میافتادید، اما امروزه استفاده ;.
گرچه تا چند سال پیش شما با شنیدن یا دیدن عینکهای آفتابی یا دودی به یاد هنرپیشههای هالیودی یا بالیودی میافتادید، اما امروزه استفاده از آن به عنوان یک ضرورت و حفظ سلامت چشمهامطرح است . محافظت چشم در مقابل نور شدید آفتاب و اشعه فرابنفش موجود در آن بسیار مهم است. استفاده از عینک آفتابی مناسب در شرایطی که نور آفتاب شدید است، باعث بهتر شدن دید و پیشگیری از صدمه به عدسی و شبکیه چشم میشود. استفاده از عینکهای تقلبی نه تنها این خاصیت را ندارند بلکه سبب بسیاری از عوارض چشمیمیشوند که از آن جمله میتوان، کاهش بینایی، آب مروارید و بیماری شبکیه را نام برد.
در نور شدید، چشم احساس خستگی و کاهش دید رنگی میکند. در صورتی که چشمها بدون محافظ هر روز برای ساعات طولانی در نور آفتاب به سر برد احتمال ابتلا به آب مروارید بسیار افزایش مییابد.
توصیه های لازم در مورد انتخاب عینک آفتابی
1- افرادی که در حال اسکی کردن، حمام آفتاب گرفتن و کوهنوردی در ارتفاعات هستند باید حتماً از عینک آفتابی استفاده کنند. برای اینگونه محیطها عینکهایی لازمند که فقط 12 ـ 8 درصد نور را از خود عبور دهند.
2 ـ عینکهای رنگی متمایل به سبز و قهوه ای به علت مختل کردن طیف رنگ ، مضر هستند . البته برای افرادی که میخواهند به مدت طولانی رانندگی کنند ، توصیه میشود از عینکهای قهوه ای استفاده کنند ، چرا که این عینکها نور آبی آسمان را کاهش وحدت بینایی را افزایش میدهند، لذا برای مصارف روزمره توصیه به استفاده از این رنگ نمیشود .
3 -اگر پشت فرمان مینشینید توصیه میشود که از عینکهای آفتابی سبز رنگ استفاده نکنید چرا که تشخیص نور قرمز و زرد را مختل میکند و از این نظر مناسب نیستند. به عنوان یک اصل بدانید که بهترین رنگ برای عینکهای آفتابی در وهله اول خاکستری و پس از آن قهوه ای است.
4ـ شیشههای عینک آفتابی باید مقاومت کافی داشته باشد. پلی کربنات از همه مواد مقاوم تر است.
5 ـ قاب عینک باید بزرگ باشد تا محافظت کامل در این خصوص صورت گیرد .
6 – یک عینک آفتابی استاندارد عینکی است که وقتی آن را در مقابل یک صفحه طرح دار تکان میدهیم نباید صفحه موجدار تار و کج و معوج دیده شود .
7 – اگر میخواهید بدانید که تیرگی عینک آفتابی شما مناسب است یا نه، در یک اتاق با نور معمولی با عینک آفتابی به آینه نگاه کنید اگر عینک آفتابی شما مناسب باشد نباید چشمان خود را ببینید .
8 – کودکانی که برای ساعتهای طولانی در زیر نور آفتاب در حال بازی کردن هستند باید از عینکهای مخصوص خودشان استفاده کنند .
9 – اگر در محل کار خود با اشعههای زیاد در تماس هستید، عینک آفتابی جوابگو نخواهد بود لذا توصیه میشود عینکهای متفاوت و مخصوص استفاده نمایید (برای مثال در جوشکاری ویا کار با وسائلی که تولید اشعه میکند عینک ویا محافظ های خاصی لازم است )
10 – افرادی که تحت عمل آب مروارید یا لیزیک یا لازک قرار گرفتهاند باید در مواجهه با آفتاب از عینکهای آفتابی مجاز استفاده کنند .
11- بعضی داروهای پوستی یا چشمیحساسیت چشمها را به نور آفتاب بیشتر میکند در صورت استفاده از این داروها ( به عنوان مثال کسانی که از قطره های چشمییا قرص داکسی سیکلین استفاده میکنند ) باید حتماً از عینک آفتابی استفاده کنند .
12- عینکهای آفتابی با شیشههای رفلکس که دارای پوشش آینهای هستند برای مصارف اسکی یا کوهنوردی مناسب میباشند .
13- با توجه به هزینههای مختلف که روزمره متحمل میشوید خرید یک عینک آفتابی استاندارد نه تنها عملی درست و به جا بلکه ضروری میباشد . بهای استفاده از عینکهای تقلبی به خطر انداختن سلامتی چشم هایتان میباشد .
14 – برای تهیه عینک آفتابی بهتر است با یک چشم پزشک مشورت کنید و یا از یک اپتومتریست کمک بگیرید . و جهت خرید آن به عینک فروشیهای معتبر مراجعه نمایید . با خرید یک عینک خوب به راحتی میتوانید تا چند سال از آن استفاده کنید .
15- اگر دچار اختلال در بینایی هستید و از عینک طبی استفاده میکنید چنانچه مایل بودید میتوانید از عینکهای آفتابی مخصوص که بر روی عینک طبی قرار میگیرند استفاده نمایید و یا برای عینک طبی خود شیشه های فتوکروم و یا شیشه های رنگی سفارش دهید .
کلمات کلیدی :