ارسالکننده : علی در : 95/2/25 2:43 صبح
مقاله مجلس شورای اسلامی تحت فایل ورد (word) دارای 5 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله مجلس شورای اسلامی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مجلس شورای اسلامی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله مجلس شورای اسلامی تحت فایل ورد (word) :
مجلس شورای اسلامی
مجلس شورای اسلامی رکن اصلی قوه مقننه در نظام جمهوری اسلامی ایران است که از نمایندگان منتخب مردم تشکیل شده و مصوبات آن در صورت تأیید شورای نگهبان برای اجرا به قوه مجریه ایران و قوه قضائیه ابلاغ خواهد شد . تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی، 290 نفر میباشد.
در برخی مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همهپرسی و مراجعه مستقیم به آراء مردم صورت گیرد که در خواست این مراجعه به آراء عمومی نیز باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد.
ریاست مجلس در حال حاضر به عهده علی اردشیر لاریجانی است.
پیشینه مجلس در ایران
اولین مجلس شناخته شده در تاریخ ایران به زمان اشکانیان باز میگردد. در این دوران مجلس مهستان از میان بزرگان و اشراف ایرانی تشکیل میشدهاست. پس از حمله اعراب به ایران بساط مجلس در حکومتهای ایران برای بیش از هزار سال برچیده شد.
در زمان ناصرالدین شاه وی در چند مورد مجوز تشکیل مجالسی را صادر کرد. از جمله مجلس 25 نفره «مصلحت خانه» یا به اختصار «مجلس مشورت» و مجلس وکلای تجار .
مجلس شورای ملی
تشکیل اولین مجلس ملی کشور به انقلاب مشروطه باز میگردد که فرمان تشکیل آن در روز 16 مرداد سال 1285 توسط مظفرالدین شاه به امضا رسید. مجلس شورای ملی از 1285 تا 1368 در حدود 83 سال به حیات خود ادامه داد تا اینکه سرانجام در جریان بازنگری در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال 1368 نام آن از مجلس شورای ملی به مجلس شورای اسلامی تغییر پیدا کرد.
تعریف مجلس شورای اسلامی
بر طبق اصل 62 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مجلس شورای اسلامی از نمایندگان ملت که به طور مستقیم و با رأی مخفی انتخاب میشوند تشکیل میگردد. دوره نمایندگی در این مجلس چهار سال است که انتخابات هر دوره باید پیش از پایان دوره قبل برگزار شود، به طوری که کشور در هیچ زمان بدون مجلس نباشد.
عده نمایندگان مجلس دویست و نود نفر است و از تاریخ همهپرسی سال 1368 پس از هر ده سال، با در نظر گرفتن عوامل انسانی، سیاسی، جغرافیایی و نظایر آنها حداکثر بیست نفر نماینده میتواند اضافه شود. زرتشتیان و کلیمیان هر کدام یک نماینده و مسیحیان آشوری و کلدانی مجموعا یک نمایند و مسیحیان ارمنی جنوب و شمال هر کدام یک نماینده انتخاب میکنند. محدوده حوزههای انتخابیه و تعداد نمایندگان را قانون معین میکند.
پس از برگزاری انتخابات، جلسات مجلس شورای اسلامی با حضور دو سوم مجموع نمایندگان رسمیت مییابد و تصویب طرحها و لوایح طبق آییننامه مصوب داخلی انجام میگیرد مگر در مواردی که در قانون اساسی نصاب خاصی تعیین شده باشد. برای تصویب آییننامه داخلی موافقت دو سوم حاضران لازم است.
در زمان جنگ و اشغال نظامی کشور به پیشنهاد رییس جمهور و تصویب سه چهارم مجموع نمایندگان و تأیید شورای نگهبان از انتخابات نقاط اشغال شده یا تمامی مملکت برای مدت معینی متوقف میشود و در صورت عدم تشکیل مجلس جدید، مجلس سابق همچنان به کار خود ادامه خواهد داد.
مذاکرات مجلس شورای اسلامی باید علنی باشد و گزارش کامل آن از طریق رادیو و روزنامه رسمی برای اطلاع عموم منتشر شود. تنها در شرایط اضطراری و در صورتی که رعایت امنیت کشور ایجاب کند، به تقاضای رییس جمهور یا یکی از وزراء یا ده نفر از نمایندگان، جلسه غیر علنی تشکیل میشود. مصوبات جلسه غیر علنی در صورتی معتبر است که با حضور شورای نگهبان به تصویب سه چهارم مجموع نمایندگان برسد. گزارش و مصوبات این جلسات باید پس از بر طرف شدن شرایط اضطراری برای اطلاع عموم منتشر گردد..
وظایف و اختیارات و محدودیتهای مجلس
• مجلس شورای اسلامی در عموم مسایل در حدود مقرر در قانون اساسی میتواند قانون وضع کند.
• مجلس شورای اسلامی نمیتواند قوانینی وضع کند که با اصول و احکام مذهب رسمی کشور یا قانون اساسی مغایرت داشته باشد. تشخیص این امر بر عهده شورای نگهبان است.
• شرح و تفسیر قوانین عادی در صلاحیت مجلس شورای اسلامی است.
• لوایح قانونی پس از تصویب هیأت وزیران به مجلس تقدیم میشود و طرحهای قانونی به پیشنهاد حداقل پانزده نفر از نمایندگان، در مجلس شورای اسلامی قابل طرح است.
• طرحهای قانونی و پیشنهادها و اصلاحاتی که نمایندگان در خصوص لوایح قانونی عنوان میکنند و به تقلیل درآمد عمومی یا افزایش هزینه عمومی میانجامد، در صورتی قابل طرح در مجلس است که در آن طریق جبران کاهش درآمد یا تأمین هزینه جدید نیز معلوم شده باشد.
• مجلس شورای اسلامی حق تحقیق و تفحص در تمام امور کشور را دارد.
• عهدنامهها، مقاولهنامهها، قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد.
• هر گونه تغییر در خطوط مرزی ممنوع است مگر اصلاحات جزیی با رعایت مصالح کشور، به شرط این که یک طرفه نباشد و به استقلال و تمامیت ارضی کشور لطمه نزدند و به تصویب چهار پنجم مجموع نمایندگان مجلس شورای اسلامی برسد.
• هرچند برقراری حکومت نظامی ممنوع است اما در حالت جنگ و شرایط اضطراری نظیر آن، دولت حق دارد با تصویب مجلس شورای اسلامی موقتا محدودیتهای ضروری را برقرار نماید، ولی مدت آن به هر حال نمیتواند بیش از سی روز باشد و در صورتی که ضرورت همینان باقی باشد دولت موظف است مجددا از مجلس کسب مجوز کند.
• گرفتن و دادن وام یا کمکهای بدون عوض داخلی و خارجی از طرف دولت باید با تصویب مجلس شورای اسلامی باشد.
• استخدام کارشناسان خارجی از طرف دولت ممنوع است مگر در موارد ضرورت با تصویب مجلس شورای اسلامی.
• بناها و اموالی دولتی که ملی اعلام شده باشد قابل انتقال به غیر نیست مگر با تصویب مجلس شورای اسلامی آن هم در صورتی که انتفای آن منحصر به فرد نباشد..
ساختمان قدیمی مجلس در میدان بهارستان (در سال 1334)
نخستین ساختمان مجلس شورای اسلامی که بین سالهای 1357 تا 1382 بکار میرفت. این ساختمان پیش از انقلاب مرکز مجلس سنا بود.
مجلس شورای اسلامی که برای نخستین بار در سال 1383 از آن استفاده شد
• مجلس نمیتواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیأتی واگذار کند ولی در موارد ضروری میتواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با به کمیسیونهای داخلی خود تفویض کند، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین مینماید به صورت آزمایشی اجرا میشود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود.
• رییس جمهور برای هیأت وزیران پس از تشکیل و پیش از هر اقدام دیگر باید از مجلس رأی اعتماد بگیرد.
• در هر مورد که حداقل یک چهارم کل نمایندگان مجلس شورای اسلامی از رییس جمهور و یا هر یک از نمایندگان از وزیر مسئول، درباره یکی از وظایف آنان سوال کنند، رییس جمهور یا وزیر موظف است در مجلس حاضر شود و به سوال جواب دهد و این جواب نباید در مورد رییس جمهور بیش از یک ماه و در مورد وزیر بیش از ده روز به تأخیر افتاد مگر با عذر موجه به تشخیص مجلس شورای اسلامی.
• نمایندگان مجلس شورای اسلامی میتوانند در مواردی که لازم میدانند هیأت وزیران یا هر یک از وزرا را استیضاح کنند، استیضاح وقتی قابل طرح در مجلس است که با امضای حداقل ده نفر از نمایندگان به مجلس تقدیم شود. هیأت وزیران یا وزیر مورد استیضاح باید ظرف مدت ده روز پس از طرح آن در مجلس حاضر شود و به آن پاسخ گوید و از مجلس رأی اعتماد بخواهد. در صورت عدم حضور هیأت وزیران یا وزیر برای پاسخ، نمایندگان مزبور درباره استیضاح خود توضیحات لازم را میدهند و در صورتی که مجلس مقتضی بداند اعلام رأی عدم اعتماد خواهد کرد. اگر مجلس رأی اعتماد نداد هیأت وزیران یا وزیران یا وزیر مورد استیضاح عزل میشود. در هر دو صورت وزرای مورد استیضاح نمیتوانند در هیأت وزیرانی که بلافاصله بعد از آن تشکیل میشود عضویت پیدا کنند.
• در صورتی که حداقل یک سوم از نمایندگان مجلس شورای اسلامی رییس جمهور را در مقام اجرای وظایف مدیریت قوه مجریه و اداره امور اجرایی کشور مورد استیضاح قرار دهند، رییس جمهور باید ظرف مدت یک ماه پس از طرح آن در مجلس حاضر شود و در خصوص مسایل مطرح شده توضیحات کافی بدهد. در صورتی که پس از بیانات نمایندگان مخالف و موافق و پاسخ رییس جمهور، اکثریت دو سوم کل نمایندگان به عدم کفایت رییس جمهور رأی دادند مراتب جهت اجرای بند ده اصل یکصد و دهم به اطلاع مقام رهبری میرسد.
• هر کس شکایتی از طرز کار مجلس یا قوه مجریه یا قوه قضاییه داشته باشد، میتواند شکایت خود را کتبا به مجلس شورای اسلامی عرضه کند. مجلس موظف است به این شکایات رسیدگی کند و پاسخ کافی دهد و در مواردی که شکایت به قوه مجریه و یا قوه قضاییه مربوط است رسیدگی و پاسخ کافی از آنها بخواهد و در مدت متناسب نتیجه را اعلام نماید و در موردی که مربوط به عموم باشد به اطلاع عامه برساند.
شرایط داوطلبین شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی
همانگونه که گفته شد نامزدهای شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی باید مورد تایید نهادهای مربوط قرار گیرند. این نهادها به دو گروه تقسیم میشوند. اول هیئتهای اجرایی که وابسته به دولت و وزارت کشور هستند و دوم شورای نگهبان.
هیئتهای اجرایی برای هر داوطلب هفت شرط را مورد بررسی قرار میدهند و در صورت احراز تمامی این شروط از جانب داوطلب وی را برای تایید صلاحیت به شورای نگهبان معرفی میکنند. شرایط هفت گانه به شرح زیر است:
1 داشتن سلامت جسمانی در حد نعمت بینایی، شنوایی و گویایی
2 عدم سوء پیشینه و محکومیت قضایی
3 عدم سوء شهرت در حوزه انتخابیه
4 داشتن حداقل 30 سال کامل سن
5 داشتن حداقل مدرک کارشناسی ارشد و یا معادل آن (بنا بر یک تبصره افراد دارای مدرک کارشناسی که سابقه پنج سال کار در حد کارشناسی را داشته باشند نیز مجاز به ثبت نام هستند.)
6 اعتقاد و التزام عملی به نظام جمهوری اسلامی ایران و قانون اساسی آن
7 اعتقاد و التزام عملی به اسلام و اصل مترقی ولایت مطلقه فقیه
پس از هیئتهای اجرایی نوبت به شورای نگهبان میرسد که به تایید صلاحیت داوطلبین شرکت در انتخابات مجلس بپردازد. در صورتی که شورای نگهبان نیز صلاحیت داوطلبی را تایید کرد وی میتواند در انتخابات شرکت کند.
شرایط، حقوق و محدودیتهای نمایندگان
• سوگند: نمایندگان برگزیده که پس از تایید صلاحیت از جانب نهادهای مسئول در انتخابات به پیروزی دست پیدا کردند، در اولین گام باید در صحن مجلس سوگندی را ادا کنند که در آن به کتاب قرآن قسم میخورند. متن این سوگندنامه به شرح زیر است:
« بسماللهالرحمنالرحیم
من در برابر قرآن مجید، به خدای قادر متعال سوگند یاد میکنم و با تکیه بر شرف انسانی خویش تعهد مینمایم که پاسدار حریم اسلام و نگاهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشم، ودیعهای را که ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری کنم و در انجام وظایف وکالت، امانت و تقوی را رعایت نمایم و همواره به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پایبند باشم، از قانون اساسی دفاع کنم و در گفتهها و نوشتهها و اظهارنظرها، استقلال کشور و آزادی مردم و تأمین مصالح آنها را مد نظر داشته باشم. »
نمایندگان اقلیتهای مذهبی نیز همین سوگند را ذکر میکنند و تنها به جای قرآن نام کتاب مقدس خود —اوستا، انجیل یا تورات— را بر زبان میآورند.
• هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسایل داخلی و خارجی کشور اظهار نظر نماید.
• سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست.
• نمایندگان مجلس در مقام ایفای وظایف نمایندگی در اظهار نظر و رأی خود کاملاً آزادند و نمیتوان آنها را به سبب نظراتی که در مجلس اظهار کردهاند یا آرایی که در مقام ایفای وظایف نمایندگی خود دادهاند تعقیب یا توقیف کرد.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/2/25 2:42 صبح
مقاله ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری تحت فایل ورد (word) دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری تحت فایل ورد (word) :
ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری
با استفاده از GIS
چکیده
داشتن زندگی سالم در محیط شهری لازمه ی توجه به فضاهای سبز شهری و دست یابی به سرانه مطلوب در مورد این کاربری خاص می باشد. شهر مرند با جمعیت 122400 نفری و سرانه فضای سبز 18/8 متر مربعی در سال 1939، با سرانه ی اعلام شده از سوی محیط زیست سازمان ملل متحد (20 تا 25 متر مربع)، اختلاف آشکاری را نشان می دهد. این در حالی است که مدل بهرام سلطانی نیز سرانه ی 21 متر مربعی را برای این شهر مطلوب می داند. باید مساحتی معادل 1569168 متر مربع زیر پوشش فضای سبز برود تا حدی متعادل بدست آید. در همین راستا با بهره گیری از سیستم اطلاعات
جغرافیایی GIS و با ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری در شهر مرند در جهت رفع کمبودهای موجود در این پژوهش گام برداشته شده است. عواملی همچون نزدیکی به مراکز مسکونی، مراکز آموزشی و فاصله از فضای سبز موجود و نزدیکی به مراکز فرهنگی را معیار قرار داده و بدین ترتیب زمین هایی با درجه تناسب خیلی خوب و خوب برای فضای سبز شهر مناسب دانسته شده است که بیشتر مالکیت دولتی دارند یا از تراکم متوسطی برخوردارند. در این میان ارائه پیشنهاداتی برای مدیران شهر نیز می تواند حائز اهمیت فراوانی باشد.
کلید واژه ها: سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS، مدل بهرام سلطانی، فضای سبز شهری، شهر مرند
مقدمه و طرح مساله
با ظهور عصر صنعت انسان به شدت از طبیعت فاصله گرفت هوای دود آلود ریه ی شهرها را پر و آسمان آنها را تیره و تار کرد. با افزایش رشد جمعیت و ثابت ماندن اندازه ی خشکی ها، زمین شاهد کاهش فضاهای سبز خصوصی خواهد بود و به تبع آن باید فضاهای سبز عمومی افزایش یابد، چرا که مردم برای جبران نیازهای تفرجی خود به پارک ها می روند. پارک ها علاوه بر تلطیف و تصفیه هوا باعث شادابی روح و جسم شهروندان می شوند. از آن جا که هدف اصلی برنامه ریزی شهری، سلامت زیبایی و آسایش می باشد مکان یابی فضای سبز شهری به عنوان یکی از مهمترین عناصر محیط شهری سهم زیادی در مطلوبیت و مطبوعیت فضا از نظر شهروندان دارد. به همین دلیل پراکنش اصولی فضاهای سبز در شهرها و سرانه ی اختصاص یافته به آن بر اساس خصوصیات شهر مورد مطالعه انکار ناپذیر می گردد.در این پژوهش از سیستم اطلاعاتی GIS در مکان یابی مطلوب کاربری فضای سبز شهری کمک گرفته شده و در باغ شهری چون مرند این مکان یابی اهمیتی دو چندان می یابد.
سوالهای پژوهش
1- آیا سرانه ی فضای سبز شهر مرند مطابق با نیازهای شهروندان است ؟
2- مدل بهرام سلطانی چه عددی را برای سرانه فضای سبز شهر مرند نشان می دهد ؟
3- آیا روش GIS می تواند در ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز یاری برساند ؟
اهداف
-بررسی سرانه ی فضای سبز شهر مرند و مقایسه ی آن با استانداردهای مربوط و بیان کمبودها -محاسبه سرانه فضای سبز بر اساس مدل بهرام سلطانی
-تعیین عوامل موثر در مکان یابی فضای سبز و نحوه ی ترکیب آن ها در محیط GIS به منظور ایجاد الگویی مناسب برای مکان یابی فضای سبز
-تعیین مکان های مناسب برای ایجاد فضای سبز در شهر مورد مطالعه
مبانی نظری
فضای سبز از دیدگاه شهرسازی در برگیرنده بخشی از سیمای شهر است از انواع پوشش گیاهی تشکیل شده است و به عنوان یک عامل زنده و حیاتی در کنار کالبد بی جان شهر تعیین کننده ی ساخت مورفولوژیک شهر است. فضاهای باز شهری از یک سو در برگیرنده فضای سبز موجود و از سوی دیگر به صورت فضاهایی بالقوه برای توسعه ی فضاهای سبز شهری مطرح می شوند (شریفی ، 1379 : 63 ).
فضای سبز در کنار اسکلت فیزیکی شهر تعیین کننده اندام و به طور کلی سیمای شهر می باشد. از این رو هر گاه طراحی شهر به درستی انجام گیرد و نیز به دقت به مورد اجرا گذاشته شود منطق طراحی می کند میان این دو عامل یعنی بخش بیجان و جاندار مورلوفوژی شهری به گونه ای تعادل برقرار گردد (حسین زاده دلیر، 1373 : 5 ).
استاندارد سرانه ی فضای سبز در شهرهای جهان
سرانه ی فضای سبز در کشورهای مختلف متفاوت است. انگلستان و ایتالیا (10 متر مربع)، فرانسه (18متر مربع)، آمریکا (50 متر مربع)، آلمان (30 تا 60 متر مربع)، سوئیس و سوئد (50 تا 60 متر مربع) و سازمان ملل(20 تا 25 متر مربع) در نظر گرفته اند.
سطوح پیشنهادی سرانه فضای سبز توسط سازه های و ارگانهای داخلی کشور به قرار زیر است:
وزارت مسکن و شهرسازی ;;.. 7 تا 12 متر مربع
کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست ;;;.. 30 تا 50 متر مربع
مطالعه پارکداری طرح جامع پارکهای سرخه حصار ;;;;; 15 تا 50 متر مربع
مهندسین مشاور روسی پولاد شهر ;;;.. 25 متر مربع
سازمان پارکها و فضای سبز ;;;;;. 25 تا 50 متر مربع
دکتر بهرام سلطانی ;;;;;. 30 تا 40 متر مربع ( سازمان مدیریت و برنامه ریزی ،1380 : 193).
در مورد سطح سرانه فضای سبز در بین آراء دست اندرکاران همسانی دیده نمی شود. برخی از منابع استاندارد سرانه فضای سبز را 15 متر مربع و بعضی دیگر بین 15 تا 50 متر مربع اعلام کرده اند. سطح استاندارد با توجه به تفاوت های شرایط اکولوژیکی بویژه شرایط اقلیمی از 5/7 تا 50 متر مربع) متفاوت می دانند. دامنه این برآورد بسیار زیاد است. طبق گزارش مطالعات برنامه ریزی وزارت کشور زندگی سالم در جایی امکان پذیر است که سهم سرانه هر فرد از فضای سبز در منطقه مسکونی از 30 تا 50 متر مربع کمتر نباشد (مجنونیان ،1374 : 57 ).
معیارهای مکان یابی فضای سبز شهری
عرصه های عمومی مهمترین بخش شهرها و محیط های شهری اند. در چنین عرصه هایی بیشترین تماس ارتباط و تعامل بین انسان ها رخ می دهد و این عرصه ها تمامی بافت شهری را که مردم بدان دسترسی فیزیکی و بصری دارند را شامل می شود. یکی از مهمترین عناصر این مجموعه ها، پارتها و فضاهای سبز را در نقش فعال در سلامتی شهر و شهروندان ایفا می کنند (محمدی ، 1386 : 194). در مکان یابی این عناصر بر اساس ظرفیت، وسعت، جاذبه فضایی و شعاع دسترسی طبقه بندی می شوند. در نظر گرفتن عوامل زیر حائز اهمیت است :
1- مرکزیت : این کاربری باید حد المقدور در مرکز شهری ، اعم از مرکز محلات ، مرکز ناحیه و مناطق شهری مکان یابی شوند.
2- سلسله مراتب : فضاهای سبز عمومی باید متناسب با موقعیت کارکردی خود بر حسب واحد همسایگی محله، ناحیه و منطقه مکان یابی شوند و از جانمایی پارک های با مقیاس فرا مرحله ای در داخل محلات باید در حد امکان جلوگیری شود( سعیدنیا، 1379 : 88 ).
در کشور ما نیز برنامه ریزی و مکان یابی صحیح فضای سبز به عنوان یکی از عناصر و کاربری های مهم زیستی محیطی ، می تواند تا حد زیادی این محیط انسان ساخت را به عنوان یک جامعه انسانی مطلوب معنی دار کرده و با کاهش آثار مخرب گسترش صنعت و کاربرد نادرست فن آوری و بالا بردن سطح زیربنای بصری موجب افزایش کیفیت زیستی و هویت بخشی به ساکنان آن گردد (حیدری ، 1387 : 3 ).
3- دسترسی : هر یک از پارک های شهری باید از 4 سو به شبکه ارتباطی دسترسی داشته باشد تا بدین طریق هم امکان جذب جمعیت بیشتر فراهم شود و هم امکان نظارت اجتماعی و امنیت پارک افزایش یابد. در عین حال امکان بهره برداری دیداری از جلوه های زیبای پارک برای رهگذران از 4 سو فراهم آید (سعیدنیا، 1379 : 88 ).
با این تفاسیر پژوهش حاضر سعی دارد سرانه مطلوبی برای شهر مرند ارائه کرده با استفاده از نرم افزار GIS به شناسایی مکانهای بهینه برای خلق فضاهای سبز شهری در شهر مرند دست یابد. چرا که انجام چنین مطالعاتی، شناخت محدودیت ها و کمبودها و برنامه ریزی در این خصوص می تواند نوید آینده ای بهتر برای شهر مرند باشد.
روش تحقیق
پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده با روش توصیفی تحلیلی، که مبانی تئوریک آن بر اساس مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و مطالعه ی میدانی و مراجعه به سازمانهای مربوطه انجام گرفته است. برای محاسبه ی سرانه از مدل بهرام سلطانی بهره گرفته شده است. در این مدل فاکتورهایی همچون متوسط مساحت مورد نیاز برای رشد سالم یک درخت، ویژگی اقلیمی، کیفیت محیط زیست، تراکم نفر اتاق در واحد مسکونی، مورد استفاده قرار می گیرد. در مورد ویژگی اقلیمی از عامل متوسط حد اکثر دمای هوا در گرم ترین ماه سال و در مورد کیفیت محیط زیست از آلودگی هوا بهره گرفته شده است. برای دخالت عوامل اجتماعی در محاسبات از تعداد افراد ساکن در یک واحد مسکونی استفاده شده است که مدلی بسیار کارآمد در مدیریت و برنامه ریزی و طراحی فضای سبز محسوب می شود.
برای مکان یابی فضاهای سبز شهری در شهر مرند و ارائه الگوی بهینه، از سیستم جغرافیایی GIS کمک گرفته شده است. بدین معنی که نقشه ها و داده های موجود رقومی شده و در پایگاه اطلاعاتی ذخیره گردیده و سپس داده های غیرمکانی (توصیفی) وارد پایگاه اطلاعاتی شده و به عوارض نسبت داده شده و پس از طی مراحل، ورود داده ها، مدیریت داده ها، پردازش داده ها، تحلیل و الگوسازی داده ها، خروجی آن به صورت اطلاعات جغرافیایی خواهد بود که مراحل بعدی پژوهش بر اساس این اطلاعات انجام گرفته است. با استفاده از این روش امکان بازیابی، طبقه بندی، تجزیه تحلیل داده ها و حذف و اضافه آنها بوجود آمده است و در نهایت ضمن بررسی وضع موجود، خروجی داده ها تولید نقشه هایی بوده که مکان های مناسب را برای ایجاد فضاهای سبز را در شهر مرند به نمایش گذاشته است.
منطقه مورد مطالعه
شهر 122400 نفری مرند در شمال غربی استان آذربایجان شرقی و در شمالی ترین منطقه ایران و از مناطق کوهستانی است با آب و هوایی سرد و خشک و وسعتی معادل 4640 کیلوکتر مربع و حدود 2/7 درصد از وسعت استان را شامل می شود. این شهر روزگاری از آبادترین شهرهای تاریخ بوده و از سطح کشش پذیری بالایی برخوردار بوده و بخش عمده ای از جمعیت شهری منطقه ی شمال غرب استان را در خود جای داده است. ژان تاورنیه فرانسوی در سفرنامه خود می نویسد: «مرند جای بزرگی نیست، به جنگل شبیه تر است تا به شهر، اما از حیث مکان خیلی مطبوع می باشد » (سید زنوزی ، 1387). این شهر تا سال 1390سرانه فضای سبزی معادل 4/3 متر مربع را دارا بوده است اما اینک این سرانه به 18/8 متر مربع رسیده است اما هنوز هم از سرانه ی ارائه شده توسط سازمان پارک ها و فضای سبز کشور (35 تا 50 متر مربع) فاصله ی زیادی دارد. افزایش جمعیت شهری از یک سو و تخریب باغات طی سال ها از سوی دیگر، لزوم بازنگری در سرانه ی فضای سبز را انکار ناپدیر می گرداند. شکل شماره(1) موقعیت جغرافیایی شهر مرند را در استان آذربایجان شرقی نشان می دهد.
شکل (1): موقعیت جغرافیایی شهر مورد مطالعه
منبع : سازمان نقشه برداری کشور
یافته های پژوهش
با توجه به آمار ارائه شده از سوی شهرداری و مطالعات میدانی جدول شماره 1 بدست آمده است.
جدول 1 : وضعیت فضای سبز شهر مرند سال 1393
ردیف موقعیت مساحت
1 پارک ها 636218
2 میادین 98909
3 لچکی ها و رفیوژها 85770
4 جمع کل فضای سبز 1001000
( ماخذ : شهرداری مرند،1393 )
جدول 1 نشان می دهد که مساحت کل فضاهای سبز تا سال 93 ، معادل 1001000 بوده و با در نظر گرفتن جمعیت 122400 نفری این شهر، سرانه ی فضای سبز به 18/8 می رسد که با مینیمم سرانه ی استاندارد وزارت مسکن و شهرسازی مطابقت دارد. اما برای باغ شهری چون مرند به نظر می رسد رقم کمی باشد، چرا که طبق گزارش مطالعات برنامه ریزی وزارت کشور زندگی سالم در جایی را امکان پذیر است که سهم سرانه هر فرد از فضای سبز از 30 تا 50 متر مربع کمتر نباشد. برای روشن شدن بهتر موضوع از مدل بهرام سلطانی کمک گرفته شده است.
محاسبه سرانه فضای سبز شهری مطلوب بر اساس مدل بهرام سلطانی
بر اساس این مدل در شهرهای ایران از 4 پارامتر استفاده می شود:
– متوسط مساحت مورد نیاز برای رشد سالم یک درخت
– ویژگی های اقلیمی
– کیفیت محیط زیست
– تراکم نفر / اتاق در واحد مسکونیQ = Q ( tamx) + Q (eq) + Q ( p / r) متوسط مساحت مورد نیاز برای رشد سالم یک درخت با محاسبه مساحت دایره ای به شعاع 5/1 متر درخت در مرکز آن واقع شده است بدست می آید. این مساحت 7 متر مربع است که در این محدوده سطح خاک باید از هر نوع ساخت و ساز (آسفالت ، سنگفرش و سیمان و جز آن) آزاد بماند تا به این طریق از بروز هر نوع اختلال در فعالیت ریشه ممانعت شود. طیف های حرارتی متناسب با شرایط ایران در جدول 2 با در نظر گرفتن ویژگی های اقلیمی آورده شده و برای هر کدام ضریبی اختصاص داده شده است (بهرام سلطانی ، 1374 : 94 ).
جدول 2 : طیف بندی متوسط حداکثر دمای هوا در گرمترین ماه سال و ضرایب فضای سبز
ردیف طیف حرارتی c توضیحات ضرایب فضای سبز
1
بسیار مناسب 1
2 30 – 25 مناسب 2
3 35 – 30 قابل قبول 3
4 40 – 35 نامناسب 4
5
بسیار نامناسب 5
ماخذ : ( کامبیز بهرام سلطانی ، 1374 : 94 )
جدول 3 : میانگین و حداکثر دمای هوا در شهر مرند سال 1392
ردیف ماه حداکثر مطلق میانگین حداکثر
1 فروردین 8/23 3/16
2 اردیبهشت 2/23 18
3 خرداد 2/33 8/24
4 تیر 9/35 30
5 مرداد 8/33 6/29
6 شهریور 6/32 6/28
7 مهر 8/26 4/19
8 آبان 17 2/12
9 آذر 8/13 5/2
10 دی 6/6 3/3-
11 بهمن 6/9 1/4
12 اسفند 8/17 2/11
ماخذ : (ایستگاه سینوپتیک مرند، 1393 )
با توجه به جدول3 ملاحظه می شود متوسط حداکثر دما در تیرماه 30 درجه بوده است که در جدول طبقه بندی متوسط حداکثر دمای هوا ضریب 2 را به خود اختصاص می دهد. آلودگی هوا عبارتست از وجود یک یا چند ماده آلوده کننده در هوای آزاد و به مقدار و مدتی که کیفیت هوا را به طوری که مضر به حال انسان، حیوان، گیاه و ابنیه باشد تغییر دهد (بهرام سلطانی، 1374 : 103). برای پارامتر کیفیت محیط زیست هم از وضعیت آلودگی هوا بهره گرفته شده و با توجه به جدول 4 و طبق مصاحبه ای که با کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست استان انجام شد عقیده بر این بود که تاکنون اقدامی به سنجش آلودگی محیط زیست در این شهر صورت نگرفته چرا که ضرورتی احساس نشده است و ضریب 0 برای این مورد در نظر گرفته می شود.
جدول 4 : کیفیت محیط زیست و ضرایب آن
ردیف کیفیت محیط زیست ضرایب فضای سبز توضیحات
1 بسیار مناسب 0 آلودگی هوا اصلاً وجود ندارد
2 مناسب 1 آلودگی هوا در برخی ساعات شبانه روز وجود دارد
3 نامناسب 2 آلودگی هوا در ساعات شبانه روز و ایام سال وجود دارد
4 بسیار نامناسب 3 آلودگی هوا در تمام ساعات شبانه روز و در ایام سال وجود دارد
ماخذ : ( کامبیز بهرام سلطانی، 1374 : 96 )
برای پارامتر چهارم طبق جدول 5 از تعداد افراد ساکن در اتاق های یک واحد مسکونی ( نسبت تراکم نفر/ اتاق) برای دخالت عوامل اجتماعی در سرانه ها استفاده می شود. در محله های متراکم ، پارک های شهری و سایر فضاهای سبز ویژه گذران اوقات فراغت باید وظیفه ای مشابه باغ های چند صد متر مربعی منطق به خانه های خصوصی را عهده دار شوند. با این تفاوت که فضاهای سبز عمومی سودمندی اجتماعی بالایی نیز دارند که باغ های خصوصی به طور مطلق فاقد این نوع بازدهی هستند. شرایط مطلوب وجود یک فرد در اتاق واحد مسکونی را نشان می دهد و هر چه تعداد ساکنان یک اتاق افزایش یابد، کیفیت منزل مسکونی کاهش یافته و نیاز به فضای سبز بیرون افزایش می یابد. به علت نبود آمار در این مورد از روش مصاحبه بهره گرفته شده است و نتیجه 2 نفر در اتاق بوده است که در این صورت ضریب 1 در محاسبات استفاده می شود.
جدول 5 : کیفیت واحد مسکونی و ضرایب فضای سبز
ردیف تراکم نفر / اتاق کیفیت ضرایب فضای سبز
1 1 نفر در اتاق مناسب 0
2 2 نفر در اتاق نامناسب 1
3 3 نفر در اتاق بسیار نامناسب 2
ماخذ : ( کامبیز بهرام سلطانی 1374 : 96 )
در نهایت محاسبات به شکل زیر در می آید :
Q = Q ( tamx) + Q (eq) + Q ( p / r)
ضریب اقلیمی فضای سبز ( متوسط حداکثر دما ) 2 = Q (tma x)
ضریب کیفیت محیط و فضای سبز 0 = Q (eq)
ضریب نفر / اتاق فضای سبز 1 = Q (p / r)
3 =
مجموع ضرایب کیفیت محیط × 7 متر مربع = مقدار سرانه فضای سبز
3 × 7 =
21 =
در مدل بهرام سلطانی گفته شده که سرانه فضای سبز در شهرهای ایران می تواند از 7 تا 70 متر مربع متغیر باشد. در وضعیت موجود سرانه فضای سبز در شهر هم رقم 18/8 متر مربعی را نشان می دهد که بر اساس نتایج مدل بهرام سلطانی ، 1569168 کمبود در فضای سبز وجود دارد تا با توجه به جمعیت موجود درسال 1393، سرانه ی فضای سبز به رقم 21 برسد.
بدین ترتیب در ادامه با ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری با استفاده از GIS می شود گامی کاربردی در جهت رفع کمبودها برای شهر مرند برداشت.
تجزیه و تحلیل
داده های مورد استفاده
داده های مورد نیاز این پژوهش شامل داده های مکانی (نقشه های موجود بویژه نقشه اتوکد طرح تفصیلی شهر مرند) و داده های غیرمکانی یا توصیفی که بیشتر شامل (طرح جامع شهر مرند شامل اطلاعاتی در مورد تراکم جمعیت، وسعت، سرانه فضای سبز) و غیره هستند که از منابع ذکر شده جمع آوری گردیده و با استفاده از نرم افزار Arc Gisرقومی شده و در پایگاه داده ها قرار گرفته اند و با استفاده از مشاهدات میدانی که معیارهای مورد نظر از قبیل: مسکونی، آموزشی، فرهنگی، تاسیسات و تجهیزات شهری، فضاهای سبز موجود و شبکه های ارتباطی روی نقشه مشخص گردیده اند.
شناسایی عوامل تاثیر گذار در مکانیابی فضاهای سبز
شناسایی و انتخاب عواملی که در مکانیابی فضاهای سبز تاثیر می گذارند از مراحل مهم مطالعه است. هرقدر عوامل شناسایی شده با واقعیت زمینی تطابق داشته باشند نتایج مکانیابی رضایت بخش تر خواهد بود (وارثی، حمیدرضا، محمدی، جمال:1387). برای مکانیابی فضاهای سبز شهری در شهر مرند و ارائه الگوی بهینه عوامل زیر مد نظر قرار داده شده است:
– نزدیکی به مراکز مسکونی – نزدیکی به مراکز فرهنگی
– فاصله از فضاهای سبز موجود — نزدیکی به تجهیزات شهری
– نزدیکی به مراکز آموزشی
ورود عوامل تاثیر گذار(معیارها) به محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی(Gis)
این مرحله فرایندی است که شامل اخذ داده، تغییرات فرمت، تنظیم کردن و مستند سازی داده ها است. داده هایی که به سیستم وارد شده عبارتند از: نقشه های کاربری اراضی وضع موجود شهر مرند و نقشه های رقومی از لایه های مراکز مسکونی، آموزشی، فرهنگی، شبکه های ارتباطی، فضای سبز و تاسیسات و تجهیزات شهری.
تهیه لایه های اطلاعاتی جدید
در این مرحله با استفاده از داده های موجود، کاربری اراضی، موقعیت مناطق مسکونی، موقعیت فضای سبز، مراکز فرهنگی، اطلاعات جدیدی مانند فاصله از مراکز مسکونی، فاصله از فضاهای سبز، فاصله از مراکز فرهنگی و فاصله از مراکز آموزشی به دست می آید.
ارزش گذاری لایه های اطلاعاتی بر اساس فاصله از معیارها
دو مولفه فاصله و زمان مهمترین مولفه ها در مکان یابی کاربری ها هستند. نوع دسترسی با فاصله و زمان سنجیده می شود، این دو عامل واحد اندازه گیری آسایش محسوب می شوند. چگونگی دسترسی به خدمات شهری مورد نیاز ساکنان و دوری از کاربری های مزاحم و ناسازگار از مولفه های مهم آسایش تلقی می شوند (زیاری،1380 :30). بر همین اساس ارزش گذاری لایه های اطلاعاتی بر اساس فاصله از عوامل تاثیر گذار صورت گرفته و طبقه بندی براساس فاصله معیارها بر حسب صد متر به صد متر در نظر گرفته شده و کاربری های متناسب با فضای سبز هر چه فاصله کمتری داشته باشند امتیاز بیشتر و هر چه فاصله بیشتری داشته باشند، امتیاز کمتری می گیرند. این ارزش گذاری بر اساس یک مقیاس عمومی که در اینجا (1-10) در نظر گرفته شده است.(جدول شماره 6 و نقشه های شماره 1 تا 5 نحوه امتیازبندی معیارها را بر اساس فاصله نشان داده است).
جدول شماره6 : ارزش گذاری لایه ها بر حسب فاصله
فاصله(متر) مراکز مسکونی مراکز فرهنگی فضاهای سبز مراکز آموزشی تجهیزات شهری
0-100
100-200
200-300
300-400
400-500
500-600
600-700
700-800
800-900
900 به بالا 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 10
9
8
7
6
5
4
3
2
1 10
9
8
7
6
5
4
3
2
1 10
9
8
7
6
5
4
3
2
1 10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
ارزش گذاری کاربری ها بر اساس ارزش اقتصادی و میزان تناسب آنها برای ایجاد فضایی سبز
برای تهیه نقشه مناسب زمین به منظور تبدیل به فضای سبز اهمیت دادن به همه کاربری ها لازم است ولی در این میان بعضی از کاربری ها تاثیرگذارتر و از تناسب بیشتری برخوردارند. بنابراین لازم است که به این کاربری ها ارزش و بهای بیشتری داده شود (جدول 7 امتیازبندی کاربری ها را نشان داده است).
جدول شماره7 : ارزش گذاری کاربری ها بر اساس درجه تناسب آنها برای ایجاد فضای سبز
نوع کاربری میزان ارزش
بایر، باغ 10
تفریحی، توریستی 9
نظامی، آموزشی، اداری، ورزشی 8
بهداشتی، درمانی، کارگاهی، انبار 6
فرهنگی 4
صنعتی، تجاری، گورستان 3
مسکونی، مذهبی 2
فضای سبز 0
رودخانه، شبکه ارتباطی NODATA
وزن دهی نهایی لایه های اطلاعاتی بر حسب وزن دهی درجه بندی یا نسبتی و شناسایی مکان های مستعد
این روش مستلزم در نظر گرفتن وزن ها بر اساس مقیاس از پیش تعیین شده است که در این پژوهش ارزش 0-100 در نظر گرفته شده، بدین ترتیب که در مجموع 100 امتیاز به کل معیارها تخصیص می یابد که ارزش صفر نشان دهنده کمترین توجه و 100 نشان دهنده بیشترین توجه به معیارهای مورد بررسی است، یعنی هر قدر یک معیار ارزش بیشتری به خود گیرد، اهمیت نسبی آن بیشتر می شود. به عبارت دیگر نمره حداقل به کم اهمیت ترین خصیصه به عنوان مبنا برای محاسبه درجه های داده شده تخصیص می یابد سپس همه نسبت های تخصیص یافته به ارزش حداقل تقسیم می شود، یعنی w/wj که wj کمترین ارزش داده شده وw نمره jامین معیار در جدول است. نسبت مذکور، درجه اهمیت نسبی از بدترین سطح به بهترین سطح را بیان می کند و امتیاز 100 به مهمترین معیار تخصیص می یابد (یعنی نزدیک به مناطق مسکونی ) سپس برای معیار درجه بندی ثانویه، یک نمره نسبی در ارتباط با اهمیت آن نسبت به مهمترین معیارها اختصاص می یابد و در مرحله بعد نسبت هر امتیاز داده شده به معیارها، بر کم اهمیت ترین معیار محاسبه می شود و به همین ترتیب این وزن ها با تقسیم بر مجموع وزن های اصلی همسان شده و مجموع آنها برابر 1 خواهد بود. لازم به ذکر است که وزن های داده شده بر معیارها بر اساس نظریات کارشناسان پارک ها و فضای سبز صورت گرفته است. نقشه شماره(6) وزن نهایی لایه های اطلاعاتی را بر حسب وزن دهی درجه بندی یا نسبتی نشان داده است.
طبقه بندی زمین های شهری بر اساس میزان تناسب آنها برای ایجاد فضای سبز
– زمین های با درجه تناسب خیلی خوب
این نوع مکانها در نزدیکی به مراکز مسکونی، آموزشی، فرهنگی و تجهیزات شهری هستند و از کاربری های ناسازگار و از شعاع عملکرد پارک های موجود، فاصله دارند و همچنین مالکیت این نوع زمین ها بیشتر دولتی می باشد و بنابراین در صورت تغییر کاربری مشکلات زیادی بوجود نخواهدآمد( مانند زمین های اطراف فرمانداری مرند، پشت شهرداری، زمین های اطراف امامزاده احمد و شهرک ولیعصر).
-زمین های با درجه تناسب خوب
این نوع زمین ها در داخل محدوده شهر قرار دارند و نزدیک به مراکز آموزشی، مسکونی، فرهنگی، شبکه های ارتباطی و تاسیسات و تجهیزات شهری هستند، همچنین از شعاع عملکرد پارک های موجود فاصله دارند. این محدوده ها نسبت به قسمت پرتراکم شهر مرند( تقاطع میدان امام و شبکه های ارتباطی متصل به آن) از تراکم متوسطی برخوردار است و بسیاری از مراکز دولتی مانند( مراکز آموزشی، نظامی، اداری و;) در این محدوده قرار دارند. بنابراین با تغییر کاربری آنها و تبدیل به فضای سبز از نظر مالکیت، زمین های موجود مشکلات کمتری به وجود خواهد آمد (مانند بلوار باکری، بلوار شهید کسایی و بلوار عدالت).
-زمین های با درجه تناسب متوسط
به دلایل زیر این نوع زمین ها برای ایجاد فضای سبز پیشنهاد نمی شوند :
1- بخشی از این زمین ها در نواحی پرساخت و ساز و مرکز شهر هستند، تغییر کاربری آنها از کاربری های موجود به فضای سبز مشکل است، چون از نظر مالکیت این نوع زمین ها مالکین خصوصی دارند (همانند: خیابان طالقانی، خیابان امام، خیابان جلفا، هفت تیر شرقی، غربی و خیابان های همجوارآنها).
2- نوع دیگر از این زمین ها در حاشیه شهر که جمعیت بسیار کم دارند و از مراکز آموزشی، فرهنگی، مسکونی، شبکه ارتباطی فاصله دارند (همانند: محلات انتهای خیابان جلفا، طالقانی، شهرک ولیعصرو بعثت و;).
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/2/25 2:42 صبح
مقاله رابطه بین کسب کار مالی و سیستم حسابداری تحت فایل ورد (word) دارای 7 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله رابطه بین کسب کار مالی و سیستم حسابداری تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله رابطه بین کسب کار مالی و سیستم حسابداری تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله رابطه بین کسب کار مالی و سیستم حسابداری تحت فایل ورد (word) :
رابطه بین کسب کار مالی و سیستم حسابداری
چکیده
در تئوری اقتصادی مقوله بازار کسب و کار به عنوان مهمترین رکن، عامل تعیین کننده رونق اقتصادی مطرح است. در سالیان اخیر تغییرات بنیادی در بازار، محیط کسب و کار را محیط پر تلاطم و توام با خطرات زیاد کرده است. در این راستا، بحث در مورد مشکلات کسب و کار مالی و بکارگیری منابع مالی اهمیت ویژه¬ای پیدا کرده است. سوال اساسی در مورد ارتباط متقابل بین کسب کار مالی و منابع مالی، با در نظر گرفتن هزینه¬های صرف شده، درآمدهای مورد انتظار و فعالیتهای مطلوب اقتصادی میباشد. گر چه، عقاید فردی متفاوتی در زمینه مفاهیم اساسی در حوزه های مختلف مرتبط با موارد مطروحه وجود دارد. این مقاله به بیان مشکلات و ویژگیهای اساسی کسب کار مالی و سیستم حسابداری، همچنین ارتباط متقابل بین آنها اشاره دارد. برای بررسی ارتباط م
یان کسب کار مالی و سیستم حسابداری از عوامل و متغیرهایی مانند، منابع اطلاعاتی، روابط پولی، کیفیت اطلاعات حسابداری و هماهنگ سازی سیستمهای حسابداری استفاده شده است.
کلمات کلیدی: کسب و کار مالی ، سیستم حسابداری، هماهنگ سازی حسابداری، روابط پولی، کیفیت اطلاعات حسابداری.
مقدمه
با توجه به نیاز مستمر فعالیتهای اقتصادی، دانش در مورد کسب و کار مالی بطور دائم توسعه یافته و به نتایج قابل توجهی رسیده است. از جنبه دانش تئوریکی کسب و کار مالی، اطلاعات موجود از اقتصاد خرد نشان می دهد که علم کسب و کار اقتصادی ارتباط تناتنگی با حسابداری و بکارگیری روشهای ریاضی و آماری دارد(کاجانوا،2006).
فایننس(مالیه) علم مدیریت وجوه است، بطور کلی زمینه های فایننس در امور مالی کسب و کار، تأمین منابع مالی شخصی و عمومی است. فایننس شامل پس انداز در پول و اغلب شامل وام و زمینه معاملات مالی با مفهوم زمان، پول، ریسک و چگونگی ارتباط آنها است. همچنین فایننس به چگونگی صرف پول و بودجه می پردازد.
بیان مسئله
امروزه طراحی مدلهای کسب و کار بطور فزاینده¬ای اهمیت پیدا کرده اند چراکه استراتژیها بیش از پیش و به آسانی قابل تقلید و تکرار شده اند. ابداع یک مدل کسب و کار نمایانگر تغییرات وسیع در طراحی و تولید محصولات جدید است. با بهره¬گیری از مزیتهای رقابتی، یک مدل کسب و کار جدید میتواند جهش قابل توجهی در رقابتهای اقتصادی باشد(آفورا،1389). کسب و کار مالی
یک سیستم روابط پولی به منظور ایجاد منابع مالی با بهره گیری از داراییها و دانش مدیریتی آن است که میتواند از جنبه های موضوعی، ویژگی و حوزه فعالیت شرکت تجزیه و تحلیل شود. حسابداری یک سیستم اطلاعاتی است که با فراهم کردن اطلاعات لازم کمک می¬کند تا مدیران، سرمایه¬گذاران، اعتبار دهندگان و دیگر استفاده کنندگان نسبت به مسائل اقتصادی بهتر بتوانند تصمم گیری نمایند(مهدی،1387). در این مقاله مهمترین مسئله ای که مطرح میش
ود اینست که موفقیت در کسب و کار مالی به چه عواملی بستگی دارد و چه ارتباطی بین کسب و کار مالی و سیستم حسابداری وجود دارد و اینکه این ارتباط متقابل چگونه و به چه صورت بیان می شود؟
کسب و کار
نویسندگان مختلف، تعاریف متفاوتی از کسب و کار ارائه داده¬اند:
• در واژه نامهی آکسفورد کسب و کار به معنی خرید و فروش و تجارت آمده است.
• در واژه نامهی لانگ من کسب و کار به فعالیت پول در آوردن و تجارتی که از آن پول حاصل شود، گفته میشود. به زبان ساده، کسب و کار عبارت است از حالتی از مشغولیت و به طور عام، شامل فعالیتهایی است که تولید و خرید کالاها و خدمات با هدف فروش
آنها را به منظور کسب سود، در بر میگیرد.
• بر طبق نظر (ارویک و هانت) و کاری که در آن خدمات یا کارهایی که دیگر افراد جامعه به آن نیاز دارند و مایل به خرید آن هستند و توان پرداخت بهای آن را دارند، تولید، توزیع و عرضه می شود. ، کسب و کار عبارت است از هر نوع کسب.
• (پترسن و پلومن) بر این باورند که هر تبادلی که در آن خرید و فروش صورت گیرد، کسب و کار نیست، بلکه کسب و کار، هر نوع تبادل تکراری و تجدید شونده ی خرید و فروش است.
• پروفسور (اون) ، کسب و کار را یک نوع کاسبی می داند که طی آن کالاها یا خدمات برای فروش در بازار تولید و توزیع می شوند.
بنابراین با توجه به تعاریف یاد شده می توان دریافت که کسب و کار با خرید و فروش کالاها، تولید کالاها یا عرضه ی خدمات، به منظور به دست آوردن سود، سر و کار دارد(ر
کابی،1389).
کسب و کار مالی
مراجع مختلف این واژه را از جنبه های مختلف به صورت زیر تعریف نموده اند:
• مالیه یک شرکت تجاری، قسمتی از معامله مالی با کسب و کار تصمیم گیری های مالی یک شرکت، همچنین ابزار و تحلیل هایی به منظور ایجاد این تصمیم گیریها است. هدف اصلی شرکتهای بزرگ مالی به حداکثر رساندن ارزش مؤسسه از طریق مدیریت ریسک مالی می باشد.
• یکی از مفاهیم آن به امور مالی برای کسب و کار را نشان می دهد. شایع ترین انواع و کاربرد کسب و کار مالی را می توان به وام های بانکی و چک بی محل (بیش از اعتبار حواله کردن)، تسهیلات تنزیل فاکتورها، اجاره و انواع سرمایه گذاریها اشاره نمود.
• یکی دیگر از مفاهیم کسب و کار مالی، پول و وجوه نقد و دیگر منابع در دسترس بانک ها برای استفاده تجاری از طریق وامهای کوتاه مدت و بلند مدت و حقوق صاحبان سهام می باشد.
تمایز کسب و کار مالی و حسابداری
حسابداری به ثبت و نگهداری فعالیتهای مالی، ارائه گزارشات دوره ای، تجزیه و تحلیل ها و اظهارات، انتشار اطلاعات به مدیران، سرمایه گذاران و محیط بیرونی کسب و کار مربوط می شود. همچنین آن با کیفیت، مرتبط بودن و بموقع بودن خروجی اطلا
عاتی از آن درگیر است. بدیهی است که تصمیم گیران مالی به گزارشات حسابداری و دیتابیس های مالی اتکا می کنند. به عبارت دیگر حسابداری عبارت از مجموعه قواعد و روش هایی است که با بکارگیری آنها، اطلاعات مالی و اقتصادی یک مؤسسه گر
دآوری، طبقه بندی و به شکل گزارش های حسابداری تلخیص می شود و برای تصمیم گیری در اختیار اشخاص ذیعلاقه و ذینفع قرار می گیرد(خدابخشی،1388). حسابداری داشتن یک پتانسیلی برای گفتن بعضی چیزها که ما در باره سابقه مالی سازمانها نمی دانیم است(چریستنسن، دمسکی،2003).
کسب و کارهای مالی یک نوع سیستم روابط پولی در یک شرکت برای کسب منابع مالی، با قرار دادن آن در اجزاء مالکیت فردی هستند که هدف آن بهره برداری مؤثر از دارایی ها و توزیع نتایج بدست آمده می باشد. روابط پولی شکل یافته محتوای کسب و کار مالی می تواند از جنبه های ویژگی، موضوع، حوزه فعالیت شرکت یا از سایر جنبه ها مشتق شود. جدول زیر تقسیم بندی این روابط پولی را نشان می دهد(کاجانوا،2006).
جدول(1) تقسیمات روابط پولی
مرتبط با ویژگی – روابط بودجه
– روابط اعتباری
– روابط بیمه
– روابط ادراکی
مرتبط با موضوع – روابط درون سازمانی، قوانین، تغییر در شکل مالکیت
– روابط بین شرکتها و سایر موضوعات اقتصادی
مرتبط با حوزه فعالیت شرکت – روابط ناشی از کسب منابع مال
ی
– روابط مرتبط با کسب منابع مالی در اجزاء مالکیت فردی در درازمدت و اموال غیر منقول، داراییهای ثابت، تامین کنندگان، منابع مالی دریافتنی و قابل دسترس
یک وضعیت اجتناب ناپذیر در مدیریت صحیح کسب و کار مالی قابلیت اتکاء و اطلاعات موجود می¬باشد. شرکت می تواند آن را از منابع بیرونی و درونی سازمان(سیستم اطلاعاتی) بدست آورد. منابع اطلاعاتی مطروحه که در مدیریت امور کسب و کار مالی استفاده می¬شوند در جدول زیر توضیح داده شده است.
جدول(2) منابع اطلاعات
بیرونی – محیط کارآفرینی
– محیط رقابتی
– قانون
– فرصت ها و تهدیدات بالقوه
درونی – اطلاعات برآوردی
– اطلاعات حسابداری
– گزارش¬دهی
– اطلاعات آماری
کسب و کار مالی تشکیل یافته در شرکت، بخش غالب فعالیتهای مالی و مدیریت آن است. مدیریت کسب و کار مالی به دنبال موارد زیر است(کاجوا،2006):
– شناسایی و تضمین منابع مالی برای اداره شرکت
– انتخاب ساختار مناسب مالی
– تجزیه و تحلیل مالی، مدیریت دارایی های بلند مدت و جاری
– تخصیص منابع مالی
– توزیع سیاست های اقتصادی
– فرآیندهای نوآوری، و غیره
الزامات مورد نیاز برای کیفیت اطلاعات حسابداری
ادبیات حسابداری شامل مطالعات متعددی است که جنبه های مختلف کیفیت اطلاعات حسابداری را بررسی کرده اند. اگرچه هیچ توافقی بر سر مفهوم کیفیت حسابداری وجود ندارد، اما ابعاد مختلفی از اینها عملیاتی شده¬اند(هرایبر و دیگران،2010).
به طور کلی در مطالعات مختلف موارد زیر به عنوان کیفیت اطلاعات حسابداری ارائه گردیده اند:
سودمندی، اهمیت، قابل فهم بودن، قابل اتکا بودن، قابلیت مقایسه، اعتبار، کامل بودن، دقت.
سیستم حسابداری
سیستم حسابداری ، عبارتست از مجموعه ای از اجزا به هم پیوسته در داخل یک موسسه که آثار مالی رویدادهای آن موسسه را به گزارشها و صورتهای مالی تبدیل میکند .
در اقتصاد بازار سیستم حسابداری به اجزای مختلف تقسیم شده و هر یک از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند.
سیستم حسابداری از اجزای زیر شکل گرفته است:
– حسابداری مالی
– حسابداری مدیریتی
– حسابداری داخل سازمانی
– حسابداری مالیاتی
شکل زیر روابط مابین اجزاء سیستم حسابداری را نشان می دهد.
شکل (1) روابط مابین اجزاء سیستم حسابداری
حسابداری مبتنی بر گزارشات دوره ای از دیتای مالی یک ش
رکت است. اساس حسابداری شامل:
– ثبت معاملات تجاری
– ارسال بدهی و اعتبار به دفتر کل عمومی
– ساخت تنظیمات به دفتر عمومی
– بستن دفاتر
– تهیه صورتهای مالی
هماهنگ سازی حسابداری
هماهنگ سازی حسابداری، با یک نگرش در تهیه اطلاعات شفاف و قابل مقایسه در صورتهای مالی مطرح می شود. هدف از هماهنگ سازی بین المللی حسابداری، دستیابی به اطلاعات قابل مقایسه بین المللی دو یا چند سیستم حسابداری ملی از طریق دستورالعمل های حسابداری بین المللی و در نتیجه برای دست یابی به صورتهای مالی سالانه می باشد. بیشترین تأثیر هماهنگ سازی حسابداری در قابلیت مقایسه اطلاعات مالی سازمانها خواهد بود.
نقش هماهنگ سازی حسابداری، اطمینان از سازگاری بین اطلاعات آشکار و وضعیت مالی و نتایج بصورت فردی یا سازمانی است.
نتیجه گیری
موفقیت در مدیریت کسب و کار مالی اساسأ بر دانش ویژگیهای اقتصادی و روابط متقابل جاری در شرکتها استوار است. بخش جدایی ناپذیر از این روابط میان کسب و کار مالی و حسابداری می باشد. حسابداری یک بخش اجتناب ناپذیر از فعالیت های یک شرکت می باشد زیرا تصویر کلی از نتایج فعالیتهای اقتصادی، ارائه مشکلات موجود و فراهم آوردن نتایج داده ها برای فرآیند تصمیم گیری در هر نوع سرمایه گذاری در دوره های مختلف ارائه می کند. کسب و کار مالی یک نوع سیستم روابط پولی، برای بدست آوردن منابع مالی شرکتها با هدف بهره برداری مؤثر از آن و توزیع نتایج بدست آمده می باشد.
نتایج ارتباط متقابل آنها برای نشان دادن روابط مالی و اطلاعات حسابداری در زمینه مدیریت مالی بکار برده می شود. با توجه به اینکه رفتار، گزارشات و ویژگیهای حسابداری ممکن است به شکل مورد نیاز با دادن استرس به مدیران مالی از لحاظ دقت، صحت در ارتباط با اطلاعات ارائه شده تنظیم شود. تصمیم گیری درست با توانایی و صلاحیت بالقوه انسان ارتباط دارد. توانایی مدیریت کسب و کار مالی یکی از جنبه های مهم موفقیت و از مزیت های رقابتی یک شرکت بشمار می رود.
منابع
. آفورا، آلن. (1389)، مدل های کسب و کار، ترجمه محمد مهدی سپهری، مرتضی مرادی و سید احسان ملیحی، انتشارات خدمات فرهنگی رسا.
. رکابی، حمید. (1389)، کسب و کار: تعریف، انواع و اهداف، مجله الکترونیکی راهکار مدیریت.
. خدابخشی، محمد. (1388)، اصول حسابداری و هزینه یابی در مؤسسات اقتصادی، تهران: انتشارات جهان جام جم، چاپ اول.
. مهدی، علیرضا. (1387)، حسابداری: کلیات، تعریف، انواع، تاریخچه و اهمیت، مجله الکترونیکی راهکار مدیریت، ص 4-6
. Hribar, P., Kravet, T., Wilson,R.(2010). A New Measure of Accounting Quality. Tippie College of Business The University of Iowa: 6-29 SSRN Website.
. Christensen, J.A., & J.S. Demski,(2003). Accounting theory, An information Content Perspective, Irwin/McGraw-hill.
. Kajanov’a, Jana, (2006). The Relationship Between Business Finance And Accounting, VADYBA / Management.
www.beerandyoung.com/glossary.php
www.moneymatters101.comstartingabusinessbustbust.asp
en.wikipedia.org/wiki/ Business finance
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/2/25 2:42 صبح
مقاله سیاست جذب سرمایه های خارجی و نقش آن در اقتصاد مناطق آزاد تحت فایل ورد (word) دارای 8 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله سیاست جذب سرمایه های خارجی و نقش آن در اقتصاد مناطق آزاد تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله سیاست جذب سرمایه های خارجی و نقش آن در اقتصاد مناطق آزاد تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله سیاست جذب سرمایه های خارجی و نقش آن در اقتصاد مناطق آزاد تحت فایل ورد (word) :
سیاست جذب سرمایه های خارجی و نقش آن در اقتصاد مناطق آزاد
چکیده:
هدف از ایجاد و توسعه مناطق آزاد و یا مناطق پردازش صادرات 1(EPZ)، افزایش و توسعه صادرات، ایجاد اشتغال، جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی و انتقال تکنولوژی، ا
فزایش درآمدهای عمومی، افزایش توریسم ارتقای جایگاه اقتصادی کشور و بهره مندی از اقتصاد رقابتی است. اما از بعد نظری می توان گفت جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی 2(FDI) برجسته ترین نقش در فعالیتهای اقتصادی مناطق آزاد می باشد. سرمایه گذاری خارجی بخش کلیدی جهانی سازی جدید است. خصوصی سازی، آزاد سازی و تثبیت اقتصاد کلان همگی میتوانند فضایی به وجود آورند که سرمایه، از جمله سرمایه خارج
ی را جذب کند. و این سرمایه گذاری موجب رشد و توسعه اقتصادی گردد. در این راستا نویسندگان بر این باورند که مناطق آزاد با داشتن پتانسیل های لازم نقش اساسی در رابطه با جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) دارند. لذا در این پژوهش میدانی به بررسی راهکارها و سیاستهای جذب سرمایه گذاری خارجی و نقش آن در اقتصاد مناطق آزاد پرداخته شده است.
واژههای کلیدی: خصوصی سازی، سرمایه گذاری خارجی، رشد اقتصادی، مناطق آزاد تجاری، توسعه صادرات
مقدمه:
از دهه 1960بسیاری از کشورهای رو به توسعه راهبردهای صادرات گرا را به عنوان راهبرد توسعه خود انتخاب کردهاند، این گونه راهبردها توسط نهادهای اقتصادی بین المللی از جمله بانک جهانی و صندوق بین المللی پول به عنوان بهترین راه برای ارتقای توسعه در کشور در حال توسعه مورد حمایت قرار گرفته است. در مجموعه اقدامات و سیاستهای مرتبط راهبردی صادرات گرا تاسیس مناطق آزاد تجاری و صنعتی یا به عبارت بهتر مناطق پردازش صادرات به عنوان راهکاری برای تغییر جهت کلی اقتصاد از درونگرایی به برونگرایی و تجارت آزاد مورد استفاده اغلب کشورهای یاد شده قرار گرفته است، منطقه آزاد ناحیه ای از قلمرو کشور است که خارج از محدوه فیزیکی، قانونی، ادرای تاسیسات گمرکی قرار دارد. ورود و خروج سرمایه و سود به آن و جابجایی نیروی کار متخصص در منطقه به سهولت صورت میگیرد و کالاها و مواد خارجی را که منع قانونی نداشته باشند میتوان بدون هر گونه موانع گمرکی و ترانزیت، یا در انبارهای آن نگهداری و یا در کارخانه های مستقیم در آن تغییر شکل داده و به کالاهای دیگر تبدیل نمود. در ادبیات دامنه گسترده ای از اصطلاحات درباره این مناطق آمده است از جمله مناطق آزاد اقتصادی ، م
نطقه آزاد صادرات ، منطقه آزاد تجاری ، منطقه آزاد صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی می توان اشاره نمود. هدفهای اصلی از ایجاد این مناطق در بسیاری از کشورهای درحال توسعه عبارت اند از:
1- ایجاد درآمد ارزی به وسیله بهبود صادرات کالاهای غیر سنتی
2- اشتغال زایی برای کم نمودن بیکاری یا مشکلات ناشی از بیکاری در کشور و درآمدزایی
3- جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی(FDI) و انتقال تکنولوژی، انتشار دانش و اثرات تظاهری که این مورد به مانند کاتالیزوری برای بنگاههای داخلی در گیر تولید کالاهای غیرسنتی عمل می کند.
رشد سریع ایجاد منطق آزاد باعث گردیده است. پس از بندر هامبورگ (در سال 1888) و کشور ایرلند (1959) کشور در حال توسعه زیادی اقدام به ایجاد چنین مناطقی در کشور خود نمایند. از آن جمله می توان به مناطق آزاد مانائوس (در برزیل)، منطقه آزاد ماریتین (درموریس) منطقه آزاد کراچی (در پاکستان) منطقه آزاد ماسان و ایری و کومی (در کره جنوبی) منطقه آزاد کاندلا (در هند) منطقه آزاد استانبول (در ترکیه) منطقه آزاد جبل علی، احمد بن رشید (دبی) منطقه آزاد جاکارتا (در اندونزی) و . . . در آسیا اشاره نمود.
جدول (1) برآورد مناطق پردازش صادرات جهان را تا سال 2003 نشان می دهد.
جدول (1) برآورد مناطق پردازش صادرات تا سال2003 در جهان
سال میلادی 1975 1986 1995 1997 2003
کشورها 25 47 73 93 116
مناطق 130 376 530 845 3000
Source: Wepza
آمارها نشان میدهد تا سال 2003 حدود 27 منطقه پردازش صادرات در خاورمیانه تاسیس گردیده است که البته آمار آن در حال حاضر در بیش از دو برابر شده و در حال رشد و توسعه می باشد.
مناطق آزاد در ایران
تفکر ایجاد مناطق آزاد در ایران به حدود چهاردهه قبل باز میگردد. در سال1348 جزیره کیش به عنوان یک بندرآزاد و البته با هدف اصلی ایجاد امکانات گردشگری بین المللی در نظر گرفته شد. و در همان زمان زیر بناهایی نیز ساخته شد. ولی پس از سال 1357عملا فعالیتهای این منطقه متوقف شد اما ضربه پذیری اقتصاد کشور از صادرات نفتی و آن هم صادرات انحصاری، چیزی بود که در سال1367و1368بطور محسوس مورد توجه قرار گرفت. اگر به آمارهای سال 1367توجه کنیم میبینیم که صادرات نفتیما در آن سال حدود 7میلیارد دلار شد. در حالی که همین درآمدهای ارزی در برخی از سالها از مرز 20میلیارد دلار فراتر رفته است. برای کشوری که مسائل مختلفاش وابسته به ارز خارجی است و درصد قابل توجهی از فعالیتهای تولیدی و خدماتی آن به دلیل ارتباط نزدیک با دنیا به وسیله ارز خارجی رقم میخورد، نوسانهای شدید درآمد ارزی طبعا می تواند بسیاری از فعالیتهای اقتصادی به تبع آن فعالیتهای سیاسی و فرهنگی جامعه را متاثر کند به همین دلیل در برنامه اول توسعه صادرات غیر نفتی به عنوان یک تصمیم قطعی مورد توجه قرار گرفت. و یکی از بهترین ابزار برای توسعه صادرات غیر نفتی ایجاد مناطق آزاد صنعتی بود که بسیاری از کشورهای جهان به ویژه در دو، سه دهه اخیر تجربیات موفقی از آن بر جا مانده است. بدین ترتیب در تبصره 19برنامه اول توسعه، سه منطقه آزاد تجاری – صنعتی در ک
شور مورد تصویب قرار گرفت.
تا پایان برنامه دوم توسعه (سال1378) راهبرد تجاری که عملا در کشور به اجرا در آمد جاگزینی واردات بود، اگر چه در برخی قوانین از جمله قوانین اول و دوم توس
عه، اشاره هایی هم به توسعه صادرات شده بود. تغییر نیافتن ساختار اقتصاد به نفع بخش صنعت، یعنی به عبارت دیگر تحقیق نیافتن توسعه صنعتی بیانگر ناموفق بودن راهبرد جایگزینی واردات در جهت صنعتی شدن کشور است.
در برنامه سوم توسعه، نسبت به برنامه های قبلی تاکید بیشتری روی سیا
ست توسعه صادرات صورت گرفت و اقداماتی نظیر معافیت صادرات از عوارض و مالیات، حذف پیمان سپار ارزی، اعطای یارانه و جوایز صادراتی، ساده سازی فرآیند صادرات، بازگردان حقوق گمرکی و سود بازرگانی مواد اولیه و واسطهای مورد استفاده در تولید کالاهای صادراتی پس از صدور، سیاست یکسان سازی نرخ ارز و واگذاری ارزی بر اساس نرخهای بین بانکی، به انجام رسید. سیاست حذف موانع غیر تعرفه ای و غیر فنی واردات وتبدیل آن به تعرفه های معادل و تهیه برنامه زمان بندی اصلاح نرخهای معادل تعرفه و سیاست حذف ممنوع
یتهای صادراتی بجز موارد خاص نیز در قانون برنامه توسعه پیش بینی شده بود که تا پایان برنامه بطور کامل عملی نشد.
درمتن قانون برنامه چهارم توسعه، عبارت (مناطق آزاد) دقیقاً 20 بار تکرار شده و در بندها و تبصرههایی توضیحاتی در این مورد آمده است در ماده 33 قانون برنامه چهارم
آمده است به منظور نوسازی و روان سازی تجارت و افزایش سهم کشور در
تجارت بین الملل و همچنین رونق بخشیدن به تجارت خارجی و هم پیوندی فعال با اقتصاد جهانی، دولت مکلف است تا برخی قوانین رسمی کشور از جمله قانون صادرات و واردات، قانون امور گمرکی به ویژه قانون مناطق آزاد تجاری و صنعتی را بازنگری و اصلاح نماید. اما بر آیند برنامه چهارم آن گونه که انتظار میرفت رونق بخش تجارت و مناطق آزاد تجای نشد.
در حال حاضر در ایران بیش از 27 منطقه آزاد تجاری و ویژه اقتصادی وجود دارد که زیر نظر دبیر خانه شورای عالی مناطق آزاد فعالیت می کنند.
عوامل جذب FDI و رابطه آن با رشد مناطق آزاد
سرمایه گذاری مستقیم خارجی، فرآیندی است که به وسیله آن یک کشور (کشور مبدا) مالکیت دارییها را در کشور دیگر (کشور میزبان) با هدف کنترل تولید، توزیع و دیگر فعالیتها بدست می آورد FDI به مثابه درگیری با سرمایهگذاری بلند مدت و منعکس کننده مناسبات بلند مدت و کنترل یک نهاد اقتصادی در کشور میزبان است. عبارت “بلند مدت”نشان دهنده تمایز FDIاز سایر سرمایه گذاریها نظیر سرمایه گذاری پرتفلیو میباشد، به نحوی که سرمایه گذاری پرتفلیو، بازگو کننده نگهداری اوراق بهادار همچون سهام خارجی، اوراق قرضه و دارییهای مالی است که هیچ کدام از آنها موجب نمیشود که دارنده اوراق، بر بنگاه صادر کننده اوراق تسلط مدیریتی داشته باشد. سرمایه گذاری پرتفلیو کوتاه مدت بوده و عبارت “کوتاه مدت” نشان دهنده آن است که سرمایه گذاری پرتفلیو بطور چشمگیر و به دفعات زیاد دست به دست میشود. آنچه که درتعارف مربوط به FDI شبیه به یکدیگر است، کنترل و نفع ناشی از کنترل است که بازگو کننده اهم
یت بیشتر FDI از سرمایه گذاری پرتفلیو است با در حالیکه سرمایه گذاری پرتفلیو خواستار کنترل مدیریتی بر بنگاه یا مناسبات بلند مدت نیست، مناسبات بلند مدت بیانگر ارتباط بلند مدت بین سرمایه گذاری مستقیم و شرکت سرمایه گذار مستقیم است که این امر درجه قابل ملاحظهای از نفوذ و تاثیر در مدیریت بنگاه را تحقق می بخشد.
در مورد تعریف FDI، طبق نظر IMF ، تصاحب 10% یا بیشتر سرمایه یک شرکت به مشابه سرمایه گذاری مستقیم است. این رهنمود، یک قاعده بی برو برگرد نیست وچه بسا ممک
ن است دارنده سهام کمتر از 10% کنترل اصلی را در بهره برداری از یک شرکت داشته باشد در حالیکه ممکن است دارنده سهام بیشتر از 10% کنترل بارزی بر مدیریت بنگاه نداشته باشد، اما IMF پیشنهاد میکند از این درصد، به مثابه تمایز بین سرمابه گذاری مستقیم و سرمایه گذاری پرتفلیو در نظر گرفته شود.
عوامل گوناگون بر جذب FDI موثر است اما اصلی ترین عوامل عبارتند از:
1- حضور مزیتهای ناشی از مالکیت در شرکتهای چند ملیتی:
این مورد بیان می دارد که مزیتهای ویژه مالکیت (مثلا فناوری اختصاصی) یک بنگاه، اگر بصورت بهینه بهره برداری شود، می تواند هزینه اضافی بر پایی ساز و کار تولید یک محیط خارجی را جبران نماید و بر عدم مزیتهای بنگاه غلبه نماید.
2- حضور مزیتهای مکانی در کشور میزبان:
این مورد بیانگر آن است که مزیتهای ویژه مکان بنگاه، باید با مزیتهای مکانی کشور میزبان ترکیب شود (مثلاً بازار بزرگ یا هزینه های پایینتر منابع و یا زیر ساختهای مطلوب)
3- حضور منافع بارز تجاری در درون بنگاه در مقابل یک ارتباط جدا گانه بین سرمایه گذار و دریافت کننده FDI
در نهایت بنابر جزء سوم پارادایم مطروحه، بنگاه، منافع بزرگتری را در بهره برداری از مزیتهای مالکیت و مکان، به وسیله درونی سازی کسب می نمایند، برای مثال از طریق FDI به جای معاملات مستقل، که این حالت امکان دارد به چندین دلیل صورت گیرد. برای نمونه، بازارهای داراییها و نهاده های تولید (فناوری، دانش یا مدیریت) ممکن است غیر کامل باشند و یا اینکه اصلا وجود نداشته باشند، و یا اینکه هزینه های معاملاتی چشمگیر و با وقفه زمانی درگیر باشن
د.
رابطه FDI و رشد اقتصادی مناطق آزاد تجاری
FDI رشد اقتصادی مناطق آزاد تجاری و یا مناطق پردازش صادرات (EPZ) را توسط فراهم نمودن سرمایه خارجی رونق میبخشد و از طریق رشد اقتصادی این مناطق، منافع سرمایه گذار خارجی گسترش می یابد. علاوه بر این FDI معمولا به همراه تکنولوژی پیشرفته، سازماندهی و مدیریت برتر وارد کشور و مناطق آزاد تجاری می شود.
بنابراین FDI به عنوان موتور رشد در مناطق آزاد شناخته شده است. این مطلب در مطالعه ای که توسط برنزیتن، گرگوریو و لی (1998) انجام شده است نیز مورد اشاره واقع شده است، آنها بر این عقیده اند که اثرات سودمند FDI بر رشد اقتصادی توسط کارایی بالاتری که این نوع سرمایه گذاری به خاطر تکنولوزی پیشرفته دارد حاصل میشود نه صرفا از طریق انباشت بیشتر سرمایه همچنین راناودولینگ نیز معتقدند که اثر مثبت FDI بر رشد اقتصادی به دلیل افزایش کارایی سرمایه در اثر انتقال تکنولوژی مناسب و پیشرفته حاصل میشود. بدین ترتیب میت
وان عنوان کرد که:
رشد اقتصادی مناطق آزاد افزایش کارایی سرمایه انتقال تکنولوژی مناسب FDI
مساله دیگری که در رابطه با اثرگذاری FDI بر رشد اقتصادی بخصوص رشد اقتصادی مناطق آزاد تجاری مطرح میشود این است که در کشورهایی که FDI اثر بیشتری بر بهره وری میگذارد، رشد اقتصادی بیشتر افزایش میابد. این افزایش بهره وری در اثر افزایش FDI نیز بیشتر در مناطقی که نیروی کار ماهر دارند و از زیر ساختهای اقتصادی توسعه یافته برخوردارند و از درآمد بالاتری نیز برخوردار میباشند به چشم میخورد. نور بخش (2001) در مطالعه
به این نتیجه میرسد که کشور های و مناطق که فقط به نیروی کار ارزان و کم مهارت و منابع طبیعی خود در جذب FDI فکر میکنند نمیتوانند FDI را به صنایعی که ارزش افزوده بالاتر دارند هدایت کننده و از رشد اقتصادی کمتری بخوردارخواهند بود بطور کلی وجود سرمایه انسانی و نیرو کار متخصص و تحصیکرده برای سرمایه و اثر گذاری بیشتر بر رشد اقتصادی مناطق آزاد اقتصادی لازم است بنابراین:
رشد اقتصادی مناطق آزاد افزایش بهره وری
FDI
1- وجود سرمایه انسانی زیاد
2- وجود زیر ساختهای اقتصادی توسعه یافته
نتیجه گیری:
امروز، با توجه به تلاش گسترده ای که در جهان برای جذب سرمایه گذاری های خارجی صورت میگیرد، باید گفت که این نیاز به سرمایه گذاری خارجی از نظر تاسیس بانک های خصوصی خارجی، موسسه های بیمه خارجی و تضمین دولت نسبت به جبران
خسارت ناشی از سلب مالکیت خارجیان از عوامل بسیار مهم و تعیین کننده رشد سرمایه گذاری در مناطق آزاد کشور است. از این رو جذب سرمایه های خارجی به دلیل کمبود منابع ارزی، نیازهای مالی و ارزی کشور را تامین کرده و موجبات اشتغال زایی را دربخش صنایع مولد بوجود آورده و زمینه انتقال تکنولوژی روز فراهم کرده است. ورود سرمایه های خارجی به داخل کشور در واقع به معنای جذب تکنولوژی است. بنابراین در مجموع اگر جذب سرمایه های
خارجی توام با ورود تکنولوژی جدید و رقابت حضور در بازار کالا و آموزش نیروی انسانی داخلی باشد، برای رشد و توسعه اقتصادی مناطق آزاد و به تبع آن کشور یک ضرورت است. در صورتی که سرمایه گذاری در منطقه به وسیله ورود سرمایه خارجی تامین اعتبار شود هزینه استفاده از منابع سرمایه ای به حداقل خواهد رسید. هر چند مشوق های سرمایه گذاری هرگز نمی تواند جایگزین اصول اساسی شامل جو سرمایه گذاری، استحکام سیاسی و فرصت های سود آوری می شوند.
شرایط اساسی برای اختصاص یک منطقه به منطقه آزاد و یا مناطق پردازش صادرات (EPZ) فراهم کردن شرایط جذب (FDI) از جمله ثبات سیاسی و امنیت اقتصادی، تسهیلات حمل و نقل و ارتباطات مناسب، محیط فیزیکی خوب بارعایت استانداردهای مناسب، زیربنای قابل اطمینان در زمینه آب و برق، دسترسی توجیحی به بازار خدمات حمایتی نظیر بانکداری و فوروادنیگ (خدمات اداری حمل و نقل)، نیروی کار و ساز ماندهی مناسب است. که توجه مناطق آزاد تجاری- صنعتی ایران مانند منطقه آزاد ارس به آنها می تواند رونق اقتصادی این مناطق به دنبال آن اقتصاد ایران را همراه داشته باشد.
منابع فارسی:
1-کلباسی، ناهید، مناطق آزاد تجاری صنعتی جمهوری اسلامی ایران در دیدگاه اقتصادی مجله پژوهشها و سیاستهای اقتصادی، شماره1، تهران1371
2- شجاع، عبدالغفور، مجله مناطق آزاد، دوره جدید، تهران، 1380
3- محمدی، مسعود، مطالعه ای در مناطق آزاد، موسسه مطلعات و پژوهش های بازرگانی، تهران، 1374
4- رضائی، مهدی، بررسی وضعیت مناطق آزاد تجاری – صنعتی ایران از نظر برخی از اهداف مورد انتظار، برسیهای بازرگانی، شماره23، (خرداد و تیر1386)
5- رضائی، مهدی، عوامل موثر بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در صنایع ایران 1383-1380 موسسه مطالعات پژوهشهای بازرگانی (1388)
6- دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی، خلاصه گزارش عملکرد منطق آزاد ایران 1383-1380، گزارش چاپ (1384)
7- اسفندیار، علی اصغر، ارزیابی عملکرد مناطق آزاد تجاری ایران و تاثیرات در توسعه اقتصاد این مناطق، پژوهشنامه اقتصادی.
8- محمدی الموتی، مسعود، مطالعه ای درباره مناطق آزاد و اثرات اقتصادی بازرگانی آن، تهران، موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، 1374
9- مهدوی، ابوالقاسم، تحلیلی بر نقش سرمایه گذاری خارجی در رشد اقتصادی، مجله تحقیقات اقتصادی، شماره66، پاییز 1383، صفحات 208- 181
10- امیر احمدی، هوشنگ، سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشور های در حال توسعه، اطلا عات سیاسی اقتصادی شماره 152-151و1388
منابع لاتین
1 Export Processing Free Zones In Developing Countries United New York 1985
2. UECD, Investing In Export Processing Zones (Paris: OECD, 1984, P23)
3. Anchars, Vinaye Dey. FDI and Export Performance of The Mauritian Manufacturing Sector. University Of Mauritius, Reduit,(November2003)
4. Balasubramanyam, V. N. “Foreign Direct Investment in Developing Countries: Determinants and Impact”. OECD, (November 2001)
5. Robert D. Sinclair, Export Proc
essing
Zones: Ingredient for Services Full Liberalization (2ool)
6. Dorsat, Madani, A Review Of The Role End Impact Of Export Processing Zones (2002)
7. De Mello,Jr. Lviz R ,” Foreign Direct Investment Led Growth :Evidence From Time Series And Panel Data “Oxford Economic Paper.
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/2/25 2:42 صبح
مقاله گزارش کار کائولن تحت فایل ورد (word) دارای 30 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله گزارش کار کائولن تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله گزارش کار کائولن تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله گزارش کار کائولن تحت فایل ورد (word) :
مقدمه:
کائولن واژه ای است که معانی مختلف دارد از نظر کانی شناسی کائولن جز گروه کانی های آلومینا سیلیکاته آبدار است که شامل کانی های کائولینیت ، ناکریت ، دیکیت و هالوئیزئت می باشد کائولن به عنوان کانی های رسی می باشد که با خصوصیات نظیر سفیدی ، درخشندگی ، توزیع دانه بندی ، پلاستیسیته مناسب به عنوان یکی از کانی ها صنعتی کاربرد
متفاوتی دارد کائولن یک کانی بی نظیر صنعتی است ، زیرا دارای دامنه کسترده ای از ph که خنثی می باشد و از نظر شیمیایی مقاوم بوده و در جدول موس داردی سختی حدود 5/2 می باشد و به رنگ سفید بوده دارای خاصیت پ.شش دهی خوبی است و به عنوان رنگدانه می توان استفاده نمود کائولن به صورت نرم بوده و هدایت الکتریکی و حرارتی کمی دارد و قیمت آن نسبت به سایر موادی که با آن رقابت می کنند کمتر است.
خاک کائولن در ابتدا در سرزمین چین شناخته شده است و لغت آن از کلمه کائولینگ kao-liang بعمنی ( سلسله جبال بلند ) مشتق یافته و چون برای اولین بار این خاک در منطقه چین یافته شده به این جهت لغت خاک چینی (chinaclay) به آن اطلاق یافته است و در واژه تجارتی این کلمه مختص کائولن انکستان ( کورن وال ) (corn wall) می باشد.
تقریبا نیمی از کائولن استخراج شده از معادن مختلف در صنعت سرامیک کاربرد دارد و ما بقی به صورت ماده پر کننده در صنایع شیمیایی-کاغذ سازی و دارو سازی ، نساجی و برخی صنایع دیگر کاربرد دارد.
در صورت خصوصیات شیمیایی کائولن می توان به فرمول آن اشاره نمود که دارای فرمول Al2o3sio2 2h2o که دارای ترکیب نضری فوق میباشد. Al2o3=39.8% و Sio=46.3% و H2O3=18.9 %.
شکل ذرات کائولن به صورت ورقه های هگزاگونال است که ابعاد آن از 5% تا 10 میکرون تغییر میکند و قطر متوسط آن 5/0 میکرون است.
وزن مخصوص کائولن بین2/2 تا 6/2 گرم بر سانتی متر مکعب تغییر می کند در حالت خاص رنگ آن به صورت سفید است.
خواص پخت کائولن هنگام پخت به شدت منقبض می شود بنابراین به تنهایی مورد استفاده قرار نمی گیرد. انقباض طول کائولن در 1300 C معمولا از 6% تا 17% متغییر است تقطه ذوب آن 1750 C تا 1770 درجه است.
کارخانه خاک چینی ایران در 15 کیلومتر شهر مرند و در 12 کیلومتری معدن کائولن زنوز واقع گردیده ، اولین و بزرگترین تولید کننده کائولن تصفیه شده در کشور بوده و از نظر مرغوبیت خاک میتوان این کارخانه را در زمره کائولن مرغوب دانست این کارخانه مقدمات اولیه آن و آزمایشات مختلف در معدن آن در سال 1364 صورت پذیرفت و با توجه به مرغوب بودن خاک آن مطالعات دقیق روی آن صورت پذیرفت تا اینکه خاک چینی ایران در سال 1371 به طور رسمی افتتاح گردید و این کاخانه با ارائه انواع کائولن تصفیه شده سوپر و معمولی و کانه آراریی به صنایع سرامیک ، چینی بهداشتی و مظروف و کاشی و غیره کشورمان را از جهت واردات کائولن تقریبا بی نیاز نموده معدن این کارخانه در حدود 33 میلیون تن به طور تقریبی ذخیره قطعی دارد که این امر نشان دهنده آن است که تا چندین سال میتوان از این ذخیره معدنی جهت مصارف مختلف استفاده نمود.
معرفی مراحل تولید کائولن :
1- استخراج از معدن 2- انتقال مواد خام به کاخانه و ذخیره سازی 3- انبار کردم و خرد کردن مواد خام توسط سنگ شکنهای اولیه و ثانویه 4- همگن سازی و ذخیره سازی مواد خام خرد شده در سالن هموژن 5- آسیاب نمودن مواد خام از ورودی سالن هموژن توسط آسیاب فایفر آسیاب ریمونر 6- تهیه دوغب و بلانج کردن 7- دانه بندی 8- تلغیظ و خالص سازی دوغاب خروجی از بلانجر 9- پروسس دانه بندی 10- تعیین محدوده ی اپتیم دانه بندی 11- آبگیری 12- تلغیظ 13- انبار هموژن کردن دوغاب تلغیظ شده 14- فیلتراسیئن 15- فیلتر پرس 16- خشک کن انتقا به سیلو های ذخیره و بسته بندی مواد تولیدی
کل پروسه کارخانه
سنگ شکن اولیه 100 تن در ساعت
هموژن آسیون 50 تن در ساعت
آسیاب 50 تن در ساعت
1/0 مواد به صورت خام به فروش می رسد
تغلیظ به روش تر
سنگ شکن اولیه
سنگ شکن مورد استفاده در کاخانه خاک چینی ایران از نوع فکی با بازوی مضاعف که ساخت کشور چک می باشد و ظرفیت اسمی آن 100 تن در ساعت است که بسته به اندازه مواد ورودی از 100 تا 110 تن در ساعت قابل تغییر است .
نحوه شارژ مواد با سنگ شکن اولیه ( فکی ) به این ترتیب است که مواد توسط لودر برداشته شده و توسط کامیون به سنگ شکن اولیه یعنی فکی انتقال می یابد. ابتدای سنک شکن سرندی است که چشم های آن درابعاد 40*40 می باشد یعنی تا اندهزه 40cm میتوانند وارد سنگ شکن فکی گردند اگر اندهزه اسمی مواد درشت تر باشد توسط کارگری که در آن قسمت گذاشته شده است خرد می گردد تا به اندازه مشخص جهت عبور از سرند 40*40 که توسط کامیون و لودر بارگیری و تغذیه میشود مواد توسط فیدر شاتونی وارد قسمت ابتدای سنگ شکن می گردد . سرند دیگری نیز بعد از فیدر شاتونی وجود دارد به نام سرند گریزلی که هدف از بارگیری آن این است که اگر موادی که اندازه آنها کمتر از 7 الی 5/7 باشد از آن عبور نموده و وارد سنگ شکن نگردد تا از این طریق بتوان کار سنگ شکن را آسان نمود پس موادی که اندازه اسمی آن کمتر از 7 الی 5/7 هستند از سرند گریزلی که با حرکت رفت و برگشت عمل سرند کردن را صورت می دهد عبور کرده و وارد سنگ شکن نشود و مواد درشت تر وارد سنگ شکن می شوند که سنگ شکن با حرکت رفت و برگشت فک متحرک موجب خرد شدن مواد می گردد ظرفیت سنگ شکن فکی حدود 100 تن در ساعت است مواد عبوری از سرند گریزلی و مواد خارج شده از سنگ شکن فکی که خروجی آن 7 الی 5/7 است هر دو بر روی نوار نقاله ریخته شده و به سمت جلو حرکت داده میشود معمولا جهت جلوگیری از گرد و غبار موجود در ابتدای سنگ شکن شیر آبی قرار داده شده جهت کمی خیس کردن مواد تا از گرد و غبار کمی جلوگیری کرد البته این آب به آن حد نیست که بازده سنگ شکن را دچار مشکل نماید مسئله دیگر
در مورد سنگ شکن فکی این است که چون این نوع سنگ شکن خیلی سریع گیر و خفه می شود بنابراین باید مواد ورودی آن تنظیم گردد تا در اثر ورود مواد زیاد موجب خفه شدن نگردد بنابراین جهت کنترل آن 3 نفر در هر شیفت جهت این امر استفاده شده است مواد خروجی از سنگ شکن توسط نوار نقاله به سمت جلو حرکت داده می شود در قسمت وسط سنگ شکن فکی و مخروطی یک آهن ربای بکار برده شده است که جهت حذف آهنهای احتمال ناشی از تکه های آهنی که
از ماشینهای شارژ کننده و یا جاهای دیگر جدا شده باشند ممانعت کند. این اهن ربا به محض روشن شدن سنگ شکن فکی روشن می شود با این آهن ربا نمی توان آهن احتمالی در کانه را حذف نمود البته میزان آهن موجود در کانه خیلی کمتر است بنابراین جهت این امر هیچ کاری صورت نمی گیرد و عمدتا اهن ربا جهت حذف آهن های احتمالی از جدا شدن تکه های آهنی از دستگاهها به کار برده شده است. مواد توسط نوار نقاله به سنگ شکن بعدی انتقال می یابد.
سنگ شکن مخروطی ( ثانویه ) (cone crusher )
سنگ شکن مخروطی که به نام مخترع آنها به Symons معروف شده است برای مراحل میانی خرد کردن ( سنگ شکنی ثانویه ) یا خرد کردن تا ابعاد نسبتا کوچک و سنگ شکنی مرحه سوم مورد استفاده قرار می گیرد این سنگ شکن در حقیقت نوعی سنگ شکن ژیراتوری است که در آن زاویه راس مخروط تا حدود 100 درجه افزایش یافته است و همزمان با آن به منظور مناسب نگه داشتن فضای داخلی سنگ شکن ، انحنا داخلی بدنه تغییر کرده ، محفظه خرد کردن مسطح شده است. در سنگ شکنهای مخروطی هسته متحرک و همچنین سطح داخلی بدنه ثابت به وسیله پوششهای قابل تعویض از جنس فولاد منگنز دار پوشیده شده اند فضای بین آنها بسته به میزان خرد کردن مورد نظر دارای شکلهای مختلفی می باشد.
مواد خارج شده از سنگ شکن فکی توسط نوار نقاله به قسمتی که در آن سنگ شکن مخروطی قرار دارد وارد می شود اما قبل از اینکه مواد وارد سنگ شکن مخروطی گردد دوسرند به ترتیب سرند شماره 1 با چشم های 4*4 و در زیر آن سرند شماره 2 1*1 وجود دارد . علت قرارگیری این سیستم سرند به این علت است که موادی که اندازه آنها کمتر از 4 سانتی متر است جدا شده و وارد سرند پایین خود که دارای چشم های 1*1 است به خوبی جدا شود موادی که از این قسمت جدا می شود اندازه آنها در حدود 0 الی 4 سانتی متر می باشد مواد جدا شده در این قسمت توسط نوار نقاله ای به سمت دیگری انتقال داده می شود که جهت مصارف کاشی کاربرد دارد پس مواد مورد استفاده در صنعت کاشی فقط یک مرحله طی می کند. آن هم عبور از سنگ شکن فکی می باشد و از سند 4*4 و 1*1 عبور کرده و به این کاخانه ها حمل می گردد اما مواد درشت تر که از سرند 4*4 عبور نکرده اند وارد سنگ شکن مخروطی می گرددو قبل از سنگ شکن مخروطی سیلو که در حدود 50 تن ظرفیت دارد وارد می شود و توسط فیدر تغذیه کننده در قسمت پایین مواد آرام آرام با توجه به ظرفیت سنگ شکن مخروطی در حدود 4cm است یعنی مواد خروجی با اندازه 4cm از آن خارج می گردد ظرفیت سنگ شکن مخروطی در حدود 100 تن در ساعت است که در هر شیفت دو نفر جهت کنترل آن به کار گرفته شده است. مواد خروجی سنگ شکن مخروطی توسط نوار نقاله به سالت هموژن انتقال می یاب در برخی موارد وقتی موادی که اندازه آنها کمتر از 1cm است نیاز به صتعت کاشی نباشد همراه مواد به سالن هموژن انتقال داده می شود البته مسیر آنها با هم فرق می کند و دپوی که در قسمت ابتدای سالن هموژن بود از همین مواد بود البته جداسازی مواد فقط در مورد مواد معمولی می باشد ما در مواد سوپر هیچگاه جداسازی مواد 1cm و انتقال آن به قسمت کاشی را نخواهیم داشت.
سالن هموژن
مرحله بعدی از آماده سازی مواد اولیه یکنواخت کردن و هموژناسیون از نظر رطوبت و دانه بندی است . موتد خروجی از سنگ شکن مخروطی به اندازهآنها تقریبا 4cm است وارد قسمت شوت ابتدای هموژن می شود مواد توسط نوار نقاله که به صورت رو به بالا است مواد را انتقال داده و وارد قسمت ابتدای استاکر می کند.
استاکر : نام دستگاهی است که مواد اولیه را از سنگش کن مخروطی که توسط نوار نقاله رو به باله دریافت نموده و به صورت طولی در سالن جمع می کند طول دپو 22 متر و ارتفاع آن 11 متر با زاویه 18 موار به صورت فایل 4 هزار تنی ریخته می شود وقتی مواد به 4 هزار تن رسید استاکر به طور اتوماتیک عمل ریزش راقطع نموده و شروع به ریزش فایل جدید می کند در
قسمت سالن هموژن 4 فایل وجود دارد به نام های A1 و A2 و B1 و B2 که هر کدام از آنها 4 هزار تنی می باشند در سالن هموژن فقط یک عدد است که وجود دارد ظرفیت کاری استاکر 100 تن در ساعت است عینی متناسب با ظرفیت سنگ شکن مخروطی می باشد عملیات برداشت مواد توسط ریکلایمر صورت می گیرد اما دو عدد ریکلایمر در سالن همژن وجود دارد مواد مه به صورت فایل 4 هزار تنی با زاویه 18 دجه ریخته شده اند توسط شانه های موجود در ریکلایمر آرام آرام حرکت داده شده و در اثر لغزش مواد به پایین ریخته می شوند در قسمت پایین ریکلایمر قاشقکهایی وجود دارد که با حرکت رفت و برگشت در اثر لغزش مواد و ریخته شدن آنها در فضای بین آنها مواد را به قسمت جلو انتقال داده و وارد نوار نقاله ای که در
انتهای آن وجود دارد می کند مواد از این قسمت توسط نوار نقاله به آسیاب فیفر انتقال داده می شود طول نوار نقاله از سالم هموژن تا سیلوی ذخیره مواد آسیاب فایفر در حدود 150 متر است که در طول مسیر یک آهن ربا قرار داده شده است که یکی از آنها ایرانی و دیگری آلمانی می باشد البتهجهت انتقال مواد به آسیاب فایفر دو عدد نقاله وجود دارد. آهن ربای موجود مثل آهن ربای قبلی فقط جهت حذف آهن های احتمالی از جدا شدن تکه ای از دستگاهها به کار برده شده است در
این قسمت نیز دو نفر جهت کنترل دستگاهها به کار برده شده است البته تمامی موارد اتوماتیک صورت می گیرد و فقط هدف
از بکاگیری فرد نظارت بر کار دستگاهها می باشد مواد انتقال داده شده به آسیاب فایفر به دو قسمت میرود یکی آسیاب فایفر قدیم و دیگری آسیاب فایفر جدید یا سالن قدیم و سالن جدید مواد انتقال داده با توجه به نوعی که اعلام شده توسط نوار نقاله به سیلوی ذخیره آسیاب فایفر وارد می شود در قسمت سالن قدیم در حین پر شدن سیلوی به علت از کار افتادن دستگاهی که به محض پر شدن سیلوی عملیات انتقای و برداشت توسط ریکلایمر را قطع نماید وجود دارد به همین خاطر باید فردی که در سالن هموژن است هر از گاهی یه این امر هم نظارت داشته باشد اما سیلوی ذخیره سالن جدید دارای دستگاه اتوماتیک قطع موقع پر شدن سیلو می باشد ظرفیت ریکلایمر 50 تن در ساعت است مدت زمان تشکیل یک دپو به صورت تئوری 40 ساعت است اما در عمل یک دپو در مدت 48 الی 50 ساعت طول می کشد تا تشکیل شود.
تمام دستگاههای موجود در سالن هموژن ساخت کشور آلمان بوده و تمامی مراحل به طور اتوماتیک می باشد.
قبل از اینکه وارد بحث خردایش مواد توسط آسیاب فایفر بشویم لازم به ذکر است که در کارخانه فوق دو سالن جهت این امر اختصاص داده شده است که سالن قدیم و سالن جدید که لازم است ابتدا سالن قدیم را مورد بحث قرار دهیم و سپس وارد سالن جدید بشویم چون تفاوت های عمده ای با هم درند.
خرد کردن مواد در سالن قدیم
پس از مرحله هموزن ، مواد اولیه توسط نوار نقاله هایی به سیلوی ذخیره مواد که در حدود 150 تن ظرفیت دارند وارد می شود در انتهای سیلوی ذخیر مودا یک تغذیه کننده به نام دیسک فیلر وجود دارد که عملیات انتقال مواد به آسیاب را بر عهده دارد نوع آسیاب به کار برده شده آسیای غلتکی ( Roller Mill ) می باشد. آسیای غلتکی برای خرد کردن مواد نیمه سخت به کار برده می شود.
ساختمان این آسیاب تشکیل شده است از یک قسمت تحتانی که مستقل از بدنه توسط یک الکترو موتور یک جعبه دنده که در زیر آن قرار گرفته است ، حول محور مرکزی دوران می کند . بر روی آن تعدادی غلتک در حدود 3 عدد به شکل استوانه یا مخروط وجود دارد که مواد بین قسمت تحتانی و غلتکها خرد می شوند فشار لازم برای غلتکها توسط تعدادی فنر تامین می شود در آسیاب غلتکی کف گرد غلتکها در جایگاه خودشان با سرعت ثابت در حال چرخش میباشد در اثر شارژ مواد توسط دیسک فیلر این غلتکها موجب خرد شدن مواد می گردد عملیات خارج شدن مواد به این ترتین است که در بالای آسیان یک عدد سپراتور قرار گرفته جهت دانه بندی که این سپراتور با سرعت متغییر در حال چرخش است یعنی سپراتور با سرعت کم بچرخد مواد خروجی از آسیب درشت در اثر چرخش سپراتور با سرعت زیاد مواد خروجی ریز تر خواهند بود پس هدف از قرار گیری سپراتور دانه بندی مواد است در پایین سپراتور یک شبکه دیگری وجود دارد که باعث میشود اگرموادی که نتواند از سپراتور رد شوند به پایین ریخته شده در اثر برخورد آن به این شبکه خرد گردند عامل چرخش فایفر توسط یک پمپ هیدرولیکی روغنی تامین می شود ظرفیت آسیاب 20 الی 30 تا در ساعت است در قسمت بیرون یک مکنده خیلی قوی وجود دارد که عمل مکش را از داخل آسیاب بر عهده دارد یعنی این مکنده با سرعت زیاد مواد آسیاب شده که به دانه بندی مورد نظر رسیده اند بعد از عبور از سپراتور مکیده و وارد قسمت ایرسیکلون انتقال دهد به علت سختی بالای مواد مسیر همیشه در معرض سایش قرار دارد به همین خراطر این مسیر با پوششی از نوع آلمینای پوشیده شده تا از سایش آنها جلوگیری گردد معمولا عمل مکش به خاطر اختلاف فشار فن و داخل آسیاب است به این معنی که فن یک محیط کم ایجاد می کند و مواد از محل پر فشار ( داخل آسیاب ) به قسمت بالا کشیده می شود مواد وارد 4 عدد ایرسیکلون می شود. ایرسیکلون : یک محفظه قیفی شکل است که مواد داخل آن به صورت حلزونی یا به عبارتی بهتر گردبادی حرکت می کند در
نتیجه این حرکت ، مواد درشت به جداره پایینی ایرسیکلون چسبیده و توسط پارویی جمع آوری می شود و به قسمت اسکرو یا حلزونی ریخته می شود اسکرو محفظه لوله ای شکل است که داخل آن یک حلزون قرار دارد اما گرد غبار های موجود در آسیاب هم به دو عدد فیلتر انتقال می یابد که این فیلتر ها گرد و غیار موجود که از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است به علت خالص تر بودن مواد آن توسط پارچه های موجود در فیلتر ها گرد و غبار موجود مکیده شده و این مواد به همراه مواد موجود در ایرسیکلون وارد قسمت شوتینگ می شود قسمت داخلی ایرسیکلون از پوشش سخت پوشیده شده تا
از سایش آنها جلوگیری گردد و خود آسیاب نیز از پوشش سخت می باشد مواد خارج شده از ایرسیکلون و فیلتر ها در قسمت شوتینگ با مقدار مشخصی معمولا 6 قسمت آب یک قسمت مواد مخلوط شده که البته این آب از قسمت استخر ته نشین سازی مواد وارد این قسمت می شود در اثر مخلوط شدن مواد با آب دوغاب حاصل وارد قسمت جدا سازی می گردد.
جدا سازی مواد ( دوغاب )
دوغاب خارج شده از قسمت شوتینگ در مرحله اول جدایش وارد دستگاهی به نام درام بلنجر که به صورت حلزونی است وارد می شود دوغاب فوق که از قسمت قبل وارد این دستگاه شده به ازای هرتن ماده خشک دارای حدود 5 الی 6 تن آب می باشد و دارای دانسیته در حدود 1/093 gr/cm3 است دوغاب از قسمت وسط دستگاه وارد درام بلنجر می شود این دستگاه شامل حلزونی است که دوغاب وارد شده را به آرامی می چرخاند در انتهای این دستگاه قاششکهایی وجود دارد که دوغاب
وارد شده به این دستگاه کهدارای ناخالصی سیلیس است و دارای وزن زیاد می باشد در اثر ته نشین شدن به علت وزن زیاد توسط قاشقکها برداشته شده و به قسمت ضایعات انتقال داده می شود و اثر چرخش حلزونی و مواد زیر دارای وزن کم به سمت روبروی دستگاه که دارای یک سرند هم هست انتقال می یابد. مواد زیر که دارای وزن کم است به تانک ذخیره که دارای ظرفیت حدود 15m3 می باشد پمپاژ می شود و مواد درشت که توسط قاشقکها برداشته می شود به ضایعات انتقال
داده می شود دوغاب پمپاژ شده به تانک ذخیره 15m3 دارای دانسیته حدود 1/088gr/cm3 می باشد علت قرار دادن این تانکهای ذخیره این است که پمپ ها در بعضی مواقع خالی کار نکند و نیز ذخیره ای است برای نگهداری قسمتی از مواد پمپاژ شده به تانک ذخیره 15m3 بعد از ذخیره کردن در این تانک توسط پمپی دیگر به هیدروسیکلون شماره یک یعنی 350mm میشود.
هیدروسیلکون مطابق شکل فوق متشکا از ظرفی استوانه _ مخروطی شکل است. مواد از طریق دهانه ورودی و از مسیر لوله ای که مماس بر بخش استوانه ای در قسمت فوقانی آن است به هیدروسیکلون جریان می یابند. سطح فوقانی بخش استوانه ای توسط در پوشی مسدود است که از مرکز آن در امتداد محور ظرف لوله ای نصب شده است . که تا عمقی کمی پایین تر از محل ورود مواد به داخل این بخش امتداد یافته است . این لوله ف سرریز هیدروسیکلون است و دارای مقطع قابل تغییر می باشد که به آن دیافراگم یا vortex گفته می شود. در قسمت تحتانی ظرف میخی در راس بخش مخروطی نیز سوراخی با قطر قابل تغییر قرار دارد که ته ریز هیدروسیکلون گفته می شود و آنرا apex می گویند.
کلمات کلیدی :