سفارش تبلیغ
صبا ویژن
نیکوترین خوى زنان زشت‏ترین خوى مردان است : به خود نازیدن و ترس ، و بخل ورزیدن . پس چون زن به خویش نازد ، رخصت ندهد که کسى بدو دست یازد ، و چون بخل آرد ، مال خود و مال شویش را نگاه دارد ، و چون ترسان بود ، از هر چه بدو روى آرد هراسان بود . [نهج البلاغه]

مقاله َارزیابی نحوه تخصیص اعتبارات تسهیلات تکلیفی (بنگاههای زود

ارسال‌کننده : علی در : 95/2/27 2:11 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله َارزیابی نحوه تخصیص اعتبارات تسهیلات تکلیفی (بنگاههای زود بازده ) در استان کهگیلویه و بویراحمد با استفاده از مدل برنامه ریزی تحت فایل ورد (word) دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله َارزیابی نحوه تخصیص اعتبارات تسهیلات تکلیفی (بنگاههای زود بازده ) در استان کهگیلویه و بویراحمد با استفاده از مدل برنامه ریزی تحت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله َارزیابی نحوه تخصیص اعتبارات تسهیلات تکلیفی (بنگاههای زود بازده ) در استان کهگیلویه و بویراحمد با استفاده از مدل برنامه ریزی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله َارزیابی نحوه تخصیص اعتبارات تسهیلات تکلیفی (بنگاههای زود بازده ) در استان کهگیلویه و بویراحمد با استفاده از مدل برنامه ریزی تحت فایل ورد (word) :

َارزیابی نحوه تخصیص اعتبارات تسهیلات تکلیفی (بنگاههای زود بازده ) در استان کهگیلویه و بویراحمد با استفاده از مدل برنامه ریزی آرمانی

]
گذشته از جنبه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، امروزه نظام بودجه بندی به علت گستردگی و پیچیدگی سامانه ها و برنامه های بودجه، جنبه های فنی و تکنیکی بودجه از اهمیت و اولویت ویژه ای برخوردار است. در استان کهگلویه و بویراحمد نیز نیازهای اساسی و متنوع، محدودیت های بودجه، اهمیت توسعه استان، مسئله اشتغال و بهره وری منابع تصمیم گیری در این خصوص را به مسئله ای پیچیده و استراتژیک تبدیل کرده است. اتخاذ تصمیم مناسب تا حد زیادی می تواند ضامن نتایج مطلوب باشد.

در این پژوهش تلاش می شود تا با استفاده از روشهای علمی، راه کارها و الگوهای مناسبی برای تصمیم گیری مالی مدیران تعیین شود چه بسا فقدان روش علمی، موجب می شود که مدیران به روش های سعی و خطا متوسل شده و هزینه های هنگفتی را متحمل شوند. استفاده از روش علمی این پژوهش ، بهینه سازی و دسترسی به بهره وری منابع را تسهیل می کند و زمینه کاربرد علمی آن را در سرمایه گذاری های بلند مدت فراهم می سازد. هدف اصلی این پژوهش ارائه

الگوی مناسب وعلمی برای تخصیص بهینه اعتبارات بودجه است. به گونه ی دقیق تراین پژوهش نحوه تخصیص اعتبارت بنگاههای زودبازده را به بخشهای مختلف کشاورزی ، صنعت و خدمات ، با توجه به نیازها و اولویتهای استان کهگیلویه وبویراحمد مورد مطالعه قرار می دهد. داده های مورد استفاده از آمار و اطلاعات موجود در دبیر خانه کار گروه اشتغال و

 

سرمایه گذاری استان استخراجمی گردد و با استفاده از ((الگوی برنامه ریزی آرمانی)) تخصیص بودجه محدود به بخش های بالا نشان داده خواهد شد. روش پژوهش از نوع شبه تجربی است.که با ارائه مدل های برنامه ریزی خطی(آرمانی)تلاش در بهینه نمودن تسهیلات نموده و برای انجام پژوهش در زمینه یکی از فرضیه ها به صورت پیمایشی، میدانی اقدام شده است و انجام آن به صورت قیاسی و استقرایی است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که الگوی برنامه ریزی خطی( آرمانی) تسهیلات تکلیفی با الگوی برنامه ریزی سنتی(آرای منتخبین) تسهیلات تکلیفی در استان کهگیلویه و بویراحمد دارای تفاوت معنی داری است و در استان کهگیلویه و بویراحمد اعتبارات تسهیلات تکلیفی (بنگاههای زودبازده) در کاهش بیکاری موثر بوده است.

 

بیان مسئله و چگونش برگزیدن موضوع پژوهش:
یکی از مشکلات فعلی در نظام تخصیص منابع به بخشهای مختلف در ایران نبود رویکرد علمی والگوهای ریاضی برای انجام این مهم بوده که بیشتر از روش های سنتی وچانه زنی صورت می پذیرد. در این شرایط تخصیص اعتبارات از رویکرد سیاسی ونفوذهای غیر رسمی صورت می گیرد ،در حالی که می توان برای انجام این کار از الگوهای ریاضی از جمله ( برنامه ریزی آرمانی )استفاده نمود تا بتوان اعتبارات را در مسیرهای مشخص ومهم بر حسب اولویت اختصاص داد. یکی از خلاء های که نگارنده در مصاحبه با کارشناسان بودجه معاونت نظارتی – راهبردی به آن پی برده است، نبود الگو علمی اقتصادی برای انجام این کار است، با توجه به مطالب بالا تلاش شده تا با بررسی بایسته، الگوی علمی برای بهینه نمودن تخصیص اعتبارات به بخش ها و فعالیت های مختلف اقتصادی ارائه گردد، به نحوی که ضمن رعایت اولویتهای تعیین شده برای فعالیت ها ، بیشینه اشتغال زایی و بهره وری حاصل گردد. قابل یادآوری است که فعالیتها عبارتند از : کشاورزی ، صنعت و معدن ، خدمات .
پژوهشگر در این پژوهش تلاش دارد به این پرسش ها پاسخ دهد :
آیا الگوی برنامه ریزی آرمانی برای تخصیص اعتبارات بودجه الگوی مناسبی است ؟
آیا اعتبارات بنگاههای زودبازده استان کهگیلویه وبویراحمد به بخش های متفاوت در بودجه به صورت بهینه تخصیص نیافته است؟
آیا اعتبارات بنگاههای زودبازده در استان کهگیلویه وبویراحمددر کاهش بیکاری موثر بوده است ؟
1-3- اهمیت و ضرورت پژوهش:

گذشته از جنبه های سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی ، امروزه نظام بودجه بندی به علت گستردگی و پیچیدگی سامانه ها و برنامه های بودجه ، جنبه های فنی و تکنیکی بودجه که شامل انواع برنامه ریزی ها (خطی و غیر خطی) ، استفاده از انواع الگوهای کمی ، آماری و ریاضی و انواع نرم افزارهای رایانه ای برای تصمیم گیریهای بودجه ای استفاده می شود ، از اهمیت و اولویت ویژه ای برخوردار است. در اینجا هم نیازهای اساسی و متنوع ، محدودیت های بودجه ، اهمیت توسعه استان ، مسئله اشتغال و بهره وری منابع تصمیم گیری در این خصوص را به مسئله ای پیچیده و استراتژیک تبدیل کرده است. اتخاذ تصمیم مناسب تا حد زیادی می تواند ضامن نتایج مطلوب باشد.

در این پژوهش تلاش می شود تا با استفاده از روشهای علمی ، راه کارها و الگوهای مناسبی برای تصمیم گیری مالی مدیران تعیین شود چه بسا فقدان روش علمی ، موجب می شود که مدیران به روش های سعی و خطا متوسل شده و هزینه های هنگفتی را متحمل شوند. استفاده از روش علمی این پژوهش ، بهینه سازی و دسترسی به بهره وری منابع را تسهیل می کند و زمینه کاربرد علمی آن را در سرمایه گذاری های بلند مدت فراهم می سازد.

فرضیات پژوهش:
این پژوهش دارای دو فرضیه می باشد که عبارتست از:
فرضیه1: الگوی برنامه ریزی آرمانی تسهیلات تکلیفی با الگوی برنامه ریزی سنتی(آرای منتخبین) تسهیلات تکلیفی تفاوت معنی دار دارد.

فرضیه2: اعتبارات تسهیلات تکلیفی (نگاههای زودبازده ) در استان کهگیلویه و بویراحمد در کاهش بیکاری موثر بوده است.
روش پژوهش :
روش پژوهش از نوع شبه تجربی است.که با ارائه مدل های برنامه ریزی خطی(آرمانی)تلاش در بهینه نمودن تسهیلات نموده .وبرای انجام پژوهش در زمینه یکی از فرضیه ها به صورت پیمایشی،میدانی اقدام شده است.و انجام آن به صورت قیاسی و استقرایی است.
3 جامعه آماری:
جامعه آماری در این پژوهش متقاضیان ودریافت کنندکان تسهیلات تکلیفی بنگاههای زودبازده بوده.که به منظور راه اندازی وفعال سازی طرح های کشاورزی ، صنعتی وخدماتی در مناطق استان کهگیاویه و بویراحمد(یاسوج ، کهگیلویه ،گچساران، بهمئی و دنا ) درطی سا ل های 1384تا1387متقاضی دریافت وام بودند. در مجموع بر اساس اطلاعات جمع آوری شده کل طرح هایی که از موضوع بنگاه های زود بازده استفاده نموده و به بهره برادری رسیدند 7500 طرح می باشد .]پیوست [ یک نمونه 325تایی از جامعه 7500تایی طرح های استان کهگیلویه وبویراحمد با استفاده از روش های نمونه گیری انتخاب گردیدند. و به منظور دستیابی به اطلاعات مورد نیازبه دبیرخانه کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری استان و همچنین دستگاههای اجرایی و بانکهای عامل مرتبط با آئین نامه موصوف و دریافت اطلاعات از این مراجع اطلاعات لازم برای بررسی ها ی بعدی سازماندهی شدند.که در ادامه این مطالب با آنها بیشتر آشنا خواهیدشد
-8- ابزاراندازه گیری اطلاعات :
از نوع پرسشنامه وطیف لیکرد یا پنج گزینه ای(خیلی زیاد ،زیاد،متوسط،کم،خیلی کم.) استفاده شده است.لیکن به دلیل کیفی بودن گزینه ها آن ها را به مقیاس کمی (1تا5)تبدیل نموده ایم.
3-9– روایی پرسشنامه:
در دو قالب محتوایی و سازه ای انجام شده است.
الف) روایی محتوایی : پرسشنامه با پرسش های مندرج درآن تدوین وبین صاحب نظران واندیشمندان توزیع شد.و پس از کسب نظرآن ها با نظر استاد راهنما و استاد مشاور بین پرسش شوندگان توزیع گردید.
ب) روایی سازه ایی: یافته های این پژوهش با یافته های پژوهش های انجام شده دیگران همگن(یکنواخت) می باشدیا نمی باشد.
3-10- پایایی پرسشنامه:
پایایی ابزارپژوهش (پرسشنامه) که از آن به اعتماد واعتمادپذیری نیزتعبیر می شود.عبارت است از این که اگر یک ابزار اندازه گیری که برای سنجش متغییر یا صفتی شناخته شده است در شرایط مشابه در زمان و مکان دیگر مورد استفاده قرار گیرد،نتایج مشابهی از آن حاصل شود. به سخن دیگر ابزار پایایی معتبر،ابزاری است که از خاصیت تکرار پذیری و سنجش نتایج یکسان برخوردار باشد.
برای تعیینپایایی پرسشنامه از ضریب پایایی که دامنه آن یعنی صفر و 1+ است استفاده می کنیم. به طوری که هرچه ضریب پایایی به صفر نزدیک باشد ،معرف پایایی کمتر درابزار اندازه گیری و هر چه به یک نزدیکتر باشد بیانگر پایایی بیشتر پرسشنامه می باشد.برای محاسبه ضریب پایایی ازمعیار آلفای کرونباخ استفاده شده است.
روش ((آلفای کرونباخ)) یکی از متداولترین روش های اندازه گیری اعتمادپذیری پرسشنامه هاست که براساس سازگاری درونی پرسشنامه شکل گرفته است.
• روش محاسبه آلفای کرونباخ:

محاسبه این شاخص با استفاده از راتبطه زیر امکانپذبیر خواهد بود.دراین رابطه k تعداد پرسش هاو siانحراف معیارامتیازپرسش-iام و سیگما انحراف معیار امتیاز کل پرسش ها است.هرچه این شاخص به یک(1) نزدیکتر شود به معنی همبستگی درونی بالاتر و همگن تر بودن پرسش ها خواهد بود.بدیهی است در صورت پایین بودن مقدارآلفا بایستی بررسی نمود که با حذف کدام پرسش ها مقدار آن افزایش خواهد یافت.

= مجموع انحراف معیار امتیاز کل است.
= واریانس تک تک سؤالات می باشد.
= k تعدادسؤالات می باشدکه تعداد آن ها در این پژوهش برابر با 13 است.
محدوده مقادیر آلفا: بین07تا1 عالی،بین 04تا07 خوب ،و کمتر از04 ضعیف.
برای محاسبه آلفای کرونباخ از نرم افزارآماری SPSS استفاده شده است که نتیجه محاسبات در نگاره زیر آمده است پس از توزیع سی وشش(36) پرسشنامه، سی ویک(31) موردقابل استفاده بود.که مقدارآلفای کرونباخ 0968 به دست آمد که نشان دهنده همبستگی درونی بالا و همگن تر بودن پرسش ها (پایایی بسیار بالای )پرسشنامه است.(بیش از 07) ]نگاره پیوست[

Reliability Statistics

Cronbach’s Alpha N of Items
.968 5

Case Processing Summary

N %
Cases Valid 31 100.0
Excluded(a) 0 .0
Total 30 100.0

a Listwise deletion based on all variables in the procedure.
روش گرد آوری اطلاعات :
برای جمع آوری اطلاعات مربوط به بنگاهای زودبازده استان کهگیلویه و بویراحمد در طی سالهای 1384تا1387از آمار و اطلاعات موجود در دبیرخانه کار گروه و اشتغال و سرمایه گذاری استان ، و مراجعه به دستگاههای اجرایی و بانک های عامل مرتبط با آیین نامه مذکور از جمله سازمان جهاد کشاورزی ، صنایع و معادن ، تعاون ، بهزیستی ، کمیته امداد ، آموزش و پرورش ، دانشگاه علوم پزشکی و ; و بانک های نظیر رفاه ،ملی ، ملت ، صادرات ، تجارت ، سپه ، صنعت و معدن و مسکن و استخراج آمار وعملکرد بنگاههای زودبازده در دستگاههای مذکور و همچنین آمار و اطلاعات دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری اطلاعات مورد نیاز استخراج و جمع آوری گردیده است.ونحوه جمع آوری اطلاعات برای فرضیه شماره دو(2) ازپرسشنامه استفاده شده است. -3- حجم نمونه:
اندازه نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردیده است.که توضیح کامل آن به صورت زیر است:
اندازه جامعه مورد مطالعه 7500 طرح بوده است و اندازه نمونه 325طرح می باشد که ازهر فعالیت به نسبت طرح های به بهره برداری رسیده و به صورت تصادفی ساده تعدادنمونه انتخاب و اطلاعات استخراج شده است.
N=7500 ; T2=(2.58)2

d=.07

تعداد پرسشنا مه ها در سال 1387 عدم برگشتی بدون پاسخ تعداد دریافتی
325 صفر صفر 325

متغیر های پژوهش :
1-8-1- اعتبارات ابلاغی( تسهیلات ابلاغ شده ) :
عبارت است از میزان تسهیلات ابلاغ شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و تایید شده توسط مراکز زیربط از جمله وزارت کار و امور اجتماعی به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور و هئیت دولت در آیین نامه بنگاههای زودبازده .
1-8-2- بخش فعالیت :
عبارت است از بخشهای مختلف اقتصادی استان شامل کشاورزی ، صنعت و معدن و خدمات
1-8-3- برنامه ریزی آرمانی :
هدف برنامه ریزی گسترش وتعدیل برنامه ریزی خطی می باشد. با روش برنامه ریزی هدف می توان حل همزمان سامانه هدف های پیچیده را به دست آورد.به عبارت دیگر روشی است که توسط آن می توان مسائل تصمیم گیری که مربوط به یک هدف یا چند زیر هدف می شوند را حل نمود.از طرف دیگر تابع هدف می تواند از چند واحد اندازه گیری مختلف تشکیل شده باشد. اغلب اوقات هدف های چند گانه تصمیم گیرندگان با هم در تضاد می باشدو حصول به یکی از آنها به قیمت از دست دادن هدف های دیگری می شود.
بنابراین حل چنین مسئله ای احتیاج به مرتب نمودن اهداف از لحاظ اهمیت آنها دارد.
در صورتی که مدیریت تصمیم گیرنده بتواند اولویت های مورد نظر خود را از لحاظ درجه اهمیت آنها حتی به طور ذهنی هم مرتب نماید، به شرطی که تمام محدودیت ها رابطه خطی داشته باشند، مسئله بالا را با استفاده برنامه ریزی آرمانی می توان حل نمود.(لیبرمن،جرالد،هیلیر،فردریک،1376،ص168).
تعریف دیگر از برنا مه ریزی خطی:
برای واکاوی و حل مسائلی که مستلزم اهداف و آرمان های متعددمی باشند الگوی جدید و معتبری برای تکمیل تکنیک بر نامه ریزی خطی بوجود آمده است که ((بر نامه ریزی آرمانی)) نامیده می شود.
1-8-4- میزان اشتغال ایجاد شده :
عبارت است از تعداد افراد مشغول شده به کار طی دوره پژوهش که ناشی از میزان هزینه کرد تسهیلات ابلاغی بوده است .
1-9- قلمرو پژوهش :
قلمرو این پژوهش از نظر موضوعی ، مکانی و زمانی به شرح زیر است.
1-9-1- قلمرو موضوعی :
ارزیابی نحوه تخصیص تسهیلات تکلیفی بنگاههای زودبازده استان کهگیلویه وبویراحمد با استفاده از الگو برنامه ریزی آرمانی

1-9-2- قلمرو مکانی :
این پژوهش در سه فعالیت اقتصادی ( کشاورزی ،صنعت و معدن ، خدمات ) در استان کهگیلویه وبویراحمد ( بویراحمد ، گچساران ، کهگیلویه ،دنا و بهمئی ) انجام می شود.
1-9-3- قلمرو زمانی :
اعتبارات را از سال 1384 الی1387 به مدت 4 سال که اطلاعات آن موجود است را مورد مطالعه قرار می دهد. (لازم به ذکر است که بیشترین اعتبارات اشتغال زایی در این سالها به استان تخصیص یافته است به همین خاطر این محدوده زمانی مورد استفاده قرار می گیرد.)
عبارت ریاضی ،متغیر ها به صورت زیر تعریف می شوند:
متغیر های تصمیم مسئله
= K تعداد آر مان هایی که مورد توجه می باشند .
=ضریب برای هر هدف در تابع هدف
=آر مان هدف Kام .
جواب مطلوب برای مسئله بر نامه ریزی آرمانی ،جوابی است که حتی الامکان به حصول آر مانها نزدیک باشند . بنابراین :

اگر تصمیم گیرنده نتواند به دقت اهمیت نسبی اهداف را مشخص نماید، استفاده از روش بر نامه ریزی آرمانی باز دارنده می تواند مفید واقع شود. برای به کار گیری برنامه ریزی آرمانی باز دارنده تصمیم گیرنده باید آرمان های خود را از مهمترین به کم اهمیت ترین اولویت بندی کند . ضریب تابع هدف برای متغیر نشان دهنده آرمان I, pjخواهد بود . فرض کنید که :
P1>p2>…>pn
برقرار باشد بنابر این وزن آرمان 1 بسیار بزرگتر از وزن آرمان 2 است و وزن آرمان 2 بسیار بزرگتر از آرمان 3 است وتعریف ( ) تضمین می کند که تصمیم گیرنده اول می کوشد و مهمترین آرمان را بر آورده
می سازد و آنگاه در میان همه نقاطی که آرمان یک را بر آورده می سازد تصمیم گیرنده می کوشد تا جای ممکن به آرمان2 نزدیک می شود و به همین طریق ادامه می دهد تاجایی که نزدیک شدن به ارضای یک آرمان از هدف با تقدم بالاتر دور شود .
الگوی برنامه ریزی آرمانی باز دارنده با توسعه روش سیمپلکس که به ((سیمپلکس بر نامه ریزی آرمانی)) معروف است حل می شود . در بر نامه ریزی آرمانی باز دارنده n سطر صفر وجود دارد که هر کدام متناظر با یک هدف است. و در این روش جوابی بهینه خواهد بود که همه اهداف را برآورده نماید .
الگوی ارائه شده :
الف- تابع هدف :

ب- محدودیت ها :
1- محدویت ها ی مربوط به مقادیر هدف و تعادلی :

2- محدودیت های حد دار :

تعریف متغیر ها :
: B1اعتبار کل در سال i
: Xijk اعتبار مر بوط به فعالیت j در سال i
کشاورزی j=1 صنعت ومعدن j=2 خدمات j=3
: Xijk اعتبار تخصیص یافته به شهر ستان k و فعالیت j در سال I
بویر احمد k=1 دنا k=2 بهمئی k=3کهگیلویه k=4 گچسارانk=5
: di1+ مازاد اعتبار کل در سال i
: di1- کسری اعتبار کل در سال i
: dijl+مازاد اعتبار فعالیت j در سال i
: dij1- کسری اعتبار فعالیت jدر سال i
dik3+مازاداعتبار شهرستان kدرسالi
: dik3-کسری اعتبار شهرستان kدرسالi
: Lij حدپایین اعتبارفعالیت jدر سالi
: Uij حدبالای اعتبارفعالیت jدر سالi
: Lijk حدپایین اعتنبار شهرستان kبراساس فعالیتjدرسالi
: Uijk حدبالا اعتنبار شهرستان kبراساس فعالیتjدرسالi
تابع هدف :
تابع هدف مجموع انحراف ها از اهداف تعیین شده را کمینه می کند. از آنجا یی که در الگو اولویت ها منظور شده است. درتابع هدف برای انحراف از اهداف ضرایب خاصی در نظر گرفته شده که متناسب با ترتیب اولویت ها است . برای استفاده از بر نامه ریزی آر مانی مجموع انحراف از هدف ها باید مینیمم شود، تا جواب بهینه به دست آید . برای به کار گیری بر نامه ریزی آر مانی باز دارنده تابع هدف مجموع انحرافات ارائه شده در الگو به 9 جز تقسیم می شود .
که هر جز بر اساس یکی از هدف ها ی تعریف شده در قبل به ترتیب تقدم اولویت ها قرار دارد . اگر این جز 9 تابع هدف با الگوی ارائه شده مینیمم می شود و جواب بهینه تخصص اعتبارات برای هر سال مشخص می شود. ترتیب اولویت ها بر اساس بر نامه پنچ ساله دوم و مصوبات هیئت وزیران و نظر کار شناسان سازمان مدیریت و بر نامه تعیین شده است .
پژوهش های انجام شده در برون از کشور :
الف- بودجه ریزی بر مبنای صفر:
سامانه بودجه ریزی بر مبنای صفر از سال 1970 در آمریکا به گنگره پیشنهاد شد . در این روش بودجه ریزی که تاکید،آن بررعایت تناسب حجم عملیات دستگاها و مؤسات دولتی با وظایف محول شده به آنها می باشد. و درواقع یک نوآوری در امر مدیریت اداری سازمان های دولتی و نیز مکملی بر سامانه بودجه طراحی گردیده است .
وآن (بودجه ریزی برنامه ای¬¬- عملیاتی سامانه بودجه و برنامه) می باشد.در بودجه ریزی بر مبنای صفر هدف این نیست، که تمام عملیات از نو مورد بررسی و بازنگری قرار گیرد بلکه معیار عملکرد سال قبل و میزان جذب اعتبارات سال گذشته رامنسوخ می شمارد ، کنترل هزینه های عمومی مسؤلیت ها را توام با اختیارات به واحدهای تصمیم گیری واگذار می کند. و حرکت بودجه نویسی از پایین ترین سطح هرم حرکت و در هریکازرده های تصمیم گیری مورد بازنگری وتعدیل قرار می گیرد تا در نهایت درراس هرم بودجه نهائی می گردد .
پژوهش های انجام شده در درون کشور:
1- الگوی ریاضی تخصیص بودجه ایران :
کلی ترین الگوی که در خصوص بودجه ی در سازمان ها ی دولتی ایران ارئه شده است مربوط به آذر و سید اصفهانی (1376) است . الگوی ریاضی تخصیص بودجه ایران دارای دو دسته متغیر تصمیم است :
الف : متغیر های تصمیم برونزاکه بانماد( (X نشان داده شده اند.
این دسته از متغیرهای بر پایه سطوح زمانی(t) و فعالیت(j) برنامه(k) بیان شده اند.
بر اسا س سطح فعالیت می توان متغیر هایی را تعریف کرد که بیانگر مقدار بودجه ی اختصاص یافته به هر یک از فعالیت ها باشند . این مجموعه از متغیر ها را ((متغیر ها ی برونزا)) می نامیم .
ب : مربوط به ساختار درونی بودجه که متغیر های تصمیم آنها را بانماد y)) نشان می دهند.
و بر گرفته از فصول ومواد بودجه هستند . این دسته از متغیر ها را ((متغیر های درونزا)) می نامیم.
فرضیات پژوهش:
این پژوهش دارای دو فرضیه می باشد که عبارتست از:
فرضیه1: الگوی برنامه ریزی آرمانی تسهیلات تکلیفی با الگوی برنامه ریزی سنتی(آرای منتخبین) تسهیلات تکلیفی تفاوت معنی دار دارد.
فرضیه2: اعتبارات تسهیلات تکلیفی (نگاههای زودبازده ) در استان کهگیلویه و بویراحمد در کاهش بیکاری موثر بوده است.
3-10- تابع آماره ی آزمون آزمون t :
برای آزمون این که یک نمونه متعلق به یک جامعه با میانگین مشخص ،اما انحراف معیار نا مشخص است آماره ای را محاسبه می کنیم که((آماره t)) نامیده می شود وبا استفاده از رابطه زیر به دست می آید:

: میانگین نمونه اول
: میانگین نمونه دوم
: واریانس نمونه یک
: واریانس نمونه دوم
: اندازه نمونه یک
:اندازه نمونه دوم

• نحوه داوری t:
اگر مقدار tبه دست آمده از مقدارنگاره با درجه آزادیdf =(n1+ n2-2)بیشتر باشد فرض H0رد و فرض H1را می پذیریم.و اگر مقدارtبه دست آمده از مقدارنگاره با درجه آزادیdf =( n1+ n2-2)کمتر باشد فرض H0پذیرفته و فرض H1را رد می کنیم.

• برای فرضیه دوم از آزمون خی دواستفاده شده است.
برای محاسبه خی دو از رابطه زیر استفاده می شود.
X2=(fe-fo) 2/f0

X2= خی دو
fe= فراوانی مشاهده شده
fe= فراوانی مورد انتظار

• نحوه ی داوری:
اگر مقدارخی دو به دست آمده از مقدار نگاره با درجه آزادیdf=(k-1)(c-1)بیشتر باشد فرض H0رد و فرضH1را می پذیریم.و اگر خی دو به دست آمده از مقدار نگاره با درجه آزادیdf=(k-1)(c-1)کمتر باشد فرض H0پذیرفته و فرضH1را رد می کنیم.
نتایج پژوهش نشان می دهد که ازمجموع325طرح144طرح که معادل 443درصد ازنمونه آماری پژوهش است جدید تاسیس و 177 طرح که معادل544درصد از نمونه آماری پژوهش است ،وسعه ایو2طرح که معادل 90درصد نیمه تمام و 1طرح که معادل 20درصد سرمایه در گردش می باشند
آزمون فرضیات:
آزمون فرضیه1: بین الگوی برنامه ریزی آرمانی تسهیلات تکلیفی با الگوی برنامه ریزی سنتی(آرای منتخبین) تسهیلات تکلیفی تفاوت معنی دار وجوددارد.
درمورد فرضیه ی وجود تفاوت معنی دار بین دو الگوی تخصیص اعتبارات تسهیلات تکلیفی در استان کهگیلویه و بویراحمد، فرض آماری H1و H0در آزمون به صورت زیر تنظیم می شود:
H0: بین الگوی برنامه ریزی آرمانی تسهیلات تکلیفی با الگوی برنامه ریزی سنتی تسهیلات تکلیفی تفاوت معنی داری وجود ندارد.
H1: بین الگوی برنامه ریزی آرمانی تسهیلات تکلیفی با الگوی برنامه ریزی سنتی تسهیلات تکلیفی تفاوت معنی داری وجود دارد.
آزمون t :
برای آزمون یکنواختی میانگین دو الگوی برنامه ریزی سنتی و آرمانی تخصیص اعتبارات تکلیفی در استان کهگیلویه و بویراحمد دو فرض زیر را آزمون می کنیم:
H1=µ1µ2را در مقابل H0=µ1=µ 2 در این جا فرض می کنیم، واریانس دو الگو برنامه ریزی متفاوتند یعنی
وحالا H0 با آماره tبه صورت زیر محاسبه می شود.
نگاره 4- 11- اعتبارات تخصیصی تسهیلات تکلیفی استان کهگیلویه و بویراحمد طی سال های 1385تا1387با استفاده از الگوهای سنتی- آرمانی
الگوهای برنامه ریزی تسهیلات تکلیفی
تخصیص آرمانی 1297597 941907 152079
تخصیص سنتی 2160000 1500000 1247000

نگاره 4-12- محاسبه واریانس الگوی آرمانی داده های اعتبارات تخصیصی تسهیلات تکلیفی استان کهگیلویه و بویراحمد طی سال های 1385تا1387
تخصیص آرمانی(xi) ) (x I –
(xi- )2
1297597 50040267- 250402828807.11
941907 144712.67- 20941755893.78
152079 645115.33 416173793301.78
= 435723.16433
(xi-x¯)2 = 68751837800267

df = n-1 2=1-3
e +11 3.43759=

محاسبه واریانس الگوی سنتی داده های اعتبارات تخصیصی تسهیلات تکلیفی استان کهگیلویه و بویراحمد طی سال های 1385تا1387
تخصیص سنتی (x i ) ) (x i-
(xi-x¯)2
2160000 -52433333- 27492544444444
1500000 150000000- 225000000000000
1247000 12470000000- 1555009000000
=1635666667
40799344444444 (xi-x¯)2 =
df = n-1 2=1-3
e +12 2.03997


t =
مقدار t محاسبه شده 2955474 می باشد .و مقدار t درنگاره کانتیل (پیوست شماره 10) در سطح 005با درجه ی آزادی 4به صورت زیر است:
t (4و005) = 2776 t (4و001) = 4604
به دست آمد بیشتراز تی نگاره است،در نتیجه فرض صفررد و فرض یک پذیرفته می شود. t
آزمون فرضیه2: اعتبارات تسهیلات تکلیفی (بنگاههای زودبازده ) در استان کهگیلویه و بویراحمد در کاهش بیکاری موثر بوده است.
درمورد فرضیه ی مؤثر بودن اعتبارات تسهیلات تکلیفی (بنگاههای زودبازده ) دراستان کهگیلویه و بویراحمد در کاهش بیکاری ،فرض آماری H1و H0در آزمون به صورت زیر تنظیم می شود:
H0: اعتبارات تسهیلات تکلیفی (بنگاههای زودبازده ) دراستان کهگیلویه و بویراحمد در کاهش بیکاری موثر نبوده است.
H1: اعتبارات تسهیلات تکلیفی (بنگاههای زودبازده ) در استان کهگیلویه و بویراحمد در کاهش بیکاری موثر بوده است.
نگاره 4-14-فراوانی گویه های سوالات 8تا13 پرسشنامه برای آزمون خی دو .

شماره سؤال خیلی زیاد زیاد متوسط کم خیلی کم جمع
سوال 8 35 92 146 45 7 325
سوال 9 48 127 85 61 4 325
سوال 11 33 133 97 57 5 325
سوال 12 48 127 85 61 4 325
سوال 13 53 136 71 59 6 325
جمع 217 615 484 283 26 1625

نگاره 4-15 محاسبات مربوط به خی دو
جدول کای اسکور دو بعدی
آیتم خیلی زیاد زیاد متوسط کم خیلی کم
نوع فراوانی fe fo (fe-f0)2/f0 fe fo (fe-f0)2/f0 fe fo (fe-f0)2/f0 fe fo (fe-f0)2/f0 fe fo (fe-f0)2/f0
سوال 8 35 434 16296 92 123 7813 146 97 250066 45 566 2377385 7 5 0623076
سوال 9 48 434 0489 127 123 01301 85 97 143843 61 566 0342049 4 5 0276923
سوال 11 33 434 2498 133 123 0813 97 97 000041 57 566 0002826 5 5 0007692
سوال 12 48 434 04887 127 123 01301 85 97 143843 61 566 0342049 4 5 0276923
سوال 13 53 434 21285 136 123 1374 71 97 687645 59 566 010176 6 5 0123076
جمع 217 217 72333 615 615 1026 484 484 347603 283 283 316607 26 26 1307692
X 2 56.73
d f 16
t(0.05,5)=56.73
t(0.05,5)=26.296
در نگاره بالا خی دو محاسبه شده با درجه آزادی16 df= برابر 5673= x2 و خی دو مربوط به نگاره کانتیل 26296= x2 می با شد.و چون خی دو به دست آمده از مقدار نگاره بیشتر است فرض H0رد و فرض H1را می پذیریم.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


کلمات کلیدی :

مقاله دیدگاه دکارت درباره ی فلسفه آموزش و پرورش تحت فایل ورد (wo

ارسال‌کننده : علی در : 95/2/27 2:11 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله دیدگاه دکارت درباره ی فلسفه آموزش و پرورش تحت فایل ورد (word) دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله دیدگاه دکارت درباره ی فلسفه آموزش و پرورش تحت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله دیدگاه دکارت درباره ی فلسفه آموزش و پرورش تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله دیدگاه دکارت درباره ی فلسفه آموزش و پرورش تحت فایل ورد (word) :

دیدگاه دکارت درباره ی فلسفه آموزش و پرورش

فهرست موضوعات :
آشنایی با دکارت ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;3
مسائل اصلی دکارت ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;4
روش شک دکارت ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;6
فلسفه دکارت ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;..7
آراء تربیتی دکارت;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;..8
منابع;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;10

آشنایی با دکارت : رنه دکارت ، فیلسوف ، ریاضی دان و فیزیک دان بزرگ عصر رنسانس در روز 31 مارس 1596 میلادی در شهرک لاهه از ایالت تورن فرانسه زاده شد. مادرش در سیزده ماهگی وی درگذشت. و پدرش قاضی و مستشار پارلمان انگلستان بود.
دکارت در سال 1606میلادی هنگامیکه که پسر ده ساله ای بود ،وارد مدرسه ی دارالفنون لافلش شد. این مدرسه برای نجیب زادگان فرانسه توسط فرقه ی

یسوعیان تاسیس شده بود و در آن علوم جدید همراه با تعالیم مسیحیت تدریس میشد. دکارت طی هشت سال تحصیل در این مدرسه ،ادبیات ، منطق ، اخلاق ،ریاضیات ، و مابعدالطبیعه را فرا گرفت. در سال 1611میلادی ، دکارت در یک جلسه سخنرانی تحت عنوان اکتشاف چند سیاره سرگردان در اطراف مشتری ،از اکتشافات گالیله اطلاع حاصل کرد. این سخنرانی در روح او تاثیر فراوان گذاشت . پس از اتمام دوره و خروج از لافلش ،مدتی به خدمت ارتش هلند درآمد چرا که فرماندهی آن را شاهزاده ای به نام موریس بر عهده داشت و بسیاری از اشراف فرانسه دوست داشتند تحت فرمان او فنون رزمی را فرا بگیرند.
دکارت در مدتی که در قشون ارتش هلند بود به علم مورد علاقه خود یعنی ریاضیات می پرداخت. در بهار سال 1619میلادی از هلند به دانمارک و آلمان رفت ،و به جدمت سرداری به نام ماکسیمیلیان درآمد. اما زمستان فرا رسیدو در دهکده نویبرگ در حوالی رود دانوب ،بی دغدغه خاطر و با فراغت تمام به تحقیق در ریاضیات پرداخت و براهین تازه ای کشف کرد که بسیار مهم و بدیع بود .و در پیشرفت ریاضیات تاثیر به سزایی گذاشت. پس از مدتی ،دکارت به فکر یکی ساختن همه علوم افتاد. در شب دهم نوامبر 1619،وی سه رویای امیدبخش دید وآنها را چنین تعبیر کرد که ((روح حقیقت او را برگزیده و از او خواسته تا همه دانش ها را به صورت علم واحدی درآورد.))این رویاها به قدری او را مشغول ساخت که نذر کرد تا مقبره ی حضرت مریم را در ایتالیا زیارت نماید. وی چهار سال بعد به نذر خود وفا کرد.
از 1619 به بعد، چند سالی را در اروپا به سیاحت پرداخت و چند سالی در پاریس اقامت کرد. اما زندگی در انجا را که مزاحم فراغت خاطر خود می دید، نپسندید و در سال 1628میلادی بار دیگر به هلند بازگشت و در آن دیار تا سال 1649میلادی ،مجرد ،تنها و دور از هر گونه غوغای سیاسی و اجتماعی ،تمام اوقات خود را صرف پژوهش های علمی و فلسفی نمود. تحقیقات وی بیشتر تجربه و تفکر شخصی بود و کمتر از کتاب استفاده می کرد. درسپتامبر 1649به دعوت کریس

تین –ملکه سوئد- برای تعلیم فلسفه به دربار وی در استکهلم رفت. دکارت از دانشمندان و فیلسوفان بزرگ تاریخ به حساب می آید. او قانون شکست نور را در علم فیزیک کشف کرد و هندسه تحلیلی را در ریاضیات و هندسه بنا نهاد.
مسائل اصلی دکارت : دکارت در آغاز با دو مسئله اساسی رو به رو بود :

معرفت یقینی :

دکارت در آغاز جوانی بسیار دلبسته ریاضیات بود .این به آن خاطر بود که می دید ریاضیات دارای نظامی کاملا یقینی است . در حالیکه سایر رشته ها ی علمی و مخصوصا فلسفه اینگونه نیست. فکر او بیش از تر از هر چیزی متوجه فلسفه بود. زیرا فلسفه را بنیاد معرفت بشری می دانست و اگر فلسفه به یقین نمی رسید ،به هیچ دانشی نمیشد اعتماد کرد.
در آن زمان بسیاری از دانشمندان به شکاکیت مطلق فلسفی گرویده بودند و می گفتند : در هیچ موضوعی نمی توان به یقین رسید .دکارت این امر را قبول نداشت و می خواست به هر صورتی که شده یقین را در فلسفه و دانش داخل کند.
به همین خاطر به این فکر افتاد تا فلسفه و تمام دانش های انسانی را به روشی ویژه با هم در آمیزد و طوری آن را بنا کند که مانند ریاضیات کاملا یقینی باشد.

رابطه جسم و روح :
در دوره دکارت (قرن هفدهم میلادی ) فیزیک و به دنبال آن مکانیک تا حد زیادی پیشرفت کرده بود ،یکی از مسائل عمده ی این فیزیک جدید ، آن بود که ماهیت ماده چیست ؟ چه چیزی باعث فرآیندهای مادی و طبیعی می شود ؟ چه چیزی موجب می شود حرکات و حوادث مختلف (مثل باریدن باران ،گردش سیارات و;) اتفاق بیفتد؟
در آن زمان نگرش مکانیکی و مادی به طبیعت ،نفوذ زیادی بین مردم و دانشمندان داشت. نگرشی که دلیل همه حرکات و حوادث جهان را در خود جهان و ماده آن می دانست ، نه امور غیر مادی و ماوراء طبیعت.
یعنی میگفت : همه چیز در عالم ، به طور خودکار و طبق قوانین فیزیکی کار میکنند. اما در اینجا پرسشی اساسی وجود داشت که با تبیین مادی از طبیعت جور در نمی آمد. علت اعمال و حرکات ما انسانها چیست؟ این علت از دو حال خارج نیست : یا جسم و بدنمان است یا چیز دیگری غیر از ان . ما به طور واضح درک میکنیم که جسم ما که ماده ما است تحت فرمان ما قرار دارد و ما خودمان علت اعمال و رفتارمان هستیم. اما این خود چه چیزی است ؟ آیا منظور از این خود ،روح ما است ؟ اما روح انسانی چیست ؟ چه رابطه ای میان روح وجسم انسان وجود دارد ؟ روح انسان به طور مسلم امری مادی نیست. بنابراین آیا امری غیر مادی در ماده اثر می گذارد ؟ این امر چگونه ممکن است ؟ این پرسش ها فکر دکارت را مشغول کرده بود .

 

روش شک دکارت :
دکارت در ابتدا برای دستیابی به معرفت یقینی ، از خود پرسید: آیا اصل بنیادینی وجود دارد تا بتوانیم تمام دانش و فلسفه را بر آ ن بنا کنیم و نتوان در آن شک کر

د ؟

راهی که برای این مقصود به نظر دکارت می رسید،این بود که به همه چیز شک کند. او می خواست همه چیز را از اول شروع کند و به همین خاطر لازم می دانست

 

که در همه ی دانسته های خود (اعم از محسوسات ،معقولات و شنیده ها ) تجدید نظر نماید. بدین ترتیب شک معروف خود را که بعدها به روش شک دکارتی معروف شد آغاز کرد .اولین شک را به همه چیزتسری داد. تا جایی که در وجود جهان خارج نیز شک کرد و گفت : از کجا معلوم که من در خواب نباشم ؟ شاید این طور که من حس میکنم و فکر میکنم و به گفته اند نباشد و همه این ها مانند عالم خواب ، خیالات محض باشد؟ دکارت به این صورت به همه چیز شک می کرد و هیچ پایه مطمئنی را باقی نگذاشت. اما سرانجام به اصل تردید ناپذیری که به دنبالش بود ، رسید: این اصل این بود که :
من میتوان در همه چیز شک کنم ، اما در این واقعیت که شک میکنم ،نمیتوان تردیدی داشته باشم .بنابراین شک کردن من امری است یقینی و از آن جا که شک ، یک نحوه از حالات اندیشه و فکر است،پس واقعیت این است که من می اندیشم .چون شک میکنم.
بدین ترتیب یک اصل تردید ناپذیر کشف شد که به هیچ وجه نمی شد در آن تردید کرد. دکارت این اصل را به این صورت بیان کرد.
می اندیشم ،پس هستم .(اصل کوژیتو)دکارت به هدف خود رسیده بود و فلسفه اش را بر اساس همین اصل بنیادین بنا کرد.
فلسفه دکارت :
همگان دکارت را از جمله بنیان گذاران فلسفه جدید (فلسفه بعد از دوران تولد مجدد)می دانند. او اولین فیلسوف بزرگ بعد از دورا ن قرون وسطی است .دکارت به مکتب اصالت عقل تعلق دارد. مکتبی که عقیده اش این بود که به آنچه حواس انسان را ارائه می دهد نمی توان اطمینان کامل داشت ،بلکه تنها از راه عقل است که شناخت حقیقی و یقین آور صورت می گیرد .

وجود خدا :
دکارت پس از این نتیجه گیری از خود پرسید : آیا چیز دیگری هم هست که به این اندازه یقینی باشد و بتوان آن را با این یقین شهودی درک کرد ؟
پاسخ وی به این پرسش مثبت بود . دکارت بیان کرد که تصئر روشن و واضحی از یک وجود کامل در ذهن دارد که همان خداوند است و این تصور را همیشه داشته است. وی به این نتیجه رسید که تصور وجود کامل و قادر مطلق ، نمی تواند ساخته و پرداخته ذهن او باشد. زیرا او موجودی ناقص و محدود است و ممکن نیست وجود کامل و نامتناهی از موجود محدود و ناقص سرچشمه بگیرد . در واقع اگر وجود کاملی وجود نداشت؛ ما نیز تصوری از آن نداشتیم. پس تصور وجود کامل باید از خود آن وجود و به سخن دیگر از خداوند برآمده باشد. بنابراین خداوند وجود دارد. دکارت اعتقاد داشت که تصور خدا در ذات ماست. خدا خودش این تصور را قبل ار اینکه به این دنیا بیاییم ،در ما قرار داده است.

وجود جهان خارج :

دکارت بقیه فلسفه اش را بر پایی این دو اصل : یعنی وجود خود و وجود خدا بنا کرد. او گفت :من در عالم خارج ،اموری را ادراک میکنم که مادی نیستند و بنابراین با عقل ادراک شده اند نه با حس. مانند امتداد (عرض ،طول ،عمق) هر شئ ء مادی امتداد دارد. چنین صفاتی که با عقل ادراک می شوند ، به اندازه این واقعیت که من وجود دارم ، روشن و بدیهی است .پس این امور هم یقینی است.
در ادامه دکارت برای اثبات اینکه جهان خارج وجود دارد و خواب و خیال نیست ،از تصور موجود کامل یعنی خدا کمک می گیرد. به این صورت که :

وقتی عقل چیزی را به طور واضح و متمایز شناخت ،این شناخت باید ضرورتا درست باشد. چرا که خداوند نه مرا فریب می دهد و نیز روا نمی دارد که من درباره ی جهان و چیستی آن فریب بخورم. فریب کاری از عجز و نقص سرچشمه می گیرد. بنابراین هرچه را با عقل خود درک کنیم ،حتما صحیح است و یکی از اموری را که با عقل می یابیم ، وجود واقعی جهان خارج می باشد.

آراء تربیتی دکارت :
در بررسی آراء تربیتی دکارت ، هر چند که از دید گاه های خاصی در این باره نداشته است ، اما از آنجا که او مبدع روش جدیدی در تفکر و تحقیق بوده است ،عموما به کارگیری این روش را در حوزه هر نوع تحقیق و تفکری مفید ولازم دانسته اند. بنابراین ،مهم ترین تاثیر او در تعلیم و تربیت را می توان ابداع و گسترش روشی جدید در نحوه دست یابی به معرفت ذکر کرد.
روش دکارت نتیجه های عمیقی در تربیت دارد . زیرا او بر این عقیده است که نمیتوان دانش معتبر را بدون زدودن تمام تعصب ها به دست آورد. او به پرهیز از تمام افراط و تفریط ها ایمان دارد و در جایی که به دست آوردن نتیجه های مطلق ممکن نیست ، بیمی ندارد که از احتمال پیروی کند وبه اخلاقیاتی که مورد تصویب جامعه واقع شده ،وفادار بماند. در عین حال بذر حس استقلال از کیفیات خارجی را افشانده است. از این رو ، غلبه برخود را بر غلبه بر جهان مقدم می شمارد و به طور خلاصه یک طرز تفکر رواقی از خود نشان می دهد.
دکارت در کتاب گفتار درباره روش ; راهی را که تا رسیدن به مرحله ی شک پیموده وروشی را که پس از آن برگزیده است ،شرح می دهد. او پس از انتقاد از چگونگی آموزش زمان خود و درس هایی که خوانده بود می گوید :
همین که به سنی رسیدم که توانستم از تبعیت آموزگاران خویش آزاد گردم ، خواندن کتاب ها را به یک سو نهادم و بر آن شدم تا در جست و جوی هیچ دانشی برنیایم مگر آنچه در خود و یا در کتاب بزرگ جهان توانم یافت .بدین سان بقیه ی جوانی خود را در سفر گذراندم تا به دربارها و ارتش ها بروم و با مردم طبقه های متفاوت و دارای سطح های گوناگون همنشینی کنم و تجربه اندوزم;در این تجربه اندوزی بود که روشن ت از پیش دریافت که اطمینان به درستی بسیاری از اندیشه ها و عقاید ، بیش از آنکه برخاسته از حقیقت آنها باشد ، نتیجه ی رسم

و عادت است .از این جا است که بسا اندیشه ها و عقیده هایی که در نظر مردمی درست اند و شک ناپذیر ؟ در نظر مردمی دیگر نادرست. وحتی عجیب و خنده آورند. او برای راهی که در پیش گرفته بود –که گونه ای خود اموزی و راهنمایی خویش بود- روشی برگزید و بر آن شد تا به هیچ رو ازآن سر برنتابد.این روش ،به کار بستن چهار قاعده بود : نخست آنکه هیچ گاه چیزی را نپذیرم مگر اینکه حقیقت آن برای من هویدا باشد. یعنی از شتابزدگی و پ

یشداری ، سخت بپرهیزم و فقط چیزی را بپذیرم که چنان روشن و متمایز به اندیشه می آید که شک کردن به آن ،روا نیست.دوم آنکه هر مشکلی را که می خواهم بیازمایم ، تا آنجا که ممکن است به اجزاء بخش کنم تا حل آن آسان گردد. سوم آنکه اندیشه های خود را با نظم هدایت کنم . با ساده ترین موضوع ها یعنی آن هایی که بهتر شناخته میشوند ،آغاز کنم و اندک اندک ،و گام به گام ،به سوی شناختن پیچیده ترین موضوع ها پیش بروم ،و در اندیشه ی خود ،آنها را مرتب کنم- حتی اگر موضوع هایی که در کار بررسی آنها هستم ، به طبیعت،یکی پیش از دیگری نباشد. و چهارم انکه بر شماری را چنان کامل کنم و بررسی را چنان کلی انچام دهم که مطمئن شوم نکته ای را فرو گذار نکرده ام.
دکارت با عرضه کردن وبه کار بستن این روش و به ویژه قاعده نخست ، از سد قرون وسطی گذشت و نادرستی روال آموزشی ان را آشکار کرد.
او از یک سو بر روشنی طبیعی خرد تکیه کرد و از سوی دیگر به کار امدن آنرا نتیجه ی توجه و تربیت شمرد.
کتاب گفتار با این اندیشه که توانایی تشخیص درست از نادرست یعنی خرد به همه داده شده است آغاز میگردد و با همین اندیشه نیز پایان میابد. با اینکه دکارت به اموزش و پرورش-به معنی محدود ان – نپرداخته اند اما ازآنجاکه کارش در تحول فلسفه و علم در نتیجه ، گشودن افق های تازه و دگرگون کردن اندیشه های قرون وسطایی ، بس مهم و کارساز بود. بازتاب آن در اندیشه ی کسانی که به نو کردن آموزش و پرورش برخاستند،نیز موثر بود.

منابع:
1-سایت ویکپدیا/فلسفه آموزش و پرورش/دکارت
2-نگاه به فلسفه ی آموزش و پرورش/دکتر میر عبدالحسین نقیب زاد

ه

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


کلمات کلیدی :

مقاله َبررسی سودمندی متغیرهای بنیادی در پیش بینی رشد سودعملیاتی

ارسال‌کننده : علی در : 95/2/27 2:10 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله َبررسی سودمندی متغیرهای بنیادی در پیش بینی رشد سودعملیاتی تحت فایل ورد (word) دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله َبررسی سودمندی متغیرهای بنیادی در پیش بینی رشد سودعملیاتی تحت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله َبررسی سودمندی متغیرهای بنیادی در پیش بینی رشد سودعملیاتی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله َبررسی سودمندی متغیرهای بنیادی در پیش بینی رشد سودعملیاتی تحت فایل ورد (word) :

بررسی سودمندی متغیرهای بنیادی در پیش بینی رشد سودعملیاتی
شرکت های فعال درصنعت شیمیایی ودارویی بورس اوراق بهادار تهران

چکیده:
هدف اصلی این پایان نامه بررسی سودمندی متغیرهای بنیادی در پیش بینی رشد سود عملیاتی شرکت های فعال در صنعت دارویی و شیمیایی بورس اوراق بهادار تهران است . در راستای این هدف، تعداد 48 شرکت که اطلاعات مورد نیاز برای دوره 5 ساله مورد تحقیق ( 84-88) در مورد آنها قابل دسترسی بود، انتخاب شدند . سپس اطلاعات مربوط به 4 متغیر مستقل )ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام، قیمت سهام، سود تقسیمی و سود عملیاتی ( مورد مطالعه قرار گرفت . و رشد سود عملیاتی به عنوان متغیر وابسته محاسبه شد . به منظور آزمون فرضیه ها از تکنیک های آماری رگرسیون چند متغیره و پانل دیتا بهره گرفته شد . همچنین معنی دار بودن الگو ها با استفاده از آماره های tوf صورت گرفت. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که بین سه متغیر مستقل با رشد سود عملیاتی رابطه ی معنی دار وجود دارد . اما رابطه بین سود تقسیمی و رشد سود عملیا تی در سطح اطمینان 95 % رد شده است.

واژه های کلیدی :متغیر های بنیادی-رگرسیون چند متغیره-پانل دیتا- آماره های tوf

مقدمه:
پیش بینی ، عاملی کلیدی در تصمیم گیری های اقتصادی است . سرمایه گذاران ، اعتبار دهندگان، مدیریت و دیگر اشخاص در تصمیم گیری های اقتصادی متکی به پیش بینی و انتظارات هستند . برای مثال، یک سرمایه گذار در تصمیماتی همچون خرید، فروش یا نگهداری سهام، بطور ویژه مایل است از زمان و میزان سود های تقسیمی و ریسک آنها مطلع باشد . چون آگاهی از این گونه خصوصیات سود های تقسیمی آتی از قبل و با دقت کامل مقدور نیست، پس به ناچار باید به پیش بینی روی آورد . در این میان، پیش بینی سود همواره از اهمیت زیادی برخوردار بوده است، زیرا از متغیر ها ی موثر بر قضاوت ها و تصمیم گیری های استفاده کنندگان و عاملی مهم در کارآیی بازار های سرمایه به حساب می آید . به همین دلیل تحقیقات زیادی و با روشهای گوناگون برای پیش بینی هر چه بهترسود انجام شده و می شود . یکی از اهداف مهم پیش بینی سود، ارا ئه برآوردی معقول و منطقی از سود آوری آتی شرکت، جهت ارزیابی اوضاع مالی شرکت می باشد.

تحقیقات نشان داده است که سود حسابداری، بار و محتوای اطلاعاتی دارد)بال و براون (1968 به هرحال چه به منظور تمایل به نوعی اندازه گیری واحد از سود که مورد نظرحسابداران حرفه ای است و چه به خاطر اطلاعات ملحوظ در محاسبه سود حسابداری، که تحلیل گران مالی به اندازه گیری و انتشار آن تاکید می ورزند، تقاضای محاسبه سود همواره مطرح است . مثلا هیأت استاندارد های حسابداری مالی (FASB)در بیانیه شماره1مفاهیم حسابداری مالی اظهار می دارد :
«مرکز اصلی توجه گزارشگری مالی آن گونه اطلاعاتی است که با اندازه گیری سود و اجزای وابسته آن تهیه شده باشد و عملکرد واحد تجاری را نشان دهد .. «(کرباسی 1383 ،172)

مساله پژوهش:
حسابداری که ازاوایل قرن بیستم به صورت علمی وکلاسیک پا به عرصه فعالیت نهاده است،در چند دهه اخیر خصوصا بعد از سالهای 1960 با شروع تحقیقات تجربی کسانی چون بال (ball) بران brown) )با سرعت توانست مبانی تئوریک خودرا بر مبنای تفکر اثبات گرایی (positivism) پایه گذاری نماید وتکامل بخشد (حجازی 1375،21 ).یکی از اهداف حسابداری وتهیه صورتهای مالی، فراهم کردن اطلاعات سودمند به منظور تسهیل تصمیم گیری است . یکی از ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری، سودمندی در پیش بینی است. معیار ارزش پیش بینی، احتمال وجود ارتباط بین رویدادهای اقتصادی مورد علاقه تصمیم گیرنده ومتغیرهای پیش بینی کننده می باشد . این مفهوم از مدل های ارزشیابی سرمایه گذاری استخراج شده است . اگر اطلاعات حسابداری برای تصمیم گیری سودمند باشد، باید امکان پیش بینی بعضی از رویدادهایی را فراهم کند که به عنوان داده های ورودی مدل های تصمیم گیری

استفاده می شود . مدل تصمیم گیری را می توان از طریق تئوریهای توصیفی، واکنش سرمایه گذاران وبازار به اطلاعات حسابداری شناسایی کرد . سود حسابداری یکی از اطلاعات اصلی مورد استفاده در این مدل ها است.
پیش بینی سود حسابداری، میزان رشد وتغییرآن مورد علاقه سرمایه گذاران، مدیران، تحلیلگران مالی، محققان واعتباردهندگان می باشد . این توجه به دلیل استفاده از سود در مدلهای ارزیابی سهام (ارتباط مفروض بین سود وجربان های نقدی )، کمک به کارکرد کارای بازار سهام(ارتباط بین تغییرات سود وتغییرات قیمت سهام )، ارزیابی توان پرداخت (سود سهام، بهره وتعهدات)؛ ارزیابی عملکرد واحد اقتصادی ومباشرت مدیریت، ارزیابی نحوه انتخاب روشهای حسابداری توسط مدیریت و استفاده از پیش بینی های سود در هموار سازی سود و تحقیق های اقتصادی، مالی وحسابداری است(رحمانی1381، .(51محتوای اطلاعاتی سود واجزای آن و هم چنین موارد افشاء شده غیر از سود، بطور گسترده ای در متون حسابداری ومالی بارها مورد آزمون قرار گرفته است . درکل دو فرضیه در خصوص پیش بینی سود مطرح است . یک فرضیه این است که تغییرات سود قابل پیش بینی نیست و از فرآیند گشت تصادفی پیروی می کند وطبق فرضیه مقابل با این استدلال که بر اساس تئوری انتظارات منطقی، سرمایه گذاران ازمجموعه اطلاعاتی گسترده تری برای پیش بینی سود استفاده می کنند، سو د قابل پیش بینی است . وجود نسبتهای مختلف P/E نیز حاکی از پیش بینی سود توسط بازار می باشد . در تحـقیق حاضر سعـی می شود ارتباط بین پیش بینی رشد سود عملیاتی بعنوان متغیر وابسته و چهار متغیر بنیادی حقوق صاحبان سهام، سودعملیاتی ، سود تقسیمی و قیمت سهام بعنوان متغیرهای مستقل مورد آزمون وبررسی تحلیلی قرار گیرد.
اهمیت و ضرورت پژوهش:
با توجه به فرآیند خصوصی سازی صنایع ایران ، گسترش بورس اوراق بهادار تهران و جلب مشارکت عمومی در اداره شرکتها، ضروری است بمنظور اتخاذ تصمیمات منطقی در مورد سرمایه گذاری در شرکتها وبه لحاظ ارزیابی وضعیت سود آوری واحد تجاری و انعطاف پذیری مالی در یک سرمایه گذاری، شرایطی فراهم شود تا اطلاعات مورد نیاز سرمایه گذاران دراختیار آنان قرار گیرد . سرمایه گذاران برای انجام سرمایه گذاری باید سوالات متعددی را ازجمله سوالات زیر پاسخگو باشند :
سودآوری شرکت در آینده چگونه خواهد بود؟
آیا روند سوددهی همچنان ادامه خواهدداشت یا خیر؟
سیاستهای تولیدوفروش شرکت در آتی چگونه خواهد بود؟
شرکت قدرت پرداخت سود سهام را خواهد داشت؟ و;;..
هر یک از سوالات فوق به طریقی به سودآوری آتی مربوط می شود . لذا سرمایه گذار ان برای اتخاذ تصمیم در هر مرحله از خرید، واگذاری یا نگهداری سهام به اطلاعاتی نیاز دارند که بیان کننده وضعیت سود آوری آتی شرکت باشد . از آنجائی که سرمایه گذاران و

تحلیل گران مالی از سود بعنوان یکی از معیارهای اصلی جهت ارزیابی شرکتها استفاده می کنند ، وآنها تمایل به اندازه گیری میزان سودآوری آتی دارند تا نسبت به نگهداری ویا فروش سهام خود تصمیم گیری کنند . آنان با پیش بینی سود، نسبت به وضعیت یک شرکت قضاوت می نمایند .زیرا دراصل تفاوت در این پیش بینی هاست که تخصیص منابع سرمایه به بخشها و واحدهای مختلف تجاری را تعیین می کند . واین موضوع برای سرمایه گذاران بالقوه نیز اهمیت دارد زیرابا پیش بینی جریانهای نقدی و سودهای آتی، نسبت به سرمایه گذاری وتخصیص منابع سرمایه خود اقدام می نمایند . بطور کلی ارزش اطلاعات حسابداری با ارزش ومحتوای پیش بینی آن سنجیده می شود . از اینرو هر گونه تحقیق که توان حسابداری را برای شناخت محتوای اطلاعات حسابداری، به خصوص از نظر توان پیش بینی افزایش دهد، به همان نسبت برای حسابداری مهم است وبه همین ترتیب برای زمینه های مربوط به حسابداری نظیر مدیریت امور مالی اهمیت دارد (آقایی 1373،45).در این پژوهش رابطه بین سودعملیاتی، حقوق صاحبان سهام، سود تقسیمی و قیمت سهام با سودهای آتی را مورد بررسی قرار می دهیم تا توان پیش بینی رشد سود حسابداری را ارزیابی نمائیم.
اهداف تحقیق:
اهداف تحقیق و استفاده کنندگان از نتایج آن به طور خلاصه به شرح زیر می باشد:
1 ارزیابی سودمندی ارقام حسابداری از لحاظ پیش بینی سود وشناخت محتوای اطلاعاتی حسابداری به خصوص از نظر توان پیش بینی.
2 جمع آوری شواهد تجربی و کمک به ادبیات موجود در خصوص رفتار سود حسابداری و پیش بینی آن.
3 توسعه و ارزیابی مدل های آماری پیش بینی سود.
چارچوب نظری تحقیق:
ازآنجا که هر تحقیقی بر پایه و بستری از مفاهیم تئوریک و نظری شکل می گیرد و بدون این چارچوب پژوهش مورد نظر از پشتوانه علمی لازم برخوردار نبوده و نتیجتاً با استفاده از ادبیات موجود فاقد اعتبار لازم می باشد، لذا در این قسمت سعی میشود که چارچوب نظری که این تحقیق بر پایه آن بنا شده است، مورد بحث قرار گیرد.
پایه نظری این تحقیق بر پنج عامل کلیدی که در مجموع یک ساخت نظری یکپارچه را برای این رساله فراهم می سازد، بنا شده است . این عوامل که به طور مشروح در زیر مورد بحث قرار می گیرد، اگر چه به طور مجزا به بحث گذاشته شده است، ولی هر کدام سهمی مشخص از یک پیکره واحد را در این رساله به خود اختصاص می دهند.
الف) اهمیت و کاربرد پیش بینی سود :
پیش بینی سود حسابداری و تغییرات آن بعنوان یک عامل تاثیر گذار در تصمیم گیریهای مربوطه از دیرباز مورد علاقه سرمایه گذاران، مدیران، تحلیل گران مالی، محققین و اعتبار دهندگان بودهاست. این توجه ناشی از استفاده از سود در مدلهای ارزیابی سهام(ارتباط مفروض بین سود وجریان های نقدی)، کمک به کارکرد کارآی بازار سرمایه (ارتباط مفروض بین تغییرات سود وتغییرات قیمت سهام (، ارزیابی توان پرداخت(سود سهام ، بهره و سایر تعهدات)ارزیابی ریسک ،ارزیابی عملکرد واحد اقتصادی و مباشرت مدیریت، ارزیابی نحوه انتخاب روشهای حسابداری توسط مدیریت و استفاده از پیش بینی های سود در هموار سازی سود و تحقیقات اقتصادی ،مالی و حسابداری می باشد . پیش بینی سود برای تصمیم گیری سودمند و مرتبط با مدل های تصمیم گیری می باشد.
ب( اهداف پیش بینی های سود:
گزارش کمیته تروبلا د به دنبال بررسی افشاء اطلاعاتی بود که به “پیش بینی، مقایسه و ارزیابی جریانات نقد” و” قضاوت در مورد توانایی مدیریت برای تخصیص بهینه منابع شرکت “کمک می نماید. نتایج این مطالعه بیانگر این مطلب است که “پیش بینی های مالی، هنگامی که قابلیت اتکا پیش بینی های مالی استفاده کنندگان را افزایش می دهند، می بایست افشاء شوند.”
ج) استفاده کنندگان پیش بینی سود:
یکی از اهداف اصلی حسابداری ارائه اطلاعاتی است که بتوان با استفاده از آن رویدادهای تجاری آینده را پیش بینی کرد . از دیدگاه روش مبتنی بر پیش بینی ، برای تدوین و ارائه یک تئوری حسابداری باید روشها ی گوناگون حسابداری را، از نظر توانایی آنها جهت پیش بینی رویدادهای اقتصادی یا تجاری، ارزیابی کرد . بطور کلی شاخص سودمندی در پیش بینی عبارت است از رابطه احتمالی بین رویدادهای اقتصادی مورد نظر تصمیم گیرنده و متغیر های پیش بینی کنند ه مربوطه، که تا حدی، از اطلاعات حسابداری نشات می گیرد .
د) ویژگیهای سود
اسکینر در تحقیقی درباره اصول حسابداری کانادا ویژگی های اطلاعات حسابداری منتشر شده برای استفاده کندگان را مختصرا شرح می دهد او اظهار می داردکه» : این اطلاعات می بایست قابل اتکا بوده، بگونه ای موثر به استفاده کنندگان منتقل شده و در ضمن مقرون به صرفه نیز باشند«. اسکینر این نکته را متذکر می شود که “اطلاعات برای قابلیت اتکاء داشتن می بایست قابل اندازه گیری و قابل تاکید باشند و برای اینکه اطلاعات بگونه ای موثر انتقال یابد ، بایدعاری ازهر گونه جانبداری، کمیت پذیری، افشاء کامل، ساده و به موقع باشند و بالاخره برای مقرو ن به صرفه بودن، اطلاعات می بایست از نظر تهیه عملی باشند”.
پیشینه تحقیق:
تحقیقات اثباتی در زمینه سود را می توان به پنج طبقه زیر تقسیم کرد:
.1 تحقیقات مرتبط با سری های سالانه که به بررسی توانایی پیش بینی سودهای سالانه گذشته در پیش بینی سودهای آینده می پردازد.
.2 تحقیقاتی که توانایی سودهای فصلی گذشته در پیش بینی سود را بررسی می کنند.
3 .تحقیقاتی که نقش اجزاء تشکیل دهنده در پیش بینی سود را بررسی می کنند.

.4 تحقیقاتی که تو انایی اقلام صورتهای مالی سودوزیان، ترازنامه و صورت جریان وجوه نقد در پیش بینی سود را مور توجه قرار داده اند . در بعضی از تحقیقات متغیرهای مربوط به صنعت یا متغیرهای کلان اقتصادی نیز بررسی شده است.
5 .تحقیقاتی که دقت وتوانایی پیش بینی سود ارائه شده توسط مدیریت، تحلیل گران مالی و یا مدل های آماری را مورد بررسی قرار داده اند و یا این پیش بینی ها را با هم مقایسه نموده اند.
تحقیق حاضر با توجه به بررسی اثر متغیرهای سودخالص، حقوق صاحبان سهام،سود تقسیمی و قیمت سهام بر پیش بینی سود های آتی، در گروه تحقیقات چهارم قرار می گیرد که به اختصار به سرفصلهای زیر طیقه بندی شده است.
• بار اطلاعاتی ارقام حسابداری )غیر از سود( در پیش بینی سودآتی
• توانایی سود در پیش بینی جریان های وجوه نقد و سودهای آتی
• ارتباط بین سود و بازده سهام .

• نرخ بازده دفتری و پیش بینی تغییرات سود های آتی
• سایر مطالعات انجام شده بر سود و رفتارهای مختلف سود
سئوالات پژوهش:
سؤالاتی که این پژوهش در صدد پاسخ به آن است به شرح زیر میباشد:
1 آیا ارتباطی بین رشد سود عملیاتی سال بعد و متغیرهای بنیادی وجود دارد ؟
2درصورت وجود رابطه، جهت آن چگونه است؟
3 در صورت وجود رابطه، شدت و اهمیت آن به چه میزانی است؟

فرضیات تحقیق:
فرضیه اصلی :
“بین متغیرهای بنیادی و رشد سود عملیاتی سال آتی رابطه معنی دار وجود دارد .”

فر ضیات فرعی :
(1 بین حقوق صاحبان سهام وپیش بینی رشد سود عملیاتی رابطه معنی داری وجود دارد.
(2 بین سودعملیاتی و پیش بینی رشد سود عملیاتی رابطه معنی داری وجود دارد.
(3 بین سود تقسیمی وپیش بینی رشد سود عملیاتی رابطه معنی داری وجود دارد.
(4 بین قیمت سهام وپیش بینی رشد سود عملیاتی رابطه معنی داری وجود دارد .

تدوین الگوی تحقیق:
الف-روش تحقیق:
روش تحقیق بر حسب نحوه جمع آوری داده ها )طرح تحقیق (، روش همبستگی / مقطعی میباشد و برای کشف همبستگی بین متغیرهای مندرج در صورتهای مالی و علامت تغییرات سود و نیز رشد سود ( متغیرپیش بینی شونده ) روش پس – رویدادی بکار رفته است . در ادامه ابتدا با استفاده از روش همبستگی به آزمون تک تک فرضیات پرد اخته شد.سپس با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره و روش پانل دیتا ارتباط بین متغیرمستقل (متغیرهای بنیادی ) ومتغیروابسته(پیش بینی رشد سود عملیاتی ) شناسایی شد. سپس با استفاده از روش آماری مناسب مذکور مدل آماری مورد نظربرازش شد.
مدل آماری بر اساس معادله زیرآزمون شد.
ERi,t+1/N= 1* PRi,t + 2* Bvi,t/N – 3*ERi,tN – 4*Dvi,t+i,t
که در معادله مزبور:
:PR قیمت سهام عادی در پایان سالt ام
:ER سود قبل از اقلام غیر مترقبه و تغییرات حسابداری، اقلام استثنایی واقلام غیر عملیاتی
:Bv ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام شامل کلیه حقوق باقیمانده و حقوق سهامداران عادی بجز حقوق صاحبان سهام ممتاز
:Dv سود تقسیم شده درپایان سالtام
:N تعداد سهام های منتشره شرکت
:I تعداد مشاهدات
:T زمان
نحوه جمع آوری اطلاعات:
اطلاعات مورد نیاز تحقیق از بانک های اطلاعاتی دنا سهم، تدبیر پرداز و صحرا گردآو ری شده اند. لازم به ذکر است که در برخی موارد برای برخی شرکتها و متغیرها نیاز به مراجعه به صورتهای مالی شرکتها، گزارشهای هفتگی، سالنامه های بورس اوراق بهادارو CDآرشیو بورس بوده است. که در مجموع همگن نمودن و قابلیت اتکای متغیرها، قسمت عمده ای از تحقیق را به خود اختصاص داد.

در تحقیق حاضر سعی می شودارتباط بین پیش بینی رشد سود عملیاتی بعنوان متغیر وابسته و چهار متغیر بنیادی حقوق صاحبان سهام، سودعملیاتی ، سود تقسیمی و قیمت سهام بعنوان متغیرهای مستقل مورد آزمون وبررسی تحلیلی قرار گیرد.

 

تعریف عملیاتی واژه ها:
پیش بینی :فعالیتی است برای محاسبه یا پیشگویی برخی وقایع / وضعیت آتی، که معمولا نتیجه یک مطالعه منطقی یا تجزیه وتحلیل داده های مربوطه می باشد . که هدف ما از پیش بینی در این تحقیق، پیش بینی رشد سود عملیاتی سال آتی با استفاده از متغیرهای بنیادی سال جاری است.

متغیرهای بنیادی : چهار متغیر ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام، سود عملیاتی، سود تقسیمی و قیمت سهام در این تحقیق بعنوان متغیرهای بنیادی در نظر گرفته شدند.
حقوق صاحبان سهام : برای مقاصد این تحقیق منظور از حقوق صاحبان سهام، ارزش دفتری حقوق صاحبان سرمایه که شامل کلیه حقوق باقیمانده و حقوق سهامداران عادی می باشد که باتقسیم بر تعداد سهام های منتشره شرکت در مدل استاندارد می شود.

سود: برای مقاصد این تحقیق منظور از سود، سود قبل از اقلام غیر مترقبه و تغییرات حسابداری، اقلام استثنایی واقلام غیر عملیاتی می باشدکه با تقسیم برتعداد سهام های منتشره شرکت درمدل استاندارد می شود
سود تقسیمی : عبارت است از توزیع سود های شرکت به صورت وجه نقد برای هر سهم بین سهامداران به تناسب تعداد سهام منتشره از هر گروه سهام می باشد.

قیمت سهام : منظور قیمت آخرین معامله سهام در پایان هر سال می باشد که تابلوی بازاربورس منعکس و مورد استفاده خریداران و فروشندگام این سهام قرار می گیرد.

دوره زمانی تحقیق:
برای سنجش متغیرهای تحقیق و به منظور انتخاب نمونه های تحقیق، دوره زمانی تحقیق از سال 1384تا سال 1388 در نظر گرفته شده است . دوره زمانی با توجه به تعداد متغیرهای مستقل تحقیق که 4 متغیر می باشند و تعداد سالهای دوره در برنامه eviews بایستی از تعداد متغیرها حداقل یکی بیشتر باشد، تا رگرسیون معنی داری را تهیه کند، حداکثر بازه زمانی 5 ساله انتخاب شده است.
جامعه و نمونه آماری:

جامعه آماری عبارت است از مجموعه افراد یا واحدها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند که پژوهشگر مایل است درباره صفت متغیر واحدهای آن به مطالعه بپردازد . جامعه آماری پژوهش عبارت است از کلیه شرکتهای فعال در صنعت شیمیایی و دارویی در بورس اوراق بهادار تهران که سهام آنها در طول بازه زمانی تحقیق (1384 تا1388) بطور مداوم مورد معامله قرار گرفته باشد . تعداد این شرکتها 64 شرکت می باشد که بعنوان جامعه آماری تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است.

 

اطلاعات شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فعال در صنعت شیمیایی ودارویی از بانک اطلاعاتی صحرا، دنا سهم و تدبیر پرداز انتخاب شدند . و با توجه به معیارهای انتخاب زیر 48 شرکت بعنوان نمونه نهایی تحقیق باقی ماندند.
.1اقلام صورتهای مالی آنها به نحوی که توسط شرکت گزارش شده است، برای دوره1384تا 1388 موجود باشد.

.2سال مالی آنها منتهی به پایان اسفند ماه باشد با توجه به اینکه در ایران آغاز هر سال دستمزدها و نیز خدمات عمومی افزایش می یابد و عملا موجی از افزایش قیمت را ایجاد می کند، علی رغم عدم کنترل تورم در طرح تحقیق، سعی شده است حداقل تمام شرکتها به گونه ای انتخاب شوند که اقلام صورتهای مالی هر سال آنها متاثر از نرخهای تورم یکسان باشد.
.3 سهام شرکتهای مذکور از سال 1384تا سال 1388 در بورس اوراق بهادارتهران معامله شده باشد.
خلاصه و نتیجه گیری تحقیق:

بطور معمول سرمایه گذاران برای انجام سرمایه گذاری باید سوالات متعددی را از جمله سوالات زیر پاسخگو باشند :
سود آوری شرکت در آینده چگونه خواهد بود؟
آیا روند سوددهی همچنان ادامه خواهد داشت یا خیر؟
سیاستهای تولیدوفروش شرکت در آتی چگونه خواهد بود؟
شرکت قدرت پرداخت سود سهام را خواهد داشت؟ و;..

هر یک از سوالات فوق به طریقی به سودآوری آتی مربوط می شود . لذا سرمایه گذاران برای اتخاذ تصمیم در هر مرحله از خرید، واگذاری یا نگهد اری سهام به اطلاعاتی نیاز دارند که بیان کننده وضعیت سود آوری آتی شرکت باشد . از آنجائی که سرمایه گذاران و تحلیل گران مالی از سود بعنوان یکی از معیارهای اصلی جهت ارزیابی شرکتها استفاده می کنند ، آنان با پیش بینی سود، نسبت به وضعیت یک شرکت قضاوت می نمایند . زیرا در اصل تفاوت در این پیش بینی هاست که تخصیص

منابع سرمایه به بخشها و واحد های مختلف تجاری را تعیین می کند. همچنین این موضوع برای سرمایه گذاران بالقوه نیز اهمیت دارد . بطور کلی ارزش اطلاعات حسابداری با ارزش و محتوای پیش بینی آن سنجیده می شود . در واقع هدف اصلی حسابداری تهیه اطلاعات سودمند برای تصمیم گیری است . یکی از جلوه های این سودمندی توان پیش بینی اقلام

صورتهای مالی است. پیش بینی سود حسابداری و تغییرات آن بعنوان یک رویداد اقتصادی از دیرباز مورد علاقه سرمایه گذاران، مدیران، تحلیل گران مالی، محققین و اعتبار دهندگان بوده است. چنانچه با استفاده از اقلام حسابداری بتوان سود را پیش بینی کرد، ضمن کسب رضایت استفاده کنندگان مختلف، اعتبار و منزلت این دانش نیز افزایش می یابد. در خصوص پیش بینی رشد سود بر اساس سری سودهای گذشته، تلاش تحقیقی زیادی انجام شده است . نتیجه این رشته از

تحقیقات این است که رفتار سود حسابداری تصادفی و غیر قابل پیش بینی است . همچنین برخی تحقیقات با این فرض که بر اساس تئوری انتظارات منطقی، سرمایه گذاران از مجموعه اطلاعات گسترده تری برای پیش بینی سود استفاده می کنند، به بررسی نقش اطلاعات خاص ) اقلام صو رتهای مالی(و یا متغیرهای کلان اقتصادی)شرایط اقتصادی، تورم و یا صنعت، رقابت، اندازه، نوع محصول،سرمایه بری(پرداخته اند . تلاش های زیادی نیز برای پالایش روش های تحقیق و ابزارهای آماری شده است. این پژوهش با هدف ارزیابی تجربی ارزش پیش بینی متغیرهای بنیادی در پیش بینی سود،
انجام شده است . مدل آماری اصلی پژوهش پانل دیتا است، هر چند که به منظور مقایسه عملکرد مدل های مختلف در پیش بینی، از مدل رگرسیون چند متغیره نیز استفاده شده است .
یافته های حاصل از آزمون فرضیه ها به شرح زیر است:

در فرضیه اول ارتباط بین متغیر ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام با سود عملیاتی در فاصله زمانی 1384الی 1388 مورد سنجش قرار گرفت که نتا یج حاصل از کلیه روشهای آماری مذکور مورد استفاده حاکی از آن است که ارتباط معکوس بین این متغیر با سود عملیاتی وجود دارد که در سطح کمتر از 5%معنی دار می باشد، لذا نتا یج ارتباط معنی داری را بین متغیر ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام با سود عملیاتی تایید می کند . ضریب رگرسیونی بدست آمده با استفاده از روش پانل دیتا ارتباط متغیر ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام با سود عملیاتی را -275 نشان میدهد.

تحقیق فریمن، اوهلسان و پن ما ن در سال 1982 نشان می دهد که نرخ بازده دفتری (BROR) از یک فرآیند برگشت به میانگین پیروی می کند . آنها با این استدلال که تفاوت گسترده در نسبت های P/E بدلیل وجود انتظارات در مورد سود سالهای آینده شرکتهای مختلف و نیز در طی زمان است، نتیجه گرفتند که سرمایه گذاران منطقی احتمالاّ از مجموعه گسترده ای از اطلاعات ممکن برای پیش بینی استفاده می کنند . اطلاعات صورتهای مالی بغیر از سود ممکن است در

چنین مجموعه گسترده اطلاعات وجود داشته باشد . اگر سرمایه گذاران می توانند بر اساس مجموعه اطلاعات سود را پیش بینی نمایند که به معنی رد فرضیه گشت تصادفی است، همین امر می تواند در مورد مجموعه اطلاعات مبتنی بر صورت های مالی نیز صادق باشد. بنظر میرسد BRORیکی از این اطلاعات باشد. در مدل این تحقیق ارتباط بین دو متغیر مذکور برای شرکتهای فعال در صنعت شیمیایی بورس تهران منفی می باشد یعنی رفتار متغیرحقوق صاحبان سهام همانند تحقیق اوهلسان برگشت به میانگین می باشد.

فرضیه دوم این پژوهش که بررسی ارتباط معنی دار بین متغیر سود عملیاتـی و رشد سود عملیاتـی سال آتـی می باشد توسط روشهای آماری استفاده شده اثبات گردید. وجود رابطه معنی دار بین متغیر سود عملیا تی و رشد سود عملیاتی سال آتی در روش پانل دیتا با سطح اطمینان 99 % بدست آمده و بطور میانگین 47 % از تغییرات رشد سود عملیاتی سال آتی راتبیین می کند. در اکثر تحقیقات انجام شده نظیربیور در سال 1970 ، واتس ولفت و ویچ )سال(1977 و فاما وفرنچ در سال 2004 ، رفتار سود از رفتار برگشت به میانگین یا انتظارات ثابت تبعیت می کند .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


کلمات کلیدی :

مقاله َچارچوب مفهومی برای سرمایه گذاری های مشترک بین المللی تحت

ارسال‌کننده : علی در : 95/2/27 2:10 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله َچارچوب مفهومی برای سرمایه گذاری های مشترک بین المللی تحت فایل ورد (word) دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله َچارچوب مفهومی برای سرمایه گذاری های مشترک بین المللی تحت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله َچارچوب مفهومی برای سرمایه گذاری های مشترک بین المللی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله َچارچوب مفهومی برای سرمایه گذاری های مشترک بین المللی تحت فایل ورد (word) :

چارچوب مفهومی برای سرمایه گذاری های مشترک بین المللی

چکیده
در شرایط اقتصادی کنونی حاکم بر جهان یکی از عوامل مهم درتوسعه و موفقیت سازمان ها و باقی ماندن در عرصه رقابت، مشارکت با سازمان های دیگر و استفاده از فرصت هـای جسورانه در دیگر کشورهـا می باشد.در این مقـاله ادبیات سرمـایه گـذاری مشترک بین المللی شـامل معـرفی انـواع سرمـایه گـذاری مشترک، رویکردهـای اصلی شکل گیری آن و مزایا و معایب سرمایه گذاری مشترک بیان می گردد.همچنین این مقاله انگیزه برای شکل گیری سرمایه گذاری مشترک بین

المللی و ویژگی های انتخاب شریک را بررسی می کند.ایجاد ارتباط بین سرمایه گذاری مشترک بین المللی و موفقیت آن امری پیچیده است.درنهایت یک چـارچوب یکپـارچه برای سرمـایه گـذاری مشترک بین المللی معـرفی می گـردد.نتـایج بررسی هـا نشـان می دهد کـه علیرغم تغییرمحیط حقوقی وسیاسی، شرکت های موفق در کشورهای در حال توسعه، تمایل به شکل گیری سرمایه گذاری مشترک نشان می دهند.

 

واژه های کلیدی
سرمایه گذاری مشترک، مشارکت، سرمایه گذاری مشترک بین المللی، رقابت، شریک

مقدمه
در دهه اخیر شواهدی مبنی بر یک رشد فزاینده جهانی در محیط کسب و کار وجود دارد، که تا حدودی به یکپارچگی سریع اقتصاد کشورهای صنعتی، جهانی شدن محصولات، بازارها، سلیقه مصرف کننده و شیوه زندگی بستگی دارد.سازمان ها در کشورهای توسعه یافته، نیازمند پیگیری فرصت های جسورانه در دیگر کشورها هستند و در تاکید به باقی ماندن در عرصه رقابت، در این بازار جهانی گامی سریع برداشته اند.همچنین ادامه فعالیت کسب و کار بین المللی با رشد سازمان ها در هر نقطه از این کره خاکی، مشارکت هایی با موسسات دیگر کشورها برقرار کرده است.
پژوهشگران و کـارورزان بیـان کـرده اند کـه توسعه هر مشـارکتی یک کلید موفقیت در بـازار جهـانی است.با وجود اینکه نرخ بالای شکست برای سرمایه گذاری مشترک وجود دارد، شرکت ها خواستار ورود به این چنین همکـاری برای دسترسی به منافع بـازارهـای جهانی هستند.یکی از پژوهشگران که در پایان نامه خود، مدیران سرمایه گذاری مشترک را بر اساس رضایت شغلی بالاتر رتبه بندی کرده بود، پی برد که این مدیران کاملاً بر مدیران واحدهای فرعی (تابعه) مسلط بوده اند (مدینا، 1996).
مشارکت های بین شرکت ها می تواند شکل های مختلفی داشته باشد.یک راه برای پیمان های راهبردی آینده، رویکرد هزینه معاملاتی است این رویکرد بیان می کند که اختیار معامله (خرید و فروش)، پیمان های راهبردی به طور مستمر (زنجیروار) واقع می شود.از یک طرف، پایان این زنجیره روش بازار آزاد (شرکت تعاونی غیر رسمی) است و در طرف دیگر سلسله مراتب اجرای روش ادغام و تحصیل در کسب و کار است (ویلیام سون، 1975).
سرمایه گذاری های مشترک مـرکز این زنجیره هستند.اصطلاحات سرمایه گذاری مشترک و سرمایه گذاری مشترک بین المللی به طور مترادف استفاده شده اند.با توجه به اینکه این تحقیق بر سرمایه گذاری مشترک بین المللی تمرکز دارد، از اینرو هر دوی اصطلاحات به سرمایه گذاری مشترک بین المللی عطف داده می شوند.

اهداف و اهمیت تحقیق
اهداف این تحقیق بررسی ادبیات سرمایه گذاری مشترک بین المللی و پیشنهاد یک مدل یکپارچه شده مبتنی بر تحقیق می باشد.این تحقیق با بررسی انگیزه برای شکل گیری سرمایه گذاری مشترک بین المللی آغاز شده و از طریق بررسی روی شاخص انتخاب شریک ادامه پیدا می کند.

مفاهیم اساسی برای انتخاب شریک از اعتماد و تعهد، دانش و یادگیری، قدرت مذاکره و کنترل ناشی شده اند.مقدمه این مقاله اهمیت مشارکت های بین شرکت هـا را در تاکـید به باقی ماندن در عرصه رقابت بیان نمود.تحقیق در این حوزه از یک سو به کارورزان اجازه می دهد تا با توجه به شکل گیری چنین مشارکت هایی تصمیمات صحیحی را اتخاذ نمایند، و از سوی دیگر پژوهشگران همواره خواستار منافعی از یک تئوری یکپارچه شده از سرمایه گذاری مشترک بین المللی بوده اند.

ادبیات تحقیق
در تاکید به بحث درباره مسائل مختلف درگیر در سرمایه گذاری مشترک بین المللی لازم است سرمایه گذاری مشترک بین المللی تعریف شود.
سرمایه گذاری مشترک بین المللی این چنین تعریف شده است:

«یـک واحـد سـازمـانی قـانـونی مجـزا که مـالکیت جزئی دو یـا چند شرکت اصلی کـه حـداقل یـک شعبه اصلی خـارج از کـشور بـرای عملیـات سرمایه گذاری مشترک تعیین شده است را نشان می دهد» یا به عبارت دیگر سرمایه‌گذاری مشترک (JV) به روابط کسب و کاری اطلاق می‌شود که بین دو یا چند طرف برقرار می‌گردد تا با یکدیگر به انجام برخی فعالیت‌های اقتصادی بپردازند، به طوریکه شخصیت حقوقی هر یک از طرفین حفظ می‌شود و توافق می‌کنند تا در سود و زیان‌های ناشی از سرمایه‌گذاری مشارکت داشته باشند و مخاطره آن تنها برای یک پروژه خاص می‌باشد.

این تحقیق انگیزه برای شکل گیری سرمایه گذاری مشترک بین المللی و ویژگی های انتخاب شریک را مورد آزمون قرار می دهد.این تحقیق همچنین تعامل بین اعتماد و شکل گیری سرمایه گذاری مشترک بین المللی را مورد مطالعه قرار می دهد.
ادبیات تحقیق، ابتدا انگیزه ها بـرای شکل گیری از طریق ویژگی هـای انتخـاب شریک را دنبال کرده و سپس مسئله اعتمـاد در سرمـایـه گـذاری مشترک بین المللی را مـورد بررسی قرار می دهد.بحث دربـاره دانش، تجربه و پـایـداری سرمـایه گذاری مشترک بین المللی از طریق نتیجه بخش ادبیات تحقیق ادامه یافته که آن هم سعی برای یکپارچگی تمامی مسائل بحث شده دارد.

 

شکل 1 رابطه بین انگیزه ی سرمایه گذاری مشترک بین المللی و شکل گیری سرمایه گذاری مشترک بین المللی را نشان می دهد:

نوع سرمـایه گـذاری مشترک بین المللی شرکت هـا به دلایل گونـاگونی انجام می گیرد.تصمیم برای ورود به سرمایه گذاری مشترک متکی بر مدیریت عالی یک سازمان است که همه گزینه های موجود و انتخاب یک شیوه بـرای ورود به این گونـه گزینه هـا را امتحـان می کند.(هریـگن، 1985)، انگیزه هـایی را برای شکـل گیری سرمـایه گـذاری مشترک تعریف نموده است.انگیزه هـا به سه دسته تقسیم بندی شده اند:
مزایـای داخـلی: سرمـایه گـذاری هـای مشترک اغلب برای بوجود آوردن استحکـام داخلی شکل داده شده اند.مزایای داخلی شامل، تسهیم ریسک و هزینه، تحصیل منابع کمیاب، کسب تامین مالی، کسب اطلاعات، کسب دانش (مهارت) مدیریتی، حفظ کارکنان خلاق (مبتکر)، توسعه دسترسی به منابع مالی، بهره‌مندی از صرفه‌جویی به مقیاس، دسترسی به فن آوری و مشتریان جدید، بهره‌مندی از مزایای مالیاتی حاصل از شرکت می باشد.
مزایای رقابتی: سرمایه گذاری های مشترک یک ابزار قدرتمند برای ایجاد رقابتی قوی از طریق ادغام عمودی یا تلفیق شرکت ها هستند.مزایای رقابتی شامل، تاثیر (نفوذ) بالا بر ساختار صنایع، پیش دستی کردن بر رقبا (قبضه کردن رقبا)، عکس العمل (واکنش) جهانی و ایجاد اثر بخشی بیشتر رقبا، غلبه بر موانع ورود به بازار و نفوذ در تحولات صنایع، بهره‌مندی از مزایای رقابتی، نفوذ موثر بر اتحادیه‌ها و تراست‌ها، ورود کالاها به بازارهایی که قبل از تولید نمی‌توانستند وارد آنجا شوند.
مـزایـای استراتـژیـک (راهبـردی): سرمـایـه گـذاری هـای مشتـرک شرکـت هـا را در انجـام تغییرات در وضعیت راهبـردیشـان مـسـاعـدت می کنند.مزایای راهبردی شامل، ایجاد و بهره برداری از هم افزایی ها (اقـدامـات جمعی)، انتقال تکنولوژی و تنوع بخشیدن، محـدودیت‌های سیاسی در مورد گزینه‌های دیگر می باشد.

 

با وجود دلایل ذکر شده فوق، سرمایه گذاری مشترک دارای معایبی نیز به شرح زیر می باشد (رهنمای رودپشتی و دیگران، 1385):
1 مخاطره ایجاد یک رقیب جدید،
2 ترکیب فرهنگ‌های ناسازگار،
3 فقدان کنترل در مورد تکنولوژی،
4 نرخ بالای شکست،

5 توانایی محدود در شناسایی منحنی تجربه و صرفه اقتصادی،
6 توانایی محدود برای هماهنگی استراتژی بین‌المللی در برابر رقبا،

7 تعارض بین طرفین در مورد اهداف سرمایه‌گذاری مشترک و فعالیت کاری ارتباط بین خرید و سرمایه‌گذاری مشترک.
سرمایه‌گذاری مشترک مانند خرید، نوعی سرمایه‌گذاری مستقیم بین‌المللی تلقی می‌شود، با این تفاوت که در فرآیند ادغام، فعالیت اقتصادی بلند مدت نه در یک پروژه خاص بلکه در مجموعه‌ای از فعالیت‌ها مد نظر قرار می‌گیرد اما در سرمایه‌گذاری‌ مشترک، سرمایه‌گذاری در یک پروژه مورد توجه است (رهنمای رودپشتی و دیگران، 1385).

انواع سرمایه‌گذاری مشترک

1 سرمایه‌گذاری مشترک اولیه: دو شریک از دو کشور مختلف
2 سرمایه‌گذاری مشترک بین گروهی: دو شریک از دو کشور در یک گروه از کشورها نظیر کشورهای درحال توسعه
3 سرمایه گذاری مشترک فراشرکتی: دو شعبه خارجی از یک کشور
4 سرمایه‌گذاری مشترک بین ملیتی : دو شریک با یک ملیت مشابه، شراکت محلی در کشورهای مختلف
5 سرمایه‌گذاری مشترک جدید: با شیوه نوین متفاوت از بندهای مذکور صورت می‌گیرد.

رویکردهـای دیگری بـرای سرمـایه گـذاری مشترک وجـود دارد (کوگوت، 1988).وی، پیشنهـاد کـرده است که سرمایه گذاری های مشترک اصولاً به دلیل سه انگیزه وجود دارد.این سه انگیزه را در سه رویکرد یا چشم انداز بـرای شکل گیری سرمایه گذاری مشترک مورد بحث قرار داده است.آنها عبارتند از:

1- رویکـرد هزینه معـاملاتی: سرمـایه گـذاری های مشترک کمترین (حداقل) هزینه تولید را برای شرکت شکل داده اند.زمانی که هزینه های تولید داخلی از هزینه منابع یابی خارجی (بیرونی) تجاوز کند، پس سرمایه گذاری های مشترک با قابلیت دوام معامله شکل می گیرد.
2- رویکرد رفتار راهبردی: این رویکرد فرض می کند که سرمایه گذاری های مشترک به عنوان یک واکنش (عکس العمل) برای فشارهای محیطی بیرونی شکل گرفته اند.
وی بیان می کند، شرکت ها برای حداکثر کردن سود خود از طریق بهبود وضعیت رقابتی خود، سرمایه گذاری مشترک را انتخاب می کنند.
3- رویکرد یـادگیری سـازمانی: سرمایه گذاری های مشترک امکان کسب دانش یا مهارت از یک شرکت دیگر را برای شرکت فراهم می آورد.

سـازمان ها قبل از اینکه قصد ورود به یک سرمـایه گـذاری مشترک بین المللی را داشته بـاشند، باید مقاومت، ناتوانی، فرصت ها و تجزیه و تحلیل خطرها را که تعیین کننده برای شکل گیری یک پیمان است را رهبری کنند.

شاخص انتخاب شریک

در سرمـایه گـذاری هـای مشترک نـرخ بـالایـی از شکست وجـود دارد کـه گـواه بـر این حقیقت است که بسیـاری از آنها منحل می شوند.شرکاء در یک سرمایه گذاری مشترک می توانند اهداف مختلفی داشته باشند و تفاوت ها در این اهداف می تواند منجر به شکست سرمایه گذاری مشترک شود.انتخاب شریک یکی از تصمیمات استراتژیک (راهبردی) مهمی است که باید بوسیله شرکتها قبل از تشکیل یک سرمایه گذاری مشترک انجام شود.عدم موفقیت سرمایه گذاری های

مشترک برای شرکاء پر هزینه است، بنابراین شرکت ها تلاش می کنند تا از اینگونه انحلال ها بوسیله انتخاب شریک مناسب خودداری کنند.برخی از دلایل این شکست شامل ناسازگاری شرکاء، عمل نکردن به تعهدات از سوی شرکاء، ناتوانی مدیران در ایجاد هماهنگی بین شرکای مختلف جهت همکاری با یکدیگر و از دست دادن بازارها می باشد (کولن و دیگران، 1995).

در رابطه بـا سرمـایـه گـذاری مشتـرک بین المللی شرکت هـا شریـک بومی خـود را با توجـه به انگیزه هـای شکل گیری سرمـایه گـذاری مشترک انتخـاب می کنند.نیاز به شریک بومی می تواند ناشی از دلایلی نظیر فقدان دانش درباره بازار بومی، فقدان دانش درباره فرهنگ بومی، هنجارها و سنن کسب و کـار، قوانین و مقررات دولت و غیره بـاشد.(بیمیش، 1994)، مطالعه جامعی را در این رابطه انجام داده است که در برگیرنده 66 سرمایه گذاری مشترک بین المللی واقع در کشورهای در حال توسعه بوده است.با توجه به این تحقیق وی نیازهای شرکاء را در پنج دسته طبقه بندی نموده است:
1 موارد مربوط به امور مالی و سرمایه: نظیر نیاز به سرمایه، نیاز به عرضه مواد خام (شنکار و زیرا، 1987) و نیاز به تکنولوژی و تجهیزات (گومز و کاسارس، 1989).

2 نیاز به منابع انسانی: نیاز به نیروی کار بومی شامل مدیران اجرایی و مدیران عمومی (داتا، 1988).
3 نیاز به دسترسی به بازار: دسترسی بهتر به بازار بومی برای کالاهای تولید شده و در نتیجه دسترسی بهتر به بازارهای خارجی برای کالاهای تولید شده در بازارهای بومی و در نهایت سرعت وارد شدن به بازارهای بومی و خارجی (داتا 1988، شنکار و زیرا 1987).

4 نیـازهـای دولتـی: قـوانین و مقـررات وضع شـده توسط دولـت کـه بیـان کننده نیاز به شکل گیری سرمایه گذاری مشترک با حضور شرکای بومی می باشد.سرمایه گذاری های مشترک بین المللی همچنین به این دلیل شکل می گیرد تا نگاهدارنده سیاست های بومی باشد که از طریق کسب و کارهای بومی و ملی اجرا می شوند (داتا 1988، گومز و کاسارس 1989، شنکار و زیرا 1988).

5 نیاز به دانش: فقدان وجود دانش بومی، قوانین و مقررات تولیدی، روش ها و رویه های بازاریابی (داتا و ریلی، 1988).

بر اساس چارچوب ارائه شده توسط (بیمیش، 1994)، واضح و مشخص است که شرکت ها قبل از شکل گیری سرمایه گذاری مشترک با شرکای بومی خود اقدام به انجام تحقیقاتی می نمایند.مدیران در این گونه موارد به دنبال شریک سرمایه گذاری مشترک بین المللی هستند که دارای مکملی در رابطه با وظیفه شرکت و بر اساس مبانی انتخاب شریک می باشد.مولف همچنین بیان می کند که شرکاء بایستی توانایی ارائه مهارتهای وظیفه ای خاص و منابع مورد نیاز را به منظور بر طرف کردن شکاف میان دو سازمان را داشته باشند (گرینگر، 1991).

 

سرمـایه گذاری های مشترک خطرات ناشی از ورود به بازار را کاهش می دهد، هر چند امکان دارد در این امر سختی هایی نیز برای آنها بوجود آید.اگر چه شکل گیری سرمایه گذاری مشترک با شریکی که از نظر فرهنگی تفاوت هایی دارد مشکل است، اما چنانچه یکبار چنین همکاری ایجاد شود، مدیریت روابط میان آنها به صورت اثر بخش از ضروریات می باشد (آرینو و دیگران، 1997).با استفاده از ابعاد مطالعات فرهنگی (هافستد و دیگران، 1997)، به این نتیجه رسیدند که تفاوت در ارزش های فرهنگی مانند تمایل به برنامه ریزی های بلندمدت و اجتناب از عدم اطمینان باعث تعارض میان شرکـای بین المللی می شود.تفـاوت در سه بعُد دیگر شامل: فاصله قدرت، فرد گرایی و زن سالاری باعث ایجاد تعارض در سرمایه گذاری های مشترک بین المللی نمی شود.

موقعیتی که باعث ایجاد خصومت دو طرفه در میان شرکای بین المللی می باشد عملکرد هر دو شرکت را تا حدودی ارتقاء می دهد (کوگوت، 1988).با این حال (بیمیش 1994 ، کولن 1995)، بیان می کنند که اعتماد و تعهد متقابل موفقیت سرمایه گذاری های مشترک بین المللی را امکانپذیر می سازد.

 

اعتماد و تعهد
تفاوت هـای فرهنگی و تجـاری میان شرکـای سرمـایه گـذاری مشتـرک بین المللی اغـلب بـاعث ایجاد تعارض می شود.روابط کاری باید بر اساس اعتماد باشد.سرمایه گذاری مشترک نیازمند مدیریت و سازماندهی فرایندهایی جهت خلق اعتماد و ظرفیت همکاری میان شرکاء می باشد.اعتماد را می توان توانایی شریک در انجام فعالیت بر اساس انتظارات طرف مقابل و هنجارها تعریف نمود، در حالیکه تعهد خواسته پـایـدار به منظور نگهداری ضوابط ارزشمند تعریف کـرده اند.اعتماد و تعهد بـرای موفقیت سرمـایـه گـذاری هـای مشترک بین المللی امری ضروری و حیاتی است.اعتماد فراتر از یک دوره زمانی شکل گرفته و اغلب وقت گیر و هزینه بر می باشد (ماتورک، 1995).اعتماد یک رفتار هنجاریست که اصطکاک و تعارض میان دو طرف را کاهش می دهد (پارخه، 1993).

(کولن و دیگران، 1995)، بیان می کنند که در روابط میان طرف های مشارکت کننده تعهد امری ضروری است.مولفان به این نتیجه رسیدند که هر چه سرمایه گذاری مشترک برای شرکت مادر (اصلی) اهمیت راهبردی تر داشته باشد عملکرد اقتصادی سرمایه گذاری مشترک بیشتر بـوده و هـر چـه میزان رضایت شریـک از روابط ناشی از سرمایه گذاری مشترک بیشتر باشد میزان تعهد شریک به سرمایه گذاری مشترک بیشتر خواهد بود.ساختار سرمایه در سرمایه گذاری مشترک بین المللی در مقایسه با سرمایه گذاری مشترک بومی آسیب پذیرتر می باشد.سرمایه نابرابر در سرمایه گذاری مشترک مجارستان به علت خوشبینی دوطرف به همدیگر در حل مسائل خود موفق بود (زیرا و دیگران، 1997).
از مبـاحـث فـوق به این نتیجه می رسیم کـه اعتمـاد و تعهد عوامل کلیدی در موفقیت سرمـایه گـذاری مشتـرک می باشند.مدیریت ارشد بایستی در طراحی فرایندهای مدیریتی به منظور تسهیل شکل گیری فعالیت های مشترک استراتژیک نقش داشته، روابط ساختاری را خلق و هماهنگی های هر روزه را ایجاد نمایند و در نهایت استراتژی برد- برد را در همکاری حاکم کند.تمامی این فرایندها زمانبر بوده و ایجاد چنین جو اعتمادی در سازمان مدت زمان زیادی را به خود اختصاص می دهد، اما در نهایت پایایی سرمایه گذاری مشترک بین المللی را افزایش می دهد (تیچی، 1988).با این حـال عوامل دیگـری نظیر دانش، یـادگیری، و تجـربه نیز در پایایی سرمایه گذاری مشترک بین المللی تاثیر گـذار می باشند که در بخش بعدی به آنها پرداخته می شود.

دانش، یادگیری و قدرت مذاکره
دانش متغیری مهم در فرایند مذاکره برای سرمایه گذاری مشترک می باشد (اینکپن و بیمیش، 1997).رویکرد یادگیری سازمانی (کوگوت، 1988)، بیـان می کند کـه قصد شرکت هـا از سرمـایه گذاری مشترک به دست آوردن دانش می بـاشد.شرکت هایی که از مزیت دانش برخوردار می باشند در فرایند مذاکره از قدرت بیشتری برخوردار می بـاشند.(یان و گـری، 1994)، بیـان می کنند که قـدرت نسبـی مـذاکـره کـدام یـک از طرفین درگیر در سرمـایـه گـذاری مشترک شکل دهنده الگـوی مدیـریت کنترل در فـرایند مـذاکـره می باشند.کنترل شرکت ها عامل مهمی در تعیین عملکرد سرمایه گذاری مشترک فرض شده است.مولفـان بیـان می کنند کـه به موازات افزایش سطح دانش بومی شریـک خـارجی قدرت مـذاکره طرف خـارجـی نیز افزایش می یابد.از طرف دیگر برای طرف خارجی اهمیت دارد تا محیط بومی را شناسایی نماید تا قدرت مذاکره بیشتری بدست آورد.تئوری یادگیری سازمانی بیـان می کند که یـادگیری اولیه فرایند یـادگیری و پیـاده سـازی یادگیری های انجام شده را و دانش مربوط به آنرا تسهیل می بخشد.با در نظر گـرفتن سرمـایه گـذاری های مشترک بین المللی شرکت ها می آموزند که چگونه سرمایه گذاری های مشترک بین المللی را مدیریت کرده و در بازارهای خارجی با طرف شریک خـود از فـرهنگ دیگر فعـالیت کنند.پـژوهشگـران مطالعه ای را بـه منظور ارزیـابـی فرایند یـادگـیری در سرمـایـه گـذاری مشتـرک بین المللی انجـام داده اند.مولفان به این نتیجه رسیده اند که تجربه فعالیت سرمایه گذاری مشترک بومی و شعبات با مالکیت کـامل شرکت های خـارجی باعث افزایش دانش شرکت های بومی می شود (بارکما و دیگران، 1997).سرمایه گذاری

مشترک در صنایع مادر در مقایسه با سرمایه گذاری مشترک در صنایع غیر مـادر از اثر بخشی کمتری برخـوردار می بـاشد (زیرا و دیگران، 1997).نمونـه گرفته شده توسط (بارکمـا و دیگران، 1997)، احتمالاً شرکت هـایی را در بر می گرفته است که قبلاً تجربه همکاری با صنایع مادر را داشته اند و بنابراین اثر بخشی سرمایه گذاری های مشترک کمتر بر روی آن تاثیر داشته است.

 

کنترل
مفهوم کنترل یعنی فـرایندی کـه از طریق آن یک سازمان در درجات مختلف بر رفتار و بازده یک هویت دیگر تأثیر می گذارد و در این راستا از مکانیسم های رسمی یا غیررسمی استفاده می¬کند.کنترل نقش مهمی در تعیین توانایی شرکت برای رسیدن به اهداف استراتژیک آن ایفا می¬کند، زیرا بر توانایی سـازمـان در نظارت، همـاهنـگ¬سـازی و یکپـارچـه ¬ســازی فعـالیت هـای عملیـات تجـاری متعـدد آن ازجـمله سرمـایه گذاری مشترک بین المللی تأثیر می گذارد.کنترل فعال بر برخی یا تمامی فعالیت های سرمایه گذاری مشترک سبب می-شود از وارد شدن مضرات مخرب ابعاد بحرانی استراتژی بر منشاء فعالیت ها، هسته تکنولوژیکی یا سایر بدعتهای اختصاصی یا استدلال¬ها جلوگیری شود.

درجه کنترل اعمال شده از سوی منشاء بر فعالیت های سرمایه گذاری های مشترک از یک کنترل کامل توسط یک منشاء تا کنترل برابر توسط هر یک از منشاء و یا مدیران ریسک، تا کنترل کامل توسط مدیران سرمایه گذاری های مشترک متغیر است.برخی محققان معتقدند که ساختارهای کنترل غالب، اغلب مدیریت سرمایه گذاری های مشترک را آسان¬تر ساخته و در صورتی که کنترل اتخاذ تصمیم در میان منشاءهای مختلف بصورت مشترک انجام شود با موفقیت بیشتری به مورد اجرا گذاشته خواهد شد.(گرینگر و هبرت، 1991و1989) با این عقیده مخالف بوده و معتقد بودند که یک ساختار کنترل مجزا که در

آن هر منشاء یا هر مدیر سرمایه گذاری مشترک کنترل غالبی بر یک یا چند فعالیت مختلف سرمایه گذاری مشترک اعمال می¬کند، به اندازه فرایند کنترل کامل که در بالا اشاره شد، برای هر دو طرف مفید واقع خواهد شد.ساختار کنترل مدیریت بین دو منشاء سرمایه گذاری مشترک بر عملکرد ریسک تأثیر می گذارد (یان و گری، 1994).خصوصیات سرمایه گذاری مشترک بحث شده در بخش های قبلی همچون اعتماد و تعهد رابطه بین عملکرد و کنترل را تعدیل می¬کند.

مکـانیسم¬هـای کنترل می¬تـوانـد مثبت بـاشد کـه منشـاء¬هـا می-تـواننـد جهت ارتقـاء رفتـارهای خاص از آن استفاده کنند.این مکـانیسم¬هـا، به صورت منفی نیز می تـوانند بـاشند که توسط منشـاء و بـرای توقف یـا امتناع از اجـرای فعـالیت هـای خـاص یا اتخـاذ تصمیمـات خـاص توسط سرمـایه گـذاری مشترک بین المللی بکـار گـرفته می شوند.کنترل های مثبت سعی دارند از طریق مکانیسم¬های غیررسمی ازجمله کادرگرایی، گزارش روابط، و مشارکت در فرایند برنامه¬ریزی اعمال شوند.از سوی دیگر کنترل های منفی بروکراتیک¬تر شامل وابستگی به این مکانیسم¬ها در قالب توافق¬های رسمی، تأئید یا رای¬دهی از سوی منشاء¬ها و استفاده از هیئت ریسک مدیران مشترکشان می¬باشد.

نقایص مرتبط با کنترل در صورتی رخ می¬دهند که عملکرد کنترل بار دیگر و در واکنش به تغییرات شرایط و محیط مورد ارزیابی و اصلاح قرار نگرفته باشد: این کار، وظیفه هر دو منشاء در سرمایه گذاری مشترک بین المللی است.

چارچوب مطرح شده سرمایه گذاری مشترک بین المللی
بعد از بـررسی ادبیـات مـربوط به سرمـایـه گـذاری مشترک بین المللی، چـارچـوبـی بـه شـرح ذیل بـرای سرمـایه گـذاری مشتـرک بین المللی مـطرح می شود(شکل 2).چـارچوب مـذکور نشـانگر ایده¬ای است کـه در ابتدای این مقاله مطرح شد.این چارچوب بیان می¬کند که اگر سرمایه گذاری مشترک بین المللی طبق انتظار عمل نکند، سازمـان ها باید مسئله اعتمـاد، تعهد، کنترل و غیره را ارزیـابی کنند و مطمئن شونـد کـه آیـا سرمـایه گذاری مشتـرک بین المللی برای هر دو طرف مفید واقع می¬شود.پیش از این اعتقاد بر این بود که سرمایه گذاری مشترک بین المللی به علت مشکلات مربوط به کنترل و مسائل یادگیری دچار نقص یا شکست می¬شود.حلقه بازخورد از عملکرد به مسائل موجود در سرمـایـه گـذاری مشترک

بین المللی (اعتمـاد، تناقض و غیره) اهمیت این مسائل را برای موفقیت سرمایه گذاری مشترک بین المللی توضیح می¬دهد.تأثیر اعتماد و تعهد بر تداوم روابط در ادبیات مختلف بحث شده است و شواهدی در آن مورد ارائه شده است (یان و

گری،1994).ارزیابی محیط داخلی و خارجی قبل از ورود به سرمایه گذاری مشترک و حتی بعد از ارزشیابی آینده سرمایه گذاری مشترک از وضعیت فعلی حائز اهمیت تر است.تفاوت های فرهنگی بخش اصلی محیط خارجی را تشکیل داده و باید در طول مرحله شکل گیری سرمایه گذاری مشترک مورد توجه قرار گیرند.متغیر بحرانی دیگر که در طول مرحله شکل گیری مورد توجه قرار می¬گیرد قدرت مذاکره است.ارزیابی ¬قدرت مذاکره به محض تشکیل ریسک بسیار مهم است.

شکل2) سرمایه گذاری های مشترک بین المللی: یک چارچوب یکپارچه شده

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


کلمات کلیدی :

مقاله َبرازش خطی و غیر خطی نسبت¬های مالی و بازده غیر عادی کوتاه

ارسال‌کننده : علی در : 95/2/27 2:10 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله َبرازش خطی و غیر خطی نسبت¬های مالی و بازده غیر عادی کوتاه مدت عرضه¬های اولیه سهام در بورس اوراق بهادار تهران تحت فایل ورد (word) دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله َبرازش خطی و غیر خطی نسبت¬های مالی و بازده غیر عادی کوتاه مدت عرضه¬های اولیه سهام در بورس اوراق بهادار تهران تحت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله َبرازش خطی و غیر خطی نسبت¬های مالی و بازده غیر عادی کوتاه مدت عرضه¬های اولیه سهام در بورس اوراق بهادار تهران تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله َبرازش خطی و غیر خطی نسبت¬های مالی و بازده غیر عادی کوتاه مدت عرضه¬های اولیه سهام در بورس اوراق بهادار تهران تحت فایل ورد (word) :

برازش خطی و غیر خطی نسبت¬های مالی و بازده غیر عادی کوتاه مدت عرضه¬های اولیه سهام در بورس اوراق بهادار تهران

چکیده:
یکی از موضوعاتی که همواره ذهن محققان را به خود مشغول ساخته است، بازده غیر عادی کوتاه مدت عرضه¬های اولیه سهام است، مطالعات متعددی که در این زمینه انجام شده گواه این ادعا است. در این تحقیق روابط خطی و غیر¬خطی نسبت¬های مالی و بازده غیر¬عادی کوتاه مدت عرضه¬¬های اولیه سهام را بررسی و دو مدل برای پیش¬بینی بازده

غیرعادی ارائه می¬گردد. دوره¬های کوتاه¬ مدت در این تحقیق 1 و3 ماه بعد از عرضه اولیه سهام در نظر گرفته شده است. در مجموع 105 شرکت در یک دوره زمانی 10 ساله مورد بررسی قرار گرفته و برای آزمون وجود یا عدم وجود رابطه بین متغیر¬ها و معنی¬دار بودن مدل¬های برآورد شده از تحلیل رگرسیون استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می-دهد، عرضه¬های اولیه در ماه¬های اول و سوم پس از عرضه به ترتیب 15و 29 درصد بازده غیر¬عادی دارند و روابط ضعیف غیر¬خطی بین نسبت¬های مالی و بازده غیر¬عادی کوتاه مدت عرضه¬های اولیه در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد.
واژه های کلیدی: نسبت¬های مالی، بازده غیر عادی، عرضه اولیه سهام

 

1- مقدمه
میل به کسب سود و بازده کافی و ریسک¬گریز بودن، موجب می¬شود سرمایه¬گذاران در دارایی¬هایی سرمایه گذاری کنند که احتمال کسب منفعت آن بیشتر باشد. در چند سال اخیر عرضه¬های اولیه سهام بازده قابل توجهی داشته¬اند، و یکی از دلایل روی¬آوری سرمایه گذاران به سمت بورس اوراق بهادار بوده¬اند، به نحوی که سرمایه¬گذاران در مدت کوتاهی توانسته¬اند بازده غیر عادی فراوانی را بدست آورند. تمایل به پیش بینی عواید حاصل از این سرمایه¬گذاری، سبب شده است سرمایه¬گذاران به دنبال علل این بازده غیر¬عادی باشند.
تحقیقات در خصوص قیمت و بازده سهام نیز منجر به پیدایش دو دیدگاه متضاد شده است،¬ که به وضعیت رقیب معروف است. یکی از این فرضیه¬ها، فرضیه گشت تصادفی است که بر غیر قابل پیش بینی بودن قیمت سهام تاکید می¬کند. فرضیه مقابل آن اعتقاد دارد که بر اساس مجموعه¬ای از اطلاعات می¬توان قیمت سهام را پیش بینی کرد. مطرح شدن فرضیه بازار کارا، مدل قیمت¬گذاری دارایی¬های سرمایه¬ای، مدل¬های عاملی(شاخص)، مدل آربیتراژ، تحلیل فنی و بنیادی، جملگی به دو فرضیه فوق ارتباط دارند(ثقفی وشعری،88:1384 .(در این تحقیق برخی نسبت¬های مالی مهم که از اطلاعات حسابداری منتج شده¬اند به عنوان علل پیش بینی بازده غیر عادی عرضه¬های اولیه سهام در نظر گرفته شده است. همچنین مهم¬ترین فایده این تحقیق بررسی میزان توجهی است که سرمایه¬گذاران ایرانی به اطلاعات حسابداری مندرج در امیدنامه¬های شرکت¬های تازه وارد شده به بورس دارند.
2- پیشینه تحقیق

تحقیقات زیادی در ارتباط با تاثیر عوامل موثر بر بازده غیر عادی عرضه¬های اولیه سهام انجام پذیرفته است. ولی با این حال هنوز دلایل اصلی این پدیده در بازارهای بورس اوراق بهادار به خوبی مشخص نشده است. عموماً محققان دلیل چنین بازده غیر عادی را وابسته به سه عامل دانسته¬اند که عبارتند از عرضه زیر قیمت، عکس¬العمل بیش از اندازه سرمایه¬گذاران و عدم تقارن اطلاعاتی. در این قسمت تعدادی از تحقیقات انجام شده در ارتباط با این پدیده ذکر می¬شود. تی¬سونگ چن

(2006)، به بررسی تاثیر نسبت¬های مالی (نسبت جاری، نسبت آنی، گردش دارایی¬های ثابت، نسبت بدهی، ROE ,ROA) بر بازده عرضه اولیه سهام در بورس تایلند پرداخت. نتایج تحقیق حاکی از وجود رابطه معنی¬دار بین هر شش نسبت مالی در نظر گرفته شده و بازده عرضه اولیه سهام بود و نسبت¬های جاری و آنی دارای رابطه معنی¬دار بیشتری با باز

ده غیر عادی بودند. گائو (2009) به بررسی دلایل عرضه زیر قیمت و بازده غیرعادی عرضه¬های اولیه در بورس چین پرداخت. وی به دلایل قانع کننده¬ای در ارتباط با انتشار زیر قیمت عرضه اولیه سهام دست نیافت، ولی دلیل این بازده غیرعادی اولیه را چیزی جز عوامل رفتاری ندانست. بطوریکه عواملی مانند احساسی رفتار کردن سرمایه-گذاران و حجم معاملات بودند که

با بازده غیر عادی عرضه اولیه رابطه مستقیم داشتند. امیراد (2007) به بررسی تاثیر عوامل موثر بر بازده غیر عادی عرضه اولیه سهام در بورس کشورهای عضو GCCپرداخت. او به این نتیجه رسید که میزان تخفیف در عرضه اولیه سهام در این کشورها بسیار بیشتر از کشورهای توسعه یافته است، بطوریکه میزان بازده غیر عادی چیزی در حدود 271درصد بود. همچنین یافته¬های وی نشان داد ارزش بازار و عمر شرکت، ارتباط معنی¬داری با بازده غیر عادی عرضه اولیه سهام دارند. فاریا (2007) به بررسی رابطه متغیرهای حسابداری و بازده غیرعادی عرضه اولیه سهام در بورس برزیل پرداخت. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که در طی چند سال اخیر میزان این بازده غیر عادی در بورس برزیل روبه افزایش بوده است و همچنین رابطه معنی¬داری بین بازده غیر عادی و نسبت¬های مالی نظیر گردش دارایی¬های ثابت و نسبت بدهی و ROA وجود ندارد. بورلی (2004) به بررسی تاثیر نسبت¬های مالی بر فروش زیر قیمت عرضه اولیه سهام پرداخت. نتایج تحقیقات وی نشان داد که نسبت های مالی تعیین کننده¬های خوبی در پیش-بینی عرضه زیر قیمت هستند، و هرچه شرکت های تازه وارد به بورس مشکلات نقدینگی بیشتری داشته باشند، بازده غیر عادی سهام های عرضه شده آنها نیز بیشتر خواهد بود. تحقیقات دورکان و همکاران(2002) در بورس ترکیه حاکی از آن بود که نسبت P/E قادر به توصیف بازده غیر عادی کوتاه مدت عرضه اولیه نیست. و متغیرهای اندازه، فروش، عمر و نسبت بدهی از نظر آماری قادر به توصیف این بازده غیر عادی هستند. همچنین یک

همبستگی مثبت بین نسبت بدهی و عمر موسسه با بازده غیر عادی اولیه سهام وجود دارد. آنها به این نتیجه رسیدند که علت اصلی بازده غیر عادی اولیه سهام چیزی جز ارزشگذاری بیش از اندازه سهام توسط سرمایه¬گذاران نیست. عبده تبریزی و فیروزی (1387) به بررسی اثر نوع صنعت، شرایط بازار و عوامل رفتاری سرمایه¬گذاری بر بازده عرضه اولیه سهام در بورس پرداختند و از مدل دو مرحله¬ای کشف قیمت برای دوره کوتاه مدت استفاده کردند. نتایج پژوهش نشان داد که رفت

 

 

ار قیمتی سهام عرضه اولیه از مدل دو مرحله¬ای کشف قیمت پیروی کرده و از لحاظ آماری نوع صنعت و شرایط بازار (رونق، رکود، متوسط) بر بازده کوتاه مدت، بازده غیرعادی اولیه (تعدیل شده نسبت به بازار)، دوره خوش بینی و طول دوره¬های اوج و ثبات اثر ندارد، همچنین تملک سهامدار عمده از لحاظ آماری بر دوره رسیدن به اوج اثر ندارد. طبری و بستانیان(1385) به بررسی عوامل موثر (اندازه شرکت، عمر شرکت، نوع مالکیت، نوع صنعت، اهرم مالی) بر بازده کوتاه مدت و بلند مدت عرضه¬های اولیه در در بورس پرداختند. نتایج تحقیق نشان داد که در طی دوره مورد نظر (1381-1377) بازده کوتاه مدت شرکت¬های پذیرفته شده در بورس بیشتر از بازده بلند مدت آن بوده است که از این نظر رفتار بازار بورس اوراق بهادار تهران

مشابه کشور¬های دیگر است. همچنین هیچگونه رابطه آماری بین متغیر¬های ذکر شده و بازده بلند مدت عرضه های اولیه وجود نداشت. حجازی و حق¬بین(1387) به بررسی انواع ناهنجاری¬های مربوط به عرضه اولیه در بورس اوراق بهادار پرداختند. آنها در پی آن بودند تا با تعیین انواع ناهنجاری¬ها در بورس اوراق بهادار، به این سوال پاسخ دهند که آیا علت این ناهنجاری¬ها، ارزشگذاری زیر قیمت واقعی است؟ یا علت آن افت قیمت در بلند مدت است؟ نتایج نشان داد که در بورس به هیچ وجه ارزان فروشی عرضه اولیه سهام وجود ندارد بلکه در ارتباط با آن گران فروشی هم می¬شود. همچنین افت قیمت عرضه اولیه سهام در بلند مدت با وقفه زمانی شش ماه بعد از عرضه سهام آغاز می¬شود.

3- فرضیات تحقیق
تحقیق حاضر به دنبال ارائه دو مدل برای توضیح بازده غیرعادی عرضه اولیه سهام بر اساس نسبت¬های مالی است. متغیرهای مستقل تحقیق عبارتند از نسبت جاری(CR)، نسبت آنی(QR)، نسبت بدهی(DR)، گردش دارایی¬های ثابت (FAT)، گردش کل دارایی¬های(TAT)، نسبت حاشیه سود ناخالص(GMP)، بازده دارایی¬ها(ROA)، بازده ارزش ویژه(ROE) و سود هر سهم(EPS). فرضیات تحقیق به صورت زیر ارائه می¬گردد:
1- بین نسبت جاری و بازده غیر عادی عرضه اولیه سهام رابطه معنی¬دار وجود دارد.
2- بین نسبت آنی و بازده غیر عادی عرضه اولیه سهام رابطه معنی¬دار وجود دارد.
3- بین نسبت بدهی و بازده غیر عادی عرضه اولیه سهام رابطه معنی¬دار وجود دارد.
4- بین نسبت گردش دارایی¬های ثابت و بازده غیر عادی عرضه اولیه سهام رابطه¬ معنی دار وجود دارد.
5- بین نسبت گردش کل دارایی¬ها و بازده غیر عادی عرضه اولیه سهام رابطه معنی¬دار وجود دارد.
6- بین نسبت حاشیه سود ناخالص و بازده غیر عادی عرضه اولیه سهام رابطه معنی¬دار وجود دارد.
7- بین نسبت بازده دارایی¬ها و بازده غیر عادی عرضه اولیه سهام رابطه معنی¬دار وجود دارد.
8- بین نسبت بازده ارزش ویژه و بازده غیر عادی عرضه اولیه سهام رابطه معنی¬دار وجود دارد.
9- بین نسبت سود هر سهم و بازده غیر عادی عرضه اولیه سهام رابطه معنی¬دار وجود دارد.
4- جامعه و نمونه آماری
جامعه آماری عبارت است از تعدادی از عناصر مطلوب مورد نظر که حداقل دارای یک صفت مشخصه باشند. صفت مشخصه، صفتی است که در میان تمامی عناصر جامعه آماری مشترک بوده و متمایز کننده جامعه مورد نظر از سایر جوامع باشد(خاکی،1387: 115). با توجه به توضیح فوق، جامعه آماری این تحقیق، کلیه شرکت-هایی است که از تاریخ 1/1/79 تا 29/12/ 88 برای اولین بار اقدام به عرضه سهام خود در بورس اوراق بهادار نموده¬اند، مشروط بر اینکه:
1- جزء شرکت¬های سرمایه¬گذاری و واسطه گری مالی نباشند.
2- فاصله زمانی بین دو معامله متوالی کمتر از یک ماه باشد.
3- اطلاعات مالی مورد نیاز به منظور استخراج داده¬ها در دسترس باشد.
لذا تعداد 105 شرکت کلیه شرایط گفته شده را احراز نموده اند، و تعداد جامعه آماری را تشکیل می¬دهند.
به منظور انتخاب نمونه¬ها از میان اعضای جامعه، روش¬های مختلفی اعم از نمونه¬گیری تصادفی ساده، نمونه گیری منظم(سیستماتیک)، نمونه¬گیری لایه¬ای(قشری) و روش خوشه ای وجود دارد. در این تحقیق از روش نمونه گیری سیستماتیک استفاده نموده و تمامی اعضای جامعه آماری را به عنوان نمونه¬های تحقیق محسوب گردیده¬اند، به عبارت دیگر اعضای جامعه آماری و نمونه تحقیق یکسان هستند. لذا حجم آن شامل 105 شرکت از شرکت¬های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می¬باشند که کلیه شرایط گفته شده را احراز نموده¬اند.

5- روش تحقیق
تحقیقات علمی با توجه به شیوه جمع¬آوری داده¬ها به دو دسته تحقیق آزمایشی و تحقیق توصیفی تقسیم میشوند. تحقیق حاضر تحقیقی توصیفی است که در آن برای آزمودن رابطه بین متغیرها و معنی¬دار بودن مدل های برآورد شده از تحلیل رگرسیون استفاده شده است. در ضمن برای بررسی خود همبستگی متغیرها و فرض نرمال بودن داده¬ها از آزمون دوربین- واتسون(DW) و آزمون کولموگوروف – اسمرینوف (KS) استفاده شده است.

مدل¬های رگرسیونی این تحقیق که برای بررسی رابطه بین نسبت-های مالی و بازده غیر عادی کوتاه مدت عرضه های اولیه سهام استفاده شده¬اند در شکل زیر نشان داده شده¬اند.

جدول 1) مدل های رگرسیون خطی و غیر خطی برای بررسی آزمون فرضیات تحقیق
رابطه فرمول نوع مدل علامت اختصاری

linear A1

logarithm A2

inverse A3

quadratic A4

cubic A5

6- بازده کوتاه مدت (بازده اولیه)
به دلیل آنکه در دوره مورد بررسی اطلاعیه جدیدی منتشر نشده است، افزایش سرمایه و سود نقدی نیز جود نداشته است پس نیاز به تعدیل بازده نسبت به افزایش سرمایه و سود نقدی نیست. برای محاسبه بازده عرضه اولیه سهام از فرمول زیر استفاده می¬شود.
1)
= قیمت سهام در پایان ماه اول و سوم، بعد از انتشار عرضه اولیه سهام
= قیمت پایانی اولین روز عرضه اولیه سهام
= بازده اولیه
7- بازده بازار
بازده بازار با استفاده از محاسبه درصد تغییرات روزانه شاخص بازده قیمتی طی دوره 1379تا 1388 بدست آمده است که در فرمول زیر با I نشان داده شده است. برای محاسبه بازده شاخص طی ماه اول و سوم بعد از عرضه اولیه از فرمول زیر استفاده می¬شود.

2)
= شاخص بازار در پایان ،یک ماه و سه ماه بعد از عرضه اولیه
= شاخص بازار در پایان اولین روز عرضه اولیه سهام
= بازده شاخص بازار
8- بازده غیر عادی عرضه اولیه سهام در کوتاه مدت(abnormal return)
بازدهی غیر عادی هر سهم از تفاوت بازدهی واقعی و بازدهی مورد انتظار بدست می آید. برای محاسبه بازده مورد انتظار نیز از مدل بازدهی تعدیل شده بازار( ( market-adjusted return استفاده شده است. طبق این مدل فرض می¬شود که بازده مورد انتظار، برای تمامی اوراق بهادار مشابه و برابر با بازده بازار است. در نتیجه برای بدست آوردن بازده غیر عادی با استفاده از فرمول زیر تفاوت بازده واقعی سهم و بازده بازار برای هر یک از نمونه ها محاسبه می شود.
نرخ بازده غیر عادی (تعدیل شده نسبت به بازده بورس)سهم i در ماه t برابر است با
3)
= بازده غیر عادی عرضه اولیه در کوتاه مدت
چون هدف محاسبه بازده کوتاه مدت است. بازده ماه اول و سوم سهام عرضه شده نسبت به شاخص بازار باید بدست آورد.
9- یافته های تحقیق
به منظور درک بیشتر متغیر¬های تحقیق، در ابتدا لازم است، اطلاعاتی در مورد نمونه تحقیق داده شود. از میان شرکت هایی که در بین سال های 1379 تا 1388 وارد بورس شدند، بیشترین عرضه اولیه در سال 82 و کمترین تعداد عرضه اولیه در سال 85 بوده است. همچنین بیشترین بازده غیر عادی یک ماهه و سه ماهه مربوط به سال 84 بوده است. جدول زیر به تشریح بیشترین بازدهی غیر عادی عرضه¬های اولیه در دوره¬های مورد بررسی می¬پردازد.
جدول2) بازده غیر عادی کوتاه مدت عرضه های اولیه سهام در دوره های مورد بررسی

نمونه

عرضه های اولیه بازده غیرعادی سه ماهه بازده غیرعادی یک ماهه دوره
سال

5 5 83/3%- 49/9% 79
8 8 52/10% 71/9% 80
10 11 3/11% 86/1% 81
37 44 09/23% 11/11% 82
24 31 73/39% 35/25% 83
9 13 21/49% 51/35% 84
2 3 31/33% 85/17% 85
5 8 5/5% 06/2% 86
3 5 5/38% 5/8% 87
2 6 34% 61/15% 88

جدول 3) آماره های توصیفی متغیر های وابسته به قرار زیر است.
مدل
متغیر میانگین مد میانه انحراف معیار
1 Month
% 10/15 3- 12/6 94/2
3Months
% 97/28 .0 7/7 57/6
CR مرتبه 75/2 4/1 31/1 76/9
QR مرتبه 1/1 5/. 64/. 47/3
DR مرتبه 58/. 68/. 62/. 19/.
FAT مرتبه 90/3 7/1 9/2 36/3
TAT مرتبه 89/. 8/. 8/. 63/.
GPM % 75/44 17 34 04/108
ROA % 66/20 14 16 14/36
ROE % .511/ 15/. 39/. 98/65
EPS ریال 7/287 638 792 88/817
در این تحقیق رابطه هریک از 9 متغیر مستقل تحقیق و بازده غیر عادی عرضه های اولیه سهام را در طی دو دوره آزمون می-شود. بنابراین در این تحقیق 90 مدل رگرسیونی را آزمون می-کنیم. در جدول¬های 4و5 نتایج آین آزمون¬های ارائه شده است.

cubic

quadratic

inverse

logarithm

linear مدل

متغیر
095/. 011/. 047/. 008/. 0

CR
025/. 589/. 033/. 379/. 872/.
تائید رد تائید رد رد
084/. 084/. 022/. 004/. 039/.

QR
016/. 016/. 144/. 551/. 05/.
تائید تائید رد رد تائید
004/. 004/. 0 003/. 004/.

DR
942/. 838/. 843/. 621/. 554/.
رد رد رد رد رد
023/. 022/. 005/. 015/. 013/.

FAT
544/. 35/. 5/. 239/. 257/.
رد رد رد رد رد
093/. 036/. 065/. 056/. 024/.

TAT
027/. 179/. 012/. 02/. 129/.
تائید رد تائید تائید رد
.013/. 013/. 003/. 004/. 0

GPM
536/. 551/. 584/. 548/. 92/.
رد رد رد رد رد
01/. .005/. 001/. 003/. .002/.

ROA
826/. 792/. 795/. 621/. 668/.
رد رد رد رد رد
024/. 008/. 001/. . 001/. 001/.

ROE
516/. 682/. 808/. 768/. 789/.
رد رد رد رد رد
009/. 008/. 0 013/. 008/.

EPS
834/. 681/. 861/. 265/. 389/.
رد رد رد رد رد

Cubic

quadratic

inverse

logarithm

Linear
مدل

متغیر
058/. 036/. 045/. 026/. 001/.

CR
132/. 536/. 036/. 114/. .759/.
رد رد تائید رد رد
079/. 077/. 018/. 035/. 0

QR
02/. 022/. 188/. 066/. 978/.
تائید تائید رد رد رد
048/. 035/. 004/. 025/. 034/.

DR
22/. 186/. 521/. 12/. 069/.
رد رد رد رد رد
028/. 027/. 004/. 01/. 004/.

FAT
441/. 268/. 517/. 338/. 513/.
رد رد رد رد رد
072/. 01/. 009/. 0 009/.

TAT
069/. 609/. 354/. 971/. 361/.
رد رد رد رد رد
002/. .002/. 0 004/. 002/.

GPM

907/. 906/. 989/. 537/. 687/.
رد رد رد رد رد
003/. 003/. 0 0 001/.

ROA
957/. 879/. 833/. 959/. 788/.
رد رد رد رد رد
008/. 008/. 0 003/. 007/.

ROE

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


کلمات کلیدی :

<   <<   41   42   43   44   45   >>   >