سفارش تبلیغ
صبا ویژن
هرکه برای کاری با تو دوستی کند، با برآوردنش از تو روی خواهد گرداند . [امام علی علیه السلام]

مقاله تالک تحت فایل ورد (word)

ارسال‌کننده : علی در : 95/3/1 3:0 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله تالک تحت فایل ورد (word) دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله تالک تحت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تالک تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله تالک تحت فایل ورد (word) :

تالک
(( TALK ))

سختی : 1
جلا : مرواریدی تا چرب
سیستم تبلور : منوکلینیک
فرمول : Mg3Si4O10(OH)2
رنگ : توده تالک خاکستری تا سبز سفید یا سفید مایل به نقره‌ای پودر آن سفید رنگ است.
یک کانی سیلیکاته از دسته فیلوسیلیکاتها است و بلورهای آن بسیار نادرند. به دلیل سختی بسیار پائین (نرم‌ترنی کانی جدول موس) بر روی پارچه اثر می‌گذارد. چگالی آن بین 2/7 تا 2/8 است. دارای رخ مشخص بوده و ورقه‌های نازک آن حالت نیمه شفاف داشته و تا حدی خم می‌شوند اما کشسان نیستند.

این کانی لمس چرب دارد. تالک در اسیدها حل نمی‌شود و قدرت هدایت الکتریکی و حرارتی پائینی دارد. در صورتی که متراکم و توده‌ای باشد به استاتیت ASteatite یا سنگ صابون شهرت دارد.
پیدایش: تالک در اثر دگرسانی سیلیکاتهای منیزیم‌دار مانند الیوین و پیروکسنها تولید می‌گردد. در سنگهای دگرگونی دیده می‌شود. ممکن است کانی سازنده اصلی سنگهای شیستی مانند شیست تالکها باشد.
در ایران: معادن تالک در اصفهان، تهران، لرستان و ;;; دیده می‌شوند.
کاربرد: این کانی در صنایع کاغذ، رنگ سازی، پلاستیک‌سازی و در تولید انواع سرامیکها به کار می‌رود.
ویژگی شناسایی: سختی 1 ، لمس چرب
نام تالک از واژه‌ای قدیمی با منشاء نامعلوم (احتمالاً از واژه عربی طلق) گرفته شده است.

روش‌های اکتشاف، استخراج و فرآوری تالک

تالک خالص از نظر شیمیایی بندرت در مقیاس صنعتی در طبیعت یافت می شود و معمولاً تمام تالک استخراج شده از معادن ناخالص می باشد ولی با استفاده از فلوتاسیون یا دیگر روشهای کانه آرائی، بدست آوردن کانی تالک خالص امکان پذیر است.
در ایران اکتشاف و استخراج تالک حدودا از سال 1345 آغاز گشته ولی تا پیش از سال 1364 بررسی زمین شناسی و اکتشافی منظمی بر روی هیچ یک از معادن تالک صورت نگرفته است.

روش‌های عمده استخراج تالک

روش‌های عمده استخراج تالک به‌صورت روباز، معدنکاری دستی، حفاری و انفجار، تسمه ‌نقاله یا کامیون و به ‌ندرت به صورت زیرزمینی استخراج می شود.
استخراح تالک عمدتا از معادن روباز صورت می‌گیرد و هر چند در استخراج این ماده معدنی به ماشین آلات و تجهیزات خاصی نیاز ندارد ولی از آنجاییکه تالک مرغوب بایستی تقریبا سفید و عاری از مواد ساینده باشد لذا در استخراج آن بایستی دقت کافی صورت گیرد.
به منظور انتخاب یک روش استخراج مناسب باید اطلاعات زمین‌شناسی کانسار از قبیل وضعیت توده معدنی، شکل، شیب، اندازه، معیار و توزیع کانی، مورد توجه قرار گیرند. همچنین داده‌های زمین‌شناسی و معدنی کانسار از قبیل وضعیت سنگ معدنی و سنگ‌های درونگیر، گسل‌ها، درزها و عوامل تکتونیکی و نیز آبهای سطحی پتانسیل فشارهای طبقات مدنظر قرار داده شوند استخراج نمی‌شود و با ایجاد یک ترانشه، برداشت درطول آن انجام می‌گردد. عموما پس از باطله برداری با استفاده از بولدوزر کف معدن را تسطیح (که عموما پایین‌تر از سطح فوقانی ماده معدنی است) می‌کنند. سپس با دقت و حوصله قسمت اعظم و مغز عدسی را توسط ماشین آلات معدنی استخراج می‌نمایند. و توسط کارگر و کلنگ و بیل و فرغون باقی‌مانده تالک را از گوشه و کنار عدسی کنده و خرد و کلوخه می‌نمایند.
نظربه اینکه خلوص تالک بسیار اهمیت دارد، بهترین روش استخراج پله‌ای و انتخابی می‌باشد. بطور کلی روشهای استخراج تالک بشرح زیر هستند:
•روش ترانشه‌ای
با مواد ناریه
با ماشین آلات معدنی
•روش بلوکی
با مواد ناریه
با ماشین آلات معدنی
•روش پله‌ای
با مواد ناریه
با ماشین آلات معدنی
•روش زیرزمینی
با استفاده از چوب بست و الوار
•روش پیکور و نیروی کار

اطلاعات جنبی شامل شرایط اجتماعی و طبیعی، به منظور تعیین اثرآنها بر روی روش استخراج انتخابی باید مورد ارزیابی قرار گیرند و در فعالیت فاکتوهای مالی و اطلاعات اقتصادی و فنی که در تعیین روش استخراج می‌توانند تاثیر مهمی داشته باشند، باید مورد مطالعه قرار گیرند.
با توجه به ژنز و نحوه تشکیل کانسارهای تالک، کانسنگ، و سنگ‌های دربرگیرنده آن که دارای شکتسگی‌های فراوان بوده و پایداری چندانی ندارند و به علاوه معمولا عمق پیدایش این کانسارها زیاد نیست و همچنین با توجه به نرمی تالک، استخراج از معادن تالک عمدتاً به صورت روباز و اغلب بدون استفاده از مواد ناریه و به کمک ماشین آلات معدنی نظیر بولدوزر ولودر انجام می‌گیرد.
در حال حاضر استخراج از معادن تالک با روشهایی که معدن کاری بسیار متنوع و روشهایی دقیق روباز تا شیوه‌های پیچیده و دقیق زیرزمینی و همراه با استفاده از نیروی چوب بست و الوار صورت می‌گیرد. روشهای روباز بسیار گسترده و 75 درصد از تولیدات جهانی با این شیوه انجام می‌پذیرد.
برای استخراج تالکهای ورقه‌ایی که به صورت استثنایی و زیادی لیز هستند از چوب بست و الوار استفاده می‌شود. کانساهای توده‌ای، بلوکی و قطعه‌ای و سخت نیاز به حفاری گسترده و انفجار دارند. در حالتی که استخراج ماده معدنی در ابعاد تکه‌ ای و ابعاد بزرگتر مورد نظر باشد، انفجار به حداقل رسانده می‌شود.
برای تهیه تالک مرغوب و قابل استفاده برای موارد مخصوص، شرط آن است که درجه خلوص بالایی داشته و فاقد مود زاید باشد. به همین جهت بهره‌برداری از معادن تالک برای این منظور با دقت و ظرافت زیادی باید انجام گردد که خود موجب کاهش راندمان‌های تولید می‌گردد.
متاسفانه در کشور ما توجه چندانی به رعایت مسائل فنی و ایمنی در حین کار نمی‌گردد.

روش‌های عمده اکتشاف تالک
بهترین روش جهت اکتشاف کانسارهای تالک، ترکیبی از ارزیابی‌های ژنتیکی و نحوه پیدایش کانسار، ارزیابی‌های ساختمانی و آنالیز نمونه‌های خاک توام با متدهای مینرالوژیکی است.
افزایش روز افزون تقاضای تالک و مشکلات کشف نهشته‌های کانسارهای در اعماق زیاد، اهمیت لزوم توسعه روش‌های پی‌جویی تالک را ایجاب می‌نماید.
بطور کلی با توجه به نحوه جایگیری و ژنز مواد معدنی مختلف، روش‌های متفاوتی برای اکتشاف کانسارهای آنها در نظر گرفته می‌شود. روشهای معمول اکتشاف مواد معدنی عبارتند از: پی‌جویی های صحرایی، متدهای ژئوشیمیایی، روشهای ژئوفیزیکی، مطالعات کانی‌شناسی، مطالعات ساختاری و تکتونیکی، ارزیابی‌های ژنتیکی انواع روشهای نمونه‌برداری، حفاری، تراشه‌زنی و روشهای سنجش از دور (استفاده از تصاویر ماهواره‌ای)
در ارتباط با کانسارهای تالک روش‌های مختلف اکتشافی اعمال گردید، که یکسری از آنها موفقیت‌آمیز نبوده است.

در زیر تعدادی از روش‌های اکتشاف تالک بررسی می‌شود.
الف – روش پی‌جویی ژئوشیمیایی
پی‌جویی کانسارهای پنهان تالک از طریق نقشه برداری ژئوشیمیایی خاک بر روی برخی از کانسارهای تالک درارتباط با سنگ‌های کربناتی انجام گرفت.ت به دلیل فقدان هاله‌های ژئوشیمیایی در رخنمونهای تالک و به دلیل این واقعیت که رگه‌های تالک معمولا ابعاد کوچکی دارند، بنابراین این متد پی‌جویی تالک مناسب نیست. از طرف دیگر در ارتباط با تالک شیست‌ها و سنگهای میزبان چون تفاوت بین آنها غیر مفید می‌باشد. لذا این روش برای ردیابی عناصر موجود مناسب نمی‌باشد.
متد پی‌جویی و اکتشاف ژئوشیمیایی رودخانه‌ای جهت تالک نیز پیشنهاد نمی‌گردد زیرا خاصیت هیدروفوبیسیته تالک باعث می‌شود که تالک در رسوبات رودخانه‌ای فعال پیدا نشود. آنالیز رسوبات رودخانه‌ای غیر فعال نیز نتایج متفاوت داده است.

ب – روش مینرالوژیکی و آنالیز نمونه‌های خاک
آنالیز مینرالوژیکی خاکها برای تعیین تالک هوا زده در خاکهای برجا، در پی‌جویی می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد. یکی از خصوصیات مهم تالک این است که به شدت درمقابل هوازدگی شیمیایی مقاوم است در نتیجه تشکیل دهنده اصلی خاکهای سطحی می‌باشد. مقاومت تالک در مقابل هوازدگی شیمیایی نسبت به کانی‌هایی که از نظر فراوانی مطابق تالک هستند، نظیر کلریت و میکا باعث غنی شدگی تالک در ذرات رسی خاکها شده است. حتی دراین اندازه‌ها تالک به صورت کریستالین باقی می‌ماند. هاله تالک در خاکها و پراکندگی آن براثر جابجایی در طول هوازدگی، بطور معمول در دامنه‌ها، بسته به درجه هوازدگی و درجه سطوح سراشیبی تا ده ها متر مشاهده می‌گردد.
همان گونه که در بالا ذکر شد تالک یکی از تشکیل دهنده‌های اصلی خاکهای سطحی می‌باشد. در نتیجه حتی مقادیر کمی از نمونه‌های خاک که توسط انکسار اشعه مورد تجزیه قرار گرفته باشد می‌تواند برای تعیین تالک موثر واقع شود. این متد امکان تعیین کانسارهای پنهان تالک را در مناطقی که دارای پتانسیل می‌باشد، فراهم می‌سازد. این روش بطور موفقیت آمیزی درکانسارتالک رابن والد واقع در اتریش بکار برده شده است.
آنالیز شیمیایی تالک معمولا با بررسی‌های دیفراکتومتری اشعه ایکس تکمیل می‌گردد (یا فلوئورسانس اشعه X ) این روش برای شناسایی میکروسکوپ شامل Electron diffraction selected area استفاده می‌شود. توزیع اندازه ذرات معمولا با روشهای ترسیمی تعیین می‌گردد. سطح مخصوص با متدهایی که بر مبنای میزان جذب گاز نیتروژن است، تعیین می‌شود.
در مورد کانسارهای تالک در ارتباط با سنگ‌های اولترامافیک می‌توان گفت، از نظر ترکیب شیمیایی و مینرالوژیکی، این کانسارها محتوی مقادیر متفاوتی از تالک، کانی‌های سرپانتین، آمفیبول ها و کربنات ها هستند. از نظر شیمیایی ترکیب تالک برای این نوع کانسارها شناسایی شده است. تالک در این نوع کانسارها آهن زیادتر و مقدار نیکل بیشتر در مقایسه با تالک‌هایی نشان می‌دهد که در سنگ میزبان کربناتی هستند. از طرفی Cr در این نوع کانسارها فروان است.

ج- روش پی‌جویی ژنتیکی همراه با مطالعات ساختمانی و تکتونیکی:
یکی از موفق ترین روشهای اکتشاف نهشته‌های تالک، مطالعات روی ژنز کانسار تالک همراه با تجزیه و تحلیل ساختار مناطق اطراف می‌باشد. این روش، انتخاب مناطق مورد نظر را جهت اکتشافات کانسار امکان‌پذیر می‌سازد.
بعنوان مثال در کانسارهای تالک مرتبط با سنگ‌های اولترامافیک، تالک عموما در شکستگی‌ها و درزها در حاشیه سنگ‌های اولترامافیک متمرکز می‌گردد. در مورد کانسارهای تالک در ارتباط با سنگ‌های میزبان کربناتی، این نوع کانسارها به سنگ‌های دولومیتی و منیزیتی مربوط می‌گردند.
منیزیت توسط تالک در محیط غنی از محلولهای جایگزین شده و باعث تشکیل تالک در حاشیه شکستگی سنگ‌های میزبان هستند که امکان حرکت محلولهای هیدروترمال بخصوص سیلیس را در سیستم کربناتی سبب می‌گردد. سیستم باز شکستگی‌ها شرایط را برای تبدلیل به آب در ادامه فرآیند تشکیل تالک فراهم می‌نماید.

با توجه به بررسی روشهای فوق و کلا آزمون روشهای مختلف اکتشاف کانسارهای تالک، به نظر می‌آید تنها متد موفق ترکیبی از ارزیابی ژنتیکی و نحوه پیدایش کانسار و ارزیابی‌های زمین‌شناسی ساختمانی و آنالیز نمونه‌های خاک توام با متدهای مینرالوژیکی است.
مصارف مهم تالک
مهمترین مصارف تالک بدین صورت می‌باشد که کاغذ سازی 42 درصد، پلاستیک 92 درصد ، سرامیک 21 درصد ، رنگ سازی 85 درصد ، پوشش بام 54 درصد ، دارویی 2 درصد ، لوازم آرایشی 2 درصد و لاستیک ، خوراک دام ، کنترل آلودگی ، پولیش و کشاورزی کاربرد دارد.
کاغذ سازی
از تالک در سه مرحله در ساخت کاغذی می‌توان استفاده کرد پرکننده ، کنترل ناهمواری و روکش. 42 درصد تالک تولیدی جهان در کاغذ سازی به مصرف می‌رسد. بخش اعظم تالک در کاغذ سازی به عنوان ماده پرکننده استفاده می‌شود. میزان تالک مصرفی در صنعت کاغذ سازی در سال 1994 بالغ بر 27 میلیون تن گزارش شده است. در آمریکا به دلیل فراوانی کائولن مورد نیاز برای صنعت کاغذ سازی مصرف کائولن در این صنعت بیشتر از تالک بوده و در اروپا مصرف تالک بیشتر است.

مزایای استفاده از تالک به جای کائولین به عنوان پرکننده عبارتند از بهبود حالت نرمی ، تخلخل ، ماتی، سایش و اندیس زردی. از تالک به دلیل شکل صفحه‌ای و شفافیت بسیار خوب به عنوان روکش کاغذ استفاده می‌شود. استفاده از تالک به عنوان روکش موجب ویژگیهایی در کاغذ می‌شود که عبارتند از گلاسه ، نرمی ، کاهش اصطکاک و افزایش کیفیت چاپ استفاده از تالک و یا کائولین به عنوان روکش بستگی به قیمت این دو نوع ماده معدنی دارد. بیش از 90 درصد تالک استفاده شده در آمریکای شمالی در کاغذ سازی به منظور کنترل ناهمواری و کاهش چسبندگی است.

سرامیک
21 درصد تالک تولیدی جهان در ساخت انواع سرامیکها به مصرف می‌سرد. از تالک به دلیل دارا بودن ضریب انبساط و انقباض مناسب ، ضریب پخش خوب و ارزانی قیمت در انواع سرامیکها استفاده می‌شود. در بدنه (بیسکویت) سرامیکهای سنتی از تالک به میزان 30 تا 60 درصد استفاده می‌شود. در سرامیکهای پیشرفته از تالک نیز استفاده ویژه می‌شود.

سرامیکهای استاتیت که به عنوان عایقهای الکتریکی استفاده می‌شوند، از تالک 10 درصد کائولین و 10 درصد کربنات باریم در دمای 1349 – 1355 درجه سانتیگراد (12-13 ساعت) ساخته می‌شود. سرامیکهای کوردیریت به دو روش ساخته می‌شوند. مخلوط 44 درصد تالک خالص ، 41 درصد کائولین و 15 درصد اکسید آلومینیوم و یا 50 درصد کائولین و 50 درصد کلریت غنی از منیزیم.
پلاستیک
29 درصد تالک تولیدی جهان در پلاستیک به عنوان ماده پرکننده استفاده می‌شود. در صنعت پلاستیک سازی به دلیل شکل ، اندازه ، مقاومت حرارتی و شکل پذیری تالک از آن به عنوان ماده پرکننده استفاده می‌شود. تالک به منظور افزایش مقاومت مکانیکی و بالا بردن کیفیت سطح (کاهش خراشیدگی) ، به پلی پروپیلن (pp) افزوده می‌شود. در اتومبیل از پلاستیکهای مخصوص با عنوان پلاستیکهای حرارتی مهندسی (ETP) استفاده می‌شود. کاربرد دیگر تالک در پلاستیک به منظور جلوگیری از گرفتکی و چسبندگی در پلاستیک است.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


کلمات کلیدی :