ارسالکننده : علی در : 95/2/25 2:33 صبح
مقاله قهر یا آشتی تحت فایل ورد (word) دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله قهر یا آشتی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله قهر یا آشتی تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله قهر یا آشتی تحت فایل ورد (word) :
قهر یا آشتی
مقدمه :
یک ارتباط سالم و مثبت ، ضمن حفظ استقلال فردی ، سلامت ، شادابی ، بهترینها را برای طرفین به همراه دارد. انسانهایی که ارتباطات سالم و درستی با دیگران دارند، استرس کمتری تجربه میکنند و شادتر هستند. طبیعتا در هر رابطه صحیح و انسانی رعایت یک سری اصول اولیه لازم و ضروری میباشد. برای حفظ و تداوم روابط سالم مواردی توصیه میشود که
(انتظارات واقع گرایانهای از طرف مقابل داشته باشید) هیچ کس دقیقا همان چیزی نیست که خواهان آن هستید. گاه افراد با اعمالشان شما را ناامید میکنند. دیگران را به همان صورتی که هستند، بپذیرید و قصد تغییر آنها را نداشته باشید.
( با یکدیگر گفتگو کردن) گفتگوی سالم یکی از ارکان ارتباط سالم است. بدین معنی که:
برای دوست خود وقت بگذارید.
شنونده خوبی باشید. با گوش جان صحبتهای طرف مقابل را بشنوید.
سوال کنید، تا علاقمندی خود را به شنیدن مطالب نشان دهید.
تبادل اطلاعات کنید.
(صمیمی شدن) توسعه روابط معنادار انسانی خواسته همگان است. با دیگران صمیمی شدن)) و تقسیم شادیها ، غمها ، نیازها ، خواستهها ، عواطف و هیجانات در عین لذت بخش بودن ، امری پرمخاطره است.
و ;
قهر یا آشتی
چرا قهر میکنیم؟
فردی که قهر میکند هدفی دارد و در واقع با قطع ارتباط میخواهد مطلب خود را به اطرافیان یا به فرد مقابل بیان کند. بعضیها بیشتر از بقیه قهر میکنند و برخی افراد ه
رگز علاقهای به قهر ندارند. بطور کلی هدفی که در این رابطه مورد نظر فرد است معمولا برای بیان یک ناراحتی یا یک هیجان منفی است. فرد می خواهد به طرف مقابل بگوید که ناراحت است، یا میخواهد کاری کند رفتار او را تغییر دهد و ; . در هر حال قهر کردن به صورت یک وسیله و یک مکانیزم در آمده است که در مواقع ناراحتی از فرد سر میزند. یک روش تخلیه ناراحتی است که در واقع چنین کاری را نیز انجام میدهد و فقط فرد به این روش عادت کرده است و معمولا قبل از اینکه فکر بهتری به ذهنش برسد که در آن لحظه فایده بهتری داشته ب
اشد به این روش اقدام میکند.
برخیها این روش را از دوران کودکی یاد گرفتهاند. ممکن است کودک با مشاهده رفتار اطرافیان و بویژه والدین در مواقع ناراحتی از یک فرد دیگر رفتار آنها را الگو برداری کند. چنین کودکی یاد میگیرد پیام خود را با قطع ارتباط بیان کند و به روشی غیر از گفتار کلامی مفهوم ناراحتی خود را به اطرافیان برساند. بطور کلی این روش چه در کودکی یاد گرفته شده باشد و چه در بزرگسالی فرقی نمیکند. فرد از یک شیوه نادرست برای تنظیم رفتار خود استفاده میکند و در واقع نمیتواند به روش مناسبتری مطلب خود را بگوید، یا از خود دفاع کند.
چرا آشتی میکنیم؟
انسان یک موجود اجتماعی است. وجود وابسته به شبکه اجتماعی است که در آن قرار میگیرد و شاید بدون آنکه متوجه باشد چنین وابستگی در او وجود دارد. در واقع بهتر است بگوئیم یک نیاز، انسان به برقراری روابط با دیگران نیازمند است. چنین نیازی نه تنها یک نیاز جسمی بلکه عمیقا یک نیاز روانی است. بنابراین دور ماندن از چنین روابطی برای وی فوقالعاده دشوار است، مگر افرادی که به اختلالاتی دچارند که دوری از روابط اجتماعی را ترجیح میدهند. بر این اساس ماندن در وضعیت قهر برای افراد دشوار است. بویژه اینکه در یک سوی قهر معمولا اف
رادی قرار داند که به نحوی از لحاظ عاطفی برای فرد دارای اهمیت هستند، مثل قهر دو دوست یا قهر زن و شوهر.
بنابراین بازگشت به وضعیت قبلی و تمایل به آن معمولا وجود دارد، حتی در مواردی که افراد با توجه به ویژگیهای شخصیتی خود به نوعی فقدان چنین تمایلی را نشان میدهند. ممکن است شدت ناراحتی از طرف مقابل به قدری زیاد باشد که فرد کاملا از برقراری رابطه مجدد ، به عبارتی آشتی خوداری کند و حتی دلایل و توجیهات منطقی برای آن داشته باشد. ولی جمله ای کاش این اتفاق نمیافتاد; به شکلهای مختلف در ذهن افراد وجود دارد. ب
رخی افراد بیشتر از بقیه نیاز روانی و عاطفی خود به روابط با دیگران احساس میکنند.
این چنین افرادی هر چند یاد گرفته باشند از روش قهر به عنوان یک روش برای بیان ناراحتی استفاده کنند، اما بزودی تمایل به بازگشت در آنها بوجود میآید. برخی افراد به صورت خودکار در حالت هیجانی به این روش اقدام می کنند، اما بعد از مدتی که هیجاناتشان فروکش کرده و قدرت منطق نمو بیشتری یافته ، متوجه مسائلی میشوند که تمایل به بازگشت در آنها را بوجود میآورد. برخی از افراد دیگر به نظر کینهای تر هستند و شاید به نظر برسد هرگز نمیتوانند فرد مقابل را ببخشند، حتی به قیمت تحمل ناراحتیهای حاصل از قطع روابط و ; .
بهتر از قهر و آشتی
یشوند استرسزا هستند. افکار منفی آزاد دهنده در حالت قهر شدیدا فعال میشوند. فرد در حال قهر بیشتر از حالتهای عادی به ویژگیها ، گفتار و رفتار منفی فرد مقابل توجه میکند، در حالی که در حالت برقراری دوستی این دسته از افکار بسیار کاهش مییابند. بر این اساس قهر و آشتیهای مداوم آزار دهنده و بهم ریزنده شرایط آرام زندگی هستند که میتوان روشهای مناسبتر و ایدهآلتری بجای آنها جایگزین کرد تا فرد بتواند با جرأت ورزی بیشتری در شرایط استرسزا حاضر شود، بتواند از خود دفاع کند و با حفظ دوستی و صلح به حل مشکل و اختلاف بوجود آمده مبادرت کنند.
چنین روابطی از پایایی بیشتری برخوردار هستند، آرامش فرد را تداوم میبخشند و از همه مهمتر راه اندازی افکار منفی که بسیار آسیب رسان برای افراد و برای روابط او هستند جلوگیری میکنند. فرد بهتر است با کنکاشی در خود ، علت اساسی تمایل با استفاده از ابراز بهتر را در خود پیدا کند و به رفع آن اقدام نماید. شیوههای جرات ورزی را یاد بگیرد، شیوههای کسب آرامش را یاد بگیرد و از بروز افزایش اضطراب و دیگر هیجانات منفی خود جلوگیری کند. به این ترتیب سیستم منطقی فرد نیز فعالتر شده و میتواند استدلال درستی داشته باشد و تصمیمهای درستی اتخاذ کند.
قهر تربیتی
گاهی اوقات والدین برای کاهش رفتار نامناسب در خود از ابزار قهر استفاده میکنند. و به عبارتی میخواهند به این روش ناراحتی را از رفتار کودک بیان کنند و آنرا بهتر از شیوههای تنبیه بدنی و ; میدانند. در هر حال استفاده از این ابزار نیز برای تربیت کودک میتواند هم مفید و هم مضر باشد. استفاده مکرر از این ابزار و برای هر رفتار جزئی و کلی به کودک یاد خواهد داد که از قهر برای بیان ناراحتی خود استفاده کند و از طرف دیگر در صورت تداوم استفاده از قهر ، تأثیر گذاری خود را از دست خواهد داد و دیگر به عنوان شیوه تربیتی مناسب نخواهد بود.
استفاده از قهر میتواند مفید باشد، در صورتی که مدت زمان آن بسیار کوتاه و با توجه به سن کودک تنظیم شود. برای خردسالان ، یک قهر 4 – 3 دقیقهای مناسب خواهد بود و معمولا توصیه میشود از قهرهای طولانی با کودکان و نوجوانان جدا خودداری شود و
دفعات آن مکرر و زیانبار نباشد.
نحوه کنترل هیجانات شدید
بیشتر مردم در زندگیشان هیجانات شدید و غیر قابل کنترل را تجربه کردهاند و در چنین مواقعی ، شخص بسیار مایل است شدت خشم ، غم اضطراب و ناامیدی تحت کنترل او باشد. ممکن است شدت هیجانات بر رفتار و طرز برخورد فرد به گونهای تاثیر بگذارد که موجب رنجش و ناراحتی خود و اطرافیانش شود و بطوریکه باعث فهرهای چند ساله وکدورت های خانواده ای شود . در چنین لحظاتی چگونه میتوان این هیجانات را تحت کنترل در آورد؟
برای دستیابی به چنین توانایی به نکات زیر باید توجه فرمائید:
از چگونگی تنفس خویش آگاه باشید. تنفس آرام و عمیق داشته باشید. با این عمل ساده بطور طبیعی میتوان ضربان قلب و فعالیت ذهن را آرام کرد. هر نوع انقباضی را در بدنتان بخصوص عضلات ، شانهها ، گردن و فک را بررسی و تعدیل کند.
سعی کنید بر هیجانات خود مسلط باشید. هنگامی که با دیگران هستید زمان مناسبی برای ابراز هیجانات شدیدتان نیست. بنابراین از آنها پوزش بخواهید و برای مدتی از آنها دور شوید. به آنها بگوید که احتیاج به زمانی دارید تا بر اعصابتان مسلط شوید و چند لحظه دیگر برگردید.
حتما با افرادی دلسوز و مجرب ارتباط داشته باشید و مشکلات خود را با آنها در میان بگذارید. چنین ارتباطی به شما کمک خواهد کرد تا در حس و رفتارتان تعادلی برقرار کنید و احساس تنهایی و انزوا نکنید.
روش دیگری در کنترل کردن هیجانات ، ثبت آنها در دفتر یادداشت روزانه است.
اگر موضوعی برای شما بسیار اهمیت دارد، آنرا بیپرده با دیگران مطرح کن
ید، اما قبلا درباره آن موضوع و موقیت خود خوب فکر کنید. به یاد داشته باشید که تغییر در ارتباطات به مرور زمان رخ میدهد و صحیح نیست که این تغییر بر اساس اصول غیر منطقی و یا هیجانات زودگذر باشد.
با خودتان مهربان باشید. فرصتهای اضافی کوتاهی که دارید، فعالیتهای
مورد علاقه خود را انجام دهید. در این فاصله زمانی ، ذهن شما آرامش لازم را باز خواهد یافت.
سعی کنید برای مدت کوتاهی به موضوعی که باعث آشفتگی شما شده است، فکر نکنید. چرا که در چنین شرایطی ذهن قدرت تصمیم گیری صحیح را ندارد و در زمانی مناسب که آرامش بیشتری دارید، بطور صحیح راه حلی برای مشکل و ناراحتیتان پیدا کنید. با انجام دادن فعالیتهای فیزیکی از قبیل ورزش کردن و کلاس رفتن و کار سخت انجام دادن خود را خسته نموده و توجه و تمرکز خود را به آنها معطوف سازید.
کارهای همیشگی و امور روزمره خود را انجام دهید. بدین گونه زندگی شما تحت کنترل خواهد بود.
چنانچه مکررا دچار احساسات و هیجانات شدید و ناراحت کننده میشو
ید، حتما با مشاوران مجرب مشورت کنید و یا کتابهای منتشر شده در این زمینه را بخوانید.
از دیگر زمینه هایی که موجب قهر و آشتی در کودکان میشود موضوع پرخاشگری میباشد که با مهار این رفتار در همان دوران کودکی میتوان از قهر و آشتی های زیادی جلوگیری کرد . که در این زمینه نیز باید که ابتدا این الگوها را از همان دوران کودکی شناخت تا
شناخت الگوهای پرخاشگری در کودکان
همه جوامع باید راههایی را بیابند تا مانع از آن شوند که اعضای آن به هم آسیب برسانند. همه مردم رفتار پرخاشگرانه را تا اندازهای کنترل میکنند ولی از لحاظ ارزشی که برای آن قایلند و میزان محدود کردن آن ، باهم فرق دارند. کودکانی که مستعد پرخاشگری هستند با دیدن خشونت از تلویزیون پرخاشگرتر میشوند. برای مثال ، در میان قبایل سرخپوست آمریکایی ، کومانچیها و آپانچیها کودکانشان را جنگجو بار میآورند و حال آنکه هوپیها و زونیها به فرزندانشان صلح جویی و رفتار غیر پرخاشگرانه میآموزند. اصولاً در فرهنگ آمریکای برای پرخاشگری و سرسختی ارزش قایلند.
تعاریف پرخاشگری
روانشناسانی که اعتقادات نظری متفاوتی دارند در مورد چگونگی تعریف پرخاشگری اساساً باهم توافق ندارند. موضوع اصلی این است که آیا باید پرخاشگری را براساس پیامدهای قابل دیدن آن تعریف کنیم یا بر اساس مقاصد شخصی که آن را نشان میدهد. گروهی پرخاشگری را رفتاری میدانند که به دیگران آسیب میرساند یا بالقوه میتواند آسیب برساند. پرخاشگری ممکن است بدنی باشد (زدن – لگد زدن – گاز زدن) یا لفظی (فریاد زدن ، رنجاندن) یا به صورت تجاوز به حقوق دیگران (چیزی را به زور گرفتن) ، نقطه قوت این تعریف عینی بودن آن است به رفتار قابل مشاهده اطلاق میشود. نقطه ضعف آن این است که شامل بسیاری از رفتارهایی است که ممکن است بطور معمول پرخاشگری تلقی نشود.
پرخاشگری وسیلهای رفتاری است در جهت رسیدن به هدفی؛ پرخاشگری خصمانه رفتاری است در جهت آسیب رساندن به دیگران ، بیشتر پرخاشگری های بین کودکان کوچک از نوع «وسیلهای» است. این نوع پرخاشگری به خاطر متعلقات است. کودکان از یکدیگر اسباب بازی میقاپند، یکدیگر را هل میدهند تا به اسباب بازی که میخواهند بازی کنند، دست یابند. به
ندرت اتفاق میافتد که کودکان بخواهند به کسی آسیب برسانند یا از روی عصبانیت دست به پرخاشگری بزنند. پرخاشگری را باید از جرات ورزی متمایز دانست. جرات ورزی ، دفاع از حقوق یا متعلقات (مانند ممانعت کودک از این که کسی به اسباب بازی اش دست بزند) یا بیان امیال و آرزوها را دربر میگیرد. مردم معمولاً شخص با جرات را پرخاشگر میدانند، در صورتی که کسی که از حق خود دفاع میکند با جرات است نه پرخاشگر.
تغییرات رشدی
کودکان در 12 ماهگی وقتی باهم هستند شروع به ابراز رفتار پرخاشگرانه وسیلهای میکنند یعنی رفتار پرخاشگرانه آنان غالباً به خاطر اسباب بازی و متعلقات دیگر است و در ارتباط با همسالان ابراز میشود. کودکان گاهی اوقات به والدین و کودکان بزرگتر حمله ور میشوند، ولی اینگونه پرخاشگری در مقایسه با پرخاشگری با همسالان ، نسبتاً نادر است.
کودکان همچنان که به سالهای پیش از مدرسه و مدرسه نزدیک میشوند، کمتر دست به اعمال پرخاشگرانه میزنند و در نوع پرخاشگری آنان هم تغییراتی ایجاد میشود. یعنی وقتی که پرخاشگری ابراز میشود غالباً خصمانه است و کمتر «وسیلهای» است. به این معنا که کودکان برای به دست آوردن هدفهای وسیلهای کمتر مستقیماً از حربههای جسمانی استفاده می کنند؛ ولی وقتی که به کسی حمله لفظی یا بدنی می کنند بیشتر امکان دارد که با قصدی خصمانه این کار را کرده باشند. پرخاشگری لفظی ، دست کم در سالهای قبل از مدرسه افزایش مییابد.
ثبات پرخاشگری
هرچند که سطح پرخاشگری کودکان از موقعیتی به موقعیت دیگر فرق میکند ولی کودکان از لحاظ تداوم رفتار پرخاشگرانه در طول زمان باهم فرق دارند. کودکانی که در سالهای اولیه به شدت پرخاشگرند به احتمال زیاد در جوانی و بزرگسالی هم پرخاشگر خواهند بود و کودکانی که پرخاشگر نیستند به احتمال زیاد در بزرگسالی هم پرخاشگر نخواهند بود. بعضی از مطالعات نشان میدهد که ثبات پرخاشگری دخترها در طول زمان کمتر از پسرهاست و چند تحقیق دیگر نشان داده است که دخترها و پسرها از این لحاظ تفاوتی ندارند.
البته کودکان به هنگامی که با وقایع تنش زا مثل جدایی پدر و مادر یا به دنیا آمدن کودکی جدید روبرو میشوند بیشتر پرخاشگر میشوند، ولی پرخاشگری شدید که بیش از چند ماه به طول انجامد غالباً حاکی از تداوم داشتن این الگوی رفتار است. پرخاشگری در حد معمول کمتر جای نگرانی دارد. به خصوص در سالهای پیش از مدرسه شاید این اندازه پرخاشگری صرفاً نشان دهنده این باشد که کودک میخواهد انواع مختلف کنش متقابل اجتماعی را داشته باشد.
ادراک مقاصد دیگران و رفتار پرخاشگرانه
کودکان در مورد پرخاشگری دیگران برحسب این که آن را عمدی یا تصادفی بدانند قضاوتهای متفاوتی میکنند. تحقیقی که پسرهای بسیار پرخاشگر را با پس
رهای غیر پرخاشگر مقایسه میکند نشان میدهد که پسرهای پرخاشگر احتمالاً از مقاصد دیگران ، درکی متفاوت از پسرهای غیر پرخاشگر دارند. بر اساس درجه بندی معلمان و همسالان تعدادی از پسرها در کلاسهای دوم ، چهارم ، ششم به عنوان بسیار پرخاشگر یا غیر پرخاشگر طبقه بندی شدند. سپس این عده در موقعیتی آزمایشی مشاهده شدند که به آنان برای جور کردن قطعات پازل جایزهای تعلق میگرفت.
قرار بر این شد که وقتی که قسمتی از پازل کامل شد پسر بچه دیگری (که همدست آزمایشگر) بود آن را به هم بزند. در حالت اول ، پسر بچه آن را عمداً به هم زد؛ در حالت دوم ، طوری به هم زد که تصادفی جلوه کند و در حالت سوم انگیزههای پسر بچه مبهم بود. کودکان مورد آزمایش این امکان را داشتند که با خراب کردن پازل این کودک «تلافی» کنند. کودکان پرخاشگر و غیر پرخاشگر وقتی که احساس کردند که این کودک عمداً خرابکاری کرده تلافی کردند و وقتی که دیدند عملش غیرعمدی بوده تلافی نکردند، ولی واکنش آنان به انگیزه های مبهم این کودک بدین ترتیب بود که پسر بچههای پرخاشگر تلافی کردند و طوری واکنش نشان دادند که
گویی این کودک عمداً این کار را کرده است. کودکان غیر پرخاشگر تلافی نکردند و طوری عمل کردند که گویی اعمال او غیرعمدی بوده است.
تفاوت های جنسیتیو تقریباً در همه سنین و نیز در غالب حیوانات دیده میشود. پسرها بیش از دخترها پرخاشگری بدنی و لفظی دارند. از سال دوم زندگی این تفاوتها آشکار میشود. بر اساس مطالعات مشاهدهای در مورد کودکان نوپای بین سنین 1 تا 2 سال تفاوتهای جنسیتی از لحاظ تعداد پرخاشگری بعد از 18 ماهگی ظاهر میشود و قبل از آن اثری از آن نیست. پسرها به خصوص وقتی که به آنان حمله میشود یا کسی مزاحم کارهایشان میشود، تلافی میکنند.
در یک مطالعه مشاهدهای در مورد کودکان پیش از مدرسه پسرها فقط اندکی بیش از دخترها مورد حمله قرار گرفتند، ولی دو برابر دخترها تلافی کردند. شاید این که پسربچه بالقوه پرخاشگر است یا میتواند آن را بیاموزد علتی فیزیولوژیک داشته باشد. برای مثال پسران 1 تا 3 ساله در کلاسهای پیش از دبستان از طرف بزرگسالان و همسالان بیش از دخترها به خاطر پرخاشگری مورد توجه قرار گرفتند. این توجه گاهی مثبت بود (لبخند زدن ، ملحق شدن به بازی کودکان) و گاهی تا حدودی منفی (متوقف کردن کودک یا سر کودک را با چیزی گرم کردن). توجه نشان دادن به رفتار کودک ، به هر نحوی که باشد، بیش از بی توجهی به آن باعث تشویق رفتار میشود.
الگوی خانواده و پرخاشگری
والدین کودکان به شدت پرخاشگر غالباً به هنگام اعمال قواعد و معیارها خشونت دارند و پرخاشگرند. یکی از پیچیده ترین و جامعترین روشهایی که برای درک پرخاشگری در خانواده بکار رفته تحقیق «جرالد پاترسون» و همکارانش در مرکز یادگیری اجتماعی «شهر
اورگون» بوده است. آنان برای مطالعه الگوهای کنش متقابل خانوادگی در خانه و مدرسه و ارتباط آن با مشکلات رفتاری کودکان مشاهدات مستقیمی انجام داده اند. افراد مورد مطالعه از خانوادههایی بودند که به دلیل مشکلات رفتاری مثل پرخاشگری ، دزدی و سایر رفتارهای ضداجتماعی فرزند یا فرزندانشان به درمانگاه رجوع کرده بودند. وقتی که واکنش خشونت آمیزی بروز میکند سایر اعضای خانواده کاری میکنند که باعث دامن زدن به رفتا
ر پرخاشگرانه میشوند. برای مثال ، برادری بر سر خواهرش فریاد میزند، خواهر بر سر او فریاد میزند و ناسزایی به او میگوید. در این موقع برادرش او را کتک میزند و این ماجرا ادامه مییابد.
تمام اینها نشان میدهد که والدین میتوانند در پاداش دادن و تنبیه کردن فرزندانشان رفتار با ثباتی داشته باشند و با استفاده از راههای مؤثر بدون این که با تنبیه شدید همراه باشد پرخاشگری کودکان را کنترل کنند و بازآموزی کودکان در دورانی نسبتاً کوتاه میسر است. در آخر باید گفت تلویزیون نیز منبع دیگری است که کودکان به خصوص پسرها از طریق آن رفتار پرخاشگرانه را میآموزند. بطور مثال: خشونت از ارزشهای آمریکایی تلقی میشود، پرخاشگری به عنوان یکی از وسایل رسیدن به هدف تشویق میشود. در برنامههای تلویزیونی که یکی از وسایل انتقال چنین ارزشهای اجتماعی به کودکان است، بطور متوسط در هر ساعت پنج یا
شش بار خشونت بدنی نمایش داده میشود، رفتار پرخاشگرانه شخصیتهای تلویزیونی غالباً تقویت میشود؛ قهرمان این برنامهها به همان اندازه پرخاشگرند که ضد قهرمان ها.
در مطالعهای کودکان چهار ساله به هنگام بازی آزاد در مهدکودک به مدت سه هفته مورد مشاهده قرار گرفتند و از لحاظ رفتار پرخاشگرانه به دو گروه بالای متوسط و زیر متوسط طبقه بندی شدند. سپس در طول چهار هفته بعد ، کودکان به گروههایی تقسیم شدند که در مهدکودک به مدت تقریباً نیم ساعت برنامه پرخاشگرانه مثل «بت من» و «سوپرمن» یا فیلمهای معمولی و یا برنامههای جامعهپسند میدیدند. کودکانی که از اول از لحاظ پرخاشگری در حد بالای متوسط بودند در مدت بازی آزاد و بعد از دیدن برنامه پرخاشگرانه ، از خود پرخاشگری بیشتری نشان دادند تا کودکان مشابهی که برنامههای معمولی را دیده بودند. دو گروه از کودکانی که از لحاظ پرخاشگری زیر متوسط بودند و هر کدام یکی از این برنامهها را دیده بودند واکنششان باهم فرقی نداشت. این الگوهای رفتاری تا دو هفته بعد از پایان گرفتن تماشای این برنامه ها هم چنان ادامه داشت. کودکانی که مستعد پرخاشگری هستند با دیدن خشونت از تلویزیون پرخاشگرتر میشوند.
نتیجه گیری :
انسان در زندگی خویش با شرایط متعددی روبروست که آرامش روحی و روانی او را درهم میریزند. فرد نیاز به آرامش دارد در سایه آرامش عملکردهای روزانه او مفیدتر صورت میگیرند که اگر این آرامش او به هم بریزد باعث میشود که شخص کارهایی را انجام دهد که بعدا باعث پشیمانی وی شود که از جمله این کارها مثلا قهر و آشتی ها یی که شخص را آزار میدهد . و در سایه آرامش رسیدن به اهداف و برنامه ریزیها راحتتر امکانپذیر میشود و مهمتر این که سلامت جهانی فرد نیز تضمین میگردد. افراد ناآرام با مشکلات عدیدهای در زمینههای متعدد مواجه هستند که صدمات حاصل از این مشکلات با ایجاد دور باطل آرامش او را مجددا بهم زده و مشکلات فزایندهای را سبب میشوند اولین گام در زندگی سالم و رضایت بخش رسیدن به آرامش و حفظ آن در شرایط استرسزاست.
منابع :
سایتهای الکترونیکی :
*********************************
www.daneshnameroshd.ir
www.irib.ir
www.vikipedia.ir
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/2/25 2:33 صبح
مقاله مخابرات محیطی و ژئوورفولوژی روستای هرزند جدید تحت فایل ورد (word) دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله مخابرات محیطی و ژئوورفولوژی روستای هرزند جدید تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مخابرات محیطی و ژئوورفولوژی روستای هرزند جدید تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله مخابرات محیطی و ژئوورفولوژی روستای هرزند جدید تحت فایل ورد (word) :
مخابرات محیطی و ژئوورفولوژی روستای هرزند جدید
چکیده :
با اینکه اعتقاد عمیقی بر سر خطرخیز بودن تقریبا اکثر نواحی سکونتگاهی ایران میان متخصصان شکل گرفته است ولی برنامه ریزی برای ایجاد جامعه ای آشنا در مقابل بلایای طبیعی( سیل و زلزله) تا کنون کمتر در دستورکار مدیران محلی و ملی قرار گرفته است . تجربیات بلایای طبیعی( سیل و زلزله) و بحرانهای ناشی از این عوامل هر ساله ضایعات اقت
صادی زیادی برای مدتی طولانی بر پیکره جامعه تحمیل و خاطرات تلخ و ناگوار را برای مدت کوتاهی در ذهن مدیران ذیربط و مردم خلق می کند . ولی تا کنون حافظه تاریخی مدیریت بلایای طبیعی و مردم از این تجربیات بطور جدی عبرت نگرفته است . باتوجه
به مطالعات انجام شده تمامی این بلایا ضربه ای بر اقتصاد ، توسعه ، اجتماع ، انسانها ، و از بین رفتن ثروتها و سرمایه های ملی در شهرها و عدم تحقق توسعه پایدار شهری است . پس باید به دنبال چاره بود و راهکارها و برنامه ها مدیریت های صحیح برای مقابله با بلایا در قبل و حین و بعد از بلایا ارائه داد . نمونه موردی این مقاله روستای هرزند جدید است .
و پیشنهادات راهبردی و اجرایی در این خصوص برای مدیریت صحیح بلایای طبیعی (سیل و زلزله) و رسیدن به توسعه پایدار در شهر مطرح شده است . امید است با برنامه ریزی صحیح در خصوص بلایای طبیعی (سیل و زلزله ) از سوی مسئولان مربوطه و بالا بردن آگاهیهای عمومی و امکانات مقابله با بلایا از تلفات اقتصادی و انسانی بلایا کاست و به سمت توسعه پایدار شهری قدم گذاشت .
مقدمه :
مدتهاست زلزله به عنوان قدیمی ترین عامل مخرب موثر بر ساختمان شناخته شده است و بشر همواره سعی بر آن داشته است
تا این نیرو را به طور صحیح شناسایی و آن را کنترل کند تا خسارات جانی و مالی را در زمان زمین لرزه کاهش دهد . برای کنترل سازه در برابر زلزله باید ماهیت این نیرو شناخته شود و سپس نقاط اثر این نیرو و عوامل موثر بر تخریب سازه در هنگام زلزله مورد بررسی قرار گیرند لذا ابتدا اشاره ای به اهیت نیروی زلزله داریم . سطح زم
ین از صفحه هایی تشکیل شده که این صفحات در محل گسل ها نسبت به یکدیگر حرکت دارند و این حرکت باعث ایجاد تنش بر شی در صفحات می شود ، که هرگاه این تنش بیش از ظرفیت مالشی سطح و یا مقاومت مصالح سنگی گردد .
یکی از موضوعاتی که بیشتر شهرهای بزرگ با آن دست به گریبان هستند موضوع « بلایای طبیعی» است . با توجه به ماهیت غیرمترقبه بودن غالب بلایای طبیعی و اتخاذ سریع تصمیمات و اجرای عملیات ، مبانی نظری و بنیادی ، دانشی را تحت عنوان « مدیریت بلایای طبیعی » بوجود آورده است . این دانش به مجموعه فعالیتهایی اطلاق می شود که قبل ، بهد و هنگام وقوع بلایای طبیعی ، تدابیر لازم را آموزش می دهد .
پیشین تحقیق :
1- این موضوع از ادبیات غنی اعم از کتاب مجموعه مقالات و پایان نامه ها و گزارشات می باشد .
2- روش تحقیق این مقاله عمدتا میدانی و کتابخانه ای است .
موقعیت روستای هرزند جدید
روستای هرزند در دهستان هرزندات خاوری از بخش مرکز شهرستان مرند، یکی از جالب ترین و دیدنی ترین قلعه های تاریخی آذربایجان را در خود جای داده است.
در این دهستان دو روستا به نام های هرزند جدید و هرزند عتیق وجود دارد. روستای هرزند جدید در شمال شهر مرند بین شهرهای مرند، زنوز، جلفا و دهستان دیزمار باختری واقع شده و فاصله اش تا مرند 32 کیلومتر است. در مورد وجه تسمیه هرزند جدید و عتیق در کتاب های تاریخی و منابع تحقیقی، چنین اظهار نظر شده است: «کهن هرزند یا هرزند عتیق یا (داش هرزن) قریه ای است که بر کمره آفتابگیر کوهی در محال هرزندات بین علمدار و مرند واقع شده است و راهی سخت و کوهستانی در قدیم داشت که مسافرت به آن جز با اسب
و الاغ و با پای پیاده میسر نبود، این قریه رو به ویرانی رفته و اکنون جز خانواری چند در آن باقی نمانده است و غالب ساکنین آن به قرا مجاور و مخصوصا به قریه جدید البنایی بنام (گلن قیه) یا (تخته سنگ فروآینده) مهاجرت نموده اند. اهالی قریه کهن هرزن
و گلن قیه بیش تر زراعت پیشه اند و به لهجه مخصوصی سخن می گویند که به قول خود آنان (گوورزانی لو) و بنا به معروف زبان هرزندی نامیده می شود. این لهجه به تلاتی بسیار نزدیک است و فقط اختلاف مختصری میان آن ها موجود می باشد. درباره لفظ هرزن سخنان زیادی گفته اند، پاره ای تصور نموده اند که صحیح آن هرزند، به معنی «سرزمین پر آب» می باشد. چرا که «هرز» به معنی آب فراوانی که بلااستفاده بماند و «اند» یکی از ادوات مکانی می باشد،همان طور که در نام های نهند، اوند، سهند و نظایر آن ها دیده می شود.» این نظر پذیرفتنی نیس
ن هرزن در خصوص دو دانگ از اراضی و مزارع منطقه در سلخ ماه ربیع الثانی سال هفتصد و نود و یک هجری (791 هـ. ق) به رشته تحریر در آمده نام هرزن عتیق به صورت «کین هرز» و «هرزن قدیم» ذکر شده است. جمعی گمان می کنند تلفظ محلی هرزن (به ضم هـ) صحیح و به معنی سرزمین آفتابگیر است. چرا که در لهجه های آذری حرف (خ) غالبا به (ه) مبدل می شود و هر به معنی (خور) یعنی آفتاب می باشد در صورتی که در لهجه هرزنی آفتاب را (روژ) می کویند نه (هر). عده ای دیگری نیز معقدند که هرزن و ارزین هر دو یک کلمه و به یک معنی و اسم، منسوب کلمه (ارس) می باشد. منتهی در نتیجه مرور زمان و کثرت تلفظ به همین صورت د
ر آمده است. اما این حدس و توجیه نیز درست به نظر نمی رسد چرا که در اکثر نقاط آذربایجان با روستاهایی به نام های (هرزن، ارزنق، هرسین، مرسین، هرسی) برخورد می شود که نه در ارسباران واقع شده اند و نه با رود ارس ارتباطی می توانند داشته باشند. زبان مرد
م منطقه هرزندات در حال حاضر ترکی آذری است، اما به زبان تاتی نیز گفتگو می کنند که باقیمانده و تحول یافته زبان مادی و دارای ریشه آریایی بوده که مورخین و سیاحان و جغرافی نویسان اسلامی و عرب آن را فارسی (ایرانی) و فهلوی و آذری خوانده اند. بقایای زبان تاتی در روستاهای بسیار کهن آذربایجان در گلن قیه، کرینگان، مردانقم، هرزند جدید و عتیق و در خلخال در روستاهای شال، دورو و خمس هنوز هم وجود دارد. وجود بقایای زبان دیرین و کهن تاتی دلیلی بر تاریخی بودن روستاهای هرزند بوده و به تمام آثار و بقایای تاریخی این منطقه حیثیت تاریخی می بخشد. یکی از آثار تاریخی و کهن دهستان هرزندات، قلعه با ارزش و مهم سن سارود است که در شش کیلومتری کاروانسرای تیموری معروف به «آیراندایبی» که خود در 26 کیلومتری شمال مرند است بر روی پشته سنگی مرتفع بین دو بازوی رودخانه واقع است. این قلعه در جنوب
روستا و در میان باغات بر بلندی بنا شده است. قلعه سن سارود بقایای قلعه ای متعلق به دوران قرون وسطای می باشد که گویا در قرن های 13 و 14 میلادی (قرن هفتم و هشتم هجری) بنا شده است. اما در قسمت خاوری آن تخته سنگ های بزرگی قرار دارد که نشانه بناهای قدیم تری است که
قدمت آن شاید به دوران های کهن تاریخی برسد. امتداد حصارهای دفاعی هنوز از سطح زمین نمایان است. به علاوه قسمت هایی از دیوار تا ارتفاع زیادی پابرجا می باشد و آثار برج های نیم استوانه ای پیش آمده، در آن حصار دیده می شود. در محوطه داخلی قلعه، پی و اساس چند اطاق که در جوار هم و عمود بر یکدیگر بوده اند کاملا نمایان است. تمام
دیوارهای قلعه سن سارود از سنگ لاشه و ملاط گل و آهک ساخته شده که به آن ساروج گویند. در جنوب قلعهقبرستان قدیمی اسلامی و بقایایی از پی های ساختمانی قرار دارد که به«پیرحسن» معروف است. ظاهرا این مکان گوشه عزلت زاهد مسلمانی بوده است که امام زاده حسن در مجاورت آن مدفون است. به نظر می رسد که قلعه سن ساورد مامن طایفه ای اسلامی یا مسکن یکی از اشراف ارمنی بوده باشد. زیرا این قلعه تقریبا
در مرز خاوری ارمنستان واقع شده است. در جنوب خاوری قلعه سن سارود اثرات و جای پاهایی وجود دارد که می توان گفت با توجه به این که در قدیم با حفر و کندن علائمی جهت رویت و رصد ستارگان استفاده می کردند با توجه به آن مسایل می توان گفت که این علایم هم برای همان منظور ساخته و کنده شده باشد و دایره البروج ستارگان را با چنین نشانه هایی می توانستد ترسیم کنند. تعدادی از اهالی دهستان هرزندات نظربه شدت تعصب و علاقه به خاندان امامت و ولایت در بسیاری از آثار تاریخی و کهن باستانی، نشانه هایی از مقام والای امامت را تجسم و تصور کرده و روایت ها و داستا
نهای مذهبی گوناگونی را در اذهان خود خلق نموده اند که این روایتها را اهالی محل با آب و تاب نقل مجالس و محافل ساخته اند. از جمله اعتقاد دارند که قلعه سن سارود توسط حضرت علی (ع) فتح شده است باید گفت که این موضوع در هی
چ یک از منابع تاریخی ذکر نشده است و هرگز حضرت علی (ع) به آذربایجان سفر نکرده اند تا قلعه سن سارود را نیز تصرف نمایند. به علاوه فتح آذربایجان ثبت و توسط مسلمین در زمان خلافت خلیفه دوم انجام گرفته و تمام جرئیات این فتوحیات ثبت و ضبط شده است و هرگز نامی از حضرت علی (ع) در فتح قلعه سن سارود نیامده است. آثار و علائم نشان می دهد که قلعه سن سارود مربوط به قرون اولیه اسلامی است و معماری آن نیز مطابق با شبیه معماری دوره اسلامی می باشد و آن، از کچ کاری های داخل قلعه که در اثر کنده کاری ها نمایان شده کاملا مشهور است
مخاطرات محیطی
در طول تاریخ تکوین تمدنهای بشری ، انسان ، همواره با انواع بلایای طبیعی دست به گریبان بوده است و در بسیاری مواقع ، خسارتهای جبران ناپذیری ناشی از این بلایا بر جوامع بشری وارد شده است . زلزله به عنوان یک پدیده ، از جمله بلایای طبیعی به شمار می رود که در اکثر منطقه ها و ناحیه های جهان به وقوع می پیوندد .
برای شناخت هر پدیده ای در جهان در واقع لازم است ابتدا از آن تعریف مناسب و نسبتا جامعی داشته باشیم ، چا که بدون دانستن تعریفی مناسب از آن نمی توان به کنه پدیده یی برد و آن را به خوبی درک نمود . مردم عامی در کلامی ساده زلزله را حرکت ناگهانی زمین شناسی ناشی از خشم نیروهای ماوراءالطبیعه و خدایان می دانند که بر بندگان عاصی و عصیانگر خود که نافرمانی خدای خود را نموده و مرتکب گناهان زیادی شده اند می دانند . اگرچه امروزه با گسترش دانش تجربی این تعریف در زمره اباطیل و خرافات قرار گرفته ، ولی هنوز در جوامع و مردم کم دانش و جاهل مورد قبول است . زیر سطح زمینی که ما بر آن گام می گذاریم بر خلاف سطح سخت و جامد آن ویژگیهای خاص خود را دارد . با افزایش
عمق هم جنس و هم حالت مواد سازنده زمین تغییر می کند .
این همان چیزی است که باعث تعجب و شگفتی می شود . کره زمین را بر اساس تغییر خواص فیزیکی و شیمیایی آن به چند لایه تقسیم می نمایند : پوسته – گوشته – ناحیه عبور گوشته پایینی .
در طی سالهای 1900 تا 1990 میلادی ، حدود 1100 زلزله مرگبار در 75 کشور جهان رخ داده و بیش از 80 درصد مرگ و میرهای حاصله در شش کشور جهان اتفاق افتاده است . ایران با 120 هزار نفر تلفات انسانی در زمره این کشورهاست . همچنین در سالهای 1982 تا 1991 کشور ایران بیشترین تعداد زلزله را تجربه کرده است . حدود 6000 زلزله میان سالهای 600 تا 1976 میلادی در ایران را به ثبت رسیده است . در همه کشورهای جهان ، بخصوص کشورهای در حال توسعه ، روند فزاینده شهرنشینی به سرعت ادامه دارد و این خود به عنوان پتانسیلی برای وارد آمدن خسارت زیادی هنگام وقوع بلایای طبیعی می باشد . رشد سریع و بی برنامه حاشیه های بدون دفاع شهری ، تمرکز روزافزون جمعیت در محله های پرتراکم ، برج سازیهای بعضا بدون مطالعه در ارتباط با طرحهای جامع ، گسترش بی رویه شبکه های گازرسانی ، بی توجهی به احتمال وقوع سوانح در توسعه و نحوه استرار مرکزهای جمعیتی ، عدم رعایت ابتدایی ترین نکات ایمنی در ساخت و سازهای شهری و وضعیت نامناسب بخش اعظم ساخت و سازهای شهری و بدون برنامه بودن این ساخت و سازها ، پیش بینی خسازتهای سنگین ناشی از هرگونه حادثه ای در آینده را دور از ذهن نمی دارد و اما سیل به وضعیتی گفته می شود که در آن جریان رودخانه و سطح آب به صورت غیرمنتظره افزایش پیدا کرده و باعث خسارات مالی و ج
انی گردد . خصوصیات سیل هایی را که در یک منطقه اتفاق می افتد می توان با استفاده از روشهای گوناگون پیش بینی کرد . برای پیش بینی خصوصیات سیل در یک مکان مشخص بهتر این است که تعدادی از سیل هایی را که قبلا در آن منطقه اتفاق افتاده است اندازه گیری و ثبت کرده باشیم تا با تجزیه و تحلیل داده های آنها وضعیت سیل هایی را که در آینده اتفاق خواهد افتاد و پیش بینی کنیم .
مدیریت بحران زلزله و روشهای مقابله با آن
هرگونه تغییرات ناگهان ناشی از حوادث غیرمترقبه که باعث اختلال در شرایط عادی جامعه شود و نیاز به اقدام ضروری ایجاد کند یا به عبارت دیگر ، هراه رخدادی نابهنگام و پیش بینی نشده با شدتی بیش از حد معمول باعث به هم خوردن وضع عادی مردم شود . بحران ها از نظر وسعت تاثیر و شدت به محلی یا استانی ، ملی و فراملی تقسیم می شوند و در هر بحران نیز سه مرحله قابل تشخیص است : مرحله پیش از وقوع ، و مرحله بعد از وقوع .
مرحله پیشگیری و کارآمدترین اسلحه برای پیشگیری
در کشورهای لرزه خیزی که اصول پیشگیری و ایمنی در آنها رعایت می شود ثابت شده که درصد تلفات ، صدمات و خسارات ناشی از حوادث غیرمترقبه بخصوص زلزله های مخرب به مراتب کمتر از جوامعی است که به این اصول عمل نمی کنند یا به طور کلی به امر پیشگیری اعتقاد ندارند و در اذهان این اندیشه را اشاعه می دهد که زلزله بلای طبیعی و بایستی انتظار کشیده تا رخ دهد و سپس به کمک رسانی اقدام شود . به منظور پیشگیری از آثار سوء ناشی از زلزله بایستی نکاتی همچون فرهنگ عمومی جامعه ، ویژگیهای زمین شناختی ، وضعیت جمعیتی ، نوع و بافت سازه های مسکونی و تجاری ، وضعیت زیرساختهای ، آثار فرهنگی و تاریخی و ; مدنظر باشد . اولین و کارآمدترین اسلحه ها برای رویارویی « آگاهی» است . اسلحه ای که باید در اختیار همگان قرار بگیرد و همه بدانند چگونه از آن استفاده کنند . زلزله مختص خد
اوند نیست و بیش از آنکه فاجعه ای طبیعی باشد « مساله اجتماعی » است که برخی جوامع شیوه حل و مقابله با آن را آموخته اند و برخی دیگر هنوز از مقابله با آن عازند .
انواع کلی سیلاب و نوع سیلاب در روستای هرزند جدید
1- سیلاب های منطقه ای
2- سیلاب های ناگهانی
3- سیلاب های ناشی از وجود توده های یخ
4- سیلاب های ناشی از شکست سد و خاکریز
5- سیلاب های ناشی از زمین لغزه ( واریزه ای )
باتوجه به کوهستنای بودن منطقه وجود شیب های تند در آبراهه های این روستا معمولا نزولات جوی،جریانات شدید آب را به همراه دارد و اغلب موجب تغییر بسترها و نتیجتا ضایعات اقتصادی می شود .
به نظر می زسد که در روستای هرزند جدید سیلاب های ناگهانی بیشتر رخ می دهد . این قبیل سیلاب ها می توانند در عرض چند ثانیه یا چند ساعت رخ دهند و هشدار آنها دشوار است ممکن است تلفات آنها زیاد باشد زیرا به سرعت آب را بالا برده و سرعت جریان در اثر وقوع این نوع سیلاب بسیار زیاد است عوامل مختلفی از قبیل شدت بارش ، مدت بارش ، شرایط سطحی زمین ،عوارش (توپوگرافی) و شیب حوزه در وقوع این نوع سیلاب موثر است.
خسارات محسوس مستقیم در روستا می تواندشامل موارد زیر باشد:
1- تلفات و ضایعات انسانی
2- آبگرفتگی منازل و اماکن مسکونی
3- آبگرفتگی مزارع و از بین بردن محصولات کشاورزی و تلفات دامی
طرحهای سازه ای مهار سیل
این محور شامل 3 بخش زیر می باشد . مطالعه و اجرای بخشهای مختلف آن می تواند توسط دستگاه های اجرایی ذیربط انجام شود :
الف ) ساماندهی و مهندسی رودخانه به منظور اصلاح و حفاظت مسیر رودخانه ، تثبیت بستر و کنترل فرسایش و رسوب و طراحی سازه های کنترل سیل نظیر گوره ها و به دلیل رفتار طبیعی رودخانه و عدم تثبیت سواحل ، سالان شاهد جابجایی مسیل و فرسایش در نقاط دیگر رودخانه می باشیم و لذا تاخیر در اجرای پروژه های ساماندهی رودخنه ها ، منجر به افزلیش حجم کارهای باقیمانده می گردد .
ب) لایروبی و بازگشایی مسیر رودخانه به منظور افزایش ظرفیت عبوری جریان .
ث) بهسازی و افزایش ظرفیت آبگذریسازه های
تقاطی رودخانه و نیز حفاظت پایه پلها در مقابل آب شستگی.
طرحهای غیرسازه ای مهار سیل
این محور یکی از محورها و راهکارهای بسیار کارآمد و موثر در کاهش خسارات سیل می باشد که دردنیا مورد توجه قرار گرفته است . هدف اصلی این محور ، دور کردن مردم از جریان سیل می باشد و شامل سه بخش اصلی است :
الف ) تهیه نقشه های پهنه بندی و پیاده سازی حد بستر و حریم رودخانه ها به منظور مدیریت توسعه سیلابدشت.
یکی از مهمترین عوامل تشدید خسارت سیل های اخیر در کشور ، توسعه ساخت و ساز در یلابدشت و دخل و تصرف غیرمجاز در بستر و حریم رودخانه ها و مسیها می باشد . تعیین بستر و حریم رودخانه ها و مسیلها و تهیه نقشه های پهنه بندی سیل یکی از ملزومات و پیش نیازهای کلیه طرحهای پیشگیری وکنترل سیلاب از جمله سیستمهای هشدار سیل ، بیمه سیل و نحوه تعیین کاربری اراضی حاشیه رودخانه و آزاد سازی محل عبور ایمن جریان رودخانه می باشد .
ب ) ایجاد سیستم های پیش بینی و هشدار سیل هواشناسی و هیدرولوژیکی پیش بینی سیل در مدت زمانی قبل از وقوع آن ، که این زمان بستگی به ویژگی های حوضه آبریز و عوامل آب و هواشناسی منطقه دارد ، فرصتی است که به سایر سازمانهای مسئول و خود مردم این امکان را می دهد که نسبت به هشدار سیل و انجام اقدامات ضروری تصمیم گیری کنند و از خسارات سیل و تبعات آن بکاهند .
ث ) برنامه ریزی و مدیریت چندمخزنه سدهای ساخته شده با هدف کنترل سیل و پیش بینی اثرات بهره برداری از سدهای در دست احداث .
6- ( ناپایداری دامنه)
چون خانه های قدیمی در این عکس از زمان گذشته در دامنه بوده و چون دامنه ، پایدار بوده و به پائین ریزش کرده در نتیجه خانه ها که در دامنه بنا شده بودند در اثر ریزش دامنه خانه ها نیز ریزش کرده اند و تخریب شده اند و احتمال اینکه در بالای این دامنه هم سنگهایی وجود داشته باشد و به روی خانه ها بیفتد وود دارد . همانطور که از عکس پیداست سنگهای ریز به پائین سرازیر شده اند یعنی همان سنگریزه ها دیده می شوند که در بالای دامنه وجود داته اند و به پایین سرازیر شده اند و با پایداری دامنه ممکن است وقتی که به پایین ریزش می کند خطرات جانی و مالی زیادی به همراه داشته باشد باید با آگاهی کامل و مدیریت کارآمد در ساختن خانه ها در دامنه جلوگیری به عمل آید .
3- سنگی که در تراسهای رودخانه ای دیده می شود نشان از یک سیل عظیم در این رودخانه می دهد . یعنی در مورد این سنگ نتیجه می گیریم که این سنگ در اثر سیل شدید به اینجا آمده و چون خیلی سنگین بوده و پی تراس رودخانه سست
بوده و سنگ در رودخانه فرو رفته و پوشش خارجی سنگ در اثر بد و باران شسته شده و چون بنای خارجی سنگ سست بوده شسته شده و سنگ تدریجا صاف شده است . هر ساله در اینجا سیلاب های شدیدی اتفاق می افتد . چون اقلیم منطقه خشک است ولی اگر بارندگی اتفاق بیفتد هر ساله سیل شدیدی در این رودخانه ج
اری شده و خسارات زیادی به منطقه می زند و تخریب کناره های رودخانه های روستا در اثر بارشهای شدید تخریب و شسته شده است و ریش گیاهان در اثر سیلاب تخریب شده است . بعضی خانه هایی در مسیر این سیلاب قرار گرفته که در اثر سیل ناگهانی و شدید بسیاری از خانه ها تخریب شده و بسیاری از دامها را سیل برده است . سیل منطقه هرزند جدید و قدیم معروف است و بارشهای این منطقه ناگهانی و شدید می باشد و مدت بارش کم ، اما شدت بارش زیاد است .
(ریزش)
4- در این تصویر خانه ها در بالای تپه قرار گرفته و در پایین تپه خانه های قدیمی که الان تخریب شده است قرار دارند و در بالای این تپه سست خانه های کاه گلی قرارگرفته خانه و خانه مسکونی می باشد.
در این تپه در اثر سستی تپه ریزش اتفاق افتاده و جاهای سست تپه در اثر ب ارندگی های شدید فروافتادگی و بالاآمدگی پیدا کرده ینا ساختن در بالای این ت
په قدیمی و سست خطرناک می باشد . چون بنای تپه میشه در حال ریزش می باشد بمابراین یکی از خطرات ژئومورفولوژیکی بنام ریزش در این منطقه اتفاق افتاده است . و ساختمان بالایی تپه همیشه در خطر ریزش می باشد ، چون پوشش گیاهی تپه کم است بنابراین تپه همیشه در اثر رواناب های سطحی شسته می شود .
2- این مسجد دارای بافت آجری می باشد . در کنار آن چون د
یوارهای دیگر مسجد بنای کاه گلی است و در نتیجه کاه گل بنای سست می باشد موقع رخ دادن زلزله فقط بناهای سست و جاهایی که کاه گلی است تخریب شده و بنای آجری چون در میان این بناها قرار گرفته در نتیجه چون آجر سفت و سخت است و مقاوم تر می باشد به همین جهت بناهای آجری در اثر زلزله مقاومت کرده اما بناهای قدیمی و کاه گلی کاملا تخریب شده است .
1- بنای ساختمانها قدیمی است . خاک زیربنایی سست است . در نتیجه اگر زلزله ای رخ بدهد و شدت زلزله هم کم باشد ، باز هم خسارات وارد می کند چون بنا سست است و مصالح ساختمانی قدیمی می باشد یک طرف ساختمانها باز است . همیشه در معرض بادی و بارندگی قرار دارد فرسایش بادی رفته رفته ساختمان را تخریب کرده و سست می نماید و در نتیجه ساختمان با کوچکترین لرزش ترک برداشته یا کلا فرو می رود . در کنار این خانه مسکونی تپه های سست قرار دارد که در اثر بارندگی و عوامل شیمیایی و فیزیکی (
آب و هوایی) شسته شده و این تپه در حال تخریب و ریزش و فرسایش کامل می باشد .
آثار تخریبی زلزله در دامنه هایی که دارای ریزش و خزش هستند .
نتیجه و پیشنهادات
باتوجه به اینکه ایران در معرض زلزله جزو پنج کشور اول حادثه خ
یز جهان است . 70 درصد کشور در معرض خطر زلزله در حقیقت کشور ما روی کمربند زلزله خیز آلپ – هیمالیا قرار دارد و هر از چندگاهی شاهد بروز بلایای طبیعی هستیم . بر اساس آمار منتشر شده در سال 1380 در کشور 188 زلزله با تلفات 514 نفر دز کارنامه آن دیده می شود . در حقیقت ضعف ایمنی در کشور سالیانه چهار هزار میلیارد ریال خسارات وارد می سازد . بنابراین جای هیچ شک و تردیدی نمی ماند که باید هرچه سریعتر به چاره کار اندیشید و با بکارگیری دانش ، تکنیک و طرحی مناسب ، مصالح خوب ، اسکلت بندی مناسب ، آموزشها و ایجاد آگاهیهای لازم در مردم و مسئولان ، ایجاد مراکز امدادرسانی و آتش نشانی و غیره از خسارات وتلفات جلوگیری نمود . و در زمینه سیل یکی از راهکارهای بسیار موثر در پیشگیری و کاهش خسارات سیل انجام پروژه ها و عملیات آبخیزداری است . امید است که این مخاطرات طبیعی را بتوان تا حد افزونی تحت کنترل درآورد .
منابع و مآخذ :
1- علیزاده ، امین ، اصول هیدرولوژی کاربردی ، انتشارات دانشگاه امام رضا ، چاپ 21
2- بدرنژاد ، یعقوب ، مدیریت بلایای طبیعی (سیل و زل
زله) ، تابستان 84 ( پایان نامه )
3- نادرصفت ، دکتر محمدحسن ، ژئومورفولوژی مناطق شهری ، انتشارات دانشگاه پیام نور ، چاپ اول آبان 1379 ، چاپ دوم خرداد 1383 .
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/2/21 3:16 صبح
تحقیق بررسی موانع گرایش دانشجویان روانشناسی و مشاوره به رویکرد اسلامی پژوهش کیفی تحت فایل ورد (word) دارای 23 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق بررسی موانع گرایش دانشجویان روانشناسی و مشاوره به رویکرد اسلامی پژوهش کیفی تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است
بخشی از فهرست مطالب پروژه تحقیق بررسی موانع گرایش دانشجویان روانشناسی و مشاوره به رویکرد اسلامی پژوهش کیفی تحت فایل ورد (word)
چکیده
مقدّمه
روش بررسی
یافتهها
عوامل درونفردی
1 بیرغبتی کلی دانشجویان، به طرح مسائل جدید
2 آشنا نبودن با اصول و مفاهیم رویکرد اسلامی
3 تردید در خصوص توانایی در کسب مهارتهای لازم برای این رویکرد
4 تردید درباره کارایی این رویکرد در عمل
عوامل برونفردی
1 کمبود منابع مناسب آموزشی و پژوهشی
2 نبود چهارچوب نظری و کاربردی
3 نبود دورههای جامع آموزشی در دانشگاه
4 نبود کلینیکها و مراکز مشاوره با رویکرد اسلامی برای کارورزی
5 کمبود یافتههای تجربی که تأییدکننده کارآمدی رویکرد اسلامی در عمل باشند
6 اطلاعرسانی نکردن مناسب درباره برنامهریزیها و اهداف
7 عدم حمایت کافی اساتید و مسئولان از پژوهش در حوزه روانشناسی و مشاوره با رویکرد اسلامی
بحث و نتیجهگیری
منابع
بخشی از منابع و مراجع پروژه تحقیق بررسی موانع گرایش دانشجویان روانشناسی و مشاوره به رویکرد اسلامی پژوهش کیفی تحت فایل ورد (word)
آذربایجانی، مسعود، موسوی اصل، سیدمهدی، درآمدی بر روانشناسی دین، مرکز تحقیق و توسعه علوم انسانی ( سمت)، چ دوم، 1387
اسپیلکا، برنارد و همکاران، روانشناسی دین بر اساس رویکرد تجربی، ترجمه محمد دهقانی، تهران، رشد، 1390
باقری، خسرو، نگاهی دوباره به تربیت اسلامی، تهران، 1389
پروچاسکا، جیمز، و دیگران، نظریههای روان درمانی، ترجمه یحیی سیدمحمدی، تهران، رشد، 1387
غروی، سیدمحمد، بحثی پیرامون «روانشناسی اسلامی»، معرفت، ش 50، 1380، ص 13-6
قدس، علی اصغر و همکاران، « معنای رضایت بیماران از پرستاران: یک تحقیق کیفی»، مجله اخلاق و تاریخ پزشکی، دوره چهارم، 1389، ش 1، ص 61-47
کری، جرالد، نظریه و کاربست مشاوره و روان درمانی، ترجمه یحیی سیدمحمدی، تهران، ارسباران، 1389
کریپندورف، کلوس، تحلیل محتوا: مبانی روششناسی، ترجمه هوشنگ نایبی، تهران، نی، 1390
شکیبا، عباس و همکاران، « بررسی ساختار عاملی تاییدی و ویژگیهای روانسنجی مقیاس فرد-گرایی و جمع- گرایی اوکلند (AICS)»، دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی، ش 3، 1390، ص 30-20
Ansari, Zafar. Afaq. (1992). Qur’anic Concept of Human Psyche. International Institute of Islamic Culture: Lahore
Husain, Akbar. (2006). Islamic Psychology: Emergence of a New Field. Published by Global Vision Publishing House: New Delhi
Husain, M. G. (1996). Psychology and Society in Islamic Perspective. Institute of Objective Studies: New Delhi
Passmore, N. L. (2003). Religious issues in counselling: Are Australian psychologists “dragging the chain”. Australian Psychologist, 38, p: 183-
Vahab, A. A. (2002). An Introduction of Islamic Psychology. Institute of Objective Studies: New Delhi. Second print
Study the barriers to applying the Islamic approach within students of psychology and counseling: A qualitative research
چکیده
پژوهش حاضر درصدد کشف و تبیین آسیبهایی است که مانع گرایش دانشجویان روانشناسی و مشاوره، به رویکرد اسلامی میشوند. برای دستیابی به اهداف پژوهش، با سی دانشجو و پنج استاد مربوط به رشتههای مشاوره و روانشناسی دانشگاه اصفهان که به صورت نمونهگیری در دسترس انتخاب شده بودند، مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها، از روش تحلیل محتوای کیفی و با استفاده از نرمافزار QSR NVivo استفاده شد. نتیجه تحلیل دادههای حاصل از مصاحبههای مشارکتکنندگان، دو مضمون کلی و یازده طبقه است که عبارت است از: 1 عوامل درونفردی، شامل چهار طبقه، مانند بیرغبتی کلی دانشجویان به طرح مسائل جدید، 2 عوامل برونفردی، شامل هفت طبقه، مانند کمبود منابع آموزشی و پژوهشی بودند.
بدیهی است شناخت موانعی که گرایش دانشجویان روانشناسی و مشاوره را به کاربرد رویکرد اسلامی کند میکنند، میتواند به تدوین راهکارهای مناسب برای ترغیب هرچه بیشتر دانشجویان به رویکرد اسلامی کمک کند.
کلیدواژهها: روانشناسی، مشاوره، دانشجویان، رویکرد اسلامی، پژوهش کیفی، NVivo.
مقدّمه
در کشورهای شرقی، آموزش و پژوهش در زمینه روانشناسی، بدون توجه به نظامهای دانش بومی یا چارچوب اجتماعی و فرهنگی موجود، تحت سیطره نظریهها و مدلهای نشئتگرفته از کشورهای توسعهیافته غربی است. قرآن کریم منبع عظیمی از تحلیلهای مرتبط با فرایندهای روانی دخیل در ارتباط میان جسم، ذهن و روح؛ روششناسی چگونگی مطالعه ادراک، عواطف، انگیزش، تعلیم فضیلتهای اخلاقی، شناخت ارزشها، شکلگیری گرایشها و شخصیت فرد، واکاوی خویشتن آدمی، تأثیر انجام اعمال مذهبی، آرامشبخشی1، راهنمایی و مشاوره، سلامت معنوی و; را در اختیار بشر قرار میدهد، از اینرو طیف وسیعی از موضوعات مرتبط با زندگی او را دربر میگیرد.2 قرآن کریم تحلیل نظاممندی از واقعیت ارائه میدهد که از سطح فردی تا اجتماعی و روحی انسان را دربر میگیرد.3 روشهای شناخت خود و دیگران، اهداف زندگی، سبک زندگی سالم، فرایندهای اجتماعی، شیوههای فرزندپروری، مدیریت محیط زندگی و انواع پاداش و تنبیه، از جمله مهمترین مقولههایی میباشد که در قرآن کریم بدان پرداخته شده است.4 متفکران مسلمان توانستهاند بر اساس تعالیم و اصول قرآنی، مفاهیم روانی- معنوی متعددی را در زمینه رفتار انسان تعریف کنند و رویکرد آنان در این زمینه از نوع دینی بوده است. دین اسلام تداعیگر شکلگیری متافیزیک دینی است که در قالب آن، شخصیت آدمی از طریق دین توانمند میشود.5 همچنین متفکران مسلمان توانستهاند روشهای درمانی تدوین کنند که در اصل بر اساس باورها و عملکردهای دینی پایهریزی شدهاند. رواندرمانی و مشاوره اسلامی نیز باید در چارچوب عملی مبتنی بر اصول هدایتی و سنت مسلمانان شکل گیرد
از دیدگاه اسلام، دستیابی به روانشناسی جامع، تنها در صورت پذیرش مفروضات کاملاً متفاوتی امکانپذیر خواهد بود. به منظور بررسی جنبههای مختلف رفتار و تجربیات آدمی تدوین مدلهای نظری، ضروری به نظر میرسد.6 قرآن برای مسلمانان، قابل اعتمادترین منبع دانش است که اصل وحدت وجود و توحید از آن ناشی میشود. خداوند بزرگ، ما را آفریده و شناخت مطلق و کاملی از ما دارد. بنابراین، روانشناسان مسلمان باید درصدد تدوین روانشناسی نوینی باشند که همان روانشناسی اسلامی مبتنی بر قرآن است. باید بین مفهوم روانشناسی با رویکرد اسلامی، و مفهوم روانشناسی دین که غالباً از محافل غربی و خصوصاً امریکا نشئت گرفته، تمایز قائل شد. روانشناسی دین که رشتهای فرعی از روانشناسی بوده و مورد قبول همگان است، به منزله مبنایی برای ارائه تفسیر از پدیدارهای دینی در نظر گرفته شده و با توجه به تمامیت دین، به یک معنا تقلیل گرایانه است7 روانشناسی اسلامی به جای اینکه صرفاً رویکردی آموزشی، پژوهشی و درمانی باشد، نوعی نگاه جامع و فلسفه زندگی است. به بیان دیگر، روانشناس مسلمان، اصول کلی مطرحشده در شرع مقدس اسلام و قرآن کریم را در تمامی ابعاد فعالیتهای پژوهشی و درمانی خود به کار میگیرد؛ اصولی که پیش از همه، باید در زندگی شخصی خود او نمود یافته باشد. اما روانشناسی دین، بر پایه همان اصول روانشناسی تجربهگرای غرب است که منحصراً به بررسی کارکردهای دین در بافت اجتماعی و در سطح روان انسانها میپردازد. منبع اصلی روانشناسی دین بیش از هر چیز روانشناسی شخصیت و روانشناسی اجتماعی بوده است؛ و روانشناسی دین را یکی از شاخههای روانشناسی اجتماعی شمردهاند.8 روانشناسی دین ـ آنگونه که در محافل غربی بنا شده است ـ مبتنی بر فلسفه تجربهگرایی است؛ فلسفهای که واقعیت را تنها به مفاهیم قابل مشاهده و اندازهگیری محدود میکند. برای پژوهشگران حوزه روانشناسی دین، مهم نیست که چه چیزی دینی است و چه چیزی خیر، بلکه مهم این است که در عمل از چه چیزی برای ارزیابی دین استفاده میکنند
در مقابل، در روانشناسی دینی، که شاخهای از علم دینی است، باورهای مذهبی به منزله اصل و منبع قرار گرفته و روانشناسی در چارچوب آن سنت ایمانی جستجو میشود
با توجه به آنچه ذکر شد، روانشناسی با رویکرد اسلامی را میتوان مطالعه علمی رفتار دانست که با فرهنگ و جهانبینی اسلامی متناسب باشد.11 سیطره همه جانبه روانشناسی مرسوم، که پایههای شکلگیری آن بر اساس فرهنگ فردگرا، عملگرا و تجربهگرای مردمان غرب است، و تعمیم نامناسب آن به جوامع جمعگرا همچون ایران، موجب ناکارآمد شدن رویکردهای جاری روان شناسی و مشاوره گردیده است.12 بهکارگیری نظریهها و تکنیکهایی مبتنی بر فردگرایی (که برای فرهنگهای غربی ابداع شده)، بر مراجعان ایرانی (که در بافت فرهنگی و معنوی متفاوتی رشد و پرورش یافتهاند)، میتواند موجب وخیمتر کردن مشکل شود. برای مثال، توصیه به مراجعی که با خانواده خود مشکل دارد، به ابراز صریح و مستقیم احساسات خود به اعضای خانواده، ممکن است موجب افزایش تنشهای درون خانوادگی شود، چراکه رفتارهای فرد در جامعه جمعگرای ایران، جدای از کلیت خانواده نیست. اگر فرضهای ارزشی مشاوران و مراجعان از لحاظ فرهنگی تفاوت داشته باشد، مشاورههایی پدید خواهد آمد که از لحاظ فرهنگی سودار بوده و به بیمصرف ماندن خدمات سلامت روان منجر میشود
اصول موضوعه علوم انسانی بر خلاف علوم پایه، اصولی مطلقاً جهانشمول نیستند، چراکه با روان بسیار پیچیده انسان سروکار دارند؛ موجودی که زندگی و هویتی کاملاً مستقل و فردی نداشته و تحت تأثیر بافتهای خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی است. از منظر قرآن نیز انسان صرفاً به منزله «فرد»، فردی بریده و مجزا توصیف نشده، بلکه رابطه او با جمع و امتی که در آن زندگی میکند، به منزله وجهی اساسی از هویت او در نظر گرفته شده است.14 بر این اساس، مفاهیم و اصول روانشناسی و مشاوره نیز همانند سایر علوم انسانی باید بر پایه خصوصیات فرهنگی و اجتماعی افراد هر جامعه بنا شود و رویکرد در حال گسترش فرهنگی15 به مشاوره و روانشناسی در تمام دنیا، شاهدی بر این مدعاست. مشاوره و رواندرمانی حساس به فرهنگ، بر این فرض استوار است که نظریه شخصیت واحد و همگانی وجود ندارد. فرهنگ و رشد فرد، عوامل تعیینکننده مهم شخصیت هستند. هر فرهنگی، هنجارها، رویدادها و تجربههای جداگانهای را دربر دارد که فرد و گروه را شکل میدهند.16 بنابراین، دانشجویان چنین رشتههایی که پیشگامان آتی حوزه پژوهش و درمان هستند، باید هنگام تحصیل و کسب تجربه، با دیدی انتقادی به اصول غربی علوم انسانی نگریسته و شاخصهای فرهنگی، اجتماعی و دینی جامعه خود را مدنظر قرار دهند
با این حال، سیطره نظریههای غربی بر نگرش و دانستههای دانشجویان جامعه ما، به وضوح، مشاهده میشود. حل این معضل، نیازمند پژوهشهای عمیق و گسترده در این حیطه است، حتی در کشورهای مسیحی، احساس نیاز به بازنگری مفاهیم و نظریههایی اصیل روانشناسی که پیوستگی روان انسان با خدا و دین را نادیده گرفتهاند، در حال فزونی است و بدین منظور، تحقیقات وسیعی در حال انجام است که خواهان شناسایی علل عدم گرایش دانشجویان رشتههای علوم انسانی، به اصول و مفاهیم آیین مسیحیت هستند. برای مثال، پاسمور17 در پژوهش خود، نظریههای دانشجویان رشتههای روانشناسی و مشاوره در کشور استرالیا را تحلیل کرده و بیان داشته که علل و عوامل بسیاری زیاد ممکن است باعث عدم گرایش دانشجویان رشتههای روانشناسی و مشاوره به کاربست رویکرد دینی در فعالیتهای پژوهشی و درمانی شوند که از آن جمله به موارد زیر اشاره کرده است
1 عدم تمایل دانشجویان به تأثیر ارزشهای دینی و گرایشهای مذهبی بر مراجع، حین فرایند مشاوره و درمان؛
2 کافی نبودن منابع آموزشی و اطلاعاتی مناسب، مانند کتاب، پژوهشها و دورههای آموزشی و درمانی؛
3 وجود فاصله بین نظریههای دینی در سطح تئوری با فعالیتهای بالینی و عملی به سبب کمبود پژوهشهای مناسب
با توجه به مطالبی که گفته شد، پژوهش حاضر قصد دارد با بررسی دیدگاههای دانشجویان و اساتید رشتههای روانشناسی و مشاوره از طریق انجام مصاحبه نیمهساختاری و تحلیل کیفی18 آنها، آسیبها و موانعی را که مانع از کاربست رویکرد اسلامی توسط آنها میشود، کشف و تبیین کند
روش بررسی
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/2/21 3:15 صبح
تحقیق بررسی میزان یادگیری خودتنظیمی در بین حافظان قرآن و غیر حافظان قرآن تحت فایل ورد (word) دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق بررسی میزان یادگیری خودتنظیمی در بین حافظان قرآن و غیر حافظان قرآن تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است
بخشی از فهرست مطالب پروژه تحقیق بررسی میزان یادگیری خودتنظیمی در بین حافظان قرآن و غیر حافظان قرآن تحت فایل ورد (word)
چکیده
مقدمه
فرضیههای تحقیق
روش
یافتهها
بحث و تفسیر
منابع
بخشی از منابع و مراجع پروژه تحقیق بررسی میزان یادگیری خودتنظیمی در بین حافظان قرآن و غیر حافظان قرآن تحت فایل ورد (word)
سلیمان نژاد، اکبر، شهرآرای، مهرناز، «ارتباط منبع کنترل وخودتنظیمی با پیشرفت تحصیلی»، مجله روانشناسی وعلوم تربیتی، سال سی ویکم، ش 2، 1380، ص 198-175
سیف، علی اکبر، روانشناسی پرورشی، چ پانزدهم، تهران، انتشارا ت آگاه، 1384
صمدی، معصومه، «بررسی خود تنظیمی یادگیری دانشآموزان و والدین»، مجله روانشناسی وعلوم تربیتی، 1383، ش 1(34)، ص 175-157
طالعپسند، سیاوش، محمدیآریا، علیرضا، بررسی پیشینه تجربی فراشناخت باتوجه به سن و جنس، تهران، طرح پژوهشی مؤسسه پژوهشی برنامه ریزی درسی و نوآوریهای آموزشی، 1383
عباباف، زهره، «مقایسه راهبردهای شناختی وفراشناختی دانشآموزان دوره متوسطهدردروس عمومی وتخصصی»، فصلنامه نوآوریهای آموزشی، سال هفتم، ش 25، 1378، ص 150-119
کجباف، محمدباقر، «رابطه باورهای انگیزشی وراهبردهای خود تنظیمی با عملکرد تحصیلی»، تازههای علوم شناختی، 1382، ش 1(5)، ، ص 33-27
کدیور، پروین، «بررسی سهم باورهای خود کارامدی، خودگردانی، هوش، وپیشرفت درسی دانشآموزان به منظور الگویی برای یادگیری بهینه»، مجله علوم تربیتی وروانشناسی، سال دهم، ش1و2، 1382، ص 58-45
کرمینوری، رضا، نصرتی، کبری، «بررسی انواع حافظه در دانشآموزان دختر حافظ وغیر حافظ قرآن»، تازههای علوم شناختی، 1381، ش3(4)، ص 26-12
گیج، نیتل، برلاینر، دیوید سی، روانشناسی تربیتی، ترجمه خوی نژاد وهمکاران، مشهد، مؤسسه انتشارات حکیم فردوسی، 1374
Anderson, B. F.,Cognitive Psychology Study of Knowing, Learning and Thinking, New York, Academic Press,
Alexander, P. A., “Psychology in Learning and Instruction (Educational Psychology)”, Prentice Hall, v 13, 1998, p 263–287
Bembenutty, H., “Self-Regulation of Learning and Academic Delay of Gratification: Gender and Ethnic Differences among College Students”, Journal of Advanced Academics, v 18, 2008, p 586-
Chang, C. Y., “A study of the relationship between college studentsacademic performance and cognitive style, metacognition, motivational and self regulated factors”, Educational Psychology, v 24, 1991, p 145-
Christopher, A. et al., “The relation between goal orientation and students motivational beliefs and self –regulated learning”, Learning and Individual Differences, v 8, 2002, p 211-
Schunk, D. H., Pajares, F., The Development of Academic Self-Efficacy.Chapter in A. Wigfield & J.Eccles (Eds.), Development of achievement motivation,
San Diego, Academic Press,
Eysenck, M. W., Keane, M. T., Cognitive Psychology: A Student’s Handbook, Psychology press, New York,
Flavell, J. H., Cognitive Development, Prentice Hall, New Jersey, 2t.Ed,
Hee,Yoon.cho., “self –regulated learning and Instructional Factors in the scientific Inquiry of scientifically Gifted Korean middle School Student”, Gifted Chihd Quarterly, v 53, 2009, p 203-
Isaacson, R. M., Fujita, F., “metacognitive knowledge monitoring and Self –regulated learning”,Journal of the Scholarship of Theaching and Learning, v 6(1), 2006, p 39-
Lemos, S. L., “Students goals and self-regulation in the classroom”, International Journal of Educational Research, v 31, 1999, p 471-
Pentrich, P. R., “Motivation and learning strategies Interaction with Achievement”, Development Review, v 6, 1986, p 121-
Perner, J. et al.,”Children’s Reasoning and the Mind”, Psychology Press, v 3, 2000, p 367-
Perry, N., “Young children’sself-regulated learning and contexts that support it”, Journal of Educational Psychology, v 90, 1998, p 15-
Schoenfeld, A. H., What’s All the Fuss About Metacognition In A. H. Schoenfeld (Ed.) Cognitive Science and Mathematics Education, Hillsdale, Lawrence Erlbaum Associates,
Zimmerman, B. J., Martinez-pons, “Development of a structural Interview for assessing student use of self –Regulation learning strategies”, American Educational Research, v 23, 1986, p 614-
چکیده
مقاله حاضر به بررسی مهارتهای یادگیری خودتنظیمی1 بین سه گروه (حافظان قرآن مبتدیان و غیر حافظان) میپردازد. در این مطالعه که در چارچوب طرح پیمایشی است، تعداد 120 نفر نمونه (40 نفرحافظان قرآن، 40 نفر مبتدی و40 نفرغیرحافظ قرآن) در سه پایه تحصیلی راهنمایی دبیرستان و دانشگاهی به طور تصادفی انتخاب و مقاسیه شدهاند. از آزمون یادگیری خودتنظیمی بوفارد برای اندازهگیری میزان مهارتهای یادگیری افراد سه گروه استفاده شده و دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس وt مستقل، تجزیه و تحلیل شده است. بر اساس نتایج این تحقیق، میزان مهارتهای یادگیری خودتنظیمی در بین حافظان قرآن و غیر حافظان به طور معناداری متفاوت بوده است؛ یعنی حافظان قرآن در مهارتهای یادگیری خودتنظیمی، عملکرد بهتری در مقایسه با غیرحافظان داشتهاند. (05/0p<) ولی بین سن، تحصیلات و جنسیت در نمره یادگیری خودتنظیمی، تفاوت معناداری مشاهده نشده است. همچنین مشخص شده است که مهارت حفظ قرآن، سایر مهارتهای غیر قرآنی را نیز افزایش میدهد.
کلید واژهها: حافظان قرآن، یادگیری، خودتنظیمی.
مقدمه
یادگیری، یک فرایند است. در هر فرایند، عوامل و متغیرهایی در حال تعاملاند. بر خلاف گذشته که تصور میشد توانایی یادگیری هر فرد، تابعی از میزان هوش و استعدادهای اوست، در چند سال اخیر این نظریه در میان روانشناسان قوت گرفته است که با وجود نقش تعیینکننده عواملِ ذاتی هوش و استعداد در یادگیری، عوامل غیرذاتی نیز در این رابطه، مهم قلمداد میشوند. یکی از این موارد «راهبردهای یادگیری» است که روانشناسی تربیتی در کشف این راهبردها، در چند سال اخیر، پیشرفت زیادی داشته است. یادگیری برای انسان و سایر موجودات زنده، اهمیت بنیادینی دارد. در عمل، تمام فعالیتهای روزانه ما (صحبت کردن، فهمیدن، خواندن، ارتباط اجتماعی و;) وابسته به دریافت و ذخیره اطلاعات از محیط پیرامون ما میباشد. حافظه و یادگیری، ما را قادر میسازد تا مهارتهای تازه آموخته و رفتارهای تازه در خود ایجادکنیم. بدون یادگیری احتمالاً هیچگونه حیات انسانی وجود نمیداشت
یکی از مفاهیم مطرح در تعلیم و تربیت معاصر «یادگیری خودتنظیمی»2 است. خودتنظیمی در یادگیری از مقولههایی است که به نقش فرد در فرایند یادگیری توجه دارد. این سازه ابتدا در سال 1967م توسط بندورا مطرح شد
زیمرمن(1986م) نیز به عنوان یکی از نظریهپردازان تئوری شناختی ـ اجتماعی، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی را نوعی یادگیری تعریف کرده است که در آن دانشآموزان به جای آنکه برای کسب مهارت و دانش، بر معلمان و والدین یا دیگر عوامل آموزشی تکیه کنند، شخصاً کوششهای خود را شروع و هدایت میکنند
یادگیری خودتنظیمی، «راهبردهای شناختی»4 و «فرا شناختی»5 را در بر میگیرد. راهبردهای شناختی به راهبردهایی که دانشآموزان برای یادگیری به خاطرسپاری، یادآوری و درک مطلب از آنها استفاده میکنند، اشاره دارد. این راهبردها هم برای تکالیف ساده و حفظ کردنی، و هم برای تکالیف پیچیدهتر که به درک و فهم نیازمندند، کاربرد دارد6 منظور از راهبردهای فراشناختی، مجموعه فرآیندهای برنامهریزی، بازبینی و اصلاح فعالیتهای شناختی است.7 فرایندهای شناختی همان راهبردها یا استراتژیهای یادگیری هستند که با تسهیل فرایند یادگیری، عملکرد تحصیلی فراگیران را بهبود میبخشند. همچنین باورهای فراشناختی به مجموعه فرایندهای برنامهریزی، بازبینی و اصلاح فعالیتهای شناختی اشاره میکنند. منظور از خودتنظیمی این است که دانشآموزان مهارتهایی برای طراحی، کنترل و هدایت یادگیری خود دارند و به یادگیری تمایل دارند تا کل فرایند یادگیری را ارزیابی کرده و به آن بیندیشند.8 سازه خودتنظیمی به آموزش استراتژیهایی اشاره دارد که افراد را قادر میکند جهتگیری هدفهای خود را در فرایند یادگیری رشد دهند. به عبارت دیگر، یادگیری خودتنظیمی فقط یادگیری دانشآموزان را تقویت نمیکند، بلکه فرصتهایی را برای آنها فراهم میکند تا به طور فعال، فرایندهایی مانند تنظیم اهداف خودکنترلی، خودارزشیابی و خودانگیزشی را مدیریت کنند
خودتنظیمی پیامدهای ارزشمندی در فرآیند یادگیری، آموزش و حتی موفقیت زندگی دارد. سازگاری و موفقیت در مدرسه مستلزم آن است که دانشآموزان با توسعه خودتنظیمی یا فرآیندهای مشابه، شناخت، عواطف یا رفتارهای خود را گسترش داده و تقویت کنند تا بدین وسیله بتوانند به اهدافشان برسند.10 در پژوهشی که ارتباط بین جهتگیری هدف و باورهای انگیزشی با یادگیری خودتنظیمی در دانشجویان، بررسی شده نتایج نشان داده است که جهتگیری درونی هدف و الگوهای انگیزشی مثبت با استفاده بالا از راهبردهای شناختی و خودتنظیمی همراه است.11 در مطالعهای دیگر، نقش دانش فراشناخت و یادگیری خودتنظیمی در موفقیت تحصیلی بررسی شده است. یافتهها نشان داده که دانشآموزان با پیشرفت تحصیلی بالا، از مهارتهای فراشناخت و خودتنظیمی، بیشتر استفاده میکنند.12 در پژوهشی که روی دانشآموزان تیزهوش کرهای صورت گرفته، معلوم شده است که بین میزان پرسشهای آزاد علمی در کلاس و یادگیری خودتنظیمی، ارتباط معناداری وجود دارد.13 همچنین تحقیقات دیگر نشان میدهند که مهارتهای خودتنظیمی، در یادگیری نقش مؤثری دارند. همچنین بررسیها نشان داده است که بین باورهای انگیزشی و راهبردهای خودتنظیمی با پیشرفت تحصیلی، ارتباط وجود دارد.14 همچنین بین راهبردهای خودتنظیمی در یادگیری دانشآموزان قوی و متوسط با دانشآموزان ضعیف، تفاوت معناداری مشاهده شده است.15 از بین کنشهای شناختی، حافظه، نزدیکترین رابطه را با یادگیری دارد.16فلاول17 (1985م)، حافظه را نوعی حل مسأله میداند که عمل ذخیرهسازی و بازیابی اطلاعات را به عهده دارد. او معتقد است تحول رفتارهای راهبردی در حافظه به طور ارادی و تدریجی است. یادگیری مستلزم عوامل مختلفی، از جمله بهکارگیری انواع خاصی از راهبردهای شناختی است. یکی از فرایندهای مهمی را که در حافظه صورت میگیرد، فرایند شناختی گویند. این فرایند از مرحله برداشت حسی شروع میشود و تا بازیابی اطلاعات از حافظه دراز مدت ادامه دارد. از آنجا که این فرایندها به دانستن و شناخت مربوط میشوند، به آنها فرایندهای شناختی حافظه میگویند. این فرایندها در سه دسته تکرار18 و مرور، بسط یا گسترش19 و سازماندهی تقسیم میشوند. به این فرایندها، استراتژیها یا راهبردهای شناختی گویند
هندری (1994م)، راهبردهای شناختی را طرحها یا روشهایی برای حل یک مسئله میداند. او معتقد است که راهبردهایشناختی، اکتشافهایی برای پردازش اطلاعات هستند. افراد در فرایند کسب اطلاعات نیازمند نظم دهی به محرکهای خارجی، فعالیت علمی و خلاق هستند و برای این منظور، استفاده از راهبردهای شناختی این نیاز را تأمین میکند. اصطلاح فراشناخت، دانش فرد درباره فرایندهای شناختی خود و چگونگی استفاده بهینه از آنها برای رسیدن به هدفهای یادگیری است. به عبارت دیگر، فراشناخت، دانش یا آگاهی فرد از نظامشناختی خود است
لموس22 (1999م) معتقد است که خودتنظیمی به معنای ظرفیت فرد برای تعدیل رفتار، متناسب با شرایط و تغییرات محیط بیرونی و درونی است. او توضیح میدهد که خودتنظیمی شامل توانایی فرد درساماندهی و خودمدیریتی رفتارهایش برای رسیدن به اهداف گوناگون یادگیری است. دانشآموزان خودنظمده، فراشناختی هستند و از روشهای مطالعه و یادگیری خود، آگاهی دارند. دانشآموزی که بر فرایند یادگیری و عوامل مؤثر و موانع یادگیری خود نظارت میکند، در واقع، از فراشناخت استفاده کرده است. از آنجا که دانشآموزان از لحاظ نظارت شخصی در یک سطح نیستند، معلمان برای فراشناختیتر شدن دانشآموزان لازم است این باور را در دانشآموزان ایجاد کنند، زیرا یادگیری، عملی هشیارانه، هدفمند و مسلتزم تلاش و کوشش فراوان است
کلمات کلیدی :
ارسالکننده : علی در : 95/2/21 3:15 صبح
تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word) دارای 23 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است
بخشی از فهرست مطالب پروژه تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word)
چکیده
مقدمه
روش تحقیق
1 مقیاس اضطراب اجتماعی
2 آزمون سبک دلبستگی به هر والد
3 آزمون سبک دلبستگی به خدا
4 پرسشنامه سبک اسنادی
یافتهها
بحث و نتیجهگیری
منابع
بخشی از منابع و مراجع پروژه تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word)
باچر، جیمز، مینکا، سوزان و هولی، جیل، آسیب شناسی روانی، ترجمه یحیی سیدمحمدی، تهران، ارسباران،
پاکدامن، شهلا، سیدموسوی، پریسا سادات و قنبری، سعید، «کیفیت دلبستگی و مشکلات رفتاری هیجانی در نوجوانان: بررسی نقش پدران»، روانشناسی کاربردی، ش17، 1385، ص 85-100
تقییاره، فاطمه، مظاهری، محمد علی و آزاد فلاح، پرویز، «بررسی ارتباط با سطح تحول من، دلبستگی به خدا و جهتگیری مذهبی در دانشجویان»، مجله روانشناسی، ش 33، 1384، ص21-3
حمیدی، فریده، «بررسی ساخت خانواده، سبک دلبستگی در دختران فراری و اثر بخشی خانواده درمانی و درمانگری حمایتی در تغییرآن ها»، نشریه علمی-پژوهشی خانواده پژوهشی، ش 1، 1384، ص 23-5
خداپناهی، کریم و خاکساربلداچی، محمدعلی، «رابطه جهتگیری مذهبی و سازگاری روانشناختی در دانشجویان»، مجله روانشناسی، سال نهم، ش3، 1384، ص 320-310
رازقی، نرگس، غباری بناب، باقر، مظاهری، محمد علی، «مهد کودک و سبکهای دلبستگی کودکان: پژوهشی در خانوادههای تهرانی»، تازههای علوم شناختی، ش 1، 1385، ص 38-46
رجبی، غلام رضا، چهاردولی، حجت الله، عطاری یوسفعلی، « بررسی رابطه عملکرد خانواده و جو روانی ـ اجتماعی کلاس با ناسازگاری دانش آموزان دبیرستان شهرستان ملایر»، مجله علوم تربیتی و روانشناسی، ش 14، 1386، ص211 ـ 128
رحیمی، جعفر، حقیقی، جمال، مهرابی زاده هنرمند، مهناز، « بررسی تأثیر آموزش جرات ورزی بر مهارتهای اجتماعی، اضطراب اجتماعی و ابراز وجود در دانشآموزان پسر سال اول مقطع متوسطه»، مجله علوم تربیتی و روانشناسی، ش، 1، 1385، ص124-
شهابی زاده، فاطمه، «بررسی رابطه ادراک سبک دلبستگی دوران کودکی، سبک دلبستگی بزرگسال با سبک دلبستگی به خدا»، پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه شهید بهشتی تهران،
شهابی زاده، فاطمه، شهیدی، شهریار، مظاهری، محمد علی، «ادراک دلبستگی دوران کودکی و رابطه آن با دلبستگی به خدا در بزرگسالی»، مجله روانشناسی، ش4، 1385، ص 422-
شهابی زاده، فاطمه، سپاه منصور، مژگان، خوشنویس، الهه، «ادراک دلبستگی کودکی، دلبستگی بزرگسال و دلبستگی به خدا»، فصلنامه روانشناسان ایرانی، ش15، 1387، ص 256-
شهابی زاده، فاطمه، «تدوین مدلی جهت تبیین پایگاههای هویت در ارتباط با نقش دلبستگی به والد و خدا، کارکرد خانواده و مقابله مذهبی»، پایان نامه دکتری، دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی،
شکوهی امیرآبادی، لیلا، خلعتبری، جواد، رضابخش، حسین، «استرس ادراک شده در میان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج با سبکهای اسنادی مختلف در سال 87»، فصلنامه اندیشههای تازه در علوم تربیتی، ش4، 1389، ص 107-129
طاهری، محمد، پورمحمد رضا تجریشی، معصومه، موللی، گیتا، رهگذر، مهدی، عرشی، بهار، «رابطه سبک دلبستگی مادران و بلوغ اجتماعی دانش آموزان پسر عقب مانده ذهنی دوره راهنمایی شهر شیراز ( سال تحصیلی 1387-88)»، مجله پژوهشی حکیم، ش2، 1389، ص 199-107
عبدی، رضا، بیرشک، بهروز، محمودعلیلو، مجید، اضغرنژادفرید، علی اصغر، «سوگیری تعبیر در اختلال هراس اجتماعی»، فصلنامه علمی ـ پژوهشی روانشناسی دانشگاه تبریز، 1385، شماره4، ص 159-143
معتمدی شارک، فرزانه، افروز، غلامعلی، «بررسی رابطه سبکهای اسنادی و سلامت روان در دانش آموزان تیز هوش و عادی»، مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران، شماره2، 1386، ص181-173
میلانی، مهدیه، شهیری، محمدرضا، قائدی، غلامحسین، بختیاری، مریم، طاولی، آزاده، «اثربخشی درمان شناختی و رفتاری گروهی مبتنی برالگوی هیمبرگ در کاهش نشانههای اضطراب اجتماعی»، مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران، شماره1، 1388، ص 49-42
Arkin, R. M., et al, “Social a تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word) iety, self-serving bias self-presentation in causal attribution”. Journal o personality and social psycholog, v 38, 1980, p 23-
Brumariu, L. E., & kerns, k. A., “mother-child attachment and social a تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word) iety symptoms in middle childhood”. Journal of applied development psychology, v29, 2009, p 393-
Bradshaw, M, “Attachment to God, image of God, and psychologyical distress in a nationwide sample of presbyteryians”. The international journal for the psychology of the psychology of religion, v20, 2010, p 130-
Bell-Dolan, & D, Wessler, A, “Attributional style of a تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word) iety children: extension from cognitive theory and research on adult a تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word) iety”. Journal of a تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word) iety disorder, v8(1), 1994, p79-
Ellison, C, et al., “Blessed assurance: religion, a تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word) iety, and tranquility among us adults”, social science research, v 38(3), 2009, p 656-
Erozkan, A, “the relationship between attachment style and social a تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word) iety: an investigation with Turkish university student”, social behavior and personality, v37(6), 2009.p 835-
Gilboa-schechment, E, et al., “Anticipated reactions to social events: difference among individuals with generalized social phobia, obsessive compulsive disorder, and nona تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word) ious controls“, cognitive therapy and research, v24, 2000, p 731-
Greenberger, E, & Mclaughlin, C, “attachment, coping, and explanatory style in late adolescence”.Journal of youth and adolescence, v27(2), 1998, p121-
Hernandaz, G, “Attachment to god, spiritual coping and Alcohol use”. the international Journal for the psychology of religion, v 20, 2010, p97-
Joules, Shaalon, “The mediating role of god attachment between religiosity and spirituality and psychology adjustment in young adults”, unpuplished doctoral dissertation, school of the ohio state university,
Kirkpatrick, L.A, shaver, P. R, “An attachment theoretical approach to love and religious belief”,personality and social psychology bulletin, v 18, 1992, p 266-
Miner, M., “The impact of child parent attachment, attachment to God and Religious orientation on psychological adjustment”. Journal of psychology and theology, v37(2), 2009, p 114-
Neal, J. & Edelmann, R., “The etiology of social phobia: toward a development profile” . Clinical Psychology Review, v 23, 2003, p761-
Loewenthal, K, et al., “comfort and Joy Religion, cognition and mood in mood in protestants and jews under stress”. cognition and emotion, v14, 2000, p 355-
Okozi, I. f. “Attachment to God: its impact on the psychologyical wellbeing of persons with Religious vocation”. unpublished Doctoral Dissertation, Seton Hall University,
Splika, B., et al., “a General attribution theory for the psychology of Religion”. Journal for the scientific study of Religion, v24(1), 1985, p 1-
Spence, S., et al., “Social skills, social outcome and cognitive features of childhood social phobia”.Journal of Abnormal psychology, v108 (2), 1999,p 211-
Taylor, S, & Wald, J. “Expectation and attributions in social a تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word) iety disorder: Diagnostic distinction and relationship to general a تحقیق بررسی نقش دلبستگی دوران کودکی، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان تحت فایل ورد (word) iety and depression”, Cognitive Behaiour Therapy, v23, 2003, p 166-
چکیده
هدف این پژوهش، بررسی نقش دلبستگی به والد، دلبستگی به خدا و سبکهای اسنادی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان شهر بیرجند است. از میان جامعه آماری، 700 دانشجو به روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای تصادفی از بین دانشجویان دانشگاه پیام نور و دانشگاه آزاد شهر بیرجند انتخاب شدهاند. پرسشنامههای دلبستگی به والد (هازن و شیور، 1986م)، دلبستگی به خدا، سبکهای اسنادی (ASQ) و اضطراب اجتماعی (SD) تکمیل و از طریق تحلیل مسیر بررسی شده است. نتایج نشان میدهد که سبک اسنادی شکست، و دلبستگی ناایمن به پدر به طور مستقیم اضطراب اجتماعی را پیشبینی میکنند. همچنین دلبستگی دوران کودکی از طریق دلبستگی به خدا و اسناد موفقیت بر افزایش یا کاهش اضطراب اجتماعی، مسیرهای معناداری نشان میدهد. بر اساس یافتههای این پژوهش، میتوان گفت: دلبستگی ایمن دوران کودکی، سبکهای اسنادی مثبت و دلبستگی ایمن به خدا در کاهش اضطراب اجتماعی مؤثر هستند.
کلیدواژهها: دلبستگی به والد، دلبستگی به خدا، سبکهای اسنادی و اضطراب اجتماعی.
مقدمه
اختلال اضطراب اجتماعی با ترس ناتوانکننده پایدار و نامعقول از یک یا چند موقعیت اجتماعی یا عملکردی مشخص میشود که فرد در موقعیتهای اجتماعی میترسد که با بررسی و ارزیابی بالقوه منفی دیگران روبهرو شود و ممکن است به صورت خجالتآور یا تحقیرآمیز رفتار کند. همچنین افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی به سبب ترسهای خود، از این موقعیتها دوری کرده یا با ناراحتی زیاد آن را تحمل میکنند.1 روند اضطراب اجتماعی معمولاً مزمن و پیوسته است و در مقایسه با اختلالهای اضطرابی2 دیگر، با دوران کودکی بیشتر در ارتباط است. بنابراین، بررسی فاکتورهایی مانند دلبستگی در زمینه علیتی اضطراب اجتماعی، امری اجتناب ناپذیر است
نظریه دلبستگی به تعامل مادر و کودک اشاره میکند و نتیجه عمده این تعامل را به وجود آمدن نوع دلبستگی عاطفی بین آنان میداند. در واقع، رشد سالم فرد در هر دوره، معلول عواملی است که یکی از مهمترین آنها، ایمنی دلبستگی است. به این ترتیب، دلبستگی ایمن، کودک را به داشتن یک شخصیت منعطف هدایت مینماید. وقتی انسان به دیگران اعتماد داشته و از پذیرفته شدن از طرف آنان مطمئن باشد، به کاوش در محیط اشتیاق بیشتری نشان میدهد، عواطف مثبتتری مییابد، از عزت نفس بالاتری بهرهمند میشود، در حل مسئله، پافشاری مینماید، ابتکار و پشتکار پیدا میکند و به عبارت دیگر، از سازگاری اجتماعی و عاطفی بیشتری بهرهمند میشود.4 همچنین ارتباطات والد ـ کودک به عنوان مدلی که ارتباطات اجتماعی را شکل میدهد، در نظر گرفته میشود و کودکانی که به طور ضعیف دلبسته میشوند، ممکن است در شروع و تداوم تعاملات اجتماعیِ موفقیتآمیز، مشکل داشته و دچار گوشهگیری اجتماعی و دوری از همسالان شوند. بنابراین، دلبستگی ضعیف فرصتهایی را که کودکان به تمرین مهارتهای اجتماعی مؤثر میپردازند، محدود میکند، و طبیعی است که این فرآیند در افزایش بازداری از اجتماع و ناآرامی در موقعیتهای اجتماعی نقش ایفا میکند.5 در این زمینه میتوان به نتایج پژوهشهایی مانند اروزکان6 اشاره کرد که وی دریافت سطح اضطراب اجتماعی افرادی که دلبستگی ایمن داشتهاند، کمتر از افرادی دانسته است که سبک دلبستگی ناایمن دارند. همچنین نتایج تحقیق بروماریو و کرنز7 نیز حاکی از آن است که دلبستگی ایمن و دلبستگی دوسوگرا به مادر، به ترتیب با کاهش و افزایش اضطراب اجتماعی رابطه معناداری دارد. آنها به این نتیجه رسیدهاند که افراد دارای دلبستگی ایمن به مادر، شایستگیهای اجتماعی بیشتری داشته و ارتباط آنها با همسالان، کیفیت بالاتری دارد
دیدگاههای مختلف روانشناسی و جامعهشناسی عصر جدید بر این اصل قرار دارند که یک عامل به تنهایی تعیینکننده رفتار افراد نیست، بلکه عوامل متعددی در ایجاد و شکلگیری رفتار نقش دارند و بیشتر رفتارهای انسان تابع چند عامل است.8 اضطراب اجتماعی نیز از این قاعده مستثنا نیست و به نظر میرسد مؤلفههای مذهبی، از جمله چگونگی ارتباط فرد با خدا نیز بر میزان اضطراب اجتماعی اثر داشته و نمیتوان نقش آن را نادیده گرفت. تاریخ بشریت نشان داده است که دینورزی9 در میان انسانها قدمتی دیرینه دارد. آن چنان که از مطالعات باستانشناسی و انسانشناسی از اعصار دور بر میآید، مذهب جزء لاینفک زندگی بشر در تمامی اعصار بوده است، زیرا بشر از همان آغاز زندگی خود به حامی مقتدر و تکیه گاهی نیرومند احساس نیاز کرده است و به گفته کیریک پاتریک10 مقصود انسان از پرداختن به مذهب و دین، ارتباط با با خداست
پاتریک از حدود دهه نود میلادی، دلبستگی را چارچوبی توانمند برای درک و یکپارچه کردن بسیاری از جنبههای باور دینی اختیار کرده است.12 وی مدعی شده است که مؤمنان ارتباط متقابل شخصی با یک خدای محبوب، دانا و نیرومند برقرار میکنند و این ارتباطات را ارتباطات دلبستگی در نظر گرفته است.13همچنین وی فرض کرده است که دو فرضیه برای ورود افراد به دلبستگی به خدا مطرح میشود: نخست، اینکه خدا به عنوان چهره دلبستگی، در قالب رفتارهای جبرانی به عنوان یک جایگزین برای افرادی که چهره دلبستگیشان بهینه نبوده است، عمل میکند (فرضیه جبران) و دیگر اینکه دلبستگی به خدا ناشی از انطباق با مدلهای درونی مربوط والد است (فرضیه انطباقی همزمان). در این زمینه بعضی شواهد حمایت کننده برای تطابق بین سبکهای دلبستگی و شاخصهای دلبستگی به خدا وجود دارد،14 که میتوان به نتایج پژوهش شهابی زاده15 اشاره کرد که وی دریافته است که رابطه معناداری بین ادراک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا به خدا با ادراک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا به مادر و پدر وجود دارد. مینر16 نیز دریافته است که همخوانی مثبتی بین دلبستگی به والدین و دلبستگی به خدا وجود دارد. با توجه به یافتهها و نظریههای فوق، خداوند چهره دلبستگی مطلق است و به عنوان کسی که از پیروانش محافظت و آنها را هدایت میکند، همانند والدین دیده میشود
بنابراین، خدا به عنوان چهره دلبستگی، پایگاه امنی برای رفتارهای کاوش و پناهگاه ایمن در زمان پریشانی یا تهدید برای مؤمنان در نظر گرفته میشود و زمانی که مؤمنان از خدا دور یا جدا میشوند، احساس اضطراب میکنند. مؤمنان خواستار نزدیکی به خدا هستند و این تماس برای آنان در میان ارتباط با خدا در شکلهای دعا و مشارکت در فعالیتهای مذهبی دلپذیر است. همچنین زمانی که مؤمن خبرهایی در مورد مرگ و از دست دادن عزیز خود دریافت میکند، تمایل دارد که به خدا به عنوان پناهگاه امن، نزدیک شود تا دوباره حس امنیت و آرامش را به دست آورد.18 همچنین فرد با اعتقاد به اینکه خدا اساس ایمنی است، احساس قدرت نموده، اعتماد به نفسش هنگام اضطراب و ترس افزایش مییابد. این احساس ایمنی به آرامش درونی در فرد منجر شده، وی را برای مقابله با مشکلات و چالشهای زندگی آماده میکند. بنابراین، این احساس ایمنی، پادزهری در برابر ترس و اضطراب است
کلمات کلیدی :